Şişesi 7 dolar: Moskova'da viskiye talep nasıl patladı?
Kadehte bir "tuhaflık" var: Yaptırımların ardından Rusya'da alkol fiyatları ve genel olarak her şeyin fiyatları yükselirken, viskinin fiyatı tam aksine, son bir yılda % 4 düştü. Aynı dönemde votka ise %9 oranında zamlandı. Moskova'da yaşayanların gözünden bu "detay" kaçmadı ve viskiye olan ilgil patladı. Öyle ki, viski satışları Moskova'da bir yılda % 50'den fazla arttı.
Medyaya yansıyan haberlere göre St. Petersburg'da da toplumun bazı kesimllerinde votkadan viskiye geçiş oldu, ancak talep artışı Moskova ile yarışamadı, sadece %29 oldu.
Bu veriler, RBC'nin "Kontur.Market" adlı şirketin araştırmasına dayandırdığı bilgilerde yer aldı.
Uzanlara göre viskiye olan talebin artmasının başlıca nedeni, yaptırımlar nedeniyle içki üretiminde "yerel üretime" geçilmesi.
Kommersant gazetesi, ülkede neredeyse tüm likör-votka fabrikalarının şu anda viski ürettiğini yazdı.
Rusya'da üretilen viskilerin şişe başına ortalama fiyatı genellikle 500-800 ruble aralığında değişiyor. Yabancı viskilere gelince, örneğin, Johnnie Walker veya Chivas Regal gibi markaların şişe başına fiyatları, Rusya'da 2 bin ila 5 bin ruble değişiyor. Yaptırımlar ve lojistik zorluklar nedeniyle bu fiyatlar daha da yükselebiliyor.
Viskiyi yerelleştirme kampanyası, üretim maliyetlerini düşürmeyi ve dolayısıyla yerli markalar sayesinde içkiyi daha erişilebilir hale getirmeyi sağlıyor.
"Alkol Piyasası Profesyonelleri Kulübü" Genel Müdürü Maksim Çernigovski ise durumu daha basit bir şekilde açıklıyor. Ona göre, büyük şehirlerde viskiye olan talebin artmasının nedeni, insanların alım gücünün yüksek olması ve ithal ve premium alkole eğilimli olmaları, fiyatların artmasına rağmen bu tür ürünleri tüketmeye devam etmeleri.
Rusya'da viski, tekila ve rom gibi güçlü alkollü içeceklerin satışları, yerel üretim sayesinde önemli ölçüde arttı. 2023'ün ilk beş ayında viski satışları %24,6 oranında artış göstererek en hızlı büyüyen alkol kategorisi oldu. Tekila satışları %21,3, rom ise %20,3 oranında arttı. Bu büyüme, viskinin yerel olarak üretilmesi ve daha uygun fiyatlı hale gelmesi sayesinde gerçekleşti.
Uzmanlar, viskiye olan talebin artmasının nedenlerinden biri olarak, tüketicilerin daha pahalı kategorilere yönelmesini gösteriyor. Önceden votka tercih eden tüketiciler, artık daha pahalı olan viski gibi içecekleri tercih etmeye başladı. Ancak, genel olarak viski satışlarının büyük bir kısmı, şişesi 500 rubleye (yaklaşık 6 dolar) kadar olan ürünlerden geliyor.
Diğer yandan, daha önce hızla büyüyen cin kategorisi, doygunluk noktasına ulaştı ve büyüme hızında yavaşlama görülmeye başlandı. Bununla birlikte, gençler arasında cinin popülaritesinin artması nedeniyle, tüketimin önümüzdeki dönemde de artabileceği öngörülüyor.
Ulusal Alkol Politikası Geliştirme Merkezi Başkanı Pavel Shapkin, son üç yıl içinde viski fiyatlarının yarı yarıya düştüğünü belirtiyor. Bu düşüş, hem yerelleştirme sayesinde üretim maliyetlerinin azalmasına hem de perakendecilerin doğrudan yurt dışından tedarik sağlamasına bağlanıyor. Yerel üretimin artması, Rusya pazarında viskiyi daha popüler hale getirirken, özellikle bütçe dostu seçeneklerin öne çıktığı görülüyor.
4.9.2024
Реклама