Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

İnşaatçılara, uzmanlardan önemli uyarılar: 1 Temmuz’daki değişikliklere dikkat

Uzmanlar, Rusya’da faaliyet gösteren inşaat firmalarının, 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek önemli değişikliklere dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Moskova merkezli Türk şirketi RosCo Consulting & Audit yetkililerinin, inşaat sektörü ve SRO (Öz Düzenleyici Kuruluş) belgesindeki değişiklikler konusunda turkrus.com ’a verdiği bilgiye göre, firmaların 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren dikkat etmeleri gereken mevzuat değişiklikleri şöyle:

 

İnşaat şirketleri için uygulanan SRO ile ilgili olan temel değişiklikler, 03.07.2016 tarihli 372-FZ sayılı Federal Kanunun 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesiyle uygulamaya giriyor. Belirtilen Kanunla, 29.12.2004 tarih ve 191-FZ sayılı RF Şehir Planlama Kanununda (191-FZ ) bazı değişiklikler yapıldı.

Yapılan değişikliklerin, konut inşaatı sektöründe gelişmiş bir piyasanın oluşturulması gibi iyi bir amaç güttüğü belirtiliyor. RosCo’ya yetkililerine göre, bunun gerçekten böyle olup olmayacağını zaman gösterecek.  

İnşaat şirketleri tarafından uyulması öngörülen ve 1 Temmuz 2017 tarihine kadar hazırlığının yapılması gereken yenilikleri ele alalım. Öncellikle, yapılan değişiklikler SRO sisteminin kendi içindeki ıslahı ile ilgili. 

Genel kurala göre, sabit tesislerin güvenliği üzerinde etki yaratan sabit tesislerin inşaatı, renovasyonu, büyük onarımı ile ilgili işler, ancak SRO tarafından ilgili işlerin yapılması için sertifika verilen Bireysel Girişimciler veya Şirketler tarafından gerçekleştirilebilir. Sabit tesislerin inşaatı, renovasyonu, büyük onarımı ile ilgili başka her türlü işler, herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından gerçekleştirilebilir (RF Şehir Planlama Kanunu 52. maddesinin 2. fıkrası). 

Bugün itibariyle aşağıda sıralanan faaliyetleri gösteren şahısların katılımına bağlı olan toplam üç farklı SRO türü mevcuttur:

- Jeoteknik araştırma yapan şahıslar;

- Proje dokümantasyonun hazırlığını yapan şahıslar;

- İnşaatı yapan şahıslar (RF Şehir Planlama Kanunu 55.3. maddesi).

Diğer sektörlerde de olduğu gibi, SRO projelendirme, jeoteknik, inşaat işlerinde kalitesinin arttırılması amacıyla kurulmuştur. Bu amaca bağlı olarak inşaat sektöründeki standartlar geliştirilir, inşaat piyasasının katılımcıları tarafından zorunlu şartlara uyulması kontrol edilir. 

SRO’da kim kalacak?

1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren SRO’da üyeliği zorunlu olan Bireysel Girişimcilerin ve Şirketlerin listesi azalıyor.

Buna göre, aşağıda belirtilen Şirketler ve Bireysel Girişimciler SRO’ya üye olmak zorunda:

1) Aşağıda sıralanan işverenlerle sabit tesislerin inşaatı, renovasyonu, büyük onarım işlerinin yapılması için anlaşmaları (inşaat yapım sözleşmeleri) bulunan şirketler ve bireysel girişimciler:

- Proje geliştirici;

- Teknik işveren;

- Binanın, yapının işletmesini gerçekleştiren şahıs;

- Bölge operatörü;

2) İnşaat yapım sözleşmesinin toplam bedeli 3 milyon Ruble’den yüksek olmalıdır (01.07.2017 tarihli değişiklikleriyle RF Şehir Planlama Kanunu 52. maddesinin 2.1. fıkrası).

Bu tür kontratlar doğrultusunda işlerin yapılması inşaat organizasyonundan sorumlu olan uzmanlar (projenin baş mühendisleri) tarafından sağlanır.

Yukarıda belirtilmeyen başka şahıslarla inşaat yapım kontratlarının yapılması durumunda ise işler bahsedilen SRO üyesi olmayan bireysel girişimciler ve şirketlerce gerçekleştirilebilir (01.07.2017 tarihli değişiklikleriyle RF Şehir Planlama Kanunu 52. maddesinin 2. fıkrası).

Teknik işveren, 372-FZ sayılı Kanunla öngörülen tamamen yeni bir tanımdır. Bu şahıs:

- Sabit tesislerle ilgili olarak jeoteknik araştırmaların yapılması, proje dokümantasyonun hazırlanması, inşaat işlerinin yapılması, renovasyonun ve büyük onarımın yapılması için sözleşmeleri imzalar;

- Belirtilen işlerin yapılması için şartnameleri hazırlar;

- Sabit tesislerle ilgili olarak jeoteknik araştırmaların yapılması ve/veya proje dokümantasyonun hazırlanması, inşaat işlerinin yapılması, renovasyonun ve büyük onarımın yapılması ile ilgili işlerini yapan şahıslara belirtilen işlerin yapılması için gereken belgeleri ve malzemeleri temin eder;

- Proje dokümantasyonunu onaylar;

- Sabit tesisin işletmeye açılmasının kabulü için gereken belgeleri imzalar, şehir planlaması ile ilgili olan mevzuatın öngördüğü başka fonksyonları üstlenir (01.07.2017 tarihli değişiklikleriyle RF Şehir Planlama Kanunu 1. maddesinin 22. fıkrası).

Teknik işveren, SRO üyesi olmak zorundadır.

1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren belirli inşaat işlerin yapılması ile ilgili hakkın doğrulanması için sadece SRO üyelik sicil örneği yeterli olacaktır.  

Böylece, 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren SRO tarafından verilen sabit tesislerin güvenliği üzerinde etki yaratan işlerle ilgili izin sertifikaları geçerliliğini yitirecektir.

SRO Üye statüsü, 58 sayılı 16.02.2017 tarihli RF Rusya Teknik Gözetim Talimatı ile onaylanan forma göre düzenlenen örnek belge ile doğrulanacaktır (25.03.2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girer).

Kural istisnaları

FZ-372 sayılı Kanunda belirli işlerle uğraşan inşaat şirketleri için SRO’ya üye olmaları zorunlu olmadığı gibi istisnai durumlar belirtilmiştir.

Örneğin, 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren aşağıdaki şahıslar için SRO üyeliği zorunlu değildir:

- Federal yürütme organları, devlet kurumları, RF idari birimlerinin devlet organları, yerel idari organları ile inşaat yapım sözleşmesini imzalayan veya teknik işveren fonksyonlarını üstlenen devlet ve belediye kurumları ve kuruluşları;

- Yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlarla veya federal yürütme organları, devlet kurumları, RF idari birimlerinin devlet organları, yerel idari organlarıyla inşaat yapım sözleşmesini imzalayan ve tüzük sermayesinin %50’sinden fazlası devlet ve belediye kuruluşlarına ait olan ticari kuruluşlar (01.07.2017 tarihli değişiklikleriyle RF Şehir Planlama Kanunu 52. maddesinin 2.2. fıkrası).

FZ-372 sayılı Kanunda, devlet iştirakleri olan kurum ve kuruluşlar için kolaylıklar sağlanmıştır. Bu tür şirketlere belirli ayrıcalıklar tanınmış ki bu durum SRO’nun kurulma amacı olan sabit tesis inşaatının güvenliği üzerinde bir takım şüpheler yaratıyor. 

Bunun dışında, 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren aşağıdaki şahıslar SRO üyesi olmayabilirler:

- Kamu kurumları tarafından kurulan şirketler, bu şirketlerin belirtilen faaliyet alanlarında sözleşme yapmaları durumunda;

- Tüzük sermayesinin %50’sinin kamu kurumlarına ait olan şirketler, bu tür şirketlerin belirtilen faaliyet alanlarında ilgili devlet makamlarıyla sözleşme yapmaları durumunda;

- Yukarıda belirtilen şahısları temsil eden teknik işverenler;

- Bireysel konutun inşaatını, renovasyonunu, büyük onarımını yapan gerçek kişiler.

Ancak her ne durumda olursa olsun, inşaat yapım sözleşmesinin bedeli 3 milyon Ruble’den düşükse, şirketler ve bireysel girişimciler SRO üyesi olmayabilirler.

SRO üyelerine karşı uygulanan kalifikasyon şartları

SRO üyelerine de daha katı şartlar uygulanacaktır.

SRO standartlarında ve iç düzenleyici evraklarında öngörülen SRO üyelerine karşı talepler RF Şehir Planlama Kanunu 55.5.maddesinde öngörülen asgari taleplerinden düşük olamaz.  

Bunları bir tabloda birleştirelim:

Bireysel Girişimciye ve İnşaat Şirketinin Müdürüne karşı talepler (RF Şehir Planlama Kanunu 55.5. maddesinin 6. fıkrasının 1. bendi)

- İlgili meslek alanında yüksek eğitim kurumundan mezun olması;

- Mesleğinde en az beş yıllık iş tecrübesinin olması.

Bireysel Girişimcide veya Şirkette çalışan elemanlara karşı talepler (RF Şehir Planlama Kanunu 55.5. maddesinin 6. fıkrasının 2. bendi)

- Sabit tesis inşaat, renovasyon, büyük onarım işlerinin organizasyonu gibi fonksyonunu projenin baş mühendisi sıfatıyla üstlenen ve ulusal uzmanlar sicilinde kaydı bulunan uzmanların çalıştırılması;

- Merkezi işyerinde en az iki uzman çalıştırılacaktır.

Böylece, bir şirketin müdürü ile bireysel girişmicinin iş tecrübesi dışında ilgili inşaat alanında mesleki eğitim kurumundan mezun olmaları gerekir. Pratikte ise bir çok inşaat şirketinin müdürleri inşaat sektöründe büyük bir iş tecrübesine sahip olup ilgili meslek alanında yüksek eğitim diplomasına sahip değiller.

Konuya ilişkin yararlı linkler:

SRO’da kaydının yaptırılması ve inşaat izinlerinin alınması

http://rosco.su/consult/registratsiya_v_sro_i_poluchenie_stroitelnykh_dopuskov/

İnşaat şirketinin tescili

http://rosco.su/registracionnye-uslugi/registracija-kompanii/registratsiya-stroitelnoy-kompanii/index.php

Hukuki danışmanlık

http://rosco.su/law_services/tax_and_legal_advice/

İnşaat şirketleri için dışarıdan muhasebe hizmetleri

http://rosco.su/buhgalterskie-uslugi/vedenie-buhgalterskogo-ucheta/autsorsing-buhgalterii-stroitelnyh-kompanii/?sphrase_id=4995

19.6.2017

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама