Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAŞAM

Yurtdışında yüksek öğrenime yakın bakış: Rusya'da yabancı öğrenciler can simidi

Rubledeki değer kaybı, yabancı öğrenciler için Rusya’da yüksek öğrenimi daha cazip kıldı. Bu durum, Rus devlet üniversitelerinin yabancı öğrencileri önemli bir gelir kapısı olarak görmesini de beraberinde getirdi. Yabancı öğrencilerin Rusya'daki tablosu ne durumda?  En ço talep hangi üniversitelere? Sayıları neden artıyor? Katkıları ne?

Rublenin diğer para birimleri karşısında son yıllarda yaşadığı değer kaybı, yabancılar açısından Rusya’da eğitimin cazibesini artırdı. Hükümet, bu durumdan farklı biçimlerde yararlanmaya çalışıyor. 

Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Rossotrudnichestvo Federal Ajansı’nın yeni başlattığı programlardan biri de “Birleşik Mezuniyet Günü”. 2014’te başlatılan programın amacı, Rus üniversitelerini bitiren yabancı ve Rus mezunlar arasında bağlar oluşturmak. Bu amaçla her yılın Kasım ayında Rusya’da ve ülke dışındaki Rus kültür merkezlerinde kutlamalar düzenleniyor. Bu yıl Moskova’daki kutlama, Halkların Dostluğu Üniversitesi, Ekonomi Yüksek Okulu ve Moskova Devlet Üniversitesi’nin de katkılarıyla gerçekleşti.

Öğrenci sayısı artıyor

Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın verdiği sayıya göre, 160’ı aşkın ülkeden gelen bir milyondan fazla kişi Rus üniversitelerinden mezun oldu. 

Bu sayı, yakında çok daha hızla artabilir. Rusya Devlet Başkanlığı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi’nin (RANEPA) verilerine göre, son on yılda Rus üniversitelerindeki yabancı öğrencilerin sayısı üç kat arttı. 2004 – 2005 eğitim yılında 100.900 olan yabancı öğrencilerin sayısı, 2014 – 2015 eğitim yılında 282.900’e çıktı. Bu artışa paralel olarak üniversitelerin 2005 yılında 356 milyon dolar olan yabancı öğrencilerden elde ettiği gelir de 2015 yılında 1,46 milyar dolara yükseldi. 

RANEPA Sürekli Ekonomi Eğitimi Merkezi’den Gulnar Krsanova’nın verdiği bilgiye göre, tam zamanlı yabancı öğrencilerin sayısı sadece 2014 – 2015 eğitim yılında bir önceki yıla göre yüzde 17,2 oranında arttı. Uzaktan eğitimde ise bu artış oranı yüzde 6,1 oldu. Krasnova, 2003 yılından bu yana Rus üniversitelerindeki yabancı öğrenci sayısının yılda ortalama yüzde dokuz arttığını söyledi. 

En fazla yabancı öğrenciye sahip olan üniversiteler arasında Halkların Dostluğu Üniversitesi, St. Petersburg Devlet Üniversitesi, Kırım Federal Üniversitesi ve Moskova Devlet Üniversitesi başta geliyor. 

Rusya’daki yabancı öğrencilerin yarıdan fazlası (yüzde 53) eski Sovyet cumhuriyetlerinden geliyor. Ancak Rus üniversiteleri başka ülkelerden öğrenciler için de çekim merkezi olmaya başladı. 
 
Moskova Enerji Enstitüsü rektörü Vladimir Zamolodchikov, Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın 2012 yılında Rus üniversitelerinin uluslararalılaşmasını ve bu bağlamda yabancı öğrenciler açısından oluşturduğu cazibeyi incelemeye başladığını söyledi. Zamolodchikov, “1946 yılında Moskova’da yabancı öğrencileri çeken iki üniversite vardı: Moskova Devlet Üniversitesi ve Moskova Enerji Mühendisliği Enstitüsü” dedi. 

Rus üniversiteleri her ne kadar hala yabancı öğrencileri eğitme kavramına yeni yeni alışıyor olsa da, o zamandan bu yana çok şey değişti. RANEPA’dan Krasnova, “SSCB çöktüğünde, bütün Rus üniversiteleri, yabancı öğrencileri çekme konusundaki tecrübelerini pratik olarak kaybettiler. Çok az sayıda üniversite, yabancı öğrencileri eğitme ve onlarla etkileşimde bulunma tecrübesine sahipti. SSCB döneminde, yabancı öğrencilerin seçimi ve kabulüyle Sovyet Yüksek ve Orta Özel Eğitim Bakanlığı ilgileniyordu. Daha sonra bu görevi, SSCB Halk Eğitimi Devlet Komitesi üstlendi. Ama üniversitelerin kendileri doğrudan sürece dahil olmadı. Onların tek sorumluluğu yabancı öğrencilerin eğitim ve öğrenimi ile mezunlarla iletişim kurmaktı.” diye konuştu. 

Gelir de artıyor 

Krasnova’nın verdiği bilgiye göre, Rus üniversiteleri 2014 – 2015’te yabanı öğrencilerden 13,7 milyar ruble (215 milyon dolar) kazandı. Rus üniversitelerinin toplam bütçesi açısından bakıldığında, bu büyük bir rakam sayılmaz. Fakat bu gelir önemli ölçüde artabilir.  

ValuePenguin. com adlı bireysel mali danışmanlık sitesi, yurtdışında en ucuza okunabilecek 24 ülke arasında Rusya’yı 15. olarak sıraladı. 

Ayrıca hükümet de, Rusya’daki eğitimi yabancı öğrencilere açmak için adımlar atıyor. Zamolodchikov, “Rus devlet bütçesinden halen her yıl için yaklaşık 15 bin yabancı öğrencinin okuması için tahsisat ayrılıyor. Son dönemde bu rakam yaklaşık üç kat arttı.” Diye konuştu. (RBTH’den Alexei Lossan’ın haberi)

17.12.2016

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама