Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAŞAM

'Binde bir'i zor inandırabildiler…

Rusya’da devlete ait federal TV kanalları başta olmak üzere medyada son bir haftada gündeme gelen “Türkiye’de Antalya sahillerinde Koksaki virüsü turistleri etkiliyor” haberlerinin tur satışlarına etkisi neredeyse “sıfır” oldu. Kommersant gazetesi, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu'nun (Rospotrebnadzor) turistleri enfeksiyon konusunda resmen uyarmasına rağmen, şu ana kadar bu gerekçeyle tur iptallerinin yüzde 0,1’i geçmediğini duyurdu.

Rospotrebnadzor, hafta sonundan Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın Antalya’daki sağlık ve salgın önleyici koşullarını iyileştirmenin üzerinde çalıştığını açıklamıştı. Ayrıca turları bu gerekçeyle iptal edecek turistlere ödedikleri paranın tamamının iade edileceği bildirilmişti.

Kommersant, “Rusyalı turistler virüsle uzlaştı, Türkiye tatillerini iptal etmeye hazır değiller” başlıklı haberde, Rospotrebnadzor’un açıklamalarının Rus turistleri şaşırtmadığını ve satın alınan turları değiştiremediğini yazdı. Ancak yeni tur planları üzerinde etkili olabileceği vurgulandı.

Sektör temsilcileri şu anda 600 bin yeni Türkiye turu satıldığını, Türkiye’de tatiline devam edenlerin sayısının ise 375 bin olduğunu vurguladı. Koksaki konusunda soru soranlar çok olmakla birlikte, bu nedenle turunu iptal edenlerin “binde biri geçmediği” kaydedildi.

Ancak Onlinetur.ru sitesi yetkilileri, son açıklamaların ardından yeni Türkiye reservasyonlarında yüzde 16 düşüş kaydettiklerini belirttiler. Türkiye’nin payının yüzde 48’den yüzde 32’ye indiği iddia edildi.

Rus yetkililer, şu ana kadar 500’e yakık Koksaki vakası rapor edildiğini söylemişlerdi.

Kommersant’ın konuştuğu Rus turizm sektörü yetkililerinin çoğu, “Türkiye’de Koksaki salgını” haberlerinin uydurma olduğunu düşünüyor. Bir yetkili, “Rusya’nın Karadeniz sahillerinde benzer enfeksiyonlardan çok daha fazla turist hastalanıyor. Ama o rakamları hiç kimse incelemiyor” açıklamasını yaptı. Bir başka kaynak, “Rospotrebnadzor’un açıklamaları, bu yıl büyük düşüş yaşayan iç turizme katlı sağlayabilir. Ama bence Türkiye’den vazgeçen turist olsa bile Krım ya da Soçi’ye gitme” dedi.

Bu arada Türkiye turunu iptal eden turistlerin paralarını ancak mahkemeye başvurarak alabileceklerine de sektör temsilcileri önemle işaret ediyor.

Konuyla ilgili son günlerde yaşanan diğer gelişmeler ise şöyleydi:

Türkiye'de Koksaki virüsünden çok sayıda turistin hastalandığını açıklayan Rusya, konunun peşini bırkamıyor. Hafta içinde Türk Sağlık Bakanlığı, Rus devlet ajansı Sputnik'e, "Antalya'daki temsilcilerimiz bir araştırma yaptı ve 7 Ukraynalı turistte deri döküntüsü olduğunu tespit etti. Ancak bu tür durumların her ülkede olabileceğine inanıyoruz. Araştırmanın sonucuna göre, herhangi bir salgın hastalıktan söz edilemez" açıklaması yapmıştı. Buna rağmen vatandaşlarını virüse karşı uyaran, turları iptal edenlere paralarının ödenmesini isteyen Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor),  şimdi de Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın Antalya’daki sağlık ve salgın önleyici koşullarını iyileştirmenin üzerinde çalıştığını açıkladı.

Sputnik'in aktardığına göre, Rospotrebnadzor’un sitesinde konuyla ilgili yayınlanan açıklamada, “Türkiye Sağlık Bakanlığı, sağlık ve salgın önleme koşullarının iyileştirilmesi, turistlerin yaptığı başvuruların takibinin yapılması için talimat verdi. İlk başta havuzlar olmak üzere kamu kullanımına açık yerlerde titiz bir dezenfeksiyon yapılmaya devam edilecek” ifadelerine yer verildi.
 
Geçtiğimiz temmuzda Antalya’daki kliniklere ve hastanelere çeşitli semptomlarla 348 kişi başvurduğu belirtilen açıklamada, bölgedeki klinik ve hastane temsilcileriyle ve hotel yönetimleriyle bu konuda acil görüşmeler yapıldığına dikkat çekildi.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Türkiye Büyükelçiliği ve Rospotrebnadzor, durumun istikrara kavuşmasına yönelik tedbirlerin koordinasyonu konusunda Türk yetkililerle temaslara devam ediyor.

Rusya'da geçen hafta sonu yayınlanan haberlerde Antalya'da tatil yapan birkaç Rus turistte koksaki virüsü bulgusuna rastlandığı belirtilmişti.

Daha sonra İzvestiya gazetesi, Türkiye'nin salgını gizlediğini iddia etmiş ve Kemer, Belek ve Side başta olmak üzere çeşitli beldelerdeki Rus turistlerin hastalık nedeniyle tatillerini yarıda kesmek zorunda kaldıklarını öne sürmüştü.

Çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyuran Sağlık Bakanlığı, Sputnik üzerinden Ruslara seslenmiş ve "Gönül rahatlığıyla gelebilirsiniz" mesajını göndermişti.

Bu arada Rus turistlerden Koksaki gerekçesiyle Türkiye turunu henüz gitmeden iptal etmek isteyenlere ödedikleri paranın tamamının, tatilde olup da geri dönmek isteyenlere ise bir bölümünün geri ödeneceği açıklandı. Bu bilgiyi Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu'nun (Rospotrebnadzor) cumartesi günü Rus basınıyla paylaştı.

Cuma günü de konuyla ilgili şu gelişmeler yaşanmıştı:

Rusya'da, Türkiye’de Koksaki virüsünden kaynaklanan hastalık şikayetlerinin artması üzerine, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu'nun (Rospotrebnadzor) durumu insan sağlığı açısından tehlikeli buldu. Bunun üzerine Rusya Turizm Bakanlığı Rozturizm, "durumun Rus turistler için tehlike yarattığı" açıklaması yaptı. Ancak tatil yapan turistlerin "acil tahliyesi" için neden olmadığı vurgulandı.

RBC ajansı, Rosturizm'in bu resmi açıklamasının ardından, Koksaki virüsü tehdidini gerekçe göstererek Türkiye turunu iptal edenlerin paralarının tamamıyla geri ödenebileceği haberini geçti. Daha önce Rus resmi makamları virüs iddialarını resmen tanımadığı için, tur iptallerinde ödenen paranın bir bölümünün yanacağı belirtiliyordu.

Türk tarafının ise virüs iddialarını  yalanladığı açıklanmıştı.

Haberi veren RIA ajansı, Antalya çevresindeki şartların yarattığı riskin Rospotrebnadzor tarafından kabullenildiğini, şikayetlerin artması üzerine durumun halk sağlığı için tehlikesinin gözönüne alınarak bugün Dışişleri Bakanlığı'na rapor edildiğini bildirdi. .

Ajansa konuşan kaynak, bakanlık ile mutabık kalınması üzerine Rusya Turizm Bakanlığı Rosturizm'e bildirimde bulunulduğu kaydedildi. RİA Novosti'ye konuşan Rospotrebnadzor'dan bir yetkili, "Kurumumuz, Antalya'nın körfez bölgesinde Rus turistler için güvenilir olmayan koşullar bulunduğuna karar verdi" dedi.

Daha sonra, Rosturizm'den beklenen açıklama geldi ve turistler Türkiye'deki hastalık konusunda resmen uyarıldı. Ancak açıklamanın, bölgede tatil yapanların acilen geri dönmesi gerektiği anlamına gelmediği vurgulandı. 

Bu konuda şikayetler ve Rus basınında yayınlar da artarak devam ediyor. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor), Türkiye'de 500'den fazla Rusyalı turistin sağlık durumlarının bozulması nedeniyle şikayette bulunduklarını açıkladı.

Ria ajansının bildirdiğine göre, Rospotrebnadzor'un internet sitesinden yapılan açıklamada, Side, Alanya, Belek ve Kemer başta olmak üzere Türkiye sahillerinde tatil yapan 500'ü aşkın Rusyalı turistin sağlık durumlarının bozulduğu gerekçesiyle şikayette bulundukları duyuruldu. Hastalananların çoğunun 14 yaşın altındaki çocuklar olduğu belirtildi.

Rospotrebnadzor, konuyla ilgili olarak "acil durum hattı" kurdu.

Rusya Turizm Ajansı Rosturizm ise, "Türkiye'eki enfeksiyon hastalık riski" nedenyle, Türkiye'ye tur paketi satın alan Rusya vatandaşlarının herhangi bir cezaya maruz kalmaksızın tatillerinden vazgeçebilme veya tatillerini ileri bir tarihe ertelme hakkına sahip olduklarını açıkladı.

Rosturizm ayrıca, Türkiye'de tatil yapacak olan turistlerin "sağlık açısından güvenlik riskini" göz önünde bulundurmalarını tavsiye etti
 
KOKSAKİ VİRÜSÜ NEDİR?

Koksaki virüsü, insanların sindirim sistemlerinde yaşayıp çoğalan ve dışkı ile yayılan bir virüs ailesinin üyesidir. Çoğu kez hafif soğuk algınlığı semptomlarına neden olurken bazen de ateşli ağır hastalık belirtilerine de yol açabiliyor.  

14/8/2017

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама