"Rusya'ya karşı Almanya'ya 100 yıl lazım"
Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, Almanya'nın askeri harcamaları, Rusya'nın artan tehditleri karşısında ciddi şekilde yetersiz kalıyor. Raporda, Almanya'nın on yıllardır süren askeri küçülme politikalarının ardından, silahlanma düzeyinin mevcut uluslararası tehditlere cevap veremediği vurgulanıyor. Almanya'nın yavaş işleyen tedarik sistemi ve mevcut silah sistemlerine olan bağımlılığı nedeniyle, askeri envanterini 20 yıl önceki seviyeye geri getirmesinin bir yüzyıl kadar süreceği tahmin ediliyor.
Buna karşın, Rusya'nın silah üretim kapasitesini hızla artırdığı ve şu anda Almanya’nın mevcut askeri envanterini altı ay gibi kısa bir sürede üretebilecek bir duruma geldiği ifade ediliyor.
Raporun baş yazarı ve Kiel Enstitüsü araştırmacılarından Guntram Wolff, NATO için Rusya'nın giderek büyüyen bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu vurguluyor.
Almanya'nın yeniden silahlanma konusunda yavaş adımlar attığını belirten Wolff, "Almanya’nın caydırıcılığı sağlaması için, savunma harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) en az yüzde 2'si olacak şekilde kalıcı ve önemli ölçüde artırılması gerekiyor" dedi.
Wolff, Almanya’nın mevcut savunma politikalarının Rusya'nın agresif stratejileri karşısında yetersiz kaldığını, "mevcut durumu sürdürmenin" tehlikeli olduğunu belirtti.
Rapora göre, Almanya, Ukrayna'ya gönderilen askeri ekipmanları bile hızlıca yerine koymakta zorlanıyor. 2023 yılına kadar, Almanya savunma bütçesini NATO’nun yüzde 2’lik hedefinin üzerine çıkarmayı başaramadı.
Raporda ayrıca, Almanya’nın askeri kapasitesini yeniden inşa etme sürecinin çok yavaş ilerlediği eleştiriliyor. Mevcut tedarik hızında, Almanya'nın 2004 yılındaki askeri yeteneklerine dönmesinin onlarca yıl süreceği tahmin ediliyor. Örneğin, Almanya'nın tank filosunu eski seviyelerine getirmesi yaklaşık 40 yıl, obüslerini eski gücüne döndürmesi ise yaklaşık 100 yıl alabilir.
Buna karşılık, Rusya'nın askeri kapasitesi hızla büyüyor. Raporda, Rusya'nın uzun menzilli hava savunma sistemleri, tanklar ve hipersonik füzeler gibi gelişmiş silah sistemlerinde üretim kapasitesini büyük ölçüde artırdığı belirtiliyor. Rusya’nın, Almanya’nın yıllık mühimmat üretimini yalnızca 70 gün içinde harcayabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Rusya'nın insansız hava araçları ve gelişmiş füze sistemleri konusundaki üretim kapasitesinin altı kat arttığı ve bu durumun NATO'nun güvenliğine ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade ediliyor.
11.9.2024
Реклама