Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya: "Bir gecede 61 dron ve 9 ATACMS füzesi düşürüldü"

SON GELİŞMELER// 19 Mayıs Pazar, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 815. günü
 
- Rusya'nın güneyinde, dün gece Ukrayna'dan yapılan yoğun İHA ve füze saldırıarı yaşandı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, hava savunma sistemleri toplamda Rusya toprakları üzerinde 61 drone ve 9 ATACMS operasyonel-taktik füzesini düşürdü .
 
dün gece Kırım'da 9 ATACMS füzesi ve bir insansız hava aracı düşürüldü, Belgorod bölgesinde üç insansız hava aracı imha edildi, Krasnodar bölgesinde 57 insansız hava aracı düşürüldü. Slavyansk-on-Kuban'da bir petrol rafinerisinin topraklarına bir drone düştü, ancak yangın çıkmadı.
 
- New York Times'daki analizde, "Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Harkov yakınlarındaki yetersiz tahkimatları yüzünden Rus kuvvetlerine karşı direnilemedi" denildi. Gazete, "Harkov bölgesindeki saldırının "son derece hızlı ve güçlü" olduğunu, Ukrayna ordusunun "yetersiz" tahkimat hattının bunu hesaba katmadığını, gafil avlanan Ukraynalı askerlerin geri çekilmek zorunda kaldığını" yazdı. Gazete, Rusya'nın saldırısının Ukrayna güçlerinin karşı karşıya olduğu sorunları açığa çıkardığını belirtiyor. Buna göre Rus birlikleri top mermileri ve uçaklarda büyük bir avantaja sahip ve Ukrayna birliklerinin yetersiz veya "dikkatsizce" inşa edilen  tahkimatları kolaylıkla aşılıyor. Ancak NYT, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin "en büyük sorununun" asker eksikliği olduğunu söylüyor. 
 
- Bild'in haberine göre, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius hükümetten bu mali yılda Ukrayna için 3,8 milyar euro daha talep etti . Ülkenin iktidardaki "trafik ışığı" koalisyonu (Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP)) bu yıl Kiev'e 7,1 milyar euro askeri yardım sağlama kararı almıştı.
 
- Tesla, Starlink ve X gibi küresel şirketlerin sahibi Elon Musk, Batı'nın sayısız yaptırımına ve birçok yabancı şirketin Rusya’daki faaliyetlerini durdurma kararlarına rağmen tüketicilerin kullanımına sunulan Rusya'daki yabancı malların bolluğuna dikkat çekti. Musk, sosyal medya platformu X kullanıcılarının Rusya'daki mağazalarda elektronik, mücevher, giyim, ayakkabı ve oyuncak gibi Batılı markaların ürünlerini gösteren paylaşımlarına yaptığı yorumda, “Enteresan, bugün Rusya'da bulunamayan neredeyse tek bir marka yok” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Washington Post’ta yayınlanan makalede, Rusya'nın Batılı ülkelerin beklentilerinin aksine askeri ve ekonomik açıdan dayanıklılığını kanıtladığı, Çin ile ikili ticarette yaşanan keskin artışın da bunda etkili olduğu belirtildi. Makalede, “Ukrayna'nın geçen yılki karşı saldırısı başarısız oldu; Rusya hem ekonomik hem de askeri açıdan dayanıklılığını kanıtladı" ifadelerine yer verildi. Özel askeri operasyonun en başından itibaren Ukrayna'nın müttefikleri olan ABD ve Avrupalı ülkelerin Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulayarak ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ‘uzun süreli bir savaş için’ silah sağlayarak Kiev'e yardım ettiğine vurgu yapılan makalede, buna rağmen Batı yaptırımlarının Rusya ekonomisini yok etmede başarısız olduğu, aynı zamanda toparlanmaya çalışan Ukrayna’nın da ‘Amerikan silah tedarikinde yaşanan altı aylık yorucu duraklamanın’ ardından zayıf düştüğü kaydedildi.
 
 
18 Mayıs Cumartesi
 
-  Özel askeri harekat bölgesindeki ilerleyişini sürdüren Rusya Silahlı Kuvvetlerin, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşimi daha kontrol altına aldığı bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ‘Sever’ (Kuzey) Askeri Grubu birlikleri gün içinde Harkov bölgesindeki Staritsa yerleşimini ele geçiredi. Açıklamada "Ayrıca Harkov bölgesinin Veterenarnoye ve Sumi bölgesinin Miropolye ve Loknya yerleşimlerinde, Ukrayna ordusuna bağlı 106, 113 ve 129. bölgesel savunma tugaylarına bağlı birliklerin yenilgiye uğratıldı, Ukrayna taarruz gruplarının Harkov bölgesinin Liptsi, Tihoye ve Volansk yerleşimleri yakınında gerçekleştirdiği karşı saldırılarının püskürtüldü" denildi. (Sputnik)
 
- Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Bärbock, Ukrayna'nın Harkov bölgesindeki durumun "çok dramatik" olduğunu ve bu nedenle Kiev'in uzun menzilli silahlara ihtiyacı olduğunu söyledi. Alman bakana göre Ukrayna kuvvetlerinin "Rus ikmal hatlarını kesmek" için orta ve uzun menzilli silahlara ihtiyacı var. Bakan, Berlin'indiğer müttefiklerle silah tedariki konusunda çalıştığını kaydetti.
 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ‘olimpiyat ateşkesi’ çağrısını geri çevirdi. Zelenskiy, Rusya’nın bu ateşkesten yararlanarak Ukrayna’ya asker ve teçhizat takviyesi yapabileceğini savundu. (Sputnik)
 
- Avrupa Merkez Bankası (ECB), süreci hızlandırmak için bankalardan haziran ayına kadar Rusya pazarından ayrıntılı bir çıkış stratejisi sunmalarını istedi. Financial Times (FT)  bu talebin ABD'den gelen ikincil yaptırım tehdidiyle bağlantılı olduğunu yazdı.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, AFP'ye verdiği demeçte Rusya'nın çatışmalardaki en büyük avantajının, "Batı'nın Kiev'e sağladığı silahların Rusya topraklarına saldırmak için kullanılmasına kısıtlama getirmesi olduğunu" söyledi. Zelenskiy "Onlar kendi topraklarından istedikleri silahla bizim topraklarımıza ateş açabiliyor. Bizim bu imkanımız yok. Bu, Rusya'nın sahip olduğu en büyük avantajdır. Rusya topraklarında bulunan sistemlerine karşı, Batı'nın bize verdiği silahlarla hiçbir şey yapamayız” dedi.
 
Ukraynalı lider, "Batı'nın Rusya'nın çatışmada kaybetmesinden korktuğunu ancak aynı zamanda Ukrayna'nın kaybetmesini istemediğini" savundu ve "Bu da saçma bir durum" diye ekledi.
 
Zelenskiy'e göre Kiev kendisi için “adil bir barış” istiyor, Batı için ise çatışmaların sona ermesi "adil bir barış" demek.
 
Zelenskiy ayrıca, "Ukrayna şu anda hava savunması için gerekli silahların dörtte birine sahip ve havada eşitliği sağlamak için bizim 120 ila 130 modern uçağa, özellikle de F-16 savaş uçaklarına ihtiyacımız var" dedi. 
 
- Wall Street Journal, Ukrayna'nın ABD'den Washington tarafından sağlanan silahların Rusya topraklarına yapılacak saldırılarda kullanılmasına izin vermesini istediğini bildirdi. ABD'li yetkililer ve ABD Savunma Bakanlığı temsilcileri The Wall Street Journal'a, Ukrayna'nın Biden yönetiminden, Rusya'daki askeri hedefleri vurmak için Washington tarafından sağlanan silahların kullanımına ilişkin kısıtlamaları kaldırmasını istediğini söyledi. Ayrıca Rusya'da Kiev'in kendi silahlarıyla vurabileceği hedeflerin belirlenmesi konusunda da yardım istediler. Diğer ABD hükümeti kaynakları, Ukrayna'nın talebinin geçen hafta gönderildiğini ve değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi. WSJ, talebin Rus kuvvetlerinin Kharkov bölgesindeki ilerleyişi sırasında geldiğini belirtiyor.
 
İngiliz The Telegraph da 15 Mayıs'ta Ukraynalı yetkililerin Rusya'daki hedeflere Amerikan füzeleri fırlatmak için ABD'den izin istemek üzere Washington'a uçtuğunu yazdı. 
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, dünkü son açıklamasında ABD'nin Ukrayna'ya sağlanan silahların Rusya topraklarına yönelik saldırılarda kullanılmasına karşı olduğunu söyledi.  Londra ise, Kiev'in kendisine sağlanan silahları Kırım'a yönelik saldırılarda kullanmasına izin verdi. 
 
- St. Petersburg ve Leningrad Vilayeti Arbitraj Mahkemesi, AO UniCredit Bank ve UniCredit Bank AG'ye ait 462,6 milyon euroluk varlığa ihtiyati tedbir koydu. RBC gazetesi kararın Gazprom iştiraki RusHimAlyans'ın talebi doğrultusunda alındığını yazıyor. Şirket UniCredit Bank'a 2023 ağustosunda dava açmıştı. Gazete şirketin Deutsche Bank ve Commerzbank'ı da dava ettiğini bildiriyor.
 
- Kommersant'ın haberine göre, IKEA grubunun faaliyete son vermesinin ardından Rusya'da kalan mallarının devralan şirkete toplu satımından elde edilen paranın yurt dışına transferi Moskova Bölgesi Tahkim Mahkemesi tarafından "kanun, düzen ve ahlak normlarını aykırı bulunarak" reddedildi. Haberde, ocak ayında, Rusya Federal Vergi Dairesi'nin 12,9 milyar ruble (141,7 milyon dolar)  transfer etme işlemine itiraz eden bir dava açtığı, mahkemenin bu paranın devlet hazinesine devredimesine ilişkin karar aldığı belirtildi. 
 
- ABD, Nevada'daki nükleer test sahasında testler gerçekleştirdi. Washington, deneyin nükleer testlere ilişkin moratoryumla çelişmediğini savundu. 14 Mayıs akşamı ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi'nin (NNSA), Nevada'daki bir nükleer test sahasında yer altı laboratuvarında kritik altı bir test gerçekleştirdiği, bunun bir dizi testin ilki olduğu belirtildi. NNSA açıklamasında, "Deney, Amerika Birleşik Devletleri'nin 1992'den bu yana sürdürdüğü nükleer patlayıcı cihazların test edilmesine ilişkin gönüllü moratoryum uyarınca gerçekleştirildi ve kendi kendini sürdüren bir süperkritik zincirleme reaksiyon yaşanmadı" denildi.
 
- Rusya’nın St.Petersburg kentindeki Budyonniy Askeri İletişim Akademisi'nde patlama meydana geldiği bildirildi. Leningrad Askeri Bölgesi, St. Petersburg'daki Budyonniy Askeri İletişim Akademisi'nde meydana gelen patlamada 7 askeri personelin yaralandığını duyurdu. Leningrad Askeri Bölgesi’nden yapılan açıklamada St. Petersburg'daki Budyonniy Askeriİletişim Akademisi'ne ait tesislerde bulunan Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndan kalma mühimmatın kaza sonucu patladığı ve 7 askerin yaralandığı, yaralandığı belirtildi. Yaralı askerlerin Savunma Bakanlığı'na ait hastanelere kaldırıldığı kaydedildi. Budyonniy Askeri İletişim Akademisi'nde yaşanan olayın Savunma Bakanlığı'nın sorumluluk alanında meydana geldiği ve terörist nitelikte olmadığı vurgulandı. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin bir hafta içinde Harkov bölgesinde 12 yerleşim birimini ele geçirdiğini bildirdi.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çin’e yaptığı ziyareti değerlendiren Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD’nin Rusya ile Çin arasındaki ilişkilerin gelişmesinden endişe duyduğunu ve durumu yakından izlemeye devam ettiğini söyledi.  Kirby, “Bu ilişki ve nasıl geliştiği konusunda endişe duymadığımızı söyleyemem” dedi. (Sputnik)
 
- Ukrayna'da, askerlik tescili için daha katı kurallar ve bunlara uymama durumunda daha ciddi cezalar öngören yeni seferberlik yasası bugün yürürlüğe girdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yurtdışındaki diplomatik misyonlara, askerlik çağındaki erkek Ukrayna vatandaşlarına pasaport başvuruları dahil her türlü konsolosluk hizmetlerinin sağlanmasına 18 Mayıs'tan itibaren devam edilmesi talimatını verdi, ancak bu ancak askeri kaydı onaylayan bir belgenin ibraz edilmesi şartıyla mümkün olacak.
 
- Donald Trump, beş ay sonra yapılacak başkanlık seçimi öncesinde 3. dünya savaşının çıkabileceğini iddia etti. Minnesota'da destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada Trump, modern silahların gücünün korkutucu olduğunu vurguladı, Biden'a atıfta bulunarak "Bu deli yüzünden beş tehlikeli ayla karşı karşıyayız" dedi.
 
 
17 Mayıs Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Dün gece dron saldırısının hedefi olan Novorossiysk'e yeniden elektrik verildiği bildiriliyor. Resmi açıklamaları haberleştiren Kommersant gazetesi yoğun dron saldırısı nedeniyle liman şehrinin bazı semtlerinin elektriksiz kaldığını yazıyor.
 
- İspanyol El Pais gazetesi Ukrayna'nın Harkov savunmasını güçlendirmek için Donetsk cephesinden birlikleri sevkettiğini yazıyor.
 
Öte yandan The Washington Post gazetesi Rusya'nın Harkov yönünde taarruza geçtiği gün Ukrayna birliklerinin kullandığı Starlink terminallerinin arıza yaptığını aktardı.
 
- Macaristan Avrupa Konseyi'nin Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirmek için bir plan öneren karar tasarısını veto etti. Macar yetkililer vetoya gerekçe olarak tasarıda tek bir plana yer verilmesini gösterdi.
 
- Avrupa Birliği Voice of Europe, Ria Novosti ve İzvetiya'nın yayınlarına yasak getirdi. Birlik bu üç yayın kuruluşunu "Rusya'nın askeri propagandasını" yapmakla itham ediyor.
 
- Slovakya Başbakanı Robert Fico uğradığı silahlı saldırıdan sonra ikinci kez ameliyat edildi. Doktorlar Fico'nun durumunun stabil ve bilincinin açık olduğunu duyurdu.
 
- Estonya Rusya ile daha önce üzerinde anlaşmaya varılan sınırdaki bir arazi takasını iptal ettiklerini duyurdu.
 
- Rus opera sanatçısı Anna Netrebko, Berlin Operası'na geri döneceğini açıkladı. Opera 2022 yılında Netrebko ile çalışmayı bırakmıştı. Netrebko'nun Rusya'nın yanı sıra Avusturya vatandaşlığı bulunuyor.
 
SON DAKİKA
 
- Vladmir Putin Harkov'u almak gibi bir amaçlarının olmadığını söyledi. Putin bölgede yürütülen operasyonların Rusya topraklarına saldırılmasını engellemek için tampon bölge oluşturma amacını güttüğünü belirtiyor.
 
Devlet başkanı, "Bu da onların [Ukrayna yönetiminin - TürkRus] suçu, çünkü ne yazık ki Belgorod dahil olmak üzere sınırdaki yerleşim yerlerini vurmaya devam ediyorlar. Burada siviller ölüyor," şeklinde konuştu.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Resmi ziyaret için Çin'de bulunan Vladimir Putin Çinli yatırımcılara teşvik sunmaya hazır olduklarını açıkladı. Harbin'de düzenlenen Rusya-Çin Ekonomik Forumu'nda konuşan Putin Çin'e temiz enerjinin yanı sıra Çinli yatırımcılara teknoloji üssüne erişim sağlamaya da hazır olduklarını dile getirdi.
 
- Kommersant gazetesinin deneyimli muhabiri Andrey Kolesnikov, Çinli güvenlik görevlilerinin Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu'yu Putin ile Şi'nin görüştüğü salona almak istemediğini bildiriyor. Kolesnikov Şoygu'nun salona yaşanan yanlış anlamanın giderilmesinden sonra girebildiğini aktardı.
 
- Vladimir Zelenskiy ülkesinde askeri çatışmanın başladığı andan itibaren ilk kez bütün birliklerin yeterli mühimmata sahip olduğunu açıkladı. Zelenskiy ayrıca Harkov'da Rus ordusunun kaydettiği ilerlemeden sonra durumu kontrol altına almayı başardıklarını söyledi. Zelenskiy Rus ordusunun kaydettiği azami ilerleme mesafesini de 10 km olarak açıkladı.
 
- Fransız radyo istasyonu Europe 1, Rus ordusunun Harkov Bölgesi'nde kaydettiği ilerlemenin ardından Batının Zelenskiy'yi Rusya ile müzakerelere başlamaya ikna etmek istediğini ileri sürdü. Ancak istasyon haberine somut bir diplomatik kaynak göstermedi.
 
- Tass'ın bildirdiğine göre Almanya'ya geri çağrılan Moskova Büyükelçisi Alexander Lambsdorff, Rusya'ya geri döndü. Almanya Lambsdorff'u 6 Mayısta fikir teatisinde bulunmak için Berlin'e çağırmıştı.
 
- Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Paris'te düzenlenecek Olimpiyat oyunlarında gazetecilerin Rusya'ya ait sembolleri taşımalarını ve göstermelerini yasakladı.
 
- Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva Ukrayna'daki çatışmanın çözüme kavuşturulması amacıyla İsviçre'de düzenlenecek barış konferansına katılmayacaklarını açıkladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında Ukrayna ordusunun durumunu "fevkalade çaresiz" diye niteledi. Patel "Görünen o ki durum fevkalade çaresiz. Bunun zor bir zaman olduğunu biliyoruz, ama askeri yardımının savaş alanında değişimi getirebileceğinden eminiz," ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da çatışmada kritik bir anda bulunduklarını söylemişti. Blinken "Zaten çok fazla şeyi feda eden Ukraynalıların önümüzdeki haftalar ve aylarda yapması gereken çok şey var," şeklinde konuşmuştu.
 
- The New York Times gazetesi NATO'nun Ukrayna'ya kuvvet gönderme kararına yaklaştığını yazdı. Habere göre Amerikalı yetkililer Ukrayna ordusunun eğitiminin yetersiz olduğu düşüncesinde ve bu yüzden Ukrayna'ya NATO eğitmenlerinini gönderilmesi seçeneğini değerlendiriyor. Gazete bu sayede Ukrayna ordusununun bu yaz beklenen Rus taarruzuna karşı daha hızlı hazırlanmasının öngörüldüğünü yazıyor.
 
- Çin lideri Şi Cinping Ukrayna'daki çatışmanın çözüme kavuşması için her iki ülkenin de tanıyacağı bir barış konferansı düzenlenmesi çağrısında bulundu. Şi, çatışmanın ancak dengeli bir güvenlik mimarisi kurularak çözülebileceğini de söyledi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı gece boyunca Kırım ve Krasnodar üzerinde 102 insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık ayrıca Ukrayna'ya ait 6 insansız deniz aracının da tahrip edildiğini bildiriyor.
 
- Krasnodar Krayı yönetimi Tuapse'deki bir petrol rafinerisinin iki insansız hava aracının hedefi olduğunu açıkladı. Rafineride yangın çıkarken ölen ya da yaralanan olmadı.
 
- Rusya'nın en büyük makarna üreticisi Makfa'nın yönetimi devlete geçti. Tass ajansı şirketin YERGÜL sistemindeki kaydının bu yönde değiştiğini yazıyor.
 
- Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze, "yabancı ajan" yasası ile ilgili Avrupa Birliği'nin ileri sürdüğü itirazları görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Yasanın kabulünden sonra AB, Gürcistan'ın üyelik başvurusunu askıya alacağını duyurmuştu.
 
16 Mayıs Perşembe
 
SON HABER
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İngiltere'nin Moskova Büyükelçiliği'ndeki savunma ataşesini istenmeyen kişi ilan edildiği ve ataşenin bir hafta içinde Rusya Federasyonu'nu terk etmesinin zaruri olduğu belirtildi. Söz konusu açıklamada, "16 Mayıs'ta, Moskova'daki İngiliz Büyükelçiliği'nin bir temsilcisi Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak bu ülkenin yetkilileri tarafından Londra'daki Rusya Büyükelçiliği'ndeki savunma ataşesiyle ilgili 8 Mayıs'ta alınan düşmanca ve temelsiz kararla ilgili olarak güçlü bir protesto yapıldı" ifadelerine yer verildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı söz konusu hareketi, 'ikili ilişkilere telafisi mümkün olmayan zararlar veren sarih bir Rusofobik karaktere sahip siyasi amaçlı bir eylem' olarak gördüğünü vurguladı. (Sputnik)
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy Harkov'un etrafındaki durumun ağırlaştığını ve şehrin kaybedilme riski bulunduğunu söyledi. Zelenskiy şehri ellerinde tutabilmeleri için daha fazla Patriot hava savunma sistemine ihtiyaç duyduklarını dile getiriyor. Basının karşısına çıkan devlet başkanı ortaya çıkan tabloda ABD'nin suçunun olup olmadığı yönündeki bir soruya "Dünya suçlu... Putin'e ilerleme şansı verdiler," yanıtını verdi.
 
- Rusya Başsavcılığı medya kuruluşu SOTA'yı istenmeyen örgüt ilan etti. Sota.vision 2023 yılında yabancı ajan ilan edilmişti.
 
- Almanya ülkede eğitim gören 7 Ukrayna askerini "Nazi işaretleri taşıdıkları" gerekçesiyle sınır dışı etti. İlgili açıklama Alman meclisi Bundestag'dan yapıldı. Almanya'da eğitim gören Ukraynalı asker sayısı 7 ile 10 bin arasında.
 
- Slovakya polisi Başbakan Fico'ya düzenlenen suikastin "siyasi" olduğu düşüncesinde. Tek başına hareket ettiği tahmin edilen saldırganın eylemi düzenlemesinin gerekçeleri arasında Fico'nun "Ukrayna'ya silah yardımını kesmesinin" de bulunduğu belirtiliyor.
 
- Online perakendeci Ozon'un deposunda yapılan denetimlerden sonra 115 göçmen işçi hakkında sınır dışı işlemleri başlatıldı.
 
- Bulgaristan devlet şirketi Bulgargaz, 2022 yılında doğalgaz tedariğini kestiği gerekçesiyle Gazprom'dan 400 milyon euro tazminat talep etti. Ülkenin enerji bakanı Gazprom'un uzlaşmaya yanaşmaması halinde konuyu arbitraj mahkemesine götüreceklerini söyledi.
 
- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile bir araya geldi. Görüşmeyle ilgili Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda 'görüşme sırasında tarafların belediyeler arası ilişkilerin gelişmesi de dahil olmak üzere iş birliği perspektiflerini ele aldığı' belirtildi. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin "çok kutuplu demokratik bir dünya düzeninin kurulması için" Müslüman ülkelerle daha fazla işbirliği yapacaklarını söyledi. Rusya Devlet Başkanı ilgili açıklamayı Kazan'da düzenlenen Rusya-İslam Dünyası toplantısı vesilesiyle yaptı.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, İsviçre'de düzenlenecek barış zirvesinin Rusya'nın katılımı olmadan bir gelecek vadetmediğini yineledi. Peskov ayrıca Çin'in katılımının zirvenin sonuç alıcılığına bir katkıda bulunmayacağını söyledi.
 
- Rusya'nın eski savunma bakanı ve yeni güvenlik konseyi sekreteri Sergey Şoygu, ana görevnin hala özel askeri operasyon olduğunu söyledi.
 
- Estonya parlamentosu el konulan Rus varlıkların Ukrayna'ya verilebilmesinin önünü açan bir yasal düzenlemeyi kabul etti.
 
- Azerbaycan, eski Karabağ bakanı Ruben Vardaryan'ın tutukluluğunu 5 ay daha uzattı. Vardaryan'ın avukatları kararı "temelsiz ve yasa dışı" olarak niteledi.
 
- Moldova hükümetine muhalif siyasetçi İlan Şor Rusya vatandaşı oldu.
 
- Vladivostok'ta tutuklanan Amerikan askeri Gordon Black kendisine yöneltilen hırsızlık suçlamasını kabul etti. İnterfaks 34 yaşındaki Amerikan askerinin güvenlik kuvvetleriyle işbirliği yaptığını bildiriyor.
 
SABAH BÜTENİ
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkanlık yemini ettikten sonra ilk dış gezisi başladı. Rus lider Pekin'de  Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ile buluştu.  Toplantı binasına Aurus marka yerli makam aracıyla gelen Putin, Şi ile el sıkıştı, şeref kıtasını selamladı, ardından iki ülkenin heyetlerini selamladı. Törende Rusya ve Çin milli marşları çalındı. Tören yaklaşık 15 dakika sürdü. Tamamlanmasının ardından Putin ve Şi, meydan boyunca uzanan kırmızı halı boyunca Büyük Halk Salonuna yürüdü, birlikte resmi fotoğraf çektirdi. Putin'in ziyareti iki güm sürecek. Ziyaret sırasında Putin'in Şi Jinping ile hem başbaşa hem de genişletilmiş formatta görüşmeler yapması planlanıyor. Ajanslar, müzakerelerin hemen başladığını duyurdu. Gezinin ikinci günü, yarın Putin, 8. Rusya-Çin EXPO'sunun ve 5. Rusya-Çin Bölgelerarası İşbirliği Forumu'nun açılış töreninin yapılacağı Harbin şehrini ziyaret edecek. Putin'in ayrıca Harbin Politeknik Üniversitesi öğrencileri ve öğretmenleriyle de görüşmesi planlanıyor.
 
- İlk görüşmede Rusya lideri Putin, görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin fırsatçı ve üçüncü taraflara karşı olmamasının önemine vurgu yaparak, “Bugün dünya meselelerindeki işbirliğimiz, uluslararası arenada istikrarı sağlayan ana faktörlerden biri” ifadesini kullandı. İki ülkenin birlikte adalet ilkelerini, çok kutuplu gerçekleri yansıtan ve uluslararası hukuka dayalı demokratik bir dünya düzenini savunduğunu kaydeden Putin, "Rusya ve Çin başarılı bir şekilde Birleşmiş Milletler, BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü ve G20’de işbirliği yapıyor. Avrasya bölgesindeki entegrasyon süreçlerini daha da uyumlu hale getirmeye, Avrasya Ekonomi Topluluğu ve sevgili dostum sizin girişiminiz olan Kuşak-Yol Projesi’nin potansiyellerini birleştirmeye kararlıyız.” dedi. Bu ziyaretin ikili işbirliğine ek ivme kazandırması umudunu dile getiren Rus lider, “Altını çizmek istiyorum, Çin'e gelip sizinle görüştüğüm için çok mutluyum” dedi.
 
Şi’nin, yeniden seçildikten hemen sonra Mart 2023’te Moskova’yı ziyaret ettiğini anımsatan Putin, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk yurt dışı ziyaretlerimizi birbirimize yapmak gibi güzel bir gelenek geliştirdik. Bu, Moskova ve Pekin’in ikili ilişkileri, kapsamlı ortaklığı ve stratejik işbirliğini tutarlı bir şekilde geliştirme politikasına verdiği önemin açık bir teyidi.”
 
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de son 75 yılda ağır koşullarda şekillenen ve değişen uluslararası durumun sınavlarını başarıyla geçen ikili ilişkilerin günümüzde, büyük güçler ve komşu ülkeler arasında karşılıklı saygı, güven, dostluk ve karşılıklı yarara dayalı ilişkilerin standardını belirleyen bir model haline geldiğini kaydetti.
 
Bugüne kadar Putin’le en az 40 kere görüştüğünü anımsatan Şi, “Bu tür yakın bağlar, Rusya-Çin ilişkilerinin istikrarlı ve hızlı büyüme dinamiklerini sürdürmek için stratejik yönelimlerin ana hatlarını çizme fırsatını veriyor. Bu ilişkiler hiç de kolay olmadı ve bu nedenle en dikkatli şekilde ele alınmayı hak ediyor” ifadesini kullandı. İlişkileri sürdürülebilecek şekilde geliştirmenin, iki ülke ve halkın temel çıkarlarını karşılamanın yanı sıra, bölgede ve dünya genelinde barış ve refah tesis etme çabalarına da faydalı olduğunu kaydeden Çin lideri sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Yeni yaklaşımımızda da her zaman olduğu gibi Rusya ile iyi komşu, güvenilir dost ve güvenilir ortaklar olmayı, iki halk arasında asırlardır süregelen dostluğu istikrarlı bir şekilde güçlendirmeyi, çok uluslu kalkınma ve canlanma için ortak çaba göstermeyi, uluslararası eşitliği ve adaleti ortaklaşa savunmayı amaçlıyoruz.” (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Kırım topraklarındaki hava savunma sistemlerinin dün gece beş ATACMS operasyonel-taktik füzesini düşürdüğünü duyurdu. Ayrıca hava savunma sistemleri Belgorod bölgesi üzerinde bir Tochka-U taktik füzesini, iki Vilkha çoklu fırlatma roket sistemi mermisini ve bir insansız hava aracını düşürdü. Ayrıca dün gece Bryansk ve Kaluga bölgelerinde bir, Tula bölgesi üzerinde iki insansız hava aracı imha edildi. 
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın akşam raporunda, "Kupyansk bölgesindeki düşman ateşi altında kalan birliklerin daha avantajlı konumlara geri çekildiği" belirtildi.
 
-  İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd, 15 ve 16 Haziran tarihlerinde İsviçre'nin Bürgenstock şehrinde düzenlenecek Ukrayna barış konferansına katılmak için 50'den fazla ülkenin kayıt yaptırdığını söyledi. Yetkililer etkinliğe 160 ülkeden heyet davet etti. İsviçre Dışişleri Bakanlığı'nın bildirdiğine göre "Avrupa Birliği, G7 ve BRICS'ten 160 delegasyona konferansa katılım daveti gönderildi, Rusya, zirveye ilgi göstermediği için etkinliğe davet edilmedi."
 
-  Ukrayna Enerji Bakanlığı, mart ayının sonunda yeniden başlayan Rusya saldırılarının ardından üretim kapasitesinde ciddi bir sıkıntı ve kesintiler yaşayan ülkenin elektrik ithalatı hakkında bilgi verildi. Bakanlık, Ukrayna'nın elektrik sıkıntısını batı komşuları Polonya, Slovakya ve Romanya'dan ithalat ve acil yardım yoluyla telafi etmeye çalıştığını duyurdu. Çarşamba günü ithalatın toplamı 23.692 megawatt saate ulaştı.
 
- AB Şeffaflık Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, blok ülkelerinin Izvestiya, Rossiyskaya Gazeta, RIA Novosti'nin yayınlarını "Rusya'nın Avrupa'daki siyasi süreçlere müdahalesinin bir aracı olarak kulanıldıkları" gerekçesiyle yasaklamaya karar verdiklerini bildirdi. Habere göre bu medyalardan materyallerin AB ülkelerinde herhangi bir şekilde dağıtılması yasaklanacak. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Moskova'nın AB'nin yaklaşan adımlarından haberdar olduğunu söyledi, "Eğer Avrupa Birliği Rus gazetecilere karşı bu tür önlemler uygularsa, o zaman Batılı muhabirler istemese bile, bizim tepkimizi görmek zorunda kalacaklar. Bundan önce sevgimizi hissettiler, şimdi misilleme tedbirlerini hissetmek zorunda kalacaklar" dedi.
 
- Dün uğradığı suikast girişiminde ağır yaralanan Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun başarıyla ameliyat edildiği ve hayati tehlikeyi atlattığı açıklandı. Plus gazetesi operasyonun dört saat sürdüğünü, başbakanın yapay komada 24 saat kalacağını yazdı.
 
- Kremlin'in resmi internet sayfasında yayımlanan mesajda, Slovakya Başbakanı Fico'nun hayatına kastedilmesinin hiçbir haklı gerekçesi olamayacağının altı çizildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova'ya gönderdiği telgrafta, Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun hayatına kastedildiğini öğrenmekten öfke duyduğunu belirterek, saldırıyı hiçbir gerekçesi olamayacak iğrenç bir suç olarak nitelendirdi.  Söz konusu telgrafta şu ifadeler yer aldı: "Slovakya Cumhuriyeti Başbakanı Robert Fico'nun hayatına kastedildiğini büyük bir öfkeyle öğrendim. Bu iğrenç suç haklı gösterilemez. Robert Fico'yu cesur ve sağlam fikirli bir adam olarak tanıyorum. Bu niteliklerinin bu zor duruma dayanmasına yardımcı olacağını ümit ediyorum. Lütfen kendisine en içten desteğimin yanı sıra hızlı ve tam anlamda sıhhatine kavuşma dileklerimi iletin." (Sputnik)
 
- Tataristan lideri Rustem Minnihanov’un Kazan'da düzenlenen Geleneksel 15. Uluslararası Rusya-İslam Alemi Kazan Ekonomi Forumu çerçevesinde yabancı diplomatik misyon temsilcileriyle bir araya geldiği görüşmede söz alan Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Türkiye’nin Rusya ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmak istediğini söyledi. Çeşitli alanlardaki Rusya-Türkiye ilişkileri hakkında kısa bir değerlendirme yapan Bilgiç, "İşbirliğimiz çok iyi. Liderlerimiz arasında çok iyi ilişkiler kuruldu.Hedefimiz, ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmak. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 56 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi. (Sputnik)
 
15 Mayıs Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin, savunma bakanlığı görevine Andrey Belousov'un getirilmesini savunma harcamalarındaki artışla açıkladı. Putin Belosuov'un askeri ekonominin genel ekonomiye entegrasyonu konusunda ehil bir isim olduğunu söyledi.
 
Putin ayrıca eski savunma bakanı Sergey Şoygu'ya çalışamaları için teşekkür etti.
 
Vladimir Putin genelkurmayda görev değişikliği planlamadıklarını da söyledi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Zaporojye bölgesindeki Rabotino köyünün ele geçirildiğini açıkladı. Ukrayna'nın geçen yaz başlayan karşı taarruzu Rabotino'yu hedef almıştı.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Kiev'de Ukraynalı mevkidaşı Dmitri Kuleba ile bir araya geldi. Blinken Harkov kendine bir Patriot bataryası daha yerleştirme konusunu görüştüklerini açıkladı.
 
Blinken Ukrayna'ya askeri yardım için 2 milyar dolar ek kaynak ayıracaklarını söyledi.
 
ABD Dışişleri Bakanı ayrıca tedarik ettikleri silah sistemlerinin nasıl kullanılacağı konusunda kararı Ukrayna'nın vereceini söyledi. Blinken bununla birlikte bu silahlarla Rusya topraklarının vurulmasını teşvik etmediklerini dile getiriyor.
 
- Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda yaralanan Fico'nun hastaneye kaldırıldığı bildiriliyor. Saldırgan ise olay yerinde yakalandı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'ya "Türkiye'de darbe girşimi yaşandığı" yönünde basına yansıyan haberler soruldu. Zaharova Ankara ile özel kanallar üzerinden iletişimi sürdürdüklerini söyledi.
 
- Rusya Merkez Bankası ülkenin ithalat ve ihracatında rublenin payının ilk kez yüzde 40'ın üzerine çıktığını açıkladı.
 
- Financial Times'ın haberine göre Avrupa Birliği, uyarılara rağmen yabancı ajan yasasını kabul eden Gürcistan'ın üyelik başvurusunu dondurmayı planlıyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Reuters ajansı, ABD Hazinesi'nin Rusya'da faaliyet göstermeye devam eden Avusturya bankası Raiffeisen'ı uyardığını bildiriyor. Ajansın haberine göre hazine yetkilileri Raiffeisen yönetimini "ABD finansal sistemine erişimi kaybetme riski" konusunda uyardı. Haberde Hazine Sekreteri Wally Adeyemo'nun banka yönetimine 6 Mayıs günü bir mektup gönderdiği bildiriliyor. Adeyemo'nun mektubunda Raiffeisen'ın Rusya'daki faaliyetlerini genişletme planlarından duyulan endişelerin dile getirildiği öğrenildi.
 
- Vladimir Putin yeni hükümet atamalarından sonra boşanan beş valilik kadrosuna yeni isimler atadı. Kaliningrad valiliğine İlya Seredyuk, Kursk valililğine Aleksey Smirnov, Tula valiliğine Dmitri Milyayev ve Habarovsk valiliğine Dmitri Demeşin getirildi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı İspanya ve Portekiz'e yapacağı resmi gezileri iptal etti. İspanyol EFE ajansı, gezilerin iptal edilmesine gerekçe olarak "cephedeki karmaşık durumu" işaret ediyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı bu sabah Tataristan üzerinde Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Öte yandan Rosaviatsiya Kazan ve Nijnekamsk havalimanlarınında uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.
 
Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca Kırım üzerinde 10 ATACMS roketinin düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık roketlerin vurulmasından sonra etrafa patlayıcı misketlerin yayıldığına dikkat çekerek halkı bu cisimlere dokunmamaları konusunda uyardı.
 
- Politico dergisi Ukrayna'nın Amerika'dan aldığı silahlarla Rusya topraklarını vurabilmek için Beyaz Saray'dan söz konusu yasağın kaldırılmasını talep ettiğini yazdı. Habere göre bir grup Ukraynalı yetkili şu anda konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Washington'da bulunuyor.
 
- Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik kabul etmeye hazırlandığı 14'üncü yaptırım paketinde NOVATEK'e ait Yamal SPG sıvılaştırılmış doğal gaz projesini hedef alabileceği bildiriliyor. Kommersant'ın bildirdiğine göre tesiste çıkarılan doğal gazın Avrupa limanlarından re-eksportuna yasak getirilmesi gündemde.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Başkan Putin, yarın başlayacak Çin gezisi öncesinde resmi haber ajansı Xinhua'ya verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmaya barışçıl yollarla "kapsamlı, sürdürülebilir ve adil bir çözüm" istediğini söyledi. Putin, "Ukrayna konusunda diyaloğa da açığız ancak bunlar, bizim çıkarlarımız dahil, bu çatışmaya dahil olan tüm ülkelerin çıkarlarını dikkate alan müzakereler olmalı" diye ekledi. Putin,  "garantilerin güvenilirliği" konusunu potansiyel müzakerelerin ana sorunu olarak değerlendirdi. Rus lider "Bu güvensizlik Batılı ülkelerin uluslararası hukuka dayalı bir dünya düzenini değil, mevcut siyasi duruma ve icat edenlerin kendi çıkarlarına göre değişen kurallara dayalı bir düzeni tercih etmesinden kaynaklanmaktadır" dedi.
 
-  Aynı röportajda ekonomik ilişkilere de değinen Putin, "Rusya ile Çin arasındaki ekonomik işbirliğinin dış zorluklara ve krizlere karşı istikrarlı bir bağışıklık göstermeyi başardığını" belirtti.  Putin, Rusya-Çin ticaret hacminin son beş yılda iki katına çıktığına dikkat çekti.  Putin,dış ticaretin 2019'da 111 milyar dolara, 2023'te ise 227,8 milyar dolara ulaştığını belirtti. Rus lider ayrıca, Rus ve Çinli şirketler arasındaki anlaşmaların yüzde 90'ından fazlasının ulusal para birimleriyle gerçekleştiğini kaydetti. 
 
Putin “Batı'daki küresel türbülans ve ekonomik çalkantılar zemininde elde edilen bu başarılı sonuçlar, seçtiğimiz bağımsız yolun, yani ulusal çıkarların peşinde koşmanın stratejik açıdan doğru olduğunu bir kez daha doğruluyor. Ülkelerimiz uzun süredir eşit ve karşılıklı yarar sağlayan ekonomik ilişkilerden yana bilinçli bir seçim yapmıştır" diye vurguladı.
 
- Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington ve Kiev'in 10 yıllık ikili güvenlik anlaşması imzalayacağını açıkladı. Kiev Politeknik Enstitüsü'nde konuşan Blinken, "10 yıllık anlaşmamızda ABD, hava savunmasından insansız hava araçlarına ve mayın temizlemeye kadar çeşitli cephelerde Ukrayna savunmasını ve güvenliğini destekleyecektir" dedi. Blinken'e göre Ukrayna'nın NATO'ya kabul süreci birçok ülkeyle yapılacak güvenlik anlaşmalarıyla destekleneeğini ve 32 ülkenin Ukrayna ile güvenlik anlaşmaları müzakere ettiğini ekledi, "Zaman Ukrayna’nın yanında. Çünkü her ay birlikte yaptığımız çalışmalar Ukrayna'yı AB ve NATO üyeliğine yaklaştırıyor" dedi.
 
- Bloomberg ajanınsa göre ABD, Ukrayna'ya bir Patriot bataryası daha göndermeyi planlıyor.
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, askerlerinin Harkov bölgesinin Rusya sınırına yakın Volçansk şehri çevresindeki mevzilerden çekildiğini duyurdu. Açıklamada "Birliklerin düşmanın ateş ve saldırı eylemleri nedeniyle, askerlerin hayatını kurtarmak için çekildiği" belirtildi. Öte yndan Rusya Savunma Bakanlığı, "Harkov bölgesindeki birliklerin pozisyonlarının iyileştirildiği" açıklamasını yaptı. Medyadaki yorumlarda Rusya biriklerinin saldırısının Harkov şehrini de hedef alan kapsamlı bir taaarruz mu, yoksa Putin'in daha önce ifade ettiği "sınırda Rusya topraklarına saldırıları engelleyecek güvenlik için tampon bölge oluşturma" amacıyla mı sınırlı olduğunun henüz belli olmadığı kaydediliyor. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı dün gece üç bölgede 17 İHA'nın düşürüldüğünü duyurdu. Hava savunma güçlerinin Belgorod bölgesi üzerinde iki Amerikan HARM füzesi, iki Fransız Hammer güdümlü bombası, iki Vilkha MLRS roketi ve dokuz İHA'yı düşürdüğü açıklandı.  Kursk bölgesinde beş, Bryansk blgesinde üç İHA  imha edildi. Açıklamaya göre Kırım yarımadası topraklarında on adet ATACMS operasyonel-taktik füzesi imha edildi.
 
- Kırım yarımadasındaki Sevastopol şehrinin valisi Mihail Razvojayev, Rus ordusunun Ukrayna'nın şehre yönelik füze saldırısını püskürttüğünü söyledi. Vali, hava savunma sistemlerinin Karadeniz üzerinde ve Belbek havaalanı bölgesinde çok sayıda Ukrayna füzesini düşürdüğünü bildirdi.
 
- Belgorod şehri üzerinde çok sayıda "hava hedefi"nin düşürüldüğü açıklandı. Vali Vyaçeslav Gladkov'a göre, roketlerden biri Dubovoye köyündeki bir konut binasına isabet etti ve yangın çıktı. İki kişi yaralandı.
 
- Bölge valisi Vasily Golubev, bu sabaha karşı yaptığı açıklamada iki İHA saldırısı sonucunda Rostov bölgesindeki bir yakıt deposunda iki patlama meydana geldiğini söyledi. Vali, yangın çıkmadığını, yaralı ya da can kaybı da olmadığını vurguladı. 
 
- AK&M ajansının birleşme ve satın alma piyasasına raporuna göre, yılın ilk çeyreğinde Rusya’dan veya Ruslardan şirketlerin sahip olduğu yurtdışındaki varlıkların satış hacmi yedi kat arttı. Geçen yılın aynı döneminde 158,6 milyon dolar olan satış hacmi bu yıl 1,1 milyar dolara ulaştı.
 
- Finlandiyalı kereste fabrikası Metsa Group, Rusya'daki tüm bağlı ortaklıklarının satışına ilişkin işlemin tamamlandığını duyurdu. Finlandiya şirketinin Rusya'daki varlıklarının tamamını Vologda Kereste Endüstrisi Şirketler Grubu satın aldı.
 
14 Mayıs Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya'nın yeni savunma bakanı Andrey Belousov, yeni bir seferberliğe ihtiyaç görmediğini açıkladı. Belousov ordunun planlı alımların yanı sıra sözleşme imzalayanlar sayesinde büyümeye devam edeceğini söyledi.
 
Belousov bakan olarak temel görevlerinden birinin askeri ekonomiyi ülke ekonomisine entegre etmek olduğunu da söyledi. Belousov hayatta "hataya yer var, ama yalana yok" ilkesinden ilham aldığını da belirtiyor.
 
- Rusya parlamentosunun alt kanadı Mihail Mişustin'in kurduğu kabineyi onayladı. Öte yandan devlet başkanı yardımcılığına atanan eski Tula valisi Aleksey Dyumin ile eski Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev'in sorumluluk alanları belli oldu. Kendisi de bir gemi inşaat mühendisi olan Patruşev tersanecilik meseleleriyle Dyumin ise savunma sanayi ve spor konularıyla ilgilenecek.
 
Federasyon Konseyi de Sayıştay Başkanlığı görevine Boris Kovalçuk'un getirilmesine onay verdi.
 
- Ukrayna, Rusya'nın yeni bir taarruz düzenlemesi beklenen Sumskaya Vilayeti'nde tahliyeye tabi bölgeleri genişletme kararı aldı.
 
- İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Kiev'in kendilerinden aldıkları silah sistemleriyle Kırım Köprüsü'nü vurmasına izin verdiklerini söyledi.
 
- Yeniden FSB'nin başına geçmesi beklenen Aleksandr Bortnikov, FSB birliklerinin Ermenistan-Türkiye sınırında görev yapmaya devam edeceğini söyledi.
 
- Gürcistan parlamentosu "yabancı ajan" yasa tasarını üçüncü okuma aşamasında da kabul etti. Tasarı 30'a karşı 84 oyla kabul edilirken parlamento binasının önünde protestocular gösteri yaptı. RBC gazetesi protestocuların parlamento parmaklıklarını kırdığını aktarıyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna istihbaratının başı Kirill Budanov, Rusya'nın kuzeydeki Sumskaya Vilayeti'nde yeni bir taarruz başlatmasını beklediğini söyledi. Budanov ayrıca Harkov bölgesindeki durumun kritikleştiğini dile getiriyor. Budanov söz konusu taarruzlara karşı koymak için yeterli miktarda silah ve askere sahip olmadıklarından da yakındı.
 
Öte yandan İspanyol El Pais gazetesine konuşan Sumskaya Vilayeti Ordu Sözcüsü Aleksandr Bondarenko, ülkede iki yıldır devam eden çarpışmalardan sonra insanların orduya katılmaktan kaçındığını söyledi. Bondarenko anketlere göre seferberlik kapsamında orduya katılmaya hazır olduğunu beyan edenlerinin oranının yüzde 30'larda kaldığına dikkat çekiyor.
 
- Politico'nun haberine göre, Rus ordusunun Harkov'da başlattığı yeni taarruz Ukraynalıların yanı sıra ülkenin batılı ortaklarını da demoralize etme potansiyeline sahip. Dergi gelişmeler neticesinde Ukrayna'nın üzerindeki "müzakere baskısının" artabileceğini yazıyor.
 
Dergi ayrıca yeni oluşturulan 10 müfrezeden 5'inin Kiev'in savunmasına ayrılacağını aktardı.
 
- Vladimir Putin Tula Valisi Aleksey Dyumin'i ve eski Güvenlik Konseyi Sektreteri Nikolay Patruşev'i yardımcıları olarak atadı. 2016'dan beri Tula valiliği görevini yürüten Dyumin, daha önce devlet başkanının güvenliğinden sorumlu birimde çalışmıştı.
 
Putin ayrıca Dmitri Peskov'u basın sekreterliği görevine yeniden atadı.
 
- Polonya Cumhurbaşkanı Duda, yakın gelecekte Ukrayna'ya Patriot bataryası vermelerinin mümkün olmadığını söyledi. Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna'ya üçüncü Patriot bataryasını vereceklerini açıkladı.
 
- Rusya'nın Volgograd vilayetinde yakıt ve orman ürünleri taşıyan bir yük treninde yangın çıktı. Trenin yangın başlamadan önce raylardan çıktığı bilfiriliyor.
 
- Rusya'da yabancı ajan ilan edilen ünlü müzisyen Andrey Makareviç hakkında cezai soruşturma açılması gündemde. Tass ajansı Makareviç hakkında aşırılıkçı olup olmadığı yönünde soruşturma başlatılacağını bildiriyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya ordusunun Harkov bölgesinde devam eden ilerleyişi "ikinci cephenin açıldığı" şeklinde yorumlanırken, Başkan Zelenskiy, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Harkov yönünde savunmayı güçlendirdiğini duyurdu. Zelenskiy dünkü TV konuşmasında, "Görevimiz kesinlikle açık: Rusya'nın savaşı genişletme girişimini engellemek" dedi. Ukrayna, Rus toplarının Harkov'a kadar ulaşacağı bölgeye ilerlemesini engellemek amacıyla takviye kuvvet gönderiyor.
 
- Ukrayna'nın Harkov Bölgesi Valisi Oleg Sinegubov, cuma günü sınırı geçen Rus birliklerinin bazı yönlerde ilerlemeye devam ettiğini söyledi. Sinegubov'a göre Rus birliklerinin ele geçirmeye çalıştığı, Harkov'a 60km mesafedeki  Volçansk şehrinde sivil tahliyeleri sürerken, sadece üç yüz kişi kaldı. Volçansk, şehrinde 2022 yılında 17 binden fazla insan yaşıyordu.  Öte yandan Harkov'un kuzey batısındai Rusya sınırına yakın Sumy bölgesi savunma dairesi başkanı Vladimir Artyukh, "cephede kötüleşen durum nedeniyle Belopol ve Vorojbyansk kasabaları sakinlerinin tahliye edilmesi" kararı alındığını duyurdu.
 
-  Medyaya yansıyan haber ve analizlerde, Rus ordusunun dört gündür Harkov yönünde ilerlediği, her gün yeni yerleşim yerlerinin ele geçirildiği vurgulanıyor. M. Komsomolets 13 Mayıs Pazartesi günü, Kupyansk ve Harkov yolunda önemli bir yerleşim yeri olan Volçansk'in merkezinde çatışmaların başladığını ve yakındaki Sumy yönündeki çatışmaların yoğunlaştığımı yazdı. Gazeteye komuşan askeri uzman Anatoli Matviçuk "Kuzey grubu tarafından yürütülen operasyon, daha önce ilan edilen, ihtiyaç duyulan tampon bölgenin yaratılmasıyla sınırlı olmayabilir" dedi.  Uzmanlar, ayrıca Rus birliklerinin saldırları durdurabilecek hiçbir hendek veya mayın tarlası gibi engelle karşılaşmadığını yazıyor. BBC'ye konuşan bazı Ukraynalı kaynaklar da, Rusya'nın Harkov'a bir operasyon hazırlığında olduğu uzun süredir aleni olmasına rağmen sınırda herhangi bir ciddi önlem alınmadığı eleştirilerini dile getirdiler.  Rusya'nın güvenliği için bölgede bir tampon böge oluşturulması hedefini daha önce Başkan Putin açıklamıştı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nda son dönemin ikinci üst düzey gözalltı operasyonu duyuruldu. Bakanlık Ana Personel Dairesi Başkanı Korgeneral Yuri Kuznetsov Moskova'da gözaltına alındı. Kuznetsov'un "büyük miktarda rüşvet almakla" suçlandığı bildiriliyor. Rusya Soruşturma Komitesi Ana Askeri Soruşturma Dairesi tarafından yürütülüyor. Kuznetsov'un işyerinde ve evinde aramalar yapıldı.  2010 yılında Kuznetsov, Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı 8. Müdürlüğü'nün başına ve Mayıs 2023'te Ana Personel Müdürlüğü görevine atandı.
 
- Beyaz Saray, Başkan Biden'ınRusya'dan uranyum ithalatını yasaklayan bir yasayı imzaladığını duyurdu. Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, kararın "sivil nükleer enerjide Rusya'ya bağımlılığı azaltarak ve devamında ortadan kaldırarak" ABD'nin enerji ve ekonomik güvenliğinin güçlendirilmesine yardımcı olacağını" söyledi.
 
- ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Kongresi tarafından onaylanan 60,8 milyar dolarlık paketin bir parçası olarak tahsis edilen ilk Amerikan askeri yardımının Ukrayna'ya teslim edildiğini duyurdu. Sullivan ayrıca ABD'nin Ukrayna'ya daha fazla Patriot hava savunma sistemi tedarik etmek için çalıştığını da doğruladı.
 
- Dün "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bu hafta Ukrayna'yı ziyaret etmesi bekleniyor" haberi Politico gazetesinde yer aldı. Bu sabah ise, Blinken'in gece treniyle Kiev'e gelişinin fotoğrafarı medyaya yansıdı. Sürpriz gezi medyadan gizlenerek gerçekleşti. Binken en son geçen yıl eylül ayında Kiev'i ziyaret etmişti.
 
-  Rusya'nın yeni Savunma Bakanı olarak bugün Federasyon Konseyi'nden onay alması beklenen Andrey Belousov, özel askeri harekata katılan askeri personelin maaşlarını en az 200 bin rubleye çıkardıklarını hatırlattı.  Belousov, özel askeri harekat katılımcılarına sivil hastanelerde hizmet verilemediğini, askeri hastanelerin dolmuş vaziyette olduğunu belirtti ve çözüm arayacaklarını kaydetti.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın yeniden inşası sorununa ilişkin bir soruya, "Savaş sonrası restorasyon için öncelikle Ukrayna'nın galip gelmesini sağlamamız gerekiyor. Eğer Ukrayna galip gelemezse onarılacak hiçbir şey kalmayacaktır” dedi.
 
- Estonya Devlet Başkanı Danışmanı Madis Roll, hükümetin batı Ukrayna'ya  birlik gönderme olasılığını düşündüğünü söyledi. Roll'a göre Estonyalı askerler, savaş operasyonlarıyla ilgili olmayan "arka rolleri üstlenebileceklerini" savundu.
 
- Bloomberg, Norveç'in Gazprom'un yerini alarak Avrupa'nın ana gaz tedarikçisi haline geldiğini yazdı. 2023'te AB'nin toplam gaz alımının yüzde 30'unu karşıladı. Ukrayna'daki özel askeri operasyon  öncesi Gazprom, Avrupa'daki gaz pazarında yüzde 35 pay sahibiyidi.
 
- Rusya, belirli bir kategorideki vatandaşların yurt dışına seyahatleri üzerindeki kontrolü sıkılaştırmayı planlıyor. İzvestia gazetesi, Birleşik Rusya grubunun temsilcilerinin Devlet Dumasına ilgili bir yasa tasarısını sunmayı planladığını yazıyor. Bu önlemler, gizli bilgilere erişimi olan devlet yetkilileri ve şirket çalışanları için geçerli olacak. İşverenlerin, gizli verilere erişimi olan çalışanların pasaportlarını kontrol altında tutma hakkına sahip olması planlanıyor. 
 
- Moskova'daki bir mahkeme, polis memurlarına küfür eden bir Amerikalıyı tutukladı. TASS'ın haberine göre, ABD vatandaşının adı Angelo Joseph Talarico. Sanığım 36 yaşında olduğu, Los Angeles'tan Rusya'ya geldiği, Moskova'da evlendiği ve Leninski Prospekt'te yaşadığı belirtildi. Sanığın evinin 2024 yılında başlatılan bitcoin hırsızlığıyla ilgili ceza davası kapsamında  aranmak istendii sırada polise küfrettiği kaydedildi.
 
13 Mayıs Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Devlet Duması yeni hükümetin başbakan yardımcılarını onayladı. Kıdemli başbakan yardımcısı mevcut sanayi ve ticaret bakanı Denis Manturov oldu. Diğer başbakan yardımcıları şöyle: Tatyana Golikova, Dmitri Grigorenko, Aleksandr Novak, Aleksey Overçuk, Dmitri Patruşev, Vitali Savelyev, Yuri Trutnev, Marat Husnullin ve Dmitri Çernışenko.
 
- Vladimir Putin'in savunma bakanlığı için aday gösterdiği Andrey Belosuov, askerlere yönelik sosyal destekler konusunda çalışmaları gerektiğini söyledi. Belosuov öncelikli olarak özel operasyona katılan askerlere konut edinmelerinde yardımcı olacaklarını söyledi.
 
- İsviçre Dışişleri Bakanlığı, ülkelerinde düzenlenecek barış zirvesinde Zelenskiy'nin planı dışındaki önerilerin görüşüleceğini açıkladı.
 
- Sırp lider Aleksanr Vuçiç, Ukrayna first ladysi Yelena Zelenska ile bir araya gelecek. Görüşmenin bugün Belgrad'da gerçekleşmesi bekleniyor.
 
- Hollanda merkezli Yandex N.V. şirketi hisselerini Moskova Borsası'ndan kaldırdıklarını duyurdu. Şirket yönetiminin gün içinde el değiştirdiği açıklanmıştı. Yandex hisseleri borsada ilerleyen günlerde yeni bir kod altında işlem görmeye başlayacak.
 
- Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Rus gazeteci Nadejda Kevorkova, teröristler ve aşırılıkçılar listesine dahil edildi.
 
- Karısını döverek öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan eski Kazakistan Ekonomi Bakanı Kuandık Bişimbayev 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ria ajansı Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelere yeninden başlanması için taraflara sürekli çağrıda bulunduğunu, ancak buna bir yanıt alamadığını yazdı. Ajans haberini Ankara'daki bir Türk yetkiliye dayandırdı. Ajansa konuşan yetkili "Bu konuyu sürekli en üst düzeyde gündeme getiriyoruz. Sayın cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan. -TürkRus) konuyu dikkatle takip ediyor. Ancak taraflardan henüz somut bir yanıt alamadık," ifadelerini kullandı.
 
- Rusya Maliye Bakanlığı petrol ve doal gaz satışından elde edilen bütçe gelirlerinin ocak-nisan arasında geçen yıla kıyasla yüzde 82 arttığını açıkladı. Açıklanan gelir 7,526 trilyon ruble (82 milyar dolar).
 
- Kırım Köprüsü'nün her iki girişinde toplam 500 otomobil uzunluğunda iki kuyruk meydana geldiği bildiriliyor. Köprü bugün iki kere kapatılmıştı.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı ünlü Sovyet pilotu Valeri Çkalov'un torunu Darya Bogdanova hakkında yakalama kararı çıkardı. Geçtiğimiz günlerde bir Ukrayna kanalına konuşan Bogdanova terörizm çağrısı yapmakla suçlanıyor. Bogdanova görüşmede Ukrayna ordusu için para topladığını söylemişti.
 
Öte yandan Rusya İçişleri Bakanlığı Ukrayna ordusunu finanse ettiği ileri sürülen bir şebekenin 9 üyesinin gözaltına alındığını duyurdu. Bu kişiler suç örgütü kurmak ve dolandırıcılık yapmakla suçlanıyor.
 
- FSB, Nijniy Novgorod'da eski bir Yandex çalışanını vatana ihanet suçlamasıyla gözaltına aldı. Söz konusu şahıs Ukrayna'ya para göndermekle itham ediliyor.
 
- Tacikistan ve Rusya göçmen işçi sorununu Duşanbe'de düzenlenecek BDT bakanlar toplantısında ele alacak.
 
- Gürcistan'da "yabancı ajan" yasasına karşı düzenlenen protestolar devam ediyor. Ria'nın haberine göre dünkü protestolarda 20 kişi gözaltına alındı. İktidar partisi Gürcü Hayali, protestolara rağmen tasarıyı üçüncü okuma aşaması için parlamentoya sundu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Belgorod Valisi Vyaçeslav Gadkov dün gerçekleşen saldırılarda topam can kaybının 19'a çıktığını duyurdu. Roket isabet eden apartmanın çöktüğü olayda 2'si çocuk 20 kişi de yaralandı. Enkaz altına kalanların sayısı biinmiyor. 
 
- RIA Novosti haberine göre, Rusya güçleri Mirgorod şehrinde Belgorod'a saldırılar için kullanılan bir askeri havaalanını vurdu. Bir kaynak "12 Mayıs akşamı geç saatlerde Poltava bölgesinin Mirgorod şehrine iki saldırı yapıldı, ilkinde akşam 20.40'ta şehrin güneydoğusundaki bir askeri hava alanı vuruldu. Bu havaalanı Ukrayna tarafından Belgorod ve Donbass'a yapılan son saldırılar sırasında  kullanıldı ve 831'inci taktik havacılık tugayı burada konuşlanmış durumda" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nca sabah yapılan son açıklamaya göre, gece boyunca dört  bölgede 31 İHA düşürüldü. Ayrıca 12 MLRS mermisi ve dört Storm Shadow füzesi etkisiz hale getiridi.
 
Kırım üzerinde dört Storm Shadow hava füzesi ve yedi insansız hava aracı düşürüldüğü belirtildi.
 
- Belgorod'a akşam saatlerinde yapılan yeni füze saldırısında üç sivilin daha hayatını kaybettiği açıklandı. 
 
- Bölge valisi Vyacheslav Gladkov, hava savunma sistemlerinin bu sabaha karşı Belgorod şehri ve Belgorod bölgesi üzerindeki birçok hava hedefini vurduğunu söyledi.  Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre gece Belgorod'da çok sayıda patlama duyuldu.
 
- Bölge valisi Igor Artamonov, Rusya'nın Lipetsk bölgesinin Stanovlyanskiy bölgesinde dron saldırısının püskürtüldüğünü, bir elektrik trafo merkezindeki yangının söndürdülüğünü söyledi.
 
- Kursk bölgesinde gece boyunca 8 uçak tipi insansız hava aracı (İHA) düşürüldü.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus ordusunun Harkov yönünde ilerleyişini kabul etti. Zelenskiy'e göre Ukrayna silahlı kuvvetleri burada şiddetli savunma savaşları veriyor. 
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, "Harkov yönünde durumun zor olduğunu, Rus birliklerinin Volçansk şehri bölgesinde taktiksel başarılar elde ettiğini" duyurdu.
 
- Microsoft Corporation'ın Rusya'daki kullanıcılar için ürünlerine yönelik önemli güncellemeleri erişime açtığı bildirildi. İzvestiya'ya göre örneğin, Windows 11 23H2 (en son global sistem güncellemesi) VPN bağlantısı olmayan bilgisayarlara indirilebiliyor. Daha önce bu tür güncellemeler Rus IP adreslerine sahip bilgisayarlara yüklenemiyordu.
 
12 Mayıs Pazar
 
- Rusya'nın Ukrayna sınırıan yakın Belgorod şehrinde bir roket isabet etmesiye ağır hasar gören çok katlı bir apatrtmanın çatısı, kurtarma ekiplerinin üzerine düştü. Ajanslara göre çok sayıda kişi yaralandı, enkaz altında kalanlar olduğu sanılıyor. Bölge valisi, roket düşen apartmanın onuncu kattan birinci kata kadar tüm girişinin çöktüğünü bildirdi. Telegram kanalları Baza ve Shot, en az üç kişinin yaralandığını yazdı. Shot'a göre, çöken girişteki molozların altında en az 15 kişi kalmış olabilir.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasına göre, Rus hava savunma sistemleri, Belgorod bölgesi üzerinde Moskova saatiyle 11:40 civarında altı Toçka-U füzesini, dört Vampire MLRS füzesini ve iki Vilkha MLRS füzesini imha etti. Düşen Toçka-U füzelerinden birinin parçaları Belgorod'daki bir konut binasına zarar verdi.
 
-  Ukrayna Savunma Bakanlığı, 18 Mayıs'ta resmen yürürlüğe girecek yeni seferberlik yasası nedeniyle "sessiz ve sakin yaşamın sonu" uyarısında bulundu. Bakanlık sözcüsü Dmitri Lazutkin, "artık tüm Ukrayna toplumunun harekete geçmesi gerektiğini" belirterek "Bazı insanların sürekli cephede savaştığı, bazılarının ise sessiz sakin hayatlarını yaşadığı ikili bir yaşamın sona ereceği aşikar. Yeni seferberlik yasası ülkenin tamamını kapsayacak ve herkese uygulanacak" dedi. Lazutkin, bu "çarpıcı farkın" Donbass'tan Kiev, Lvov ve diğer huzurlu şehirlere dönüşte her zaman fark edildiğini belirtti. 
 
Yeni yasaya göre, seferberlik sırasında 18 ila 60 yaş arasındaki erkeklerin her zaman bir askerlik kayıt belgesi taşımaları gerekecek. Yurtdışında olup da askerlik kayıt belgesi olmayanlar yeni pasaport alamayacak. Yasa, çatışmaşarım bailamasıyla yurt dışına çıkan ve ülkere dönmeyen yüz binlerce kişiyi etkileyecek.  Yasa yayınlandıktan sonra askerlik hizmetiyle yükümlü tüm kişilere 60 gün içinde ikamet adreslerini, iletişim bilgilerini ve askeri kayıp verilerini güncelleme zorunluluğu getirilecek. 18-60 yaş arası askerlik hizmetinden sorumlu kişiler, ancak askerlik sicil bilgilerini güncellemeleri halinde Ukrayna'nın yabancı diplomatik kurumlarında konsolosluk hizmeti alabilecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, parlamentonun kabul ettiği seferberlik yaşının 27’den 25’e düşürülmesiyle ilgili yasayı daha önce onaylamıştı.
 
- Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Politico'ya verdiği röportajda "Ukrayna'nın pozisyonunun 2022'deki müzakereler için yeterince güçlü olmadığını ve durumun bugüne kadar değişmediğini" söyledi. Gazetecinin, ABD yetkililerinin Kiev'i çatışmayı 2022'de, özellikle de sonbaharda, müzakereler yoluyla sonlandırmaya zorlamama kararının bir hata olup olmadığı sorusuna Nuland bu şekilde yanıt verdi. Nuland, Dışişleri Bakanlığı'nda 30 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu. Nuland, Özellikle 2014 kışında Kiev'deki protestolar sırasında Meydan'a gelerek protestoculara yiyecek dağıtmasıyla hatırlanıyor.
 
- Vali Vyaçeslav Gladkov, Rusya'nın Belgorod bölgesindeki yoğun bombardıman sonucunda bir sivilin öldüğünü ve 29 kişinin de yaralandığını söyledi. Yaralılar arasında bir de çocuk var. Bombardıman sonucunda Belgorod'da 49 daire, 4 ticari mülk ve 21 araba hasar gördü. 
 
- Bu sabaha karşı bir açıklama yapan Vali Andrey Boçarov, Rusya'nın Volgograd bölgesinde hava savunma sistemlerinin bir hava saldırısını püskürttüğünü, vurulan İHSA'lardan birinin Volgograd petrol rafinerisi sahasında patlayarak yangına neden olduğunu duyurdu. Vali, "İtfaiye ve kurtarma ekipleri kısa sürede olay yerine gelerek yangını söndürdü. Herhangi bir can kaybı yok” dedi. Kommersant'ın haberine göre Rusya'nın petrol rafinerileri yılbaşından bu yana sık sık saldırıya uğruyor. Son olarak 9 Mayıs'ta Gazprom Salavat petrol rafinerisine, 10 Mayıs'ta ise Kaluga bölgesindeki bir başka petrol rafinerisine saldırı düzenlendi. 
 
- Rusya'nın saldırılarının yoğunlaşması sonrası Ukrayna polisi, son iki gün içinde Harkov bölgesinden 970 sivili güvenli yerlere tahliye etti.
 
- Alman Welt gazetesi, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlamaya yönelik bir anlaşma taslağı üzerinde anlaştığını, begenin Avrupalı ​​askeri personelin Ukrayna'ya gönderilmesini kapsamadığını yazdı. Metinde "Gelecekte Ukrayna'ya yönelik bir saldırı durumunda  Avrupa Birliği ve Ukrayna, Ukrayna'nın BM Şartı'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanmasının  ihtiyaçları konusunda 24 saat içinde istişarelerde bulunacak. Avrupa Birliği, askeri, sivil, insani, mali, ticari ve ekonomik yardım yoluyla Ukrayna'nın uzun vadeli güvenliğini sağlamayı üstlenecektir. AB ayrıca Ukraynalı mültecileri kendi topraklarında ağırlamaya devam edecek ve savaştan sonra ülkenin yeniden inşasına yardımcı olacaktır" deniliyor.  Garantilerin Ukrayna NATO ve AB'ye katılana kadar yürürlükte olması gerekecek. Şu anda belgenin taslak versiyonu Kiev ile görüşülüyor. Yayında, Avrupalı ​​yetkililerin anlaşmayı en geç temmuz başında imzalamayı planladıkları belirtiliyor.
 
- Forbes'un analizine göre, askerlik hizmetinden sorumlu Ukraynalılar sınır dışı edilirse Polonya ekonomisi bundan büyük zarar görecek. Polonya, 18 Mayıs'ta yürürlüğe girecek yeni bir seferberlik yasasının kabul edilmesinin ardından zorunlu askerliğe tabi olan Ukraynalıların geri dönüşü konusunda Ukrayna'ya yardım etme sözü vermişti. Yazıda, ülkede yaşayan binlerce Ukrayna vatandaşının işlerini bırakıp orduya katılmak zorunda kalabileceği yorumu yapılıyor. Şubat 2022'de çatışmaarın başlamasından bu yana Polonya'ya gelen bir milyondan fazla Ukraynalının 371 bini kanunen zorunlu askerlik hizmetine tabi olabilecek askerlik çağındaki erkekler.
 
- Putin'in isteği üzerine Rusya Devlet Duması tarafından yeniden hükümet başkanı olarak atanan Mihail Mişustin'in kabinesi şekilleniyor. Rus medyasına göre önceki hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Denis Manturov, Başbakan Birinci Yardımcısı olarak terfi edecek. Şu an bu görevde bulunan Andrey Belousov ise "başka bir göreve" atanacak. Şu anda Kaliningrad bölge valisi olan Anton Alihanov'un Sanayi ve Ticaret Bakanı olması bekleniyor. Kabinede büyük değişiklik beklenmiyor. 
 
Mihail Mişustin'in başbakan yardımcısı olarak onaylanmasını istediği isimler şöyle: 
 
Vitaliy Savelyev (eski Ulaştırma Bakanı);
Dmitriy Patruşev (eski Tarım Bakanı);
Aleksandr Novak (enerji konularından sorumlu eski Başbakan Yardımcısı);
Dmitriy Grigorenko (eski başbakanlık baş müsteşarı);
Dmitriy Çernişenko (Dijital Ekonomi ve inovasyon, kültür, turizm ve spordan sorumlu eski Başbakan Yardımcısı);
Tatyana Golikova (Sosyal politikadan sorumlu eski Başbakan Yardımcısı);
Aleksy Overçuk (Avrasya entegrasyonu ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğinden sorumlu eski Başbakan Yardımcısı);
Yuri Trutnev (Başbakan Yardımcısı ve Uzak Doğu Federal Bölgesi devlet başkanı temsilcisi);
Marat Husnullin (eski Başbakan Yardımcısı, Güney Federal Bölgesi küratörü).
 
-  Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te dün yabancı ajan yasasına karşı en büyük protesto yürüyüşlerinden biri gerçekleşti. Reuters'in haberine göre yürüyüşte 50 bin kişi toplandı. Miting, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze'nin, "bir kısım vatandaşların ve özellikle de yanıltılmış gençliğin muhalefetine rağmen hükümetin yasayı hayata geçirmekte ısrarlı olduğu" açıklamasından bir gün sonra gerçekleşti. Yeni değişiklikler, "yabancı etki ajanı" terimini "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten örgüt" terimiyle değiştiriyor. Tasarıya karşı çıkanlar, değişikliklerin "Rus sistemi" olarak nitelendiriyor ve bunu ifade özgürlüğüne ve Gürcistan'ın gelecekteki AB üyeliğine yönelik bir tehdit olarak görüyor. Gürcistan'ın iktidar partisinin temsilcileri, değişikliklerin ABD'nin yabancı ajanlara ilişkin yasasının yumuşatılmış bir versiyonu olduğunu iddia ediyor. Tasarı 1 Mayıs'taki ikinci okumada kabul edildi . Protestolar nisan sonundan bu yana sürüyor. 13 Mayıs'ta Gürcistan parlamentosunda yasanın üçüncü okuması yapılacak. 
 
-  Eurovision 2024 müzik yarışmasının finali İsveç'in Malmö kentinde gerçekleşti. İsviçreli sanatçı Nemo, “The Code” şarkısıyla birinci oldu. Hırvatistan ikinci, Ukrayna ise üçüncü oldu. 
 
11 Mayıs Cumartesi
 
-  Rusya Savunma Bakanlığı, Kuzey Askeri Grubu’na bağlı birliklerinin Ukrayna’nın Harkov Bölgesi’ndeki Borisovka, Ogurtsovo, Pletenevka, Pılnaya ve Streleçya köylerini ele geçirdiğini bildirdi. Harkov bölgesindeki çatışmalarda yaklaşık 170 askerin etkisiz hale getirildiği ve 34 askerin daha esir alındığı belirtildi. Ayrıca Çekya yapımı Vampire çoklu roketatar, Fransa yapımı Caesar topçu sisteminin yanı sıra çok sayıda silah ve askeri teçhizat vuruldu. (Sputnik)
 
- Zelenskiy'nin ardından ABD yönetiminden dün gece yapılan açıklamada, Rusya'nın Harkov'a saldırı başlattığı iddia edildi. Beyaz Saray, Kiev'in bu sadırıya hazırlanmasına yardımcı olduğunu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gecikmiş ABD yardımının avantajıyla Donbas'ta taktiksel başarılar elde ettiğini açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin (NSC) stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, "Rusya'nın Harkov'a yönelik bir saldırı başlatmasını zaten bekliyorduk, görünüşe göre saldırı şimdi başlamış durumda" dedi. Kirby,  Washington'un bu sadırıya hazırlanmasına yardımcı olmak için Kiev'le faailiyetlerini yakın bir şekilde koordine ettiğini belirtti. Kirby'ye göre ABD'den gelecek yeni askeri yardım, Ukrayna tarafının Rus birliklerinin saldırılarına direnmesine yardımcı olacak. Kirby, Washington'un Rusya'nın Ukrayna'daki saldırısını hızlandırmasını beklediğini ancak Kiev'in yeteneklerine güvendiğini ve Moskova'nın savaş alanında ciddi başarı elde edeceğinden şüphe duyduğunu söyledi.
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, Rusya'nın Harkov bölgesinde yeni bir taarruza başladığını iddia etti. Ancak devlet başkanı saldırıyla ilgili detay vermedi. Zelenskiy Rusya'nın taarruzuna hazır olduklarını da sözlerine ekledi. Ukrayna Savunma Bakanlığı da, Rus ordusunun Harkov bölgesindeki Volçanskiy yönündeki sınırı geçmeye çalıştığını bildirdi. M. Komsomolets'in aktardığı habere göre saldırı, zırhlı araçların desteğiyle büyük hava saldırıları sonrasında gerçekleştirildi. Savunmayı güçlendirmek için Ukrayna bölgeye takviye birlikler yolladı. Reuters, yeni Rus saldırısının çatışmalarda "yeni bir cephe açtığını" bildirdi . Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden üst düzey bir kaynak, Rus ordusunun Harkov'a 70 kilometre uzaklıktaki Voçhansk bölgesinde yaklaşık 1 kilometre ilerlemeyi başardığını söyledi. Aynı kaynağa göre, Rus birlikleri tampon bölge oluşturmak amacıyla Ukraynabirişklerini Rusya sınırından 10 km uzağa itmeye çalışıyor.
 
- Ukrayinska Pravda yayını, kendi kaynaklarına dayanarak Rus birliklerinin Harkov bölgesindeki dört sınır yerleşimini ele geçirdiğini bildirdi. Ukrayna BBC servisinden bir kaynak, birliklerin Volçansk yakınlarındaki Harkov bölgesinin bir kilometre içlerine doğru ilerlediğini söyledi.
 
- Rusya, Belgorod, Volgograd ve Kursk bölgelerinde gece ve sabaha jarşı gerçekleşen saldırıların raporunu açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Belgorod bölgesi üzerinde 21 adet RM-70 Vampir füzesi ve dokuz uçak tipi insansız hava aracını imha ettiğini bildirdi. Kursk ve Volgograd bölgelerinde de yedi İHA daha düşürüldü. Vali Vyaçeslav Gladkov, Belgorod bölgesinde sekiz kişinin yaralandığını duyurdu.
 
-  Rusya'ya bağlı bölgenin yerel yönetim başkanı Leonid Paseçnik, Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin Rovenki şehrine düzenlenen saldırıda 3 kişinin öldüğünü, 8 kişinin de yaralandığını söyledi.  Paseçnik, petrol deposuna düzenlenen saldırıda Amerikan yapımı misket bombalı ATACMS uzun menzilli füzeleri kullanıldığı söyledi.
 
- ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 30 milyon dolar tutarındaki 3 HIMARS çoklu roketatar sisteminin acil satışını onayladığı belirtildi. Açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna Hükümeti'ne tahmini değeri 30 milyon dolar olan HIMARS sistemleri ve ilgili lojistik ve destek programı unsurlarının olası acil yabancı askeri satışını onayladı" denildi. Ayrıca, Ukrayna hükümetinin daha önce Almanya tarafından finanse edilecek üç HIMARS sistemi satın alma niyetini açıkladığı kaydedildi. (Sputnik)
 
- Pentagon'un internet sitesinde yer alan bir raporda, Biden'ın başkanlığı döneminde ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımın hacminin 51,3 milyar dolara ulaştığı belirtildi.
 
- Ekonomist dergisi, Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Pavlyuk’un ‘Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Rus ordusunun saldırılarını püskürtmek için 10 yeni tugay hazırladıklarını’ söylediğini aktardı. Dergi, “Rus taarruzuna hazırlık için 10 yeni tugayın oluşturulması, generalin karşı karşıya olduğu en acil görevlerden biri” ifadelerine yer verdi.
 
- Kommersant gazetesinin haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Herson bölgesindeki Dinyeper Nehri'ni  geçmek için denizci askerleri eğitiyor.  Bakanlığın bildirdiğine göre, Kuzey Filosu denizcileri, su engellerini aşma ve Herson bölgesindeki  kıyılara gece zifiri karanlıkta asker çıkarma tatbikatları yapıyor. Eğitimler günlük olarak sürüyor. Her asker tatbikatlarda yaklaşık 30 kg silah ve mühimmat taşıyor. Rusya, 2022'de askeri operasyonun başlangıcında Dinyeper'in sağ kıyısındaki Herson şehrinin kontrolünü ele geçirdi. Aynı yılın Kasım ayında birlikler geri çekildi . O zamandan beri Rus ordusu, Herson bölgesindeki Dinyeper'in sol yakasını, Ukrayna ordusu da sağ yakasını kontrol ediyor. 
 
 
10 Mayıs Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rus yayıncı AST, ünlü yazar Vladimir Sorokin'in Naslediye (Miras) romanında pedofili içeriği bulunduğu iddialarını yalanladı. Ria ajansı önceki saatlerde roman hakkında soruşturma başlatılacağını aktarmıştı. Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyona karşı çıkan Sorokin uzun süredir Avrupa'da yaşıyor.
 
- Politico'nun iki Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, bu akşam ABD Ukrayna'ya 400 milyon dolar tutarında yeni bir askeri yardım paketi açıklayacak. Yayına göre pakette Patriot ve Stinger MANPADS'e yönelik füzeler, Bradley savaş araçları, MRAP zırhlı araçları, Javelin tanksavar sistemleri ve diğer mühimmat yer alacak.
 
- ABD Savunma Bakan Yardımcısı John Plumb, ABD ve Ukrayna'nın Rusya'nın Starlink uydu iletişimini izinsiz kullanımını engellemek için SpaceX ile işbirliği yaptığını söyledi. Plumb'a göre "taraflar, Ukrayna'daki savaş alanında Rus ordusunun Starlink İnternet terminallerini kullanmasını durdurmayı başardılar."  Plumb Bloomberg'e demecinde, bunu başarmak için hangi taktik ve yöntemlerin kullanıldığını belirtmeyi reddetti, "Acak Rusya'nın Starlink ve diğer ticari iletişim sistemlerini kullanmanın yollarını bulmaya devam edeceğinden eminim" dedi.
 
- Dolar ve euro günü yükselişle kapatıyor. Moskova Borsası'nda dolar 92,31, euro da 99,49 rubleden işlem görüyor.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Devlet Duması'nda yapılacak başbakanlık oylaması öncesinde Vladimir Putin, Mihail Mişustin'le bir araya geldi. Putin, Duma'ya başbakanlık için yeniden Mişustin'i aday göstermişti.
 
Öte yandan RBC gazetesi Tarım Bakanı Dmitri Patruşev'in başbakan yardımcılığına atanabileceğini yazıyor. Patruşev Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev'in oğlu.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Donetsk'teki Novokalinovo köyünü ele geçirdiklerini açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı yetkilileri de Harkov bölgesinde birkaç mevkide çatışmalar yaşandığını bildiriyor. 
 
- Polonya Başbakanı Donald Tusk, ülkedeki "Rusya etkisini" soruşturmak için özel komisyon kurulacağını açıkladı.
 
- Slovak gazetesi Dennik N, ülkede aktivistlerin Ukrayna'ya cephane alımında kullanılmak üzere 4 milyon euro topladığını yazıyor.
 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya 10 Mayıs gününe yeni dron saldırılarıyla uyandı. Kommersant gazetesi Kaluga vilayetinde Cerjinski bölgesinde bir petrol rafinerisinin insansız hava araçlarının hedefi olduğunu yazıyor. Vali Vladislav Şapşa rafineride saldırı nedeniyle çıkan yangının söndürüldüğünü açıkladı. Şapşa tesiste hasar-tespit çalışmaları yapıldığını söyledi.
 
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin de Podolsk'ta hava savunma sistemlerinin bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Moskova en son 18 Ocakta ihalara hedef olmuştu.
 
Öte yandan Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz da bölgenin üzerinde üç insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı.
 
- Pentagon yönetimi, Rus ordusunun Starlink terminalleri kullanamaması için ABD, Ukrayna ve SpaceX yönetiminin işbirliği yaptığını bildiriyor.
 
- Kommersant'ın bildirdiğine göre Rusya İçişleri Bakanlğı tarafından Ukrayna'nın yeni ve eski liderleri Vladimir Zelenskiy ve Pyotr Potoşenko hakkında çıkarılan yakalama kararları online sistemden kayboldu. Bakanlık konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
 
- Avrupa Komisyonu yetkilileri Rusya'ya yönelik 14'üncü yaptırım paketinin haziran sonunda kabul edilebileceğini duyurdu. Komisyon 27-28 Haziranda zirve düzenleyecek.
 
- Rusya'nın beş komşusu Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya ve Finlandiya Avrupa Birliği yaptırımlarının uygulanması için ayrı ayrı yürüttükleri sınır denetimlerini birleştirme kararı aldı. Taraflar konuyla ilgili Vilnius'ta bir araya gelerek bir anlaşma imzaladı.
 
9 Mayıs Perşembe
 
SON HABER
 
- Polonya Başbakanı Tusk Ukrayna'daki NATO askeri uzmanları hakkında ilk kez konuştu. Tusk, 9 Mayıs'ta gazetecilerle yaptığı görüşmede, Ukrayna'da NATO ülkelerinin ordularından "gözlemciler ve mühendisler" bulunduğunu söyledi. Ukrayna'da hangi ülkelerin askeri uzmanlarının ve sayılarının bulunduğunu belirtmedi. Tusk, "Herkesin şu soruyu sormasına şaşırmadım: Rusya ile doğrudan savaşa girmek mümkün mü, çok mu riskli? Ancak NATO ne kadar yardım ederse etsin Ukrayna NATO olmadan baş edemeyecek. Ayrıca orada zaten gözlemciler ve mühendisler var. Nasıl olacağını göreceğiz, ama biliyorsunuz, kimse doğrudan bir savaş istemiyor" dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yine bugün yaptığı açıkamada, ittifakın Ukrayna topraklarına kuvvet konuşlandırmayı planlamadığını, Kiev'in de bunu talep etmediğini belirtti. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Polonya Başbakanı Donald Tusk’un Ukrayna’daki NATO askerlerinin varlığı hakkındaki sözlerinin Batı’nın Rusya’ya karşı hibrid savaş yürüttüğünün kanıtı olduğunu belirtti.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenski eski genelkurmay başkanı Valeri Zalujnıy'ı beklendiği gibi İngiltere'ye büyükelçi olarak atadı. Kararın ardından ordudan ayrılan Zalujnıy'nın askerlikle ilişkisi  kesilmiş oldu.
 
- Vladimir Putin Tacik lider Emomali Rahmon'la bir araya geldi. Kommersant gazetesi görüşmede Rahmon'un "terörist ve aşırılıkçı hareketlerle mücadelede çifte standartlara" karşı çıktığını yazıyor. Crocus'a düzenlenen terör saldırısının faillerinin Tacikistan vatandaşı olduğunun ortaya çıkmasından sonra iki ülke arasındaki ilişkiler hassas bir niteliğe bürünmüştü. Habere göre Rahmon ayrıca Putin'e göçmen işçilerin durumunu ele almayı teklif etti.
 
- İspanyol El Mundo gazetesi, Ukrayna'da silah üretmek için yeraltında tesisler kurulduğunu yazıyor.
 
- Ukrayna'da iki hidroelektik santralin hava saldırıları sonrasında tamamen kullanılamaz hale geldiği bildiriliyor. Rusya Savunma Bakanlığı dün Ukrayna'nın enerji altyapısının hedef alındığını duyurmuştu.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı Oxxxymiron adıyla sahne alan Miron Fyodorov hakkında yakalama kararı çıkardı. Fyodorov daha önce yabancı ajan ilan edilmişti.
 
- Hong Kong merkezli Silver Basis Investment Development Company, Moskviç fabrikasının iflası istemiyle mahkemeye başvurdu. Moskova Arbitraj Mahkemesi'nde açılan davaya göre şirket Moskviç'in kendilerine 2,5 milyon euroluk borcu ödemediğini ileri sürüyor. Moskviç yönetimi ise borcun fabrikanın eski sahibi Renault Rossiya firmasına ait olduğu iddiasında.
 
- Moskova'da Taganski Semt Mahkemesi, Kinopoisk ve Wink platformları hakkında yasa dışı LGBT propagandası yaptıkları gerekçesiyle protokol tuttu.
 
SON DAKİKA
 
- Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nde ülkenin en büyük petrol rafinerilerinden biri insansız hava aracı saldırısının hedefi oldu. RBC gazetesi rafinerinin Ukrayna'ya yaklaşık 1400 kilometre mesafede olduğuna dikkat çekiyor. Gazete vurulan rafinerinin adını Gazprom Neftehim Salavat olarak açıkladı. Vali Radiy Habirov saldırının yerel saatle 13.00'da (Moskova saatiyle 11.00) gerçekleştiğini belirtiyor. Habirov saldırı nedeniyle pompa istasyonunda hasar meydana geldiğini, ancak yangın çıkmadığını söyledi.
 
Фото: Яндекс.Карты
 
- Dün gece Anapa yakınlarındaki Yurovka köyünde saldırıya uğrayan petrol terminalinde çıkan yangının söndürüldüğü bildirildi.
 
- İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, müttefik ülkeleri Rusya-Ukrayna çatışmasından ders çıkarmaya çağıracaklarını söyledi. Cameron bu ülkelerin "otoriter hasımların" dizginlenebilmesi için "daha sert bir pozisyon takınması gerektiğini" belirtiyor.
 
- Hürriyet gazetesi Rusya'dan Türkiye'ye turist akınının yüzde 20 azaldığını yazıyor. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nden yapılan açıklamaları haberleştiren gazete, şu anda Alman turist sayısının Rus turist sayısını geride bıraktığını aktarıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya bugün 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı kutluyor. Çok sayıda modern silahla Kızıl Meydan'da geleneksel geçit töreni gerçekleştiriliyor. Gözler Başkan Putin'in yapacağı açıklamalarda. Kızıl Meydan'daki tören ve öncesinin canlı yayını, K. Pravda'nın Youtube kanalından izlenebilir. LİNK 
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’nın Rusya askeri ataşesinin sınır dışı edileceği ve Rus gayrimenkullerinin diplomatik statüsünün kaldırılacağını açıklayan Londra’ya yanıtının sert olacağını ifade etti. İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly’in açıklamasını Telegram kanalından değerlendiren Zaharova, Moskova’nın Londra'nın son eylemlerine karşı yanıtının çok sert olacağını belirtti. Zaharova, “Londra'yı, herhangi bir düşmanca eylemin kaçınılmaz olarak orantılı bir karşılık alacağı konusunda defalarca uyardık. Yanıtımız çok sert olacak” ifadelerini kullandı. Zaharova, şöyle devam etti: "İngiltere’nin Londra'daki Rusya Büyükelçiliğindeki askeri ataşenin sınır dışı edilmesi ve Rusya’ya ait bazı mülklerin diplomatik statüsünün kaldırılması da dahil olmak üzere 8 Mayıs'ta açıklanan Rusya karşıtı önlemleri haklı çıkarmak için başkentin yakınındaki ticari depolarda çıkan yangında bazı ‘Rus izleri’ bulunduğu yalanını ortaya attı. Ve tüm bunları herhangi bir belge veya somut bir kanıt sunmadan yapıyor.” Daha önce İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly, Londra'nın Rus askeri ataşesini sınır dışı edeceğini, Rusya'ya ait bazı gayrimenkullerin diplomatik statüsünü kaldıracağını ve Rusların diplomatik vize almasına yeni kısıtlamalar getireceğini ifade etmişti. (Sputnik)
 
- AB büyükelçileri dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım etmek için kullanmayı kabul etti. Belçika'nın AB başkanlığı raporuna göre, bu konuda anlaşmaya varıldı. Mart ayında Brüksel'de yapılan zirvede AB liderleri, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen kârların Ukrayna'ya yardım etmek için kullanılması konusunda anlaşma sağlayamadmıştı. Plana liderer onay verirse Kiev yılda yaklaşık 3 milyar euro alacak. Reuters, Rusya Federasyonu Merkez Bankası'nın yaklaşık 210 milyar dondurulmuş varlığının farklı AB ülkelerinin farklı para birimlerindeki hesaplarında bulunması nedeniyle, kesin gelir miktarının indirim oranlarına bağlı olacağını belirtti.
 
- Rus Telegran kaynakları, Ukrayna ordusunun Belgorod'a yoğun füze saldırısında  bulunduğunu ve yangınlardan çıkan dumanların şehrin üzerine yükseldiğini bildirdi. Yerel telgraf haber kanalı Go31/Belgorod News, şehirde çok sayıda arabanın yandığını, muhtemelen bunların vurulan füzelerin veya insansız hava araçlarının düşen parçalarının sonuçları olduğunu yazdı. Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, bögeye yapılan saldırı sonucu aralarında 11 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu sekiz kişinin yaralandığını duyurdu. Valinin raporuna göre Belgorod'da toplamda 19 yüksek binada 34 daire, bir müstakil ev ve 37 araç hasar gördü.
 
- Rusya'nın Krasnodar Bölgesi'ndeki resmi operasyonel karargah sözcülüğü, Anapa yakınlarındaki Yurovka köyündeki bir petrol deposunun topraklarına drone saldırısı düzenlendiğini bildirdi. Saldırı sonucunda petrol deposunda yangın çıktı ve çok sayıda tank hasar gördü. Can kaybı olmadı. Açıklamaya göre saldırı altı İHA ile gerçekleşti, vurulan İHA'ların çoğu petrol deposu topraklarına düştü. 
 
- Ermenistan, Rusya ile ilişkilerinde yaşanan ciddi sorunlar sonrası bu yıl Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) katkı payı ödemeyeceğini duyurdu. Açıklama, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) zirvesi için Moskova'da Başkan Putin ile görüştüğü yapıldı. 
.
- Diğer yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin ile Paşinyan arasındaki görüşmelerin zorluğunun abartılmaması gerektiğini belirtti. Putin ile Paşinyan arasında Kremlin’de gerçekleşen görüşmeyi Rossiya 1 televizyonundan gazeteci Pavel Zarubin’e değerlendiren Peskov, "Görüşmenin zorluğunu abartmaya gerek yok. İkili ilişkilerimizde elbette bazı sorunlu konular var. Ancak diğer yandan iki ülke arasındaki etkileşim ne kadar sıkı olursa, ikili ilişkiler ne kadar geniş olursa, o kadar çok bir araya geliniyor ve orada çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor” dedi.
 
- Robert Fico hükümetinin Ukrayna'ya karşı sert politikasını kabul etmeyen bazı Slovak sivil toplum kuruluşlarının Ukrayna'ya öze kanallardan yaklaşık 2 bin 700 top mermisi yollamak için para topladığı iddia edildi. Çek ajansı ČTK'ya göre grup, Çek silah şirketi STV Group ile mermi satın almak için pazarlık yapıyor.
 
-  Amerikalı gazeteci Tucker Carlson, Rusya'ya Putin ile görüşmek üzere geldiği sırada yaptığı bir başka röportajı yayınladı. Röportajın kahramanı, ABD Başkanı Joe Biden'ı cinsel saldırıyla suçlayan eski ABD Kongre çalışanı Tara Reade oldu. Reed şu anda Moskova'da yaşıyor ve Rusya vatandaşlığı almak istiyor. Röportaj Tara Reid, kendisi ve ailesi tehdit edildikten sonra ABD'den Rusya'ya gitmek üzere ayrılmak zorunda kaldığını iddia etti. Amerikalı yetkilileri cinsel taciz iddialarına karşı eylemsizlikle suçlayan Tara Reid, Joe Biden Delaware'den senatör iken asistanı olarak görev yapmıştı. 2020'deki ABD seçim kampanyası sırasında Biden'ı 1990'larda işlendiği iddia edilen tacizle suçladı. New York Times, taciz iddialarını doğrulamanın mümkün olmadığını yazdı, Biden hiçbir zaman resmi olarak suçlanmadı. 
 
- Bloomberg ajansına göre Batı yaptırımları altındaki Rus milyarderler, varlıklarını Rusya'ya aktarmaya başladı. Habere göre özellikle Kıbrıs ve İsviçre'de, kurucuları veya lehdarları Rusya vatandaşı olan aile vakıflarının çalışmalarının engellenmesi bu adımı attırıyor. Ajansın konuştuğu bazı isimler, "Rusya'da iş yapmak zorunda kaldıklarını, varlıklarının devetleştirilebileceği olasılığını düşünmemeye çalıştıklarını, Rusya'da yeni hayat kurmaya çalıştıklarını" anlattılar. Bloomberg'in mercek altına aldığı 26 milyarderin toplam serveti ise 350 milyar dolar. Servvet sahiplerinin yaş ortalamasının 63 olduğu ve "zenginlerin artık miras meselesini" düşünmek sorunda oldukları da belrtiliyor. Bloomberg, bazı Rus milyarderlerin servetlerinin büyük kısmını gizli yerlerde nakit döviz olarak tuttuklarını yazıyor.
 
8 Mayıs Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- İngiltere, Rusya'nın Londra'daki askeri ataşesini sınır dışı edeceğini duyurdu. Yapılan açıklamada ayrıca Rusya'nın kullandığı bazı emlakın diplomatik statüsünün kaldırılacağı bilgisi yer alıyor. İngiltere Rus diplomatlara verilen vizelerle ilgili prosedürleri de gözden geçirecek. İlgili açıklama İçişleri Bakanı James Cleverly'den geldi. Cleverly karara gerekçe olarak "Rusya'nın ülkedeki zararlı faaliyetlerini" gösterdi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın düzenlediği saldırılara cevaben ülkenin enerji altyapısının hedef alındığını açıkladı.
 
Öte yandan Kursk vilayetine düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısında bir traktör sürücüsünün yaralandığı bildiriliyor.
 
- Moskova Şehir Mahkemesi, rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklanan Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov'un tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti.
 
- Vladmir Putin bilgisayar oyunlarının içeriğinin denetlenmesini de öngören bir kararname imzaladı.
 
- Sırbistan Başkanı Aleksandr Vuçiç Şi Cinping ile bir araya geldi. Vuçiç dış siyasi baskı durumunda yardım için Çin'e başvuracaklarını söyledi.
 
- Moskova Şehir Meclisi, yabancı ajan ilan edilen meclis üyesi Yevgeni Stupin'in mazbatasını iptal etti. Ülkeden ayrılan Stupin'in altı aydır oturumlara katılmadığı öğrenildi.
 
- Rus makarna üreticisi Makfa'ya ait varlıklar devlete gelir yazıldı. Karar Başsavcılığın başvurusu üzerine alındı. Şirketin avukatları hukuk mücadelesini sürdüreceklerini belirtiyor.
 
- Moskova Borsası'nda dolar ve euro yükselişe geçti. Dolar 91,93, euro da 99,04 rubleden işlem görüyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- İtalyan Corriere della Sera gazetesi, NATO'nun temmuz ayında düzenlenecek zirvede Ukrayna'daki çatışmayla ilgili yeni bir yaklaşım uygulanmasını karar altına alabileceğini yazıyor. Habere göre zirvede Ukrayna'ya Batılı ülkelerin yaptığı silah yardımlarının koordinasyonunun ittifak tarafından üstlenilmesi gündeme gelecek. Ukrayna'ya yapılan yardımları şu anda ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in liderliğine toplanan Rammstein Grubu koordine ediyor.
 
Temmuz ayındaki zirvede NATO'nın çatışmaya doğrudan müdahil olmayacağını bildiren bir deklarasyonun imzalanması gündemde.
 
Öte yandan Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė, parlamentonun kendisine Ukrayna'ya eğitim amaçlı asker gönderme yetkisi verdiğini söyledi. Šimonytė bununla birlikte Kiev'den kendilerine bu yönde bir talep gelmediğini belirtiyor.
 
- EUobserver, Avrupa Birliği'nin yeni yaptırım paketinde yer alması beklenen konularla ilgili bir haber yayınladı. Habere göre pakette siyasi partilerin ve medya kuruluşlarının Rusya'dan finansman almasına yasak getirilmesinin yanı sıra Rusya'dan Avrupa dışındaki ülkelere sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyan gemilere Avrupa limanlarında hizmet verilmemesi yer alabilir.
 
Alman basını geçtiğimiz günlerde aşırı sağcı bazı siyasetçilerin Rusya ile bağlantılı bazı kuruluşlardan para yardımı aldığını ileri sürmüştü.
 
- Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Lugansk'a düzenlenen roket saldırısı sonucu petrol terminalinde çıkan yangının söndürüldüğünü duyurdu.
 
- Hindistan Merkezi Soruşturma Bürosu, insanları Rusya'da yüksek maaşlı iş vaadiyle kandırıp Ukrayna'ya çatışmaya gönderen dört kişinin tutuklandığını açıkladı.
 
- Rusya Başbakan Yardımcılığını vekaleten yürüten Andrey Belousov, 2027'ye kadar faiz oranının yüzde 6-7 seviyesine inmesini öngördüklerini söyledi. Oran şu anda yüzde 16.
 
SON HABER
 
-  Rusya'nın dondurulan varlıklarının tutulduğu Avrupalı ​​emanet kuruluşu Euroclear, ede edilen faiz geirlerini açıkladı. Kuruluşa göre, bloke Rus hesaplarında tutulan 200 milyar eurodan fazla tutardan bu yılın ilk çeyreğinde 1,6 milyar euro faiz geliri elde etti. 2023'ün tamamında faiz geiri 4,4 milyar euro olarak hesaplanmıştı. Böylece toplam faiz geliri 6 milyar euroyu buldu. AB, "bu gelirlerin Ukrayna ordusunun ihtiyaçları için harcanması"  konusunda anlaştı. 
 
Euroclear CEO'su Valerie Urbain, Belçika'da Echo dergisine verdiği röportajda Rus varlıklarının yönetilmesinin zor olduğunu belirterek “Rus mahkemelerinde bize karşı açılan yüzden fazla dava var. Bu prosedürler, para talep eden yerel yatırımcılar ve Rus kurumsal yatırımcılar tarafından başlatıldı. Bir dizi hukuk şirketi savunmamıza yardımcı oluyor. Bu davalar Rusya'da görüldüğü için kazanma ihtimalimiz oldukça düşük. Ama biz savaşmaya devam ediyoruz” dedi.
 
Diğer yandan Urbain, Avrupa Birliği'nde dondurulan Rus varlıklarına el konulmasının, Avrupa mali sistemi üzerinde son derece olumsuz bir etki yaratacağ uyarısında bulundu ve "Böyle bir adım  büyük uluslararası yatırımcıların pazardan geri çekilmesini tetikleyecektir. Müşterilerimiz kurallara artık uyulmadığını ve varlıklarına el konulabileceğini düşünürse bu Pandora'nın kutusunun açılmasına yol açacaktır" dedi.
 
Son dönemde altın fiyatlarından yaşanan yükseliş, pek çok uzman tarafından "Özellikle Çin, ileride bir uluslararası gerilim yaşanması durumunda Rusya'nın yaşadığı varlıkların dondurulması sorunuyla karşılaşmamak için yurt dışındaki döviz varlıklarını kısmen altına aktarıyor" yorumlarına neden oluyor. 
 
Ukrayna operasyonu sonrası donduruan 300 milyar dolardan fazla Rusya varlıklarının 208 miyar euroya tekabül eden kısmı Avrupa'da bulunuyor. 
 
- Ukrayna güvenlik servisi SBU, Başkan Zelenskiy'e yönelik bir suikast girişimini önlediğini açıkladı. Devlet güvenlik teşkilatından iki albay gözaltına alındı. Ukrayna özel servisi Rus yetkilileri suikastları hazırlamakla suçladı. SBU'ya göre  Zelenskiy'nin yanı sıra Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanı Kirill Budanov ve SBU Başkanı Ivan Malyuk'un öldürülmesi planlandı. Operasyon kapsamında cumhurbaşkanının güvenliğinden sorumlu Ukrayna Devlet Güvenlik Teşkilatı'na bağlı iki albay gözaltına alındı. SBU, Telegram kanalından paylaştığı mesajda "FSB istihbarat ağının görevlerinden biri, ordu içinde cumhurbaşkanının güvenliğine yakın, devlet başkanını rehin alabilecek ve daha sonra onu öldürebilecek infazcıları aramaktı" iddiasına bulundu. İstihbarat servisi ayrıca, Rus ajanı oduğu iddia edilen bir kişinin gözaltına alınma fotoğrafını yayınladı.
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, Facebook’tan yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e cephedeki durum hakkında detaylı bilgi verdiğini ve hava savunma sistemleri füzelerine olan ihtiyacın yanı sıra çeşitli tahkimat hatlarının hazırlanması konusunu görüştüğünü ifade etti. Umerov, “ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile haftalık telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Cephedeki mevcut durum hakkında detaylı bilgi verdim. Görüşmede özellikle hava savunma sistemleri için ek füze alınması ihtiyacını vurguladım.Ayrıca birkaç tahkimat hattına ilişkin hazırlıkların tamamlanması konusunu ele aldık” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırski, yeni askeri grupların savunma hatlarını güçlendirmek üzere Donbas bölgesine gönderildiğini duyurdu. Sırski, cephede en zor durumun Pokrovski ve Kurahovski bölgelerinde olduğunu bidirdi. 
 
- Lugansk Bölge Yönetimi Başkanı Leonid Paseçnik, Ukrayna birliklerinin Lugansk'ta bir petrol deposunu vurduğunu, çıkan yangının söndürülmeye çalışıldığını söyledi. Paseçnik, beş petrol deposu çalışanının yaralandığını ve saldırının ATACMS füzeleriyle gerçekleştirildiğini açıkladı.
 
- Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşçenko, dün gece Ukrayna'nın beş bölgesinde enerji altyapı tesislerinin yoğun saldırıya uğradığını duyurdu. Bakan hedef alınan bölgeleri Poltava, Kirovograd, Lviv, Ivano-Frankivsk ve Vinnytsia olarak duyurdu.
 
- Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, "dünyanın nükleer savaşın eşiğine hiçbir zaman şu anki kadar yaklaşmadığını" söyledi. Belarus ordusunda stratejik olmayan nükleer kuvvetler ile nükleer silah taşıyıcı araçlara yönelik başlatılan ani denetimi değerlendiren Lukaşenko, “Bugün karşılık niteliğindeki önlemlerin ikinci aşamasına geçiyoruz. İlk kez stratejik olmayan nükleer silahların kullanımına ilişkin konular üzerinde çalışmayı planlıyoruz” diye konuştu.
 
-  ABD Adalet Bakanlığı, hacker grubu LockBit'in başı Rus vatandaşı Dmitri Horoşev'in yakalanmasına yardımcı olacak bilgi için 10 milyon dolar ödül koydu. ABD makamlarına göre, LockBit bilgisayar korsanları 120 ülkede 3 bine yakın kişi ve kurumun bilgisayar sistemlerine saldırdı, bilgi sızdırdı ve en az 500 milyon dolar fidye aldı. Bu operasyonlarda kullanılan virüsü üreten Horoşev, fidyelerin yakaşık 100 milyon dolarını kripto para olarak hesabına aktardı. Rus hackerin gerçek kimliği bilinmiyor. 
 
- Alman medyasındaki haberlere göre, Berlin polisinin, faşizme karşı kazanılan zaferin 79. yıldönümünü kutlamak amacıyla 8 ve 9 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek anma etkinliklerinde "Rus sembolleri" olarak nitelenen turuncu-siyah St. George kurdeleleri, Rus askeri üniformaları, “V”, “Z” sembolleri ve Rus bayrakları kullanılmasına izin vermeyecek. Kısıtlamalar yalnızca Sovyet anıtlarının yakınında gerçekleşen etkinlikler için geçerli olacak. Almanya'daki Rusya büyükelçiliği yasağı "kabul edilemez ve ayrımcı" olarak nitelendirdi, kısıtlamaların "Rusya ve Almanya halklarının savaş sonrası tarihi uzlaşmasının ruhuna" aykırı olduğunu belirtti. 
 
- Başkan Putin, dün başlayan beşinci başkanlık dönemi planını “Rusya Federasyonu'nun 2030 yılına kadarki ulusal kalkınma hedeflerine ilişkin kararname" ile duyurdu. Kremlin'in internet sitesinde yayınlanan belgeye göre, Rusya'nın altı yıl içinde satın alma gücü paritesi ile hesaplanan GSYİH açısından dünyada 4'üncü sıraya ulaşması hedefleniyor. Aynı dönemde, ekonomideki yatırım hacminin yüzde 60, doğal kaynak dışı enerji dışı ihracatın üçte iki oranında, tarımsal üretimin yüzde 25, toplam iharacatın 1,5 kat artması amaçlanıyor. Putin'in kararnamesine göre Rusya'nın bilimsel araştırma ve geliştirme açısından dünyada ilk 10'a, endüstriyel robot kullanımında ise ilk 25'e girmesi gerekiyor. Kararnameye göre, yoksulluk oranının 2030 yılına kadar yüzde 7'ye düşürülmesi gerekiyor. Bunu başarmak için Putin asgari ücretin iki katına çıkarılmasını, 2030 yılına kadar 35 bin rubleye gelmesini öngörüyor. Doğurganlık oranının 1,6'dan 1,8'e çıkarılması da bir başka hedef.
 
- Geçen yıl yaklaşık 19 bin Rusya vatandaşının, AB ülkelerine sığınma talebinde bulunduğu bildiriliyor. Bu, son yedi yılın rekoru olarak açıklandı.
 
- Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, Ukrayna'daki soperasyonların daha da ileri götürülmesi, Harkov ile Odessa'nın ele geçirilmesi çağrısında bulundu. Kadırov, sosyal medya hesabında "Daha sert davranmamız, önce Odessa ve Harkov'u özgürleştirmemiz ve Nazi rejimine son vermemiz gerekiyor. Donbass topraklarında durmak imkansız, aksi takdirde bu çatışma yıllarca sürecek” diye yazdı 
 
- Moskova, son 25 yılın en soğuk 7 Mayısı'nı yaşadı. Önceki gece hava sıcaklığı eksi 2 dereceye kadar düştü. Başkente sabah saaterinde yağan kar yer yer tuttu.
 
7 Mayıs Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı stratejik olmayan nükleer silahların kullanımına yönelik hazırlıklar üzerinde tatbikat başlatıldığını duyurdu. Tümgeneral Viktor Gulevich, “Bu etkinliğin bir parçası olarak havacılık kuvvetlerinin ve varlıklarının bir kısmı alternatif bir havaalanına taşındı. Teknik personelin daha sonra yer değiştirmesiyle birlikte, stratejik olmayan nükleer silahların kullanımına yönelik hazırlıklar üzerinde çalışmaya başlayacağız" dedi. Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, İskender operasyonel-taktik kompleksinin bir bölümünün ve Su-25 uçaklarından oluşan bir filonun görevleri yerine getirmeye hazır olacağını açıkladı.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 5. görev dönemine resmen başlamasının ardından Rusya hükümeti yasalar uyarınca istifa etti. Rusya hükümetinden yapılan açıklamada, Başbakan Mihail Mişustin'in hükümetin yetkilerinin yeni seçilen Rusya Devlet Başkanı'na devretmesine ilişkin kararnameyi imzaladığı bildirildi. Hükümetin Rusya Anayasası uyarınca istifa etmesinin ardından yeni hükümet kurma süreci resmen başladı. Kabine üyeleri, yeni hükümet kurulana dek mevcut görevlerine vekaleten devam edecek. 2020'de yapılan anayasa değişikliği gereği artık yeni hükümet Rusya parlamentosunun onayıyla görevine başlayacak. Önceden tüm kabine üyeleri devlet başkanı kararnamesiyle atanıyordu. Başbakan için Duma'nın onayı alınırken, bakanlar ve başbakan yardımcıları için parlamento onayı aranmıyordu. Putin, yemin töreninden sonra yeni hükümetin kurulması için başbakan adayını Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da milletvekillerinin onayına sunacak. Parlamento, başbakan adayını kabul etme ya da reddetme yetkisine sahip. Eğer milletvekilleri başbakan adayını 3 defa reddederse bu defa Putin, kendisi doğrudan parlamentonun onayına gerek olmadan başbakanı atayabilecek. Böyle bir durumda Putin, parlamentoyu feshetme ve yeniden milletvekili seçimleri yapma hakkına sahip olacak. Başbakan, atanmasından sonra başbakan yardımcılıkları ile icracı bakanlıklar için adaylarını önerecek. Parlamentonun, kabinenin bu üyelerini de onaylaması gerekecek. (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Londra'nın ‘Kiev'in İngiliz silahlarıyla Rus topraklarını vurabileceği’ yönündeki tehditlerinin gerçekleşmesi halinde Rusya'nın Ukrayna ve ötesindeki İngiliz askeri unsurlarını vurma hakkına sahip olduğunu söyledi. (Sputnik)
 
- Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Erivan'ın Ankara ve Bakü'yle düşmanlığa son verip barış yapması gerektiğini vurguladı. Erivan'da basın toplantısı düzenleyen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan ve Azerbaycan arasında süren sınır belirleme çalışmaları ışığında bölgedeki durumu değerlendirdi. Paşinyan, Ermenistan'ın Türkiye ve Azerbaycan'la düşmanlığı yönetmek, azaltmak ve sonlandırmak istediğinin altını çizerek "Ermenistan çevresindeki güvenlik garantileri sisteminin çalışmadığını dikkate alarak barışçıl bir gündem kabul ettik. Zira barışın tesisi, ülkemizin güvenliğini sağlayabilir. Barışçıl gündem bir güvenlik aracı olarak kabul edildi" ifadelerini kullandı.
 
- Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez, Rusya ziyareti kapsamında, Moskova’da düzenlenecek Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısına ve İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyet güçlerinin Nazi ordusu karşısında kazandıkları zaferin 79. yılı kutlamalarına katılacağını belirtti.
 

ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Başkan Putin bugün Kremlin'de yemin ederek altı yıllık yeni başkanlık dönemine başladı. Tören Moskova saatiyle 12:00'de başladı. Putin alkışlar arasında salona girdi ve tören başladı. Rus lider beşinci kez başkanlık yeminini etti.  2000'de ilk kez bu göreve seçimle gelen Putin, yeni altı yılık dönemle 2030 yılına kadar başkanlık görevini yürütecek.  Yeminin ardından Putin konuşmasını yaptı. Rus lideri Rusya'nın her zorluğu aşacağını savundu ve "Birlikte güçlüyüz" dedi.
 
Sputnik'in aktardığına göre Putin, Rus halkının güvenliğinin herşeyden önemli olduğunun altını çizerken, vatandaşların, ciddi zorluklar karşısında ülkenin izlediği yolun doğruluğunu onayladığını belirtti.
 
- AB ülkelerinin daimi temsilcileri 8 Mayıs'ta yapılacak toplantıda dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna lehine kullanılmak üzere alınmasına ilişkin bir karar hazırlayacak. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB ülkelerinin dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirin yüzde 90'ını Ukrayna'nın askeri ihtiyaçlarına aktarma konusunda anlaştıklarını söyledi.
 
-  ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü General Pat Ryder, "NATO’nun Rusya sınırlarındaki tatbikatlarının savunma amaçlı olduğunu, Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınında nükleer tatbikat düzenleme planını ‘sorumsuzca söylem’ olduğunu" iddia etti. Ryder, "Bu, geçmişte Rusya'dan duyduğumuz sorumsuz söylemin bir örneği. Bu, mevcut güvenlik durumu göz önüne alındığında tamamen uygunsuz" ifadesini kullandı.
 
-  Hollanda Savunma Bakanı Kaisa Ollongren, ülkenin bu yılın sonbaharında Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı tedarikine başlamayı planladığını söyledi. 
 
- Der Spiegel dergisine göre, "Almanya ve diğer AB ülkeleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in göreve başlama törenine katılmayı uygunsuz buldu."
 
- Danimarka hükümeti, Ukrayna'ya nüfusun en ihtiyaç sahibi kesimleri için 250 milyon kron (33,5 milyon euro) tutarında insani yardım paketi tahsis etti.
 
- Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov, Rusya'nın Batı'nın "küstah ve saldırgan" politikalarına tepki olarak nükleer tatbikatlar yapmak zorunda kaldığını söyledi. 
 
- New York Times'a göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Ukrayna'daki çatışma konusunda Rusya'yı etkilemesini sağlamaya çalıştı ancak başarısız oldu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rus devlet kanaı RT’nin Ukrayna’dan ismini açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Ukrayna bugün Putin’in resmi yemin töreni öncesi, sabah saat 06.00 da 50’den fazla İHA ile Rus şehirlerine saldıracağı iddia edildi, ancak sabah saatlerinde bir kapsamlı saldırı haberi gelmedi. 
 
- Bloomberg'in haberine göre Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik 14. yaptırım paketi kapsamında, hammadde ithalatı ve ihracatı ile finansal işlemlere bir dizi yeni kısıtlama getirmeyi planlıyor. Habere göre gündemdeki bir diğer yaptırım ise Rusya Merkez Bankası'nın SWIFT yerine geliştirdiği kendi finansal mesajlaşma sisteminin uluslararası işlemlerde kulanımının engellenmesi adımları olacak. Rusya Merkez Bankası'nın mali mesaj iletim sistemi, mali bilgilerin iletilmesi ve ödemelerin yapılmasına yönelik, Merkez Bankası'nın bilgi ve telekomünikasyon sistemi temelinde çalışan bir Rus bankalararası sistem. Bu sistem, SWIFT'in Rus analogu olarak yaratıldı. Olası yeni yaptırımın, SWIFT kullanılmadan Rusya'dan yurt dışına yapılan ticari transferleri sıkıntıya sokabileceği yorumu yapılıyor. 
 
Kaynaklara göre ayrıca pakette siyasi partilerin, düşünce kuruluşlarının ve Rusya'dan fon alan diğer kuruluşların da yasaklanması yer alabilir. Bloomberg'in muhatapları bunun, Rusya tarafından finanse edilmekle suçlanan bazı aşırı sağ Avrupalı ​​partileri hedeflediğini belirtiyor. Yeni pakette ayrıca en az yüzde 25'i Rusya'ya ait olan taşımacılık şirketlerinin AB'de faaliyet göstermesinin yasaklanması da öngörülüyor.
 
Yeni paket Rusya'nın dışında, navigasyon teknolojisi ve lüks malların ithalatının, ham petrol ve elmas ihracatının yasaklanması ve ülkenin endüstriyel potansiyelini artırabilecek her türlü işlemin yasaklanması da dahil olmak üzere Belarus'a yönelik yaptırımları da içermesi gündemde.
 
- Euro 27 Nisan'dan bu yana ilk kez 98 rublenin altına düştü. Moskova Borsası'nda Moskova saatiyle 07:00 itibarıyla açıklanan verilere göre euro/ruble kuru ( EUR/RUB ) yüzde 0,81 düşüşle 97,64 seviyesinde gerçekleşti. Dolar ( USD/RUB ) önceki günün kapanışının yüzde 0,11 altında, 91,25 rube seviyesinde işlem gördü. Uzmanara göre Rusya Merkez Bankası'nın döviz satışlarını 10 kat artırdığı ve ihracatçılara yönelik döviz kazançlarının satışına ilişkin mevcut kuralların genişletildiğine ilişkin haberler rubleye destek sağladı.
 
- New York Times'ın haberine göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Fransa ziyareti ve ülkenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmeler sırasında Pekin'in Rusya ile işbirliği konusunda yapılan eleştirileri reddetti. Macron ile düzenlediği ortak basın toplantısında Şi, "Bu krizin üçüncü bir ülkeyi suçlamak, imajını zedelemek ve yeni bir Soğuk Savaş'ı tetiklemek için kullanılmasına karşı çıkıyoruz" dedi.Çin lideri, Pekin'in "bu krizin kökeninde olmadığını, buna taraf ya da katılımcı olmadığını" vurguladı.
 
 -  İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron'un "Ukrayna'nın Rusya'yı İngiltere'nin verdiği silahlarla vurma hakkı olduğunu" söylemesinin ardından Moskova ile Londra arasında grginlik yeni bir aşamaya tırmandı. Rusya,  İngiltere Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırarak nota verdi ve ‘Ukrayna İngiliz silahlarıyla sadırırsa, Rusya'nın hem Ukrayna topraklarında hem de Ukrayna sınırlarının ötesinde İngiliz askeri tesislerine ve teçhizatına yönelik saldırılarla buna karşılık verebileceği" uyarısında bulunuldu. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Devlet sınırı koruma birimlerine bağlı tankçı gruplar, Belgorod bölgesiyle sınırdaki Ukrayna topraklarında Ukraynalı terörist oluşumlara ait müstahkem mevzileri yok etti” ifadesine yer verildi. (Sputnik)
 
- Amerikalı asker Gordon Black, Rusya'nın uzakdoğusunda, Vladivostok şehri mahkemesi kararıyla gözaltına alındı. ABD vatandaşı, bir vatandaşa ciddi zarar veren hırsızlıkla suçlanıyor ve beş yıla kadar hapis cezası isteniyor.  NBC News'e göre Gordon Black, kurmay çavuş rütbesine sahip. TV kanalının kaynakları, Black'in Güney Kore'deki ABD üssündeki görevini tamamladıktan sonra üstlerinden izin almadan Rusya'ya geldiğini, burada "romantik ilişkisi olduğu bir kadını ziyaret etmeyi planladığını" iddia etti. 
 
6 Mayıs Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Merkez Bankası büçte kuralı çerçevesince iç pazarda döviz ve altın satışını on kat arttıracağını duyurdu. Günlük döviz ve altın satışı 600 milyon rubleden 6,26 milyar rubleye çıkarılacak (yaklaşık 70 milyon dolar). Karara gerekçe olarak Maliye Bakanlığı'nın altın ve döviz alımını iki kat azaltma kararı gösterildi. Moskova Borsası'nda saat 16.21 itibarıyla dolar 91,24, euro da 98,47 rubleden işlem görüyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı İngiltere'nin Moksova büyükelçisi Nigel Casey'yi bakanlığa çağırdı. Bakanlıktan konunun detaylarına dair bir açıklama gelmedi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron 2 Mayısta Reuters'e verdiği demeçte Ukrayna'nın İngiltere'den aldığı silahlarla Rusya'daki hedefleri vurma hakkı olduğunu söylemişti.
 
- Vladimir Putin yemin töreni öncesinde mevcut kabineyle son kez bir araya geldi. Putin bakanlara zor koşullarda gösterdikleri çabadan ötürü teşekkür etti.
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, seferberlik ve olağanüstü halin uzatılmasını öngören yasa tasarısını meclise sundu. Tasarının kabul edilmesi halinde seferberlik ve olağanüstü hal 11'inci kez 90 günlüğüne uzatılmış olacak.
 
- Macaristan, askerlik çağındaki Ukrayna vatandaşlarını sınır dışı etmeyeceğini duyurdu.
 
- Danimarka Grönland'daki askeri varlığını arttıracağını duyurdu. Danimarka silahlı kuvvetleri şu anda adanın batı bölgesinde bir tatbikat düzenliyor.
 
- Nordwind havayollarına ait bir Airbus A321 yolcu uçağı, Moskova-Orenburg seferini yaparken acil durum nedeniyle Şeremetyevo'ya iniş yaptı. Bir süre radarlardan kaybolan uçağın pilot kabininde basınç problemi yaşandığı bildiriliyor.
 
- Dini konularda yazan Rus gazeteci Nadejda Kevorkova Moskova'da gözaltına alındı. Kevorkova'nın (Rusya'da yasaklı ve terörist ilan edilen) Taliban'la ilgili Telegram'da yayınladığı bir post nedeniyle gözaltına alındığı bildiriliyor. Kevorkova Novaya Gazeta, Nezavisimaya Gazeta ve Russia Today gibi yayın organlarında çalışmıştı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Almanya Dışişleri Bakanlığı, istişarelerde bulunmak üzere Rusya'daki Büyükelçi Alexander Lambsdorff'u geri çağırdığını duyurdu. Medyaya göre bunun nedeni, Rusya yanlısı bir grubun SPD partisinin IT sistemlerine siber saldırı düzenlemekle suçlanması. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan gazetecilere yapılan ilk açıklamada "Dışişleri Bakanı Annalena Bärbock, Büyükelçi Lambsdorf'u istişareler için Berlin'e geri çağırmaya karar verdi" denildi. Büyükeçi Lambsdorff'un bir hafta boyunca Berlin'de kalacağı, daha sonra Moskova'ya geri döneceği belirtildi. Moskova'daki Alman Büyükelçiliği de bugün, Rus devleti kontroünde olduğunu iddia ettiği siber grubu APT28 tarafından gerçekleştirilen bilgisayar korsanlığı saldırılarını kınayan bir hükümet bildirisi yayınlamış, açıklamada, "Bu tür sorumsuz davranışlar uluslararası siber normları ihlal ediyor ve özellikle birçok ülkenin seçimler düzenlediği bir yılda özel takip gerektiriyor" denildi. Kommersant'ın haberine göre, Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) yönelik siber saldırıyla suçlanan, aynı zamanda Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Bärbock'un yanı sıra Avrupa Birliği ve NATO, parti yönetim kurulu üyelerinin e-posta hesaplarını hacklemekle suçlanan APT28 siber korsanları ile Rusya Genelkurmay Başkanlığı arasında bir bağlantı olduğu iddia edilmişti.
 
- Forbes dergisinin iddiasına göre Türkiye ve Yunanistan, ellerinde bulunan Rus malı hava savunma sistemlerinin Ukrayna'ya devredilmesini reddetti. Türkiye'nin elinde S-400, Yunanistan'da ise S-300 uçaksavar füze sistemleri bulunuyor.  Habere göre AB'nin Yunanistan ve Türkiye üzerindeki baskısına rağmen iki ülke de sistemlerin devredilmesine yanaşmadı. Rossiyskaya Gazeta, Yunanistan Başbakanı Mitçotakis'in Girit'te bulunan S-300 füzelerinin Ukrayna'ya herhangi bir potansiyel transferini reddettiğini, Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler'in de 2 Mayıs'ta yaptığı açıklamada , "S-400 Triumph sistemimizi başka bir ülkeye vermemiz söz konusu değil" dediğini aktardı.  Habere göre Yunanistan'daki S-300'ler başlangıçta Kıbrıs Rum kesimine yollanmak üzere alınmıştı ama 1990'ların sonlarında kriz tırmanıp Türkiye'nin Kıbrıs'a konuşlanacak füzeleri vuracağını duyurması üzerine Girit'e nakledildi. Atina, füzelerin tamamını uzun yıllar depolarda sakladı ve ilk kez 2013 yılında test atışları gerçekleştirdi. Türkiye de, ABD'nin baskılarına rağmen aldığı S-400 sistemlerini Irak sınırına konuşlandırmayı planlıyor.  Forbes haberinde Yunanistan'ın S-300 sistemlerinde 32 fırlatıcı ve yaklaşık 175 füzeye sahip olduğu ve Türkiye'nin 120'den fazla uzun menzilli füze satın aldığı belirtiliyor.
 
- Ukrayna'ya Batı askeri gönderilmesi tartışmalarına Kremlin'den yanıt geldi. Sözcü Dmitri Peskov batılı liderlerin Rus askerlerin karşısına NATO askerlerini çıkarmayı planladığını, bu nedenle cevaben stratejik olmayan nükleer güçlerle tatbikat düzenleme kararı aldıklarını söyledi.
 
Peskov, Fransa Başbakanı Emmanuel Macron'un yanı sıra ABD'li bazı senatörlerin ve İngiliz hükümeti temsilcilerinin bu yönde açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekti.
 
- Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal Batılı ortakların ülkelerine asker gönderme kararı almaları halinde minnettar olacaklarını söyledi. CBC kanalına söyleşi veren Şmıgal ayrıca G7 ülkelerini ve Avrupa Birliği'ni Ukrayna halkının yanı sıra demokratik değerleri korumak için birlikte çalışmaya çağırdı.
 
- Belgorod Vilayeti'ne düzenlenen insansız hava aracı saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi. Saldırıca Agro-Belogorye şirketinin servis aracı isabet almıştı.
 
Sağlık Bakanlığı bölgeye düzenlenen dron saldırılarında yaralananların sayısının da 40'a yükseldiğini bildiriyor.
 
- Ukrayna Enerji Bakanlığı Sumskaya vilayetine düzenlenen füze saldırılarından sonra bölgede 400 bin kişinin elektriksiz kaldığını açıkladı.
 
- Financial Times gazetesi, Joe Biden'in 2023'te imzaladığı ikincil yaptırımlar kararnamesinden sonra, Rusya'ya ve Rusya'dan para transferi işlemlerinin iyice zorlaştığını yazıyor. Habere göre kararname nedeniyle ABD'li kreditörler Rusyalı muhabirlerin transfer işlemlerini reddetmeye başladı. Ülkede iş yapan ithalatçıların ve ihracatçıların gelişme sonrasında ruble ile satış yapmaya başladığı bildiriliyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- İtalyan La Repubblica gazetesi, Batılı dipomatik kaynaklara dayandırdığu haberinde, "NATO ülkeleri gizli olarak iki kırmızı çizgi belirledi. Bunlar aşıldığında Kuzey Atlantik İttifakının Ukrayna'daki çatışmaya doğrudan müdahalesi mümkün" diye yazdı. Haberde ilk "kırmızı çizginin" Rusya'nın Ukrayna'nın savunma hattını aşması ve üçüncü bir ülkenin, yani Belarus'un çatışmaya katılması tehdidi olduğu belirtiliyor. İkinci "kırmızı çizgi" ise "Rusya'nın Baltık ülkelerine, Polonya'ya yönelik olası bir provokasyonu veya Moldova'yı hedef alan bir saldırı" diye özetlendi. (Kommersant)
 
- ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratik Azınlık Lideri Hakeem Jeffries, CBS News'e verdiği röportajda, "Ukrayna'nın düşmesi halinde Amerika Birleşik Devletleri'nin silahlı kuvvetlerini kullanarak çatışmaya müdahale etmek zorunda kalabileceğini" söyledi. Jeffries "Amerika Ukrayna'nın düşmesine izin veremez; eğer düşerse ABD bu çatışmaya müdahale etmek zorunda kalır. Çatışmaya sadece paramızla değil ordumuzla da müdahale etmek zorunda kalırız" dedi. Jeffries ayrıca, Cumhuriyetçi Parti temsilcileri arasında Ukrayna'yı desteklemek istemeyen Rusya yanlısı bir grubun büyümekte olduğunu açıkladı.  (M. Komsomolets)
 
- Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin'in Orta Doğu'daki çatışmalarla ilgili endişelerini dile getirdi. Framsa ziyareti başarken Le Figaro için yazdığı bir köşe yazısında Cinping "Filistin-İsrail çatışması bizi ilgilendiriyor. Temel çözüm, bağımsız bir Filistin devletinin yaratılmasıdır” diye yazdı. "Çin, Ukrayna'daki çatışmaya dahil değil" diyen Cinping, "anlaşmazlıkları çözmenin yollarını bulmak için uluslararası toplumla birlikte çalışmak istediğini" belirtti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bosna'nın ATV televizyonuna verdiği röportajda Batı, Ukrayna ve Rusya arasında müzakere olasılığını yorumladı. Lavrov, bu konuda ‘henüz konuşacak kimsenin olmadığını’, Batılı veya Ukraynalı politikacıların sadece İsviçre’de toplantı şeklinde bir müzakere parodisi ‘oynadıklarını’ söyledi. “Gerçeklere dayalı müzakerelere ciddi olarak açığız” vurgusunu yapan Lavrov, ancak Rusya’nın şu veya bu şekilde ‘Zelenskiy formülünü’ destekleyen hiçbir etkinliğe katılmayacağının altını çizdi.  Lavrov, İsviçre’de Ukrayna konulu toplantıya katılmayı planlayan bazı ülkelerin bunu yalnızca Rusyasız müzakerelerin anlamsızlığını anlatmak için yapmak istediklerini vurguladı. “Bazıları katılıyor ancak daha sonra bize, bunu sadece Rusya’nın katılımı olmadan ve ültimatomlara dayalı olan bu tür etkinliklerin anlamsızlığını anlatmak için katıldıklarını açıklıyor. Bazıları ise hayal kırıklığına uğramış durumda ve bu tür etkinliklere katılmayı bıraktı” diyen Lavrov, aynı zamanda Batı’nın ‘şu ya da bu şekilde, şantaj ve yalanlarla’ azami sayıda gelişmekte olan ülkeyi ve Küresel Güney ülkesini İsviçre’deki ‘toplanmalara’ çekmeye çalıştığını vurguladı. (Sputnik)
 
- Alman savunma sanayi şirketi Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger, bu yıl Ukrayna'ya 100 km menzilli top mermileri de dahil olmak üzere "yüzbinlerce" mühimmat yollanacağını duyurdu. Handelsblatt'ın haberine göre Papperger, mühimmat üretimindeki azalma da dahil olmak üzere "Batı dünyasının konvansiyonel bir savaşa hazır olmadığını" da belirtti. Bu nedenle şirket özellikle Almanya dışında yeni tesisler inşa etmeyi hedefliyor.
 
 
5 Mayıs Pazar
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, yakın zamanda Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde (DHC) yer alan Berdiçi köyüne ulaşan Rus birliklerinin Oçeretino yerleşim birimindeki kontrolü ele geçirdiğini duyurdu.
Bakanlık, Ukrayna savunmasının derinliklerine ilerleyerek Donetsk’teki avantajlı konumunu güçlendirmeye devam eden Rus ordusunun, stratejik olarak önem arz eden Berdiçi’den sonra bir diğer yerleşim birimi Oçeretino’yu da Ukrayna askerlerinden tamamen arındırdığını bildirdi. Merkez Kuvvetleri Grubu'na bağlı birliklerin başarılı eylemleri sonucu ele geçirilen yerleşim birimi yakınlarındaki Arhangelskoye ve Novgorodskoye bölgelerinde Ukrayna ordusuna bağlı iki tugayın yenilgiye uğratıldığı da kaydedilirken, açıklamada, “Rus birlikleri, Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki Oçeretino bölgesini tamamen kurtarmış, taktik konumlarını geliştirmiş ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki iki bölgede Ukrayna ordusuna bağlı 24. ve 115. mekanize tugaylarına bağlı oluşumları yenilgiye uğratmıştır. Bununla birlikte Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Novokalinovo, Oçeretino, Solovyevo, Berdiçi, Semyonovka ve Netaylovo bölgelerinde Ukrayna ordusunun 78. Bağımsız Hava İndirme Taarruz Alayı, 47. Mekanize, 142 ve 143. Piyade birlikleri tarafından gerçekleştirilen 8 farklı karşı saldırısı püskürtülmüştür” ifadeleri kullanıldı. (Sputnik)
 
-  CNN'in Ukraynalı bir subayın sözlerine dayandırdığı haberine göre, Oçeretino'nun kaybı, önemli lojistik merkezlerinin (Konstantinovka ve Pokrovsk şehirlerinin yanı sıra Velikaya Novoselka köyü) Rus topçu ateşinin menziline girmesi anlamına geliyor. Forbes'un haberinde ise Oçeretino'nun Rus birliklerinin kontrolü altına alınması, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Avdiyevka'nın (Bahmut) batısındaki savunma hattını yok etme tehdidi oluşturduğu belirtildi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Baltık ülkelerinden gelen düşmanca eylemlere, başta ekonomik olmak üzere asimetrik karşılık verileceği sözü verirken, ticari yaptırımların Baltık devletlerinin zararına olduğunu vurguladı. Sputnik’e konuşan Zaharova, “Rusya hiçbir zaman diğer ülkelerle diplomatik ilişkilerin kopmasına ön ayak olmaz, diyalog fırsatını korumaya çalışır” ifadelerini kullanırken, dost olmayan devletlerin normal etkileşimi zorlaştırmak için mümkün olan her şeyi yaptığını, Baltık ülkelerinin bu konuda özellikle başarılı olduklarını kaydetti.
 
- ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Ukrayna'nın ABD yardımını aldıktan sonra 2025'te yeni bir karşı saldırı gerçekleştirebileceğini, ancak yardım paketinin savaş alanında Rusya lehinde olan durumda hemen bir değişikliğe yol açmayacağını" söyledi. Sullivan, Financial Times'ın Washington'da düzenlediği bir etkinlikte yaptığı konuşmada “önümüzdeki dönemde Rusya'nın  savaş alanından başarısını beklediğini" vurgulayarak "Yeni ABD yardımına rağmen bir gecede herşeyi tersine çeviremezsiniz. Bizim desteğimizin Ukrayna'nın cephede durumu korumasına ve bir Rus saldırısına dayanma kabiliyetini güvence altına almasına yardımcı olacağını umuyoruz" dedi.
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ordusunun balistik füzelerinin gücü ve menzilinin Avrupa ülkeleri için tehdit oluşturduğunu söyledi. Macron, La Tribune ile yaptığı röportajda Ukrayna'daki çatışmalar yüzünden Avrupa ülkelerinde yaşayanların güvenliğinin tehlikede olduğunu savundu. Macron'a göre Rusya başarılı olursa Romanya, Polonya ve hatta Fransa tehdit altında olacak. Macron daha önce Rusya Federasyonu ile diyaloğun sürdürülmesi çağrısında bulunmuş ve reddedilmesinin "uluslararası düzenin, barışın ve güvenliğin yok edilmesi" anlamına geleceğini vurgulamıştı. Macron geçen hafta The Economist'e demecinde de Ukrayna'ya asker göndermekle ilgili yaptığı açıklamalardan geri adım atmadığı söyledi. Bununla birlikte Macron, Ukrayna'ya asker göndermeleri için önce cephenin çökmesi, ardından Kiev'den kendilerine bu yönde bir talep gelmesi gerektiğini açıkladı.  (M. Komsomolets)
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, dün geceki video mesajında cumartesi günü Ukrayna ordusunun Donetsk bölgesinde bir Rus Su-25 saldırı uçağını düşürdüğünü söyledi.
 
- Ukrayna Enerji Bakan German Galuşçenko, son iki hafta içinde Rusya'nın saldırıları nedeniyle enerji sisteminde yaşanan hasarın 1 milyar dolardan fazla olduğunu söyledi. Galuşçenko yenilenebilir enerji kaynaklarının Ukrayna'nın yaz aylarında elektrik kesintilerini önlemesine yardımcı olduğunu söyledi. RBC-Ukrayna'nın haberine göre bakan, “İlkbahar ve yaz aylarında ek bir kaynağımız var; güneş, rüzgar. Bu, coğrafi ve hava koşulları nedeniyle kışın oldukça sınırlı olan bir kaynaktı. Ancak ilerleyen aylarda enerji sistemi dengelememize yardımcı olacaklar" dedi.
 
-  Ukrayna'nın Harkov şehri, yoğun füze saldırılarının hedefi oldu. Bir sanayi tesisinde büyük bir yangın çıktığı haber veriliyor.
 
- Böge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Rusya'nın Belgorod şehrindeki bir patlama sonucu beş kişinin yaralandığını duyurdu, patlamanın sebebini belirtmedi.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Rusya'nın saldırılarının Ukrayna'nın enerji kapasitesinin yarısını devre dşıı bıraktığını söyledi.
 

ÖNCEKİ GEİŞMELER: ARŞİV İÇİN TIKLAYIN

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама