Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

'Rusya'da 3 bin Türk şirketi faal'

Rusya-Türkiye Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu’nun 17. dönem toplantısı kapsamında Moskova’da Rus-Türk İş Forumu yapıldı. Toplantı sonrası komisyon protokolünü Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş imzaladı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, konuşmasında "Rus ekonomisinin çeşitli sektörlerinde 3 binden fazla Türk işirketi faaliyet gösteriyor" dedi

Bakan Muş da, görüşmelere ilişkin bilgi verirken, "İki ülke arasında belirlenen 100 Milyar Dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefini bir kez daha vurguladık" dedi.

Novak'a  göre, 2020'de koronavirüs pandemisi nedeniyle Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 20 milyar dolara düştü. Ancak 2021'in ilk yarısında bu rakam geçen yıla göre yüzde 40 arttı. Novak, "Artık dinamikler düzeliyor, bunu görebiliyoruz" dedi.
   
Rusya-Türkiye, Türkiye-Rusya iş konseyleri başkanları Ahmet Palankoyev ve Mithat Yenigün’ün yanı sıra iki ülkedeki iş camiasının temsilcileri de foruma katıldı.
 
Forum Rusya-Türkiye Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu’nun 17. dönem toplantısı çerçevesinde düzenlendi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya ve Türkiye iş dünyasını ikili ilişkilerde yeni büyüme ve gelişim noktaları arayışına girilmesi, iklim ve temiz enerji alanında potansiyel projeleri inceleme çağrısı yaptı.
 
Moskova’da başlayan Rus-Türk İş Forumu çerçevesinde konuşan Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, “Şu anda belirli oranda bir dengesizlik var. Rusya’dan Türkiye’ye çeşitli enerji ürünlerinin sevkiyatının daha fazla yapıldığını görüyoruz. Bu ürünler arasında gaz, doğalgaz, petrol ürünleri, kısmen kömür yer alıyor, yüksek teknoloji sektöründe de daha düşük bir oranda bu görülüyor. Bu da tam olarak geliştirilmesi gereken bir potansiyel” ifadelerini kullandı.

 
Enerji, tarım, ticaret ve bilişim, ilaç, gemi ve uçak inşaatı gibi geleneksel işbirliği alanları olduğunu hatırlatan Novak, açıklamalarına şöyle devam etti:
 
“Bugün ekonomik kalkınma bakımından itici güç haline gelen diğer başka sektörlerler var. Bildiğiniz gibi ekonomilerdeki karbon yoğunluğunun, kirletici ve karbondioksit emisyonlarının azaltılmasının amaçlandığı iklim gündemi gibi bir yönelim var. Bu da gelecekteki işbirliği alanlarımızdan biri. Hidrojen, karbondioksitten faydalanma, bu yeni enerji kaynaklarının taşınması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi yönünde ortak bir zemin bulmamız gerekiyor. Bu sebeple sizleri bu alanda düşünmeye ve tartışmaya çağırıyorum."

Novak, Rusya'nın da Türk ortaklarla yatırım yapmaya ve ticareti geliştirmeye devam etmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi. Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı, Rusya ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde enerji sektörüne yönelik bir önyargı olduğunu ve sanayi, tarım ve ulaştırma alanındaki geleneksel işbirliğinin de devam ettiğini kaydetti. "Sizi yeni sektörlere dikkat etmeye çağırıyorum: BT teknolojileri, ilaç, gemi yapımı, uçak inşaatı, bugün kalkınmanın itici gücü haline gelen diğer çeşitli sektörler" dedi.
 
Novak, ekonomilerin karbon yoğunluğunu azaltmayı ve sera gazı emisyonlarını azaltmayı hedefleyen iklim gündemine de dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı, “Hidrojen üretimi, CO2 kullanımı, yeni enerji kaynaklarının taşınması için yeni teknolojilerin geliştirilmesinde belki de ortak bir zemin bulmamız gerekiyor” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da şu noktalara vurgu yaptı:

"Türkiye ekonomisi pandemi dönemindeki durgunluk ve belirsizliğe rağmen 2020 yılında yüzde 1,8 oranında büyümeyi başarmıştır. Ayrıca Türkiye ekonomisi 2021 yılının birinci çeyreğinde yüzde 7’lik bir büyüme kaydederek potansiyelini bir kez daha göstermiştir.
 
Rusya ile Türkiye, Avrasya coğrafyasında Kafkasya, Orta Doğu ve Karadeniz havzasında en etkin bölgesel aktörlerdir. Türkiye ve Rusya olarak ortak yapacağımız projelerle bu büyük dönüşümün öncü ülkelerden olmak ve bu dönüşümden birlikte istifade etmek istiyoruz.
 
2020 yılında Rusya’ya ihracatımız 4,4 milyar dolar, ithalatımız ise 17,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan, 2021 yılının ilk yarısında ticaret hacmimiz hızlı bir toparlanma kaydetmiştir. Bu dönemde ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35, ithalatımız ise Rusya’dan yüzde 44 artmıştır. İlk 6 aydaki rakamlar, bu yıl sonunda 30 milyar doları aşan bir ticaret hacmine ulaşacağımızı bizlere gösteriyor.” 
 
"Ülkelerimiz arasındaki yakın ilişkiler, Türk ve Rus ekonomilerinin yüksek potansiyelleri dikkate alındığında, Rusya’ya ihracatımız olması gerekenin çok altındadır. Ticaretimiz maalesef hem dengeli ilerlemiyor hem maalesef belirli ürünlerde sınırlı kalıyor. Cumhurbaşkanlarımızın, iki devlet başkanımızın belirlediği 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmamız, yeni iş birliği alanlarını belirlememizle birlikte, bu ticareti dengeli ve daha çeşitli hale getirmemiz önem arz etmektedir.”  (Sputnik, TASS)


30.7.2021

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама