Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Halep orda, arşın Moskova’da... Esad güçlerinin ilerleyişi durumu nasıl etkiler?

Suriye’deki iç savaş yeni ve kritik bir aşamaya girdi. İsviçre’de umut bağlanan barış görüşmeleri başlamadan neredeyse biterken, Esad’a bağlı güçlerin Halep şehrinde muhalif kontrolündeki bölgeleri ele geçirmeye başladıkları ve muhaliflerin Türkiye ile olan lojistik bağlantısını kestikleri haberi Moskova’da da yankı yarattı. 

“Esad güçlerinin ilerleyişi Rusya’nın pozisyonunu nasıl etkiler? Halep tamamen ele geçirilirse bundan Moskova ne kadar karlı çıkar?” 

Bu sorulara Moskova’da da yanıt aranıyor.

Kommersant gazetesi, öde gelen Rus analistlerle Halep ilerleyişini sordu. Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunun direktörü Andrey Kortunov, Musul’un Rus güçlerinin desteği ile geçirilmesinin müzakerelerde  Moskova için güçlü bir argüman yaratacağını ancak diğer yandan ters etkileri de olabileceğini vurguladı.

Kortunov, “Bu durum sadece yeni kozlar vermezi yeni problemleri de beraberinde getirir. Halep’deki başarıdan sonra Esad daha az söz geçirilir hale gelir ve savaşı zafer kazanana kadar sonuna dek devam ettirmeye çalışır. Bu hedef için de Rusya’yı kullanır. Bu durumda bir yandan Şam yönetimine dış dünyada kızgınlık ve diğer yandan Rusya ile İran’ın desteği de artar ” dedi

Rus uzmana göre Rusya, Esad Halep’i tamamen ele geçirse bile sorunun çözülmeyeceğini anlamak zorunda. Kortunov, politik çözüm olmadan sorunun içinde çıkılamayacağını, Halep alınırsa Rusya karşıtı koalisyonun daha da güçleneceğini savunarak, “Durumu borsa ile açıklamak mümkün: Hisseleri, zirvede iken satmak lazım.  Düşmesini beklememek lazım.  Suriye’de sonuna kadar savaşın zafer getirmesini beklememek, askeri başarıları politik kazanımlara şimdi dönüştürmek lazım” diyor.

Bir başka önemli analist Grigori Kosaç ise, Rusya’nın kendi barış formatını dayatmak dayatmak istediğini, işine gelmeyen güçleri barış görüşmelerine katmak istemediğini belirtti ama “olumsuz etkilerin” hesaba katmadığını savundu.

Kosaç, durumun değişmekte olduğunu, koalisyon güçlerinin kara operasyonu seçeneğini tartıştıklarını, Halep’deki durum yüzünden başlayan yeni göçmen dalgasının Moskova’nın lehine olmadığını, Batı ile Arap dünyasının Rusya’ya karşı tutumunu sertleştireceğini ve “Rusya ile iş yapılmaz” anlayışı yaratacağını vurguladı.

Bu arada Hürriyet'in aktardığına göre, Rusya’nın Suriye’de sadece havada değil, karada da ağır silahlarla varlık göstermeye başladığı bildirildi. Rusya’daki “Gazeta” gazetesi “Vladimir Halep için savaşıyor” başlığıyla yayınladığı haberde Şam kuvvetlerinin başlattığı Halep kuşatmasında Rus yapımı son model T-90 tanklarının kullanıldığını yazdı. Bu tankların daha 2015 Kasım ayında Suriye’ye sevk edildiğinin altını çizen gazete, “Putin, Halep’in bir an önce alınmasını istiyor. ABD’nin muhaliflere verdiği TOW-2A tanksavar füzelerine karşı bu yüzden T-90 tankları kullanılıyor. Son model bu tanklarda füzelere karşı erken uyarı sistemi var” ifadelerine yer verildi. Rusya’daki askeri gözlemciler ise Moskova’nın 11 Şubat tarihinde Almanya’nın Münih kentinde toplanacak Uluslararası Suriye Destek Grubu görüşmesine kadar Halep’in ele geçirilmesi için çalıştığını ileri sürüyor.

BÖLGEDE SON DURUM...

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun Türkiye sınırına yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Tel Rıfat kasabasına ilerlediğini bildirdi. Muhaliflerin kontrolündeki Tel Rıfat kasabasına ilerleyen Suriye ordusu, Rus saldırılarının yardımı ile kasabaya 7 kilometre yaklaştığı öğrenildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, rejime bağlı birliklerin Suriye sınırına ilerleyerek ülkeye muhaliflerin ve silahların girmesini önlemek istediklerini söyledi.



Suriye ordusunun son taarruzu sonrası on binlerce kişinin daha bölgeden kaçtığı bildiriliyor. Rejim yanlısı El Vatan gazetesi, "Tel Rıfat düşerse, ordu ilerleyişini sürdürebilecek ve Halep vilayetinin kuzeyini tamamen kontrol altına alacak” yorumunda bulundu.

Suriye ordusu, Rus savaş uçaklarının da desteği ile geçen hafta Halep'in kuzeyinde büyük bir harekat başlatmıştı. Operasyonda bazı köyler geri alınırken, muhaliflerin Türkiye'den ikmal yolları da kesilmişti.

Halep’in muhaliflerin kontrolündeki kısmında yaşayan yaklaşık 350 bin sivil, rejimin kuşatma riskiyle karşı karşıya. Suriye ordusu dünden bu yana, muhaliflerin elindeki başkent Şam yakınlarındaki Daraya’yı da kuşatmış durumda.

BAE, Suriye'ye asker göndermeye hazır

Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı koalisyona destek için Suriye'ye asker göndermeye hazır olduğunu açıkladı. Suudi Arabistan da geçen hafta benzer bir açıklama yapmıştı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallem ise dün düzenlediği basın toplantısında, "Kimse Suriye'ye saldırabileceğini ya da Suriye'nin egemenliğini ihlal edeceğini düşünmesin. Çünkü sizi temin ederim ki, saldırganlar ülkelerine tahta bir tabutta döner. İster Suudi olsunlar, ister Türk" demişti.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама