Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

"Türk ricatı: Garanti Bank Moscow satılıyor"... Doğuş bayrağı indirecek mi?

TÜRKRUS.COM’un görüşü: Bir süredir Moskova kulislerinde konuşulan bir iddia, sonunda Forbes dergisinin Rusça sitesinde, hüzünlü bir başlıkla haber olarak ete kemiğe büründü: “Türk ricatı: Garanti Bank Rusya’daki kardeşini satmaya hazırlanıyor.” Haberin alt başlığı da şöyle: “Finansçılar, satış kararını Rusya ile Türkiye arasındaki politik ilişkilerdeki belirsizliğe bağlıyor.”

Sözü edilen Garanti Bank Moscow, Rusya’daki “Türk bankalarından” biri. 1995’te kurulan bankanın sahibi, Türkiye’nin ikinci büyük özel bankası Türkiye Garanti Bankası A.Ş.

Belki Garanti Bank Moscow, Rusya ölçeğinde tek şubeli küçük bir banka. Ama Forbes’un satış konusunu Rusya-Türkiye ilişkilerinin izdüşümüne bağlaması örneğinde olduğu gibi, “sembolik olarak çok büyük” bir banka.

Üstelik satış haberi verilirken başlıkta kullanılan “ricat” kelimesi de bir mesaj içeriyor. Ricat “geri çekilme” demek... Rusya iş dünyasının nabzının attığı önemli bir yayın organı, Rusya’nın en büyük bankaları listesinde ismi olmayan bir kurumun satışını “Türkiye adına geri çekilme” diye yorumluyorsa, “Neden?” diye düşünmek lazım.

Önce Forbes haberinden bazı ayrıntıları paylaşalım:

Satışa çıkarılan Garanti Bank Moscow’un taliplileri arasında “Ekspobank” ortaklarından İgor Kim, ayrıca Sovkombank ve Loko-Bank isimleri anılıyor.

Devamında, Rusya’daki en büyük Türk bankası Credit Europe Bank’ın (CEB) da bir süre önce satış için adının geçtiği hatırlatılıyor. Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu CEB, satış kararından kesinlikle vazgeçtiğini duyurmuştu.

Haberin sonunda, Moskova-Ankara ilişkilerinin uçak krizi yüzünden yaşadığı krize atıf yapılarak, bankaların satış haberleri bununla ilişkilendiriliyor.

Önce konuya uzak okurlarımız için kısa bir hatırlatma: 

Kasım 2014’te Doğuş Grubu,  hisse satışı sonucu Garanti Bankası’ndaki payını yüzde 10 civarına düşürmüştü. Büyük ortak İspanyol BBVA grubu, yüzde 40’a yakın pay sahibi ve de yönetim kurulunda “aslan payı” sahibi oldu. Yüzde 50,06 hisse ise borsada; yani sahibi yatırımcılar.

1946’da Ankara’da kurulan Garanti, Doğuş Grubu’nun uluslararası marka yaptığı, önemli bir değer... Yıllarca Doğuş Grubu’nun bayrağını Rusya’da taşıyan bir banka... Türk sanayiciler, yatırımcılar, müteahhitlerin Rusya’daki başarı öykülerinde finans desteği ile katkısı olmuş bir kurum... Tabelası, Rusya’daki Türkler için “Onlar da burada” diye moral destek  sağlayan bir banka...

Muhtemelen Rusya ile çok özel ve derin ilişkisi olmayan büyük hissedar İspanyolların kararı ile “Garanti bayrağını Rusya’da indirme” kararı alınmış olabilir.

Ama bu karar, Türkiye’nin bayrağının Rusya’da dalgalandıran Doğuş Grubu için de bu kadar kolay alınacak bir karar mıdır?

Eğer İspanyollar “Rusya’dan çıkalım” diyorsa, “Garanti Bankası A. Ş.’nin küçük ortağı” olarak değil, büyük “Doğuş Grubu’nun kaptanı” olarak Ferit Şahenk’in “Rusya’da kalma” kararı alması anlamlı olmaz mı?

Son tahlilde illa satılacaksa, Doğuş Grubu Garanti Bank Moscow’un yüzde 100’ünü alıp Rusya’daki varlığının adresi olacak “sembol banka” yapamaz mı?

Türkiye-Rusya ilişkilerinin en zor dönemi atlatıp tünelin ucunda ışığın yeniden parladığı bir dönemde, “Rusya’daki bir Türk bankası çekiliyor” haberlerinin Rusya’daki Türkiye imajına ve Türk iş dünyasının iklimine vereceği zarara değer mi?

Ya da tam tersinden, Türkiye’nin en büyük ve en başarılı gruplarından birinin “Türk bankası Garanti” tabelasını Moskova’da asılı tutmasına değmez mi?

“İlişkilerimiz daha da ileri gidecek” dediğimiz dönemde Türkiye’nin en büyük gruplarından birinin Rusya’da kepenk indirmesi büyük bir kayıp olmaz mı? 

Garanti Bankası A. Ş.’nin büyük ortağının ve karar merciinin İspanyol BBVA olduğunu Forbes bile algılayamayıp haberi “Türkler ricat ediyor” diye veriyorsa, bu noktada son sözü söylemek Doğuş Grubu’na ve Ferit Şahenk’e düşmez mi?

Rusya’daki Türk iş dünyası, Hüsnü Özyeğin’in Credit Europe Bank’ı satmaktan vazgeçip “Rusya’ya inanıyoruz, güveniyoruz; yola aynen devam” mesajı vermesiyle moral bulmuştu.

Şimdi aynı kararlı ve cesur adımı, Doğuş Grubu’ndan ve Ferit Şahenk’ten bekliyor.

“Türk bankası Garanti”nin Rusya’da tabelasının inmesi, mali sonuçlarından çok daha büyük “manevi ve moral” bir “ricat” olacaktır.

Dileriz Doğuş Grubu, Rusya’da “kendi çocuğuna” sahip çıkar, dalgalanan bayrağın tüm grup adına, aslında “Türk bayrağı” olduğunun hakkını teslim eder.

Rusya’da varlığın en zor şartlarda bile sürdüren, Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceğine inanların bu moral desteğe ihtiyacı var. Çünkü “Garanti” adı Rusya’da bir tabeladan ibaret değildir...

29.9.2016


 








Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама