Rusya'nın soydaş programına başvuru 1500'de kaldı: Neden?
Kaluga Bölgesi Valisi Vladislav Şapşa, Rusya’nın soydaşlarının ülkeye dönüşünü teşvik etmeyi amaçlayan göç programını eleştirerek, programın zamanla gerçek amacından saptığını ifade etti. Şapşa, “Program başlangıçta soydaşlarımızın dönüşüne destek sağlasa da, zamanla Rusya toplumuna uyum sağlayamayan göçmenlerin geçişine bir kapı haline geldi,” dedi. Business FM için konuyla ilgili bir yazı kaleme alan siyaset bilimci Georgi Vovt, Kaluga'nın 2022 yılında programa katılımını durdurduğunu hatırlatıyor.
Vovt'un aktardığına göre göç programı 2007 yılında başlatılmış ve ilk dönemlerinde büyük ilgi görmüştü. Özellikle 2014 yılında Ukrayna’dan gelenlerin yoğun talebiyle 100 bini aşkın kişinin katıldığı bir zirve yaşandı. Ancak son yıllarda ilgi azalmış durumda; 2023’te yalnızca 45 bin kişi programa başvururken, bu yılın ilk yarısında başvuru sayısı 1500’ün altına düştü. Programın popülerliğinin azalmasında bürokratik engeller ve katılımcılar için sunulan ekonomik teşviklerin yetersizliği gibi faktörler etkili oldu.
Eski Sovyet vatandaşları ve onların soyundan gelenler, Rusya vatandaşlığına hızlı erişim sağlayabiliyor. Ancak Vovt'a göre teşviklerin diğer ülkelerdeki benzer programlarla kıyaslandığında yetersiz kalması, ilginin düşmesine neden oldu. Almanya, Kanada ve İsrail gibi ülkeler, çok daha cazip şartlar sunuyor.
Programın gerilemesinde en önemli faktörlerden biri de Rusya-Ukrayna çatışmasının yol açtığı güvensizlik. “Kimse savaşta olan bir ülkeye göç etmek istemez,” diyen Duma Göç Komitesi Başkan Yardımcısı Konstantin Zatulin, savaşın göç üzerindeki etkisini vurguladı. Ayrıca, yerel yönetimlerin katılımcılar için farklı koşullar belirlemesi de programın tutarsız bir şekilde uygulanmasına yol açtı.
Tüm bu sorunlara rağmen, Rusya’nın göçmenlere olan ihtiyacı devam ediyor. Kaluga Bölgesi’nin nüfusu gibi birçok bölgenin demografik dengesi, büyük ölçüde göçmenlere bağlı durumda. Ancak programın yeniden canlanması için hem ekonomik teşviklerin artırılması hem de bürokratik engellerin azaltılması gerektiği konusunda uzmanlar hemfikir.
29.11.2024
Реклама