Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAZARLAR

ısmail Boy yazdı: Kriz sonrasının dijital tüketim dünyasına hazırlanalım


O dönemlerde  bu ülkedeki  yabancılar   onların bilmedikleri,  gidip  görmelerinin ve öğrenmelerinin   hemen hemen imkansız olduğu  bir  dış dünyadan  geliyorlardı.  Bunun getirdiği  gıpta ile bakma veya ulaşamamanın getirdiği  bir saygı vardı.  Lakin  yabancılarla  ilişkiye girmenin   muhtemel bir  KGB  soruşturma nedeni  olmasının da  getirdiği   bir  çekingenlik söz konusuydu.  Rus  insanı o zamanlar devlet otoritesinden çok korkardı. Yabancı biriyle münakaşa etmek demek  polis/KGB  ile başının belaya girmesi  demek olacağı için asla yabancılara bulaşmazlardı.

Oysa  1991’de, SSCB’nin yıkılması ile  ortaya yepyeni bir Rus insanı tipi  çıktı.  Artık karşımızda  genel olarak hiç kimseden çekinmeyen,  yasaları ve  otoriteyi  hiçe sayan,   çevreyi  umursamayan  bir Rus insanı profili  vardı.
Ortaya   çıkan bu  yeni  insanlar sanki   eskiden bu ülkede yaşamıyorlardı.  Giyim kuşamlarından tutun da  her tür  davranışlarına kadar baştan aşağı  değiştiler.  Her iki dönemin de içinde bulunan  bizim gibi insanlar hayretler  içinde kalmıştık,  “Nasıl  çıkmıştı bu insanlar?  Daha önceleri  nerelerdeydiler?” diye kendimize sorar olmuştuk.

 Yeni dönemde  ortam   hemen  bu yeni  insan tiplerine ve onların taleplerine uygun  değişikliklere kendini uydurdu.  Mağazalar, restoran ve kafeler, arabalar, evler, hepsi yeniden dizayn edilmeye başlamıştı. Sovyet  zevki  artık çöpe gitmiş yepyeni bir trend ortaya çıkmıştı, Herşeyin yabancı  markası  makbul hale gelmişti. Süt ve  yumurta bile ülke dışından ithal ediliyordu....

Meşhur   1998 ekonomik krizi sonrasında  Rus  insanı  tüketim  eğilimlerini değiştirdi.  Paranın  ve tasarrufun  değeri  biraz daha  anlaşıldı.  Borsa  yavaş yavaş   prim yapıp yükselmeğe ve insanların ilgisini çekmeye başladı.  Petrol, demir çelik, aluminyum gibi  hammede ürünler  hızla değerlendi. Dünyada para bolluğu oluştu.
Teknoloji  gelişti,  Homojen ürünlerdeki  maliyetler   düştü,  üreticiler arasında rekabet arttı, bunun sonucu  görsel ve yazılı  medyanın aracılığı ile yapılan  reklam bombardımanları ile insanlar tüketim çılgınlığı yaşamaya başladı.

Geldik 2008’e ve yeni bir  kriz daha yaşadık.  Bundan öncekiler gibi bölgesel bir kriz değildi bu.  Önce tüm dünyadaki  gayrimenkul sektörünü vurdu. Peşinden  finans sektörünü vurdu, sonra  reel sektöre ve perakende  sektörüne  geldi. şimdi sırada hizmet sektörü var. Bakalım onlar da sıralarını savabilecekler mi?  Yoksa Kriz  buradan geri mi dönecek?

Elbette  bu kriz  de bir yerlerde son bulacaktır.

Önemli olan bu krizin  sonrasında nasıl bir tüketici tipi ortaya çıkacak, onu tesbit etmemiz,   ona göre  startejileirmizi  kurup,  kriz sonrasına kendimizi hazırlamamız gerekecektir..

şöyle bir dünyamıza göz atalım, son 20 yılda ne tür gelişmeler yaşamışız.  Öncelikle bu internet denilen buluş insanoglunun tüm  alışkanlıklarını alt üst etmiş.  Baksanıza 20 yıl öncesine kadar dünyada bir marka olmak için  pazarda yıllarınızı harcamanız gerekirdi. Coca Cola, Nestle, Ford, P&G, Boss, daha sayılabilecek pekçok  firma markalarını kabul ettirebilmek için yıllarını verdiler, bu saydıklarımın arasında ömürleri 100 yıldan fazla  olan şirketler bile  var.

Günümüzde ise   Microsoft , Google,  Yahoo, Amazon gibi firmalar birkaç yıl içinde bütün dünyanın tanıdığı markalar olup çıktılar. Alışılagelmiş global markalar olabilmek için hiç de öyle 40-50 yıl beklemelerine gerek kalmadı.   Yani  anlatmak  istediğim nokta,  gelecek dönem tüketici   tipinin belirlenmesinde   digital  dünya çok önemli rol oynayacaktır.

Bilgisayar  ile entegre olmuş yepyeni bir  nesilin ortaya çıkacağını sanıyorum.   Firmalar da ürünlerini  pazarlarken  digital dünyayı göz ardı etmeyeceklerdir.

Yeni tüketici  profili  artık yazılı veya görsel medya aracılığı ile yapılacak reklamlara kulak asmayacaktır. Facebook,   Msn, Skype v.s siteler  sadece arkadaşlık ve  network siteleri olmaktan çıkıyor. Bu siteler ciddi anlamda  ürün pazarlama siteleri haline geliyor.  Örneğin:  şimdiki gençler mağazalara gidip, beğendikleri kıyafetleri alıp çıkmayacak, önce  almak istedikleri  kıyafetlerin resimlerini cep telefonları ile çekip  bu sözü edilen sitelere yükleyip arkadaşlarının fikirlerini alıp ona göre satın alma kararlarını verecekler.  Yani  siz bir üretici olarak istediğiniz kadar gazetelere ve   TV lere reklam verin, fayda etmeyecektir.  Çünkü artık o reklamları okuyup etkilenecek kesim orta ve otra yaş üstü nesil olacaktır. Yani digital dünya ile henüz yeteri kadar  tanışmamış insanlar olacaktır, oysa günümüzde para harcayan kesim  yaşlı  nesil değil,  genç  nesildir. 

Dolayısı ile  yeni tip tüketicinin satın alma  kararlarını etkilemenin başka yollarını bulmak gerekecektir. Artık biraz bu konulara kafa yormamız gerekecek sanırım...

6.4.2009

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама