Ruslar neden çocuk yapmıyor?
Son dönemlerde Rusya’da doğum oranlarının düşmesi, uzmanlar tarafından sosyoekonomik ve politik nedenlerle ilişkilendirildi. Forbes dergisinin Rusça edisyonunun hazırladığı habere göre araştırmalar, 2022-2023 yıllarında bireylerin çocuk sahibi olma niyetlerinin değiştiğini gösteriyor. Değişimde önemli rol oynayan iki faktör ise ekonomik zorluklar ve ülkenin içinde bulunduğu politik atmosfer.
Habere konu olan ve Yüksek Ekonomi Okulu uzmanları tarafından hazırlanan araştırma, bireylerin maddi durumlarındaki kötüleşme ve güvensizlik gibi faktörlerin doğum kararlarını ertelemelerine ya da tamamen vazgeçmelerine yol açtığını ortaya koydu.
Voprosı Ekonomiki adlı akademik dergide yayınlanan araştırmaya katılan kişilerin büyük bir kısmı, yaşam koşullarındaki belirsizlikler nedeniyle çocuk sahibi olma planlarını ertelediklerini belirtti. Özellikle ekonomik olarak zorlanan kesimlerin, maddi güçlüklerle başa çıkmak adına bu kararı aldıkları anlaşılıyor. Ayrıca, Rusya'nın yürüttüğü özel askeri operasyon gibi dış politik etkenlerin de bireylerin geleceğe dair kaygılarını artırdığı ve bu kaygıların doğum planlarına olumsuz yansıdığı ifade ediliyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre, çocuk sahibi olma planlarını erteleyenlerin önemli bir kısmı, özellikle makroekonomik sorunlardan etkilendiklerini belirtirken, diğerleri kişisel nedenler ve sağlık sorunları gibi faktörleri de öne çıkardı. Öte yandan, dergi hükümetin aile politikalarına duyulan güvenin düşük olması nedeniyle insanların bu tür uzun vadeli planlarını yeniden gözden geçirdiğini aktarıyor.
11.9.2024
Реклама