Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin: "Kesinlikle provokasyon", Erdoğan: "Putin ile bu konuda hemfikiriz..."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Büyükelçi Karlov'un öldürülmesini "alçakça bir saldırı ve provokasyon" olarak niteledi. Başbakan Medvedev ve Dışişleri Bakanı Lavrov ile toplantısında konuşan Putin, "Bu alçakça terör eylemi kesinlikle bir provasyondur. İyileşen Türkiye-Rusya ilişkilerini hedef almıştır. Ayrıca Suriye krizinin çözümü yolunda Rusya, Türkiye, İran ve diğer tarafların çabalarını hedef alan bir saldırıdır" dedi. Medvedev de "Bu terör eylemi cezasız kalmayacaktır" diye mesaj yayınladı.

Putin kameralar önünde yaptığı açıklamada, "Buna verilecek tek cevap, terörle mücadeleyi arttırmaktır. Teröristler bunu hissetmeli" dedi.

Rus lider Türkiye'ye ortak soruşturma için Moskova'dan bir uzman heyet gönderileceğini açıkladı.



Rus lider, Büyükelçi Karlov için "Parlak bir diplomattı. Türkiye yönetimi ve diğer politik güçlerle iyi ilişkisi olan biriydi. Saygın bir diplomattı. Son derece zeki, iyi bir insandı. Sonbaharda Türkiye'ye yaptığım son ziyarette bana sürekli eşlik etti. Anısı yaşatılacak" dedi.

Putin, Erdoğan ile telefonda görüştüğünü, saldırının arkasındaki güçlerin aydınlatılması gerektiğini, Türkiye'deki Rus diplomatik misyonlarında güvenlik önlemlerinin arttırılacağını  ve Türk tarafından bu konuda garanti istendiğini vurguladı.

Putin "Katillerin elini kim yönlendirdi, bilmeliyiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın'ın, televizyon kanallarına verdiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak Büyükelçi Karlov'a düzenlenen saldırıyla ilgili bilgi verdi. 


ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesine konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşme konusunda bilgi veren Erdoğan, "Putin'le bunun provokasyon olduğu konusunda hemfikiriz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: şunları söyledi: 

"Bu akşamki görüşmede (Putin) özellikle uluslararası terörle mücadelede bundan sonraki sürece yönelik dayanışmamızın çok daha güçlü çok daha farklı olması konusunda da mutabık kaldık. Biliyoruz ki bu Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecini özellikle bozmaya yönelik bir provokasyondur ama bu provokasyona gelmeyecek kadar Rusya yönetimi ve Türkiye Cumhuriyeti yönetimi de irade sahibidir. Putin'le bunun provokasyon olduğu konusunda hemfikiriz. Rusya-Türkiye, başımız sağolsun.

 Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a bir polis memuru tarafından düzenlenen suikasta ilişkin, "Bu saldırının Türkiye-Rusya dostluğunu gölgelemesine izin vermeyeceğiz" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Rusya'nın Ankara Büyükelçisi, dostumuz Karlov'a yapılan terörist saldırıyı lanetliyor, Rus halkına ve devletine taziyelerimizi sunuyoruz. Büyükelçi Karlov, Türkiye'de zor bir dönemde başarılı çalışmalar yürütmüş, tüm devlet kademesinin takdirini kazanmış müstesna bir diplomattı. Bu saldırının Türkiye-Rusya dostluğunu gölgelemesine izin vermeyeceğiz. Bu menfur olay en geniş şekilde ve tüm boyutlarıyla tahkik edilecek, sorumlular Türk adaletinin önüne çıkarılacaktır."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu öldürülen Rus büyükelçi Karlov ile ilgili olarak gece geç saatte geldiği  Moskova'da bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu, büyükelçi suikastinin iki ülke ilişkilerini bozmak için yapıldığını ancak Rusya ve Türkiye'nin bu tuzağa düşmeyeceğini vurguladı.

"Bu saldırı sadece Büyükelçi Karlov'u hedef almamıştır, bu saldırı Türkiye'yi, Türkiye-Rusya ilişkilerini hedef almıştır. Bu ilişkileri bozmak için yapılmıştır. Ancak biz de aynı şeyi vurguluyoruz. Bu tür alçak saldırılar bizim ilişkilerimizi bozamaz. Çünkü ilişkilerin güçlenmesinin bölge halkı için önemini biliyoruz, sadece iki ülke için. Son günlerde Halep,için karşılıklı çabalarımızı herkes gördü. Bu konudaki Rusya'nın çabalarını da ne kadar takdir ettiğimizi Cuma günkü toplantıda da söylemiştim. Büyükelçi'nin  ailesine başsağlığı diliyorum. Dostum Sergey Lavrov ile bu konuyu görüşeceğiz. Andrey Karlov iyi bir diplomattı. En zor şartlarda bile ikili ilişkilerin gelişmesi için çok çaba sarf etti. Ama Andrey Karlov sadece iyi bir diplomat değildi, mükemmel bir insandı. Bir dosttu. Benim için kişisel bir dosttu. O yüzde de çok üzgünüm. Bu oyunu bozacağız. Ne planlandığını birlikte ortaya çıkaracağız. Sayın Putin'in ortak komisyon kurma teklifini cumhurbaşkanımız hemen olumlu karşıladı. Buraya esasen Suriye'nin geleceği ile ilgili konuyu ele almak için gelmiştik. Bu tür saldırılar bizi yolumuzdan alıkoyamayacak. İşbirliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz."


Türk Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un suikast sonucu öldürülmesiyle ilgili bir açıklama yayınladı.

Açıklama şöyle:

"Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, bugün gerçekleştirilen bir sergi açılışında uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği derin üzüntüyle öğrenilmiştir.

Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz. Olayın faili etkisiz hale getirilmiştir. Bu elim olay en geniş şekilde ve tüm boyutlarıyla tahkik edilecek olup, sorumlular Türk adaletinin önüne çıkarılacaktır.

Büyükelçi Karlov, Türkiye'de zor bir dönemde son derece başarılı çalışmalar yürütmüş, gerek şahsi gerek mesleki özellikleriyle tüm devlet kademesinin takdirini kazanmış müstesna bir diplomattır. Anısı her zaman bizimle olacaktır. Bu saldırının Türkiye-Rusya dostluğunu gölgelemesine izin vermeyeceğiz. Bu zor günde Rus halkına ve devletine en kalbi taziyelerimizi sunuyoruz. Bu saldırı, terörün en iğrenç ve barbarca yüzünü göstermiştir. Türkiye, Rusya'yla ve tüm diğer ortaklarıyla birlikte terörizmle mücadele için her türlü çabayı kararlılıkla göstermeye devam edecektir."

Moskova Büyükelçiliği'nden yapılan açıklama ise şöyle:

"Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, bugün gerçekleştirilen bir sergi açılışında uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği derin üzüntüyle öğrenilmiştir.

Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz. Olayın faili etkisiz hale getirilmiştir. Bu elim olay en geniş şekilde ve tüm boyutlarıyla tahkik edilecek olup, sorumlular Türk adaletinin önüne çıkarılacaktır.

Büyükelçi Karlov, Türkiye’de zor bir dönemde son derece başarılı çalışmalar yürütmüş, gerek şahsi gerek mesleki özellikleriyle tüm devlet kademesinin takdirini kazanmış müstesna bir diplomattır. Anısı her zaman bizimle olacaktır. Bu saldırının Türkiye-Rusya dostluğunu gölgelemesine izin vermeyeceğiz.

Bu zor günde Rus halkına ve devletine en kalbi taziyelerimizi sunuyoruz.

Bu saldırı, terörün en iğrenç ve barbarca yüzünü göstermiştir. Türkiye, Rusya’yla ve tüm diğer ortaklarıyla birlikte terörizmle mücadele için her türlü çabayı kararlılıkla göstermeye devam edecektir."

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'da meydana gelen olayın ardından yaptığı yazılı açıklamada menfur saldırıyı kınadı ve olaya ilişkin bilgi verdi

Başbakan, "Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Andrei Karlov, bugün Türkiye - Rusya münasebetlerini ve geçmişini konu alan resim sergisini ziyaretinde kürsüde konuşmasını yaparken silahlı saldırıya uğramış ve tüm çabalarımıza rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir. Güvenlik güçlerimiz, saldırganı etkisiz hale getirmişlerdir. Büyükelçinin yanı sıra sergide bulunanlardan biri yabancı uyruklu üç kişi yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi sürmektedir" dedi.

Başbakan Yıldırım, olayın ilk anından itibaren konuyu yakından takip ettiğini ve bu konuda Rus muhatabına gelişmelerden anında bilgi verdiğini açıkladı.

Başbakan Yıldırım, Yaşanan bu menfur olayın; Rusya ile Türkiye arasında devam eden ve gelişmekte olan ilişkileri bozmaya yönelik olduğunun altını çizdi. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin zarar görmesine izin verilmeyeceğine ve terörün tuzağına düşülmeyeceğine dikkat çeken Yıldırım, son zamanlarda Suriye başta olmak üzere Türkiye'nin Rusya ile başlattığı bölgedeki  barışı tesis etmeye yönelik çabalara vurgu yaptı. Yıldırım, "Bu ve buna benzer olayların, asla ve asla çabalarımızı aksatmayacağı inancını taşıyorum" dedi.

Başbakan Yıldırım, "Geçtiğimiz hafta Moskova'da yakından çalışma imkanı bulduğumuz bu değerli Büyükelçiyi kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Bu alçak terör eyleminin faili ve arkasındaki karanlık çevreleri açığa kavuşturmak ve adalete teslim etmek için her türlü çaba gösterilmektedir" diye konuştu.

Yıldırım, bu üzücü olay nedeniyle Rusya halkının acılarını paylaştıklarını ve Sayın Büyükelçi'nin yakınları başta olmak üzere Rusya halkına ve tüm diplomatik camiaya taziyelerini ilettiğini belirtti.

19.12.2016





Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама