Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya'dan günün en son haberleri: İnşaatçılar zorda, öğrencilere güvence

Rusya-Türkiye hattında  sürekli yeni haberler, flaş açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ana sayfamıza taşıdığımız haberlerin dışında, günün önemli son dakka gelişmelerini bu başlık altında toplamaya devam ediyoruz. İşte son haberler:


Rusya'da iş yapan Türkler: Zordayız

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Rusya'nın ülkedeki Türk müteahhitlik firmalarına yönelik son günlerdeki uygulamaları ile ilgili Reuters'a açıklamalar yaptı. Reuters'e konuşan Yenigün, “Rusya'da faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmaları sıkıntı yaratan bazı uygulamalarla karşı karşıya. Birçok şantiyede kimlik ve vize kontrollerinin yapıldığı, turistik vize ile ülkede bulunan işçiler hakkında işlem yapıldığı bilgileri geliyor” dedi.
Yenigün ek olarak, “Firmaların mali denetim amacıyla Rus yetkilileri tarafından ziyaret edildiği, imza aşamasındaki bazı projelerin askıya alındığı, gümrüklerdeki malların denetiminin sıkılaştırılıp işlemlerin yavaşlatıldığı bilgisi geliyor. Konuya ilişkin olarak bugün Ekonomi Bakanı ve bölgede ağırlıklı iş yapan firmalarımızla biraraya gelip gelişmeleri ele alıyoruz. Bu süreçte Rusya tarafından henüz firmalarımızla herhangi bir resmi temas yapılmadı” diye devam etti.


**

Rus yaptırımlarının faturası en az 5 milyar dolar

Rusya’yla siyasi gerilimin Türkiye’ye faturasının 5 milyar doları bulabileceği tahmin edildi. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl sonu itibariyle 31 milyar dolardı. TÜİK verilerine göre, Rusya’ya geçen yıl 5.9 milyar dolar ihracat yapıldı, ithalat ise 25.3 milyar dolar oldu. Bu yılın ilk 10 ayında ise Rusya’ya ihracat 3.07 milyar dolar, Rusya’dan ithalat ise 17.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün Türkiye’ye ekonomik yaptırım öngören bir kararname imzalamıştı.

Reuters’e konuşan uzmanlara göre yaptırımlar ihracat, turizm ve bavul ticaretini vurarak gelecek yıl Türkiye’nin cari açığını en az 5 milyar dolar artırabilir.

Kararname, Türkiye’ye özel uçak seferlerinin ve tur firmalarından Türkiye paketlerinin durdurulmasını, bazı Türk ithal ürünlerinin yasaklanmasını, Türk firmaları ve vatandaşlarının ekonomik aktivitelerinin sonlandırılmasını veya azaltılmasını öngörüyor.

Rusya’nın uygulayacağı yaptırımların ilk etapta ihracat, turizm, bavul ticareti ve tarım sektörünü olumsuz etkileyeceğini söyleyen Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, “Bu çerçevede gelecek yıl cari açığa Rusya kaynaklı 5-10 milyar dolarlık negatif etki görebiliriz. Ancak bu noktada önemli olan bu alanlarda Türk şirketlerinin pazarlarını ne kadar çeşitlendirebileceği. Eğer bu çeşitlilik yaratılabilirse, söz konusu kaybın daha sınırlı kalmasını bekleyebiliriz” dedi.

Rusya gerilimi öncesinde gelecek yılki cari açık tahmininin bu yıla paralel olarak 37 milyar dolar olduğunu belirten Çiçek, “Eğer gerilim azalmaz ve yaptırımlar sıkı bir şekilde uygulanırsa, cari açık 2016’da 40 milyar doları aşacaktır” diye konuştu.

Orta Vadili Program’da cari açığın bu yıl 36.7 milyar dolarla GSYH’nın yüzde 5.2’si; 2016’da ise 34 milyar dolarla GSYH’nın yüzde 4.9’u olacağı tahmin ediliyor.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da şunları söyledi: “Rusya ile ticari ilişkilerimizde muhtemelen bir süre sorun yaşıyor olacağız. Özellikle ihracat ve turizm kaynakları odaklı hesapladığımız maliyet 5-8 milyar dolar arasında. Yani 2016’da 35 milyar dolar hesapladığımız cari açığımız üzerinde riskler mevcut, bu rakam 40 milyar doların üzerine çıkabilir. Diğer müteahhitlik ve Rusya’da bulunan şirketlere dair rakamsal maliyet hesaplamak oldukça güç; yine de bahsi geçen rakamdan daha yüksek maliyetler söz konusu olacaktır.”

Cari açığın finansmanında en önemli kalemlerden turizmin de Rusya’nın vatandaşlarına Türkiye’ye gelmeme uyarısında bulunması ve operatörlerin tur iptalleri ardından darbe alması bekleniyor.

Türkiye’ye en çok turist gönderen ikinci ülke Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve rubledeki değer kaybının etkisiyle son dönemde zaten azalmıştı. Yeni eklenen yaptırımların ardından mevcut durumda Rus turistlerden elde edilen yıllık 4 milyar dolarlık gelirin 1 milyar dolar seviyelerine gerileyebileceği belirtiliyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin turizm geliri 2014’te 34.3 milyar dolar, bu yılın ilk dokuz ayında ise 24.9 milyar dolar olmuştu.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da Rusya’ya ihracattaki gerilemenin kasım ayı ve sonrasında daha da belirgin olacağını söyledi.  Kömürcüoğlu, “Hafta sonu açıklanan ekonomik yaptırımlar Rusya krizinin etkilerinin derinleşebileceğine işaret ediyor. Bizim hesaplamalarımız önümüzdeki yılda dış ticaret ve turizm üzerinden 5 milyar dolar civarında doğrudan bir negatif etkinin olabileceğine işaret ediyor” dedi. (Diken.com.tr)

**

Rusya-Türkiye Yılı iptal

Başbakan Yardımcısı Olga Golodets, Moskova’nın Rusya-Türkiye İşbirliği Yılı'nı iptal etme kararı aldığını açıkladı. 2016’nın Rusya-Türkiye İşbirliği Yılı olarak belirlenmesi öngörülüyordu. Golodets, “Bu konudaki işbirliğimize son vermek zorundayız” dedi. 

**

Rusya'dan Türk öğrencileri krizin dışında tutma sözü

Rusya, Türkiye ile yaşanan 'uçak krizi' nedeniyle tırmanan gerilimin bu ülkede eğitim gören Türk vatandaşı öğrencileri etkilememesi için ek önlemler alındığını açıkladı. Rusya Eğitim Bakanı Dmitri Livanov, “Bu gruptaki Türk vatandaşlarının provokasyonların hedefi olmaması için üniversitelere sıkı talimatlar verdik” dedi.

Son günlerde Rusya’nın birçok şehrinde eğitim gören Türk öğrencilerden gelen şikâyetlerin artması üzerine, Rusya Eğitim Bakanı Dimitri Livanov'dan yüreklere su serpen bir açıklama geldi. Rusya’da eğitim gören Türk öğrencilerle ilgili özel açıklama yapan Livanov, şunları söyledi:

“Üniversitelerimizde eğitim gören Türk vatandaşı öğrencilere yönelik hiçbir yaptırım uygulanması söz konusu değil. Krizden önce neyse, şimdi de aynı şekilde eğitimlerine devam edebilecekler. Bu amaçla tüm üniversitelerimize tebligatlar göndererek, Türk öğrencilerin koruma altına alınması talimatı verdik. Türk öğrencilerin olası provokasyonlardan korunmasını istedik. Biz eğitimin iki ülke arasında patlak veren krize dâhil edilmesini istemiyoruz. Eğitimlerine sorunsuz devam etmeleri için gerekli koşullar sağlanacak.”

Rusya Eğitim Bakanı Livanov, ülkelerinde bin kadar Türk öğrencinin eğitim gördüğünü açıklarken, Türkiye’de yükseköğrenim gören Rus öğrenci sayısının ise yaklaşık 100 olduğunu belirtti. (Nerdun Hacıoğlu, Hürriyet)

**

Rus spor bakanından Gökdeniz'e övgü ve istisna

Rusya’da Türkiye vatandaşları için 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak çalışma yasağının, Rubin Kazan’da yıllardır forma giyen Gökdeniz Karadeniz için geçerli olmayacağı bildirildi. Konuyla ilgili açıklama Rusya Spor Bakanı Vitai Mutko’dan geldi.
Rsport.ru’ya yaptığı açıklamada konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Rusyalı Bakan, “Tabii ki hayır, Gökdeniz’in kontratı bulunuyor, çalışmaya devam edecek” dedi.

Gökdeniz’le ilgili olumlu ifadelerde bulunan Mutko, “O artık bizden biri,  Rus delikanlısı gibi, harikulade bir insan. Eğer herkes onun gibi olsaydı, her şey çok güzel olurdu” diye konuştu. 
 
Rubin Kazan kulübünden yapılan açıklamada da Gökdeniz’in sözleşmesiye ilgili bir değişiklik olmayacağı belirtildi.

2008 yılından bu yana Rubin Kazan’da forma giyen Gökdeniz’in 2017-2018 sezonu sonuna kadar sözleşmesi bulunuyor

**

"Turizm sektöründe Ruslar da işsiz kalabilir..."

Rusya’da Başkan Putin’in Türkiye’ye yönelik yaptırım kararını imzalamasının ardından charter uçuşlarının neredeyse tamamen durduğu, uçakların çoğunun Rusya’dan Türkiye’ye boş döndüğü belirtiliyor. Bu arada Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Sözcüsü İrina Turina, yaptırımların uygulanmaya başlamasından sonra büyük Türk turizm holdinglerinin Rusya pazarındaki varlıklarının gözden geçirilmek zorunda kalacağını ve çok sayıda Rus çalışanın işsiz kalabileceğini söyledi.

Interfaks ajansına konuşan turizm sektöründen bir kaynak, “Pazar sabahı itibarıyla Türkiye’ye charter uçuşları neredeyse tamamen durdu. Türkiye’deki Rusya vatandaşlarını ülkelerine getiren charter uçuşları yapılıyor” diye bilgi verdi.

Charter uçaklarının büyük ölçüde Rusya’dan Türkiye’ye boş döndüğü, Rus uçaklarında bagaj kontrolünün ciddi şekilde artırıldığı belirtiliyor.

Putin’in imzaladığı tedbir paketinde Rusya ve Türkiye arasındaki cahrter uçuşlarının da sonlandırılması öngörülüyor.

"RUSLAR İŞSİZ KALACAK..."
,
Bu arada Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Sözcüsü İrina Turina, yaptırımların uygulanmaya başlamasından sonra büyük Türk turizm holdinglerinin Rusya pazarındaki varlıklarının gözden geçirilmek zorunda kalacağını söyledi.

Turina, "Bu holdingler Rusya pazarında çalışamanın mantığı kalıp kalmadığına karar vermek zorunda kalacaklar. Bu, çoğunluğu Rusya vatandaşlarından oluşan 300-500 kişinin çalıştığı şirketler demek. Eğer holdingler Rusya pazarından çıkmaya karar verirlerse bu insanlar işsiz kalacak. Pazarda kalırlarsa da elemanlarını azaltmak zorunda kalacaklar" dedi.

Rus yetkili iki büyük pazar olan Mısır ve Türkiye'nin kapanması yüzünden çok sayıda turizm acentasının faaliyetlerine son verecekleri uyarısında da bulundu.

Turina ayrıca bu yaz büyük tur operatörlerinin ilk kez Rusya turları da satmaya başladıklarını, onların pazardan çekşilmesi durumunda bunların da olumsuz etkileneceğini vurguladı.

 "RUSYA'NIN ÇIKARI İÇİN ÇALIŞACAKLAR"

Bu arada Rosturizm Başkanı Oleg Safanov ise, Türk sermayeli büyük turizm holdinglerinin bugüne kadar Türkiye'nin çıkarları için çalıştıklarını ve Rusya'dan Türkiye'ye para yolladıklarını belirterek, "Bundan sonra tur operatörleri Rusya'nın çıkarı için çalışacak" dedi.

**

"Türkiye kendi ekonomisini vurdu"

“Rusya, uygulacağı önlemlerde bazı Türkiye vatandaşlarının uğrayacağı zararı en aza indirmek istiyor. Yeni çalışma izninin 1 Ocak'tan itibaren verilmeyecek olması, bu tarihten önce izin almış olanlara ve süreli oturma izni sahiplerine engel çıkarılmaması bunun örneği.” Bu açıklama Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov’dan geldi. 
Türkiye’ye karşı uygulanacak ekonomik önlemleri değerlendiren Puşkov, “Erdoğan’ın roketle kendi ekonomisini vurduğu artık açık hale geldi. Türk ekonomisinin dört sektörü zarar görecek” dedi.
 
Rus milletvekili, ilk olarak turizm sektörünün, ikinci olarak Rusya'da faaliyet  gösteren Türk şirketlerinin,  üçüncü olarak genelde Türkiye'nin ihracatının ve son olarak da Türkiye'nin kamu bütçesinin bu gerginlikten zarar göreceğini savundu. 
 
Öncelikle turizm sektörünün zarar göreceğini belirten milletvekili, “Rusya vatandaşları Türkiye turizm sektörüne yılda 3,5-4 milyar dolar gelir sağlıyorlardı. Bu turizm sektöründeki hacmin yüzde 12-18'i” diye konuştu.

Peşkov'un hesabına göre Rusya’da kontrat esasında çalışan Türk şirketlerinin geçen sene toplam 50 milyar ruble gelir elde etti. Bu hesapla inşaat şirketlerinin karının kastedildiği sanılıyor. Bu da ikinci büyük kayıp olarak hesaba yazılacak.


Peşkov “Rusya-Türkiye ticaret hacmi 30 milyar dolara ulaştı, dolayısıyla Türkiye’nin ihcaratı ciddi zarar görecek. Rusya'ya ihracat yapanların yeni pazarlar araması gerekecek” dedi.

Rus milletvekili, ihracat gelirlerindeki düşüşün ve turizm gelrilerindeki gerilemenin Türkiye’nin bütçesi için de ciddi kayıp anlamına geldiğine işaret etti. 

RUSYA'YI DA VURACAK...

Diğer yandan Rusya basınında çıkan bazı analizlerde, yaptırımlardan Rusya'nın de önemli zarar göreceği vurgulanıyor. Özellikle sebze ve meyvede Türk mallarının yerinin hemen doldurulamayacağı, fiyatların yükseleceği ve enflasyonun yüzde 13'ün çok üstüne çıkacağı iddiaları var.

Ayrıca Mısır'dan sonra Türkiye turizm pazarının da kapanması, Rusyalı turistler için "sıcak deniz" tatilini zorlaştırıyor. Yılbaşı rezervasyonlarının Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland ve Vietnam'a doğru kaymaya başladığı, ancak bu ülkeler çok pahalı olduğu için" kitle turizm destinasyonu" olmalarının mümkün görünmediği belirtiliyor.

Diğer yandan turizm ve inşaat başta olmak üzere Türk sermayeli şirketlerin Rusya'daki  işlerinin bozulmasının, kriz ortamında çok sayıda yerel personelin de işini kaybetmesi sonucu doğuracağına dikkat çekiliyor. 

Sonuç olarak yaptırımlardan iki tarafında büyük ekonomik kayıplar yaşayacağı yorumları güçleniyor.

**

"Önümüz yılbaşı, yaptırımlar kontrollü gidecek..."

Rusya’da hükümet bugün Türkiye’ye uygulanacak ekonomik yaptırımların detayını görüşmek için bugün toplanacak. Rusya’nın önde gelen gazetelerine bu sabah yansıyan haberler, TürkRus.Com’un hafta sonunda yaptığı “Putin çerçeveyi çizdi ama içini doldurmakta acele etmedi; Türkiye’nin atabileceği olası adımlar için zaman tanındı” yorumuyla örtüşüyor:

Ekonomi çevrelerinin en etkili gazetesi Vedomosti, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov’un bugünkü toplantıda Medvedev’e Türk mallarına ilişkin yasak listesi önerisini sunacağını duyurdu.

Üst düzey bir hükümet yetkilisi gazeteye yaptığı açıklamada,  “Listenin son hali, Türk tarafının son dönemde değişmeye başlayan söylemine de bağlı” dedi.

Rus yetkili, yaptırım konusunu koordine eden Başbakan Yardımcısı Şuvalov’un pragmatik yaklaşacağını ve Rusya ekonomisine zarar vermemek için dikkatli olacağını ekledi.

İsmi açıklanmayan aynı yetkili, “Gıda ürünlerinde sınırlama olacak ama seçili bazı ürünlerde olacak. Liste şu günlerde belli olacak. Hükümet, önümüzde bayram sezonu (yılbaşı kast ediliyor) olduğunu hesaba katarak dikkatli davranacak” dedi. 


30.11.2015

   

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама