Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

20 Ocak-18 Şubat 2023. Son gelişmeler

ÖNEMLİ GELİŞMELER//  18 Şubat Cumartesi, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 362. günü
 
20.36: Çek Cumhurbaşkanı Petr Pavel, gelecekte yaşanabilecek istenmeyen senaryolardan kaçınmak için Batı'nın Kırım'ın Ukrayna tarafından ele geçirilmesi senaryolarını desteklemekten kaçınması gerektiğini söyledi.
 
20.33: İngiltere Savunma Bakanı Wallace, "Avrupa'da Ukrayna'ya transfer edilmeye tamamen uygun tanklarının olmadığını anladıklarını" söyledi. Wallece, "tankların Ukraynalıları güçlendireceğini ancak bunun birdenbire her şeyi değiştiren sihirli bir iksir olmadığını" belirtti. 
 
20:31 Hollanda, ülkede çalışan Rus diplomatların sayısını sınırlamaya, St. Petersburg'daki konsolosluğu kapatmaya ve ayrıca Amsterdam'daki Rusya dış ticaret misyonunu kapatmaya karar verdi. 
 
20:30  Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, "Rusya, Ukrayna'ya saldırdığı için yüksek bir bedel ödemeli. Dondurulmuş 400 milyar dolarlık Rus varlıklarının tamamı Ukrayna'ya harcanmalı" dedi.
 
20.25: İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kiev'e uzun menzilli silahlar tedarik eden ilk ülke olacaklarına söz verdi.  Sunak, Londra'nın Kiev'e en gelişmiş hava savunma sistemlerini sağlamak için müttefiklerle birlikte çalıştığını söyledi. Münih'te düzenlenen konferansta, Ukrayna'ya askeri desteği ikiye katlama zamanının geldiğini söyleyen Sunak, "Putin öfkemizi kaybedeceğimize bahse giriyor ama yanıldığını kanıtlamamız gerekir" dedi. 
 

20.20: Moldova Devlet Başkanı Maya Sandu, Moldova'nın NATO'ya üyeliği tartışmalarının ülkedeki kamuoyu desteği yok edildiği için şansı olmadığını söyleyerek bundan "Rus propagandasının uzun süreli etkisini" sorumlu tuttu. Münih Konferansı'nda konuşan Sandu, "Rusya'nın yaptıklarını gördüğümüzde tarafsızlık statüsünün bizi korumadığı ortaya çıkıyor. Ancak şu ana kadar bunu değiştirmek için bir kamuoyu desteği yok. Rusya bize karşı ekonomik baskı ve propaganda kullanarak hibrit bir savaş yürütüyor. Rusya'nın Moldova'nın içişlerine müdahalesinin amacı, toplumu istikrarsızlaştırmak, hükümeti değiştirmek ve Rusya yanlısı bir hükümet oluşturmak için insanları sokaklara dökmek" dedi.
 
20.16: Münih Güvenlik Konferansı'nda bir araya gelen ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Rusya'ya Ukrayna operasyonunda siyasi veya askeri yardım sağlayan ülkeleri kınayan bir bildiri yayınladı. Açıklamada, "Taraflar, Putin'in Ukrayna'daki savaşının hem gıda ve enerji güvenliği üzerindeki olumsuz etkileri, hem de egemenlik gibi uluslararası kabul görmüş normlar üzerindeki etkisi açısından küresel bir savaş olduğu konusunda anlaştılar. Harris ve Sunak, "Putin'in kampanyasına siyasi veya askeri destek sağlayan ülkeleri de kınadılar" denildi.
 
19.35: ABD Başbakan Yardımcısı Kamala Harris de, "Rusya'nın Ukrayna'da insanlığa karşı suç işlediğini ABD'nin resmen tespit ettiğini" söyledi. Münih Güvenlik Koonferansı'nda konuşan Harris, Biden Yönetimi'nin insanlığa karşı suç iddialarını soruşturmaya devam edeceğini belirterek, "faillerin ve üstlerinin hesap vereceklerini" savundu.
 
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de Münih'te yaptığı konuşmada, "ABD'nin Rusya'ya karşı çatışmalarda Ukrayna'nın zaferinden şüphesi olmadığını" söyledi. Washington'un "gerektiği sürece" Ukrayna'yı desteklemeye hazır olduğunu söyleyen Biden, mevcut durumun 30 yıldır var olmayan NATO'nun birliğini de sağladığına işaret etti. "Tüm ülkelerden binlerce şirketin Rusya'yı terk ettiğini" savunan Blinken, Rusya ile dünya arasındaki tüm bağların koptuğu iddiasında bulundu. 
 
19.28:  Macaristan Başbakanı Orban: Ukrayna'daki çatışmanın  ancak "Moskova ile Washington arasındaki müzakerelerle" sona erebileceğini savundu. Orban, "Müzakerelerin Ruslar ve Ukraynalılar arasında olmayacağını biliyoruz. Ancak Amerikalılar ve Ruslar birbirleriyle müzakere ettiğinde barış gelebilir. Bu sonunda kaçınılmaz olarak gerçekleşecek. Ne kadar geç olursa, herkesin ödemek zorunda kalacağı bedel o kadar yüksek olacak" dedi.
 
14.29:  Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği ve ABD'nin Rus birliklerinin askeri operasyonunun başlamasından iki ay önce, Aralık 2021'de Doğu Ukrayna'daki durum nedeniyle Rusya'ya karşı geniş çaplı ekonomik yaptırımlar geliştirmeye başladığını söyledi.  Von der Leyen, "Bir yıldan uzun bir süre önce Amerikalı dostlarımız, Rusya'nın Ukrayna'ya asker gönderme planlarıyla ilgili istihbarat verilerini yayınlayarak, benzeri görülmemiş bir şey yapmaya hazırlandığını söyledi. Bu, Avrupa Birliği'ne Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda olası yaptırımlara hazırlanmak için zaman verdi" dedi. AK Başkanı, "Elbette hepimiz bunun asla olmayacağını ve bu yaptırımları asla uygulamak zorunda kalmayacağımızı umut ettik ama yanıldık" dedi.
 
13.15: Wagner özel ordusunun kurucusu Yevgeni Prigojin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un sözleri için açıklama yaptı ve  "Wagner'in hiçbir zaman Rus ordusunun bir parçası olmadığını ve onunla hiçbir ilgisi bulunmadığını" savundu. Prigojin, "Wagner, dünyanın her yerinde faaliyet gösterecek kapasitede özel bir ordudur" dedi. Münih Konferansı'nda konuşan Macron, Putin'i "bir yıl önce konuştuğunda, Wagner'in Rus ordusuyla hiçbir ilgisi olmadığına dair güvence vererek yalan söylemekle" suçlamıştı.
 
13.11: Rusya Devlet Başkanı Putin, Afrika Birliği ülkelerinin 36. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne yolladığı mesajda, temmuz ayında St. Petersburg'da gerçekleşmesi planlanan ikinci Rusya-Afrika zirvesinin işbirliğini genişletmek için önemli katlı sağlayacağını ifade etti. Putin mesajında, "Rusya için Afrika devletleri her zaman önemli ve güvenilir ortaklar olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Siznle, adil, çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme arzusu etrafında kenetlenmiş durumdayız" dedi.
 
13.09: Die Welt am Sonntag gazetesinin Almanya Maliye Bakanlığı verilerine dayandırdığı haberine göre Berlin hükümeti, Ukrayna'daki askeri operasyonun başlangıcından bugüne kadar Rusya ile ilişkili 5.32 milyar euroluk malvarlığını dondurdu. Bu rakam, Rusya Federasyonu Merkez Bankası'nın varlıklarının yanı sıra AB yaptırım listesinde yer alan Rusya vatandaşı kişi ve şirketleri de içeriyor.
 
10.48: Kiev'de ve Ukrayna'nın diğer birçok bölgesinde bu sabah hava alarmı ilan edildi. Ukrayinska Pravda gazetesi, saldırıların çoğunun Karadeniz'den gelen füzelerle gerçekleştiği iddiasına yer verdi. 
 
09.40: Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) analistler, Rusya'nın ordusunu yeniden silahlandırma çabalarının bir parçası olarak Belarus askeri-sanayi kompleksinin bir bölümünü kullanmak istediğini, Lukaşenko'nun Belarus ordusunun savaşa doğrudan katılmasını önlemek için taviz vermek zorunda kaldığını iddia erti. Dün Putin ile Moskova'da görüşen Lukaşenko, ülkesinin Su-25 savaş uçakları üretimine başlamaya hazır olduğunu söyledi. Belarus MAZ'nin Rus ağır kamyon üreticisi KamAZ için parça üretimine başladığını belirten Lukaşenko, ayrıca Batı yaptırımlarından kaynaklanan kaybı telafi etmek için Rusya'nın elektronik bileşenler üretmesine yardım etmeye hazır olduklarını vurguladı. 
 
09.37: Rusya'nın Tula şehrinde bir mahkeme, Rusya Devlet Başkanı Putin'in TV'lerden canlı yayınlanan "Yeni Yıl konuşması" sırasında bir kafede Ukraynalı şarkıcılar Potap ve Nastya Kamenskiy'nin  şarkısını çaldığı için Sergey Vasilyev adlı işletmeciye 40 bin ruble para cezası verdi. (M. Komsomolets)
 
09.26: Pegasus Havayolları Ankara’dan Moskova ve St. Petersburg’a, Antalya’dan ise Rostov ve Zhukovsky’e haftanın 7 günü uçuş gerçekleştirmek için izin aldı. Diğer yandan Aeroflot'un düşük ücretli havayolu şirketi Pobeda ise 1 Haziran'dan itibaren Rusya'nın Çelyabinsk, Yekaterinburg, Volgograd, Vladikavkaz, Perm, Mahaçkale ve Kazan şehirlerinden Antalya'ya tarifeli uçuşlara başlayacak. Pobeda şu anda Antalya-Moskova uçuşlarına devam ediyor.
 
09.01: Yaptırım dönemindeki özel uygulamalara uygun olarak Başkan Vladimir Putin, Rus şirketlerinin bazı işlemlerine izin verdi. Buna göre Gazprom Neft, Shell'in Salım projesindeki hissesini satın alabilecek. VK (Vkontakte) Company, Dengi.Mail.Ru'nun yüzde 100 hissesini alabilecek. Ozon şirketine de iki bankayı (Ozon-Bank Ekom-Bank) birleştirme izni verildi.
 
08.51:  The Financial Times'ın haberine göre Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, müttefiklerin Ukrayna'ya tank tedariki konusundaki isteksizliğinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Münih Güvenlik Konferansı'nda bir gazeteci, Scholz'a şu anda diğer ülkeleri Ukrayna'ya tank sağlamaya ikna etmesi gereken bir konumda olup olmadığını sordu.Schozl, "Bu, başkalarına, özellikle beni harekete geçmeye bu kadar şiddetle teşvik edenlere sormam gereken bir soru" diye yanıtladı. Scholz, Almanya'nın, ortakların Ukrayna'ya tank nakletme kararını kolaylaştırmak için Ukraynalı askerleri Alman topraklarında eğitmek veya ikmal-lojistik destek dahil her şeyi yapmaya hazır olduğunu söyledi. Gazete, şansölyenin Ukrayna'ya Leopard tanklarının tedariki konusunda birkaç aydır diğer ülkelerin baskısı altına olduğunu, ancak Berlin'in 14 Leopard tankı göndermeyi kabul etmesinden haftalar sonra, çok az sayıda ülkenin bu tanklardan kendi stoklarında olanları devretmeye yanaştığını yazdı. Hollanda ve Danimarka'nın Ukrayna'ya tank göndermeyi reddettiği bildirilmişti.
 
08.49: Fransa Ulusal Meclisi Ulusal Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkan Yardımcısı Jean-Louis Thieriot, ülkesinin Ukrayna’ya Akeron güdümlü tanksavar füzelerini sağladığını belirtti.
OpexNews’a konuşan Thieriot, “Bugün tedarik ettiğimiz silahların iyi olduğu ve işe yaradığı açık. Tedarik ettiğimiz CAESAR, Mistral (uçaksavarlar) ve Akeron füzeleri harika iş çıkarıyor” ifadesini kullandı. Fransa daha önce Ukrayna’ya Akeron füzelerini gönderdiğini duyurmamıştı. MBDA şirketinin, Javelin’lerin yerini alması için geliştirdiği Akeron füzeleri 5 kilometre menzile sahip.
 
08.48: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD’nin Rusya hükümetine yönelik politikasının değişmediğini belirtti. Kirby, bugünkü basın toplantısında, “Rusya hükümetine yönelik politikamızda değişiklik yok” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
08.46: ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) bilgisayar ağına siber saldırı düzenlendiği ve büronun saldırıyı kontrol altına almaya çalıştığı bildirildi. CNN televizyonuna bilgi veren ancak isminin açıklanmasını istemeyen FBI yetkilileri, korsanların büronun çocuk cinsel istismarı görüntülerinin soruşturulmasında kullanılan bilgisayar sistemlerine eriştiğini söyledi.
 
08.44: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko ile buluştu. 
 
08.37: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya ve İsrail arasında Ukrayna krizi konusunda ciddi görüş ayrılığı olduğunu kabul etti. Zaharova ancak bu durumun diğer alanlardaki işbirliği ve diyaloğu engellemediğini söyledi.
 
Öte yandan Zaharova, "Rusya, Türkiye'ye depremler nedeniyle yardımlarını sürdürecek. Rus kurumları, Türkiye'nin talepleri doğrultusunda gerekli yardım malzemeleri sağlama yönündeki çalışmalara devam ediyor" dedi.
 
17 Şubat Cuma
 
22.24: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Batılı müttefiklerini Ukrayna'ya askeri desteklerini hızlandırmaya çağırdı. Münih Güvenlik Konferansı'nda katılımcılara video konferans yöntemiyle seslenen Zelenskiy konuşmasında Ukrayna'yı tiranlığa karşı Batı'nın özgürlük ve demokrasi gibi değerlerini savunan ülke olarak tanımladı ve Rusya'nın büyük gücüne karşı koyabilmek için uygun şekilde donatılmasına olan ihtiyacın altını çizdi.  Rusya'nın yenilmesi gerektiğini kaydeden Ukraynalı lider bu durumun yalnızca Ukrayna ile ilgili olmadığına vurgu yaparak "Çünkü Kremlin, burada Münih'te temsil edilen herkesin güvenliğini ve huzurunu bozabilir" ifadelerini kullandı. Zelenskiy  "Acele etmemiz gerekiyor. Hıza ihtiyacımız var." diye konuştu. (Euronews)
 
22.13: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Çin'in Rusya ile Ukrayna'yı ateşkes ve müzakereye çağırmasına yanıt verdi. Zaharova, "ABD önderliğindeki Kiev rejimi, kendisi başlattığı müzakereleri kendisi engelledi. Rusya müzakere teklifini reddetmedi, Kiev Eylül 2022'de Rusya ile müzakereleri yasal olarak yasakladı" dedi. (RBC)
 
20.42: Çin'in BM'deki Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna'nın en kısa sürede ateşi kesmesi ve müzakereler için masaya oturması  gerektiğini söyledi. Çin temsilcisi sadece Rusya ile Ukrayna değil, Rusya ile Batı ülkeleri arasında da müzakerelere ihtiyaç olduğunu savundu. Zhang Jun, “ABD, Avrupa Birliği ve NATO da güvenliğin genel olarak sağlanması ilkesine dayanan kapsamlı ve derin bir diyalog yürütmek için Rusya ile müzakere masasına oturmalıdır. Tüm dünyada genel güvenliği sağlamak için dengeli, etkili ve güçlü bir güvenlik mimarisinin nasıl oluşturulacağını tartışmalılar” dedi. Jun, Pekin'in Ukrayna'daki duruma ilişkin politikasını bir kez daha tekrarladı ve bunu "tutarlı ve net" olarak nitelendirdi: "Tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir. Ancak güvenlik alanındaki tüm devletlerin meşru çıkarları da öncelikle gözetilmelidir."
 
20.15: VTsIOM'un son anketine göre, Rusya'da halkın Başkan Putin'e güven düzeyi yüzde 79,1 çıktı. Bu sn bir haftada yüzde 1,1 artışa işaret ediyor.
 
18.52: Rusya'nın federal iletişim denetim kurumu Roskomnadzor, canlı video yayın platformu Twitch'in ülkede tamamen veya kısmen engellenmesine izin verdi.
 
18.47: The Moscow Times'ın Rusça servisi,  Kremlin idaresine yakın ismi açıklanmayan iki siyaset uzmanına atıfta bulunarak, Başkan Putin'in 21 Şubat'ta Federal Meclis'te yapacağı konuşmada, şu anda resmen "özel askeri operasyon" olarak tanımlanan harekatın statüsünün "terörle mücadele operasyonu" olarak değiştirilmesini önerebileceğini yazdı. (M. Komsomolets)
 
18.44: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, yaptırımlara rağmen faaliyetlerinde devam eden Fransız perakende zinciri Auchan'ı "Rusya'ya alet olmakla" suçladı.
 
18.40:  Fransa Cumhurbaşkanı Macron, artan saldırı ortamında Rusya ile diyalog zamanının henüz gelmediğini söyledi. Münih Güvenlik Konferansı'ndaki konuşmasında Macron, Rusya ile diyalog olmadan Avrupa'da barışın imkansız olduğunu, ancak Rusya'nın askeri çatışmayı yoğunlaştırmaya karar verdiğini ve "sivil altyapıya saldırdığını" söyleyerek "Şimdi diyalog zamanı değil" dedi. Macron, "Rusya ile diyalog için güç ve cesaret bulmalıyız ama şimdi zamanı değil" diye konuştu.
 
16.48: Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, birçok Avrupalı müttefikin Ukrayna'ya tank verme taahhüdündeki isteksizliğine şaşırdığını ifade ederek,  henüz tarafların taahhütlerinin beklediği seviyeye ulaşmadığını söyledi. (Der Spiegel)
 
16.47: Beş kongre üyesi, ABD Başkanı Joe Biden'a Amerikan F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya nakledilmesi çağrısında bulunan bir mektup yazdı.
 
16.43: Rusya'da dört askeri bölgenin komutanları değiştirildi. Kararı Rusya Savunma Bakanlığı ilan etti. Buna göre Korgeneral Rustam Muradov Doğu Askeri Bölgesi komutanlığına, Korgeneral Andrey Mordviçev Merkez Askeri Bölge Komutanlığına, Korgeneral Yevgeni Nikiforov Batı Askeri Bölgesi komutanlığına, Tuğgeneral Sergey Kuzovlev, Güney Askeri Bölge Komutanlığına atandı. Andrey Mordviçev, Çeçenya lideri Ramzan Kadırov'un Rus ordusunun Liman yönündeki başarısızlıklarının sorumlusu olmakla suçladığı Merkez Askeri Bölge komutanı Aleksandr Lapin'in yerini aldı. 
 
14.32: İngiltere'nin Berlin'deki büyükelçiliğinde güvenlik görevlisi olarak çalışan David Smith, Rusya hesabına casusluk suçlamasıyla yargılandığı davada 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
14.26: Amerika Birleşik Devletleri Hindistan'da düzenlenen askeri havacılık fuarında aralarında F-35'in de bulunduğu avcı ve bombardıman uçaklarının tanıtımını yaptı. Reuters ajansı bu hamleyle ABD'nin Rusya'nın en büyük silah müşterisi konumundaki Hindistan'a "askeri işbirliği alanında istekli olduğunu göstermek istemesi olarak yorumladı.
 
12.53: Ria ajansı Moskova'daki Kursk Tren Garı'nda yakalanan bir erkeğin yanında anti-personel mayını bulunduğunu bildiriyor. Gözaltına alınan şahsın üzerinde iki anti-personel mayını, dört patlayıcı ve bir patlayıcı düzeneği ele geçirildi.
 
12.33: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov "gönüllü verginin" dünya genelinde yaygın bir uygulama olduğunu belirterek iş dünyasından anlayış beklediklerini söyledi. Peskov inisiyatifte esas unsurun "gönüllülük" olacağını sözlerine ekledi. Sabah saatlerinde bir açıklama yapan Maliye Bakanı Anton Siluanov gönüllü vergi uygulamasından petrol ve doğal gaz üreticilerinin yanı sıra küçük işletmelerin muaf tutulacağını söylemişti. Siluanov uygulama kapsamında bütçeye 300 milyar ruble (4 milyar dolar) gelir sağlamayı planladıklarını belirtiyor.
 
11.11: Rusya Merkezi Askeri Okrugu'nda komutanlık değişimi resmiyet kazandı. General Lapin'in yerini 47 yaşındaki General Mordviçev aldı.
 
11.10: Avrupa'da doğal gazın bin m3 fiyatı yüzde 5'lik düşüşle 545 dolara geriledi. Kommersant birim fiyatın 26 Ağustos 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilediğine dikkat çekti.
 
10.04: Pakistan Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'ya askeri mühimmat gönderdikleri yönündeki iddiaları reddetti. Söz konusu iddia Hindistan gazetesi The Economic Times'dan gelmişti.
 
10.03: Aeroflot kovid sınırlamalarının kaldırılmasından sonra ilk kez Şangay'a sefer düzenledi. TASS'ın haberine göre dün akşam Moskova Şeremetyevo Havaalanı'ndan gerçekleşen seferi bir Boeing 777 gerçekleştirdi.
 
09.06: Amerika Birleşik Devletleri Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland, Kırım Yarımadası en azından demilitarize olmadan Ukrayna'nın güvende olamayacağını söyledi. Nuland Rusya'nın Kırım'a önemli bir askeri yığınak yaptığını, bu nedenle Ukrayna açısından meşru hedef niteliğinde olduğunu söyledi. Nuland, "Ukrayna bu hedefleri vuruyor, biz de bunu destekliyoruz," şeklinde konuştu.
 
Öte yandan Rusya'nın ABD Büyükelçiliği Nuland'ın sözlerini eleştirdi. Büyükelçiliğin basın sözcüsü İgor Girenko Nuland'ın açıklamalarının ABD'nin Ukrayna'daki çatışmaya müdahil olduğunu bir kere daha gösterdiğini söyledi.
 
09.01: Portekiz "altın vize" uygulamasını durduracağını açıkladı. İlgili açıklama Başbakan António Costa'dan geldi. Uygulama sayesinde çok sayıda Rusya vatandaşı Portekiz'e yatırım yaparak Avrupa Birliği pasaportu edinme şansı yakalamıştı.
 
08.58: Rusya'nın en büyük demir çelik üreticilerinden NLMK Ural ve Kaluga'daki iki fabrikasını satışa çıkardı. Şirket yönetimi Rusya'dan ülke dışına metal ihracatının anlamını neredeyse yitirdiğini söylemişti. İki fabrikanın satışından sonra NLMK'nın elinde Rusya'da sadece Novolipetsk'teki fabrika kalacak.
 
08.56: IKEA ve Mega'nın sahibi Ingka Grup Rusya'da sahip olduğu 2 milyon m2'lik emlak için müşteri arayışına çıktı. Alışveriş merkezlerininin de aralarında bulunduğu emlağın satışıyla IKEA'nın Rusya pazarından tamamen çekilme sürecinin tamamlanması bekleniyor.
 
08.49: Moskova Borsası'nda dolar ve euronun rubleye karşı yükselişi sürüyor. Amerikan doları 2022 nisan ayından bu yana ilk kez 75 rublenin üstünü görürken euro da 80 ruble sınırını aştı. 08.49 itibarıyla dolar 75,01 ruble, euro 79,82 ruble.
 
00.20: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD basınına verdiği demeçte, ABD siyasi çevrelerinin Rusya'nın uluslararası arenada artan rolünün önüne geçebileceklerine inandıklarını belirterek, "Rusya ABD baskısı altında asla pes etmeyeceği için bu stratejik bir yanlış hesaplama ve tarihi bir hata" dedi. 
 
00.18: Ukrayna Yüksek Yolsuzlukla Mücadele Mahkemesi, Rus iş adamı Oleg Deripaska'nın ülkede bulunan 10 milyar grivna (237,5 milyon dolardan fazla) değerindeki mal varlığının devlet mülkiyetine devredilmesine karar verdi.
 
00.17: Yevgeni Prigojin, kurucusu olduğu Wagner özel asker şirketine mühimmat tedarikinin kısıtlandığı haberlerini doğruladı. Kommersant'ın haberine göre Prigojin bu açıkamayı, Wagner'e mensup topçuların Rusya Savunma Bakanlığı'ndan mühimmat talep ettiği videonun sosyal medyada yayılmasına sonra yaptı. Prigojin, bu talebi dile getiren savaşçıların Rusya Savunma Bakanlığı'nı "hiçbir şekilde itibarsızlaştırmadığını" savundu ve "Moskova'da bildiğim tüm ofisleri dolaştım ve adamlarımız ihtiyaç duydukları her şeyi alana kadar bunu yapmaya devam edeceğim. Sözde 'orduyu itibarsızlaştırmak' suçundan beni bürolardan birinde kelepçeleyip hapse atsalar bile" dedi. (Kommersant)
 
16 Şubat Perşembe
 
23.02: Slovakya parlamentosu, Rusya yönetiminin ‘terörist rejim’ olarak tanınmasını öngören kararı kabul etti. "Rusya'daki mevcut yönetimi terörist rejim ve Rusya'yı da terörü destekleyen devlet olarak" tanıyan karar 120 milletvekilinden 78'inin lehte oyuyla onaylandı. 
 
22.49: ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, G7 ülkelerinin 24 Şubat’ta Rusya’ya yönelik yeni geniş kapsamlı yaptırım paketini uygulamaya koyacağını belirtti. Nuland, bugün düzenlediği özel basın brifinginde, “24 Şubat civarında, ABD’den ve G7 ortaklarımızdan yeni bir büyük yaptırım paketine tanık olacaksınız” ifadesini kullandı. Yeni pakette, daha önce yaptırım uygulanan alanların da olduğunu söyleyen Nuland, bu alanlar arasında Rus savunma sanayisini ve ileri teknoloji tedarikini gösterdi. (Sputnik)
 
19.55: Kremlin bugün Putin ile Özbekistan Devlet Başkanı Mirziyoyev arasında telefon görüşmesi gerçekleştiğini duyurdu. Zelenskiy de bugün Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'i arayarak bir telefon görüşmesi yaptı. 
 
19.54: Rusya ile Ukrayna arasında bugün yeni bir esir asker değişimi gerçekleşti. Serbest bırakılan 101 Rus askeri ile 100 Ukrayna askeri ülkelerine döndü.
 
19.50: İsrail, sağlık altyapısının yenilenmesi için Ukrayna'ya 200 milyon dolardan fazla yardım yapacak. Karar, bugün Kiev'e ziyaret eden İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen tarafından açıklandı.
 
19.47: 1 Şubat'ta Kızıl Meydan'da buzağı gezdirirken gözaltına alınan Amerikalı bir kadının Rusya'ya girişi 40 yıl süreyle, 2063'e kadar yasaklandı. Alicia Day turist vizesiyle geldiği Rusya'da sıradışı eyleme imza atmış,13 gün idari tutuklama ve 20 bin ruble para cezası almıştı. Şimdi sınır dışı edilmeyi bekliyor.
 
18.27: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AFP'ye demecinde Rusya ile çatışmaya atıfta bulunarak, ittifakın "çok, çok, çok, çok uzun yıllar sürebilecek bir yola hazır olması gerektiğini" söyledi. Stoltenberg, çatışmaların süresini tahmin edemediğini vurgularken, "her şeyin bir anda değişebileceğini" kabul etti. Stoltenberg'e göre NATO her zaman Rusya ile "iyi ilişkilere" geri dönmek için bir fırsat arıyor.
 
17.21: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avusturya Büyükelçiliği'ndeki 4 diplomatı "istenmeyen adam" ilan etti. Böylece Moskova, Avusturya makamlarının benzer eylemlerine yanıt verdi. Avusturya 2 Şubat'ta dört Rus'un sınır dışı edildiğini duyurmuştu. İki diplomat Rus büyükelçiliğinin çalışanları, diğer ikisi ise uluslararası kuruluşların temsilcileri. Avusturya Dışişleri Bakanlığı, birincisini diplomat statüsüyle bağdaşmayan eylemlerle, ikincisini ise anlaşmaları ihlal etmekle suçladı.
 
15.52: Gürcistan Merkez Bankası'na göre, bu yılın ocak ayında Rusya'dan Gürcistan'a yapılan para transferlerinin toplam hacmi, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 1096) fazla artarak 317,3 milyon dolara ulaştı.
 
15.50: Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'ya savaş uçakları, helikopterler ve füzelerin tedarik edilmesini öngören bir kararı kabul etti. Karar tavsiye niteliğinde.
 
15.49: Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Rusya'nın yüksek teknoloji de dahil olmak üzere bir dizi sektörde yabancı kaynaklara bağımlılıktan henüz kurtulamadığını söyledi. 
 
15.47: Başkan Putin, özel askeri şirketlere bağlı olarak askeri operasyona katılanların ailelerine de destek sağlanmasını istedi. Putin, "Özel askeri operasyonun tüm katılımcıları Anavatana karşı kutsal görevlerini yerine getiriyor ve hepsi için sosyal garantiler eşit olmalı" dedi. 
 
15.45: Rusya Duması, Ural petrolünde indirim fiyatlarına ilişkin bir yasayı bir günd kabul etti. Petrol vergilerini hesaplarken, Rus Ural petrolünün Brent'e göre indirimi sınırlandı. Nisan ayında varil başına 34 dolar olan indirimin kademeli olarak Temmuz ayından itibaren 25 dolara düşmesi bekleniyor.
 
13.44: Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus'un Ukrayna operasyonuna katılma ihtimaliyle ilgili yaptığı açıklamada, "Belarus topraklarından Ruslarla birlikte henüz tek bir durumda savaşmaya hazırım. Oradan tek bir asker bile halkımı öldürmek için Belarus topraklarına gelirse. Belarus'a saldırırlarsa en şiddetli yanıt verilir" dedi. 
 
13.11: ABD'li CNN televizyonunun internet sitesinde yer alan Stephen Collinson imzalı yazıda, "Savaşı Başkan Vladimir Zelenskiy'e uygun koşullarda bitirmek için Batı'nın Rus lider Vladimir Putin'i kaybettiğine ikna etmesi gerekecek. Güzel, iyi şanslar dilerim" değerlendirmesini yaptı. Putin'in yıllarca sürecek dondurulmuş bir çatışmaya hazır olduğunu belirten gazeteci, "Tek soru, Batı'nın bu konuda iradeye sahip olup olmadığı" diye yazdı. 
 
12.30: Politico dergisi Avrupa Birliği'nin kauçuk yüzünden 10. yaptırım paketi üzerinde uzlaşamadığını yazıyor. Derginin haberine Rusya'dan kauçuk ithalatına yasak getirilmesi yönündeki öneriye İtalya ve Almanya karşı çıktı. Öte yandan EUObserver'ın haberine göre Avrupa Birliği yeni pakette Rusya'da klozet ve bide satılmasına yasak getirilemesi önerisini değerlendirecek.
 
11.38: Rusya Gazeteciler Birliği Başkanı Vladimir Solovyov ordunun itibarını zedelemek suçlarına hapis ve para cezası verilmesini öngören yasanın iptali için ısrarcı olacaklarını açıkladı. Ancak Solovyov bunun ancak özel askeri operasyonun sona ermesinden sonra gerçekleşebileceğini söyledi. Solovyov operasyon devam ettiği sürece basın ve ifade özgürlüğünün sınırlanmasının gerekli olduğunu dile getiriyor.
 
11.19: Sivastopol yönetimi denizin üstünde Ukrayna'ya ait iki insansız hava aracının vurulduğunu açıkladı.
 
10.41: Rusya'ya bağlı DNR yetkilileri Bahmut şehrinin çevresindeki bütün yüksek mevkileri ele geçirdiklerini açıkladı.
 
10.00: İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen bu sabah resmi bir ziyaret için Kiev'e geldi. Haaretz gazetesi Cohen'in Vladimir Zelenskiy ile bir araya geleceğini yazıyor.
 
09.55: Bloomberg ajansı Rusya'nın Asya'dan gelen petrol talebini karşılayacak sayıda tanker bulmakta güçlük çektiğini yazdı. Ajans Rusya'nın tanker güzergahlarının bir yılda üç kat uzadığını, eldeki tanker filosunun bu ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığını bildiriyor. Rusya'nın ihtiyat duyduğu tanker ise büyük oranda Avrupalıların elinde.
 
09.54: Pentagon Yemen açıklarında bir gemide el konan İran silahlarını Ukrayna'ya verme konusunu değerlendiriyor. The Wall Street'in haberine göre iç savaşın sürdüğü Yemen'de İran destekli gruplara giden otomatik tüfekler, mühimmat ve tank savar silahlarının Ukrayna'ya verilmesi gündemde.
 
09.51: Rus hükümeti IKEA'ya ait fabrikaların satışını onayladı. Hükümet komisyonu fabrikaların St. Petersburg merkezli Slotex ve Sıktıfkar merkezli Luzales firmalarına satıldığını açıkladı.
 
09.06: Ukrayna'nın batısındaki Lvov vilayetinde kritik bir altyapı noktasının vurulduğu bildiriliyor. Vilayet yönetimi vurulan noktanın niteliği konusunda açıklama yapmazken olayda kimsenin yaralanmadığı ve çıkan yangının söndürüldüğü öğrenildi. Dün gece Ukrayna genelinde hava saldırısı alarmı verilmişti.
 
08.54: Rusya'da geçtiğimiz aylarda kabul edilen LGBT propagandası yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle ilk soruşturma Popcorn Books adlı yayınevine açıldı. Yayınevinin sahibi Denis Kotov alıcı bulunması halinde hisselerini satmaya hazır olduğunu açıkladı. Kotov Duma'nın LGBT konusundaki şahin milletvekillerinden Aleksandr Hinşteyn ile bir araya gelmiş ve LGBT kültürünü reddettiğini açıklamıştı.
 
08.50: İsrail meclisi Knesset'in dış işler ve güvenlik komitesi başkanı Yuli Edelşteyn ABD'nin Ukrayna'ya tedarik ettiği silahların büyük kısmının İsrail'deki depolardan gittiğini söyledi. Edelşteyn ayrıca "bazı sınırlamalar" nedeniyle İsrail'in doğrudan Ukrayna'ya askeri yardım yapamadığını dile getirdi. Suriye konusunda zaman zaman Rusya ile işbirliği yapan İsrail'in Kremlin'i kızdırmaktan çekindiği tahmin ediliyor.
 
08.15: Eski Pentagon danışmanı Douglas Macgregor, ABD Savunma Bakan Lyoyd Austin'in Ukrayna'ya silah sevkiyatının artırılması çağrısını eleştirerek, "Gönderecek mühimmatımız yok. Limite dayandık" dedi. 
 
08.01: ABD merkezli Politico dergisi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Washington'ın Kırım'ın geri alınması konusunda Ukrayna'yı teşvik etmediğinin mesajını verdiğini yazdı. Dergi, ABD yönetiminin, Kırım'a yönelik bir saldırının Moskova'nın kırmızı çizgisini aşmak anlamına geldiğini düşündüğüne dikkat çekti. 
 
15 Şubat Çarşamba
 
19.41:  Hem Rusya, hem de uluslarararası çevreler Başkan Putin’in 21 Şubat’ta Moskova saati ile 12.00’de yapacağı açıklanan konuşmayı bekliyor. 24 Şubat’ta Ukrayna’da askeri operasyonun başlamasının birinci yıldönümü arifesinde Putin’in paramentonun her iki kanadını bir araya getiren Federal Meclis’e hitaben yapacağı konuşmanın ardından bazı önemli kararlar alınması bekleniyor. Duma Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Yuri Şvytkin,  Devlet Duması ve Federasyon Konseyi'nin Başkan Vladimir Putin'in Federal Meclis'e yaptığı konuşmanın ardından, ertesi gün bir dizi "acil ve olağanüstü" karar almak için toplanacağını söyledi.  Svytkin, "Devlet Duması ve Federasyon Konseyi toplantısında alacağımız bir dizi karar, bildiğim kadarıyla devlet başkanının konuşmasındaki mesajlardan gelecek. Bazı acil, olağanüstü durumlar olacak diyebilirsiniz” dedi. Medyaya yansıyan iddialarda, bazı vergi ve idari yasaların çıkarılmasından sıkıyönetim ilan edebileceğine kadar farklı senaryolar tartışılıyor.
 
RBC'ye konuşan kaynaklar, konuşmanın ardından Kremlin'in Putin'in katılımıyla 22 Şubat'ta Lujniki stadyumunda gerçekleşebilecek 200 bin kişilik büyük bir  konseri hazırladığını söyledi. 
 
Putin’n önemli açıklamalar yapacağı ve ardından paramentonun iki kanadının da olağanüstü toplanacağı haberleri piyasaları etkiledi. Moskova Borsa’sı 18:09'da yüzde 2,54 düşerek 2175,25 puana geriledi. Dolara endeksli RTS ise yüzde 3,6 kısmi seferberlikten beri en düşük seviye olan 918 puana indi. RBC’ya konuşan bazı analistler düşüşü, “Putin'in 21 Şubat'ta Federal Meclis konuşması ve özel harekatın yıldönümünde risk almak istemeyen bazı oyuncuların satışa yönelmesi” ile açıkladı.
 
Bu arada Duma milletvekilleri, Putin'in 21 Şubat'ta yapılması planlanan konuşmasından önce ilk koronavirüs testlerini geçti. Milletvekili Denis Parfyonov, test sonuçlarına göre  testi yaptıran 370 milletvekilinden15’ine Kovid-19 teşhisi konulduğunu söyledi.
 
16.13: ABD’li gazeteci Seymour Hersh, önde gelen ABD medyası ve yetkililerini Kuzey Akım boru hatlarının bombalanmasıyla ilgili haberini örtbas etmekle suçladı. Pulitzer ödüllü ABD’li gazeteci Seymour Hersh, Kuzey Akım boru hatlarındaki patlamalarla ilgili soruşturmasını görmezden gelen önde gelen Amerikan medyasını eleştirdi. Hersh, Substack platformundaki blogunda, “New York Times, 1972'den 1979'a kadar gazetede araştırmacı gazeteci olarak çalışırken, yazdıklarımın hemen hepsini ön sayfalarında yayınladı. Washington Post, objektif bir muhalif olarak tüm kariyerimi takip etti ve 20 yılı aşkın bir süre önce benim hakkımda uzun bir yazı yayınladı. Şimdi bunlardan hiçbiri boru hattlarıyla ilgili yazım hakkında tek kelime yazmadı, Beyaz Saray'ın iddialarımı reddetmesini bile haber yapmadı” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
15.40: Ukrayna'nın Kiev bölgesinde bir dizi patlama meydana geldiği ve saldırı alarmı verildiği bildiriliyor.
 
15.04: Reuters'in diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Avrupa Komisyonu (AK), AB ülkelerine aralarında Alfa-Bank, Tinkoff Bank ve Rosbank'ın da yer aldığı dört Rus bankasını daha SWIFT sisteminden çıkarmalarını önerdi. Ajans dördüncü bankanın adını vermedi. Daha önce Bloomberg, AB'nin onuncu yaptırım paketinin bir parçası olarak Alfa-Bank, Tinkoff Bank, Rosbank ve Rusya Ulusal Varlık Fonu'nu (NWF) yaptırım listesine eklemeyi planladığını duyurmuştu.
 
14.05: Lavrov, Batı'nın Rusya ile ilişkileri bozarak  "dönüşü olmayan noktayı" geçtiğini açıkladı. Duma'da yaptığı konuşmada Lavrov, Batı'nın eylemlerinin Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaya yol açtığını belirterek, "ABD, insanlıktan haraç toplamak ve hegemonyasından rant elde etmek için tek kutuplu bir dünyaya geri dönmek istiyor.  Batılı devletler, NATO'nun Rusya'nın sınırlarına doğru genişlemesi ve kardeş Ukrayna'nın Rusya karşıtı hale gelmesi de dahil olmak üzere, Rusya'yı çevreleme sürecini uzun yıllardır gerçekleştiriyor. Ukrayna, bu politika sonucu Rus düşmanı bir askeri sıçrama noktası haline geldi" dedi.
 
13.49: Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova'nın çıkarlarını ihlal eden uluslararası örgütlerdeki yükümlülüklerini gözden geçirdiğini, katı paylarının ödenmesinin ertelendiğini duyurdu. 
 
13.45:  Nisan ayından beri ilke kez euro 80 rubleyi aştı ve 80.01 rubleden işlem gördü. Dolar da 74,58 rubleyi gördü.
 
12.23: Amerikalı ilaç firması Viatris Rusya'ya Viagra tedariğini durdurduğunu açıkladı. İnterfaks'a konuşan Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ise ülkede aynı etken maddeyle başka ilaçlar üretebilecek teknolojik kapasitenin bulunduğunu söyledi.
 
11.39: İngiltere'de sansasyon yaratan Prince Harry'nin anıları Spare (Yedek) şimdi de Rusya'da yayınlanacak. Ancak ülkenin en büyük yayın grubu Eksmo-AST kitabı "özet" olarak basmak niyetinde. Yayın grubunun bu sayede lisans engelini aşmak istediği öğrenildi.
 
10.45: Vladimir Putin'in 21 Şubatta Federal Meclis'te yapacağı konuşmadan bir gün sonra parlamentonun alt ve üst kanatlarının plan dışı birer oturum gerçekleştireceği açıklandı. Oturumlarda Rusya'ya yeni katılan bölgelerin entegrasyonu konusunu ilgilendiren tasarıların görüşüleceği bildiriliyor.
 
10.08: Gas Infrastructure Europe Avrupa'da doğal gaz depolarında doluluk oranının yüzde 66'nın altına düştüğünü açıkladı. Tass'ın aktardığı habere göre Ukrayna üzerinden gelen transit Rus gazına talep yüzde 16 artmış durumda.
 
09.31: Duma milletvekili Aleksandr Yakubovski Rusya vatandaşlarının Tinkoff üzerinden Amerikalı silah üreticilerine yatırım yapabildiğini söyleyerek Merkez Bankası'ndan önlem almasını istedi. Yakubosvki Rusya vatandaşlarının Ukrayna'da Rus askerlerini vuran HIMARS platformunu üreten Lockheed Martin Corporation hisseleri alabilmesinin önünde hiçbir engel olmadığına dikkat çekiyor. Vedomosti gazetesi de Ukrayna'ya silah tedarik eden 11 şirketin hisselerinin St. Petersburg Borsası aracılığıyla alınabildiğini yazdı. Bu şirketler Raytheon Technologies, Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Dynamics, L3Harris, Aerojet Rocketdyne, AeroVironment, V2X, Sturm & Ruger ve Rheinmetall.
 
09.26: Bloomberg ajansı Avrupa Birliği'nin Alfa-Bank'ın yanı sıra yeni yaptırım paketinde hedef almayı planladığı diğer bankalardan birinin Tinkoff olduğunu bildiriyor. Habere göre Rusya'nın Ulusal Varlık Fonu'nun da yaptırım kapsamına alınma olasılığı söz konusu.
 
08.55: Rusya'nın Barnaul şehrinden gazeteci Maria Ponomarenko, geçtiğimiz yıl Mariupol'de vurulan drama tiyatrosuyla ilgili internette paylaştığı bir post nedeniyle 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ponomarenko'ya "ordunun itibarını zedeleme" suçundan ceza verldi.
 
08.51: Finlandiyalı yatırım fonu CapMan II St. Petersburg'da faaliyet gösteren çocuk eğlence merkezi zinciri Kidburg'daki payını elden çıkararak pazardan çekildi. Vedomosti gazetesi hisselerin Rusya'dan bir şirkete geçtiğini yazıyor.
 
08.28: Pentagon Ukrayna'ya 155 mm kalibreli top mermisi tedarikinde aksama yaşanmaması için iki savunma sanayi üreticisiyle 522 milyon dolarlık üretim anlaşması imzaladı. Northrop Grumman ve Global Militartry Products tarafından üretilecek mermilerin mart ayından itibaren Ukrayna'ya tedarik edilmeye başlanması bekleniyor.
 
08.21: Bloomberg Avrupa Birliği'nin Rus altyapı firmalarını hedef almaya hazırlandığını yazıyor. Yeni yaptırım paketinde Rusya'ya kauçuk ve asfalt satışına sınırlama getirilmesinin planlandığı öğrenildi. Avrupa Birliği vatandaşlarının Rus altyapı şirketlerinde çalışmasına da yasak getirilecek.
 
08.06: Moskova Borsası'nda dolar kuru 2022 nisan ayından bu yana ilk kez 74 rublenin üstüne çıktı. Euro kuru ise 79,34 ruble.
 
14 Şubat Salı
 
23.27: Avrupa Birliği (AB) maliye bakanlarının Rusya’yı vergi “kara listesine” dahil ettiğine ilişkin açıklamanın detayları belli oldu. AB, vergi alanında iş birliği yapmayan ülkeleri içeren listenin güncellendiğini duyurdu. Bu yıl Rusya’nın dışında Virjin Adaları, Kosta Rika ve Marshall Adaları da kara liste içinde yer alan on altı entite içinde yer aldı. Toplantı sonunda yayımlanan bildiride, Rusya Federasyonu'nun fikri mülkiyet hakları da içinde olmak üzere uluslararası şirketlere zarar veren tercihli vergi rejimine sahip olduğu ve bu sorunu çözmediği belirtildi Çok sayıda şirket ve bireyin off-shore hesaplar kullanarak vergiden kaçındıklarının ortaya çıkması üzerine 2017 yılında AB, "vergi cennetleri listesi" belirleme sürecini başlatmıştı. Vergi kaçakçılığıyla mücadele etmeyi amaçlayan listenin hazırlık aşamasında çeşitli ülkelerin vergi sistemleri incelemeye alınmıştı. Bir ülkedeki vergi uygulamaları bir başka ülkeden vergi kaçırılmasına imkan sağladığı takdirde AB'nin kara listesine alınıyor. Söz konusu durumu düzeltmeye yönelik reformlar taahhüt eden ülkeler, kara listeden çıkarılıyor. 
 
18.00: Polonya Savunma Bakanı Blaszczak  ellerindeki Leopard tanklarının mart ayında Ukrayna'ya ulaşacağını söyledi.
 
19.57: Beyaz Saray sözcüsü, mevcut şartlarda Ukrayna kuvvetlerinin Artemovsk'tan (Bahmut) çekilebileceklerini göz ardı etmediğini, ancak bu konudaki nihai kararı Kiev yönetiminin vereceğini duyurdu.
 
19.56: Pentagon, 11 ülkenin Ukrayna'ya tank sağlama taahhüdünde bulunduğunu, 22 ülkenin Kiev'e zırhlı piyade araçları gönderdiğini bildirdi.
 
17.35: OPEC'in Şubat raporuna göre, Rusya'nın ihraç ettiği Ural petrolündeki indirim, Ocak 2023'te 2,5 dolar artarak varil başına 30,65 dolara yükseldi.
 
17.33: Bangladeş, yaklaşık 70 Rusya bayraklı geminin ülkenin karasularına girmesini yasakladı. Böylece Dakka yönetimi, ABD ve AB tarafından uygulanan yaptırımlara katıldı. (Kommersant)
 
17.31: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden "mahkeme kararları kabul edilemez bir şekilde politikleştirildiği için" çıktıklarını söyledi. Putin, AİHM'den ayrıldıktan sonra insan haklarının korunmasında sıkıntı olacağı kaygısınınm akla geldiğini, ancak Rus mahkemelerinin Rusların haklarını güvenilir bir şekilde koruyabileceğine inandığını belirtti. 
 
17.29: Molodova hava sahası yeniden uçuşlara açıldı.
 
17.14: Antalya'da Royal Seginus otelinde kamp yapan Ukrayna ve Rusya futbol takımlarının futbolcuları arasında toplu kavga yaşandı. Ukrayna'nın Minay ve  Rusya'nın Yaroslavl-Şinnik takımları arasında ağız dalaşıyla başlayan kavgaya otel çalışanları müdahale ett. Takımlardan birinin başka bir otele transfer edildiği bildirildi.
 
15.51: Ulusal havayolu Air Moldova, Moldova makamlarının ülkenin hava sahasını geçici olarak kapattığını duyurdu. Bu kararın gerekçesi açıklanmadı. Air Moldova temsilcileri Interfax'a hava sahasının "güvenlik gerekçesiyle" kapatıldığını, Moskova saatiyle 17:00'ye kadar yürürlükte olacağını söyledi.
 
14.26: Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), yaptırımlar sonrası Rusya vatandaşlarının Schengen vizesi almak için en makul seçeneklerin Macaristan, Yunanistan ve İtalya olduğunu duyurdu.
 
14.24: Avrupa Birliği, Rusya'yı vergi açısından "gri ülkeler" listesine" dahil etti. AB Konseyi'ne göre Rusya, "uluslararası vergi standartlarına tam olarak uymayan ülkeler" sayılan British Virjin Adaları, Marshall Adaları ve Kosta Rika da dahil, çoğu açık deniz-ada ülkesi 16 ülke arasında katıldı. 
 
14.23: Tesla, SpaceX ve Twitter'ın CEO'su Elon Musk, Ukrayna ordusunun 3. Dünya Savaşı'nın başlatma niyetinde olabileceği endişesiyle şirketinin, Starlink internet uydularını savaş amaçlı kullanmasına izin verilmeyeceği taahhüdünü verdi. Musk, ilgili değerlendirmeyi eski NASA astronotu Scott Kelly ile Twitter'da gerçekleştirdiği karşılıklı mesajlaşmada yaptı. Musk, "Starlink, özellikle diğer tüm internet bağlantılarının ortadan kalktığı cephe hatlarında Ukrayna'nın iletişim omurgasını oluşturuyor. Ancak çatışmaların, 3. Dünya Savaşına yol açabilecek ölçüde tırmanmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Starlink'in aslında Ukrayna'daki hizmetini kesmediğine dikkat çeken bir başka Twitter kullanıcısına yanıt olarak Musk, "SpaceX'in ticari terminalleri, diğer ticari ürünler gibi, askeri değil, özel kullanım içindir, fakat bunları kapatma hakkımızı kullanmadık" ifadelerini kullandı. Musk, "Doğru olanı yapmak için çok çabalıyoruz, oysa 'doğru olan' son derece zor bir ahlaki mesele" diye ekledi. (Sputnik)
 
13.22: Güney Kore'de bir mahkeme, seferberlikten kaçan ve bir havaalanında mahsur kalan Rusya vatandaşlarının ülkeye girişine izin verdi. Beş Rus genci, mahkeme kararını beklerken birkaç ay Incheon Havalimanı'nın transit bölgesinde yaşadı. Yerel KBS TV kanalına göre bu kişiler artık Güney Kore topraklarına girebilecek.
 
13.16: Kremlin Sözcüsü Peskov, NATO'nun düşman bir örgüt olduğunu vurguladı. Peskov, "NATO, bize düşman olan, düşmanlığını her gün yaptıklarıyla teyit eden ve Ukrayna'daki çatışmalara müdahil olduğunu net bir şekilde göstermeye çalışan bir örgüttür. Elbette buna karşılık belirli önlemler almamız gerekiyor" dedi.
 
13.06: Rusya’da geçen yıl vatandaşların yurt dışına çıkardığı para üç kat artarak 94 milyar doları geçti. Merkez Bankası verileri göre bu rakam 2018’den bu yana görülen en yüksek seviye. Askeri operasyonun ardından mart 2022’de Rusya Merkez Bankası, yurt dışına yapılan aylık transfer miktarını 5 bin dolarla sınırlamış, haziran limit aylık 1 milyon dolara çıkarılmıştı. (Kommersant)
 
12.45: Bloomberg ajansı Rusya'nın 2022'de rekor sayıda petrol kuyusu açtığını yazdı. Sektör kaynaklarına dayandırılan haberde Rus petrol şirketlerinin toplam 28 bin km derinlikte kuyu açtığını, bunun da son 10 yılda ulaşılan en yüksek derinlik olduğunu belirtiliyor. Açılan yeni kuyu sayısı 7 bin 800'ün üzerinde.
 
11.40: Rusya'nın uzay üssünü kullanmak amacıyla Kazakistan'dan kiraladığı Baykonur şehrinin başı Busıgin özel askeri operasyona katılmak isteyen gönüllülere bir defalık 260 bin ruble (3 bin 500 dolar) ödenmesini öngören bir kararname imzaladı.
 
Rusya Baykonur'u kullanmak için 1994 yılından bu yana Kazakistan'a yılda 115 milyon dolar ödeme yapıyor. Şehrin yönetimini Rusya'ya bırakan anlaşma 2050'ye kadar geçerli.
 
11.29: Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün Ermenistan'da düzenlemeyi planladığı Sarsılmaz Kardeşlik tatbikatı Kırgızistan'a alındı. Ermenistan Azerbaycan'la yaşadığı çatışmada örgütten yeterli destek görmediğini iddia ederek tatbikatın ülkede düzenlenmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı.
 
11.18: Sabah Ukrayna genelinde yine hava saldırısı alarmı verildi. BBC Rusça servisi alarmın Belarus'taki askeri havaalanlarından Rus bombardıman uçaklarının havalanması üzerine verildiğini yazıyor.
 
10.26: Pentagon yetkilileri Ukrayna'nın uzun süredir istediği hassas güdümlü uzun menzilli ATACMS roketleri kendilerine temin edemeyeceklerini, çünkü ellerinde yeterince stok bulunmadığını söyledi. Politico'nun haberine göre, ABD yönetiminde çatışmanın tırmanmasının yanı sıra stokları muhafaza etme endişesi ağır basıyor.
 
10.19: Münih Güvenlik Konferansı sonuç bildirgesinde yer alan bir ankete göre Rusya'nın nükleer silah kullanması halinde bile teslim olmayacaklarını beyan eden Ukraynalıların oranı yüzde 89. Katılımcıların yüzde 93'ü ateşkes için Rusya'nın birliklerini tamamen ülkeden çekmesini şart koşuyor. Anketi haberleştiren Deutsche Welle bu şarta Kırım'ın dahil olduğuna dikkat çekiyor.
 
09.42: Norveç istihbaratı Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyondan sonra Kola Yarımadası'daki Rus askeri varlığının 5 kat azaldığını açıkladı. The Barents Observer'a konuşan İstihbarat Servisi Başkanı Nils Andreas Stensønes yarımadada görev yapan Rus askerlerin çoğunun Ukrayna'ya gönderildiğini söyledi. Stensønes ayrıca Rus donanmasının 30 yıldan sonra ilk kez denize taktik nükleer silah taşıyan gemilerle çıktığını iddia etti.
 
08.53: Biden yönetimi Kiev'in son askeri yardım paketi sayesinde çatışmanın yönünü değiştirebilecek yeteneklere kavuştuğu düşüncesinde. The Washington Post'un haberine göre Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileri 24 Şubat 2022'de başlayan özel askeri operasyonda kırılma anının yaklaştığı konusunda Ukrayna'yı uyardı. Beyaz Saray, Ukrayna'nın müzakere masasına oturmadan önce önümüzdeki aylarda olabildiğince çok miktarda toprağı geri alması gerektiği kanısında. İddiaya göre Amerikalı yetkililer askeri yardımların şimdiki seviyede devam etmesinin zor olacağı konusunda Ukraynalılara uyarıda bulundu.
 
08.47: Rusya Uzay Ajansı Roskosmos 11 Şubat günü Progress MS-21 uzay gemisinde meydana gelen sızıntıyla ilgili açıklama yaptı. Roskosmos yetkilileri, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendikten sonra yaşanan basınç kaybının üretim hatası kaynaklı bir arızdan dolayı meydana geldiğini açıkladı. Bundan bir ay önce Soyuz MS-22 aracında da sızıntı meydana gelmiş, sorunun kaynağı olarak mikro meteorlar gösterilmişti.
 
08.44: Rusya'nın Yaroslavl Vilayeti'nde rezerv gaz boru hattında patlama meydana geldi. Vilayet yetkilileri patlama nedeniyle çıkan yangının söndürüldüğünü açıkladı.
 
13 Şubat Pazartesi
 
20.22: Gürcistan'ın Batum sahilinde bir deniz mayını patladı. Mayını çatışma bölgesinden akıntının getirdiği sanılıyor. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Daha önce Romanya ve Bulgaristan kıyılarında da mayın tespit edilmişti.
 
20.20: Euro, 25 Nisan 2022'den beri ilk kez 79 rublenin üzerine çıktı. Moskova Borsası'nda işlem görürken euro kuru 18:15 itibariyle 79.06 rubleyi gördü. 18:12 itibariyle dolar kuru 73,86 rubleye yükseldi. 
 
20.15: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in barışa hazırlanmak yerine Ukrayna'ya daha fazla asker ve silah gönderdiğini" söyledi. Stoltenberg, NATO ülkelerinin de Ukrayna'ya sevkiyatlar cephaneleri hızlı bir şekilde tükettiği için silah ve mühimmat üretimini hızlandıracağını söyledi. Genel Sekreter, Ramstein hava üssündeki toplantıda savaş uçaklarının Kiev'e tesliminin onaylanacağına olan güvenini de ifade ederek, bu adımın "NATO'yu silahlı bir çatışmanın katılımcısı yapmayacağını" iddia etti.
 
20.14: Almanya, Leopard 2 tanklarını kullanmak üzere Ukraynalı askerlere eğitim vermeye başladı. Almanya Savunma Bakanlığı'na göre Ukrayna askerleri Almanya'nın Munster kentindeki tank birlikleri okulunda eğitim görüyor. Eğitim, tankların Ukrayna'ya transferinin planlandığı mart ayı sonuna kadar sürecek.
 
20.11: Batı istihbaratına atıfta bulunan Financial Times gazetesi, "Ukrayna'da ciddi bir mühimmat sıkıntısı var, Rusya dört kat daha fazla mermi harcıyor" haberini geçti. Adı açıklanmayan bir Batılı ülkenin istihbaratına göre, Ukrayna "akut" bir mühimmat sıkıntısı yaşıyor. Gazeteye göre, Ukrayna ordusu günde 5 bin mermi harcıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg kesin rakamlar vermeksizin, "Ukrayna'nın mevcut mühimmat tüketimi, bizim mevcut üretimimizden kat kat fazla" demişti.
 
20.04: Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, Rusya'yı "devletin iç işlerine karışmaya çalışmakla" suçladı. Geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev'in Rus istihbarat servislerinin Moldova'yı istikrarsızlaştırma planlarını engellediğini iddia etmişti. Sandui, Ukrayna istihbaratı tarafından kendilerine iletilen planın "Rusya'nın Moldova'da bir darbe ve iktidar değişikliğini hedeflediğini" içerdiğini söyledi. Sandu, "Bazı devlet kurumlarına saldırılar ve rehin alma da dahil olmak üzere şiddet içeren eylemler planlıyorlar" dedi.
 
16.17: Bloomberg ajansı, AB'nin Moskova'ya yönelik masadaki 10'uncu yaptırım paketinin ilk detaylarını yayınladı. Resmi görüşmenin arifesinde basına sızan yaptırım paketinin detayları arasında şu iddialar var:
 
- Mihail Fridman'ın sahibi olduğu ülkenin en büyük özel kredi kuruluşu olan Alfa-Bank dahil olmak üzere dört Rus bankasına daha kısıtlayıcı tedbirler getirilecek;
 
- Enerji sektörü başta olmak üzere Rusya vatandaşları Avrupa Birliği'nin "kritik altyapı şirketlerinin" yönetim kurullarında görev yapamayacak;
 
- Kişisel yaptırımlara tabi Rusya vatandaşlar listesine yaklaşık 130 isim eklenecek.
 
- Rus kauçuğunun yanı sıra bazı petrol ürünlerinin AB'ye ithalatına ek yasaklar getirilecek;
 
- Rusya'ya, inşaat sektöründe kullanılan kamyon, diğer ağır vasıtalar, pompa ve diğer ekipmanların ithalatı yasaklanacak.
 
16.12: İngiliz Guardian gazetesinin İran'daki kaynaklarına dayandırdığı iddiaya göre, Tahran geçen yıl İran devlet havayollarına ait gemi ve uçakların yardımıyla bir grup uzun uçuş menzilli insansız hava aracını Rusya'ya nakletti. Gazeteye göre bunlar, Rusya'nın Ukrayna'nın kritik altyapısına saldırmak için kullandığı Şahed kamikaze insansız hava araçları değil. Bu kez Rusyaya, yaklaşık 200 kilometre menzile sahip ve her kanat altında iki füze taşıyabilen Mujaher-6 insansız hava aracı satıldı. Kamikaze dronlarının aksine, yeni İHA'ların saldırıp üslerine geri dönecek kapasitede oldukları iddia edildi.
 
15.12: Rusya Merkez Bankası, kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını yükseltti. Tüm bankalar için, yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklar 2 puan artarak yüzde 7'ye çıkarıldı. 
 
15.07: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Mahmut yakınındaki Krasnaya Gora köyünün kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Bakanlık, köyün "Güney" birliğinin desteğiyle gönüllü güçler tarafından alındığını söyledi. Dün Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, köyün bu özel askeri şirkete bağlı savaşçılar tarafından ele geçirildiğini duyurmuş, "Şehre 50 km'lik bir yarıçap içinde sadece Wagner'in savaşçıları var" demişti.
 
14.09: Duma Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Yuri Şvytkin, ikinci kısmi seferberlik dalgası konusunun Devlet Duması tarafından değerlendirilmediğini söyledi. ABD büyükelçiliğinin  ikinci seferberlik iddiasını değerlendiren Shvytkin, Amerikalıların amacının Rus toplumunda korku ve gerilim yaratmak olduğunu savundu.
 
14.05: Killnet adlı Rus bilgisayar korsanları grubu, Almanya'daki Amerikan askeri üssü Ramstein'ın web sitesini hacklediğini duyurdu.
 
12.44: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov yeni bir seferberlik iddia edileceği iddialarını bir kere daha yalanladı. Peskov "Rusya'da seferberlik çağrılarının başladığı yönünde veri yok" şeklinde konuştu. Amerikan Büyükelçiliği Rusya'da yeni bir seferberlik dalgası ihtimalinin bulunduğunu belirterek çifte pasaportlu vatandaşlarını ülkeden ayrılmaya çağırmıştı.
 
12.27: Ukraynalı yetkililer Danimarka'nın elindeki bütün Caesar obüsleri askeri yardım kapsamında kendilerine teslim ettiğini açıkladı. Danimarka'nın Fransız yapımı Caesar obüslerden kaç adet verdiği ise açıklanmadı.
 
12.03: Rusya Başbakanı Mihail Mişustin Moskova ile Kazan'ı bağlayan M12 otoyolunun inşaatının bu yıl tamamlanacağını açıkladı. Mişustin proje için 30 milyar ruble (407 milyon dolar) ek kaynak ayırdıklarını söyledi.
 
12.00: Kapatılan Echo Moskvı radyo kanalının yayın yönetmeni Aleksey Venediktov, Moskova'daki Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi'nin direktörü Marina Loşak'ın görevden ayrılacağını iddia etti. Ancak basına konuşan Loşak Venediktov'un iddiasını yalanladı. Loşak kontratının sona ereceği nisan ayına kadar çalışmaya devam edeceğini söyledi. Geçtiğimiz hafta ülkenin en büyük resim galerisi Tretyakov'un müdürü görevden alınmıştı.
 
11.10: Rus siber güvenlik şirketi Group-IB Çinli hackerların Rus bilişim sektörünü hedef alan saldırılar düzenlediğini açıkladı.
 
11.09: Rusya Dış İstihbarat Servisi SVR, ABD istihbarat servislerinin Rusya'da ve BDT ülkelerinde terör eylemi düzenlemeleri için 60 militanı görevlendirdiğini iddia etti. Kurumdan yapılan basın açıklamasında ABD'nin bu kişileri Suriye topraklarında eğittiği iddiasına yer veriliyor.
 
11.07: Rusya Havacılık Ajansı Rosaviatsia, uçak bakım şirketi Birleşik Arap Emirlikleri'nden Global Jet Technic şirketine uygunluk sertifikası verdi. Şirket sertifika sayesinde Airbus 318, Airbus 319, Airbus 320, Airbus 321, Airbus 330 ve Boeing 737 model uçakların bakımını gerçekleştirebilecek.
 
10.07: Kommersant'ın haberine göre, Wagner Grubu'na yakın Telegram hesabı Grey Zone yeni bir infaz videosu yayınladı. Videoda Ukrayna tarafına geçtiği iddia edilen bir Wagner savaşçısının balyozla öldürüldüğü görülüyor. Wagner'e yakın hesaplar daha önce de benzer bir video yayınlamış, video Rusya'da tepkiyle karşılanmıştı.
 
10.05: Çeçenistan'ın başı Ramzan Kadırov birilerinin özel kuvvetler birliği Ahmat'ın komutanlarından Aptı Alaudinov'u zehirlemeye çalıştığını açıkladı. Kadrıov, Alauddinov'a gönderilen bir mektubu açan iki yardımcısının zehirlendiğini ve şu anda Moskova'da tedavi altında bulunduklarını söyledi.
 
10.04: Rusya'nın İngiltere Büyükelçisi Andrey Kelin İngiltere'nin dondurulan Rus varlıklarına temelli el konulmasına imkan tanıyan yeni bir yasa üzerinde çalıştığını söyledi.
 
10.02: Politico dergisi Avrupa Birliği'nin hazırladığı yeni yaptırım paketinde Alfa-Bank'ın da aralarında bulunduğu 4 Rus bankasının daha hedef alınacağını yazdı. Habere göre yeni yaptırım listesinde 130 gerçek kişi ve kurum yer alacak. Dergi Brüksel yönetiminin Rusya'ya kamyon ve inşaat ekipmanı satışını da yasaklamayı planladığını yazdı. Buna karşın Rusya'dan kauçuk ve bitüm alımına yasak getirilmesi gündemde.
 
08.51: Alman Henkel'in bu yılın ilk çeyreğinde Rusya'daki aktifleri elden çıkararak faaliyetlerine tamamen son vereceği bildiriliyor. WirtschaftsWoche dergisine konuşan şirketin genel direktörü Karsten Knobel aktiflerin satışı için müzakereleri tamamlamak üzere olduklarını söyledi.
 
08.48: Rusya Dışişleri Bakanlığı Japonya'nın sınır bölgelerine ses üstü füzeler konuşlandırmasına tepki gösterdi. Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko Japonya'nın silah sanayini yeniden modernize etmeye başladığını, kendilerine yönelik her türlü tepkiye aynı şekilde cevap vereceklerini söyledi.
 
08.31: İsviçreli laboratuvar zinciri Sinevo Belarus'taki şubelerini St. Petersburg merkezli Heliks'e sattı. Öte yandan RBC, St. Petersburg'da Nevskiy Bulvarı üzerinde Çekya'dan PPF Group'a ait Nevskiy Tsent alışveriş merkezinin yerli bir inşaat firmaasına satılacağını yazıyor.
 
08.29: Novosibirsk'te geçtiğimiz hafta yaşanan doğal gaz patlamasına hayatını kaybedenlerin sayısı 14'e yükseldi. Patlamada podyezd tabir edilen apartman bloklarından biri tamamen yıkılmıştı.
 
08.26: Rus hükümeti hastenelere ve tıp merkezlerine ekipman tamir ve bakımı sırasında orijinal olmayan yedek parça kullanabilmeleri için izin verdi. Uygulama 1 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olacak. Karara "artan yaptırım baskısı gerekçe gösteriliyor.
 
12 Şubat Pazar
 
20.30: Sonntags Zeitung gazetesi, Bank Credit Suisse'in toplam 17,6 milyar İsviçre frangı (yaklaşık 19 milyar dolar) tutarındaki Rus varlığını dondurduğunu yazdı. Gazete, bunun İsviçre'de kayıtlı tüm Rus varlıklarının üçte birinden fazlası olduğunu belirtiyor (46,1 milyar İsviçre frangı veya yaklaşık 50 milyar dolar). Gazete, dondurulan bu miktarın sadece 4 milyar İsviçre franklık (yaklaşık 4,3 milyar dolar) kısmının, yaptırım listesinde bulunan şahıslara ait olduğunu yazdı. Kalan 13,6 milyar İsviçre frangı (14,7 milyar dolar) ya üçüncü ülkeler tarafından kendilerine karşı kısıtlayıcı tedbirler getirilenlere ya da Rusya Merkez Bankası’na ait. Yazıda, her iki durumda da, bu tür varlıkların İsviçre yaptırımlarına tabi olmadığını, ancak fiilen dondurulduğu vurgulandı. Gazete, İsviçre makamlarının resmi olarak bugüne dek  ülkedeki Rus varlıklarının 7,5 milyar İsviçre frangı tutarındaki kısmını dondurduğunu hatırlattı. 
 
18.58: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, katıldığı bir eğitim etkinliğinde Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hatlarında meydana gelen patlamaları dile getirerek, ABD’li yetkililerin söz konusu patlamaların aslında kendi işleri olduğunu itiraf ettiklerini ve hatta son zamanlarda bundan memnuniyetle bahsettiklerini söyledi. ABD’nin, son 20-30 yılda Rusya ile Almanya arasındaki işbirliğinin ‘fazladan iyi’ olduğuna karar verdiklerine dikkat çeken Lavrov, “Bizim enerji kaynaklarımıza ve Alman teknolojisine dayalı güçlü bir ittifak ortaya çıktığını ve bu ittifakın birçok Amerikan şirketinin tekel konumunu tehdit etmeye başladığını, bu nedenle bu ittifakı bir şekilde, hem de kelimenin tam anlamıyla yok etmek gerektiğini düşündüler” ifadelerini kullandı.
 
Rus diplomat, “Ülkeler arasındaki dostluğun, Ruslar ve Almanlar arasında olduğu gibi aralarındaki ulusal uzlaşmanın, dünyanın herhangi bir yerinde ABD’nin kendisini ilan ettiği üzere başlıca hegemon ile rekabet edebilecek birinin ortaya çıkmasını istemeyenler için ‘boğazda kemik’ haline gelmesiyle ilgili bir nokta söz konusu” vurgusunu yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland geçen ay Kuzey Akım 2 boru hattının çalışmayacağından ABD yönetiminin ‘memnuniyet duyduğunu’ açıklamıştı. (Sputnik)
 
12.03: Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde Artyomovsk (Bahmut) yakınlarındaki Krasnaya Gora kasabasının Rusya'nın kontrolüne geçtiğini duyurdu.
 
12.02: Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Fransız Le Figaro gazetesine verdiği demeçte Batılı ülkelerin Ukrayna ordusuna daha faza askeri yardımda gecikmesi durumunda Rus ordusunun Ukrayna'da kazanabileceğini söyledi.
 
09.41: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kuzey Amerika hava sahası üzerinde tanımlanamayan bir objenin ABD savaş uçağı tarafından vurulduğunu açıkladı. ABD savaş uçakları, böylece iki gün üst üste 'tanımlayamadıklarını' belirttikleri bir objeyi düşürmüş oldu. Trudeau, cumartesi akşam üstü saatlerinde yaptığı açıklamada Kanada hava sahsını ihlal eden objenin düşürülmesi için emir verdiğini belirtti. T24'ün aktardığına göre, Kuzey Amerika Hava Sahası Savunma Komutanlığı'na ait bir F-22 savaş uçağının objeyi Yukon, Kanada üzerinde vurarak düşürdüğü belirtildi. Savaş uçakları, böylece ABD ve Kanada üzerinde bir haftada üç obje düşürmüş oldu. ABD'ye ait bir savaş uçağının da cuma günü Alaska eyaletinin üzerinde uçan, tanımlanamayan bir objeyi düşürdüğü bildirilmişti.
 
11 Şubat Cumartesi
 
21.26: Zelenskiy'nin başdanışmanı Mikhail Podolyak, Rus makamlarının "Ukrayna tarafıyla önkoşulsuz olarak müzakerelere hazır olduğuna" dair açıklamasına tepki gösterdi. Kremlin ile müzakerelerin söz konusu olmadığını  söyleyen Podolyak, "Kremlin, barış ve müzakerelerle ilgili olağan söyleminde, Ukrayna topraklarını terk etmeyeceğini ve işlediği suçlardan sorumlu tutulmayacağını söylüyor. Bu, müzakerelerin söz konusu olmadığının bir başka kanıtıdır. Sadece Ukrayna'nın zaferi bu sabaşı bitirebilir. Aksi takdirde Avrupa'daki savaş bitmeyecek" dedi.
 
21.33: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı Mykhailo Podolyak Rusya'da çalışan yaklaşık 1500 Batılı şirketin yalnızca yüzde 9'unun Rusya pazarından ayrıldığını iddia etti. Podolyak'a göre, Rusya'da kalan şirketlerin çoğu Alman (yüzde 19,5), Amerikan (yüzde 12,4) ve Japon (yüzde 7) şirketleri. Podolyak, halen Rusya'da faaliyet gösteren birçok şirket içinde Rusya'daki kârı yüzde 313 artan Avusturya bankası Raiffeisen'i öne çıkardı.
 
21.26: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Verşinin, Rusya’nın Ukrayna ile önkoşulsuz diyaloğa hazır olduğunu belirtti. Verşinin, Zvezda televizyonuna demecinde önceki diyalog girişimlerinin Washington ve Brüksel’in yönlendirdiği Ukrayna tarafından sonlandırıldığına vurgu yaparak, “Bu tür müzakerelere hazır olduğumuzu daha önce de dile getirdik. Var olan realiteye dayanan ve açıkladığımız hedefleri dikkate alan önkoşulsuz müzakerelere hazırız" dedi. ABD yönetiminin mevcut tutumu karşısında müzakere olasılığına da değinen Verşinin, "Bu, bize bağlı değil, biz tutumumuzu açıkça belirttik, eğer Sayın Biden ve çevresi sağduyu ve bilgelik gösterirse müzakerelere başlanabilir" diye konuştu (Sputnik)
 
18.58: Rusya 10 Şubat'ta Ukrayna'nın savunma sanayii işletmelerinin operasyonunu destekleyen kritik enerji tesislerine büyük bir saldırı gerçekleştirdi. 
 
18.50: Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, Kiev'i "ülkesini savaşın içine çekmek istemekle" suçladı. Garibaşvili, Kiev'in açıklamalarının amacının Rusya'ya karşı "ikinci bir cephe" açmak olduğunu,  bunun için 2021 sonbaharında eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Ukrayna'dan Gürcistan'a döndüğünü savundu. Garibaşvili, "Dost Ukrayna halkına barış, savaşın sona ermesi ve topraklarının geri verilmesini diliyorum" dedi.
 
18.11: Rus paralı askerlik şirketi Wagner’in sahibi Yevgeni Prigojin, çatışmaların geleceğine dair vade verdi. Progojin'e göre Donetsk ve Lugansk topraklarının tamamını almak için en az 1,5-2 yıl, Rus askerlerinin Dinyeper'a ulaşması için ise 3 yıl gerekebilir.
 
10.57: İtalya Başbakanı George Meloni, Fransa'yı Paris'te Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile, diğer Avrupalı ​​liderlerin davet edilmediği bir akşam yemeğine ev sahipliği yaparak Ukrayna konusunda AB'nin birlik politikasını tehlikeye atmakla suçladı.
 
10.56: Aralarında ABD, Almanya, Avustralya ve İngiltere'nin de bulunduğu 35 ülke, Rus ve Belaruslu sporcuların 2024 Olimpiyatlarından men edilmesini talep edecek.
 
10.55: Rusya'nın Ukrayna operasyonunun 24 Şubat'taki yıldönümü arifesinde ABD Başkanı Joe Biden, Polonya'yı ziyaret edecek. Biden, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Bükreş Dokuzlu ülkelerinin liderleriyle bir araya gelmeyi planlıyor. Ziyaret 20-22 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek. (RBC)
 
10.53:  BBC'nin haber analizine göre, son günlerde Ukraynalı politikacılar ve Batılı askeri analistler tarafından beklenen Rus saldırısının başladığına dair giderek daha fazla açıklama yapılıyor. Ancak Ukrayna'da cephenin çeşitli kesimlerinde artan gerilim bir saldırı olsa da buna belirleyici demek zor. BBC, şu anda olanların Rus ordusunun Donbass'ta son aylarda devam eden ilerleme girişimlerinden ne kadar farklı olduğunu inceledi. Donetsk bölgesel askeri idaresi başkanı Pavlo Kirilenko, Perşembe günü Ukrayna televizyonuna Rus saldırısının "kesinlikle" başladığını söyledi. Buna karşılık, Lugansk OVA başkanı Sergei Gaidai, saldırının " fiilen Luhansk bölgesinde başladığını " söyledi. Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) özetinde, Rus ordusunun inisiyatifi ele geçirip Luhansk bölgesinde büyük bir taarruz başlatmayı başardığını bildiriyor.
 
09.55: Kiev bölgesi dahi,i Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde dün gece patlamalar meydana geldi. Rusya'nın kontrolündeki Melitopol, Zaporojye bölgesinde bir yerleşim bölgesine roket parçaları düştü ve bir kişi öldü.
 
09.51: Çatışmaların barışçı yollarla sona erdirilmesi için Latin Amerika ülkeleri atağa geçti. Arjantin ve Kolombiya Cumhurbaşkanları Alberto Fernández ve Gustavo Petro, tüm tarafflara barış müzakereleri için çaba gösterilmesi çağrısında bulundu. İki lider, çatışma ortamında ABD'nin "NATO'nun eski rolünü" yeniden canlandırdığına ve Çin ile "hegemonya savaşı"nda Avrupa üzerindeki etkisini artırdığına inanıyorlar.
 
Öte yandan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna sorununu çözmek için bir grup oluşturma fikrini görüştü. Silva, grubun yalnızca çatışmaya dahil olmayan ülkeleri içermesini istiyor. Beyaz Saray'daki görüşmenin ardından Lula da Silva ve Biden, Ukrayna'da "adil ve kalıcı barış" çağrısında bulundu.
 
 10 Şubat Cuma
 
22.09: Rusya Adalet Bakanlığı şarkıcı Zemfira, siyasetçi Dmitri Gudkov, siyaset bilimci Abbas Gallyamov ve matematikçi Sergey Şpilkin'i yabancı ajan ilan etti.
 
19.51: ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adewale Adeyemo, bakanlığın önümüzdeki haftalarda Rusya karşıtı yaptırımların aşılmasını önleyecek önlemlere odaklanacağını söyledi. ABD yönetiminin hedefinde, Rusya'nın yaptırımları delmesine doğrudan ya da dolaylı destek verdiğini düşündüğü Çin, Hindistan, BAE ve Türkiye gibi ülkeler var. "İkincil yaptırım"ların gündemde olduğu bildiriliyor. Wall Street Journal'de geen hafta yayınlanan bir haber analizde, "Türk şirketleri geçen yıl Rusya'nın ordusu için ihtiyaç duyduğu on milyonlarca dolar değerinde makine, elektronik, yedek parça ve diğer ürünleri ihraç etti" iddiasına yer verilmişti. Yazıda, "En az 13 Türk firması, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısındaki rolleri nedeniyle ABD tarafından yaptırım uygulanan en az 10 Rus firmasına plastik, kauçuk ürünler ve araçlar dahil olmak üzere toplam en az 18,5 milyon dolar değerinde ürün ihraç etti . The Wall Street Journal tarafından incelenen verilere göre, Türk şirketleri en az üç Amerikan yapımı mal sevkiyatı yaptı" denildi.
 
17.05: Ukrayna F-16 uçakları için Hollanda'ya resmi başvuruda bulundu. Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren bu konuyu ABD ile müzakere etmek ve sonuçları üstünde ciddi olarak düşünmek gerektiğini söyledi.
 
16.40: Rusya Merkez Bankası hafta sonu için döviz kurlarını açıkladı: Dolar 72,79 ruble, euro 78,05 ruble, yuan 10,69 ruble.
 
15.07: Moldova Başbakanı Natalya Gavrilitsa istifasını verdi. Gavrilitsa'nın istifası nedeniyle hükümet de düşmüş oldu. Başbakan, hükümetinin sürekli kriz halinde çalışmak zorunda kaldığını söylerken Devlet Başkanı Sandu'nun istifayı kabul ettiği öğrenildi.
 
15.05: Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova Rusya ile Japonya arasındaki barış görüşmeleri konusunun kapandığını söyledi. Rusya ile Japonya barış anlaşması imzalandmadığı için kağıt üstünde 1945'ten bu yana savaş haline. Japon yetkililer geçtiğimiz hafta barış anlaşması imzalama arzusunu muhafaza ettiklerini açıklamıştı.
 
14.00: Reuters OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini arttırmak niyeti olmadığını bildiriyor. Rusya marttan itibaren günlük üretimi 500 bin varil azaltacağını açıklamıştı.
 
13.16: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Vladimir Putin'in Federal Meclis'e seslenişinin 21 Şubatta gerçekleşeceğini açıkladı.
 
13.14: Rusya Federal Gümrük Servisi'nin başında bulunan Vladimir Bulanov'un 70 yaşına basması nedeniyle görevinden alındığı açıklandı. Bulanov aynı zamanda eski bir FSB yöneticisiydi.
 
13.11: Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujnıy bu sabah Rusya tarafından Karadeniz'den fırlatılan iki Kalibr füzesinin Moldova ve Romanya hava sahaları üzerinden Ukrayna'ya giriş yaptığını iddia etti. Romanya NATO üyesi.
 
12.53: Eski Habarovsk valisi Sergey Furgal 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Furgal cinayete azmettirme iddiasıyla yargılandığı davada geçtiğimiz hafta jüri tarafından suçlu bulunmuştu. Kommersant'ın haberine göre Furgal karara tepki gösterdi. Eski vali "Sayın hakim, cezayı anladım ama bir şeyi anlamadım... Hiç utanmanız yok mu? Bu ceza için utanmıyor musunuz?" şeklinde konuştu. Furgal davanın siyasi saiklerle açıldığını iddia etmişti.
 
12.09: Çeçenistan yasama meclisi Ramzan Kadırov'u "Mekh-Da", yani "ulusun babası" ilan etti.
 
11.34: Rusya'da enerjiden sorumlu başbakan yardımcısı Aleksandr Novak mart ayında günlük petrol üretimini gönüllü olarak 500 bin varil azaltacaklarını açıkladı. Novak bu sayede piyasa ilişkilerinin yeniden kurulmasını umuyoruz şeklinde konuştu. Başbakan yardımcısı tavan fiyat uyglamasının "Kolektif Batı'nın yıkıcı enerji politikasının devamı" olduğunu ve uygulama nedeniyle yatırımların azalma riskininin bulunduğunu, bunun da petrol üretimini düşüreceğini söyledi.
 
11.11: Ukrayna genelinde hava saldırısı alarmı verildi. Ukrayna Belarus veya Rusya'daki askeri havaalanlarından bombardıman uçakları havalandığında saldırı alarmı veriyor. Ülkedeki gazeteciler Kiev'in yanı sıra Nikolayevsk, Odessa ve Poltava vilayetlerinde patlama sesleri duyduklarını bildirdi.
 
10.57: FSB yabancı istihbarat servislerinin Rus resmi kurumlarına ait elektronik posta adreslerini taklit ederek özel askeri operasyonun gidişatı hakkında bilgi toplamaya çalıştığını açıkladı.
 
09.07: RBC gazetesi Vladimir Putin'in 22 Şubatta gerçekleştireceği Federal Konsey'e sesleniş konuşmasından sonra Kremlin'de bir miting konser düzenlenmesinin planlandığını yazıyor. Habere göre konser Putin'in konuşmasının devamı niteliğinde olacak.
 
08.56: İngiliz The Times gazetesi Ukrayna ordusunun uzun menzilli İngiliz füzeleri kullanarak Kırım'ı vurmaya hazır olduğunu iddia etti. Ukrayna askeri çevrelerine dayandırılan habere göre söz konusu roketler 240 km menzile sahip Harpoon ya da 250 km menzilli Storm Shadow füzeleri. The Times İngiltere hükümetinin füze tedariki konusunda henüz bir karara varmadığını yazıyor.
 
08.58: RBC gazetesi Vladimir Putin'in 22 Şubatta gerçekleştireceği Federal Konsey'e sesleniş konuşmasından sonra Lujniki'de bir miting konser düzenlenmesinin planlandığını yazıyor. Habere göre konser Putin'in konuşmasının devamı niteliğinde olacak.
 
08.56: İngiliz The Times gazetesi Ukrayna ordusunun uzun menzilli İngiliz füzeleri kullanarak Kırım'ı vurmaya hazır olduğunu iddia etti. Ukrayna askeri çevrelerine dayandırılan habere göre söz konusu roketler 240 km menzile sahip Harpoon ya da 250 km menzilli Storm Shadow füzeleri. The Times İngiltere hükümetinin füze tedariki konusunda henüz bir karara varmadığını yazıyor.
 
08.28: Fransa Başkanı Emmanuel Macron Ukrayna'ya savaş uçağı tedarik etmeyi reddetmediklerini, ancak şu aşamada önceliğin diğer silah sistemlerinde olduğunu söyledi. Macron Ukrayna ordusunun şu anda "daha yararlı" ve "daha hızlı" sevkiyatlara ihtiyacı olduğu görüşünde olduklarını dile getirdi.
 
08.27: Novosibirsk'teki bir apartmanda yaşanan doğal gaz patlamasında hayatını kaybedenlerin sayısı 13'e yükseldi. Acil Durumlar Bakanlığı yetkilileri binada enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Patlamada 4 blok hasar görmüştü.
 
9 Şubat Perşembe
 
20.07: Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türkiye'nin Ukrayna'ya silah tedarikinin devam ettiğini, sayının arttığını söyledi. Büyükelçi, RIA Novosti ile yaptığı bir röportajda, "Sevkiyatlar devam ediyor. Bunların menzilleri genişleme eğiliminde. Kendi sonuçlarınızı kendiniz çıkarın" dedi.
 
19.48: Nisan 2022'den beri dolar ilk kez 73 rubleyi geçti. Euro kuru da 77,52 rubleden işlem görüyor.
 
19.44: Belarus sınır güvenlik servisi, Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının Belarus sınırı yakınında düşürüldüğünü duyurdu.  TASS'ın bildirdiğine göre, sabit bir video kamerası olan drone isthbarat amacıyla uçuyordu.
 
19.27: AB, askeri operasyonun yıldönümü için hazırladığı 10. yaptırım paketinde, Rusya'nın ihracatının 10 milyar euroluk bloke planlıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de Zelenskiy ile görüşmesinden sonra bu bu açıklamayı yaptı. 
 
19.28: Putin, Batılı ülkelerin Rusya havacılık endüstrisini çökertebilecek bir dizi önlem aldığını belirterek, "Eğer bize bu kadar küstahça davranırlarsa, o zaman bilsinler ki kurtlarla yaşamak kurt gibi ulumaktır" dedi ve bir Rus özdeyişine atıf yaparak "yapılan muamelenin karşılık göreceğini" vurguladı. Putin, Rusya'nın kimseye kaba davranmadığını ve borçlarını ödemeye hazır olduğunu da sözlerine ekleyerek "Ancak sektörün çökmesine izin veremeyiz" dedi.
 
19.19: Rusya Devlet Başkanı Putin, havacılık endüstrisinin temsilcileriyle yaptığı görüşmede "Rusya'nın herhangi bir savaş eylemi başlatmadığını ancak bitirmeye çalıştığını" söyledi. Putin, "Şunu tekrar söylemek istiyorum: Biz herhangi bir savaş eylemi başlatmadık, onları bitirmeye çalışıyoruz. Ukrayna, Donetks ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin topraklarında savaşı sekiz yıl önce başlattı. Halkı katlettiler" dedi. Putin, Ukrayna'nın 2014'ten beri Donbass'ın bu bölgelerini fiilen ablukaya alarak anlaşmalardan kaynaklanan tüm yükümlülüklerini ihlal ettiğini savundu.
 
19.12: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Der Spiegel'e demecinde Minsk anlaşmalarına uymamaya kendisinin karar verdiğini söyledi. Minsk anlaşmaları, 2014 baharında Ukrayna'nın doğusunda başlayan çatışmanın çözüm sürecine dair bir belge olarak biliniyor. Belge 12 Şubat 2015'te Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa cumhurbaşkanları ile Donetsk ve Lugansk liderleri tarafından imzalanmış ve ardından BM Güvenlik Konseyi'nin özel bir kararı ile onaylanmıştı. Rusya, Ukrayna'yı bu anlaşmaya uymamakla suçlamıştı.
 
19.05: G7 ülkeleri,  Rusya'ya Ukrayna'ya karşı askeri operasyonda kullanılabilecek bileşen ve teknolojileri sağlayan Çinli, İranlı ve Kuzey Koreli şirketlere karşı ortak eylemleri tartışıyorlar. Bloombergîn haberine göre G7, Rusya'nın Ukrayna'ya girişinin birinci yıldönümü olan 24 Şubat'a kadar ortak önlemler paketini kabul etmek istiyor. The Wall Street Journal, geçen hafta gümrük verilerini analiz ettikten sonra, Çin devleti ve özel şirketlerinin yaptırım uygulanan Rus işletmelerine navigasyon ekipmanı, radar teknolojileri, savaş uçakları için parçalar, askeri teçhizatta kullanılabilecek mikro devreler sağladığını yazdı. Ayrıca gazete, Türk şirketlerinin geçen yıl Rus ordusunun ihtiyacı olan teçhizat, elektronik, yedek parça ve diğer malları sattığını da iddia etti.
 
19.00: Avrupa Birliği Parlamentosu'nun özel oturumuna katılan Ukrayna devlet lideri ve başkomutanı Vladimir Zelenskiy parlamenterlere konuşma yaptı.  Zelenskiy, "Ukrayna'yı parçaladıktan sonra Avrupa'nın yaşam tarzını da yok etmek istiyorlar" dedi.  Rusya'nın 30'ların ve 40'ların dünyasını bugünün realitesi yapmaya çalıştığını söyleyen Zelensky, ülkesinin Avrupa'nın desteği ile buna karşı durduğunu ve ortak değerleri savunduklarını belirtti.  AB'nin Rusya'ya olan bağımlılığından kurtulmasını da 'arınmaya' benzeten Zelenkiy, "Rusya nihayet Rus oligarklarından, enerji bağımlılığından kendini kurtarıyor. Adeta kendini temizliyor, arındırıyor. Ukrayna da böyle bir Avrupa'nın bir parçası olacak. Kazanan bir AB'nin parçası olacak. Kendimizi değiştirmek konusunda da zaman kaybetmeyeceğiz. Avrupa yaşam tarzını her anlamda benimsediğimiz gibi gerekli tüm adımları da atacağız" dedi.
 
16.18: Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, AB ülkelerini Ukrayna'ya savaş uçakları ve uzun menzilli füzeler göndermeye çağırdı.
 
16.14: Başkan Putin, Rusya pazarını terk eden yabancı şirketlerin çok büyük maddi zarara uğradıkarını belirterek bu şirketlere "en iyi dileklerini" yolladı.
 
16.13: Tüketim malları üretiminde dünya liderlerinden biri olan İngiliz Unilever şirketi, Rusya'daki faaliyetlerini sona erdirme riski olduğunu duyurdu.
 
12.53: Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy Londra ve Paris'ten sonra Brüksel'i ziyaret etti. Zelenskiy'i havalimanında Ursula von der Leyen ve Charles Michel karşıladı. Michel Twitter hesabında yayınladığı fotoğrafta Zelenskiy'e "Eve hoşgeldin, Avrupa Birliği'ne hoşgeldin" sözleriyle hitap etti.
 
12.41: Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh, isimsiz bir kaynağa dayandırdığı yeni bir yazıda Kuzey Akım boru hattını Norveç'in yardımıyla ABD donanmasının patlattığı ileri sürdü. Pentagon 85 yaşındaki ünlü gazetecinin iddialarını yalanlarken Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov'dan konuyla ilgili yorum geldi. Peskov Hersh'ün iddialarından sonra soruşturmaya hız verilmesi gerektiğini, ancak Batının aksine soruşturmanın üstünü kapatmak çabası içinde olduğunu söyledi.
 
12.17: ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Rusya'dan petrol aldığı için Hindistan'a yaptırım uygulamak gibi bir planlarının olmadığını söyledi. Bakan Yardımcısı Karen Donfreid Hindistan'la ilişkileri geliştirmeye büyük önem verdiklerini belirtti. Donfreid ayrıca Rusya bütçesinin açık vermeye başladığını, yaptırımların etkinliğinden memnun olduklarını dile getirdi.
 
11.56: Novosibirsk'te bir binada yaşanan doğal gaz patlamasında ölü sayısı 5'e yükseldi.
 
11.29: Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan sonra Rusya'daki faaliyetlerini durduran Japon hazır giyim zinciri Uniqlo'nun pazardan tamamen ayrılacağı bildiriliyor. Kommersant gazetesi şirketin kira kontratlarını feshetmeye başladığını yazdı.
 
10.57: Moskova'daki dünyaca ünlü resim galerisi Tretyakov'un müdürü Zelfira Tregulova görevinden ayrıldı. 2015'ten bu yana müzeyi yöneten Tregulova'nın yerine Politeknik Müzesi'nin Genel Direktörü Yelena Proniçeva atandı. Kommersant gazetesi yeni müdürün eski FSB yöneticisi Vladimir Proniçev'ın kızı olduğunu yazıyor.
 
10.54: Rusya Merkez Bankası 2022 yılında Rusya'da "piramid" tabir edilen saadet zincirlerinin sayısının iki kat arttığını açıkladı. 2021'de bu türde 2 bin 700 organizasyon tespit edilirken 2022'de sayısı 5 bin civarına yükseldi.
 
10.23: ABD'li teknoloji şirketi SpaceX Ukrayna ordusunun Starlink terminallerini insansız hava araçlarını kontrol etmek için kullanmasına yasak getirdi. Şirketin başkanı Gwynne Shotwell Starlink'in "silah olarak kullanılmak üzere tasarlanmadığını" söyledi. Shotwell terminallerin bu amaçla kullanımını kısıtlamak için bazı imkanlara sahip olduklarını ve bu imkanlara başvurduklarını ekledi.
 
09.34: Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin cezaevlerinden asker toplamaya son verdiklerini açıkladı. Live24 portalına konuşan Prigojin şu anda Wagner saflarında savaşan eski hükümlülere verilen af sözünün tutulacağını söyledi. 
 
09.10: Tula'nın ardından Novosibirsk'te de bir binada doğal gaz patlaması meydana geldi. 2 bloğun kısmen çöktüğü kazada 2 kişi hayatını kaybederken 11 kişi de yaralandı.
 
08.43: Moskova Borsası'nda dolar güne 74 kapiklik artışla başladı. Dolar kuru 73 ruble, euro kuru 78 ruble. Kurlar 2022 nisan ayı sonundan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
 
08.42: Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Bryansk Vilayeti'nde bu sabah 10 adet insansız hava aracının düşürüldüğü açıklandı. Vali Aleksandr Bogomaz Ukrayna'nın saldırısının hava savunma birliklerinin profesyonel çalışması sayesinde savuşturulduğunu, olayda kimsenin yaralanmadığını söyledi.
 
08.40: Finlandiyalı lastik üreticisi Nokian Tyres'ın Rusya'dan ayrılma süreci engele takıldı. Kommersant gazetesi şirketin varlıklarını 400 milyon euroya Tatneft'e satmak istediğini, ancak anlaşmanın gerçekleşme süresine dair belirsizliklerin giderilemediğini yazıyor. Tarafların anlaşması önce Federal Anti-Tekel Servisi, daha sonra da hükümet komisyonu tarafından onaylanmak zorunda.
 
07.28: Ukrayna lideri Zelenskiy'nin, çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez çıktığı Avrupa turu devam ediyor. Zelenskiy dün Londra ziyaretinin ardndan, Paris'e geldi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Elysee Sarayı'nda görüştü. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, "ülkesinin Rusya ile savaşta Ukrayna'yı zafere götürmeyi planladığını" söyledi. Macron, "Ukrayna'yı destekliyoruz ve onu zafere götürmeyi amaçlıyoruz. Ukrayna bunun için Fransa'ya ve müttefiklerine güvenebilir. Rusya bu savaşı kazanmamalı ve kazanamayacak" dedi.
 
Zelensky ile görüşmek için özel olarak Paris'e giden Almanya Başbakanı Olaf Scholz da ülkesinin Ukrayna'ya "gerektiği kadar" askeri yardım sağlayacağını doğruladı ve Fransız mevkidaşı gibi Rusya'nın kazanmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. 
 
Zelenskiy bugün AB zirvesi için Brüksel'e gidecek.
 
8 Şubat Çarşamba
 
22.57: Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters, Rusya tarafından BM Güvenlik Konseyi toplantısına davet edilerek bir konuşma yaptı. Ünlü müzisyen, Rusya'nın askeri operasyonunu kınadı, ancak bunun "sebepsiz olmadığını" kaydetti. Waters, daha önce ABD Başkanı Joe Biden'ı çatışmanın kışkırtıcısı olarak adlandırmıştı.
 
Waters, konuşmadasında “Rusya'nın Ukrayna'ya işgali yasa dışıdır. İşgali en sert şekilde kınıyorum. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali de sebepsiz değildi. Bu nedenle provokatörleri de en sert şekilde kınıyorum” dedi.
 
22.08: Almanya Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Almanya bir hafta içinde Ukrayna'ya iki Gepard kundağı motorlu uçaksavar top sistemini ve beş zırhlı devriye aracı teslim etti. Böylece, çatışmaların başlangıcından bu yana Ukrayna ordusuna 32 Gepard kundağı motorlu uçaksavar sistemi ve 6 bin mühimmat sağlandı. Ayrıca Berlin tarafından geçen hafta Kiev'e 29 jeneratör ve altı taşınabilir radyo istasyonu teslim edildi.
 
21.54: Londra'daki Rusya Büyükelçiliği, "Ukrayna'ya savaş uçağı tedarik etme kararı, Avrupa ve tüm dünya için sonuçlar doğuracaktır. Böyle bir senaryoda, çatışmalardaki tırmanışın bir sonraki aşaması daha da kanlı olacaktır" denildi.
 
21.53:  Rusya'da yıllık bazda enflasyon bir hafta önceki yüzde 11,5'ten yüzde 11,72'ye yükseldi.
 
21.50: İngiltere Başbakanı Sunak, Ukrayna'ya askeri yardım sağlama konusunda, "Her şeyden önce,  hiçbir şeyi dışlamadığımızı açıkça belirttik, uzun süredir açıkça belirttik" dedi. Sunak, savaş uçağı teslimatlarının da Kiev'e olası teslimatlar bağlamında görüşmenin bir parçası olduğunu sözlerine ekledi. Sunak, Savunma Bakanlığı'na Londra'nın gelecekte Ukrayna'ya hangi uçakları tedarik edebileceğini araştırması talimatını verdi.
 
20.46:  İngiliz hükümeti, Rus şirketleri ve iş insanlarına yönelik yaptırım kararlarını açıkladı. Ukrayna’ya karşı kullanılan drone, askeri araç ve teçhizat üreticisi 6 Rus şirketinin (CST, RT-Komplekt, Oboronlogistics, Universalmash, Lipetsk ve Topaz) yaptırımlar kapsamına dahil edildiği kaydedildi. Rusya Devlet Başkanlığı’na bağlı Girişimci Hakları Komisyonu Başkanı Boris Titov, Rusya’nın en büyük özel petrol rafinerilerinden Antipinsky’nin ortaklarından Nikolay Egorov, Rus haber ajansı Regnum’un sahibi Sergey Rudnov, yatırım şirketi Dolovaya Rossiya’nın Başkanı Pavel Titov da listede.
 
17.10: İngiltere Rusya'nın eski iş dünyası ombudsmanı Boris Titov'u yaptırım listesine dahil etti. Yeni açıklanan listede Rus ordusu için insansız hava aracı, helikopter parçaları ve tank paleti üreten şirketler de var.
 
12.48: Cinayete azmettirme suçundan hüküm giyen eski Habarovsk valisi Sergey Furgal için savcılık 23 yıl hapis cezası istedi. Geçtiğimiz hafta açıklanan kararda jüri Furgal'i suçlu bulmuştu.
 
12.26: Vladimir Zelenskiy Rusya'nın askeri operasyonunun başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana ikinci dış gezisini İngiltere'ye yapıyor. Zelesnkiy birkaç ay önce Washington'ı ziyaret ederek Joe Biden ve Kongre üyeleriyle bir araya gelmişti. Ukrayna lideri İngiltere'de parlamentoya hitap edecek. Zelenskiy'nin ziyareti öncesi konuşan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ülkesinin Ukraynalı savaş uçağı pilotlarını NATO standardındaki jetleri kullanmak üzere eğitmeye başlayacağını açıkladı.
 
11.43: Hollanda merkezli çok uluslu telekomünikasyon şirketi Veon, Vımplekkom'un (Beeline) satışı konusunda hükümetten onay aldı. Kommersant Federal Anti-Tekel Servisi'nin de satışı onayladığını yazıyor. Gazeteye konuşan Veon genel direktörü Kaan Terzioğlu bütün taraflar için satışın en optimal çözüm olduğunu ve hükümetin satışı onaylamasından mutluluk duyduklarını söyledi.
 
10.42: Belçika merkezli depoziter kuruluş Euroclear ruble ile yapılan işlemlere 8 Şubattan itibaren son vereceğini duyurdu. Hesaplardaki rubleler euroya çevrilecek.
 
09.32: Birleşmiş Milletler Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği özel askeri operasyon boyunca hayatını kaybeden sivillerin sayısı 7 bin 155 olarak açıkladı. Yaralı sayısı ise 11 bin 600. Ocak ayında hayatını kaybedenlerin sayısı Birleşmiş Milletler yetkililerince 177 olarak gösteriliyor.
 
09.27: Amerika Birleşik Devletleri Dışişkeri Bakanlığı Polonya'ya 10 milyar dolar değerinde silah satışını onayladı. Satılacak silahlar arasında Ukrayna'nın uzun süredir talep etiği hassas güdümlü ve uzun menzilli ATACMS roketleri de var. Ancak iki ülke arasındaki anlaşma bu roketlerin Ukrayna'ya verilmesini yasaklıyor.
 
07.56: ABD Başkanı Joe Biden göreve geldikten sonra ikinci kez Birliğin Durumu konuşmasını yaptı. Demokrat Başkan bu kez Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu bir Temsilciler Meclisi’nde ortak oturuma hitap etti. Biden yaklaşık 1 saat 13 dakika süren konuşmasında Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonunun Amerika ve tüm dümnya dünya için "çağın sınavı" olduğunu söyledi. Biden, Kiev'e ayrdımların devam edeceğine söz verdi. Biden, toplantıya katılan Ukrayna Büyükelçisi Oksana Markarova'ya seslenerek, İhtiyacınız olduğu sürece Amerika yanınızda olacak" dedi.
 
7 Şubat Salı
 
18.43: Tula vilayetinde bir apartmanda doğal gaz patlaması meydana geldi. Rus basını patlama nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybettiğini bildiriyor.
 
14.14: Ukrayna parlamentosu geçtiğimiz günlerde bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İçişleri Bakanı Denis Monastırski'nin yerine İhor Klimenko'yu atadı. Devlet Güvenlik Servisi'nin başına ise Vasyl Mayluk getirildi.
 
14.11: Nijniy Novgorod'da Lukoil'e ait bir petrol rafinerisinde yangın çıktı. Şirket yangının kısa sürede söndürüldüğünü açıkladı.
 
12.38: Rospotrebnadzor Rusya'da koronavirüs pandemisinin etkinliğini yeniden arttırdığını açıkladı. Buna göre son bir haftada ülke genelinde vaka sayısı yüzde 33'lük artışla 60 binin üstüne çıktı.
 
10.36: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD mahkemelerinin Konstantin Malofeyev'e ait mal varlığına Ukrayna adına el koymasını "apaçık soygun" sözleriyle niteledi. Geçtiğimiz hafta ABD mahkemesi "Donbas'taki ayrılıkçıların silahlanmasına yardım ettiği" gerekçesiyle Maloveyev'e ait 4,5 milyon dolarlık varlığa el konulabileceğine hükmetmişti.
 
10.19: Rusya Savunma Bakanlığı barış görevlerine zorunlu askerlik yapanların da katılabilmesine izin veren yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Yasanın mevcut halinde zorunluk askerlik kapsamında silah altına alınananlar Rusya dışında görev yapamıyor.
 
09.33: Toyota Rusya'ya resmi olarak yedek parça tedarik etmediklerini ancak distribütörlerin yaptırımlara tabi olmayan parçaları ülkeye getirebileceğini açıkladı. (TASS)
 
09.10: Ukrayna Başkanlık İdaresi eski danışmanı Aleksey Arestoviç Ukrayna'da "iki Kore senaryosunun" mümkün olduğunu söyledi. Arestoviç çatışmanın Kiev yönetiminin arzu ettiğinin dışında bir çözüme kavuşmasının olasılık dahilinde olduğunu belirtiyor. Kore 1950-1953 yıllarında yaşanan savaşın ardından Kuzey ve Güney olarak ikiye bölünmüştü.
 
09.04: Avrupa Birliği'nin Rusya'dan alınacak petrol ürünlerine tavan fiyat uygulanması yönündeki yaptırım kararı yürürlüğe girdi. Ancak Birlik Rus petrolü kullanılarak Rusya dışında üretilen petrol ürünlerini kapsam dışı bıraktı. Bu ürünlerin alım satımı tavan fiyat uygulamasının da dışında bırakılıyor.
 
6 Şubat Pazartesi
 
21.40: Rusya Maliye Bakanlığı federal bütçenin ocak ayında 1,8 trilyon ruble açık verdiğini açıkladı (25 milyar dolar). Bütçe kanunu 2023 yılında toplam 2,93 trilyon ruble açık öngörüyordu.
 
21.28: Bloomberg ajansı ABD yönetiminin Rus aluminyumuna yüzde 200 oranında gümrük vergisi koymayı planladığını yazıyor. Ajansa konuşan Beyaz Saray kaynakları Başkan Joe Biden'ın planı henüz onaylamadığını söyledi. Beyaz Saray yönetiminin  Amerikan sanayisinin de uygulamadan zarar görmesinden endişelendiği bildiriliyor.
 
17.05: Vladimir Putin ülkede yerleşik ihracatçılara döviz gelirlerini bozdurma zorunluluğu getiren kararnameyi iptal etti.
 
17.03: Rusya'da otomotiv pazarındaki düşüş 2023'ün ilk ayında da devam etti. Ocak ayında satılan otomobil sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 63 gerilerken satılan her iki arabadan biri Lada oldu.
 
12.05: Politico dergisi Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik hazırladığı 10. yaptırım paketinde ekonomik önlemler yer almayacağını yazdı. Buna göre yeni paket daha önce alınan kararların etkinliğinin arttırılmasına yönelik ilave önlemlerden ibaret olacak.
 
11.22: Vladimir Putin milletvekili ve senatörlerin gelirlerini ve harcamalarını anonim bir şekilde beyan etmelerine izin veren yeni yasayı imzaladı. Yasa 1 Marttan itibaren yürürlüğe girecek.
 
11.21: Yemek bloggerı Veronika Belotserkovskaya ordunun itibarını zedelemek suçundan gıyabında yargılandığı davada 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme daha önce de Belotserkovskaya'nın mal varlığının bir bölümüne el koymuştu. Veronika Belotserkovskaya Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyondan sonra ülkeyi terk etmişti.
 
09.49: The Wall Street Journal Meksika sınırı üzerinden ABD'ye kaçak giren Rusya vatandaşlarının sayısının 2,5 kat artışla 12 bin 500'e yükseldiğini yazdı. Bu sayı ekim-aralık dönemini kapsıyor.
 
08.58: Moskova'ya 200 km mesafedeki Kaluga şehri yakınlarında insansız bir hava aracının ormanlık alanda infilak ettiği açıklandı. RBC gazetesi daha önce de benzer bir olay olduğunu ve ekim ayında bölgedeki askeri havalalanı yakınlarında bir insansız hava aracının düştüğünü hatırlatıyor.
 
01.12: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Donetsk bölgesinde çatışmaarın şiddetli şekilde devam ettiğini belirterek, "Durum çok zor. Her şeye rağmen Ukrayna ordusunun Donbass'ta hayatta kalması lazım. Ne kadar zor olursa olsun, baskı ne olursa olsun katlanmak zorundayız”" dedi. Zelenskiy, Rusya'nın kuşatma altına aldığı Bahmut'tan geri çekilme olasılığını bir kez daha reddetti.
 
5 Şubat Pazar
 
18.33: Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Direktörü Fatih Birol, ocak ayında satış fiyatlarına tavan fiyat getirilmesi sonucu Rusya'nın petrol-gaz gelirlerinin yüzde 30, ya da geçen yılın aynı dönemine kıyasla 8 milyar dolar azaldığını söyledi. 
 
18.30: Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, "ABD tarafından sağlanan uzun menzilli silahları yalnızca Rusya'nın ilhak ettiği bölgelere karşı kullanacaklarını" söyledi. (Kommersant)
 
18.23: ABD'nin Ukrayna'ya 31 adet Abrams tankı göndereceği, yeni tankların Ohio'da Amerikan şirketi General Dynamics tarafından üretileceği bildirildi. Financial Times'ın haberine göre, iirket ayda yaklaşık 12 tank üretebilir. Habere göre, şimdi General Dynamics, üretimde Ukrayna'nın talebinin öncelikli olup olmayacağına dair talimatları bekliyor. Gazete, Abrams'ın yoğun bakım gerektirdiği için yabancı ordular için ideal bir silah olmadığını, ABD'den sürekli olarak büyük miktarlarda yedek parça tedariki gerektirdiğini, elde edilmesi dizelden daha zor olan jet yakıtı ile çalıştığını hatırlatıyor.
 
18.10: AB, Rusya'ya direkt uçuşların başlatılması halinde Gürcistan'ı yaptırım uygulamakla tehdit etti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Stano, Gürcistan makamlarını AB yetkilileri tarafından Rusya'ya uygulanan havacılık yaptırımlarına uymaya çağırdı. Sözcü, AB yaptırım rejiminin, Rusya'ya uygulanan kısıtlamaların aşılmasını destekleyenlere karşı ikincil yaptırımlar öngördüğünü hatırlattı.  Stano, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik uluslararası hukuku çiğneyen saldırganlığı nedeniyle AB, Rus havacılığına yaptırımlar uyguladı.. AB, Gürcistan'ı havacılık sektöründe AB ve diğer ülkeler tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlara katılmaya ve onları delmeye yönelik olası herhangi bir girişime karşı dikkatli olmaya çağırıyor" dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov geçen ay, Rusya'nın Gürcistan ile hava trafiğinin hızlı bir şekilde yeniden başlamasını umduğunu söylemiş, iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin başkanı Iraklı Kobakhidze, Lavrov'un önerisini desteklemişti. Ancak Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili ise  Moskova ile uçuşların yeniden başlamasını desteklemediğini, Lavrov'un açıklamasının Gürcistan'ın Batılı ortaklarla ilişkilerinde bir bölünmeye yol açmayı amaçladığını savunmuştu. Rusya ile Gürcistan arasındaki direkt uçuşlar, Tiflis'teki protestoların ardından 2019'da Putin'in kararnamesiyle askıya alınmıştı. Gürcistan, Ukrayna'daki askeri operasyon sonrası Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmıyor. 
 
18.09:  Die Welt gazetesine konuşan Almanya Başsavcısı Peter Frank, Berlin'in elinde Rusya'yı Kuzey Akım 1 ve 2 doğalgaz boru hatlarının sabote edilmesiyle ilişkilendiren hiçbir kanıt olmadığını söyledi.
 
18.07: Sputnik ajansı "flaş" olarak şu haberi geçti: "Rusya Savunma Bakanlığı, birkaç kaynak tarafından doğrulanan bilgilere göre Kiev’in Rusya’yı ‘savaş suçları’ işlemekle suçlamak üzere geniş çaplı bir provokasyon gerçekleştirmeyi planladığını duyurdu."
 
11.56: Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, Ukrayna ordusunun “sonuna kadar savaştığı”nı ve Artemovsk'ta (Bahmut) şiddetli çatışmaların sürdüğünü söyledi. Prigojin, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri hiçbir yerde geri çekilmiyor.  Artemovsk'un kuzey mahallelerinde her sokak, her ev, her apartman boşluğu için şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bir geri çekilme ne kuzey mahallelerinde, ne güneyde ne de doğuda gerçekleşmiyor ”dedi. 2 Şubat'ta Bloomberg, Amerikalı ve Avrupalı ​​​​yetkililerin Ukrayna ordusunun Bahmut'tan geri çekileceğini tahmin ettiklerini, ancak bunun çatışmaların seyri üzerinde stratejik bir etkisi olmayacağına inandıklarını yazmıştı. (RBC)
 
11.44: M. Komsomolets gazetesi, "Wagner özel ordusunun sahibi Prigojin'in ortağı olan Igor Manguşev'in yakın mesafeden başına ateş açılarak vurulduğunu" duyurdu. Haberde, Prigojin ile işbirliği yapan Rusya 8. ordusunun subaylarından Manguşev'in ağır yaralı olduğu belirtildi. "Siyasi teknoloji uzmanı" olarak tanımlanan Manguşev'in, operasyon bölgesine giderek Ukrayna dronlarına karşı mücadele eden bir müfrezeye komuta ettiiği belirtildi.
 
11.39: ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) son raporunda, Rusya'nın kapsamlı bir taarruz için güçlerini toplamaya başladığını iddia etti. Analistler, saldırının Zaporojye kentine yönelik olmayacağına, ancak Lugansk'ın batı kesiminde gerçekleşeceğine inanıyor. ISW'ye göre, Rus askeri teçhizatının ve seçkin savaş birliklerinin Lugansk'a transferi devam ediyor, ayrıca lojistik destek eğitimi veriliyor. ABD'li analistler, saldırının ana hedeflerinden birinin Bahmut (Artemovsk) olacağına inanıyor.  (M. Komsomolets)
 
11.05: Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Vladimir Putin'in kendisine "Ukrayna lideri Zelenskiy'i öldürmeme sözü verdiğini" söyledi. Bennett, Channel 12 ile yaptığı bir röportajda  arabuluculuk yapmak için Moskova'ya uçtuğu geçen yıl mart ayı başlarında Putin ile yaptığı görüşmeden bahsetti. Bennett, “Zelenskiy'nin bir sığınakta tehdit altında olduğunu biliyordum… Putin'e sordum: 'Zelenskiy'yi öldürecek misin?' Putin "Öldürmeyeceğim" diye yanıtladı. Tekrar sordum: "Bana Zelenskiy'yi öldürmeyeceğine dair söz veriyor musun?" Putin bunu yapmayacağını tekrarladı" dedi.
 
11.04: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ukrayna'ya silah sağlama olasılığını değerlendireceğini söyledi.
 
11.01: Kanada, Ukrayna'ya ilk Alman yapımı Leopard 2 tankını gönderen ülke oldu. Kanada Savunma Bakanı Anita Anand, ocak ayında Kiev'e dört tankın teslim edildiğini duyurdu.
 
11.00: Ukrayna'nın pek çok şehrinde bu sabah yeniden hava saldırısı alarmı verildi.
 
10.58: Kırım parlamentosu başkanı Vladimir Konstantinov, "Rusya'yı ülkeyi terk eden ve zor zamanlarda yurtdışında yaşamaya  karar verenleri içeren bir anti-kahramanlar listesi oluşturulmasını" önerdi.
 
10.52: AB ülkeleri Rusya'dan gelen petrol ürünleri için varil başına 100 dolar  ve indirimli olarak satılan ürünler için varil başına 45 dolar olarak tavan fiyat belirleme konusunda anlaştılar .
 
4 Şubat Cumartesi
 
18.52: ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson, Türkiye’nin Rusya’yla ilişkilerinden dolayı yaptırım gelebileceğini, G7 pazarına erişimin kaybedilebileceğini söyledi. Türkiye'nin Rusya’yla, Batı’nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürmesi nedeniyle önce Batı’dan Türkiye’ye uyarılar gelmiş ve hem özel hem de kamu bankaları Rus ödeme sistemi Mir’den çıkmıştı. İlişkilerin devam etmesinden duyulan rahatsızlığı bildirmek için Türkiye’ye gelen Nelson, Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulundu.
 
DW Türkçe’nin haberine göre Nelson, Rusya’yla “Türk işletmeleri ve bankaları, yaptırım uygulanan Rus kuruluşlarıyla iş yaparak yaptırım riski ve G7 pazarlarına erişimlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir” dedi. Türkiye Bankalar Birliği’yle bir araya gelen Nelson, Türk işletmeleri ve bankalarının ‘Rus askeri-endüstriyel kompleksi tarafından kullanılabilecek potansiyel ikili kullanıma sahip teknoloji aktarımlarıyla ilgili işlemlerden uzak durmak için ilave önlem almaları’ gerektiğini söyledi. Rus oligarklar ve hükümet yetkililerinin Türkiye’de mülk ve yat satın almaya, iş yapmaya ve mülkleri için hizmet almaya devam ettiğini ifade eden Nelson, Türkiye Bankalar Birliği’ndeki konuşmasında, şunları kaydetti: “Yaptırım risklerini azaltmak için, istismara müsait sektörler de dahil olmak üzere, Rus kurum ve şahıslarla işlemlerde daha fazla denetim çağrısında bulunuyorum.”
 
Nelson konuşmasının devamında Türkiye’nin Rusya’dan enerji ithalatına ve tarım ürünleri ticaretine olan bağımlılığının farkında olduklarını ve bu ekonomik faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılması için çalışmaya devam ettiklerini belirtti.
 
18.50:  Wall Street Journal'de yayınlanan bir haber analizde, "Türk şirketleri geçen yıl Rusya'nın ordusu için ihtiyaç duyduğu on milyonlarca dolar değerinde makine, elektronik, yedek parça ve diğer ürünleri ihraç etti" iddiasına yer verildi. Yazıda, "En az 13 Türk firması, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısındaki rolleri nedeniyle ABD tarafından yaptırım uygulanan en az 10 Rus firmasına plastik, kauçuk ürünler ve araçlar dahil olmak üzere toplam en az 18,5 milyon dolar değerinde ürün ihraç etti . The Wall Street Journal tarafından incelenen verilere göre, Türk şirketleri en az üç Amerikan yapımı mal sevkiyatı yaptı" denildi.
 
18.48: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Ukrayna'nın Donbass bölgesini ve Kırım'ı hedef alma tehditlerine karşı, "Her türlü yanıtı verebiliriz. Tehdidin niteliğine göre her türlü silahı kullanırız" dedi.
 
18.44: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, planlanan Rusya, Suriye ve Türkiye Dışişleri Bakanları zirvesi için tarihin henüz belli olmadığını, istişarelerin devam ettiğini söyledi.
 
18.42: Rus haber ajanslarının bildrdiğine göre, Donetsk'in Kievskiy semtinde, Ukrayna ordusunun bombardımanı sonucu bazı binalar hasar gördü. Kısmen yıkılan konut binalarından birinin enkazının altında iki ila dört kişi olabileceği kaydediliyor. 
 
16.51: Rusya ile Ukrayna arasında büyük bir esir değişimi anlaşması uygulandı. “Birleşik Arap Emirlikleri liderliğinin arabuluculuğunda çok sayıda asker özgrülüğne kavuştu. Sputnik'in haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı, 63 Rus askerin Ukrayna'daki esaretten kurtularak Rusya’ya döndüğünü duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, zorlu bir müzakere sürecinin ardından takası gerçekleştirilen 63 Rus askerin Ukrayna'nın Kiev kontrolündeki topraklarından alındığı belirtildi. Açıklamada, “Birleşik Arap Emirlikleri liderliğinin arabuluculuk çabaları sayesinde değişimi gerçekleşen Rus askerleri grubu ‘hassas kategorideki’ kişilerden oluşuyordu” denildi Rusya'ya getirilen tüm askerlere gerekli psikolojik ve tıbbi yardımın yanı sıra yakınlarıyla iletişim kurma imkanı sağlandığı kaydedildi.
 
Kommersant gazetesi ise haberinde Rusya'nın bazıları “hassas kategoride” oldukları söylenen 63 askerini geri aldığını, Ukrayna'ya ise 116 kişinin iade edildiğini duyurdu. Habere göre Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan basın açıklamasından kısa bir süre sonra Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, esir değişimini doğruladı. Strana.ua tarafından verilen habere göre, 116 kişi Ukrayna'ya döndü. Bunlar arasında Ukrayna silahlı kuvvetlerinin 87 askeri, yedi Ulusal Muhafız örgütü çalışanı, altı polis, beş vergi dairesi çalışanı, ikisi deniz kuvvetlerinde görev yapan kişiler de bulunuyor.
 
10.08: Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko, "Kuran'a yapılan saygısızlığı barbarlık ve yabancı düşmanlığı olarak görüyorum" dedi. Matviyenko, Federasyon Konseyi'nin Avrupalı ​​parlamenterleri İsveç'te Kuran'ın yakılmasına karışanlardan hesap sormaya çağırdığını söyledi. Matviyenko, son toplantıda Rus senatörlerin "İsveç ve Hollanda'daki İslamofobik eylemleri" protesto ettiğini kaydetti.
 
01.14: Türk Hava Yolları (THY), 5 Şubat Pazar günü İstanbul'da beklenen olumsuz hava koşulları dolayısıyla İstanbul seyahati bulunan yolcuları uyardı. THY'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İstanbul kalkışlı/varışlı seyahati bulunan yolcularımızın dikkatine: 5 Şubat 2023’te beklenen hava muhalefeti nedeniyle İstanbul Havalimanı kalkış/varışlı uçuşlarımız yetkili makamların kısıtlama kararı çerçevesinde iptal edilebilmektedir. Uçuşlarınızla ilgili güncel bilgiye uçuş sorgulama ekranlarımız üzerinden uçuş numaranızı veya parkur bilgilerinizi girerek ulaşabilir, uçuşlarınıza dair hakları yine aynı sayfadan öğrenebilirsiniz."
 
01.12: Ukrayna'ya Batı'nın yeni silah yardımının detayları belli oldu. ABD, Ukrayna’ya aralarında karadan fırlatılan uzun menzilli roketlerin de bulunduğu 2 milyar dolarlık ek askeri yardım yapacağını açıkladı.  Fransa ve İtalya da, Ukrayna'ya SAMP/T – MAMBA uzun menzilli hava savunma sistemini göndermek için anlaştı. ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanlığına verdiği yetkiye ilişkin yayınladığı genelgede, Ukrayna'ya Amerikan ordusunun envanterinde 425 milyon dolarlık ekipman, silah ve mühimmat verilmesine onay verdiğini ifade etti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da ordu envanterinden yapılacak söz konusu yardımın yanı sıra yasa gereği sağlanan Ukrayna Güvenlik Yardım İnisiyatifi (USAI) fonu kapsamında da bu ülkeye 1,75 milyar dolarlık yardım yapılacağını açıkladı. Pentagon, toplamı 2 milyar 175 milyon dolar olan iki ayrı yardım paketinin detaylarını içeren açıklamayı basınla paylaştı.
 
Açıklamada, ABD envanterinden verilecek silah, mühimmat ve teçhizat şöyle sıralandı:
 
"Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) için ek mühimmat; 155 mm topçu mermileri; 120 mm havan topları; insansız hava araçlarına karşı koymak için termal görüntü nişangahına sahip 190 ağır makineli tüfek; 181 Mayına Karşı Korumalı Pusu Korumalı (MRAP) araçlar; 250 Javelin zırh delici füze, 2 bin zırh delici roket; Claymore mayın, yıkım mühimmatı; soğuk hava teçhizatı, kasklar ve diğer saha ekipmanları."
 
Öte yandan, Pentagon’un yayınladığı listede, USAI kapsamında Ukrayna’ya Karadan Fırlatılan Küçük Çaplı Bomba (GLSDB) olarak da bilinen ve menzili 150 kilometre olan uzun menzilli, hassas güdümlü, roket motorlu mühimmat verileceği de görüldü. Ukrayna’nın elinde şu anda en uzun menzilli roketler, 75 kilometre menzile sahip.
 
Fransa Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'ya 2023 baharında SAMP/T – MAMBA hava savunma sistemini göndermek için görüşmelerin tamamlandığı belirtildi. SAMP/T – MAMBA'nın ilk Avrupa uzun hava savunma sistemi olduğu kaydedilen açıklamada, bu hava savunma sisteminin Ukrayna topraklarının ciddi bir bölümünü kapsayarak Ukrayna'nın Rus İHA, füze ve uçaklarına karşı savunma sağlayacağı ifade edildi. (Euronews)
 
00.48: Avrupa Birliği (AB) liderleri, cuma günü Kiev'de Ukrayna-Avrupa Birliği Zirvesi’ne katıldı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Zirvenin ardından konuşan Leyen, Ukrayna’nın AB üyeliğine ilişkin henüz net bir tarihin olmadığını ancak ulaşılması gereken hedeflerin olduğunu söyledi. Leyen, askeri teçhizatın, özellikle insansız hava araçlarının onarımını önlemek için Rusya’ya yeni bir yaptırım paketi sözü verdi. 
 
00.37: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Ukrayna’nın ekonomileri yok olan kolonilerin kaderini paylaşacağını belirterek, Ukrayna makamlarını ‘kan ve uyuşturucu bolluğundan çılgına dönen Nazi çetesi’ olarak nitelendirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in önceki gün Kiev'de Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ukrayna ekonomisinin yeniden yapılandırılması konusunu ele almalarını yorumlayan Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, “Tüm bunlar bir yalan, çünkü bu talihsiz bölgenin ekonomisi hızla kokuşmuş bir çöplüğe dönüşüyor” ifadesini kullandı. Medvedev, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Goldman Sachs’ın “Ukrayna, sanayi potansiyelinin yaklaşık yüzde 40'ını, kömür yataklarının yüzde 63'ünü, metallerin yüzde 42'sini sağlayan topraklarını kaybetti. Ülkenin GSYİH'sı yüzde 35-36 oranında azaldı” şeklindeki verilerini anımsattı. Medvedev, “Açıkçası Rusya, özel askeri operasyonun hedeflerine ulaşması için çalışmaya devam edecek. Bu, Ukrayna'nın GSYİH'sının bu yılın sonuna kadar yüzde 5-10 daha düşebileceği anlamına geliyor" ifadelerine yer verdi. (Sputnik)
 
3 Şubat Cuma
 
22.21: Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketi açıkladı. Pakette beklendiği gibi GLSDB roketleri de yer aldı. GLSDB roket-bombaları Ukrayna'nın elindeki en uzun menzilli yüksek isabetli silah olacak.
 
22.19: Rusya Adalet Bakanlığı yabancı ajan ilan ettiği yeni isimleri açıkladı: YouTuber Nikolay Sobolev, gazeteci Aleksandr Makaşanets, aktivist Pavel Mezerin, yazarlar Yekaterina Dudko ve Yelena Prokaşeva.
 
22.16: Avrupa Birliği Rus petrolünün ardından petrol ürünlerine de tavan fiyat uygulama kararı aldı. Bloomberg'in diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre tavan fiyat varil başına 100 dolar olarak belirlendi. İndirimli satılan petrol ürünleri içinse varil fiyatı 45 dolar olarak tespit edildi. Avrupa Birliği'nin 5 Şubatta yeni ihracat kurallarını kabul etmesi bekleniyor.
 
18.59: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna-AB zirvesinin ardından yaptığı ilk açıklamada "Ukrayna'nın Bahmut (Rusça adı Artyomovsk) için elinden geldiğince savaşacağını" söyledi. Zelenkiy "Kimse Bahmut'u teslim etmeyecek" dedi. Daha önce de, Zelenskiy'nin danışmanı Mihail Podolyak, Bahmut'u ellerinde tutmak için büyük bir bedel ödediklerini ama teslim edilemeyeceğini söyledi.
 
18.55: Letonya Başbakanı Krisjanis Karins, tüccarların "Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarından kaçınmak için Türkiye, Kazakistan ve Ermenistan'ı kullandığını" söyledi.  Euronews'in haberine göre Estonya, Litvanya ve Letonya'nın başbakanları, Estonya'nın başkenti Tallin'de bir araya geldi. Avrupa'nın bu üç ülkeyle ticaretinin daha önceye nazaran 'orantısız bir şekilde' arttığını öne süren Karins, söz konusu iddiasına kanıt sunmadı ve ticaretinin yapıldığını iddia ettiği kalemleri de belirtmedi. Üçlü görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Karins, "Boşluklara bakmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Verilere bakarsak Kazakistan, Ermenistan ve Türkiye gibi ülkelerin belirli ticaret türlerinin geçmişe nazaran çok daha fazla arttığını görüyoruz. Tüccarların, (Türkiye, Kazakistan ya da Ermenistan ile) yasal yollardan mal ticareti yapmanın yollarını buldukları ve bu ülkelerin yaptırım rejimine uymamaları nedeniyle de bu malları Rusya'ya yeniden gönderdikleri gayet açık görülüyor." dedi. 
 
18.52:  Avrupa Birliği liderleri, Kiev'de bugün Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geliyor. "Savaş Zirvesi" olarak tanımlanan toplantıda bir yandan Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların uygulanacağı sözü verilirken diğer yandan da Ukrayna'ya AB'ye "hızlandırılmış üyeliğin" zor olduğu mesajı verilecek. Avrupalı yetkililer, bu noktada Ukrayna'nın yolsuzlukla mücadele başta olmak üzere çok sayıda alanda reform yapması gerektiğini belirtiyor. Görüşme öncesi AB'nin yürütme organı konumundaki Avrupa Komisynu'nun üst düzey üyeleri Ukrayna hükümetindeki mevkidaşlarıyla bir araya geldi. Komisyon Başkanı Ursulavon der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu'nun 15 komiseri, gün içerisinde Zelenskiy ile yeniden görüşecek. (Euronews)
 
18.11: İktidar partisi Birleşik Rusya'nın milletvekili Maksim İvanov, işsizlerin seferberlik kapsamında silah altına alınmasını önerdi. İvanov bu sayede bir işi olanların Ukrayna'dan Rusya'ya geri dönerek çalışmaya devam edebileceğini söyledi. (Kommersant)
 
17.21: Bryansk'ın ardından Kursk vilayeti de terör tehlikesi seviyesini süresiz uzattı. Vali Roman Starovoyt vatandaşlardan dikkatli olmalarını ve şüpheli gördükleri şahısları polise bildirmelerini istedi.
 
17.13: Rusya Merkez Bankası hafta sonu için döviz kurunu açıkladı. Dolar 70,38 ruble, euro 76,73 ruble.
 
17.11: Yemek bloggeri Veronika Belotserkovsaya'nın yargılandığı davada savcılık 9 yıl hapis cezası istedi. Belotserkovskaya ordunun itibarını zedelemek suçlamasıyla yargılanıyor. Daha önce ünlü bloggerın mal varlığına el konulmuştu. Belotserkovskaya Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan sonra ülkeyi terk etmişti. (RBC)
 
15.02: Rusya'da süresiz "terör tehlikesi"  ilan eden ilk bölge Bryansk oldu. Vladimir Putin ocak ayında bölgelerin "terör tehlikesi" ilanlarını 15 günle sınırlandıran düzenlemeyi iptal eden bir kararname imzalamıştı. Bryansk vilayet yönetiminden yapılan açıklamada 3 Şubattan itibaren bölgede terör tehlikesi seviyesinin sarıya (yüksek) yükseltileceği açıklandı.
 
14.01: Deutsche Welle'nin haberine göre Alman hükümeti Leopard 2'den sonra Leopard 1 tankların da Ukrayna'ya sevkedilebilmesi için izin verdi. Ukrayna'ya 88 adet Leopard 1 tankı verileceği öğrenildi. Tanklar Ukrayna'ya gönderilmeden önce bakım ve tamirden geçirilecek.
 
13.15: CIA Direktörü William Burns'ün geçen ay Rusya ve Ukrayna'ya bir barış planı önerdiği, planın askeri operasyonun sona ermesi karşılığında Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20'sinin Rusya'ya devredilmesini içerdiği iddia edildi. İsviçre'de yayınlanan Neue Zürcher Zeitung (NZZ) gazetesinin haberine göre Moskova ve Kiev teklifi reddetti. Yayına göre geçen ay Burns iki başkenti gizlice ziyaret etti, ancak planı Ukrayna "topraklarının bölünmesini kabul edemeyeceği", Rus yetkililer ise "savaşı uzun vadede de olsa kazanacaklarından emin oldukları için" reddetti. Gazete, barış planının reddedilmesinin ardından Biden'ın Amerikan Abrams tanklarının Kiev'e tedarikini onaylamaya karar verdiğini yazdı.
 
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcü yardımcısı Sean Davett, NZZ yayınının "doğru olmadığını" söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov da günlük basın toplantısında iddiayla ilgili konuştu. Peskov haberi "utka" yani dezenformasyon olarak niteledi.
 
Neue Zürcher Zeitung 1780'den beri yayınlanan dünyanın en eski gazetelerinden biri.
 
12.23: Rusya Maliye Bakanlığı ocak ayında 52,1 milyar ruble petrol gelirinin eksik kaldığını açıkladı. Bakanlık şubat ayında da 108 milyar rublelik açık bekliyor (1,5 milyar dolar). Bakanlık bu nedenle bütçe kuralı çerçevesinde 160,2 milyar rublelik yuan satışı yapacak.
 
12.21: Rusya Başbakanı Mihail Mişustin yabancı bilgisayar programlarının yüzde 85'inin yerli bir alternatifinin bulunduğunu söyledi.
 
12.00: ABD'de mahkeme muhafazakar Rus iş adamı ve siyasetçi Konstantin Malofeyev'e ait 5,4 milyon dolarlık varlığa el konulabileceğine hükmetti. Söz konusu varlıklar Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan sonra dondurulmuştu. Mahkeme Tsargrad kanalının da kurucusu olan Malofeyev'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı grupların silahlandırılmasına yardım ettiği iddiasında.
 
11.57: Hukuki yardım grubu Setevıye Svobodı (Ağ Özgürlükleri) son bir yılda en az bin gazetecinin Rusya'yı terk ettiğini açıkladı. Grup gazetecilerin büyük bölümünün Çekya, Hollanda, Litvanya ve Letonya gibi Avrupa ülkelerine bir kısmınınsa Gürcistan'a gittiğini bildiriyor.
 
11.50: Rusya Savunma Bakanlığı Güney Askeri Okrugu'nun yeni bölgeleri içine alacak şekilde genişletildiğini açıkladı. Bakanlığın yayınladığı haritada Donetsk, Lugansk, Zapoporjye ve Herson bölgeleri de okruga dahil görünüyor.
 
10.18: ABD'nin Macaristan büyükelçisi David Pressman Macar siyasetçilerin bütün konuları "LGBT meselesine" getirdiğini söyledi. The New York Times gazetesine konuşan Pressman, Macarların Rusya'nın düzenlediği operasyon başka olmak üzere güncel siyasi konuları konuşmak istemediğini belirtiyor. Büyükelçi rahatsızlığını "Putin'den her söz ettiğimizde muhakkak konuyu LGBT'ye getiriyorlar" sözleriyle ifade etti. Pressman "Biz gerçek savaştan konuşmak istiyoruz, onlar kültür savaşından," dedi. Aslen hukukçu olan David Pressman  gey kimliğini saklamayan bir siyasetçi.
 
09.44: İngiliz lüks giyim markası Paul Smith Rusya'daki faaliyetlerine son verdiğini duyurdu. Daily Mail'in haberine göre marka Rus ortaklarıyla franchising anlaşmalarını feshetti ve ürün tedarikini kesti. Gazetenin haberine göre Paul Smith'in çekilmesinden sonra Rusya'da çalışmaya devam eden iki lüks İngiliz marka kaldı: Rolls Royce ve iç çamaşırı markası Agent Provocateur.
 
09.26: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin’e ait bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini açıkladı. Gazetecilere açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, "ABD hükümeti, ABD anakıtası üzerinde yüksek irtifalı gözetleme balonu tespit etti ve şu anda takip ediyor. Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) dahil ABD hükümeti balonu yakından izliyor. Balon şu anda sivil hava trafiğinin çok üzerinde bir irtifada ve yerdeki insanlar için herhangi bir fiziksel veya askeri tehdit teşkil etmiyor." ifadelerini kullandı.
 
Ryder’ın ardından gazetecilere açıklama yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Pentagon yetkilisi ise şu bilgileri verdi:
 
"Bu yüksek irtifalı gözetleme balonunun Çin’e ait olduğu konusunda eminiz. Birkaç yıl önce de bu tür balonlar gözlenmişti. Başkan (Joe) Biden bu konuda bilgilendirildi ve askeri seçenek talebinde bulundu. (Savunma) Bakan (Loyd) Austin, Filipin’e giderken üs düzey savunma yönetimini topladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve NORAD Komutanı Orgeneral Van Herk, parçalarının düşeceği yerde oluşacak risklerden dolayı balona saldırılmaması tavsiyesinde bulundu." (AA)
 
08.51: Bloomberg ABD'nin bugün açıklaması beklenen yeni askeri yardım paketinde yerden fırlatılan küçük çaplı ve yüksek isabetli bombaların da olmasının beklendiğini yazdı. Ajansın iddiasına göre Boeing'in ürettiği bu bombaların alımı için 200 milyon dolar kaynak ayrılacak. Haberde adı belirtilmeyen bombaların Boeing'in SAAB ile ortaklaşa ürettiği GLSDB olduğu tahmin ediliyor. HIMARS sistemlerinden fırlatılabilen GLSDB'ler 150 km menzile sahip. Bununla birlikte söz konusu bombaların Ukrayna'ya 9 ay sonra tedarik edilebileceği bilgisi yer aldı.
 
08.48: 2024 Paris Olimpiyatları'nda Rusya ve Belarus tartışması devam ederken boykot sesleri yükseliyor. Polonya Spor ve Turizm Bakanı Kamil Bortniczuk, Rusya ve Belarus'a izin verilmesi durumunda 40 kadar ülkenin bir sonraki Olimpiyat Oyunları'nı boykot edebileceğini ve bunun tüm etkinliği anlamsız hale getirebileceğini söyledi. Bortniczuk'un açıklaması, Polonya, Litvanya, Estonya ve Letonya'nın Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Ruslar ve Belarusluların 2024'te rekabet etmesine izin verme planına karşı çıkmasının ardından geldi. Ukrayna da böyle bir durumda Paris Olimpiyatlarını boykot edeceğini açıklamıştı. Ancak IOC geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, herhangi bir boykotun yalnızca "sporcuları cezalandıracağını." söyledi. (NTV)
 
08.45: ABD'de 27 senatör Başkan Joe Biden'a Türkiye hakkında bir mektup yazdı. Senatörler, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verilmediği sürece Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının  satılmamasını istedi. Biden'a gönderilen mektupta, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onaylanmamasının Ukrayna-Rusya Savaşı'nın devam ettiği kritik bir süreçte NATO'nun birliğini tehdit ettiği" iddia edildi.
 
Senatörler İsveç ve Finlandiya'nın üçlü mutabakatın şartlarını yerine getirdiğini savundu. Mektupta, iki ülkenin NATO'ya katılımı Türkiye tarafından onaylandıktan sonra, Kongre'nin F-16 savaş uçaklarının satışını değerlendirebileceği belirtildi. (NTV)
 
01.12: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, ülkesine uzun menzilli füzelerin sağlanması Rusya topraklarını vurmayacaklarına dair Batı ülkelerine garanti vermeye hazır olduklarını belirtti.
Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in de yer aldığı toplantıda konuşan Reznikov, “300 kilometre mesafeden vurabilme kabiliyetimiz olsaydı Rus ordusu savunma sağlayamaz duruma gelir, yenilmek zorunda kalırdı. Ukrayna, silahlarınızın Rus topraklarına yönelik saldırılara karışmayacağına dair her türlü garantiyi vermeye hazır” ifadesini kullandı. “Ukrayna’nın, geçici olarak işgal altındaki topraklarında yeterince hedefimiz var” diyen Reznikov, “Ayrıca hedefleri ortaklarımızla koordine etmeye hazırız” diye ekledi. (Sputnik)
 
2 Şubat Perşembe
 
21.43: St. Petersburg'da 2019'da kapanan Ford otomobil fabrikasının yerine bir ağaç işleme tesisinin açılacağı açıklandı. (TASS)
 
21.41: Rusya Satranç Federasyonu bir ay içinde Avrupa Satranç Birliği'nden ayrılarak Asya Satranç Federasyonu'na geçiş yapacağını açıkladı. Kararın Rus sporcuların rekabetin daha yüksek olduğu bir ortamda daha fazla maç yapma fırsatı bulabilmesi için alındığı belirtiliyor. Satrançta son yıllarda ulusal düzeyde en çok mesafe kaydeden ülkeler arasında Hindistan, Çin ve İran da var. Rusya Satranç Federasyonu Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan sonra kıta değiştiren ilk Rus organizasyon olacak.
 
21.37: Eski Habarovsk valisi Sergey Furgal cinayete azmettirme suçlamasıyla yargılandığı davada jüri tarafından suçlu bulundu. Furgal davanın siyasi saiklerle açıldığını iddia ederek suçlamaları reddediyor. Eski valinin çarptırılacağı ceza 6 Şubatta açıklanacak.
 
18.41: Avrupa Birliği Konseyi, Ukrayna'ya 500 milyon euroluk yedinci askeri yardım paketini onayladığını duyurdu. Ayrıca Ukrayna askeri personelinin eğitimi için 45 milyon euro tahsis edilecek. AB Konseyi bildirisinde, yeni yedinci paketin Avrupa Barış Fonu'ndan Ukrayna'ya yapılan toplam askeri yardımı 3,6 milyar avroya çıkardığı belirtiliyor.
 
18.40: ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, uzun menzilli füzeler de dahil olmak üzere Ukrayna'nın silah ihtiyacını karşılamak için çalıştıklarını söyledi. Nuland'a göre "Ukrayna'nın hava sahasını kontrol etmek için böyle bir desteğe ihtiyacı var." The Wall Street Journal, 3 Şubat'ta ABD'nin Kiev için yeni bir askeri yardım paketi açıklayacağını, paketin menzili yaklaşık 150 km olan uzun menzilli GLSDB füzelerini de içerebileceğini yazmıştı.
 
17.10: Bloomberg ajansı, ABD'nin Ukrayna stratejisi önemli değişikliklerden geçtiğini yazdı. Hal Brands imzalı analize göre, Biden yönetimi, "Moskova ile ihtilafın erken ve nihai bir diplomatik çözümü umuduyla Kiev'e en son Batı silahlarının tedarikini artırma" kararı aldı. Makaleye göre Washington stratejisini güncelleyerek Ukrayna'ya Patriotlar ve tanklar dahil daha gelişmiş silahlar gönderiyor, ayrıca daha uzun menzilli mühimmat sağlama taahhüdünde bulunuyor. Yazıda, "En önemli değişiklik olarak, Amerikan yönetimi, Kiev'e Kırım'daki Rus hedeflerini vurma izni veriyor" denildi.
 
17.03: Economist Intelligence Unit tarafından yayınlanan Demokrasi Endeksi'nde Rusya 124. sıradan 146. sıraya geriledi. Değerlendirilen 167 ülke arasında Rusya 22 pozisyon geriledi ve Sudan, Gine, Burundi ile aynı seviyede gösterildi. Rusya 16 yıldın en düşük poizsyonunda yer aldı. Türkiye 103'üncü sırada kaldı.
 
17.01:  Von der Leyen, askeri operasyonun başlamasının yıldönümünde Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar getirmeyi planladıklarını duyurdu.
 
16.58: Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen ile Kiev'de görüşen Zelenskiy, Rusya'nın yaptırımlara daha hızlı uyum sağlamaya başladığını, Avrupa'nın yeni yaptırımlar getirme hızının yavaşladığını savundu.  
 
16.57: 3 Şubat için ABD dolarının resmi kuru 70.04 ruble, euro kuru 76.96 ruble olarak açıklandı. 
 
16.55:  Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin Lahey'de Rusya'nın Ukrayna'daki operasyon nedeniyle yargılanması için kanıt toplamak üzere bir koordinasyon merkezi kurmayı planladığını duyurdu.
 
16.52: Başkan Putin, Stalingrad Savaşı'ndaki zaferin 80. yıldönümü kutlamaları için Volgograd'a geldi. Ziyaret sırasında Başkan, Mamaev Kurgan'daki Stalingrad Savaşı müzesindeki sönmeyen  ateşe çelenk koyacak. Stalingrad Muharebesi, 17 Temmuz 1942'den 2 Şubat 1943'e kadar bugünkü Voronej, Rostov, Volgograd bölgeleri ve Kalmıkya Cumhuriyeti topraklarında gerçekleşti. Şubat ayına kadar Sovyet birlikleri, Mareşal Friedrich Paulus'un 6. Ordusunu kuşattı. 2 Şubat'ta Stalingrad yakınlarındaki Alman grubu teslim oldu.
 
14.30: Avrupa Parlamentosu, AB ülkelerini "en kısa sürede" Rusya'ya karşı 10'uncu yaptırım paketini kabul etmeye çağırdı.
 
14.25: Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, tarafsızlık ilkesine bağlı kalan Sırbistan'ın NATO ülkeleri ile çevrili olduğunu, Rusya'ya yönelik yaptırımları desteklemeyi reddetmesi nedeniyle Batı'da müttefiksiz kaldığını söyledi.
 
14.19: Rusya'da bugünden başlayarak, on yıl süreyle geçerli olan elektronik yeni tip pasaport başvurularının kabulü geçici olarak askıya alındı. Resmi kurum Goznak, bu durumu başvuruların artması ve mikroçip yetersizliği ile açıkladı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı çip üretiminin durmadığını söyledi. (RBC)
 
12.38: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "bir sonraki Ukrayna" olma rolünün Moldova'ya biçildiğini söyledi. Lavrov Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu'nun "Moldova'yı Romanya ile birleştirmek dahil" her şeye hazır olduğunu iddia etti. Lavrov Sandu'nun demokratik teamülleri çiğneyerek NATO'ya katılmak için kendini paraladığını, ayrıca Romanya vatandaşı olduğunu söyledi.
 
Geçtiğimiz hafta Politico dergisine bir söyleşi veren Maia Sandu ülkesinin daha geniş bir askeri ittifakın parçası olmak için ciddi bir tartışma içine girdiğini söylemişti.
 
Moldova'nın Ukrayna sınırındaki Transdinyester bölgesi 1990'lardan bu yana fiilen Rusya'nın kontrolünde.
 
12.22: Politico'ya konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi ABD'nin üçüncü ülkelerin Ukrayna'ya F-16 tedarik etmesine yeşil ışık yakabileceğini söyledi. Filolarını F-35'lerle yenileyen Danimarka ve Hollanda ellerindeki F-16'ların bir bölümünü Ukrayna'ya verebileceklerini açıklamıştı. Hollanda Hava Kuvvetleri'nin elinde 40 adet aktif F-16 bulunuyor.
 
12.20: Organik gıda üreticisi ArgiVolga'nın kurucusu Sergey Baçin RBC'ya verdiği demeçte yabancı mayalara yaptırım uygulanması durumunda Rusya'nın smetanasız kalabileceği uyarısında bulundu. Baçin sektörün ithal ara ürünlere bağımlı olduğunu söyledi.
 
11.48: Rus havayolu şirketi Aeroflot'un yeni oluşturduğu bölgesel kalkınma biriminin başına Maliye Bakanı Anton Siluanov'un oğlu Aleksey Siluanov atandı. Oğul Siluanov daha önce Aeroflot içinde başka bir görevdeydi. (RBC)
 
11.32: Avusturya dört Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etti. Diplomatlardan ikisinin Birleşmiş Milletler daimi misyon üyesi olduğu bildiriliyor.
 
11.25: Ria ajansı bazı Türk vatandaşlarının gönüllü olarak Rusya saflarında Ukrayna'ya karşı çarpıştığını ileri sürdü. Ajansın yayınladığı video haberde Türkçe konuşan bir kişinin "Emperyalizme ve Nazilere karşı savaşmak için Rusya ordusuna katıldığını" söylediği görülüyor. Videodaki ikinci kişi konuşmazken ikisinin de askeri kamuflaj ve silah taşıdığı ve Z sembolleri kullandığı görülüyor.
 
10.32: Politico dergisi Pentagon yönetiminin Ukrayna'nın Kırım'ı yakın gelecekte geri alabileceğine inanmadığını yazdı. Habere göre bu kanı üst düzey 4 Pentagon yetkilisinin Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'ne verdikleri brifingte dile getirildi.
 
10.30: Shell, Salym Petrolum Development'taki yüzde 50'lik hissesini Gazprom Neft'e satmak üzere anlaşma imzaladı. Salym Petroleum Development, Batı Sibirya'daki Salym petrol sahalarının geliştirilmesi için Gazprom Neft ve Shell ortaklığıyla 1996'da kurulmuştu.
 
09.46: Ünlü Rus yazar Boris Akunin yazdığı bir romandan uyarlanan tiyatro oyununun afişinde isminin savcılık tarafından kaldırılmak istendiğini açıkladı. Uzun süredir Rusya dışında yaşayan Akunin Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyona karşı çıkan isimler arasında yer almıştı. Akunin adını açıklamadığı tiyatronun yöneticilerinin kendisini arayarak ne yapmaları gerektiği yönünde fikir istediğini söyledi. Eserleri Türkçeye de çevrilen Akunin Rusya'nın en popüler yazarlarından biri.
 
09.09: Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell Ukrayna'ya savaş uçağı temin edilmesinin masadaki seçenekler arasında yer aldığını söyledi. Borrell "Benim işim konsensüsü sağlamak" şeklinde konuştu. Öte yandan New York Times'da çıkan bir değerlendirme F-16'lar konusunda ABD yönetiminin tutumunun katı olmadığı, zaman içinde değişmesinin muhtemel olduğu yönünde yorumlara yer verdi. ABD Başkanı Biden önceki gün "Ukrayna'ya F-16 verilecek mi?" sorusunda kısaca "Hayır!" demişti.
 
09.04: Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya askeri yardım açıklamayı sürdürüyor. İspanya 20 adet M-113 zırhlı personel taşıyıcı vereceğini açıklarken Fransa da hava savunma sistemleri için MG-200 model radar tedarik edeceğini duyurdu.
 
09.03: Sivastopol'da inşaat işçilerin kaldığı konteynerlede çıkan yanfında 7 kişi hayatını kaybetti. TASS ajansı 200 m2'lik alanı etkileyen yangının söndürüldüğünü bildiriyor.
 
08.38: Almanya füze saldırılarına karşı koruma sağlayacak bir kalkan sistemi için 17 milyar dolar kaynak ayırdı. Bloomberg'in haberine göre hükümet savunma sanayi şirketleriyle görüşmelere başladı.
 
08.37: Moskova Borsası'nda euro kuru yüzde 0,55'lik artışla 77 rublenin üzerine çıktı. Dolar kuru 70,01 ruble.
 
06.20: Donetsk bölgesindeki Kramatorsk şehrinde dün gece bir apartmana isabet eden füze sonucu en az 3 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Kurtarma operasyonu devam ederken, ölü sayısının artabileceği bildiriliyor. Ukrayna tarafı, Rusya'nın fırlattığı bir İskender-K füzesinin kentin meskun mahalline düştüğünü, en az 8 apartmanın hasar gördüğünü iddia etti. Zelenskiy de gece yayınladığı videoda Rusya'yı suçladı.
 
06.21: Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin, "Rusya'nın son Ukraynalı kalana kadar askeri operasyon yapmak istemediğini" söyledi. Narışkin, "Elbette Rusya son Ukraynalıya kadar savaşmak istemiyor. Ukrayna sakinlerinin çoğunun normal insanlar olduğunun farkındayız. Barışçıl bir hayat yaşamak istiyorlar, ancak totaliter Kiev rejiminin ve NATO'nun saldırgan politikasının kurbanları ve rehineleri haline geldiler” dedi.
 
1 Şubat Çarşamba
 
21.20: Rusya'da otomobil üretimi 2022 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 67'lik düşüşle 450 bine geriledi. Böylece ülkede istatistiklerin tutulmaya başlandığı yıldan bu yana en düşük üretim rakamına ulaşılmış oldu. Rusya'da yıllık otomobil üretimi en son 2008 küresel krizinin ardından 597 bine düşmüştü.
 
Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği özel askeri operasyondan sonra Renault, Toyota, Hyundai, Ford, Mercedes ve BMW gibi üreticiler fabrikalarını kapatmak ve montaj üretim anlaşmalarını iptal etmek suretiyle pazardan çekildi. 
 
Yedek parça ve bileşen tedarikinde sorun yaşayan Avtovaz da bazı modelleri üretimden kaldırdı, üretilen modellerin modifikasyonunu düşürdü ve renk gamını daralttı. Moskova'da Renault'nun belediyeye devrettiği fabrikada Moskviç markasıyla Çinli otomobillerin montaj üretimi başladı. Kaliningrad'daki Avtotor fabrikası da BMW, Hyundai ve Kia ile sözleşmeleri feshettikten sonra Çinli otomobillerin montaj üretimine başladı.
 
Resmi istatistik servisi Rosstat aralık ayında genel sanayi üretiminin de yüzde 4,3 düştüğünü açıkladı.
 
21.19: Kazakistan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Rusya'daki ticari temsilciliğini kapatmaya hazırlanıyor. Bakanlık ilgili kararı "optimizasyon ihtiyacıyla" gerekçelendiriyor.
 
21.18: Rusya'nın Volgograd şehrinde uzun bir atadan sonra ilk kez yeni bir Stalin anıtı dikildi. Kommersant gazetesi yeni anıtın Stalin döneminde siyasi teröre kurban gidenlerin anısına daha önce açılan anıta 120 metre mesafede dikildiğine dikkat çekti.
 
17.43: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki bölgelerinin Ukrayna tarafından ateşe maruz kalmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. 
 
17.03: Polonya devlet enerji şirketi Orlen, Rus petrolünün sevkiyatından tamemen vazgeçmeye hazırlandığını, petrol alımlarının yüzde 90'ını artık Rusya dışındaki ülkelerden yaptığını açıkladı. 
 
15.32: RBK.ru, Türkiye havaalanlarında antrepo hizmeti veren Havaş şirketinin, yaptırımlar nedeniyle Rusya, Belarus ve İran'ın, ayrıca ünlü oligark Roman Abramoviçin Boeing uçaklarına hizmet vermeyi durdurabileceğini yazdı. Haber, Havaş Genel Müdürü Mete Erna'nın konuyla ilgili mektubuna dayadırıldı. 
 
14.50: Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde görev yapan emekli yarbay, askeri uzman Andrey Maroçko, Rus medyası ile söyleşisinde, Rusya ordusunun Donbas'taki Artyomovsk şehrini tamamen kuşatması için 10 kilometre mesafe kaldığını söyledi. Maroçko, Ukrayna ordusunun bugünkü şartlarda şehri planlı olarak terk etmesinin mümkün olmadığını belirtti. 
 
13.13: AFK Sistema, Norveçli Wenaas grubunun Rusya'daki otellerini 203 milyon euroya satın alacağını duyurdu. Gruba ait 10 otelden biri St. Petersburg Nevski Bulvarı'nda, diğeri ise Şeremetyevo havalimanının içinde. RBC 203 milyon euroluk satış tutarının yüzde 10'luk bölümünün "gönüllü katkı" çerçevesinde federal bütçeye aktarılacağını yazıyor.
 
13.02: Peskov, Başkan Putin ile ABD Başkanı Biden arasında müzakere planı olmadığını, Rusya için artık asıl amacın askeri özel oğerasyonun hedeflerine ulaşmak olduğunu söyledi.
 
13.01: Kremlin Sözcüsü Peskov, "İstihbarat dahil tüm NATO askeri altyapısı 7/24 Rusya'ya karşı çalışıyor. Rusya, NATO'nun bu politikasının yarattığı düşmanca koşulları görmezden gelemez" dedi.
 
12.54: Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, Sverdlovsk bölgesindeki bir demiryolundaki elektrik panellerini ateşe verdiklerini saptadığı üç Rus'u gözaltına aldı. Yapılan açıklamada, "sanıkların parasal bir ödül için Ukraynalı neo-Nazilerin talimatıyla terör saldırısı hazırlığında oldukları" bildirildi. Sanıklar hakkında müebbet hapis cezası istenebileceği bildirildi. (Lenta)
 
12.53: CNN'in haberine göre, ABD yönetimi müttefik ülkelerin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları tedarik etme kararı almaları durumunda buna engel olmama eğiliminde.
 
12.47: Rusya'da imalat sanayilerinin iş aktivite endeksi (PMI) bir önceki aya düştü. S&P Global'e göre aralık ayından 53 puan olan endeks, ocakta 52.6'ya indi. Analistlere göre, Rus imalat sektörünün durumunda düzelme var ancak toparlanma "son üç ayın en yavaş hızı" oldu. Endeks değerinin 50 puanın üzerinde olması ekonomik aktivitede artışa, altında olması ise düşüşe işaret ediyor.
 
12.25: Çekya'nın yeni devlet başkanı Petr Pavel BBC'ye verdiği söyleşide Ukrayna'nın "savaş biter bitmez" NATO'ya alınmasından yana olduğunu söyledi. Emekli bir general olan ve kendisi de NATO'da görev yapan Pavel Batının Ukrayna'ya savaş uçağı tedarik etmesi gerektiğini de belirtiyor.
 
12.17: Moskova'da Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı bir kadın Kızıl Meydan'da buzağı gezdirdiği gerçekçesiyle gözaltına alındı. Alicia Day adlı genç kadının para cezasına çarptırılması bekleniyor. Kadın buzağıyı bir ilan sitesi üzerinden aldığını ve Kızıl Meydan'ı göstermek için dışarı çıkardığını söyledi. Daha önce BBC'de çıkan bir haberde aslen New York'lu olan Alicia Day'in Ukrayna'nın Dnipro şehrinde yaşadığı bilgisi yer almıştı.  Rusya'nın düzenlediği askeri operasyondan kısa bir süre önce BBC'ye konuşan ve kendisini vegan aktivist olarak tanımlayan Day Ukrayna'dan ayrılmayı düşünmediğini söylemişti.
 
11.44: Ünlü televizyoncu Aleksandr Nevzorov Rus ordusunun itibarını zedelemek suçlamasıyla yargılandığı davada 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ukrayna'ya düzenlenen operasyondan sonra Rusya'yı terk eden Nevzorov gıyabında yargılanıyordu. Rusya İnterpol'dan Nevzorov'un iadesini istemiş, ancak kurum bu isteğe olumsuz yanıt vermişti.
 
11.15: Dziennik Gazeta Prawna gazetesi ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Polonya'da bir araya gelmesinin planlandığını yazdı. Habere göre görüşme sırasında Zelenskiy Biden'a 10 maddelik bir barış planı sunacak.
 
10.21: Gazprom Ukrayna üzerinden Avrupa'ya pompalanan gaz miktarını uzun bir aradan sonra ilk kez arttırdı. 1 Şubat itibarıyla Suca hattı üzerinden pompalanan gaz miktarı 29,4 milyon m3'e yükseldi.
 
09.42. Rusya Sivil Havacılık Ajansı Rosaviatsia Batılı ülkelerin yaptırımlarından sonra 180 uçağın kaydının silindiğini açıkladı. Yabancı üreticiler tarafından üretilen ve daha Bermuda ve İrlanda'ya kayıtlı olan bu uçakların kaydı Rusya'ya alındı. Rosaviatsia yetkilileri sürecin sürdüğünü bildiriyor.
 
09.07: Macaristan Başbakanı Viktor Orban Ukrayna'nın bağımsız bir devlet olarak ayakta kalabileceğinden şüpheli olduğunu söyledi. Politico dergisinin haberine göre Orban zamanın Rusya'dan yana olduğu ve Ukrayna'nın bu çatışmadan galip çıkamayacağı düşüncesinde. 
 
08.32: İsrail Başbakanı Benjamin Rusya ile Ukrayna arasında aracılık etmeye hazır olduklarını açıkladı. Netanyahu çatışmanın erken aşamalarında kendisine böyle bir teklifin geldiğini söyledi. Konuyu haberleştiren Kommersant gazetesi şu anda Rusya ve Ukrayna arasındaki gayriresmi aracılık rolünü Recep Tayyip Erdoğan'ın üstlendiğini yazıyor.
 
08.30: Avrupa'nın en büyük doğal gaz depolarından birinde yangın çıktığı açıklandı. 31 Ocak günü meydana geldiği öğrenilen olay Almanya'da Astora şirketine ait Reden deposunda gerçekleşti.
 
08.28: Amerikalı silah üreticisi General Atomics Ukrayna'ya tanesi 1 dolardan Reaper MQ-9 insansız hava aracı vermeyi teklif etti. The Wall Street Journal'ın haberine göre İHA'ların tanesi 1 dolar olsa da eğitim ve nakliye masrafları 10 milyon doları buluyor. Habere göre hava araçlarının düzenli bakımı için de yılda 8 milyon dolara ihtiyaç var.
 
01.03: Reuters'in flaş olarak geçtiği habere göre, ABD, Ukrayna'ya yaptığı askeri yardıma 2,2 milyar dolarlık uzun menzilli füzeleri de dahil etme kararı aldı. Ajansın adı açıklanmayan iki ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, 150 km menzilli füzeler ilk kez pakete dahl edilecek. Şu ana kadar ABD sadece Kiev'e sadece 70 km menzilli füzeler veriyor, daha uzun menzilli füzelere Rusya topraklarını vuracağı ve gerginliği tırmandıracağı için sıcak bakmıyordu. Aralık ayında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, 2023'te ABD'nin 300 km menzilli ATACMS füzelerini Ukrayna'ya devredeceğini iddia etmişti. Ukrayna ayrıca 800 km menzilli füze de talep etmişti. Reuters, uzun süre uzun menzilli füze vermeye yanaşmayan ABD'nin, tank sevkina onay verdikten sonra bu konuda da ileri adım atmaya karar verdiğine dikkati çekiyor.  
 
31 Ocak Salı
 
21.32: Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Rusya'yı Yeni START anlaşmasını bozmakla suçladı. Kısaca Yeni START olarak bilinen Stratejik Saldırı Silahlarının Daha Fazla Azaltılması ve Sınırlandırılması için Önlemler anlaşması ABD ile Rusya arasında 2010'da imzalanmıştı. Anlaşmaya Rusya adına Dmitri Medvedev, ABD adına da Barack Obama imza koymuştu.
 
The Wall Street Journal'ın haberine göre ABD yönetimi Rusya'yı Amerikalı uzmanların Rusya'daki nükleer tesis ve üslerde denetim yapmasına izin vermemekle itham ediyor.
 
Taraflar son olarak 2022 kasım ayında Mısır'da bir görüşme gerçekleştirmeyi planlamış ancak Rusya tarafı görüşmeyi iptal etmişti.
 
Öte yandan Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi yetkilileri ABD Dışişlerinin iddialarını reddetti. RBC'ya konuşan Konsey Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev, ABD'li yetkililerin açıklamalarını "yumuşak bir ifadeyle haksız, adını koyarak söylemek gerekirse yalan" sözleriyle niteledi. Kosaçev Yeni START'ı Rus uzmanların denetimleri için şartları zorlaştırmak suretiyle önce Amerikalıların ihlal ettiğini söyledi.
 
20.35: ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Rusya ile İran arasındaki askeri işbirliğinin gelişmesinden endişe duyduklarını açıkladı. Orta Doğu turunun İsrail durağında konuşan Blinken Rusya ve İran'in birbirine silah temin etmesinin hem ABD'yi, hem de İsrail'i kaygılandırdığını dile getirdi.
 
20.33: Rusya Sivil Havacılık Ajansı Rosaviatsia'nın başı Aleksandr Neradko Avrupa Birliği'nin yaptırımlar yardımıyla Rusya'da sivil havacılığı öldürmek niyetinde olduğunu ancak Rusya'da yönetimin buna izin vermeyeceğini söyledi. Neradko yaptırımların hedefine ulaşmadığını sözlerine ekliyor.
 
18.04: Belarus Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Rusya Federasyonu ve Belarus'un ortak taktik uçuş tatbikatları doğası gereği savunma amaçlıdır ve diğer ülkeleri hedef almamaktadır" denildi.
 
17.59: Roman Abramoviç'in Chelsea futbol kulübünü satmasından elde edilen 2,3 milyar sterlin (2,8 milyar dolar) gelirin, yakında Ukrayna'ya insani yardım için bağışlanabileceği bildirildi. The Telegraph haberi İngiliz hükümet yetkililerine dayandırdı. Kulübün satışından elde edilen para, hükümetin de bilgisi dahilinde mayıs ayından bu yana özel bir hesapta bulunuyor. Amerikalı finansçı Todd Boely ve ortakları, bir spor takımı için şimdiye kadar ödenen en yüksek miktar olan 2,5 milyar sterlin bedelle Chelsea'yi almıştı.
 
17.57: Kremlin, Başkan Putin'in Cezayirli mevkidaşı Abdelmajid Tebbun ile telefon görüşmesi yaptığını bildirdi. Açıklamaya göre iki ülke liderleri, "Rusya-Cezayir işbirliğinin giderek gelişmeye devam ettiğini" ifade ettiler. 
 
17.01: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Batı'dan ilk etapta 120-140 civarı tank beklediklerini söyledi.
 
17.00: Telegraph'ın haberine göre, İngiltere bugüne dek 10 bin Ukrayna askerini eğitti ve bu yıl 40 bin askeri daha eğitmeyi planlıyor.
 
16.58:  Yılbaşı tatilini geçirdiği Meksika'dan fotoğraf ve video paylaşınca yerel ve federal makamlar tarafından sert eleştirilere maruz kalan Kursk Bölgesel Duması milletvekili Maksim Vasiliyev, bu kez özel harekât bölgesine giderek çektiği bir videoyu VKontakte sayfasında yayınladı.
 
16.55: Başkan Putin, ülkesnin sınır bölgelerinde terör tehdidi seviyelerinin ilanınına ilişkin zaman sınırlarını kaldıran bir kararname imzaladı. Daha önce terör tehdidi seviyesi 15 günden fazla olmayan bir süre için ilan edilyordu. Sarı veya yüksek seviyeli terör tehdidi, 2022 baharında sınırdaki Belgorod, Kursk ve Bryansk bölgelerinde ve kısmen Sivastopol, Voronej, Kırım ve Krasnodar bölgesinde
uygulanmaya başlanmış, sürekli uzatılmıştı. Rusya'nın sınır bölgelerindeki sarı terör tehlikesi en son 20 Ocak'ta uzatılmıştı.
 
14.14:  Peskov, Kremlin'in özel askeri harekat başlatma kararının doğruluğundan emin olduğunu belirterek, "Donbass'da yaşayan insanları kurtarmak gerekiyordu" dedi.
 
14.11:  Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Dairesi Başkanı Kirill Budanov, Rusya'da saldırı eylemleri planlayan ajanların varlığını kabul etti. Washington Post ile röportajında Budanov, "Rusya topraklarında sabotaj hazırlığı yapan insanlar olduğunu" söyledi. Budanov'a göre tehdit "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü sağlanana kadar" devam edecek. (Kommersant)
 
14.09: Budapeşte'de Mevlüt Çavuşoğlu'nu ağırlayan Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna'da arabuluculuk çabaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesini önerdi.
 
14.07: Kremlin Sözcüsü Peskov, Baltık ülkeleri ve Polonya'nın Rusya ile gerilimi ve çatışmayı tırmandırmak için her şeyi yapmaya hazır olduklarını savunarak, "Bunun sonuçlarını çok az düşünüyorlar" dedi. 
 
14.05:  Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, "Batı, Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımlarının sefil bir şekilde başarısız olduğunu kabul edecek cesarete sahip değil. Yaptırımları işe yaramıyor" dedi.
 
14.04: Rusya Başsavcısı Igor Krasnov, Başkan Putin ile yaptığı görüşmede, yasa dışı şekilde seferber edilen 9 bin Rusya vatandaşının evlerine geri gönderildiğini söyledi. Krasnov'un bildirdiğine göre, seferber edilenlerin bir kısmı sağlık nedenleriyle geri gönderildi. Başsavcı, "Sağlık sorunları nedeniyle hiçbir şekilde seferber edilmemesi gerekenler de dahil olmak üzere, yasa dışı olarak seferber edilen 9 binden fazla vatandaş, soruşturma sonrasında evlerine döndü" dedi.
 
12.23: Rusya vatandaşları 2022'de bebek maması ve bebek hijyeni ürünlerine bir önceki yıla kıyasla yüzde 8 daha az para harcadı. RBC gazetesi söz konusu düşüşte nüfusun azalmasının yanı sıra ekonomik problemlerin rol oynadığını yazıyor.
 
12.00: Rus ordusunun kontrolünde bulunan Melitopol şehrinde Sovyetler Birliği döneminden kalma sokak isimleri geri getirildi. Kommersant'ın aktardığına göre 55 sokak, 30 ara sokak ve bir meydanın adı değiştirilecek. Geri gelen adlandırmalar arasında Roza Luksemburg Sokağı ve Devrim Meydanı da var.
 
11.56: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Güney Kore'nin ABD'nin nükleer şemsiyesi altında korunacağını açıkladı. Bir ülkenin savunulması için nükleer silahların da kullanılmasını öngören caydırıcılık doktrini nükleer şemsiye olarak adlandırılıyor.
 
11.54: Rus hükümeti hava yolu taşımacılığında yaşanan yedek parça sorununu çözmek için servis şirketlerini vergiden muaf tutmayı planlıyor. RBC'nın haberine göre, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı kısa bir süre sonra Duma'nın önüne gelecek.
 
11.23: Önceki yıla kadar Kaliningrad'da BMW, Kia ve Hyundai montajı gerçekleştiren Avtotor fabrikası Çinli otomobil modellerinin montaj üretimine başladı. Fabrikada montajlanan ilk model Chery'e ait Kaiyi E5 sedan oldu.
 
11.21: Rusya Merkez Bankası yetkilileri Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar sonucunda Euroclear ve Clearstream bünyesinde Rus yatırımcılara ait bloke edilen varlıkların toplam büyüklüğünü 5,7 trilyon ruble olarak açıkladı (81 milyar dolar).
 
10.36: Rusya parlamentosunun üst kanadına sunulan bir yasa teklifi ülkede Latin harfleriyle reklam verilmesinin yasaklanmasını öngörüyor. İş dünyası senatörlerin hazırladığı teklife tepki gösterdi. RBC'nın haberine göre teklife karşı çıkanlar arasında Sanayi ve Ticaret Odası, Ulusal Medya Grubu, Gazprom-media ve sokak reklamları operatörü Gallery gibi kurum ve şirketler de var. 
 
10.33: Rusya İçişleri Bakanlığı 2022'de 691 bin 45 yabancının Rusya Federasyonu vatandaşlığı aldığını açıkladı. Bu sayı bir önceki yıla kıyasla 44 bin kişi daha az. Rusya vatandaşlığından çıkanların sayısı ise 40'ta kaldı. Bakanlık yetkilileri vatandaşlıktan ayrılma başvurularının genelde 1 yılda nihayetlendirildiğini belirtiyor. Basitleştirilmiş prosedürde ise bu süre 3 ay.
 
10.06: Ukrayna Sınır Güvenliği Servisi son 7 ayda yalnızca 12 Rusya Federasyonu vatandaşına vize verildiğini açıkladı. Ukrayna Rusya'nın düzenlediği özel askeri operasyondan sonra bu ülkenin vatandaşlarına ülkeye giriş için vize alma şartı koymuştu.
 
09.50: Rusya Kültür Bakanlığı'nın Moskova'daki dünyaca ünlü resim galerisi Tretyakov'a bir yazı göndererek sergilenen resimlerin "geleneksel değerlere uygun olup olmadığının kontrol edilmesini" istedi. Rus basınında çıkan haberlere göre, ilgili yazı bir ziyaretçinin şikayetinden sonra hazırlandı. Ziyaretçinin galeride sergilenen bazı eserlerin "yıkıcı ideoloji belirtileri" göstermesinden rahatsız olduğu bildiriliyor.
 
08.36: ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı tedarik etme tartışmasına nokta koydu. Reuters'in aktardığına göre Biden bir muhabirin "ABD Ukrayna'ya F-16 tedarik edecek mi?" sorusuna kısaca "Hayır" yanıtını verdi. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby de Ukrayna'nın ihtiyacı olan silahları zaten tedarik ettiklerini söyledi. Öte yandan Pentagon yetkilileri Ukrayna'ya teslim edilecek 60 adet Bradley piyade muharebe aracının Avrupa'ya doğru yola çıktığını açıkladı.
 
 
08.27: Uluslararası Para Fonu IMF Rus ekonomisinin 2023'te yüzde 0,3 oranında büyüyeceğini öngördü. Fonun bir önceki tahmininde Rus ekonomisinin yüzde 2,3 oranında küçüleceği öngörüsüne yer veriliyordu.
 
00.49: Batı, tank kararının ardından bu kez Urayna'ya savaş uçağı yollanmasını tartışıyor. Polonya ve Holanda'nın ardından Fransa da bu konuda "yeşik ışık" yaktı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesi şansının ne olduğu sorusunai "Prensipte hiçbir şey yasak değil. Yeter ki bazı şartlar yerine getirilsin" dedi. Macron atılacak yardım adımının  Fransız ordusunu zayıflatmaması, çatışmaları tırmandırıcı etkiye sahip olmaması ve Rusya topraklarını hedef almak için kullanılmaması şartlarını ileri sürdü.
 
Fransız basınında çıkan haberlere göre Fransa, 1984 yılında kullanıma aldığı dördüncü nesil Mirage 2000 savaş uçaklarını göndermeyi düşünebilir. Bununla ilgili müzakereler olduğu, ancak daha yeni nesil Rafale savaş uçaklarının Ukrayna'ya teslim edilmesinin sözkonusu olmadığı vurgulanıyor. Fransa Savunma Bakanı Sabastien Lecornu'nun yardımcısı, Paris'in Kiev'in Ukraynalı pilotları eğitme talebini değerlendirdiğini söyledi .
 
Son dönemde Kiev, Amerikan F-16 veya F-15'ler, Avrupalı müttefiklerinden Alman Tornado veya İsveç yapımı Gripen uçakları almaya çalışıyor. Hollanda ve Polonya doğrudan hazır olduklarını teyit ederken, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, bu tür uçakların gelecekte de dahil olmak üzere Ukrayna'ya gönderilmesi ihtimalini reddetti. Kiev'e F-16 tedariki için Pentagon'da lobi yapıldığı, Kiev'in ABD tarafından üç ay süreyle eğitilmek üzere 50 pilotluk bir liste hazırladığı haberleri medyaya yansımıştı. 
 
30 Ocak Pazartesi
 
21.50: Rusya hükümeti Batılı ülkelerin petrol ihracatına tavan fiyat uygulanması yönündeki yaptırım kararına karşı alınacak önlemleri içeren kararnameyi açıkladı. Kararname petrol ihracatçılarına nihai alıcıya kadar fiyatı izleme ve tavan fiyat uygulanmasına izin vermeme sorumluluğunu yüklüyor. Avrupa Birliği, G7 ülkeleri Avustralya, Norveç ve diğer ülkeler 5 Aralıktan itibaren Rus petrolünün variline 60 dolardan fazla ödenmemesi hususunda anlaşmaya varmıştı. Karar üzerine Vladimir Putin hükümete karşı önlemler alma görevi vermişti.
 
21.34: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Avtovaz'ın boya tedarikinde sorun yaşadığı yönünde çıkan haberlerle ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlık yetkilileri fabrika yönetimiyle farklı senaryolar üzerinde çalıştıklarını, en kısa zamanda sorunu çözeceklerini açıkladı. Vedomosti gazetesi Avtovaz'ın boya bulunamaması nedeniyle yalnızca üç renkte araç üretmeye başladığını yazmıştı.
 
20.35: Yandex geçtiğimiz günlerde yaşanan kod sızıntısıyla ilgili yürüttüğü araştırmanın ön sonuçlarını açıkladı. Söz konusu kodları bir çalışanın sızdırdığı bildiriliyor.  Şirketten yapılan açıklamada Yandex.Lavka ve Yandex.Taksi servislerinde de şirketin politikalarıyla bağdaşmayan özellikler bulunduğunu ve hataların giderileceği belirtiliyor. Kommersant ve RBC'nın haberine göre sızan kodlar Yandex'in ilgili servislerinin bazı restoranlara ve sürücülere öncelikli pozisyon sağladığını ortaya koyuyor. Sızan kod parçaları ayrıca Yandex'in Alisa servisinin kullanıcının onayı olmadan mikrofonu aktif hale getirdiğini ve yorum satırlarında ırkçı ifadeler bulunduğunu göstermişti.
 
19.05: Moskova Borsası'nda dolar ve euro kuru yılbaşından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Dolar 70,42 rubleden işlem görürken, euro kuru yüzde 1'in üzerinde artarak 76,56 rubleye ulaştı.
 
18.09: Putin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile telefonda görüştü. Kremlin açıklamasına göre, görüşmede OPEC+ içindeki işbirliği ve ticaret ve enerji alanındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi ele alındı.
 
18.03: Uluslararası Para Fonu (IMF) analistleri, G7 ülkelerinin Rus petrolüne koydukları 60 dolarlık tavan fiyat uygulamasının, ham petrol ihracat miktarını olumsuz etkilemediği tespitinde bulundu.  Raporda, "Rusya'nın ticaretini, yaptırım uygulayan ülkelerden yaptırıma katılmayan ülkelere yönlendirilmesi nedeniyle, ihracatının önemli ölçüde etkilenmemesi bekleniyor" denildi. Rusya Maliye Bakanlığı'nın son verilerine göre Aralık 2022'de Ural petrolünün ortalama fiyatı varil başına 50,47 dolardı. Fiyat, Ocak-Aralık 2022'de ortalama fiyatı varil başına 76,09 dolar olmuştu. Ambargolu petrolün çoğu Çin ve Hindistan'a yönlendiriliyor. Hindistan "uygun fiyat" şartıyla Rusya'dan petrol alımını artırmaya hazır olduğunu duyurmuştu. Yani IMF'e göre Rusya düşen fiyatlar nedeniyle geliri azalsa da, aynı miktarda petrol satmaya devam edecek.
 
18.01: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in özel ilişkiler sahip olduğunu belirtti. Peskov, “Putin ile Erdoğan özel ilişkilere sahip. Bu ilişkiler gerçekten karşılıklı güvene, karşılıklı saygıya ve üstlendikleri yükümlülüklere bağlılığa dayanıyor. Söz ve yükümlülükleri yerine getirme yeteneği karşılıklı olarak değer bulmaktadır” dedi.
 
16.53: Yabancı bankaların özel bir komisyonun izni olmadan Rusya'daki iştiraklerini satmalarına Başkan Putin'in kararıyla getirilen yasağa rağmen, Amerikalı Goldman Sachs fiilen Rusya pazarındaki varlıklarını "dolaylı bir operasyonla" satmaya başladığı iddia edildi. RBC'nın haberine göre, Goldman Sachs'ın varlıkları, bankanın Rusya'daki şirketinin üst düzey yöneticileri tarafından satın alınıyor. 
 
16.48: Derecelendirme kuruluşu Fitch, Gürcistan'ın BB olan notunu teyit  etti ve ülke kredi notuna ilişkin değerlendirmesini "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Ajans, ülkenin GSYİH'sındaki yüzde 10,3'lük yüksek büyümeye vurgu yaparken, turizmin canlanması ve Rusya'dan sermaye-göçmen akışının rekor kırması sayesinde, kamu borcunu azaldığına ve uluslararası döviz rezervlerinin arttığına dikkati çekti. Güçlü sermaye girişi, larinin ABD doları karşısında yüzde 13 değer kazanmasını sağladı. Fitch, 2022'de yaklaşık 90 bin Rus ve Belarus'un Gürcistan'a göç ettiğini  tahmin ediyor.
 
16.46: ABD'nin yeni Moskova Büyükelçisi Lynn Tracy, geçen hafta görevine resmen başladıktan sonra ilk kez Rusya Dışişleri Bakanlığı'na gitti. Tracy'nin ziyareti öncesinde Dışişleri Bakanlığı binası yakınında toplanan bir grup "Neden geldiniz?", "Savaş ABD'nin işidir", "Tiger'lar ve Ambrams'lar (tanklar) aynı şekilde yanacak", "ABD terörist ülke" gibi sloganlar atarak tepkisini dile getirdi. (Sputnik)
 
16.41: Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç "Kırım'ın bir daha asla Ukrayna'nın bir parçası olmayacağı açık" dedi. Milanoviç, "Kosova Sırbistan'dan alındı, bağımsız devlet yapıldı ​​ve biz onu tanıyıp destekliyoruz. Ama bunu Kosova'nın sahibi olan devletin iradesi dışında bir kez yaptığınızda Rusların veya başka birinin aynısını yapması an meselesiydi. Kırım'ın bir daha asla Ukrayna'nın bir parçası olmayacağı açık. Önde gelen Alman generalleri bunu savaştan önce bile söylediler" dedi.
 
16.36: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, ülkesinin Rusya veya Ukrayna'ya silah satmadığını ancak ikisi haricindeki er ülkeye satableceğini söyledi.
 
16.34: Rusya'nın uzakdoğusundaki Zabaykalsik krayının valisi Alksandr Osipov, özel operasyonda Leopard ve Abrams tanklarını ele geçiren ya da imha edenlere 100 bin ruble ila 3 milyon ruble arasında mğkafat verileceğine dair bir kararname imzaladı. 
 
16.32: Rusya Merkez Bankası yarın için resmi dolar kurunu 69,59 ruble, euro kurunu ise 75,78 ruble olarak açıkladı. 
 
16.30: Dolar ve euro, 11 Ocak'tan beri ruble karşısında en yüksek seviyeleri gçrdü. Dolar 70.02 rubleye, euro 76,29 rubeye kadar çıktı.
 
13.37: ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Finansal İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson'ın Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman'ı ziyaret ederek Rusya ile İran'a uygulanan yaptırımların delinmesi konusunda uyarılarda bulunacağı belirtildi. Reuters'in ismi açıklanmayan bir ABD Hazine Bakanlığı temsilcisine dayandırdığı haberine göre yaptırımlar konusunda en üst düzey yetkili olan Nelson, bu hafta İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra BAE ve Umman'da temaslarda bulunacak. Rusya ile İran'a uygulanan yaptırımların delinmesi konusunu gündeme getirecek olan Nelson, Türk BAE, Umman yönetimleri ve şirketlerini kısıtlama uygulanan firmalarla çalışmaya devam edilmesi halinde G7 pazarlarına erişimi yitirme riskiyle karşı karşıya kalacakları konusunda uyaracak.
 
ABD Hazine Bakanlığı'nın Rusya'nın yaptırımlarını ve ihracat kontrollerini delme girişimlerini önlemeye yönelik çalışmalarını ilgili ülkelere aktaracak olan Nelson, İran'ın bölgedeki istikrarı bozucu faaliyetlerini, ekonomik büyümeyi ve yabancı yatırımları olumsuz etkileyen yasadışı finans risklerini de masaya yatıracak. Nelson'ın ziyareti, ABD ile Türkiye'nin pek çok konuda fikir ayrılığına düşmesi nedeniyle iki NATO müttefiki arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir döneme denk geliyor. Son dönemde Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakmayı reddetmesi Washington'u rahatsız ederken Ankara, F-16 savaş uçağı satın alma talebinin giderek iki İskandinav ülkesinin İttifak'a kabulüne endekslenmesine karşı çıkıyor. Geçen hafta WSJ, Biden yönetiminin, Rusya ve Belarus'un ABD yapımı yolcu uçaklarının Türkiye'deki havalimanlarında iniş kalkış yapmasına izin vermemesi için Ankara'yı 'sıkıştırdığını' yazmıştı. (Sputnik)
 
ABD Ticaret Bakan Yardımcısı'nın geçen ayki Ankara ziyaretinde, bu uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça gibi hizmetler veren Türk vatandaşlarına yaptırım gözdağı verilmişti.
 
13.34: Başbakan Şmıhal, Ukraynalı pilotların Batılı savaş uçaklarında ustalaşmak için en az 6 aya ihtiyacı olacağını, eğitimin hemen başlaması gerektiğini bildirdi.
 
13.33: Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna'ya olası F-16 savaş uçaklarının gönderilmesinin ancak NATO'da anlaşmaya varılmasının ardından ve müttefiklerle tam koordinasyon içinde gerçekleştirilebileceğini söyledi.
 
13.32: Kremlin Sözcüsü Peskov, İngiltere eski Başbakanı Johnson'ın "Putin'in kendisini füzelerle tehdit ettiği" iddiasını yalanladı, "Ortada tehdit yoktu" dedi. Peskov, “Bay Johnson’ın söylediği doğru değil. Dahası bu bir yalan. Füze saldırısı tehdidinde bulunulmadı” dedi.
 
12.39: Moskova yakınlarındaki Çehov kentine üç orta okul öğrencisi para karşılığı demiryoluna sabotaj düzenledikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Federal Güvenlik Servisi FSB çocukların ilgili emri Telegram üzerinden tanımadıkları bir şahıstan aldıklarını açıkladı. Çocuklar 14 yaşından büyük olduğu için suçlu bulunmaları halinde 10 yıl ile ömür boyu hapis arasında bir ceza alabilir. (Kommersant)
 
12.09: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Polonya ve Baltık ülkelerinin kendileriyle diplomatik ilişkileri koparma kararı alabileceğini, ancak Rusya'nın buna taraftar olmadığını söyledi.
 
11.10: Slovenya makamları Rusya adına casusluk yaptıkları iddiasıyla bir, Arjantin vatandaşı olmak üzere iki kişiyi gözaltına aldı. Söz konusu kişilerin Rus dış askeri istihbarat servisi GRU'ya mensup olduğu iddia ediliyor. Daha önce de Hollanda bir Brezilya vatandaşını GRU ajanı olduğu iddiasıyla gözaltına alıp Brezilya'ya sınır dışı etmişti. (Kommersant)
 
10.38: Vedomosti gazetesi boya tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle Lada otomobillerin en fazla 3 farklı renkte sipariş edilebildiğini yazdı. Habere göre mevcut renkler beyaz, siyah ve koyu yeşil. Gazete markanın daha önce 7-8 farklı renkte sipariş edilebildiğini hatırlatıyor.
 
10.26: The Washington Post gazetesi ABD yönetiminin Ukrayna'ya Abrams tanklarını ancak 2023 sonunda teslim edebileceğini yazıyor. ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna'da 31 tank vereceklerini duyurmuştu.
 
Öte yandan Rus petrol ekipmanları üreticisi FORES vurulacak her Abrams ve Leopard tankı başına 500 bin ruble ödül vereceğini duyurdu. İlk tankı vuran ekibe ise 5 milyon ruble vadediliyor. Şirket ayrıca Ukrayna'ya tedarik edilmeleri durumunda F-15 ve F-16 uçaklarını düşürecek ekiplere de 15 milyon ruble ödül vadetti.
 
10.03: Pazar gecesi Harkov'a düzenlenen füze saldırısında bir kadın hayatını kaybetti. Vilayet yönetimi üç kişinin de yaralandığını açıkladı. Saldırı sırasında bir S-300 füzesinin dört katlı bir konuta isabet ettiği bildiriliyor.
 
09.58: Bloomberg ajansı Rus petrolünün Asya pazarlarına İspanya üzerinden satıldığını yazdı. Habere göre petrolün yaptırımlardan etkilenmeden düşük lojistik maliyetiyle Asya pazarlarına ulaştırılabilmesi için İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta kullanılıyor.
 
09.57: Rus basını devlet telekomünikasyon kuruluşu Rostelekom'un Alişer Usmanov'a ait Megafon'u satın almak için görüşmeler yürüttüğünü yazıyor. Kommersant'ın haberine göre Usmanov'a ait USM Group, yüksek teknolojili telekomünikasyon ekipmanlarına erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle bu sektördeki varlığını yeniden yapılandırmak amacında.
 
09.35: İran'a ait 25 kamyon Irak-Suriye sınır geçisi sırasında kimliği belirsiz jetlerin saldırısına uğradı. İsrailli Jerusalem Post gazetesi kamyonların Irak'tan Suriye'ye geçiş yaptıktan sonra vurulduğunu yazıyor. Dubai merkezli Al Arabiya televizyonu kamyonların silah taşıdığını ileri sürdü.
 
09.30: Çokuluslu yatırım bankası Goldman Sachs Rusya'daki varlıklarını yerel yönetime devretmeye başladı. RBC gazetesi bankanın insan kaynakları servisi HeadHunter'daki hisse payını yüzde 5,9'a kadar indirdiğini yazıyor. Şirket elindeki hisseleri yerel yönetime sattı.
 
08.37: St. Petersburg'da düzenlenen tiyatro festivali Raduga geçtiğimiz günlerde kabul edilen yeni LGBT yasaları nedeniyle adını değiştirdi. Raduga kelimesi Rusçada "gök kuşağı" anlamına geliyor. Festivalin yeni adı "Bryantsev Genç Seyirciler Tiyatrosu Tiyatro Festivali" oldu. Festivali düzenleyen aynı adlı tiyatronun müdürü Svetlana Lavretsova "LGBT propagandası yapıyor gibi görünmek istemiyoruz," şeklinde konuştu. Rusya kasım ayında kabul ettiği yeni bir yasayla LGBT propagandası olarak yorumlanabilecek davranışlar sergileyen kişi ve kurumlara ağır cezalar getirmişti.
 
08.32: Uluslararası Olimpiyat Komitesi Rusya ve Belarus atletlerinin müsabakalara tarafsız bayrakla katılması konseptinin Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nda kendini kanıtladığını açıkladı. Komite böylece Rus ve Belarus atletlere olimpiyatlara katılımın önünü açmış oldu. Avustralya'da düzenlenen turnuvada tek kadınlar kategorisinde şampiyonluk Belaruslu Arina Sobolenko'nun olmuştu. Rus tenisçi Karen Haçanov ise erkekler kategorisinde yarı final gördü.
 
08.28: Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson Putin'le 2 Şubat 2022'de yaptığı bir telefon görüşmesi sırasında Rusya devlet başkanına Ukrayna'nın NATO'ya alınmayacağını söylediğini, Putin'in ise kendisini roketle vurmakla tehdit ettiğini söyledi. Eski başbakanın Sky News'e verdiği söyleşide kullandığı ifadeler şu şekilde:
 
"Putin bana şöyle dedi: 'Boris, Ukrayna'nın yakında NATO'ya girmeyeceğini söylüyorsunuz. Yakında derken tam olarak kastettiğiniz süre nedir?' Ben de şöyle söyledim: 'Ukrayna görünen gelecekte NATO'ya girmeyecek. Bunu siz de biliyorsunuz'. Konuşmanın bir noktasında Putin beni tehdit etti ve şöyle dedi: 'Boris, canınızı yakmak istemem, ama roketle bu sadece bir dakika sürer'." (Kommersant)
 
01.02: Devlet Başkanı Zelenskiy, Dontesk'deki Bahmut ve Vuhledar yakınlarında Ukrayna ordusunun zor durumda olduğunu söyleyerek Batılı müttefiklere gerekli silahları hızla tedarik etme çağrısıında bulundu. Telegram kanalındaki bir video mesajında, Rus ordusunun saldırılarını durdurmadığını vurguladı.
 
00.57: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya ile çatışmayı tırmandırmayacağına söz verdi ve Ukrayna'ya savaş uçağı tedarikini reddetti. Tagesspiegel ile yaptığı röportajda Scholz, Ukrayna'ya silah tedarik edilmesinin Almanya'yı çatışmanın bir parçası yapmadığını kaydetti ve Rusya ile NATO arasında bir gerilimi önleme sözü verdi. Olaf Scholz, Ukrayna'ya yapılan yardımı sürekli müttefikler arası bir rekabete dönüştürmenin yanlış olacağını, yeni tür silah taleplerinin mevcut krizi bir son noktasına yaklaştırmadığını söyled.
 
00.47: Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile ilişkilerinin dürüstlük üzerinde olduğunu söyledi. Bilecki'deki konuşmasında Rusya ile ilgili ilişkiler, S400 ve F-35 meseleleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya’yla bizim ilişkilerimizde karşılıklı bir itibar var, saygı var. Benim Sayın Putin’le ilişkilerim dürüstlük üzerinedir. Tataristan’dan Dağıstan’a vesaire bütün bu bölgelere varıncaya kadar, bizim oralardaki ricalarımızın bir karşılığı var. Şu anda Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerde tabii istediğimiz neticeyi her ne kadar alamıyorsak da diyoruz ki ‘Gelin şimdi üçlü bazı toplantılar yapalım.’ Nedir bunlar? İşte üçlü olarak Rusya, Türkiye, Suriye bir araya gelelim. Hatta hatta İran’ı da buna katabiliriz. İran da gelsin. Görüşmelerimizi bu şekilde yapalım ve bölgeye bir huzur gelsin. Bölge şu andaki yaşadığı sıkıntıları yaşamasın. Ve burada da biz netice aldık, alıyoruz ve alacağız” diye konuştu.
 
29 Ocak Pazar
 
16.36: Sky News TV kanalı, uzmanların hesaplamalarına atıfta bulunarak, Ukrayna topraklarının yüzde 40'ından fazlasının mayınlandığını iddia etti.
 
16.34: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Rusya'nın son günlerdeki ilerleyiş haberleri üzerine yaptığı açıklamada, "Doğu yönündeki durumumuz zor ama idare edilebilir” dedi. 
 
13.23: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Der Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, Putin ile telefon görüşmelerinin sürdürülmesini gerekli gördüğünü, her şeye rağmen diplomatik temasların sürmesi gerektiğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Peskov ise, Scholz ile telefon görüşmesinin Putin'in programında henüz olmadığını belirterek, "Ancak devlet başkanı temaslara açıktı ve yine öyle kalacak" dedi.
 
13.21: Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andriy Melnyk, Almanya'dan "Rus filosunu Karadeniz'den çıkarmak için HDW 212A sınıfı bir denizaltıyı Ukrayna'ya vermesini" istedi.
 
10.33: ABD'li Politico haber sitesi, bir grup ABD askeri yetkilinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyi onaylaması için Pentagon nezdinde "sessizce bastırdığını" yazdı. Yazıda, isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, henüz bir kararın verilmediğini belirterek, "Buna prensipte karşı değiliz" dedi. Geçen hafta başında, bazı kaynaklar Politico'ya Batılı askeri yetkililerin Ukrayna'ya savaş uçağı teslimatını da görüştüklerini söylemişti.
 
10.27: Kremlin sözcüsü Peskov , Financial Times'a demecinde, Başkan Putin'in düzenli olarak Rusya ekonomisinin durumu hakkında raporlar aldığını söyledi. Peskov, Putin'den gerçeklerin gizlendiği ve çarpıtılmış bilgiler verildiği iddialarını yalanladı. Rusya Merkez Bankası'ndaki kaynaklara atıfta bulunan Financial Times, "ekonomik istatistiklerin şeffaf olmaması nedeniyle sistem içindekiler için bile sorunların ortaya çıktığını" yazmıştı. Peskov iddiaları yalanlarken, "Başkanın eksiksiz bilgisi var, hükümetin ekonomi kanadıyla düzenli olarak toplantılar yapılıyor" dedi.
 
10.25: Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, özel askeri harekatı "Ukrayna'nın Amerikan sömürgecilerinden kurtuluş savaşı" olarak niteledi.  Volodin, Telegram kanalında "Yankiler, evinize dönün" dediği mesajında, "Dokuz yıl önce Kiev'de bir darbe sonucunda iktidar Washington'un kontrolüne geçti ve bunun sonucunda kukla bir Nazi rejimi kuruldu" dedi. Volodin, Ukrayna makamlarının "sakıncalı medyayı kapattığını, siyasi partileri yasakladığını" ve aynı zamanda "ülkeyi yağmaladığını" savundu.
 
01.15: Wagner özel askeri şirketinin sahibi Yevgeni Prigojin, kuşatma altındaki Bahmut'un kuzeyinde yer alan Blagodatnoye köyünün kontrol altına alındığını duyurdu. Prigojin, “Wagner birimleri Blagodatnoe'yu aldı" dedi. 
 
01.13: NATO Askeri Komitesi Başkanı Koramiral Rob Bauer, "ittifakın Rusya ile doğrudan çatışmaya hazır olduğunu" açıkladı. Portekiz RTP'sine verdiği bir demeçte Rob Bauer, Rusya'ya yeniden silahlanmanın ittifakın önceliği olduğunu söyledi. Askeri komite başkanı, askeri inisiyatifin artık Rusya'ya ait olduğunu belirtirken, NATO'nun Rusya ile doğrudan bir çatışmaya hazır olup olmadığı sorulduğunda Rob Bauer, "Biz hazırız" yanıtını verdi. Rob Bauer,, Moskova'nın planlarına ilişkin vizyonun konusunda, "Eski Sovyetler Birliği'ne dönüşten bahsediyoruz. Alında Rusya'nın stratejik hedefleri Ukrayna'nın ötesine geçtmiş durumda" dedi.
 
28 Ocak Cumartesi,
 
21.08: Macaristan Başbakanı Orban, Almanya'nın Ukrayna'ya tank nakletme kararını kınadı. Orban, bu tür eylemlerin Almanları çatışmaya doğrudan katılmaya yaklaştırdığını söyledi.
 
21.07: Reuters'in haberine göre ABD Hazine Müsteşar Yardımcısı, Rusya'nın Batı yaptırımlarını delmesi konusunda uyarıarda bulunmak üzere önümüzdeki hafta Türkiye ve BAE'ye gidecek.
 
21.05: Belarus sınır komitesinin bildirdiğine göre, Ukrayna sınıra 17 bin askerini konuşlandırdı. 
 
19.12: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LHC) Novoaydar şehrindeki bir hastaneyi HIMARS füzesiyle vurması sonucu 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 24 kişinin daha yaralandığını belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Ukrayna ordusu, 28 Ocak sabah saatlerinde, LHC’nin Novoaydar şehrinde ilçe hastanesinin binasına ABD yapımı HIMARS füzesiyle kasıtlı saldırı düzenledi” ifadesine yer verildi. Hastanede uzun süredir yerel insanların yanı sıra, çatışmalarda yaralanan Rus askerlere de yardım sağlandığı belirtilen açıklamada, “Saldırıda, aralarında tedavi görenler ve sağlık uzmanları olmak üzere 14 kişi öldü, 24 kişi daha yaralandı” dendi. Saldırıda yaralananlara gereken tıbbi yardımın sağlandığını kaydeden Rusya Savunma Bakanlığı, “Faaliyette olan sivil sağlık kuruluşuna bilinçli füze saldırısı, koşulsuz şartsız Kiev rejiminin işlediği ağır savaş suçu” diye vurguladı. (Sputnik)
 
12.51: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, Moskova ile Ankara'nın doğal gaz hub'ına dair güvenlik meseleleriyle ilgili görüşmelere başladığını açıkladı. 
 
11.19: Ukrayna'nın Fransa Büyükelçisi Vadim Omelçenko, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya toplam 321 tank gönderme sözü verdiklerini belirtti. 
 
08.57: Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna'ya 14 Leopard tankının yanı sıra 60 adet daha modern tank gönderme kararı aldıklarını duyurdu. 
 
08.53: Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin Ukrayna'ya savaş uçakları yollamasının mümkün olmadığını açıkladı. 
 
08.31: ABD Temcilsiler Meclisinin dört Cumhuriyetçi üyesi, "dünyanın öbür ucuna" tank sevk edilmesiyle ilgili Başkan Joe Biden'dan açıklama talebinde bulundu. Ukrayna'da yolsuzluğun artacağı yönündeki endişelerini dile getiren Cumhuriyetçi Parti üyeleri, "çatışmanın tırmanmasının bedelinin ABD vatandaşlarının vergileriyle ödenmesinden" şikayet etti.
 
00.58: Bazı Rus haber siteleri, Sberbank'ın CEO'su German Gref'in 16 yıldır sürdürdüğü görevinden ayrılacağını iddia etti. Resmen doğrulanmayan haberlere göre, Gref'in yerine yardımcılarından Kirill Tsarev'in vekalet edeceği söyleniyor. İddialara göre Gref'in yerine gelmesi beklenen isimler arasında eski Maliye Bakanları Anton Sulianov ve Aleksey Kudrin'in adları geçiyor. 
 
27 Ocak Cuma
 
21.34: Rusya Adalet Bakanlığı 5 yeni ismi daha yabancı ajan ilan etti. Little Big grubunun solisti İlya Prusikin, gazeteci Fidel Agumav, Dalay Lama'nın Rusya temsilcisi Erdni-Basan Ombadıkov, Tatar insan hakları savunucusu Rafis Kaşapov ve feminist eylemci Darya Serenko.
 
21.32: Rusya Dışişleri Bakanlığı Letonya'nın Moskova büyükelçisini sınır dışı etme kararı aldı. Elçiden iki hafta içinde ülkeyi terk etmesi istendi. Rusya geçtiğimiz hafta da Estonya'nın büyükelçisini sınır dışı etme kararı almış, bunun üzerine Letonya yönetimi Estonya ile dayanışmak için Rusya'yla diplomatik ilişki seviyesini düşüreceğini duyurmuştu.
 
20.20:  Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi, Parti Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yo-jong, "Rusya'nın, ABD ve Batılı ülkelerin övündüğü silahları yerle bir edeceğini" söyledi. (M. Komsomolets)
 
20.16: Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna'ya savaş uçağı verme ihtimalini reddetti. Daha önce Şansölye Olaf Scholz da aynı açıklamayı yapmıştı.
 
20.13: Ukrayna hükümeti, devlet yetkililerinin geçerli bir sebep olmaksızın ülkeyi terk etmelerini yasaklayan bir kararname yayınladı. Kararname, milletvekiller dahil, tüm devlet görevlileri için geçerli olacak. Ukrayna Başbakanı Denis Şmıhal, “Devlet görevliler, iş gezileri için sınırdan geçebilirler. Müzakereler için, tedavi için yurt dışına çıkmak mümkündür. Ama tatil için yolculuğa hayır" dedi.
 
20.11: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Sky News'e demecinde Amerikan Abrams tanklarının ağustos ayında Ukrayna'ya teslimi durumunda "çok geç kalınacağını" söyledi. Bugün Beyaz Saray koordinatörü John Kirby, Abrams tanklarının Ukrayna'ya tesliminin "aylar süreceğini" söylemişti.
 
20.07: Almanya'da halkın yüzde 54'ü hükümetin Leopard 2 tanklarını Ukrayna'ya verme kararının doğru olduğunu düşünürken, yüzde 38'i buna karşı çıktı. ZDF TV kanalı için yapılan  bir anketin sonuçlarına göre, Batı'da, tanklarının tedarikine yüzde 59 destek, yüzde 33 itiraz geldi. Doğu'da ise yüzde 57 karşı çıktı, yüzde 35 destek verdi. 
 
20.01: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, Amerikan Abrams'ın Alman Leopard'larından çok daha geç bir tarihte Ukrayna'da olacağını söyledi.  Kirby, "Leopard tankları muhtemelen daha kısa bir süre içinde Almanya ve Avrupalı ​​müttefikler tarafından yollanmış olacak. Belki o zamana kadar bahar ve yaz aylarında yardıma yetişecek. Amerikan Abrams tanklarının teslimi daha fazla zamana ihtiyaç var. Teslimat aylar sürecek" dedi.
 
Kirby, CNN'in teslimatların tam zamanlaması ve tankların 2023'ün sonuna kadar Ukrayna'ya varıp varmayacağı konusundaki sorusuna yanıt veremedi.
 
Kirby, "Ayrıntılara girmek istemiyorum çünkü hala plan yapıyoruz, ancak bu teslimat aylar alacak. Ancak Almanya'nın izniyle bir Leopard tankı sevkiyatı mümkün olan en kısa sürede Ukrayna'ya ulaşacak" dedi.
 
17.38: İsveçli perakende devi H&M, 2022 mali yılının sonuçlarını açıkladı. Dördüncü çeyreğin sonuçlarına göre, şirket Rusya pazarından ayrılmasından kaynaklanan zararı 864 milyon İsveç kronuna (yaklaşık 84 milyon dolar) ulaştı. Rapora göre şirketin bu dönemdeki net karı yüzde 68 azalarak 3,6 milyar SEK (yaklaşık 350 milyon dolar) oldu. Şirketin CEO'su Helena Helmersson, Rusya pazarının şirket için son derece karlı olduğunu ve ayrılmanın kar üzerinde önemli bir etkisi olduğunu kabul etti.
 
17.33: Rusya Merkez Bankası’na göre, 20 Ocak 2023 itibariyle uluslararası rezervler 2,6 milyar dolar artışla 594,6 milyar dolara yükseldi. Rezervler 18 Şubat 2022’de rekor seviye olan 643,2 milyar dolara ulaşmıştı. Yaptırımlarla Rusya Merkez Bankası’nın altın ve döviz rezervlerinin en az 300 milyar dolarlık kısmı bloke edildi.
 
15.56: Helsingin Sanomat, Finlandiya makamlarının Rusya'daki seferberlikten kaçanlara geçici olarak sığınma hakkı vermeme kararı aldıklarını yazdı.
 
15.52: Rusya'da üst düzey devlet yetkililerinin kullandığı bir Mi-8 askeri helikopteri, Moskova'daki Vnukovo Havalimanı'nda kalkış yapmaya çalışırken düştü. Medyaya konuşan bir kaynak helikopter komutanının kalkış sırasında bir arıza sezdiğini ve uçağı indirmeye karar verdiğini kaydetti. Kokpitte yolcu bulunmadığı, can kaybı olmadığı, helikopterin hafif hasar aldığı bildirildi. TASS, helikopter kazasının olası nedenlerinden birinin pilotaj hatası olduğunu yazdı.
 
15.39: Avrupa Birliği Konseyi, Ukrayna'daki askeri harekat nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımları 6 ay süreyle uzattı.
 
15.38: Rusya'nın medya denetim organı Roskomnadzor, "sahte bilgiler yaydıkları ve Rusya ve ordusunu itibarsızlaştırdıkları" gerekçesiyle CIA ve FBI'ın web sitelerine Rusya'dan ulaşımı engelledi.
 
12.52: Kremlin, Başkan Putin'in bugün Güvenlik Konseyi üyeleriyle "operasyonel bir toplantı yapacağını" duyurdu.
 
12.49: Trump'ın "şu anda ABD başkanı olsaydı, Ukrayna'daki ihtilafın bir gün içinde barışçıl bir şekilde çözülmesini sağlayabileceği" sözlerine Kremlin'den yorum geldi. Peskov, ABD'nin Ukrayna'daki çatışmayı hızla sona erdirebileceği görüşüne katıldığını söyledi. Peskov, "Washington, Kiev'deki himayesinde olanlara uygun emri verirse, bir dereceye kadar, Ukrayna'daki çatışmayı hızlı bir şekilde sona erdirme yeteneğine sahiptir" dedi. Peskov, Beyaz Saray'ın mevcut başkanının bunu yapmak istemediğini ve Ukrayna ordusuna büyük çaplı askeri yardımı sürdürmeyi reddetmediğini vurguladı.
 
11.36: Polonya, Ukrayna'ya sadece 14 adet Alman Leopard tankı değil, aynı zamanda ordu mevcudundaki  30 adet PT-91 tankı da içeren 60 tanklık bir yardımda bulunacağını açıkladı. Başbakan Mateusz "Ukrayna'nın savaşı kaybetmesini istemiyorsak, verdiğimiz destekte çok net, açık ve ısrarcı olmalıyız" dedi.
 
11.34: Avrupa piyasalarında doğal gaz fiyatları yaklaşık yüzde 3 düşüşle bin metreküp başına 600 dolar seviyesine geriledi.
 
10.59: The Wall Street Journal, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinde yer  alan Rus iş adamı Roman Abramoviç'im arabuluculuk çalışmalarına devam ettiğini, ancak şimdiki rolünün esir takası veya "tahıl anlaşması" müzakereleriyle sınırlı olduğunu yazdı. Gazetenin kaynaklarına göre Abramoviç, Putin, Ukrayna ve müttefikleri için kabul edilebilir bir arabulucu olmaya devam ediyor. 
 
10.53: Bloomberg ajansı, Kremlin'e yakın kaynaklarına dayandırdığı haberde, Başkan Putin'in şubat-mart aylarında Ukrayna'da yeni bir saldırı başlatma emri verdiğini yazdı. Habere göre hedef, Rus birliklerinin saldırısının, Kiev ABD ve AB'den modern tanklar almadan önce başlaması. Haberde, "Kaynaklar, Ukrayna önkoşul olarak Rus birliklerinin Ukrayna'dan çekilmesini talep ettiği için bugün Kiev ile müzakerelerin imkansız olduğunu söylüyor. Aynı zamanda, Ukrayna'nın müttefikleri arasında savaşın yıllarca süreceğine dair korkular artıyor. Petrol ambargosu ve petrol fiyatlarının tavan yapması sonrasında Rusya'nın bütçe gelirlerinde yaşanan düşüşe rağmen, Putin'in savaşı finanse etme kabiliyeti henüz ciddi bir kısıtılmaya uğramadı. Rusya'nın 2-3 yıl için bütçe açığını kapatacak yaklaşık 45 milyar dolarlık yuan rezervine erişimi var" denildi.
 
10.41: Pakistan Devlet Petrol Bakanı Musadik Malik, gerekli anlaşmaların imzalanmasının ardından nisan ayında Rusya'dan ham petrol almaya başlayacaklarını duyurdu.
 
10.37: Macaristan Başbakan Viktor Orban, Rusya'nın nükleer enerji sektörüne yönelik olası AB yaptırımlarını veto edeceğini söyledi.
 
10.35:  Fransız elektrikli ekipman üreticisi Legrand Rusya'dan ayrılma kararı aldı.
 
10.33:  Rusya devlet tekonolji ve savunma sanayi şirketi Rostec'in başkanı Sergey Çemezov, Rusya ordusunda "mermi sıkıntısı" olduğu iddialarını "saçmalık" diye yorumladı. (Kommersant)
 
09.41: Ukrayna'nın Avustralya Büyükelçisi Vasily Miroşniçenko, Avustralya Open tenis turnuvasının organizatörlerine Sırp tenisçi Novak Djokoviç'in babasının turnuvanın sonuna kadar tribünlere girmesinin yasaklanması çağrısında bulundu . Djokoviç'in çeyrek finalde Rus Andrey Rublev'i yendiği maçta, babası Srdjan Djokoviç'in, Z harfli bir tişört giymiş ve Putin'in portresiyle Rus bayrağı tutan bir adamın yanında oturduğu video sosyal medyaya yayılmıştı. Tenisçinin babası videoda "Yaşasın Ruslar" diyor. Avustralya Tenis Federasyonu, Novak Djokoviç ve ailesine turnuva sırasında siyasi açıklamaların kabul edilemez olduğunu bildirdi. (M. Komsomolets)
 
09.35: Bugünden itibaren Kazakistan'da göçmenlerin giriş ve kalışlarına ilişkin yeni kurallar yürürlüğe giriyor. Rusya vatandaşları her 180 günlük dönemde toplam 90 takvim günü ülkede kalabilecek.
 
09.31: Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, şu anda ABD ordusunun depolarında Ukrayna'ya hemen devredilebilecek Abrams tankı olmadığını söyledi. Bu nedenle Kiev'e tankların yollanması bahara yetişemeyebiir ve "aylar" sürebilir. ABD'deki tek tank montaj fabrikasının şu anda Tayvan ve Polonya için siparişleri ürettiği bildirildi.
 
09.30: BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, AB'nin Ukrayna'dan gelecek yeni bir mülteci dalgasını kabul etmeye hazırlanması gerektiğini söyledi. Grandi'ye görei, özellikle Rus ordusu doğu yönündeki askeri baskısını artırdığı için, çatışmanın her tırmanışı yeni mülteci akınıı riskine işaret ediyor. AB'ye giriş yapan Ukraynalı mültecisi sayısı 8 milyonun üzerinde.
 
09.27: RIA Novosti ajansına göre, Rus tankları Ukrayna  ordusunun Zaporojye bölgesindeki iki istihkamını imha etti. Nükleer santral çevresinde latışmaların yopunlaştığı haberleri geliyor. 
 
09.23: Hırvatistan Devlet Başkanı Zoran Milanoviç, Zagreb'in Ukrayna'ya tank tedarik etmeyieceğini söyledi. Milanoviç'e göre, "tank göndermek çatışmayı uzatacağı için Ukrayna'ya tank tedarik edilmeyecek". 
 
09.21: Japonya, 3 Şubat'tan itibaren Rusya'ya robot, tıbbi ekipman ve aşı tedarikini yasaklayacak. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı açıklamasına göre, фyrıca tıbbi cihazlar, nükleer tesisler için ekipmanlar, petrol ve doğal gaz arama ekipmanları,  göz yaşartıcı gaz ve parmak izi tozu da dahil olmak üzere çeşitli kimyasallar yasak kapsamında. Tokyo ayrıca Rus şirketileri Irkut, JSC Moscow Machine-Building Plant Avangard ve  KAMAZ'a da yaptırım uygulayacak. Japonya ayrıca 49 Rus kuruluş ve şirketine mal tedarikini yasaklayacak.
 
09.19: Bloomberg'in haberine göre, Avrupa Birliği'nin hukuk servisi, AB ülkelerine Rusya Merkez Bankası'nın dondurulmuş varlıklarından en az 33,8 milyar euroluk kısmın Ukrayna için geçici olarak kullanılmas için hukuki gerekçe buldu. Avrupalı ​​avukatlar, varlıkların kamulaştırılmaması koşuluyla planın yasal olarak uygulanabilir olduğunu düşünüyor. Ajansa göre, G7 ve AB temsilcileri, Rus varlıklarına tamamen el konulması için net yasal gerekçeler bulamadılar. Rusya Merkez Bankası'nın yurtdışında dondurulan varlıkları yaklaşık 300 milyar doları buluyor.
 
26 Ocak Perşembe
 
22.28: ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Rusya’yla barış görüşmeleri ve Rus ordusunun Ukrayna’dan çekilmesi için Moskova’ya uygulanan yaptırımları yumuşatma olasılığını olumlu değerlendireceklerini söyledi. Sputnik’in aktardığına göre; Nuland, Senato’daki oturum sırasında, “Rusya’nın ciddi müzakereler yürütme ve kuvvetlerini Ukrayna’dan çekme ve toprakları iade etme kararı bağlamında, yaptırımların hafifletilmesini elbette memnuniyetle karşılarım” diye konuştu. Nuland, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in de aynı tutuma sahip olduğunu kaydetti.
 
20.48: Harry Potter filmleri, 1 Şubat'tan itibaren Rus online film sitelerinin arşivinden kaldırılacak. (Kommersant) 
 
20.47: Kanada, dört adet Leopard 2 tankını Ukrayna'ya verme kararı aldı.
 
20.44: ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Senato'daki bir oturumda ABD'nin Abrams tanklarını "bahar saldırısı" için Ukrayna'ya gönderecek vakti olmayacağını söyledi. Nuland, "Abrams,  çok karmaşık tanklar, ciddi eğitim gerektiriyor. Dün onaylamış olmamıza rağmen onları savaş alanına ulaştırmak biraz zaman alacak. Bahar taarruzuna kadar orada olmayacaklar” dedi.
 
18.58: ABD Hazinesi, Rus tüzel kişiliklerine ve bireylerine yönelik yaptırım listesini genişletti. Listeye, gemi onarım şirketlerinin yanı sıra Tataristan lideri Rüstam Minnihanov ve eşi Gulsina Minnihanova, Başbakan Yardımcısı Denis Manturov, Wagner paralı asker şirketinin kurucusu Yevgeni Prigolin, Federal Cezaevleri Müdürü Arkadi Gostev, Yota şirketinin kurucusu Sergey Adoniev da dahil edildi.
 
17.02:  ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Ukrayna'ya tank transferini eleştirerek, bu adımın çatışmaları nükleer boyuta taşıyabileceğini söyledi.
 
15.39: The Wall Street Journal gazetesi, ABD'li yetkililerin Rus havayollarının Türkiye'ye Amerikan yapımı uçaklarla uçmasını durdurması için Ankara'ya baskı yaptığını yazdı. Özel kaynaklara dayandırılan haberde bu baskı, "Türkiye'yi Moskova'ya uygulanan yaptırımları uygulamaya ikna etmek için yeni bir hamlenin sinyali"  diye yorumlandı.
 
Habere göre, üst düzey Amerikalı yetkililer geçen ay Türk vatandaşlarının, yaptırımları ihlal ederek Rusya ve Belarus'a gidip gelen ABD yapımı uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça gibi hizmetler sağlamaları halinde hapis cezası, para cezaları, ihracat ayrıcalıklarını kaybetme ve diğer önlemler alma riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda Türkiye'yi  uyardı. 
 
Yetkililer, Ticaret Bakan Yardımcısı Thea Rozman Kendler'in Aralık ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette mesajı Türk yetkililere ilettiğini söyledi.
 
Eski bir ABD ticaret temsilcisi yardımcısı olan Emily Kilcrease, Türkiye'ye artan baskıya dikkati çekerek "Belli bir noktada, yaptırımla ilgili bir işlem yapmak zorunda kalacaklar. Aksi takdirde, ihlaller hakkında bilgi sahibi oldukları ve bunu önlemek için hiçbir şey yapamadıkları ortaya çıkarsa, her şey alt üst olur" yorumunu yaptı.
 
15.29: Ukrayna genelinde hava saldırısı alarmları ve patama haberleri gelmeye devam ediyor. Enerji şirketi DTEK, füze saldırısı tehdidi nedeniyle Kiev, Kiev, Odessa ve Dnepropetrovsk bölgelerinde acil durum kesintilerini duyurdu. Kiev, Dnepropetrovsk, Mykolaiv, Odessa ve Vinnitsa bölgelerinde patlamalar olduğu bildirildi. Kiev ve Vinnitsa bölgelerinin yetkilileri hava savunmasistemlerinin devreye girdiğini duyurdu. 
 
15.25: Rusya Başsavcılığı, Letonya merkezli olarak Rusça yayın yapan en popüler muhalif haber sitelerinden Meduza'yı "istenmeyen organizasyon" olarak kabul etti. Daha önce Meduza, "yabancı ajan" kapsamına alınmıştı. Başsavcılık, Meduza'nın yayın faaliyetinin "anayasal düzenin temellerine ve Rusya Federasyonu'nun güvenliğine tehdit oluşturduğuna" karar verdi.
 
12.44: Rus otomobil üreticisi Avtovaz'ın 2015'te büyük umutlarla piyasaya sürdüğü Lada XRAY modeli satıştan kalıdırıldı. Kommersant'ın haberine göre, yaptırımlar ve Renault'nun Rusya pazarından çekilmesi nedeniyle XRAY üretimine devam edilemedi. Piyasaya sürüldüğü ilk yılda Rusya'da 161 bin XRAY satılmıştı.
 
12.33: Tatarsitan Devlet Konseyi, Devlet  Başkanı Rustam Minnihanov'un "reis" ünvanını kullanması için geçiş dönemine gerek olmadığına hükmetti. Rusya federal bölge başkanlarının "president" (başkan) ünvanını kullanmasını yasaklamıştı. Minnihanov Tataristan reisi unvanını kullanacak.
 
12.31: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank verme kararını Batının çatışmaya doğrudan dahil olduğunun işareti olarak yorumlayacaklarını söyledi. Peskov ayrıca Nord Stream 2 icra direktörü Matthias Warnig'in Die Welt'e verdiği söyleşi hakkında da konuştu. Sözcü, Warnig'le Putin'in Moskova'da bir görüşme gerçekleştirdiğini doğruladı. Ancak görüşmenin içeriğine değinmedi.
 
11.57: Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko bu sabah düzenlenen füze saldırısında bir kişinin hayatını kaybettiğini, iki kişinin de yaralandığını açıkladı. Kiev'i hedef alan füzelerin Rusya'nın kuzeyindeki Murmansk'ta bir üsten havalanan uçaklardan atıldığı bildiriliyor.
 
11.15: Kiev'e dün gece insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıyı bu sabah düzenlenen füze saldırısı izledi. Belediye Başkanı Vitali Kliçko şehirde patlama sesleri işitildiğini duyurdu.
 
10.51: Alman Die Zeit gazetesi Nord Stream 2 projesinin icra direktörü Matthias Warnig ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Warnig hesaplarının dondurulduğunu ve Almanya'da kimsenin kendisiyle konuşmak istemediğini söyledi. Warnig söyleşide özel askeri operasyonun başlamasından sonra Moskova'da Putin'le gerçekleştirdiği görüşmeye de değindi. Devlet başkanına "Amacınız ne?" diye sorduğunu belirten Warnig, Putin'in "Devlet sırrı. Söyleyemem." yanıtını verdiğini aktardı. (RBC)
 
10.17: Politico dergisi tank tabusunun yıkılmasından sonra Batılı ülkelerin Ukrayna'ya jet uçağı tedarik konusunu tartışmaya başladığını yazıyor. Dergiye konuşan Avrupalı bir diplomat "Bir sonraki doğal adımın jetler olacağını," söyledi. Diplomat Rusya'nın kırmızı çizgilerinin olduğunu, ancak bu çizgilerin zaman içinde değiştiğini de sözlerine ekliyor. Ancak tırmanma endişesi nedeniyle jet uçağı tartışmasının tanklara kıyasla daha zorlu geçeceği tahmin edilmekte.
 
09.23: Ünlü televizyoncu İvan Urgant'ın 2 Şubat tarihinde Moskova'da vermeyi planladığı solo konser organizatörler tarafından iptal edildi. Urgant Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği özel askeri operasyona karşı çıkarak ailesiyle birlikte ülkeden ayrılmıştı.
 
09.21: Ukrayna genelinde yeniden hava saldırısı alarmı verildi. Ukrayna hava savunma sistemlerinin gece boyunca 24 insansız kamikaze hava aracı düşürdüğü açıklandı.
 
09.20: Kanadalı yayın kuruluşu CBS ülkenin Ukrayna'ya Leopard 2 tankı verme konusunu değerlendirdiğini duyurdu. Dün Almanya, Polonya, Norveç, İspanya, Danimarka, Hollanda ve Portekiz Ukrayna'ya tank vereceğini açıklamıştı. Avrupa ülkelerinin vermeyi vadettiği tankların toplam sayısı 90 civarında.
 
08.34: Önde gelen Finlandiyalı kontrplak üreticisi UPM Rusya'daki varlıklarını elden çıkardı.
 
08.33: Wagner Grubu'nun St. Petersburg'da Zolnaya Sokağı'nda açtığı merkez isim değiştirdi. Merkezin adı Morskaya Stolitsa (Deniz Başkenti) oldu.
 
08.30: Rusya'yı terk eden şarkıcı komedyen Semyon Slepakov hakkında ordunun itibarını zedelemek suçlamasıyla dava açılması istendi. İlgili başvuru Ulusal Tarihi Mirası Koruma Vakfı'ndan geldi. Slepakov önceki gün YouTube'da yayınladığı savaş karşıtı yeni şarkıda bir Rus askerinin ölümünü anlatıyordu.
 
08.28: ABD'nin yeni Rusya Büyükelçisi Lynne M. Tracy Moskova'ya geldi. Tracy Moskova'da görev yapan ilk Amerikalı kadın elçi olacak. Lynne M. Tracy daha önce Ermenistan'da büyükelçi olarak görev yapmıştı.
 
25 Ocak Çarşamba
 
22.17: Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Rusya’nın bombaladığı Ukrayna’nın tarihi liman kenti Odesa’yı Dünya Kültür Mirası listesine aldı. UNESCO’nun kararıyla, kentin olağanüstü evrensel değeri kabul edilirken, insanlığın bu yerleşim birimi uluslararası koruma altına alındığı teyit ediliyor.  UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, karar sonrası yaptığı açıklamada, “Sinemaya, edebiyata ve sanata damgasını vurmuş, özgür bir şehir, bir dünya şehri, efsanevi bir liman olan Odesa, artık uluslararası toplumun güçlendirilmiş koruması altına alındı. Savaş devam ederken, bu şehrin daha fazla yıkımdan korunmasını sağlamak için ortak kararlılığımız sürecek.” ifadesini kullandı. (euronews)
 
22.14: Rusya'da yıllık enflasyon yüzde 11,49'a geriledi. 17 Ocak'tan 23 Ocak'a kadar olan dönemde haftalık enflasyon, Rosstat verilerine göre yüzde 0,14 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda enflasyon yüzde 11,57'den yüzde 11,49'a düştü.
 
22.11: Rusya'nın kamu borcu 22,8 trilyon rubleye (yaklaşık 330 milyar dolar) yükseldi. 1 Ocak itibarıyla iç borç hacmi 18.7 trilyon ruble, dış  borçlar 4,1 trilyon ruble düzeyinde. (Vedomosti)
 
21.28: Slovak Savunma Bakanı Yaroslav Nagy, ellerindeki MiG-29 savaş uçaklarını Ukrayna'ya devretmeye hazır olduklarını açıkladı.“Uçaklar şu anda Slovakya'daki üslerden birinde ve bu uçakların Ukrayna'ya naklini görüşmeye hazırız. Hükümetin kararını bekliyoruz” diyen bakan, Slovak tarafının “Ukraynalı pilotlara memnuniyetle eğitim sağlayacağını” söyledi. 
 
21.22: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Rusya'ya karşı saldırıya hazırlandığını söyledi. Konuşması Beyaz Saray internet sitesinde yayınlanan Biden,  "Bahar yaklaşırken, Ukrayna kuvvetleri kontrolleri altındaki bölgeleri savunmakla ve ilaveten karşı saldırılar için hazırlanmakla meşgul" dedi. 
 
Biden, "Ukrayna’ya 31 adet M1 Abrams tankı göndermemiz Rusya için bir saldırı tehdidi değil. Rus birlikleri Rusya'ya ait oldukları yere dönerse, bu savaş bugün bitecek. Rusya'ya yönelik herhangi bir saldırı tehdidimiz yok. Hepimizin istediği bu savaşın bitmesi” dedi.
 
Biden, yollanan tanklar için "Abrams tankları dünyanın en kabiliyetli tanklarıdır. Ayrıca çalıştırmaları ve bakımları son derece karmaşıktır. Bu yüzden Ukrayna'ya etkili bir şekilde gerekli olan parçaları ve ekipmanı da veriyoruz” dedi. 
 
20.10: ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Ukrayna'ya 31 Abrams tankı tedarik edeceklerini resmen açıkladı. Biden kararı canlı yayında bir açıklama yaparak duyurdu ve Ukrayna'ya desteklerinin artarak devam edeceğini söyledi. Biden, Putin'in yanlış hesap yaptığımı savunarak, "Biz müttefiklerimile birlik içindeyiz ve bunu sürdüreceğiz" dedi.  
 
 
19.35: Bloomberg, ABD'nin Ukrayna'ya 400 milyon dolar değerinde 31 Abrams tankını göndereceğini bildirdi.
 
19.34: İsrail basını, ABD'nin İsrail'den hizmet dışı bırakılan ve depolara kaldırılan MIM-23 Hawk hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya göndermesini istediğini yazdı.
 
19.33: Almanya Başbakanı Scholz, Kiev'e tank verilmesi kararının maliyetini bilmediğini, ancak Berlin'in bu maliyetleri kendisinin karşılayacağını söyledi.
 
17.46: Moskova Şehir Mahkemesi, Rusya Adalet Bakanlığı'nın Rusya'daki en eski insan hakları örgütü olan Moskova Helsinki Grubu'nun (MHG) faaliyetlerini sona erdirme başvurusunu kabul etti. Adalet Bakanlığı,  MHG'nin bölgesel bir örgüt olarak kayıtlı olmasına rağmen sadece Moskova'da değil, Rusya genelinde çalıştığını, böylece "bölgesel faaliyet sınırlarını" ihlal ederek yasal gerekliliklere uymadığını savunmuştu. Moskova Helsinki Grubu 1976'da kuruldu. Asıl amacı, 1975 yılında Helsinki'de imzalanan deklarasyonun ardından SSCB'nin üstlendiği insani yükümlülüklerin yerine getirilmesine katkıda bulunmaktı. Örgüt, "Rusya'da insan haklarına uyulmasını ve demokrasinin inşasını teşvik etme" hedefiyle çalışıyordu. 
 
16.01:  AGİT Güvenlik İşbirliği Forumu'nun genel oturumunda yaptığı konuşmada Rus diplomat Konstantin Gavrilov, Kiev'in Leopard 2 tanklarından ateş etmek için uranyumlu mermiler kullanmasının Moskova tarafından "kirli nükleer bomba kullanımı" olarak kabul edileceğini söyledi.  Viyana'daki askeri güvenlik ve silah kontrolü müzakerelerinde Rus delegasyonunun başkanı olan diplomat  Gavrilov, ABD ve NATO'nun Kiev'e Rus şehirlerini vurmak için silah sağlaması durumunda Moskova'nın sert misillemeye hazır olduğunu söyledi. Gavrilov, ""Eğer Washington ve NATO ülkeleri, barışçıl şehirlerimize ve anayasal olarak güvence altına alınmış topraklarımızı ele geçirme girişimiyle Rusya'nın derinliklerine saldırması için Kiev'e silah sağlarsa, bu durum Moskova'yı sert misilleme eylemleri yapmaya zorlayacaktır. Sonradan sizi uyarmadığımızı söylemeyin" dedi. 
 
Kirli bombalar, geleneksel patlayıcıların yanı sıra radyoaktif malzeme içeriyor. Geleneksel patlayıcısı infılak ettiğinde havaya uranyum gibi radyoaktif maddeler saçıyor. Bu nedenle kirli bombalar kitlesel yıkım silahları olarak biliniyor.
 
15.39:  Putin, Ukrayna'daki özel harekatın amacının her şeyden önce halkı ve Rusya'nın korunması olduğunu söyledi. Putin, Rusya Federasyonu'nun kendi tarihi topraklarında tehdit oluşturulmasına izin veremeyeceğini vurguladı. (M. Komsomolets)
 
14.26: Almanya hükümeti, Ukrayna’ya 14 adet Leopard 2 tankı göndermeye karar verdi. Açıklama kabine toplantısının ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından yapıldı. Berlin hükümeti ayrıca Leopard 2 tanklarının üçüncü ülkeler tarafından da ihracının önünü açacak. Scholz, Ukrayna askerlerinin Alman tanklarını kullanması için verilecek eğitimin de yakında başlayacağını söyledi ve Ukrayna'yı ellerinden geldiğince destekleyeceklerini belirtti.  “Uluslararası düzeyde koordineli bir şekilde hareket ediyoruz” diyen Scholz, Almanya'nın ilk etapta envanterindeki 14 Leopard 2 tankını vereceğini de sözlerine ekledi. Scholz, Almanya'nın ayrıca lojistik ve mühimmat sağlayacağını da ifade etti.
 
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise Almanya’nın tank gönderme kararından memnuniyet duyarken, bunun Ukrayna’nın savunma hattını güçlendireceğini söyledi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Twitter’da  yaptığı paylaşımla Scholz’a teşekkür etti. Morawiecki, kararı Rusya’yı durdurmak için “atılmış büyük bir adım olarak” tanımladı. (BBC)
 
13.32: Kremlin, Batılı analistlerin "Ukrayna'ya silah tedarikinin kıtanın güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını söylerken hata yaptıklarını" savundu. Peskov, "Bu saçma inanç yalnızca korkunç dönemin devamına yol açar" dedi. Peskov, “Maalesef, kıtanın güvenliğinin savaşa devam ederek sağlanabileceğine inanan bir dizi politikacının, bir dizi uzmanın ve ordunun varlığını görüyoruz. Bu saçma bir inanç, hem askeri hem de siyasi düşünce olarak çıkmaz bir yol" dedi.  
 
12.52: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Almanya'nın Ukrayna'ya olası bir tank tedariği konusunda Berlin yönetimiyle görüşmelerde bulunmadıklarını söyledi. Peskov ayrıca Ukrayna'daki çatışmanın diplomatik yollardan çözülmesi için şu anda bir perspektif bulunmadığını dile getirdi.
 
12.11: Gürcistan Deniz Yolu Ajansı Rusya ile deniz iletişiminin yeniden başlatılması için iki ülke arasında müzakereler yürütüldüğü iddialarını yalanladı. Batum'la Soçi arasında vapur seferlerinin yeniden başlaması için görüşmeler yapıldığı iddiası Soçi liman müdürü Yuri Vladimirov'dan gelmişti. (Kommersant)
 
11.49: Portekiz gazetesi Correio de Manha Portekiz'in Ukrayna'ya 4 adet Leopard 2A6 tank vereceğini yazdı. Öte yandan İsveç Savunma Bakanlığı Leopard 2'nin  İsveç versiyonu olarak görülen Stridsvagn tanklarını Ukrayna'ya verme seçeneğinin masada olduğunu açıkladı.
 
11.46: Estonya Moskova'daki büyükelçiliğini kapatmak niyetinde olmadığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada büyükelçiliğin açık olmasının hem ülkenin, hem de Rusya'da yaşayan Estonya vatandaşlarının çıkarına olduğu belirtildi. Rusya Estonya büyükelçisinden 7 Şubata kadar ülkeyi terk etmesini istemişti.
 
11.15: RBC gazetesi Rusya'da Apple kullanıcılarının bir bölümünün App Store'a erişmekte güçlük yaşadığını yazıyor. Habere göre, kullanıcılar servise ancak VPN yardımıyla giriş yapabiliyor.
 
11.13: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ittifakın Ukrayna'daki çatışmanın tarafı olmadığını yineledi. Stoltenberg NATO'nun Ukrayna'ya olan desteği arttıracağını, ancak çatışmaya asker ya da uçak göndermeyeceğini söyledi. (Die Welt)
 
10.53. Ukrayna genelinde hava saldırısı alarmı verildi. Belaruslu izleme grubu Gayun, Maçulişi'deki havaalanından Rus bombardıman uçaklarının havalandığını duyurdu. (BBC)
 
10.17: Ukrayna asıllı bir Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujniy'e 1 milyon dolar mirası bıraktı. Zalujnıy parayı orduya bağışladığını açıkladı.
 
10.13: Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ellerindeki Rus yapımı silahların Ukrayna'ya devredilmesi önerisini reddetti. Beyaz Saray yönetimi bazı Latin Amerika ülkelerine ellerindeki Rus yapımı silahları Ukrayna'ya vermeleri yönünde çağrıda bulunmuştu. Gustavo Petro çatışmaya taraf olmadıklarını , dahası ellerindeki Rus silahlarının kötü durumda olduğunu söyledi. (TASS)
 
09.18: Fransız spor giyim zinciri Decathlon Rusya'daki işini elden çıkarma kararı aldı. RBC zincirin Rusya içinden bir alıcı arayışına girdiğini aktarıyor. Şirket geçtiğimiz yıl Rusya'ya ürün tedarik etmeyi durdurmuş ve mağazalarını kapatmıştı.
 
09.16: Rusya Savunma Bakanlığı Atlantik Okyanusu'nda Admiral Gorşkov fırkateyninden fırlatılan Tsirkon füzesinin 900 kilometre uzakta bulunan bir deniz hedefini vurduğunu açıkladı. Fırkateyn bir tatbikat kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunda kalan Batı Atlantik'te bulunuyor. Sesten hızlı hareket eden Tsirkon füzeleri gemileri vurmak için tasarlanmıştı.
 
09.09: POS terminali tedarikçisi Ingenico Rusya pazarından ayrılma konusunu değerlendiriyor. RBC gazetesi, pazar payı yüzde 50 civarında olan firmanın mart ayında Rusya'daki faaliyetlerine son verme olasılığının bulunduğunu yazıyor.
 
09.07: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin'in Vladimir Zelenskiy'le son birkaç yılda hiç temas kurmadığını söyledi.
 
09.04: Rusya'nın Sahalin Adası'nda anormal soğuk geçen kış nedeniyle 150 ev ve iki anaokulu susuz kaldı. Kommersant bölgede sıcaklığın -32 dereceye kadar düştüğünü yazıyor. Sahalin'in güneyinde kalan Japonya'da da kötü hava koşulları nedeniyle 400 uçak seferi iptal edildi.
 
00.40: Reuters, Biden'ın Ukrayna'ya Abrams tankları verme kararını bugün (25 Ocak) açıklayacağını duyurdu. Ajansın kaynağı,  Abrams'ın büyük ihtimalle Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi (USAI) olarak bilinen ve Beyaz Saray'ın silahları mevcut stoklardan ziyade, savunma sanayinden satın alarak tahsis etmesine izin veren bir fon aracılığıyla temin edileceğini söyledi. Daha önce Politico haber sitesi, ABD'nin Ukrayna'ya 30 M1 Abrams tankı göndermeyi planladığını bildirmişti. 
 
00.38: Kremlin Sözcüsü Peskov, CNN kanalının "Kremlin'de 200 bin kişiyi daha seferber etme planlarının tartışıldığı" yolundaki haberini yalanladı. (RBC)
 
24 Ocak Salı
 
23.24: İsviçre Ulusal Konseyi Güvenlik Komisyonu, İsviçre silahlarının üçüncü ülkelerden Ukrayna'ya ihracına izin veren değişikliği onayladı. İsviçre askeri tarafsızlığını koruma gerekçesiyle  şimdiye kadar buna izin vermeyi reddetmişti. Yasa değişikliği önerisi komisyonun 14 üyesi tarafından desteklendi, 11 milletvekili aleyhte oyu kullandı. Resmi açıklamada, "Komisyon üyelerinin çoğunluğu, İsviçre'nin Avrupa güvenliğine katkıda bulunması ve buna bağlı olarak Ukrayna'ya daha fazla destek vermesi gerektiğine inanıyor. Önerilen değişiklikler, silahların doğrudan İsviçre'den ihracatına izin vermediği için tarafsızlık yasasına uygun" denildi.
 
22.59: Süddeutsche Zeitung gazetesi, "Şansölye Olaf Scholz artık Ukrayna'ya muharebe tankları göndermeye hazır" başlıklı haberde, "Federal hükümet ayrıca diğer ülkelerin Almanya'dan aldıkları tankları da yollamasına izin veriyor" ifadesine yer verdi.
 
22.46: Alman basınında yer alan haberlere göre Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya'dan Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının sevkiyatına onay verdi. Alman basın ajansı dpa'nın haftalık haber dergisi Spiegel'in online sayfasına dayandırdığı haberinde, en az bir bölüğün kullanımına sunulmak üzere Alman ordusunun envanterinde bulunan Leopard 2 A6 tipi tanklarının Ukrayna'ya sevkiyatına karar verildiği belirtildi. Bir bölük genel uygulamalar itibarıyla 14 tanktan oluşuyor.  Spiegel ise kaynak göstermediği haberinde, Leopard 2 tanklarının sevkiyatı konusunda "karar verildi" ifadesini kullandı. Alman hükümeti Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 tankları sevk edilmesi talebini ivedilikle değerlendirileceğni açıklamıştı. Alman yapımı Leopard'ların Ukrayna'ya sevkiyatı, anlaşmalara göre üretildiği ülkenin vereceği izne tabi. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Salı günü sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, ülkesinin sevkiyata hızlı şekilde onay vermesini beklediğini kaydetmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Berlin'de biraraya gelen Bakan, "Kararın kısa sürede verilmesini bekliyorum" ifadesini kullanmıştı. (DW)
 
18.11: Sky News'in haberine göre, "ABD Başkanı Joe Biden, Alman Leopard 2 tanklarının Kiev'e tedariki konusunda henüz bir karara varmamış olan Almanya'yı etkilemek için 1o adet Abrams tankını Kiev'e yollamaya hazır." TV kanalı, adı açıklanmayan bir Pentagon kaynağının, Biden'in Berlin'e "baskı uygulamak" için bu adımı atmayı panladığını duyurdu. Kaynağa göre, Ukrayna ordusunun beklenen Rusya saldırısına karşı 500 tanka ihtiyacı var.
 
18.07: Oscar adayları açıklandı. Kanadalı yönetmen Daniel Roer'in hapisteki muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy'nın hayatını anlattığı "Navalnıy" adlı belgeseli, en iyi belgesel kategorisinde aday gösterildi. Ödül töreni 12 Mart'ta yapılacak.
 
17.05: Euronews'in haberine göre, Zelenskiy’nin, ülkede yolsuzluğa müsamaha gösterilmeyeceğini açıklamasının ardından üst düzey bazı yöneticiler bugün istifa etti. Reuters'e göre Başsavcı Yardımcısı Oleksiy Symonenko, Zelensky'nin danışmanlarından Kyrylo Timoşenko, Savunma Bakanı Yardımcısı Minister Vyacheslav Shapovalov dahil olmak üzere önemli görevlerdeki bazı yöneticiler istifalarını sundu. AFP ise haberinde 5 vali ve dört bakan yardımcısının istifa ettiğini duyurdu. AFP, savunma bakan yardımcısıyla birlikte, sosyal politikalardan sorumlu bakan yardımcısının ve bölgesel kalkınmadan sorumlu iki bakan yardımcısının da istifası istenenler arasında yer aldığını aktardı. Herson ve Kiev valileri de görevden alınanlar arasında bulunuyor. Zelensky'nin seçim kampanyasını yürüten ve bölgesel konularda danışmanlık veren 33 yaşındaki Kyrylo Timoşenko, 2019 yılından bu yana görevi yürütüyordu. Timoşenko, lüks spor araç kullandığı gerekçesiyle medya tarafından eleştiriliyordu. Ailesiyle birlikte İspanya’nın Marbela bölgesinde yeni yılda 10 gün tatil yapan Symonenko yine eleştirilerin oklarını hedefi olmuştu. Shapovalov ise Savunma Bakanlığı adına alınan gıda ürünleriyle ilgili ihalelerde piyasa fiyatının üzerinde ödemeler yapılmasına olarak sağladığı gerekçesiyle eleştiriliyordu. Zelenskiy, dün yaptığı açıklamada bu hafta içinde ülkenin kronik sorunu olan yolsuzluğun ortadan kaldırılmasına yönelik önemli kararlar alınacağı sözünü vermişti. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2021 yılı yolsuzluk algılama sıralamasında, uzun bir yolsuzluk ve sallantılı yönetim geçmişi olan Ukrayna 180 ülke arasında 122'nci sırada yer aldı. Aynı listede Rusya 136'ncı, Türkiye ise 96'ncı sırada bulunuyor.
 
16.19: Amerikan TV kanalı ABC'nin diplomatik bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Alman Ramstein hava üssünde Ukrayna'nın müttefikleri arasında yapılan görüşmelerde 12 ülke Ukrayna rdusuna yaklaşık 100 Leopard 2 tankı tedarik edilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Ülke temsilcileri, tankların yollanması için tek şartın Alman hükümetinin onayını vermesi olduğunu bildirdi. 
 
Habere göre Polonya, Finlandiya, İspanya, Hollanda ve Danimarka, Ukrayna ordusuna tank transferi konusunda anlaşmaya varan ülkeler arasında yer alıyor. Ancak üretim ülkesi olarak Almanya'dan lisans almadan Ukrayna'ya tank göndereme izinleri bulunmuyor.
 
ABC'nin görüştüğü Ukraynalı bir yetkili, İngiltere'nin Ukrayna'ya 14 Challenger 2 tankının transferini duyurmasının, Almanya'nın Leopard 2 teslimatlarına da izin vermesini amaçlayan "sembolik bir jest" olduğunu söyledi.
 
13.26: Polonya, Almanya'dan Leopard 2 tanklarını Ukrayna'ya devretmek için izin istedi. Almanya Savunma Bakanlığı, bu konuya ilişkin henüz bir olmadığını duyurdu.
 
13.22: Kremlin Sözcüsü Peskov, Kremlin'in gündeminde, vatandaşların araçla yurt dışında seyahat sürelerinin sabit tutulması gibi bir yasa tasarısı olmadığını, bu konunun sadece yük araçlarıyla ilgili olduğunun zaten açıklığa kavuşturulduğunu söyledi.
 
12.36: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 tankları verme konusundaki kararını yakında açıklayacağını belirterek Leopard 2 tanklara sahip diğer ülkelerin de sevkiyat için hazırlıklara başlayabileceğini söyledi. Öte yandan Polonya Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya ellerindeki Leopard 2 tanklarını verebilmeleri için Almanya'ya resmi başvuruda bulunduklarını açıkladı. Tankların üçüncü bir ülkeye sevki için üretici ülkenin izni gerekiyor.
 
12.28: Kiev yönetiminin Belarus'a saldırmazlık paktı imzalamayı önerdiği iddia ediliyor. İlgili açıklama Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko'dan geldi. Lukaşenko şunları söyledi:
 
"Ukraynalıların bunu neden istediğini bilmiyorum. Bir yandan bizden hiçbir şekilde Ukrayna ile savaşmamamızı, birliklerimizi oraya göndermememizi istiyorlar. Saldırmazlık paktı imzalamayı öneriyorlar. Diğer yandan bu patlayıcı karışımı hazırlıyorlar ve onları silahlandırıyorlar. Polonya, Litvanya, hepsi delirmiş. Ne istiyorlar? Belirsiz." (Belta / Ria)
 
RIA'nın haberine göre bir gün önce Lukaşenko, "Avrupa Birliği ve Ukrayna'ya komşu devletlerden bir grup silahlı oluşumun Belarus sınırına yakın bir yerde toplandığını" iddia etmişti. Lukaşenko, yaklaşık 23 bin 500 kişilik grubun 17 bin 200'ünün Ukrayna'dan ve 3 bin 700'ünün Polonya'dan olduğunu söylemişti. 
 
11.55: Duma Ulaştırma Komitesi gündeme gelen yeni yasa tasarısına açıklık getirdi. Komite yetkilileri ülkeden çıkış için önceden rezervasyon yaptırma mecburiyetinin sadece kamyonları ve tırları kapsayacağını açıkladı. (Ria)
 
11.17: Ukrayna'da Zelenskiy'nin üst düzey görevlilere şahsi amaçla yurtdışına çıkışları yasaklamasından sonra bir dizi devlet görevlisi istifasını verdi. Başkanlık ofisi başkan yardımcısı ve başsavcı yardımcısından sonra savunma bakan yardımcısı da istifasını verdi. Bakan yardımcısı Vyaçeslav Şapovalov, bakanlığa olan güvenin sarsılmaması için istifa ettiğini söyledi.
 
11.13: İsveç'le Türkiye arasında gerilim artarken Finlandiya NATO'ya giriş sürecini tek başına tamamlayabileceğini açıkladı. Helsinki yönetimi Türkiye'nin itirazı nedeniyle İsveç'in üyelik sürecinin uzama ihtimalinin bulunduğu düşüncesinde.
 
10.56: Avrupa piyasalarında doğal gaz fiyatları yeniden inişe geçti. Hollanda'daki TTB terminalinde bin metreküp fiyatı 670 dolara geriledi.
 
10.18: Devlet Duması'nda görüşülen yeni bir tasarı, otomobil sahiplerinin sınır geçişleri için önceden tarih rezerve etmesini öngörüyor. Rezervasyon yaptırmayan araçların ülkeden ayrılmasına izin verilmeyecek. Uygulama yabancı ülke vatandaşlarını da kapsıyor. Kabul edilmesi durumunda tasarı 1 Martta yürürlüğe girecek.
 
09.44: Bulgaristan'ın özel askeri operasyonun ilk günlerinde Ukrayna'ya yüklü miktarda silah ve yakıt tedarik ettiğinin ortaya çıkmasının yankıları sürüyor. Moskovski Komsomolets gazetesi, Ukrayna tanklarına giden yakıtın Rus petrol şirketi Lukoil'in Bulgaristan'daki rafinerilerinden çıktığını yazdı. Buna göre Ukrayna'nın İzyum ve Herson'daki çarpışmalarda kullandığı tankların yakıtı büyük oranda Rusya'nın Bulgaristan'a sevk ettiği petrolden elde edildi.
 
09.26: Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy devlet görevlilerinin ve milletvekillerinin kişisel amaçlarla yurtdışına çıkışını yasaklayan Güvenlik Konseyi kararını onayladı. Öte yandan Ukrayna Başkanlık Ofisi Başkan Yardımcısı Kirill Timoşenko istifa ettiğini açıkladı.
 
09.12: ABC News'a konuşan üst düzey Ukraynalı bir yetkili Almanya'nın onay vermesi halinde 12 ülkenin 100 civarında Leopard 2 tankı kendilerine vermeye hazır olduğunu açıkladı.
 
08.40: ABD'nin uluslararası suç örgütü ilan ettiği Wagner Grubu'nun sahibi Yevgeni Prigojin ABD'den "kimi, ne zaman ve nerede istikrarsızlaştırdıklarını" açıklamalarını istedi. Prigojin daha önce de Beyaz Saray temsilcilerine yönelik bir açık mektup kaleme almıştı.
 
08.38: Rusya'ya yönelik yaptırımlardan ünlü çizgifilm Fiksiki de nasibini aldı. Çizgifilmin yapımcısı devlet şirketi Riki'nin cirosunda yurtdışı satışlardan elde edilen pay yüzde 40'dan 30'a geriledi. Yapımcı AB ve ABD'deki satışların durduğunu bildiriyor. Aynı şirkete ait Smeşariki projesi ise geçtiğimiz yıl yeni anlaşmalar imzalamayı başardı.
 
08.34: Rus milyarder Oleg Deripaska'ya yaptırımları delmesinde yardım etmekle suçlanan eski FBI ajansı Charles McGonigal suçunu kabul etmedi. ABD savcılığı, McGonigal'ın yanı sıra mahkemede çevirmen olarak çalışan Rus asıllı ABD vatandaşı Sergey Şestakov'a da suçlamalar yöneltti. McGonigal gibi Şestakov da ithamları reddediyor. (Kommersant)
 
08.29: Almanya'nın en büyük silah üreticisi Rheinmetall hükümetin onay vermesi halinde Ukrayna'ya 139 Leopard 2 ve 88 Leopard 1 tankı tedarik etmeye hazır olduklarını açıkladı. Şirket yetkilileri tankları nisan-mayıs sonundan önce teslim edebileceklerini belirtiyor. Rheinmetall daha önce de benzer açıklamalar yapmış, ancak Alman hükümeti sevkiyatlara onay vermemişti.
 
23 Ocak Pazartesi
 
23.23: Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Rus ordusuna Ukrayna’daki özel askeri harekatında neredeyse tüm Batı’nın karşı koyduğunu, ülkenin modern tarihinde hiç bu kadar şiddetli çatışmalar yaşamadığını söyledi. AiF gazetesine konuşan Gerasimov, “Modern Rusya hiçbir zaman bu kadar yüksek düzeyde ve yoğunlukta çatışmalar yaşamadı. Ülkemize ve ordumuza bugün neredeyse tüm kolektif Batı karşı koyuyor” ifadelerini kullandı. Durumu istikrara kavuşturmak, yeni bölgeleri korumak ve taarruza geçmek için kısmi seferberlik gerçekleştirdiklerini söyleyen Genelkurmay Başkanı, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra böyle etkinliklerin yapılmadığını anımsattı. (Sputnik)
 
23.21: Brent tipi ham petrolün fiyatı 1 Aralık'tan bu yana ilk kez varil başına 89 doları geçti.
 
23.20:  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Washington'un yakın gelecekte Almanya'dan Ukrayna'ya Leopard tankları tedariki konusunda bir açıklama beklediğini söyledi.
 
23.17: Rusya Başsavcılığı, Andrey Saharov Vakfı'nı "Rusya'da istenmeyen bir kuruluş" olarak kabul etti. Denetim makamı olan savcılık, vakfın "Rusya Federasyonu'nun anayasal düzeni ve güvenliğinin temellerine tehdit oluşturduğu" kanaatine vardı.  Başsavcılıktan yapılan basın açıklamasında, "Andrey Skharov Vakfı ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşudur. Yasaya göre, yakında Adalet Bakanlığı vakfı, faaliyetleri istenmeyen kuruluşlar listesine ekleyecek" denildi. 
 
23.14: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Almanya'nın, AB üyesi bir ülkenin istemesi halinde Alman menşeli Leopard tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesini engellemeyeceğini söyledi. Borrell, AB dışişleri bakanları toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Borrell, "Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz. Ukrayna, bu savaşı kazanmak zorunda." dedi. Borrell, bir gazetecinin Ukrayna'ya ağır tank gönderilmesi konusunda bakanlar arasında geçen tartışmalarla ilgili sorusu üzerine, "Bugün bir dizi görüş dile getirildi. Ağır tanklar önemli olmakla birlikte, Ramstein konferansından Ukrayna'ya askeri desteği artırmayı amaçlayan taahhütlerin miktarına da bakmanız gerektiği gerçeğini vurgulamak istiyorum." dedi. AB Yüksek Temsilcisi, "Almanya, bu tanklara sahip olan bazı AB üye devletlerinin göndermek istemesi halinde, buna engel olmayacak gibi görünüyor" ifadesini kullandı. (Euronews)
 
20.14: Rusya Uzay Ajansı Roscosmos’un eski başkanı ve ‘Çar Kurtları’ adlı askeri danışmanlar grubu başkanı Dmitriy Rogozin, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) savaşçılarının, Ukrayna ordusunun kullandığı Starlink terminallerini ele geçirmeyi başardığını söyledi. Sputnik'e konuşan Rogozin, “Uzay iletişim araçları özel bir konu. Ukrayna ordusunun kullandığı Starlink uzay haberleşme sisteminin, bu cihazların, bu abone terminallerinin bize getirdiği fayda ve zararları biliyoruz. Bu terminalleri ganimet edindik, onlara sahibiz” ifadelerini kullandı.
 
18.23:   Ukraynalı yetkililerin mart ayı sonuna kadar 150 bin kişiyi daha seferberlikle silah altına almayı pllanlandığı bildirildi. Kiev yönetimi ana konseyi üyesi Vladimir Rogov, bunun için çalışmalara başlandığını duyurdu.
 
18.22: AB Dışişleri Bakanları, Ukrayna'ya 500 milyon euroluk yeni bir askeri yardım dilimini onayladı.
 
18.21:  Almanya Ekonomi Bakanlığı, Rusya'dan gelen boru hattı gazının yerine 2026 yılına kadar tamamen sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) alabileceğini hesapladı. Daha önce Şansölye Olaf Scholz, Almanya'nın Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığını kırmayı başardığını söylemişti.
 
16.34: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, diğer ülkeleri Rusya ile çalışmaması için tehdit eden ABD’nin tüm kırmızı çizgileri aştığını belirtti.  Güney Afrika Dışişleri Bakanı ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı yürüttüğü ‘hibrit’ savaşın neredeyse ‘gerçek’ olduğuna işaret ederek şunları söyledi:
 
“Ukrayna'da olup bitenlerden bahsederken bunun artık bir hibrit savaş değil, Batı'nın Rusya'ya karşı uzun süredir hazırladığı, Ukrayna'da yüzyıllardır olan, dilden kültüre her şeyi yok etmeye çalıştığı ve insanların kendi dillerini konuşmalarını yasakladığı neredeyse gerçek bir savaş olduğundan bahsediyoruz.” (Sputnik)
 
16.28: Patrik Kirill, Moskova'da verdiği bir vaazda, "Rusya Ortodoks Kilisesi, Rusya'nın bağımsızlığını dış siyasi güçlerin saldırılarından korumak için yetkililerin yaptığı her şeyi destekliyor" dedi.
 
16.27:  Gürcistan Maliye Bakanı Laşa Khutsişvili, 24 Şubat 2022'den bu yana Gürcistan Gümrük Servisi tarafından, yaptırım uygulanan malların Rusya'ya yasadışı ihracatını amaçlayan binden fazla operasyonu engellediğini söyledi.
 
16.25: Ukrayna'daki bir mahkeme, Herson bölgesinde Rusya'ya katılım referandum düzenlemekten ilk cezayı verdi.  Ukrayna Güvenlik Servisi açıklamasına göre, yerel seçim komisyonu üyesi olan Beryslav ilçesine bağlı Novoaleksandrivka köyünün bir sakini 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
16.23: Rusya'nın, Moskova'daki Estonya Büyükelçisi’nden ülkeyi 7 Şubat’a kadar ülkeyi terk etmesini istemesinin ardından, Letonya "dayanışma amacıyla" kendi büyükelçisini Rusya'dan çekme kararı aldı. Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkeviçs, Twitter'da yaptığı açıklamada, Ukrayna'da askeri çatışmanın başlamasının yıldönümü olan 24 Şubat'tan itibaren Rusya ile diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürüleceğini söyledi.
 
14.32: Rusya birliklerinin Bahmut şehrini ablukaya aldığı ve yoğun çatışmalar yaşanan bölgede Ukrayna ordusunun direnişinin sürdüğü habereri geliyor.  Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus ordusunun Donsetks'de Krasnopolye kasabasının kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Konaşenkov, "ordu birliklerinin hava ve karadan füze ve toplarla destek verdiği operasyonda, gönüllü müfrezelerin Krasnopolye yerleşimini kurtardığını" bildirdi. 
 
13.35: Brent petrolünün varil fiyatı 5 Aralık'tan bu yana ilk kez varil başına 88 dolara yükseldi.
 
13.44: Eni şirketi, İtalya'nın 2024-2025 kışında Rus doğal gazı alımını tamamen sona erdirebileceğini duyurdu. 
 
13.35: Rusya’daki Estonya Büyükelçisi’nden ülkeyi 7 Şubat’a kadar terk etmesi istendi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkedeki Estonya Büyükelçisi Margus Laidre’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı ve kendisine Estonya hükümetinin Rusya karşıtı eylemleri ile ilgili olarak protesto iletildiği kaydedildi. (Sputnik)
 
12.45: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, seferberlik kararnamesinin iptal edilmemesi konusunda yeni bir açıklama yaptı. Peskov, kararnamenin belirli sayıda asker almanın dışında başka etkinlikler de öngördüğünü, bu nedenle iptal edilmediğini söyledi. Sözcü bu etkinliklerin niteliği konusunda konusunda ise açıklama yapmadı.
 
12.33. Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi Başkanı Charles Michel önümüzdeki Ukrayna'daki çatışmada kırılma noktasının geldiğini ve Avrupa Birliği'nin kaderinin 2-3 hafta içinde tayin edileceğini söyledi. İspanyol El Mundo gazetesine söyleşi veren Belçikalı siyasetçi, "2023'te yaşanacaklar, ki bunun çoğu önümüzdeki 2-3 hafta içinde olacaklara bağlı, geleceğimizi tayin edecek," şeklinde konuştu. Michel bu nedenle Avrupa Birliği'nin son derece kısa bir süre içinde bir dizi önemli karar almak zorunda kalacağını dile getirdi. Charles Michel "Ukrayna'nın yanında yer almak ve ona gereken bütün desteği sağlamak zorundayız," dedi.
 
12.06: Estonya elindeki 155 mm kalibreli bütün obüsleri Ukrayna'ya vereceğini açıkladı. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Estonya büyükelçisinden 7 Şubata kadar ülkeyi terk etmesini istediklerini duyurdu.
 
11.47: Rus hükümeti 70 sektörde sigorta prim ödemeleri için tanınan süreyi uzattı. Buna göre şirketler 2022'nin ikinci çeyreğine ait primleri 28 Mayıs 2024'e kadar ödeme imkanına kavuştu.
 
11.45: Moskova yakınlarındaki Roşal kentinde bulunan Moliren metalurji ve organik kimya fabrikasında patlama yaşandı. Ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda henüz bir bilgi yok. (TASS)
 
11.28: Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Rusya'yla barış anlaşması imzalama konusunda müzakereleri sürdürmek niyetinde olduklarını söyledi. Japonya ve Rusya İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminde bir barış anlaşması imzalanmadığı için kağıt üstünde savaş halinde. İki ülke arasında Kuril Adaları'nın hangi ülkeye ait olduğu konusunda ihtilaf mevcut. Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ocak başında yaptıkları açıklamada Japonya'nın "Rusya karşıtı tutumunu sürdürdüğü sürece" bu ülkeyle barış anlaşması imzalamalarının imkansız olduğunu söylemişti.
 
10.53: Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde birimi açtı. Putin'in aralık ayında imzaladığı kararnameyle oluşturulan birimin başına General Oleg Bolomojnov getirildi. (Kommersant)
 
10.40: Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, devlete bağlı RANHiGS'in rektörü Vladimir Mau'yu görevden aldı. RBC Mau'nun sağlık nedeniyleriyle görevden affını istediğini yazıyor. Vladimir Mau geçtiğimiz yıl yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmış, ancak ekim ayında hakkındaki suçlamalar düşürülünce görevine geri dönmüştü.
 
10.08: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı bu sabahki brifingte Bahmut'un Rus birliklerince kuşatıldığını doğruladı. Şehrin ana ikmal hatlarının kesilmesi kuşatma olarak tabir ediliyor.
 
10.00: Rusya Başsavcılığı, Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden çıktığı 15 Mart 2022 tarihinden sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları uyarınca 476 başvuru sahibine toplam 4,6 milyon euro tazminat ödedi. Konuyu haberleştiren İzvestiya gazetesi, Vladimir Putin'in 11 Haziran 2022'de imzaladığı kararnameyle Rusya'nın 15 Marttan sonra alınan AİHM kararlarını yerine getirmeyeceğini ilan ettiğini hatırlatıyor.
 
09.59: Rusya Enerji Bakanlığı, petrol üreticilerinin tavan fiyata atıfta bulunan sözleşmeleri imzalamasına yasak getiren bir yasa tasarısı hazırladı. Kommersant hükümetin konuyla ilgili çalışmayı tamamladıktan sonra tasarıyı Duma'ya göndereceğini yazdı.
 
09.24: Rusya'da Telegram kullanımı 2022'de WhatsApp'ı ilk kez geride bıraktı. Vımpelkom, Megafon ve MTS gibi telefon operatörlerinin açıkladığı verilere göre, ülkede mobil internet trafiğinin yüzde 60'ından fazlasını Telegram uygulaması kullanıyor. Whatsapp'ın payı ise yüzde 20'lerde.
 
09.22: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus askerleri ülkeyi terk edene kadar "Rusya'ya dostluğu unutun" şeklinde konuştu. ARD'ye söyleşi veren Zelenskiy, ancak Rus birliklerinin çekilmesinden sonra diplomatik adımların atılabileceğini söyledi.
 
08.24: Rusya'ya Vladivostok gümrüğü üzerinden giriş yapan otomobil sayısı 2022'de yüzde 72 artış kaydetti. Gümrükten geçen ikinci el otomobil sayısı 197 binin üzerinde.
 
08.23: İspanya'nın ardından Finlandiya'da da Ukraynalılar başta olmak üzere göçmenlerin emek sömürüsüne maruz kaldığı iddia edildi. İlgili açılama inşaat sektöründe faaliyet gösteren sendikalardan ve insan hakları örgütlerinden geldi. İspanya'da polis, üç fabrikada kaçak sigara üreten bir çeteyi çökertmiş, çetenin Ukraynalı sığınmacıları fabrikalarda kötü koşullarda çalıştırdığını açıklamıştı.
 
08.21: Rusya'nın en zengin iş insanlarından Vladimir Potanin, yabancı şirketlere ve Rusya'dan ayrılan Rus vatandaşlarına ait mal varlıklarının millileştirilmesi önerisine karşı olduğunu söyledi. RBC'ya konuşan Potanin, Rusya'nın el koymalara karşı "1917'de aşılandığını" dile getirdi. Kendisi de yaptırımlara maruz kalan iş insanı, Batının Rusya'yı bu yönde kışkırtmaya çalıştığını, bu sayede Rus varlıklarına el konulmasını meşrulaştırmak niyetinde olduğunu belirtiyor.
 
08.15: Rusya'nın Primorye bölgesinde yaşanan ikmal hattı arızası nedeniyle 110 bin kişi elektriksiz kaldı. Bölgede hava sıcaklığı -25 derece.
 
06.30: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Batı'dan gelecek 50 tankın Rusya'nın bin tankına karşı etkili olmayacağını" söyledi. Zelenskiy, Batılı ülkelerinin tank stoklarından sembolik bir kısmını Ukrayna'ya devretmeye hazır olmasının kendilerine moral olarak yardımcı olacağını, ancak Moskova'nın devasa tank cephaneliğiyle baş edemeyeceklerini söyledi. Zelenskiy, Alman ARD TV kanalına verdiği röportajda, Ukrayna'ya az sayıda Batı tankının teslim edilmesinin çatışmanın gidişatını değiştirmeyeceğini beiirtti.
 
06.28:  The New York Times'ın görüştüğü uzmanlar, Alman makamlarının "tarihsel kaygılarla, Alman silahlarının milyonlarca insanı öldürmek için kullanıldığı duygusu uyandıracak silah sevkiyatlarına karşı duyarlı olduğunu" kaydettiler. Almanya için Amerikan Konseyi Başkanı Steven Sokol, Almanların bir saldırgan olarak değil, bir ortak olarak görülmek istediğini  belirterek, "Almanların buradaki isteksizliği tek kelimeyle tanımlanabilir: Tarih” dedi.
 
00.44: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Burbock, Polonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı Leopard 2 tankları tedarik etmesini engellemeyeceklerini söyledi. Alman bakan gazetecilerin, "Varşova, Berlin'in izni olmadan tankları teslim ederse ne olur?" sorusuna bu yanıtı verdi. Burbock, "Bize bu konu sorulmadı. Ancak sorulsaydı, önünde durmazdık" dedi.
 
 22 Ocak Pazar
 
23.00: Almanya Başbakanı Scholz, Kiev'e tank yollanması konusunda müttefiklerle koordinasyon içinde hareket ettiğini söyledi. Paris'te Macron ile basın toplantısında yöneltilen bir soru üzerine Scholz, "İki ülke de Ukrayna'yı mali ve insani açıdan desteklemek ve ayrıca silah sağlamak için çok şey yapıyor. Geçmişte yaptığımız gibi, bu konuyu da (tank seviyatı) tüm dostlarımız ve müttefiklerimizle her zaman yakın bir şekilde tartışarak karara bağlayacağız" dedi.
 
22.57: Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Moskova Patrikhanesi, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla Stockholm’de Kuran'ın yakılmasını kınadılar.
 
22.10: ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCall, "ABD'nin Ukrayna'ya bir tek Abrams tankı vermesinin bile Almanya'nın Leopard 2'nin tedarikine karar vermesi için yeterli olacağını" iddia etti. Amanya, Ukrayna'ya "uluslararası bir koalisyonun parçası olarak" tank verme ihtimalini gündemde tutarken, tank yollayan tek Batılı ülke olmak istemiyor.
 
22.01: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Ukrayna'ya Leclerc tankları verme ihtimalini reddetmedi. Macron, Fransa ile Almanya arasında imzalanan Élysée Dostluk ve İşbirliği Antlaşması'nın 60. yıldönümünde Paris'te Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Anlaşma, 22 Ocak 1963'te Charles de Gaulle ve Almanya Şansölyesi Konrad Adenauer tarafından imzalanmıştı. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Emmanuel Macron, Fransız silahlı kuvvetlerinin Leclerc ana ağır tanklarının temini konusunda,  "Savunma Bakanı'ndan bunun üzerinde çalışmasını istedim" dedi. Macron Leclerc tankı verilmesini üç şarta bağladı: 1- Çatışmalarda tırmanışa yol açmamalı, 2- Ukrayna'ya "gerçek ve etkili destek" sağlayabilmeli,  3- Fransa'nın kendi savunma kabiliyetini zayıflatmamalı.
 
13.21: Antalya'da 177 bin yabancı ülke vatandaşının geçici veya sürekli ikamet izni bulunduğu, bunların 51 binini Rusya, 20 binin Ukrayna vatandaşı olduğu bildirildi.
 
13.12: Avrupa Birliği Diplomasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "AB'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığından kurtulmayı başardığını" söyledi. İspanyol El Diario gazetesi ile yaptığı röportajda Borell, "Yıllar içinde yarattığımız Rusya Federasyonu'na enerji bağımlılığını birkaç ay içinde ortadan kaldırdık. Enerji fiyatları Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlamasından önceki seviyelere döndü" dedi. Borrell,  “Fiyatların aşırı yükseldiği son derece stresli bir dönemden geçtik, ancak normalleşme başladı ve fiyatlar savaş öncesi değerlere geri döndü" dedi.
 
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kasım ayında verdiği bir demeçte Avrupa'nın geçen yıl doğal gazının yüzde 41'ini Rusya'dan tedarik ettiğini, bu oranının son dönemde yüzde 9'a kadar indiğini söylemişti.  Von der Leyen, gaz tedarikinde ABD ve Norveç gibi güvenilir ortaklara yöneldiklerini anımsatarak, doğal gaz depolarını yüzde 92'nin üzerinde doldurduklarını ve gaz tüketiminde yüzde 15 tasarrufa gittiklerini kaydetti.
 
13.10: Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, yaptırımlar kapsamındaki Rusya vatandaşı şahıslara ve şirketlere ait 187 milyon euro değerinde varlığın dondurulduğunu açıkladı. 
 
10.53: Alman gazetesi Zeit, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının tedariki konusunda Federal Meclis'te ortaya çıkan siyasi gerginliği gündeme taşıdı. Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann'ın, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Kiev'e askeri destekle ilgili açıklamalarını eleştirdiği ve "Ukrayna ordusuna Leopard 2 tedarik etmek istemiyorsanız, nedenini açıklamanız gerekir" dediğini yazdı. Buna cevaben Scholz'un mensubu olduğu Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD'nin  parlamentı grubu başkanı Rolf Mützenich, bu konuda sağduyulu olunmasını savunarak, "Strack-Zimmerman ve onun gibilerinin Almanya'yı askeri bir çatışmaya doğru ittiğini" savundu. 
 
10.50: Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoriya Abramçenko, Türkiye'nin tahıl alımlarından ruble ödeme konusunda bir anlaşma yaptığını, şimdi Rusya'nın Mısır'la da aynı konuda görüşmeler yaptığını söyledi.
 
10.48: Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, "NATO'nun Ukrayna'ya saldırı silahları tedarik etmesinin küresel bir felakete yol açacağını" söyledi. Volodin, "Bu silahların Rusya'ya karşı kullanılması daha güçlü silahlarla misillemeye yol açacaktır" dedi.
 
10.46: Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, Başkan Putin'i gelecek ağustos ayında ev sahipliği yapacağı BRICS zirvesine davet edeceği bildiridi. Açıklamayı Güney Afrika'nın Moskova Büyükelçisi Mzuvukile Maketuka yaptı.
 
10.33: Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, İsveç'te aşırı sağcı Hard Course partisinin Stockholm'de Türk Büyükelçliği önünde Kuran yakmasına sert tepki gösterdi. Kadırov, "Yalnızca şeytanın esir aldığı alçaklar kutsal değerlere tecavüz edebilir" dedi. Kadırov, Stockholm'deki protestocuların çoktan seçimlerini yaptıklarını ve kendilerine "ebedi lanet" getirdiklerini beirterek "Bir gün bunu anlayacaklar ama çok geç olacak. Cehennemde yanın, iblisler!” diye yazdı.
 
21 Ocak Cumartesi
 
23.31: Geçen yıl Türkiye'de en fazla yabancı ortak sermayeli şirketi Ruslar kurdu. Rus ortaklı olarak 1363 şirket kuruldu. Bu şirketlerin 140'ı anonim, 1223'ü ise limited şirket statüsünde. Rusya'nın ardından 55 anonim, 1245 limited toplam 1300 şirketle İran geliyor. Almanya üçüncü.
 
23.29: Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, Kiev'in İngiltere tarafından askeri yardım olarak gönderilen Sea King helikopterinden birini teslim aldığını söyledi. Londra, Kiev'e hizmet dışı bırakılmış üç İngiliz askeri Sea King helikopteri tedarik etme sözü vermişti. Helikopterler öncelikli olarak denizaltı karşıtı görevler için tasarlandı.
 
23.27: Der Spiegel dergisi, Almanya'nın kendi ordusunun stoklarından Ukrayna'ya 19 Leopard tankı tedarik etmeyi düşündüğünü yazdı. Dergiye göre, Alman ordusunun stoklarında toplamda 312 Leopard tankı var, bunların 99'u geçen yılın Mayıs ayından bu yana onarımda ve biri hizmet dışı bırakıldı.
 
21.18: Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk'de ordunun ilerleyişinin devam ettiğini, Dvureçye kasabasının ele geçirildiğini duyurdu. Ayrıca Zaporojya istikametinde yapılan taarruz sonucunda Rus kuvvetleri  yeni mevzileri işgal ettiği bildirildi. Daha önce, bölge yönetimi Zaporojya'da Ukrayna birliklerinin ilk savunma hattının yıkıldığımı duyurmuştu.
 
21.14: Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Batı'nın Ukrayna'ya daha fazla silah vermesinin küresel bir çatışma tehditi yarattıpını savundu,  "Bulgaristan'ın bu çatışmaya silah göndermemesi gerektiği yönündeki görüşümü savunmaya devam ediyorum" dedi. Radev, "savaş yoluyla barışa ulaşma" çağrısının kendisine George Orwell'in romanı 1984'te halka "savaş barıştır" sloganının aşılandığı distopyasını hatırlattığını kaydetti. 
 
18.12: Moskova bölgesinde, S-300 hava savunma sistemi ateşlendi, Rusya Savunma Bakanlığı, önemli askeri ve idari tesislere yönelik saldırıları püskürtmek için Moskova bölgesinde eğitim düzenlendiğini ve S-300'ün bu tatbikat kapsamında temsilici hedefe karşı harekete geçtiğini duyurdu. Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Moskova bölgesinde, Batı Askeri Bölgesi (ZVO) uçaksavar füze tugayı personeli ile önemli askeri, endüstriyel ve idari tesislere yönelik hava saldırılarını püskürtmek için eğitim düzenlendi" denildi. Eğitime 150'den fazla askeri personel ve 30'un üzerinde savunma ekipmanı katıldı. Tatbikatta ordu, temsili bir düşman sabotaj grubunun askeri bir konvoya düzenlediği saldırıyı püskürttü. (Kommersant)
 
16 Ocak'ta Don ve Kuban hava meydanlarında Su-30SM, Su-27 avcı uçakları ve Su-34 bombardıman uçaklarının katılımıyla planlı eğitim başladı . Su-30SM, Su-27, simüle edilmiş bir düşmanla savaşta akrobasi gerçekleştirdi.
 
14.53: İtalya yakında Slovakya'ya Samp/T hava savunma sistemi sağlayacak. Buna karşılık Bratislava, elindeki Patriot hava savunma sistemini Ukrayna'ya devretmeyi planlıyor. Corrier della Sera gazetesi bu kararın, dün Almanya'daki  NATO zirvesi sırasında alındığını yazdı.
 
14.51: Estonya, Letonya ve Litvanya, Almanya'yı acilen Leopard tanklarını Ukrayna'ya nakletmeye çağırdı.
 
10.06: ABD Savunma Bakanı Austin, dünkü basın toplantısında bir gazetecinin "Almanya'nın Avrupa'da yeterince liderlik gösterip göstermediği" yönündeki sorusuna "Evet, ama hepimiz aslında daha fazlasını yapabiliriz" yanıtı verdi. Ukrayna'ya tank gönderilip gönderilmemesinin o kadar da önemli olmadığını belirten Austin, Ukrayna'ya Stryker ve Bradley tipi zırhlı savaş araçlarının gönderildiğine ve bunun Kiev'e savaşta yeni askeri yetenekler kazandırdığına dikkat çekti. Austin "Konu tek bir platformla ilgili değil" diye konuştu.
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Leopard 2 tanklarının sevkiyatı ile ilgili müzakerelerin süreceğini belirtti. Almanya'nın Ukrayna'ya en çok askeri destekte bulunan ülkeler arasında olduğunu belirten Stoltenberg, "Top, cephane, hava savunma sistemleri ve şimdi de Marder tipi piyade saldırı araçları. Almanya Ukrayna'yı destekleme konusunda çok sayıda alanda öncülük ediyor" diye konuştu.
 
10.03: Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, tank gönderilmesini Berlin'in tek taraflı olarak engellediği iddialarını reddederek müttefikler arasında ortak bir konsensüse varılması halinde Alman hükümetinin sevkiyatlar konusunda hızlı hareket edeceğini söyledi. Alman Savunma Bakanı, "Sıkı bir koalisyon olduğu ve Almanya'nın onların yoluna çıktığı yönünde bir izlenim ara sıra ortaya çıkıyor, bu izlenim yanlıştır" diye konuştu. Ramstein'daki toplantı öncesinde Polonya ve Finlandiya Berlin'in izin vermesi halinde ellerindeki Leopard 2 tanklarını Ukrayna'ya sevk edeceklerini açıklamıştı. (DW)
 
10.01: Reuters'e konuşan üst düzey ABD'li yetkililer, Washington'un şu anda tüm silahlar sevk edilene ve Ukrayna askerleri gerekli eğitimleri alana dek Kiev'den Rus güçlerine karşı taarruz başlatmamasını istediğini söyledi.  ABD Genelkurmay Başkanı Milley de Ramstein'daki basın toplantısında Ukrayna güçlerinin Rus birliklerini tüm Ukrayna topraklarından çıkartabileceğine inanmadığını söyledi. Milley "Askeri bir açıdan bakıldığında, bu yıl içinde Rus güçlerini Ukrayna'da Rus işgali altında bulunan toprakların her bir santimetresinden çıkarmanın çok çok zor olduğu görüşündeyim" dedi. (DW)
 
09.33: Rusya'nın eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Orconikidze, Almanya'nın Kiev'e Leopard tankları tedarik etmeyi reddetmesinin tarihi nedneleri olduğunu savundu. İzvestiya'ya konuşan diplomata göre, Almanların Rus halkına karşı hâlâ "tarihi bir suçluluk duygusu" var. Orconikidze,
 
09.29: Patrik Kirill, Rus Ortodoks Kilisesi rahiplerini, özel askeri operasyon için halkı daha fazla yardım toplamaya teşvik etmelerini istedi. Kirill'e göre yardım etmek, her din adamının ve bireylerin yurttaşlık görevi sayılmalı. (KP)
 
09.26: ABD yönetiminin, ülkenin güneyinde yeni bir saldırı hazırlıklarına başlamak için Ukrayna askerlerinin Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki (DPR) Artemovsk'tan (Bahmut) çekmesini tavsiye ettiği iddia edildi. Haberi, AFP ajansı geçti. Son açıklamalara göre, Bahmut bölgesinde Rus birliklerinin ilerleyişi devam ediyor.
 
09.22: Elon Musk, ABD'nin Kırım'ı ele geçirme girişiminde Ukrayna'yı destekleme planlarını "pervasızlık" olarak niteledi ve  "çatışmalarda acımasız bir tırmanış nedeni" olacağı uyarısında bulundu. Twitter mesajında Musk, "Ben Ukrayna yanlısıyım, ancak acımasız bir tırmanış Ukrayna ve dünya için çok riskli" dedi. Musk'a göre eğer böyle bir senaryo sonunda uygulanırsa, o zaman Ukrayna ihtilafı, kaçınılmaz olarak tüm dünyayı etkileyecek olan, benzeri görülmemiş bir akut tırmanış aşamasına geçecek. Musk, ABD yönetimini ihtiyatlı olmaya çağırdı ve ABD'nin Kırım'a yönelik saldırılar için Ukrayna'ya askeri yardım sağlamaya hazır olduğunu gösteren Amerikan medyasındaki yayınların gerçek olmamasını umduğunu yazdı. 
 
09.18: Ukrayna'ya tank transferi konusunda bir karar olmamasına rağmen, Ukraynalı tankçıların Alman Leopard 2 tanklarını kullanmak için eğitimilerine başlanması konusunda anlaşmaya varıldı. Bu, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov'a atıfta bulunarak Kiev medyası tarafından bildirildi.(M. Komsomolets)
 
09.10 Almanya Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Zimmerman, Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya Leopard 2 tankları vermekte tereddüt etnesini sert bir dille eleştirdi. Financial Times'ın haberine göre Zimmerman, Almanya'nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius'un "Ukrayna'ya kaç tank tahsis edilebileceğini saptamak için ordunun Leopard tank stoklarını kontrol etme" açıklamasını, "endişe verici" olarak niteledi. Zimmernan, "Rusya'nın Ukrayna'ya girmesinden 11 ay sonra, kaç tane Leopard tankımız olduğunu kontrol etmek için yeni bir savunma bakanı seçmiş olmamız endişe verici" dedi. Batılı savunma bakanlıklarının temsilcileri, dün Almanya'daki Ramstein askeri üssünde yaptıkları toplantıda, Ukrayna'ya tank tedariki konusunda ortak bir tutum üzerinde anlaşamadılar. Pistorius daha sonra bakanlığın kaç tane tank sağlayabileceğini ve bunların Ukrayna'ya tedarik edilen silahlarla uyumlu olup olmadığını kontrol etmeyi planladığını açıkladı. (RBC)
 
20 Ocak Cuma
 
22.00: ABD yönetimi Wagner grubunu uluslararası suç örgütü ilan etti. Önümüzdeki hafta gruba yönelik yeni yaptırımlar açıklanacak.
 
20.29: NATO müttefiklerinin Almanya'daki ABD hava üssü Ramstein'de gerçekleştirdiği sekizinci buluşmada Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının tedarik edilmesi yönünde bir fikir birliğine varılamadı. İlgili açıklama Polonya savunma bakanı Mariusz Błaszczak'tan geldi.  Polonyalı bakan bununla birlikte konunun ele alındığını ve bu konuda bir koalisyon kurma çabalarının başarıyla sonuçlanacağından emin olduğunu söyledi.
 
5 saatten uzun süren Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı'nda Savunma Bakanları, Kiev'e gelişmiş tanklar sağlanması konusundaki görüş ayrılıklarını çözemedi. Toplantının ardından açıklama yapan Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Leopard tanklarına sahip 15 ülke ile bu tankların Ukrayna'ya transferi konusunu görüştüklerini söyledi. Diğer ülkelerin de tedarik etmesi koşuluyla kendilerinin 14 adet Leopard tankı taahhüdünde bulunduğunu belirten Bakan Blaszczak, ancak herhangi bir karar alınmadığını dile getirdi. Blaszczak toplantıyı "müttefikler arasında iyi bir tartışma" olarak nitelendirdi ve konunun daha sonraki görüşmelerde yeniden ele alınacağını aktardı. Saatler süren "tank tartışması" çözümsüz kalsa da Almanya'nın yeni atanan Savunma Bakanı Boris Pistorius ilerleme kaydettikleri değerlendirmesinde bulundu.
 
Tankların NATO üyesi olmayan Ukrayna'ya verilebilmesi için Almanya'nın onayı gerekiyor. Ukraynalı yetkililerin ısrarlarına rağmen Almanya şu ana kadar Kiev'e Leopard 2 tanklarını tedarik etme ya da en azından Polonya gibi diğer ülkelerin kendi envanterinden teslim etmelerinin önünü açma yönünde artan baskılara karşı direndi. 
 
Leopard tanklarının Ukrayna'ya sağlanması konusunda tek bir görüşün bulunmadığını ve Almanya'nın buna engel olduğu izleniminin de doğru olmadığını belirten Pistorius, şöyle konuştu:
 
"Tedarik edilmesi için iyi sebepler var, buna karşı da iyi nedenler var. Neredeyse bir yıl süren savaşın genel durumu göz önüne alındığında tüm artı ve eksilerin çok dikkatli şekilde tartılması lazım. Bu değerlendirme birçok müttefik tarafından paylaşılıyor, bu görüşmelerde açık bir şekilde ortaya çıktı. Elbette diğerleri de var. Bugün hiçbirimiz Leopard tanklarıyla ilgili kararın ne zaman verileceğini ve nasıl olacağını söyleyemeyiz."
 
20.07: Avrupa'da doğal gazın bin m3 fiyatı yüzde 10'luk artışla 750 doların üzerine çıktı.
 
20.06: Rusya'nın DNR temsilcisi Denis Pişulin, Bahmut'u kuşatmaya yakın olduklarını açıkladı. Öte yandan Der Spiegel Alman dış istihbarat servisi BND kaynaklarına dayandırdığı haberde Ukrayna'nın Bahmut'ta yaşadığı günlük asker kaybının üç basamaklı olduğu yazdı.
 
17.50: Çin'in 2022'de en çok petrol aldığı ülke Suudi Arabistan olarak açıklandı. Rusya ise ikinci sırada. Rusya Çin'e petrol sevkiyatını yüzde 8,3 arttırarak 58,4 milyar dolara çıkardı.
 
17.21: Avrupa Komisyonu'nun dış işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Josep Borrell, birliğin Ukrayna'ya yaptığı yardımın toplam büyüklüğünü 50 milyar euro olarak açıkladı.
 
16.17: Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorus, Ramstein üssünde yapılan toplantıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Pistoruis, toplantıda Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının verilmesi konusunun da gündeme geldiğini, ancak olumlu bir karara varılamadığını söyledi. Toplantının sonuçları Moskova saatiyle 18.30-19.00'da basın açıklamasıyla duyurulacak.
 
16.09: Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Rusya ile hava yolu seferlerinin başlamasına karşı olduğunu açıkladı. Zurabişvili, Rusya vatandaşların Gürcistan'da ikamet etme şartlarının da katılaştırılmasından yana olduğunu söyledi. Gürcistan'da aralarında parlamento başkanı ve Tiflis belediye başkanının da bulunduğu iktidar partisine mensup isimler Rusya ile havayolu iletişiminin yeniden başlatılmasında bir sakınca görmediklerini açıklamış, bu açıklamalar Ukraynalı yetkililerin sert tepkisini çekmişti.
 
15.55: Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev'in yardımcısı Aleksey Pavlov'u görevinden azletti. Pavlov'un adı 2022 ekiminde yazdığı ve Yahudi cemaatinin tepkisini çeken bir yazıdan sonra gündeme gelmişti. Pavlov, yazısında Hasidik Yahudileri "Ukrayna'daki cadı kazanında kaynayan yeni paganist mezhepler" arasında göstermiş, yazının tepki çekmesi üzerine Nikolay Patruşev Yahudilerden özür dilemişti (RBC).
 
14.41: Almanya Federal İstatistik Servisi, ülkenin Rusya'ya ihracatının aralık ayında kasıma kıyasla yüzde 9,6'lık düşüşle 56 milyar euroya gerilediğini açıkladı. Son bir yılda Almaya'nın Rusya'ya ihracatındaki düşüş oranı yüzde 59 olarak gerçekleşti. Rusya Almanya'nın ihracat yaptığı ülkeler arasında 5. sıradan 14. sıraya geriledi. 
 
Buna karşın Almanya'nın Türkiye'ye ihracatı yüzde 48,7 artarak 2,7 milyar dolara ulaştı.
 
13.52: Fransa Rus devletine bağlı yayın grubu Russia Today'in banka hesaplarını bloke etti.
 
13.51: NATO müttefikleri savunma bakanlarının toplantısı Almanya'daki Ramstein hava üssünde başladı. Savunma bakanları Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımları görüşecek. Toplantıya aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50 ülkeden temsilci katılıyor.
 
13.49: Dmitri Peskov, Moskova'da bazı binaların çatılarına hava savunma sistemlerinin yerleştirilmesiyle ilgili bir soruyu "Savunma Bakanlığı'na sorun," diyerek yanıtsız bıraktı.
 
13.06: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov gündelik basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Peskov, Rusya-ABD ilişkilerinin tarihin en dip noktasında olduğunu ve bu ilişkilerin düzeleceğine dair bir umut olmadığını söyledi. Sözcü Batıyla bozulan ilişkilerin tamir edilebilmesi için zamanı Rusya'nın Batıyı endişelerini müzakere etmeye davet ettiği önceki yıla geri sarmak gerektiğini dile getirdi.
 
Dmitri Peskov seferberlik kararnamesinin iptal edilmemesiyle ilgili de konuştu. Sözcü, kararnamenin geçerliliğini korumasının "hukuki bir özellik" olduğunu söyledi. Rusya kamuoyunda kararnamenin iptal edilmemesi nedeniyle yeni bir seferberlik dalgası başlayabileceği yönünde bir görüş hakim.
 
Peskov Batılı ülkelerin Ukrayna'ya tank tedarik etme yönündeki çabalarını da değerlendirdi. Kremlin sözcüsü "tank tedarikinin sonuçlarının önündeki işaretin eksi olacağını" söyledi. Peskov Ukrayna'ya tank verilmesinin sahadaki durumu tersine çeviremeyeceğini de sözlerine ekledi.
 
12.37: Sırbistan, Ukrayna'nın enerji altyapısının yenilenmesi için ülkeye insanı yardım gönderme kararı aldı. İlgili açıklama hükümetten geldi. Sırbistan daha önce de Ukraynalı göçmenlerin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere 3 milyon euro yardımda bulunmuştu.
 
12.09: Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Ukrayna'nın talep etmesi halinde kendilerine F-16 savaş uçağı verebileceklerini söyledi. Hoekstra "Açık fikirliyiz, bizimi için tabu yok" şeklinde konuştu.
 
12.06: İhlas haber ajansına konuşan Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle yabancı şirketlerin 240 milyar dolarlık kayıp yaşadığını söyledi.
 
11.57: Rusya'ya bağlı DNR yönetimi Bahmut yakınlarındaki Kleşeyevka köyünün ele geçirildiğini duyurdu. Dün de Wagner grubu köyün kendi birlikleri tarafından ele geçirildiğini açıklamıştı.
 
11.18: Adil Rusya Partisi'nin lideri Sergey Mironov, sosyal medya hesaplarında bir balyoz fotoğrafı paylaştı ve Wagner Grubu'na hediyeleri için teşekkür etti. Mironov: "Faydalı bir alet, bununla Nazi ideolojisinde gedik açacağız" yazdı. Suriye savaşından bu yana balyoz Wagner grubunun sembolleri arasında yer alıyor.
 
11.17: Rusya Enerji Bakanlığı, Pakistan'la petrol ihracatı konusunda prensip anlaşmasına varıldığını açıkladı.
 
11.16: Finlandiya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya 400 milyon euroluk yeni bir askeri yardım yapılacağını duyurdu. 12. yardım paketinin içeriği açıklanmadı.
 
10.26: Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi başkanı Charles Michel, Rusya'ya karşı yeni yaptırım kararları almanın her geçen gün zorlaştığını söyledi. Michel, söz konusu zorluklara rağmen yeni yaptırım paketleriyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi. Michel bir sonraki pakette Rusya'nın atom enerjisi sektörünün hedef alınmasının değerlendirildiğini belirtiyor.
 
09.30: Ria ajansı Kazakistan eski devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'in hastaneye kaldırıldığını yazıyor. Ajansın yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre Nazarbayev Astana'da bir kardiyo cerrahi merkezinde tedavi altında. Eski devlet başkanının basın sözcüsü, Nazarbayev'in kalp ameliyatı geçirdiğini, durumunun iyi olduğunu açıkladı.
 
09.20: Vedomosti gazetesi Putin'in hükümete verdiği yeni bir talimatla Ural petrolünün fiyatının hesaplanması konusunda alternatif yöntemler geliştirilmesini istedi. Değerlendirilen seçenekler arasında Ural petrolünün fiyatını Brent ve Dubai Crude marka petrollere endekslemek de bulunuyor.
 
09.14: Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, Ukrayna'nın Kırım'a yönelik hamle yapması durumunda ABD'nin destekleyeceğini açıkladı. Singh buna kara operasyonunun dahil olduğunu söyledi. Sözcü Kırım'ı Ukrayna'nın parçası olarak gördüklerini ve Ukrayna'nın egemen bir devlet olarak kendi topraklarını geri alma hakkı bulunduğunu dile getirdi.
 
08.31: Toyota 2022 sonunda Rusya'ya doğrudan yedek parça sevkiyatına yeniden başladı. İzvestiya, sevkiyatın yaptırıma tabi olmayan parçaları içerdiğini yazıyor.
 
08.30: Macaristan, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya tahsis ettiği yardım paketinin yedinci dilimini bloke etti. 1,5 milyarlık yardım diliminin silah alımında kullanılması planlanıyor.
 
08.28: Washington Post CIA yöneticisi William Burns'un geçtiğimiz hafta Kiev'e gizli bir ziyaret gerçekleştirdiğini aktarıyor. Habere göre Burns, Rusya'nın önümüzdeki haftalarda ve aylarda uygulamaya çalışacağı askeri planlar konusunda Zelenskiy'i bilgilendirdi.
 
08.24: Pentagon Ukrayna'ya 2,5 milyar dolarlık yeni bir yardım paketi açıkladı. Pakette 59 adet Bradley model piyade muharebe aracı, hava savunma sistemi Nasams'a ait füzeler, 90 adet Stryker model zırhlı muharebe aracı, 53 adet MRAP, 8 adet Avenger hava savunma sistemi, 350 adet Humvee ve HARM antiradar füzeleri bulunuyor. Associated Press yeni paketle birlikte ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımının büyüklüğünün 26,7 milyar dolara ulaştığını yazdı. Hafta içi Ukrayna'ya tedarik edilebileceği yönünde haberler çıkan yüksek isabetli GLSDB - yerden fırlatılan küçük çaplı bombaların pakette yer almaması dikkat çekti. GLSDB'lerin menzili Ukrayna'nın elindeki HIMARS roketlerinin iki katı.
 
00.35: Moskova’da Savunma Bakanlığı dahil, bazı yüksek binaların çatılarına "Pantsir" hava savunma sistemi yerleştirildiği iddiası medyaya yansıdı. Haberler ve yayınlanan fotoğraflara ilişkin resmi bir doğrulama gelmedi. Fotoğrafları yorumlayan bazı uzmanlar, bunların "Pantsir-S1" uçaksavar füze sistemleri olabileceğini söyledi. Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Tsargrad sitesine konuşan savunma muhabiri Yuri Kotenok, "Eğer bu bilgi doğruysa, ordunun aldığı önlemler yerinde ve gereklidir" dedi. Komsomolskaya Pravda'nın ünlü savunma muhabiri Aleksandr Kots ise, "Bu adım, yetkililerin tüm risklerin farkında oldukları anlamına geliyor" dedi. 
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама