Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya'nın askeri operasyonu: 12 Eylül'e kadarki gelişmeler

Önemli gelişmeler: 12 Eylül Pazartesi

23.53: Rusya'nın Harkov bölgesinde kontrol ettiği bazı bölgelerden asker çekmesinin ardından, "seferberlik" konusu yeniden tartışılmaya başlandı. Devlet Duması'nın ikridar partisi Birleşik Rusya üyesi, Ukrayna kökenli milletvekili Mihail Şeremet, Rusya'da "tam seferberlik" gerektiğini savundu. Şeremet, "Tam seferberlik olmadan, ekonomi de dahil olmak üzere her alanda askeri bir sisteme  geçmeden uygun sonuçları elde edemeyiz” dedi.  Rusya Federasyon Konseyi üyesi senator Andrey Klimov ise, Parlamento Gazetesi'ne verdiği röportajda, "Rusya'da askeri seferberliğe ve ülkede sıkıyönetim ilanına gerek olmadığını" söyledi. Kremlin Sözcüsü Peskov ise, "Rusya'da genel seferberlik konusununun hiç bir yerde konuşmadığını” belirtti.
 
23.49: Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Denis Puşilin, Ukrayna ordusunun Donetsk havaalanına ilerlediğini duyurdu. Akşam saatlerinde bir açıklama yapan Puşilin, Ukrayna askerlerinin imha edildiğini söyledi. 
 
17.54: Ukrayna ile sınır Belgoreod bölgesinin valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna tarafından Logaçevka sınır kapısına yönelik bombardıman sırasında bir kadının öldüğünü, dört yaralının hastaneye kaldırıldığını söyledi.
 
17.50: Harkov bölgesinin Rusya tarafından atanan başkanı Vitali Gançev, Ukrayna ordusunun bölgedeki sayısal üstünlüğünün Rus birliklerinin skekiz katı olduğunu söyledi. Gançev bu nedenle Rus genel komutanlığının birliklerini bölgeden çekmek zorunda kaldığını belirtti. Gançev ayrıca, son birkaç gün içinde Harkov bölgesinden yaklaşık beş bin kişinin Rusya'ya tahliye edildiğini söyledi.
 
17.48: CNN, Beyaz Saray'daki kaynaklara atıfta bulunarak, ABD'nin "enerji krizinin etkisi altındaki Avrupa'nın Rusya ve Ukrayna'ya karşı tutumunu değiştireceğinden endişe ettiğini" duyurdu.
 
17.46: Son 24 saat içinde, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki bölgelerine yaklaşık 19 bin mülteci giriş yaptı.
 
17.32: Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) bu yaz Rusya'dan Avrupa'ya turist sayısının % 90-95 civarında azaldığını duyurdu. Yılın ilk yarısında Avrupa'ya 1,2 milyon gitti. 2019'un aynı döneminde 8 milyon Rusya AB'yi ziyaret etmişti. En popüler AB ülkeleri Yunanistan, İspanya, İtalya ve Fransa oldu.
 
17.30: Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin Rusya ile vize kolaylığı anlaşmasını askıya alma kararı bugün itibarı ile yürürlüğe girdi, bunun sonucunda Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi verme koşulları ve süreleri değişecek. Böylece başvuru belgelerinin değerlendirilmesi ve vize verilmesi için süreler bundan böyle en az 15 gün olacak, bazı durumlarda ise 45 güne kadar uzatılacak. Vize harç ücreti 35’ten 80 euro'ya,  6-12 yaş arası çocuklar için ise 35’ten 40 euro'ya çıkarıldı. Ayrıca vize merkezine veya konsolosluğa sunulması için gereken evrak sayısı da artacak. Schengen ülkelerinin konsoloslukları, vize başvuruları için standart listede yer almayanlar da dahil olmak üzere başvuru sahiplerinden ek belgeler talep edebilecek.
 
16.28: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Nazilerin uyguladığı zulmü ve bunun sonucunda hayatını kaybedenleri hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi. 'Zmiyovskaya Balka: Soykırımın Tarihi' Uluslararası Bilim ve Uygulama Forumu'nun katılımcılarına selamlama mesajı gönderen Putin, Rusya'nın Nazilerin zulmünü hiçbir zaman unutmayacağını, hayatını kaybedenleri her zaman anacağını ve büyük Sovyet halkının cesaretini her zaman aklında tutacağını ifade etti. (Sputnik)
 
11.31: Çeçenistan lidri Kadırov, Çeçen birliklerinin Ukrayna'daki özel harekat bölgesine döndüğünü duyurdu. Kadırov, Devlet Duması milletvekili Adam Delimkhanov'un liderliğinde, birliklerin özel operasyon bölgesine döndüğünü bildirdi, Ukrayna'ya "sürprizleri beklemesini" tavsiye ederek "tüm cephe boyunca" topyekun saldırı ilan etti.
 
11.22: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Rusya'nın "Kiev'in tamamen kapütülasyonları kabul etmesini talep edttiğini" söyledi. Medvedev, Ukrayna cumhurbaşkanının "Rusya'nın  kendilerine ültimatom verdiği ve bu şartlarda müzakerelere hazır olmadığı" sözlerine yanıt veren Medvedev bunları "çocukça" niteledi ve "(Zelenskiy) şartı biliyor: Kiev rejiminin Rusya'nın şartlarına göre tamamen teslim olması" dedi.  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün, Rusya'nın Kiev ile müzakereleri reddetmediğini söylemişti.
 
08.58:  Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, Herson bölgesi yetkililerine ve Kırım hükümetinin üyelerine yönelik bir dizi terör saldırısını önlediğini duyurdu.
 
08.54: ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da dün yaşanmaya başlayan yaygın elektrik kesintisini konusunda Rusya'yı suçladı.  Sözcü Ned Price ve ABD'nin Kiev Büyükelçisi, "kesintilerin Ukrayna'nın bazı bölgelerde denetimi yeniden ele geçirmesine karşılık Rusya'nın sivil hedeflere saldırısı nedeniyle yaşandığını" iddia etti.  
 
08.50: Rusya'nın Almanya Büyükelçisi Sergei Neçayev, "Almanya'nın kırmızı çizgiyi aştığını ve Kiev'e kendi üretimi olan ölümcül, saldırı silahları teslim etmeye başladığını" söyledi. Diplomat bu kırmızı çizgiyi nitelerken, "Almanya'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Nazizm'in işlediği suçlardan dolayı halkımıza karşı ahlaki ve tarihsel sorumluluğunu dikkate almak da buna dahil" dedi.
 
Geçen hafta Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Almanya’nın fiilen Rusya’ya hibrit savaş ilan ettiğini belirtmişti. Medvedev, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un "Rusya'nın artık güvenilir bir ortak olmadığı" şeklindeki açıklamasına, "Olur şey değil! Yeniden küstü. Almanya: a) dost olmayan ülke, b) Rusya’nın tüm ekonomisine ve vatandaşlarına yaptırım uyguladı, c) Ukrayna'ya, bizim Silahlı Kuvvetlerimize karşı öldürücü silahlar teslim ediyor” ifadelerini kullanmıştı. 
 
Başbakan Scholz de geçen hafta, Almanya'nın Rusya'nın gazı kesmesine karşı hazırlıklı olduğunu söyledi. Scholz ülkenin kuzeyindeki terminallerin de LNG ithalatı için hazır olduğunu belirtti. Scholz gazda tasarruf yaptıklarını belirtirken yeniden termik santrallerin de üretim kapasitelerini kullandıklarını ifade etti. Scholz, gerekmesi durumunda gelecek yılın başında ülkenin güneyinde bulunan nükleer santrallerin kullanabileceğine de dikkat çekti.
 
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck kışın olası enerji sıkıntısına karşı, ülkede kalan 3 nükleer santralden 2'sinin Nisan 2023’ün ortasına kadar acil durum rezervi olarak beklemede tutulacağını duyurmuştu.
 
08.44: Rusya menşeli demir ve demir ürünlerinler % 9 ek vergi getirilmesinin ardından temmuz ayında ABD'nin Rusya'dan alımı durdu. Haziran ayında 201 milyon dolar olan aylık alım rakamı 0,6 milyn dolara indi. 

07.37: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüştü. Macron'un, Ukrayna ile müzakerelere başlanması yönünde Putin'e çağrıda bulunduğu bildirildi. 

07.31: Zaporojya'da "Rusya İle Birlikteyiz" hareketi lideri ve il yönetim konseyi üyesi Vladimir Rogov, Zaporoje ilinin yüzde 70'inin Rusya'nın kontrolüne geçtiğini ve Ukrayna'nın kontrolündeki kısımlarda son günlerde bazı komuta merkezleri ile mühimmat depolarının imha edildiğini duyurdu. 

11 Eylül Pazartesi
 
23.20: Harkov'da elektrik santralinde meydana gelen patlama sonrası yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle metro durdu, insanlar vagonlardan inip tünellerden yürüyerek istasyonlara ulaşmaya çalışıyor. Zelenskiy'nin yardımcısı Kyrylo Timoşenko, Ukrayna genelinde elektrik kesintileri olabileceğini duyurdu.  Bazı bölgelerde elektrik sistemlerinin saldırılara hedef olduğu iddia edildi. Harkov ve Donetsk bölgelerinin tamamen, Zaporojya, Dnepropetrovsk ve Sumy bölgelerini kısmen elektriksiz kaldığı bildirildi. (Kommersant)
 
23.10: Ukrayna lideri Zelenskiy, şu anda Rusya ile müzakereye hazır olmadığını söyledi. CNN'e konuşan Zelenskiy, "Rus askerleri, Ukrayna topraklarından ayrıldıktan sonra, iki ülke arasında bir anlaşma imzalanabileceğini" de sözlerine ekledi. Rusya tarafından "yapıcı olmak için herhangi bir istek görmediğini" söyleyen Zelenskiy, "İlkem bu: Bize ültimatom verenlerle konuşmam" dedi.
 
"Bazı ülkelerin bizi Minsk sürecine ittiğini biliyorum" diyen Ukrayna lideri, " Diplomatik çözüm farklı bir şey. Minsk anlaşması, boş bir kağıt parçası" diye konuştu.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, pazar günü yaptığı son açıklamada, Rusya'nın Ukrayna ile müzakerelerden vazgeçmediğini, ancak Kiev'in daha fazla gecikmesinin Moskova ile anlaşma olasılığını zorlaştıracağını söylemişti.
 
23.07: Fransa Ulaştırma Bakanı Clément Beaune, Ukrayna tahılının ihracatı için pazartesi günü Fransa ve Romanya arasında bir anlaşma imzalanacağını duyurdu. Paris ve Bükreş, Ukrayna'dan kara yoluyla hububat ihracatı yapacak.
 
23.04: Pazar akşamı Ukrayna'nın doğu bölgelerinden geniş kapsamlı füze saldırıları ve ardından elektrik kesintileri haberleri geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, elektrik kesintilerinden Rusya'nın sorumlu olduğunu iddia etti ve Moskova'yı "kasıtlı olarak sivil altyapıya vurmakla" suçladı.
 
22.14: Çeçenistan lideri Ramza Kadırov, Rusya Savunma Bakanlığı'nı eleştirdi ve Harkov yakınlarında Ukrayna'nın denetimine geçtiği belirtilen şehirleri geri alma sözü verdi. Kadırov, bakanlığın Ukrayna'ya karşı savaşta stratejisini değiştirmesi gerektiği konusunda uyardı ve “Hatalar yapıldı, bundan sonuç çıkaracaklarını düşünüyorum. Ancak bugün veya yarın stratejide değişiklik yapılmazsa, sahada gerçekten olup biteni onlara açıklamak için Savunma Bakanlığı'nın liderliğiyle (Şoygu), ülkenin liderliğiyle (Putin) temasa geçmem gerekecek" dedi.
 
14.21: Rusya'nın Belgorod bölgesi valisi Vyaçeslav Gladkov, son bir günde Ukrayna'dan gelen binlerce mültecinin bölge sınırını geçtiğini bildirdi. Gladkov, şu anda bölgedeki 27 geçici barınma merkezi kurulduğunu söyledi. 
 
14.19: Lenta'nın aktardığı habere göre, bu sabah bir Rus askeri uçağı Kırım'da düştü. Pilotların kurtulmayı başardıkları bildirildi. Su-34 savaş uçağı bir tarlaya düştü.
 
14.16: Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasına göre, Harkov bölgesindeki Ukrayna ordusuna yüksek hassasiyetli füzelerle saldırılar düzenlendi. 6-10 Eylül tarihleri ​​arasında Nikolaev-Krivoy Rog ve Harkov yönlerinde Ukrayna ordusunun 4 binden fazla can kaybı olduğu, 8 bin askerin de yaralandığı belirtildi. Ayrıca Vuhledar bölgesinde Ukraynalı Mi-8 helikopteri düşürüldü
 
14.14: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15-16 Eylül'de Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılacak.
Üye ülkelerin liderleri ile bir araya gelecek. Gözler ise Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeye çevrilecek. (Sputnik)
 
10.18: Zaporojye nükleer santralinin çalışması tamamen durduruldu. Ukraynalı Energoatom şirketi, "Tesis güvenli bir şekilde soğuk kapatma moduna getirilecektir" açıklaması yaptı.  Zaporojye bölge yönetiminin ana konsey üyesi Vladimir Rogov, Sputnik'e verdiği demeçte, Zaporojye Nükleer Santrali'nin çalışan son güç ünitesinin kapatıldığını söyledi. Santral bölgesi Rusya'nın kontrolünde.  Rogov yaptığı açıklamada, "Son birkaç gündür çalışan tek güç ünitesi olan altıncı ünite, minimum kapasitesinde çalışıyor. O da gece saat 03.45'te kapatıldı. Şu anda elektrik üretmiyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan bölgedeki Rus yetkililer, devam eden çatışmalar nedeniyle nükleer tesisi kapatma planlarından daha önce de bahsetmişlerdi. Dinyeper Nehri'nin kıyısında bulunan Zaporijye Nükleer Santrali, ünite sayısı bakımından Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olarak biliniyor. 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından, Rus kuvvetlerinin kontrolüne giren santral, son zamanlarda birçok kez top mermilerinin hedefi oldu ve olası bir nükleer kaza konusunda uluslararası endişeler arttı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu heyeti konuyla ilgili olarak santrali denetlemişti.
Rusya ve Ukrayna bölgedeki çatışmalardan birbirlerini sorumlu tutuyor.
 
08.39: Rusya Savunma Bakanlığı bu sabah yaptığı açıklamada, Su-25 jetlerinin İzyum yakınlarında Ukrayna ordusuna ait kamufle edilmiş mevzileri ve teçhizatı imha ettiğini duyurdu.
 
08.34: Avusturya'nın eski Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, Avrupa'nın enerji krizini kışkırttığını savundu. Kneissl, Avrupa'da elektrik enerjisi krizinin 2021'de başladığını, bunun son yıllarda AB ülkelerinin petrol ve gaza çok az yatırım yaparak fonları diğer alanlara yönlendirmesinden kaynaklandığını söyledi. Kneissl, "Gerçek şu ki, yenilenebilir enerji kaynaklarının rolüne rağmen elektrik piyasası hala büyük ölçüde gaz fiyatına bağlı" dedi.
 
08.12: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, bugün kutlanacak tankçılar günü nedeniyle yayınladığı mesajda ordunun tüm tankçılarını tebrik etti. Şoygu, "Rus tank kuvvetlerinin Ukrayna'daki çatışmalarda başarılı ve yetkin olduklarını" söyledi. 
 
07.52: Rusya tarafından tanınan Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DNR) başkanı Denis Puşilin, "cephedeki durumun zor ama kontrol altında olduğunu" söyledi. TASS ajansına konuşan Puşilin, "birçok bölgede DNR ve Rus müttefik kuvvetlerin ilerlediğini, Ukrayna ordusunun acemi, hazırlıksız personeli ön plana sürerek büyük kayıplar verdiğini" savundu.
 
Puşilin, "DNR'in Harkov bölgesi ile sınırındaki durum zor olmaya devam ediyor, ancak müttefik güçler durumu kontrol ediyor ve birçok yönde ilerliyor. Kiev rejimi, Donetsk havaalanının ele geçirildiğine dair bir asparagas haber yaymaya çalıştı, ama yalanlandı" dedi.
 
Bu arada RBC'nın yere yönetim kaynaklarına atfen aktardığına göre, Harkov bölgesinin Rusya'nın kontrolündeki tüm şehirlerinin bombalandığı bildirdi. Yetkililer, bölge sakinlerine tahliyelerini tavsiye etti. Belgorod bölgesinin Ukrayna'nın Harkov bölgesi ile sınırında mülteci kuyrukları oluştuğu bildirildi.
 
07.50: Macaristan Başbakan Danışmanı Balaj Orban, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uyguladığı yaptırımların beklentileri karşılamadığını, bu yüzden yeni siyasi sezonda gözden geçirileceğini belirtti. Orban, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “AB, yaptırımlarını belirli bir süre için uygulamaya koydu, bu yüzden sonbahar siyaset sezonunda yaptırımları değerlendirme söz konusu olacak. Kendimize bakarsak ve dönüp tüm dünyaya bakarsak yaptırımların beklentileri karşılamadığını göreceğiz” diye yazdı. Rusya’ya yaptırımların etkili olabileceği fikrinin 'saçma' olduğunu kaydeden Danışman, “Uzman edebiyatta yaptırımların, büyük oyuncunun küçüğe karşı uyguladığı zaman işe yaradığını yazıyor. Enerji alanına bakılırsa durum tam tersi: Rusya enerji deviyken Avrupa cüce. Bu durumda diz çöken Rus enerji sektörü değil, Avrupa. Bu yüzden politikanın gözden geçirilmesi gerekiyor. Avrupa’nın yeni siyaset sezonu bununla ilgili olacak” yorumunda bulundu. (Sputnik)
 
10 Eylül Cumartesi
 
23.09: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Cumartesi günü Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Baerbock, ziyaretin Berlin yönetiminin Ukrayna'nın savunmasına olan bağlılığını gösterme amacını taşıdığını dile getirdi ve “Bugün bize güvenmeye devam etmelerini göstermek için Kiev’i ziyaret ettim" dedi.
 
18.22: Moldova Sivil Havacılık Otoritesi, Air Moldova'nın Moskova'ya uçuşlarına devam etmesini yasakladı. Air Moldova 9 Eylül'de Kişinev'den Moskova'ya uçuşlarına 1 Ekim'den itibaren yeniden başlamayı beklediğini duyurmuştu. Havayolu, kararı “eve dönmek veya aileleriyle yeniden bir araya gelmek isteyen Moldova Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısız çağrılarıyla aldığımı” açıklamıştı.
Rusya vatandaşları ise, Avrupa'ya Moldovya üzerinden uçuş plnları yapmıştı. 
 
18.13: Rusya Savunma Bakanlığı, son üç gün boyunca İzyum-Balakleya'daki askeri grupların "Donbass'ı kurtarmak için özel bir askeri operasyonun belirtilen hedeflerine ulaşmak için Donetsk Halk Cumhuryeti topraklarına sevkedildiğini" açıkladı. Bakanlık, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Donetsk yönündeki faaliyetler, hızlandırmak için Balakleya ve İzyum bölgelerinde askerleri yeniden gruplandırmaya karar verdiğini ve "belirtilen özel bir askeri operasyonun hedeflerine ulaşmak" için bu kararın aldındığını belirtti.
 
Bakanlık, "Bu operasyon sırasında birliklerin gerçek eylemlerinin gizlenmesi için bir takım hedef saptırma ve yanıltma faaliyetleri gerçekleştirilmiştir" dedi. 
 
16.41:  Kommersant'ın RIA'dan aktardığıa habere göre, İzyum'un Rusya yanlısı yönetim başkanı Vladislav Sokolov, "şehirde sürekli bombardımanın bir sonucu olarak çok fazla yıkım olduğunu, İzyum'daki durumun zor olduğunu" söyledi.
 
15.40: Rus Hava Uzay Kuvvetleri’nin, Harkov Bölgesi’nde ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde hassas silahlarla yaklaşık 300 Ukraynalı askeri etkisiz hale getirdiği belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Rusya Hava Uzay Kuvvetleri, çok hassas silahlarla Harkov Bölgesi’nin Balakleya ve Çuguyev yerleşimlerindeki Ukrayna Ulusal Muhafızları 5. Tugay merkezi, 92. Mekanize Tugay birimlerinin geçici mevkileri ile Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Ray-Aleksandrovka yerleşimindeki 54. Mekanize Tugayı’nın kontrol noktası yok edildi” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, 15 adet askeri teçhizatın yok edildiği bildirildi. Ukrayna ordusunun askeri tesislerine yönelik saldırıların devam ettiği ifade edilen açıklamada, son 24 saatte Rozovka, Oçeretino, Vodyanoy, Novomihaylovka, Ugledar, Snigirevka ve Novonikolayevka yerleşimlerinde 7 kontrol merkezinin yok edildiği kaydedildi.
 
Rus hava savunma sistemlerinin Ukrayna ordusuna ait 13 insansız hava aracını ve 5 adet HIMARS füzesini vurduğu bildirilirken Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde, Dnepropetrovks ve Zaporojye bölgelerinde Ukrayna ordusuna ait 6 mühimmat deposunun ve Nikolayev Bölgesi’ndeki bir radarın yok edildiği belirtildi. Ayrıca Ukrayna ordusunun iki müfreze çok namlulu roketatarların ve beş müfreze topların etkisiz hale geldiği, ABD yapımı M777 obüsünün yok edildiği bildirildi. (Sputnik)
 
16.30: RBC ajansının aktardığına göre, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın Genel Sekreteri Andrey Turçak yaptığı açıklamada Balakleya, Kupyansk, Izyum ve Volçansk bölgelerindeki gönüllülerden oluşam bir müfrezesinin, geçici konaklama merkezlerinden birinin bulunduğu Rusya'nın Belgorod Bölgesi sınırına transfer edildiğini duyurdu. Turçak, “Ukraynalı milliyetçilerin artan bombardımanı nedeniyle mülteciler de buraya geliyor ve Harkov bölgesinden kitlesel olarak ayrılıyor. İnsanlar aileleri ve çocuklarıyla ayrılıyor. Şu anda sınırda 400'den fazla araç kuruğu var" dedi.
 
Yine Rus ajansı RBC'nın aktardığına göre, İzyum şehrinin Rusya tarafından atanmış askeri-sivil idare başkanı Vladislav Sokolov, İzyum'daki durumun zor olduğunu ve sakinlerin tahliyesinin devam ettiğini söyledi.
 
14.28: DNR yetkilisi Yevgeni Poddubnıy, Rus birliklerinin İzyum şehrini bıraktığını açıkladı. Kommersant'ın aktardığına göre, birliklerin Ukrayna ordusu tarafından kuşatılma riski doğması üzerine "bir felaket olmasından" kaçınmak adına bu yönde karar alındı.
 
09.07: Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Matilda Bogner, "Çatışmalar sonucunda 5 bin 767 sivil öldü ve 8 bin 292 kişi yaralandı. Bunlar bizim teyit edebildiklerimiz. Gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceğini düşünüyoruz" dedi.
 
08.38: ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yaptırım politikası koordinatörü James O’Brien, Ukrayna’daki olaylar bağlamında Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulamaya devam edeceklerini belirterek, “Daha da kötü olacak” dedi.
 
08.36: Avrupa Komisyonu, Kiev ve Dünya Bankası’nın ortaklaşa yayınladığı rapora göre, yaşanan çatışmaların ardından Ukrayna'yı yeniden inşa etmenin maliyeti en az 349 milyar dolar olacak. 
 
08.34: Rusya Merkez Bankası, bireysel hesaplardan nakit döviz çekimine dair kısıtlamaların 9 Mart 2023’e kadar altı ay daha uzattı. 10 bin dolarla sınırlandırılan döviz çekim limiti sürecek. Bankalar nakit döviz almak isteyen vatandaşlara sadece 9 Nisan 2022’den sonra kasalarına giren euro ve doları satabilecek. 10 bin doolar üstünde döviz çekimi, ancak mevcut güncel kurdan ruble olarak yapılabiliyor.
 
08.30: Rusya Adalet Bakanlığı, "yabancı ajan" statüsünde gördüğü kişiler listesine gazeteci ve yazar Yulia Latynina, tarihçi Tamara Eidelman ve siyaset bilimci Valeri Solovey'i de ekledi.
 
08.28:  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Bayraktar İHA'larının üreticisi BAYKAR'ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar'a Kiev'de 1. Derece Devlet Liyakat Nişanı verdi. Sosyal medyadan paylaşım yapan Zelenskiy, Bayraktar'la Ukrayna'daki BAYKAR fabrikasının inşaatının detaylarını konuştuğunu açıkladı. BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Twitter'dan şu paylaşımı yaptı: "Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından 1. Derece Devlet Liyakat Nişanı ile taltif edildim. Bu kıymetli takdire layık gören Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ederim. Barış ve adaletin hakim olduğu bir dünya için çaba göstermeyi sürdüreceğim."
 
9 Eylül Cuma
 
20.47: Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Volodimir Zelenskiy'ye Ukrayna askeri teçhizatını onarmak ve askerleri eğitmek için bir merkez oluşturma sözü verdi.
 
20.46: Rusya’nın Ulusal Varlık Fonu'nun hacmi 285,9 milyar ruble azalarak 11.87 trilyon rubleye düştü.
 
20.45: Başkan Putin, "Rusya, Avrupa limanlarında biriken yüz binlerce ton potasyumlu gübreyi gelişmekte olan ülkelere ücretsiz vermeye hazır” dedi.
 
20.44: Putin: "En fakir ülkeler Ukrayna tahılının sadece % 3'ünü aldı, bu hacim artırılmalı.”
 
20.21: Avrupa Komisyonu, AB'ye giriş vizesi almak için Rusya vatandaşlarına basitleştirilmiş rejimin kaldırılmasının ardından Schengen vizesi alma kurallarını katı şekilde değiştirrerek Rus turistlere kapıları fiilen kapadı. Konsolosluklara, kısa vadeli Schengen vizesi verme kurallarını bağımsız olarak belirleyebilme yetkisi verildi.
 
Tüm AB ülkelerinin konsoloslukları, Rusya vatandaşları için şu yetkileri aldı:
 
- Turistler de dahil olmak üzere AB'ye girmek için "ikna edici güçlü bir gerekçesi ve ihtiyacı" olmayanlara düşük öncelik vermek;
 
- Schengen almak isteyenlerin daha kapsamlı bir şekilde kontrol edilmesi için vize başvurularının değerlendirilme süresini 15 günden 45 güne çıkarmak;
 
- Başvuru sahiplerinden güvenlik ve kamu düzenine yönelik olası tehditleri önlemek için ek belgelerin sağlanmasını istemek.
 
Buna ek olarak, AB, olası bir yasa ihlali şüphesi bulunan tüm vatandaşların vizeden mahrum bırakılması gerektiğini duyurdu. Ayrıca konsolosluk personeline, kalış süresini ihlal edeceklerinden şüphelendikleri takdirde Ruslara Schengen vermemeleri tavsiye edildi.
 
Ayrıca, vize onayı çıktıktan sonra bir güvenlik riski ortaya çıkarsa, AB üye devletlerinin daha önce Rus vatandaşlarına verilen mevcut Schengen vizelerini iptal etmelerine izin verildi.
 
16.36: TASS ajansı, Rusya yanlısı yönetimin İzyum, Kupyansk ve Velikiy Burlyuk'ta tahliyelere başladığını duyurdu. Adı geçen şehirler Ukrayna birliklerinin saldırısı altında.
 
16.08: Rusya Merkez Bankası, uluslararası rezervlerinin önceki hafta yaklaşık 5 milyar dolar azalarak 562 milyar dolara gerilediğini açıkladı.
 
15.37: Avrupa Birliği Konseyi, Ukrayna'ya yardım için 5 milyar euroluk yeni kaynak tahsis etme kararı aldı (TASS).
 
14.55: Avrupa Komisyonu, Dünya Bankası ve Ukrayna hükümeti, Ukrayna'nın yeniden yapılandırılması için gereken kaynağın 349 milyar dolar olduğunu açıkladı.
 
14.37: Reuters ajansının haberine göre, Rus hükümeti tarafından hazırlanan bir rapor ülkede doğal gaz fiyatının artışa geçebileceğine işaret etti. Rapora göre, Rus tüketiciler Avrupa Birliği'nden elde edilen gelirler sayesinde gazı ucuza tüketebiliyordu. Söz konusu dengenin bozulması ülkede tüketicinin gaza ödediği paranın artması sonucunu doğurabilir.
 
14.34: Harkov Vilayeti'ndeki Rusya yanlısı yönetimin başı Vitali Gançev, Balakleya'nın kontrollerinden çıktığını söyledi. (RİA)
 
13.50: Wall Street Journal, Ukrayna kökenli Rus oligark Mihail Fridman'ın İngiltere tarafından kendisine uygulanan yaptırımların iptal edilmesi karşılığında Ukrayna'ya 1 milyar dolar ödemeyi teklif ettiğini ileri sürdü. Fridman ise iddiaları yalanladı.
 
13.32: Kremlin, Vladimir Putin'in Kraliçe Elizabeth'in cenazesine katılmayacağını açıkladı. Putin, kraliçenin ölümünden sonra yeni kral III. Charles'a taziye mesajı göndermişti.
 
13.04: Avrupa Birliği, Rusya vatandaşlarının turistik vize almasını güçleştireceğini duyurdu. Birliğin içişlerinden sorumlu komiseri Ylva Johansson, pazartesi gününden itibaren yalnızca insani ve ailevi sebeplerden ötürü vize almak isteyenlere ve gazetecilere kolaylık tanınacağını söyledi.
 
13.01: Kremlin sözcüsü Peskov, Putin ve Erdoğan'ın Semerkand'da gerçekleştireceği görüşmeyle ilgili açıklama yaptı. Peskov şunları söyledi:
 
"Semerkand'da gerçekleşmesi beklenen görüşme hem mümkün, hem de gerekli. Bu görüşmenin zamanı gelmişti. İstanbul anlaşmasının gerekleri yerine getirilmiyor, yoksul ülkeler sıkıntı çekiyor. Bu ülkelere hepi topu iki gemi ulaştı... Rus gemileri limanlara giremiyor. Türkiye üzerine düşeni yaptı, diğer taraf yapmadı. Özel olarak konuşulması gereken bir konu."
 
12.33: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Putin'le doğal gaz fiyatları konusunu görüştüğünü ve Rusya'dan indirim istediklerini, Putin'in de bu konuda olumlu sinyaller verdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı şu şekilde konuştu:
 
"Avrupa öyle zannedildiği gibi rahat değil, huzurlu değil. Bu çok farklı bir yere gidiyor. Böyle bir durum var. Hamdolsun bizim şimdilik böyle bir sıkıntımız yok. Rusya bize herhangi bir yaptırım uygulamıyor. Hele hele kendisiyle fiyat konusunda bir görüşmem, konuşmam olmuştu. O konudaki yaklaşımını da bize müspet olarak gerçekleştirirse o zaman zaten “nurun ala nur” olur. Çünkü bizim de derdimiz, mümkün olduğunca elektriği veya doğal gazı vatandaşımıza daha uygun şartlarda verebilmek."
 
11.58: Avrupa Birliği Konseyi, Rusya vatandaşlarına basitleştirilmiş rejimde vize verilmesini öngören anlaşmanın iptalini onayladı. Karar 12 Eylül tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
 
11.24: Rusya Dışişleri Bakanlığı: "G20 zirvesinde Putin ve Zelenskiy buluşması planlanmıyor".
 
11.21: Financial Times'ın haberine göre, on kadar Avrupa ülkesi, sadece Rus gazında değil, diğer ülkelerden tedarik edilen gazda da tavan fiyat uygulanmasından yana. Adı geçen ülkeler arasında İtalya, Polonya, Yunanistan ve Belçika da var.
 
10.58: Kommersant gazetesi, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyonun başladığı 24 Şubat tarihinden bugüne kadar, Rus telefon operatörlerinin roaming tarifelerinin yüzde 40 pahalandığını yazdı.
 
10.01: Moldova havayolu şirketi Air Moldova, 1 Ekimden itibaren Moskova uçuşlarına yeniden başlayacağını duyurdu. Yetkililer kararın, vatandaşlardan gelen başvurular üzerine alındığını açıkladı. Rusya'da göçmen işçi statüsünde çok sayıda Moldovalı yaşıyor.
 
09.53: Belçika hükümeti, Rus doğal gazına tavan fiyat uygulanmasına karşı olduklarını açıkladı. Başbakan bunun "tamamen siyasi" bir karar olacağını söyledi. Macaristan Dışişleri Bakanlığı'ndan da benzer yönde bir açıklama geldi.
 
09.35: Amerikalı uçak üreticisi Boeing, Rusya'dan aluminyum alımını mart ayında durdurduğunu açıkladı. Şirket mart ayında Rusya'daki faaliyetlerine son verdiğini de açıklamıştı (Reuters).
 
09.34: Hindistan bankalarının Rusya ile ticari işlemlere destek vermediği ileri sürüldü. Hint gazetesi Economic Times'ın haberine göre, çoğu özel kuruluş Merkez Bankası'nın aksi yöndeki tavsiyesine rağmen Rus bankalarının hesap açma taleplerini geri çeviriyor.
 
09.31: ABD yönetimi, İranlı bir şirketi, Rusya’ya insansız hava aracı (İHA) gönderdiği gerekçesiyle yaptırım listesine aldı. ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasında, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC), Tahran merkezli yer hizmetleri sağlayıcısı Safiran’ı İran İHA’larının Rusya’ya sevkiyatında yer alması nedeniyle yaptırım listesine eklediği bildirildi. (Diken)

09.02: Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, İngiltere kraliçesi II. Elizabeth'in ölümünün ardından yeni kral III. Charles'a hitaben bir taziye yayınladı. Yayınlanan taziye mesajında "II. Elizabeth yıllarca haklı olarak tebasının sevgi ve saygısına mazhar olmanın yanı sıra dünya sahnesinde de bir otorite olarak boy gösterdi. Telafisi imkansız olan bu acı kayıp karşısında sizlere metanet ve sabır diliyorum. Kraliyet ailesine ve Büyük Britanya halkına en derin taziyelerimi ve desteğimi iletmenizi rica ediyorum." ifadeleri yer aldı.

İngiltere, Rusya'nın "hasım ülkeler" listesinde yer alıyor.

07.35: Bölgeden gelen son haberlere göre, Ukrayna'nın Harkov bölgesinde çatışmalar şiddetini arttırarak devam ediyor. Özellikle Balakliya kasabası, son birkaç gündür çatışmaların odağında. Ukrayna lideri Zelenskiy, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşmesinin ardından dün gece yaptığı açıklamada, kasabanın kontrolünü ele geçirdiklerini söyledi. Bölgenin Rusya tarafından atanan askeri-sivil yönetiminin başkanı Andrey Aleksyenko ise, Harkov bölgesine daha fazla yedek birlik gönderildiğini, çatışmaların tüm temas hattı boyunca devam ettiğini belirtti. RIA ajansı dün akşam yerel kaynaklata atfen Balakliya ve Şevçenko yerleşimlerinin Rus birliklerinin ve askeri-sivil yetkililerin kontrolü altında kaldığı haberini geçti. Bu arada Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti'nin lideri Ramzan Kadirov ise, müttefik güçlerin Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Soledar’da konumlarını güçlendirdiğini ve kentin tamamını kontrol etmeye hazırlandığını belirtti. 

07.08: Teksas merkezli petrol ve doğal gaz şirketi Halliburton, Rusya'daki faaliyetlerini tamamen sonlandırdığını açıkladı. 

07.03: ABD'nin Birleşmiş Milletler nezdindeki daimi büyükelçisi Richard Mills, Ukrayna'ya silah yardımının yasa dışı silah ticaretine dönüşmemesi için takipçi olduklarını söyledi. 

8 Eylül Perşembe

23.51: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Blinken, "Ukrayna güçlerinin ülkelerinin özgürlüğü için savaşmaya devam ettiğini, ABD'nin Kiev'i desteklemeye devam edeceğini" açıkladı. Zelenskiy'i ABD'nin Ukrayna'ya yapacağı 675 milyon dolarlık yeni askeri yardım hakkında da bilgilendirdiğini ifade eden Blinken, "Ayrıca, Ukrayna ve NATO müttefiklerimizin birçoğunun yanı sıra potansiyel olarak gelecekte 'Rus saldırganlığı' riski altında olan diğer bölgesel güvenlik ortaklarımız dahil Ukrayna'nın18 komşusunun güvenliğini desteklemek için Dış Askeri Finansman kapsamında uzun vadeli yatırımlara 2,2 milyar dolar daha ayırma niyetimizi de bugün Kongre'ye bildiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

23.50: ABD Başkanı Joe Biden, Kanada, Japonya ve Avrupalı liderlerle Ukrayna'ya askeri ve mali yardımlar ile Avrupa'ya gaz tedariki konusunu görüştü. Biden, bugün Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, İngiltere Başbakanı Liz Truss'un yanı sıra Fransa ve Avrupa Birliği'nden (AB) temsilciler ile görüşme gerçekleştirdi. Ukrayna'ya askeri ve mali yardımların, Rusya'ya ise yaptırımların sürdürülmesine vurgu yapılan görüşmede liderler, Avrupa'ya düşük maliyetli ve sürdürülebilir gaz tedariki konusunu da ele aldı.

17.51: Litvanya, Letonya, Estonya ve Polonya başbakanlarının ortak açıklamasında "AB içinde seyahat etmek bir insan hakkı değil, bir ayrıcalıktır" denildi.

17.50: ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna'ya 675 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketiyle ek silahlar, mühimmat ve teçhizat sağlanacağını duyurdu.

17.49: Danimarka enerji tasarrufu tedbirleri kapsamında kamu binalarındaki sıcaklığı 21-22'den 19 dereceye düşürecek.

17.48: Bireysel yatırımcılar Rusya pazarında 39 milyar ruble (5,6 milyar dolar) tutarında yuan satın aldı. 

17.47: Rusya Merkez Bankası, 2022'de Ruslardan "dost olmayan ülkelere" yapılan transferlerin payının yıllık bazda % 29,3 azalarak % 13,5'e düştüğünü belirtti. 

17.45: Schengen vizesine sahip Rusya vatandaşlarının 19 Eylül’den itibaren Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’ya girişlerinin kısıtlanacağı bildirildi. Estonya Başbakanı Kaja Kallas düzenlediği basın toplantısında “Letonya, Litvanya ve Polonya’yla birlikte, turizm amaçlı seyahat etmek isteyen Rus vatandaşların girişine önemli ölçüde kota koymak istiyoruz” dedi.

17.44: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa'nın Rusya'ya uyguladığı 11 bin yaptırımın başarısız olduğunu belirtti. Orban, "Yaptırımlar ve çatışmalar nedeniyle Avrupa, enerjisiz kalabilir. Rusya'ya karşı 11 bin yaptırım uygulandı ancak Rusya'yı zayıflatma girişimleri başarısız oldu" dedi. Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre; artan enflasyonun ve enerji açığının Avrupa'ya diz çöktürebileceğinin altını çizen ama Macaristan'ın enerji kıtlığı tehdidiyle karşı karşıya olmadığını kaydeden Orban, ülkedeki enerjinin herkese yeteceğini belirtti.

17.43: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna’ya ait 293 uçak, 152 helikopter, 4 bin 863 tank ve zırhlı aracı yok ettiklerini bildirdi.

17.39: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tahıl koridoru konusundaki açıklamasına destek vererek,"Şu anda Rusya tarafından tahıl sevkiyatı yok. Sayın Putin'in haklı olduğu konu var. Gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil" dedi. Erdoğan; “Tahıl sevkiyatında zaten şu an itibariyle biliyorsunuz Rusya tarafından henüz tahıl sevkiyatı yok. Fakat Sayın Putin’in tabi haklı olduğu bir konu var. O da nedir? Bu tahıl sevkiyatında gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil. Bunun ana teması nedir? Fakir ülkelere buradan bu tahıl sevkiyatını sürdürmektir, devam ettirmektir. Bir taraftan Rusya’ya yaptırımlar sürerken kalkıp da bu yaptırımları yapan ülkelere tahıl sevkiyatının olması Sayın Putin’i de rahatsız etmektedir. Şimdi biz de istiyoruz ki Rusya’dan da tahıl sevkiyatı başlasın. Bunun da beklentisi içerisindeyiz. Burada gecikme var, bunu aşmak için Semerkant’ta Putin’le bu konuları da etraflıca ele alacağız, görüşeceğiz. Ve temennimiz odur ki bir an önce Rusya tarafından da tahıl sevkiyatını başlatalım ve gerçekten fakir olan ülkelere de bu tahılı ulaştıralım. Tabi hepsinden öte enerji konusu var. Enerjide fiyatlar yükseliyor ve şu anda Avrupa bu kışı nasıl geçireceğinin telaşı içerisinde. Rakamlar çok yüksek ve bu yüksek rakamlarla da Batı veya Avrupa ne yapacağının telaşı içerisinde” dedi.

17.38: Sony Music Group, Rusya pazarından tamamen çıkma kararı aldığını duyurdu. 

14.55:  Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, rekor doğal gaz fiyatları nedeniyle Avrupa'nın resesyonla karşı karşıya kalabileceğini, önümüzdeki kış döneminin "tarihteki en kötü kışlardan biri" olabileceğini söyledi. 

12.54: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya 675 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketini onayladığını açıkladı. 

12.14: DNR yetkilileri, Ukrayna birliklerinin Balakleya'yı kuşatma girişiminin püskürtüldüğü yönünde bir açıklama yaptı. Buna göre, şehir hala Rus birliklerinin kontrolü altında. (RIA)
 
09.32: Vedomosti gazetesinin haberine göre, Rusya'nın 2017'den beri yüksek petrol ve gaz gelirleriyle biriktirdiği Ulusal Refah Fonu'ndaki 12.1 trilyon rublenin (yaklaşık 200 milyar dolar), 2024'te tamamen tükenebileceği hesaplanıyor. Bu değerlendirmenin Bakanlar Kurulu ve Merkez Bankası üyelerininstratejik bir toplantısında masaya yatırıldığı belirtildi. Kapalı tahminlerde, GSYİH'nın % 12'si oranından üç yıllık düşüş tehdidi yaşayan ekonomiyi fonla finanse etmenin planlandığı iddia edildi. Vedomosti'ye göre fonun şu ana kadar harcanmamış kısmı 8.663 trilyon ruble (141.3 milyar dolar). Hükümet Ulusal Refah Fonu'ndaki paradan 50 milyar rubleyi Gazprombank'a, 46,2 milyar rubleyi havayollarına tahsis etti.
 
09.24: Rosaviatsia, Rusya'nın güneyindeki 11 havaalanına sivil uçuş yasağını 16 Eylül'e kadar uzattı. Bu havaalanları, Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelendcik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista. Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'nın internet sitesinde "alternatif rotalar düzenlerken Soçi, Volgograd, Mineralnye Vody, Stavropol ve Moskova havalimanlarının kullanılması" tavsiye edildi.
 
09.19:  Fransız halkının %72'si Rusya'ya karşı yaptırımları desteklemeye devam ediyor. BFMTV kanalı tarafından açıklanan ankete göre, halkın yaptırımlara verdiği daha önce % 74 olarak beirlenmişti. Buna karşılık, ankete katılanların % 27'si (Mart ayına göre % 8 puan daha fazla), Fransa'daki ekonomik sorunlar nedeniyle yaptırımların kaldırılması gerektiğine inanıyor. Ayrıca, ankete katılanların çoğunluğu (%74), AB'nin Rusya'ya karşı uyguladığı ekonomik yaptırımların Ukrayna'daki düşmanlıkları durdurmada etkisiz olduğuna inanıyor.
 
07.01: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Vladivostok kentinde gerçekleştirilen Doğu Ekonomik Forumu’ndaki dünkü açıklamaları yakı yarattı. Bu açıkamalardan Sputnik'in derlediği öne çıkan ifadeler şöyle:
 
Putin, “Rusya’nın enerjiyi silah olarak kullandığını söylüyorlar. Bir saçmalık daha! Nasıl bir silah kullanıyormuşuz? Talepler doğrultusunda talep edildiği kadar enerji tedarik ediyoruz” ifadelerini kullandı. Rusya lideri, Gazprom’un gaz akışını durdurduğu Kuzey Akım-1 boru hattına ilişkin ise, Alman Siemens üretimi boru hattı türbininin kendilerine hâlâ teslim edilmemiş olmasına atıfla, “Bize türbini verin ve yarın Kuzey Akım-1 boru hattından gaz akışını başlatalım. Fakat vermiyorlar” dedi.
 

Putin, Rus gazının Avrupa’ya ulaşımının kısıtlanmış olmasıyla ilgili olarak, Kiev’in Rus gazının Ukrayna üstünden transit geçisini sınırlandırdığını, Polonya’nın Belarus üstünden sevkiyatı durdurduğunu ve Avrupa’nın da Gazprom’u, boru hattı türbinini Kuzey Akım-1 için faaliyete geçirmesini imkansız bir pozisyona soktuğunu kaydetti.
 
Rusya lideri şöyle devam etti: “Koronavirüs pandemisinin yerini, dünyanın tamamını etkileyecek başka küresel tehditler aldı. Bunu söylerken, Batı’daki yaptırım telaşından; kendi davranış biçimlerini başka ülkelere kabul ettirmek, onları bağımsızlıklarından yoksun bırakmak ve onları kendi iradelerine itaat ettirmek için hiç de örtük olmadan ortaya koydukları saldırgan girişimlerden bahsediyorum.”
Bununla beraber Asya-Pasifik bölgesi ülkelerinin dünyadaki rolünün ciddi anlamda arttığını kaydeden Putin, “Bölgedeki ortaklık ilişkileri insanlarımız için oldukça büyük yeni fırsatlar yaratacak” değerlendirmesini yaptı.
 
Rusya Devlet Başkanı, AB’nin Rus gazı ve petrolü fiyatı için bir üst limit belirlemek istemesini ‘aptallık’ olarak niteledi: “Bu da başka bir aptallık, pazara uygun olmayan, geleceği olmayan yeni bir karar. Zira ticaretteki her sınırlama sadece fiyatların artmasına neden olur. Biz her daim uzun süreli sözleşmeleri temel aldık, zira herkes istikrarın süreceğine inanmak ister. Onlarsa spot fiyatlarda ısrarcı oldu ve aptalca kararlar aldılar. Fiyatlar 3 bin euro’ya fırladı. Şimdi ise bu durumdan nasıl kurtulacaklarını düşünüyorlar.”
 
Rusya lideri, AB’nin Rus enerji kaynakları için fiyat sınırlaması uygulama planlarına ilişkin ayrıca şunları söyledi: “Enerji kontratlarındaki yükümlülüklerimizi tamamıyla yerine getireceğiz, fakat söylemeliyim ki eğer ki birileri bize bir şeyi dayatmayı denerse, bugün bize kendi iradelerini dayatabilecek bir konumda olmadıklarını söylemek isterim. Kendilerine gelsinler.”
 
Bununla beraber Putin, kendi çıkarlarına uymaması durumunda Rusya’nın ülke dışına hiçbir ürün tedarik etmeyeceği uyarısını yaptı: “Sözleşmelerle belirlenmiş birtakım yükümlülükler mevcut, ancak söz konusu sözleşmelere aykırı olan siyasal kararlar alınırsa, biz de bu sözleşmelerin şartlarını yerine getirmeyeceğiz. Çıkarlarımıza uymaması halinde hiçbir şey tedarik etmeyeceğiz. Ne gaz ne petrol ne kömür ne de mazot tedarik edeceğiz.”
 
Putin, Rusya'nın Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine (DHC ve LHC) BM Şartı'nın hükümlerine tamamen uygun şekilde yardım ettiğini belirtti. BM Şartı'nda ülkelerin kendi geleceklerini tayin etme hakkına sahip olduğunun belirtildiğini anımsatan Rusya lideri şunları söyledi: 
 
"Kosova krizi sırasında BM Uluslararası Mahkemesi, bir karar aldı ve bu karar uyarınca eğer bir ülkenin herhangi bir bölümü bağımsızlık ilan etmek isterse, o ülkenin merkezi hükümetinden izin almak zorunda değil. Bu Kosova'da uygulanabiliyor. DHC ve LHC'de neden uygulanmasın? Her şey aynı. DHC ve LHC, bu haklarını kullanarak bağımsızlıklarını ilan ettiler. Biz ve herhangi başka bir ülke onları tanıma hakkına sahip mi? Sahip ve biz tanıdık. Onları tanıdığımıza göre, onlarla dostluk, işbirliği ve yardımlaşma anlaşmaları imzalayabilir miyiz? Elbette imzalayabiliriz. Bu anlaşmayı imzaladık ve Rusya parlamentosu ile onların parlamentoları tarafından onaylandı. Anlaşmada, saldırganlık durumunda yardım sunulması gibi Rus tarafına yüklenen yükümlülükler var. Mevcut durumda, Kiev rejiminin saldırganlığı söz konusu, bu gayrimeşru, zira altında Ukrayna'daki mevcut hükümetin ilk kaynağı olarak devlet darbesi yatıyor."
 
Irak ve Libya örneklerini vererek bu iki ülkenin yerle bir edildiğine dikkat çeken Putin, "Uluslararası hukuk nerede? Bu tür saldırgan eylemler düzenleyen herkes, bunun uluslararası hukuka uygun olmadığının ve bundan dolayı uydurulmuş kurallardan bahsettiklerinin farkına varmalı. Ne kuralı, neler uyduruyorlar? Bu kuralları nereden çıkarıyorlar? Bırakın onlara göre yaşasınlar" diye ekledi.
 
Rusya lideri bunun yanında, Rus Gazprom ile Çin’in CNPC şirketinin doğalgaz alım satımında yerel para birimleri ruble ve yuan kullanılmasına ilişkin ek anlaşma yapmış olmasına ilişkin, alım satım işlemlerinde ruble ve yuan dağılımının yüzde 50-yüzde 50 olacağını kaydetti. Bu, Çin’in Rusya’dan satın aldığı doğalgaz için ödeme işlemlerinin yüzde 50 oranında ruble, yüzde 50 oranında yuan üstünden gerçekleştirileceği anlamına geliyor.
 
Öte yandan Putin, Ukrayna’da şubattan beri Rusya ordusunun kontrolünde olan Zaporojye nükleer enerji santralinde denetim gerçekleştiren Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) santraldeki duruma ilişkin hazırladığı rapora güvendiğini, fakat UAEA denetçilerinin, AB ve ABD’nin baskısı altında santrale ateş açan tarafın Ukrayna olduğunu doğrudan söyleyemeyeceklerine inandığını belirtti.
 
Putin, Ukrayna'da Kiev'in politikasını kabul etmeyen ve Nazi rejimine karşı çıkan çok sayıda insan bulunduğunu ifade etti. Rusya lideri, "Sizi temin ederim ki, Ukrayna'da bu rejimden nefret eden çok sayıda insan var. Elbette biz olup biteni anlayan ve bu durumla mücadeleye hazır olan bu insanlara güvenmeliyiz. [Onlar] orada neo-Nazi rejiminin baskısı altındalar. Sizi temin ederim ki böyle birçok insan var, onlarla ilişkilerimizi sürdürmeliyiz ve bunu yapacağız. Rusya-Ukrayna ilişkilerinin geleceğinin bizzat Ukrayna toplumunun bu kesiminin ellerinde olduğuna eminim" diye konuştu.
 
Putin, AB'nin Rusya'ya vize kolaylığı sağlayan anlaşmayı reddetmesine simetrik yanıt verilmesini gerekli bulmadığını belirtti. Her zaman simetrik yanıt verilmesinden yana olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un muhtemelen kendisine kırılacağını söyleyen Putin, "Çıkarlarımıza uygun olmayan hiçbir şeyi yapmamalıyız. Gençlerin gelmesine ve bizde öğrenim görmesine ilgi duyuyoruz. Tüm kısıtlamalara rağmen iş dünyasının buraya gelmesine ve bizde çalışmasına ilgi duyuyoruz" dedi.
 
Rusya'nın dünyanın çok daha dahil hale gelmesi, tek bir ülkenin diktesi altında olmaması gerektiğini savunduğunu kaydeden Putin, Moskova'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair suçlamaların asılsız olduğunu, ihlalde bulunanların Libya ve Irak'a giren ülkeler olduğunu vurguladı.
 
İngiltere'de başbakan değişim prosedürünün demokratik ilkelerden uzak olduğunun altını çizen Putin, halkın bu süreçte yer almadığına dikkat çekti.
 
Londra'nın yeni Başbakan Liz Truss döneminde Moskova'yla ilişkileri nasıl inşa edeceğinin o ülkedeki elit sınıfın meselesi olduğunu söyleyen Putin, "Bizim meselemiz, çıkarlarımızı korumak ve bunu tutarlı bir şekilde yapacağız, kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.
 
Rusya'nın Batı'nın ekonomik, mali ve teknolojik saldırganlığıyla başa çıktığını anlatan Putin, Avrupa'dan tedarike dayanan bazı sektörler ve bölgeler dışında ülkedeki ekonomik durumun istikrara kavuştuğunu kaydetti.
 
İşsizliğin tarihin en düşük seviyelerinde, yüzde 4'ün altında olduğunu, enflasyonun düşmeye devam ettiğini ve yıl sonunda yüzde 12 civarında gerçekleşebileceğini söyleyen Putin, 2023'ün ilk çeyreğinde enflasyonun yüzde 5-6, bazılarına göre yüzde 4 seviyesine gerileyebileceğini ekledi.
 
Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin Ukrayna’da özel askeri operasyon başlatmasından beri hiçbir şey kaybetmemiş olduğunu ve şu anda da kaybetmediğini söyledi: “Eminim ki hiçbir şey kaybetmedik ve kaybetmiyoruz. Ne edindiğimize gelince, söyleyebilirim ki edindiğimiz en mühim şey, egemenliğimizin güçlenmesi oldu. Şu an olanların kaçınılmaz sonucu bu oldu. Tabii ki hem dünyada hem de ülke içinde belli ölçüde bir kutuplaşma yaşanıyor. Fakat bana göre bu sadece bizim yararımıza olacaktır.”
 
Putin sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya, egemen bir ülke, bağımsız bir politika sürdürerek ulusal çıkarlarımızı her daim savunacağız. Kaldı ki partnerlerimizde de bu özelliğin bulunmasını kıymetli buluyoruz. Tabii ki Asya-Pasifik bölgesindeki meslektaşlarımızdan bahsediyorum. Zira bu bölgede yaptırımların yıkıcı mantığını benimsemiyorlar; iş ilişkilerinin merkezinde karşılıklı çıkarlar yer alıyor.
Söz konusu bölgenin rekabet konusundaki büyük avantajı da buradan geliyor.”
 
Rusya lideri, bunun aksine ülkesine yaptırım uygulamayı seçen ülkelere ilişkinse şu değerlendirmeyi yaptı: “Batı’daki yaptırım salgınının katalizörü, ABD’nin kurmak istediği hakimiyet ve Batı’daki elit kesimin nesnel gerçeklikleri fark etme becerisinden yoksun olmasıdır. Bunun sonucu olarak Avrupa’nın gelişim seviyesi ve buradaki insanların yaşam kalitesi ateşe atıldı, ABD’nin uluslararası ilişkilerdeki diktatörlüğünün korunması adına kurban edildi.”
 
06.12: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Avrupa Parlamentosu'nun bir konferansında 'faşist Rusya' tanımlaması yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in 'eli sıkılmayacak kişiler listesine' bir daha çıkarılmamak üzere dahil edilmesini önerdi. Telegram hesabından açıklama yapan Medvedev, "Dar görüşlü AB komiserinin bu tiksindirici açıklamasına geri dönmezdim ancak bu tür şeylerin hiç kimse tarafından ve hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini özellikle vurgulamam gerekiyor. Bu bürokrat, sonsuza kadar 'el sıkışılmayacak varlıklar listesine' dahil edilmeli" dedi.
 
06.06: Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, "Rusya’nın binlerce Ukraynalıyı tutukladığı, sorguladığı ve istismar ettiği toplama kampları kurduğunu" öne sürdü. Jean-Pierre, Kremlin’in bu eylemlerinin Ukrayna’yı ilhak etme adımlarının bir parçası olduğunu öne süren Jean-Pierre, “Thomas-Greenfield, BM’ye bağlı ve bağımsız gözlemcilerin, insan hakları örgütlerinin bu kamplara girişine izin verilmesi çağrısında bulunacak” dedi.

7 Eylül Çarşamba,

23.55: Rusya'nın kontrolüne geçen Melitopol şehrinde "Rusya ile beraberiz" adlı hareketinin genel merkezi bombaı saldırıda akşam havaya uçuruldu. Binanın patlama saatinde boş olduğu bildirildi. Rusya'daki iktidar partisi Birleşik Rusya'nın desteklediği "Rusya ile birlikteyiz" siyasi hareketi, merkezinde Rusya'ya katılım konusunda referandum hazırlıkları sürdürüyordu.

19.06: Brent petrolün fiyatı 8 Şubat'tan bu yana ilk kez varil başına 90 doların altına düştü ve 89 doları gördü.

19.05: Ukrayna silahlı kuvvetleri, Kırım'daki Saki hava üssüne yapılan saldırının Ukrayna füzeleri tarafından gerçekleştirildiğini resmen kabul etti. 

19.04:  Ukrayna Başbakanı Denys Şmıgal, ülkesinin Avrupa Birliği'nden yıl sonuna kadar 3 milyar euro, 2023'te ise 12 milyar euro daha almayı beklediğini söyledi.

19.03: Letonya Dışişleri Bakanı Edgar Rinkevich, Schengen vizesi olan Rusların Baltık ülkelerini ziyaret yasağının on gün içinde yürürlüğe gireceğini duyurdu.

19.00: Avrupa spot piyasalarında doğal gazın bin m3 fiyatı 2 bin 130 dolara düştü. 

7 Eylül'de Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen , AB ülkelerine enerji kriziyle mücadele tedbirleri olarak Rus gaz fiyatlarına bir tavan getirmeyi teklif etmeyi planladığını duyurdu . Ayrıca yoğun saatlerde AB elektrik tüketimini azaltmayı ve enerji şirketlerinin gelirlerini sınırlamayı önerdi.

18.57: Polonya Savunma Bakan Yardımcısı Marcin Ociepa, önümüzdeki 10 yıl içinde Rusya'yla savaş riskinin çok yüksek olduğunu ve bu savaşa hazırlık için orduda reform yapmaya başladıklarını açıkladı. Polonya basınına konuşan Ociepa, "3 ila 10 yıllık dönemde Rusya'yla savaş konusunda ciddi bir risk var. Polonya ordusunu azami düzeyde yeniden silahlandırmak için bu süreyi iyi değerlendirmemiz gerekiyor" dedi. Polonya Savunma Bakanlığı'nın tarihindeki en 'hırslı' silahlanma programını uygulamaya koyduğunu anlatan Ociepa, tank, kendinden tahrikli obüsler, çok namlulu roketatar sistemleri ve İHA'lar almak istediklerini kaydetti. Ociepa, Polonya ordusundaki asker sayısının 10 yıl içinde 300 bine kadar yükseltileceğinin de altını çizdi. (Sputnik)

17.25: İktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin Genel Sekreteri Andrey Turçak, Donbass ve diğer bölgelerin Rusya'ya bağlanması için 4 Kasım Ulusal Birlik Günü'nde referandum düzenlenmesinin doğru ve sembolik olacağını söyledi. 

15.00: Rusya’nın enerjiyi bir silah olarak kullandığına yönelik suçlamaları kabul etmediklerini belirten Putin, “Bu tam bir saçmalık. Bize gelen talep doğrultusunda doğalgaz sevk ediyoruz. Eğer türbini verirseniz Kuzey Akım’ı yarın faaliyete geçiririz. Ama vermiyorlar” dedi. Almanya’da Kuzey Akım 2’nin açılması için protestolar yapıldığına işaret eden Putin, “Tüketicilerin bu talebini paylaşıyoruz, hemen yarın hattı faaliyete geçirebiliriz ancak Kuzey Akım 2’ye yönelik yaptırımları biz uygulamıyoruz. Amerikalıların baskıları yüzünden yaptılar. Eğer gerekirse Kuzey Akım'ı faaliyete geçirebiliriz” diye konuştu. Putin, G7 ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrol ve doğalgazına tavan fiyat uygulamak istemesini eleştirerek, şunları söyledi: (Tavan fiyat)Avrupa da dahil olmak üzere dünya pazarlarında daha fazla fiyat artışına yol açacak başka bir saçmalık. Tümüyle aptalca bir adım. Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğalgaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz. Batı bize şartlarını dikte edebilecek konumda değil, mantıklı düşünsünler” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’dan sevkiyatı gerçekleştirilen tahılın neredeyse tümünün Avrupa’ya gittiğini anlatan Putin, “Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı kapsamında Ukrayna’dan giden 87 tahıl yüklü geminin sadece 2 tanesi Afrika’ya gitti. Geriye kalanı Avrupa’ya sevk edildi” diye konuştu. Putin, Avrupalı ülkelerin tahıl krizinde sömürgeciliğe devam ettiklerini belirterek, “Çok sayıda Avrupa ülkesi, geçen on yıllarda ve yüzyıllarda olduğu gibi bugün de sömürgeciliğe devam ediyor. Gelişmekte olan ülkeleri kandırdılar ve kandırmaya devam ediyorlar” dedi. Avrupa’nın söz konusu yaklaşımı nedeniyle küresel gıda krizinin derinleşeceğini vurgulayan Putin, “Bu yönde giden tahıl ve diğer gıdaların rotasını sınırlamayı değerlendirmek gerekiyor. Bu konuyu kesinlikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile istişare edeceğim” şeklinde konuştu.
 
Rusya'nın, Batı'nın ekonomik, finansal ve teknolojik saldırganlığıyla karşı karşıya kaldığını anlatan Putin, şöyle konuştu:
 
Rusya'nın döviz ve finans piyasaları istikrar kazandı, enflasyon düşüyor. İşsizlik oranı yüzde 4'ün altında, tarihi düşük seviyede. Girişimciler de dahil olmak üzere ekonomiye ilişkin tahminler ve değerlendirmeler artık çok daha iyimser. Ekonomik durum genel olarak istikrar kazandı. Ancak tabii ki bazı sektörlerde ve bölgelerde, ülkedeki bazı işletmelerde, özellikle de Avrupa'ya ihracat yapan veya ürünlerini oraya tedarik edenlerde sorunlar görüyoruz.

14.43: Doğu Ekonomik Forumu'nda konuşan Vladimir Putin, Avrupa Birliği'yle olan mevcut enerji sözleşmelerinden doğan yükümlülükleri yerine getirmeyeceklerini söyledi. Bu ülkelerin siyasi sebeplerle anlaşma şartlarını ihlal ettiğini belirten Putin "Ne gaz, ne petrol, ne kömür, ne de mazot vereceğiz", şeklinde konuştu ve Rus halk masalına atıfta bulunarak "Don, kurdun kuyruğu, don!" ifadesini kullandı. 

Söz konusu halk masalında kurnaz tilki kurdu oyuna getirerek kuyruğunun buz deliğinde donmasına, daha sonra da köylüler tarafından yakalanmasına sebep oluyor.

14.42: Rosturizm Başkanı Zarina Doguzova, 52 ülkenin vatandaşları için elektronik vize uygulanması konusunda Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a teklifte bulunacağını belirtti. Doguzova, tüm Avrupa ülkelerinin bu listeye dahil olduğunu söyledi. 

12.45: Rusya Eğitim Bakan Yardımcısı Aleksandr Bugayev, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporoje bölgelerindeki ilköğretim kurumları için yıl sonuna kadar Ukrayna dili ders kitabının hazırlanabileceğini söyledi. 

10.59: ABD'li kaynaklar Mihail Fridman'ın da aralarında bulunduğu bir dizi zengin Rus iş insanının, ilkbaharda yaptırımlardan muaf tutulmak şartıyla servetlerinin bir kısmını Ukrayna'nın yeniden yapılandırılması için tahsis etmeyi önerdiklerini ileri sürdü. İddiaya göre, ABD'li bir yetkiliyle telefonda konuşan Fridman "Putin üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını" söyledi. (Financial Times)

10.19: Putin Doğu Ekonomik Forumu'nda kendisine yöneltilen "24 Şubattan bu yana Rusya ne kazandı, ne kaybetti?" şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi:

"Hiçbir şey kaybetmedik ve kaybetmeyeceğiz. En temel kazanımımız, egemenliğimizi güçlendirmek oldu."

09.31: Vladimir Putin, Doğu Ekonomik Forumu'ndaki konuşmasına başında tahıl anlaşmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Putin, "Ukrayna tahılının aç ülkelere değil Batı'ya gittiğini" savunurken, mevcut şartlarda Ukrayna'dan tahıl ihracatını sınırlama sözkonusu olabileceğini,  bu konuyu  Erdoğan ile istişare etmeye karar verdiğini söyledi. 

RİA ajansına konuşan bir diplomatik kaynak Erdoğan ile Putin'in 15-16 Eylül tarihlerinde Semerkand'da düzenlenecek Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinde konuyu görüşebileceğini söyledi.

Putin ayrıca, kendi çıkarlarının peşinden koşan ABD'nin hedeflerine ulaşmak için hiçbir şeyi yapmaktan çekinmediğini savunarak, "Bu, dünya ekonomik düzeninin temellerinin şimdiden sarsılmasına, ABD müttefiklerinin bile dolar varlıklarını düşürmesine yol açtı" dedi.

09.21: AB ükeleri, Rusya vatandaşlarına basitleştirilmiş rejimde Schengen vizesi vermeyi durdurdu. Pratikte tüm başvuru sahipleri için vize ücreti 35 euroradn 80 euroya çıkarıldı. Başvurunun değerlendirilme süresi 10 günden 15 güne, bazı durumlarda 45 güne yükseldi. Rusya Tur Operatörleri Birliği, Schengen vizesi almanın altı aya kadar sürebileceğini bile bildirdi. AB ülkeleri karardaki ifadete göre, “bu ülkelerin ve AB'nin güvenliğini tehdit edebilecek Rus vatandaşlarının topraklarına girmesine, vizeleri olsa bile izin vermeme hakkına" sahip olacak. Ayrıca Avrupa Komisyonu  Rus gazeteciler, öğrenciler ve muhalifler için vize kolaylığı yaratmayı planlıyor.

09.07: Rusya, Ukrayna'dan tahıl ihracatı anlaşmasını uzatmayabileceğini duyurdu.  Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, "Rusya'nın gıda anlaşması kapsamında tek bir gıda yüklü gemi bile yollayamadığını" belirterek, "Bu nedenle gıda ihracatına ilişkin anlaşma uzatılamayabilir" dedi. Rus elçi, "Bir anlaşmaya varmayı başardık, ancak Rus tarafının hiçbir işinee yaramıyor. Tek bir Rus gemisi bile Rus limanlarından ihracat için Rus tahılını almadı” dedi. Nebenzya, anlaşmanın Kasım ayında sona ereceğini, ancak prensip olarak uzatılması gerektiğini kaydederek, "Anlaşma ve uzatılmasıyla ilgili müzakerelere dahil değilim, ancak sonuçları veya daha doğrusu sonuçların eksikliğini göz önünde bulundurarak hiçbir ihtimali göz ardı etmem” dedi.

Dün de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Rus tahılının küresel piyasalara erişimini engelleyen yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili vaatlerini yerine getirmediğini söylemişti. Lavrov, "Batılı meslektaşlarımız, BM Genel Sekreterliği üzerinden bize vaat edilen hususları yerine getirmiyor, yani tahıl ve gübrelerin küresel pazarlara sorunsuzca erişimini engelleyen lojistik yaptırımlarının kaldırılmasına dair karar almıyor" dedi.

08.59: Macaristan hükümeti, yaptırıma tabi üç Rus oligarkın "kara liste"den çıkarılmaması halinde, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının bir kısmının uzatılmasını veto etme tehdidinde bulundu. Orban hükümetinin  yaptırımlardan muaf tutulmasını istediği üç isim Alişer Usmanov, Pyotr Aven ve Viktor Raşnikov. Avrupa Birliği, 15 Eylül'e kadar olan bazı kişisel yaptırımları altı ay daha uzatmayı umuyor. AB büyükelçileri bu konuyu 7 Eylül'de görüşecekler. Sadece oy birliği ile genişletilebilecek listede 1217 kişi ve 108 kuruluş yer alıyor.

08.54: ABD ve AB, Ukrayna'daki askeri operasyon yaptırımları ve Moskova'yı ihracat gelirlerinden mahrum etme niyetine rağmen, Rusya'dan alüminyum ve nikel ithalatını rekor oranda artırdı. Reuters, BM ticaret verilerine dayanarak, Batı yaptırımlarının endüstriyel metallerin alımını etkilemediğini ve lojistikle ilgili sorunların Rusya'dan alımlarını artırmalarını engellemediğini yazdı. Mart-Haziran aylarında AB ve ABD, Rusya'dan alüminyum ve nikel ithalatını %70 oranında artırdı. Batı, dört ay içinde Rus metallerine 1.98 milyar dolar ödedi.

08.02: Duma'nın BDT'den sorumlu komitesinin başkan yardımcısı Viktor Vodolatskiy, Ukrayna'nın Herson, Nikolayev ve Donetsk'teki karşı saldırı girişiminin Batı'ya "Ukrayna ordusunun gücünü göstermeye" yönelik olduğunu, Kiev'in böylece Batı'dan yeni silahlar almayı umduğunu belirtti. Ukrayna Genel Kurmayı'nın bu saldırılara karşı olduğunu söyleyen Volodatskiy, "Zelenskiy'nin insanları ölüme gönderdiği" yorumunu yaptı. 

07.55: Avrupa Birliği, Rus doğal gazı için megawatt saat başına 50 euro tavan fiyatı belirlenmesini teklif ediyor. Politico, Avrupa Komisyonu'nda bu adımın risklerine işare edildiğini, Moskova'nın doğal gazı tamamen kesmesi ihtimaline hazırlıklı olunması gerektiği uyarısı yapıldığını yazıyor. 

6 Eylül Salı,

19.51: RIA ajans, Herson şehrinde sekiz patlamanın yaşandığını, Rusya'nın hava savunma sistemlerinin çalıştığını duyurdu.

19.44: ABD Başkanı Joe Biden, Liz Truss’ın İngiltere Başbakanlığı getirilmesi hakkında açıklama yaptı. Biden'ın açıklamasında, “Birleşik Krallık ve ABD, en yakın dost ve müttefikler. Ukrayna halkını desteklemek ve Rusya’yı, eylemlerinden sorumlu tutmak için güçlü ve birleşik yaklaşımı sürdürüyoruz” ifadesine yer verildi. (Sputnik)

19.43: Zaporojye Nükleer Güç Santrali'ndeki (NGS) çalışmalarını tamamlayıp dün bölgeden ayrılan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) misyonundaki uzmanlar, santraldeki duruma ilişkin bir rapor hazırladı. Uzmanlar, istasyonda Rus askeri teçhizatının varlığını belirledi ve ayrıca santral bölgesinin bombalanmasına da tanık oldu. Nükleer santralde bombardımanın çeşitli yerlerinde hasar tespit edildi. Raporda, "İstasyonun Ukraynalı personeli psikolojik ve fiziksel olarak depresif durumda ve iletişim ve teknik cihazlarla ilgili sorunları var. IAEA , nükleer santrale ve ilgili tesislere daha fazla zarar gelmesini önlemek için istasyonun ve çevresinin bombalanmasına derhal son verilmesini tavsiye ediyor. Nükleer güvenliği sağlamak için santral çevresinde bir güvenlik bölgesi oluşturmak gerekiyor. İstasyonun bombalanması, radyoaktif maddelerin atmosfere salınmasına ve Çernobil nükleer santralindeki felaketin sonuçlarıyla karşılaştırılabilir durumlara yol açabilir" denildi.

19.36: Rusya'nın İngilizce yayın yapan devlet kanalı RT, Ukrayna ordusunun Harkov yakınlarındaki Balakleya bölgesinde taarruza girişimleri olduğunu duyurdu. Haberde, "Harkov bölgesindeki Balakleya kenti yakınlarında ciddi çatışmalar yaşanıyor. Şehir çevresinde muharebelerde zırhlı araçlar kullanılıyor" denildi. Yandex News'ün aktardığına göre, Rus güçleri Çuguyev'deki Ukrayna ordus operasyonel komutanlığının karargahına saldırdı.Kaynaklar, Herson bölgesinde de Ukrayna ordusunun saldırılarının sürdüğünü bildiriyor.

17.01: Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (VTsİOM), Rusya'da Ukrayna operasyonunu destekleyenlerin oranının yüzde 70-73 aralığında olduğunu bildirdi. 

16.29: Rusya kontrolündeki Berdyansk şehrinin (Zaporoje ili) komutanı Artyom Bardin'in aracına düzenlenen bombalı saldırıda ağır yaralandığı bildirildi. Konuyla ilgili açıklama, Rusya'nın atadığı kent yönetim konseyi üyesi Vladimir Rogov'dan geldi. 

15.42: Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada, "Çin ile Rusya arasında, Sibirya'nın Gücü boru hattı üzerinden gaz sevkiyatına ilişkin uzun vadeli sözleşmeye ek anlaşmalar imzalandı. Taraflar, Çin'e gaz arzı için yuan ve rubleyle ödemeye geçilmesi konusunda anlaştılar" denildi.

15.39: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Batı'ya doğal gaz akışını kesmesini, "Avrupa bu kışı ciddi sıkıntıyla geçirecek, Türkiye sorun yaşamaz" diye değerlendirdi.  Balkan turuna çıkan Erdoğan' Türkiye'nin doğal gaz konusunda temini konusunda problemi olmadığını vurgulayarak, "Avrupa ektiğini biçiyor. Avrupa bu kışı ciddi sıkıntıyla geçirecek. Bizim böyle bir sıkıntımız yok. Putin de Avrupa'nın yaptırımlarına karşı böyle bir tepki veriyor" dedi.

15.35: Die Welt gazetesi, Ukraynalı kaynaklara atıfta bulunarak, Başbakan Scholz'un Ukraynalı meslektaşı Şmıgal ile pazar günü yaptığı görüşmede "Ukrayna'ya Leopard 2 tank tedariği konusundaki olumsuz tutumunu değiştirmediğini" yazdı.

15.25: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Rus tahılının küresel piyasalara erişimini engelleyen yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili vaatlerini yerine getirmediğini söyledi.

Lavrov'un açıklamalarından Sputnik'in aktardığı başlıklar:

"Batılı meslektaşlarımız, BM Genel Sekreterliği üzerinden bize vaat edilen hususları yerine getirmiyor, yani tahıl ve gübrelerin küresel pazarlara sorunsuzca erişimini engelleyen lojistik yaptırımlarının kaldırılmasına dair karar almıyor."
 
"Çok uzun bir süredir Londra, kimlik kaybını ve AB'deki nüfuz kaybını Ukrayna'daki durumla ilgili saldırgan eylemler sergilenmesi de dahil keskin adımlar atarak telafi etmeye çalışıyor. Tüm bunları biliyoruz."
 
"Borrell'in 'faşist Rusya' açıklamasının deşifresini talep ettik."

12.53: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in Donbass'ı ziyaret edip etmeyeceği ile ilgili soru üzerine, "Şüphem yok ki, zamanı geldiğinde, bu ziyaret gerçekleşecek" dedi.  

11.40: ABD medyası, Rusya'nın Kuzey Kore'den askeri malzeme satın almak zorunda kaldığını iddia etti. New York Times gazetesinin edindiği gizliliği kaldırılmış istihbarata göre Rusya, Kuzey Kore'den milyonlarca top mermisi ve roket satın aldı. 

11.10: Rusya’da, 2001 yılından bu yana ilk kez bir gazeteci vatan hainliğinden hüküm giydi. Moskova’da mahkeme pazartesi günü, vatan hainliğiyle suçlanan gazeteci Ivan Safronov’u 22 yıl hapis cezasına çarptırdı. 32 yaşındaki Safronov, Rus ordusunun gizli bilgilerini ele geçirip Batılı istihbaratçılara teslim etmekle suçlanıyordu Kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Safronov, bu soruşturmanın doğrudan kendisinin gazeteciliğiyle alakalı olduğunu söyledi.

11.06: Rusya kömür şirketi Kolmar'ın Yönetim Kurulu Başkanı Anna Tsivileva, Japonya ve Güney Kore'nin Rusya'dan kömür ithalatını durdurduğunu söyledi. Tsivileva, Rusya'nın kömürde bugün ana pazarının Çin olduğunu belirtti. 

10.43: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Primorskiy bölgesindeki askeri poligonunda Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genel Kurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile bir araya geliyor. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peksov, şu sıralarda poligonda Putin'in katılımıyla kapalı toplantı yapıldığını, toplantının ardından Putin, Şoygu ve Gerasimov'un askeri tatbikatı izleyeceklerini duyurdu.  

09.03: Çin'in en büyük yatırım fonlarından biri Rusya'daki ticari gayrimenkulünü bırakıyor. Çinli yatırım şirketi Fosun Group, Rusya'daki tek gayrimenkul varlığı olan Vozdvijenka'daki Voyentorg olarak da bilinen Vozdvijenka Center iş merkezini satıyor. Vedomosti'ye göre hisseler, devlete ait VTB'nin bir yatırım fonu tarafından alınacak. Fosun Group, Batı ülkelerinden gelen yaptırım baskısı nedeniyle, Avrupa'daki varlıklarını riske atmaktan korkuyor. Bunlar arasında Fransız tatil beldesi zinciri Club Med, Cirque du Soleil' ve tur operatörü Thomas Cook'daki hisseler var.

08.52: Rusya Dışişleri Bakanlığı, yeni İngiltere Başbakanı Liz Truss'un Rusya'nın dondurulan varlıklarını Ukrayna verme planı için, "bunun istikrarsızlığa ve İngiltere'den sermaye kaçışına yol açabileceği" uyarısında bulundu.  

08.47: Financial Times'a göre Avrupa Komisyonu, AB ülkelerine Rusya'dan gelen gaz fiyatlarını sınırlamak için iki seçenek hazırladı. İlk seçenek, bir tavan fiyatın getirilmesini veya Rusya ile pazarlık yapacak tek bir alıcının atanmasını içeriyor. İkinci seçenek ise  AB ülkelerinin, tedarik kesinti riskinin derecesine göre ikiyr bölünmesini öngörüyor: Kırmızı bölgede yer alan ülkeler için fiyatlar sınırlandırılabilirken, yeşil bölgede bulunanlar farklı fiyat düzeyinde kalabilecek.

07.53: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın "terörizmin sponsoru" olarak kabul edilmesine gerek olmadığını belirtti. 

07.50: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Gertrud von der Leyen, Brüksel'in Ukrayna'ya 5 milyar dolarlık ek yardım teklifinde bulunacağını açıkladı. 

07.47: Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Brüksel'de yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın askeri çatışmalar nedeniyle kaybının 326 milyar doları bulduğunu söyledi. Şmıgal, sadece yıkılan binaların yeniden inşası için 105 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 

5 Eylül Pazartesi, 

23.34: Gazprom, Kuzey Akım 1'den doğal gaz sevkiyatını "patlama tehlikesi nedeniyle durdurduğunu" açıkladı. Şirket, gaz kompresörü ünitelerinden birinde tespit edilen yağ sızıntısının patlamaya veya yangına yol açabileceğini açıkladı. Bu nedenle Rostehnadzor'un  arıza giderilene kadar gaz boru hattının çalışmasının askıya alınmasını talep ettiği belirtildi.

23.32: S7 Havayolları, yaptırımlar snrası yeniden yurt dışına uçmaya başlıyor. Havayolu, Moskova ve Novosibirsk'ten Antalya'ya uçuşlar için bilet satışına başladı. Moskova - Antalya hattındaki ilk uçuş 26 Eylül'de, Novosibirsk'ten ise 22 Ekim'de başlayacak. 5 Mart'tan bu yana S7 Airlines, AB yaptırımları ve leasing şirketlerinin uçaklara el koyma riski nedeniyle tüm uluslararası uçuşlarını durdurmuştu. Bir S7 temsilcisi, Türkiye'ye uçuşların yalnızca Rusya'da tescilli uçaklarla yapılacağını söyledi.

23.24: AB Konseyi Bakanı Ursula von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sosyal medya hesabı üzerinden sert mesajlar yolladı. Von der Leyen, "Putin, gaz arzını keserek ve enerji piyasalarımızı manipüle ederek enerjiyi bir silah olarak kullanıyor. Başarısız olacak. Avrupa galip gelecek. AB Komisyonu hassas hanelerin ve işletmelerin yüksek enerji fiyatlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olacak öneriler hazırlıyor” dedi.

23.19: Rusya Enerji Bakanı Nikolay Şulginov, yaptırımların etkisiyle petrolde yüzde 2, doğal gazda yüzde 7 ve kömürde yüzde 6 üretim düşüşü beklendiğini açıkladı.

23.00:  Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yılın başından bu yana Rus doğal gazının Avrupa pazarındaki payının % 50'den % 9'a düştüğünü söyledi. Macron, "Avrupa'daki tüm enerjinin % 25'i gazdan geliyordu, bunun % 50'si Rusya'dan  sağlanıyordu" dedi. Macron ayrıca, Rus gazına "tavan fiyat" uygulamasını desteklediğini söyledi.  Fransız lider, Avrupa'nın kışın soğuk geçeceği ve Rus gaz arzının tmamen durdurulacağı bir senaryoya hazırlandıklarını söyledi. Macron, "Bunun için elektrik tüketimini % 10 oranında azaltmamız gerekecek" dedi.

22.59: Başbakan Mişustin, Moskova bölgesindeki Ramenskoye şehrinde ve Rostov bölgesindeki Kamensk-Şakhtinsky şehrinde Rusya Savunma Bakanlığı bünyesinde iki zırhlı araç fabrikası inşasına ilişkin bir kararname imzaladı.

22.58: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’daki özel askeri operasyona katılan Rusya vatandaşlarına istihdam garantisinin sağlanacağını belirtti.

22.57: Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, kışın olası enerji sıkıntısına karşı, ülkede kalan 3 nükleer santralden 2'sinin Nisan 2023’ün ortasına kadar acil durum rezervi olarak beklemede tutulacağını duyurdu.

22.56: Rusya, Kuril Adaları’nın güneyinde yer alan Kunaşir, Iturup adalarına ve Küçük Kuril Zinciri adalarına kolaylaştırılmış ziyaretler konusunda Japonya ile imzalanmış olan anlaşmayı feshetti. (Sputnik)

21.45: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Gençlik Ekoloji Forumu’ndaki konuşmasında, AB'nin Rus gazını reddederek kömür üretimi de dahil olmak üzere daha önce reddedilen enerji alternatiflerine geri dönmesinin küresel çevre sorunlarını çözmede "iyi bir seçenek olmadığını" söyledi. Putin ayrıca “Donbass’ta yaşanan trajedi, Ukrayna’da iktidarı 2014’te güç kullanarak ele geçiren ve ardından Donbass’ta askeri operasyonlara başlatan radikal milliyetçi ve neo-Nazi rejimin eylemlerinin sonucudur” dedi.

16.07: Güney Kore, Japonya ve Tayvan'ın Rusya'dan kömür alımını hızla azalttıkları bildiriliyor. Kommersant'ın haberine göre, Tayvan, alımları %33.3 azaltarak 4.4 milyon tona düşürdü. Yılın yedi aylık sonuçlarına göre Güney Kore, geçen yılın aynı dönemine göre % 3 daha az kömür ithal etti. Analiste göre Japonya, Rus kömürünün yerini Avustralya'dan tedarik ile doldurabilir, ancak Avustralya kömürünün fiyatı çok daha yüksek.

15.49: Rusya'nın Avrupa'ya gaz tedarik ettiği ana boru hatlarından Kuzey Akım 1 üzerinden gaz akışını kesmesiyle birlikte gaz fiyatları yükselişe geöerken, AB enerji bakanları Cuma günü krizi görüşmek üzere bir araya gelecek. BBC tarafından görülen taslak metne göre enerji fiyatlarıyla mücadele için getirilen öneriler arasında gaz dışındaki enerji kaynakları için geçici tavan fiyatı uygulaması, elektrik talebinin azaltılması ve enerji piyasasına destek paketleri yer alıyor.

15.47: Batı yaptırımlarını aşmanın yollarını arayan Rusya, kripto para konusunda adım atıyor.  Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moiseyev, Rusya için mevcut koşullarda kripto paralarla uluslararası ödemeler yapmanın bir mecburiyet olduğunu belirterek, "Planladığımız altyapı sınır ötesi transferler için biraz katı olabilir. Bunun için bu transferleri önce yasallaştırmamız gerekiyor." dedi.

15.45: Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, 1 Ekim'den itibaren Ukraynalı kadınların askerlik hizmetine yalnızca gönüllü olarak kaydedileceğini söyledi. Malyar, askerlik hizmetinden sorumlu kadınların yurt dışına seyahat etme kısıtlamalarına ilişkin söylentileri yalanladı.

15.43: OPEC+ ülkeleri, ham petrol üretimini  ekim ayından itibaren günde 100 bin varil azaltmakta anlaştı.

15.41: Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından sürekli olarak genişletilen Ruslara yönelik kişisel yaptırımlara cevaben ABD'li aktör Sean Penn de dahil 25 ABD vatandaşına Rusya'ya giriş yasağı getirildiğini duyurdu. Yeni eklemelerle birlikte, Washington'un yaptırımlarına cevaben Rusya'ya girişi yasaklanan ABD vatandaşlarının sayısı 1073'e ulaştı. (Sputnik)

12.49: Moskova'da bir mahkeme, Novaya Gazeta'nın yayın lisansını iptal etti. Gazetenin genel yayın yönetmeni Dmitri Muratov, geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Gazete, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan sonra çıkarılan bir dizi yasa nedeniyle yayınına ara verme kararı almıştı.

10.07: Rusya'da hizmet sektöründeki ticari faaliyetler haziran ayından bu yana ilk kez geriledi. S&P Global'e göre, endeks temmuzda 54,7 puan iken ağustos ayında 49,9 puana düştü. Bu, endeksin Ukrayna'daki askeri operasyonun başlamasından sonra ilk kez büyümeye döndüğü haziran ayından bu yana ilk düşüş. S&P Global endeksinin 50 puanın üzerindeki değeri bir büyüme olduğunu gösteriyor. İmalat sektöründe olumlu dinamikler kaydedildi: Endeks 51,7 puana yükseldi. Temmuzda puan 50,3 idi.

10.05: Rusya'da borsa işlemlerinde yeni haftaya dolar 60,70 rubleden, euro 60,83 rubleden başladı.

10.01: Rusya Duması Başkanı Volodin, Ukraynalı kadınları askerlik çağrısı nedeniyle "ülkeyi terk etmeye" çağırdı. Volodin, Telegram kanalındaki mesajda, "1 Ekim'den itibaren Ukrayna makamlarının hamile kadınlar ve küçük çocukları olanlar da dahil olmak üzere kadınları askeri kayıtlara koymaya karar verdiğini" iddia etti. Ajanslar, 1 Ekim'den itibaren, değişik alanlarda orduda hizmeten sorumlu Ukraynalı kadınların ülkeyi terk etmelerinin yasaklanacağı öğrenildi. Bu sektörler arasında kimya, biyoloji, telekomünikasyon, IT ve  bir dizi tıbbi uzmanlık bulunuyor.

10.00: Çinli Huawei, çalışanlarının bir kısmını Rusya'dan Kazakistan ve Özbekistan'a taşıdı. Şirket 1 Ağustos'tan bu yana Russia Vmall'daki resmi mağazasında satışları durdurmuştu. Şubat ayının sonundan bu yana Huawei distribütörleri bazı satış noktalarını kapatmaya başlamıştı. Çinli satıcının ABD'den gelecek ikincil yaptırımlardan ve Avrupa pazarının kaybından korkmasından dolayı, Rusya'dan çalışanların transferinin şirket için "gerekli bir önlem" saydığı belirtiliyor. 

09.57: Doğal gaz fiyatı Avrupa'da yeni haftaya % 30'luk rekor artışla başladı. Kuzey Akım'ın cuma günü kapatılmasının ardından bu sabah spot piyasada bin m3 fiyatı 2 bin 900 dolara dayandı. 

07.13: Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Özel Yetkili Büyükelçisi Vladimir Çurov, Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetleri ile Zaporoje ve Herson bölgelerinin referandum düzenlemek için Rusya'dan, diğer ülkelerden ve uluslararası kuruluşlardan yardım talep etme hakkına sahip olduğunu söyledi. 

07.07: Zaporoje bölgesinde Rusya'nın atadığı yönetim konseyinin üyesi Vladimir Rogov, bölgenin Rusya'ya bağlanması için yapılması planlanan referandumla ilgili halkı tehdit eden Ukraynalı yetkililerin "en ağır cezaya çarptırılacaklarını" söyledi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereçşuk, Rusya'nın ele geçirdiği bölgelerde referandumlara katılan kişilerin 12 yıl hapis cezasına çarptırılacaklarını ve mal varlıklarına el konulacağını açıklamıştı. 

06.07: Yandex.News'in Russkaya Vesna'ya dayanarak aktardığı habere göre, Ukrayna ordusunun saldırıları ve Herson bölgesindeki şiddetli çatışmalar devam ediyor. Haberde, "Düşman, Nikolayev ve Herson arasında bir taarruz girişimine devam ediyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Vysokopolye köyünü yeniden ele geçirmeye çalışan büyük kuvvetlerle ilerliyor. Köyde şiddetli çatışmalar sürüyor. Ukrayna ordusu Vysokopolye köyünü yeniden ele geçirmeye çalışıyor, Rus Ordusu düşmanın saldırı girişimini geri püskürtüyor" denildi.
 
06.03: Peskov, Çeçenistan lideri Kadırov'un istifa niyetiyle ilgili sözlerini yorumlarken, "henüz gerçekleşmediğini" söyledi. Peskov, "Ramzan Kadırov'un şu an bölgesine liderlik etmeye devam ettiğini" söyledi. 3 Eylül'de Kadırov, "belirsiz ve uzun bir tatili hak ettiğini" söylemişti. 45 yaşındaki Ramzan Kadırov 15 yıldır Çeçenistan'ın başında. 19 Eylül 2021'de yapılan Çeçen Cumhuriyeti başkanlık seçimlerinde Kadırov'un oyların yüzde 99,7 olarak açıklanmıştı.
 
06.02: Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya lideri Putin’in önümüzdeki çarşamba günü düzenlenecek Doğu Ekonomi Forumu’nda küresel süreçler hakkında konuşma yapacağını, Ukrayna ile ilgili yeni açıklamalar yapması beklenebileceğini söyledi. Vladimir Putin'in konuşmasında uluslararası ticari ve ekonomik ilişkiler, zorlu siyasi konjonktür ve genel olarak her şeyi etkileyebilen küresel süreçler üzerinde duracağına dikkat çeken Peskov, “Ukrayna ile ilgili yeni açıklamalar beklemekte fayda var. Forumun genel oturumu 7 Eylül'de yapılacak” dedi. (Sputnik)
 
00.17: Çek hükümetinin Ukrayna destek kararlarını protesto etmek için Prag'ın merkezinde hafta sonundan yaklaşık 70 bin kişi sokaklara çıktı. Gösterciler, hükümeti artan gaz ve elektrik fiyatları nedeniyle protesto etti, Çekya'nın Avrupa Birliği ve NATO'dan çekilmesi çağrısında bulundu, ayrıca Ukrayna'ya verilen desteği ülke ekonomisine zarar verdiği için eleştirdi. Beş partiden oluşan merkez sağ koalisyona liderlik eden Başbakan Petr Fiala, gösterinin "Çek Cumhuriyeti'nin çıkarlarına karşı çıkan, aşırılık yanlılarına yakın görüşlere sahip Rus yanlısı güçler ve gruplar" tarafından düzenlendiğini iddia ederek, "Rus propaganda ve dezenformasyon kampanyalarının topraklarımızda faaliyet gösterdiği ve bazı insanların bunlara kulak verdiği açık" dedi.
 
00.13: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesnin Rus doğal gazı alımını tamamen durdurmayı planladığı tarihi açıkladı. Scholz, "Rusya güvenilir bir enerji  tedarikçisi olarak adlandırılamaz. Artık teslimatlar konusunda sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmiyor.  Almanya, Aralık 2022'de Rus gazı ithalatını tamamen durdurmayı planlıyor" dedi. Daha önce Almanya'nın yeraltı gaz depolama tesislerini %85 oranında doldurmayı başardığı bildirilmişti. Ayrıca koalisyon hükümeti, enerji krizi nedeniyle Almanya vatandaşlarını ve ekonomisini desteklemek için toplam 65 milyar avroluk bir önlem paketi üzerinde anlaştı.
 
00.11: Ukrayna Başbakanı Denis Şmıhal, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Tarafların, Kiev'e Leopard 2 tankları tedarik etme konusunu tartıştıkları bildirildi. 
 
00.10: Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, önümüzdeki kış enerji piyasasında "çok fazla öngörülemezlik" olabileceği konusunda uyardı ve enerji fiyatlarının daha da yükselebileceğini kaydetti.
 
00.08: THY'nin sosyal medya hesaplarından yapılan bilgilendirmede, "31 Ekim 2022 (dahil) tarihine kadar Yekaterinburg, Minsk, Soçi, Ukrayna, Rostov çıkışlı/varışlı uçuşlarımız iptal edilmiştir. Değişiklik ve iade işlemlerinizi acentenizden, web sitemizden ya da 0 850 333 0 849 numaralı çağrı merkezimizden tamamlayabilirsiniz" bilgisine yer verildi.
 
00.05: ABD'nin Rusya Büyükelçisi John Sullivan'ın görev süresini tamamladığı ve Moskova'dan ayrıldığı açıklandı. Trump döneminde atanan ve Biden'ın isteğiyle görevine devam eden Sullivan, son olarak dün, eski Sovyet Devlet Başkanı Gorbaçov'un Moskova'daki cenaze törenine katılmıştı. Büyükelçinin emekliye ayrılacağı bildirildi.
 
4 Eylül Pazar
 
21.30: Ukrayna'yla müzakerelere devam etmenin mümkün olduğunu söyleyen Kremlin Sözcüsü Peskov, Moskova'nın Kiev'le Rusya'nın sunduğu şartların nasıl yerine getirileceğine ilişkin müzakereler yürütmeye hazır olduğunu belirtti. Rusya ile ABD ve AB arasındaki ilişkileri yorumlayan Peskov, tüm kriz durumlarının müzakere masasında sona erdiğini ve bu sefer de aynısının yaşanacağını, Rusya ile Batılı ülkeler arasındaki ilişkilerin er ya da geç düzeleceğini kaydetti.
 
Sputnik'in haberine göre Peskov, Batılı liderlerin Ukrayna'da aşırı milliyetçi askerleri destekleyerek çok sayıda hataya imza attığını vurguladı. Rossiya 1'de yayınlanan 'Moskova. Kremlin. Putin' adlı programda konuşan Peskov, "Alman silahlarının bizim evlatlarımıza ateş açan aşırı milliyetçi askerlerin elinde bulunması, canavarca bir durum. Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin, Nazilerin Nazi sembolleriyle sokaklarda dolaşmasına ve fener alayları düzenlemesine izin veren bir rejimin bulunduğu ülkeyi desteklemesi, en hafif tabirle feci" ifadelerini kullandı. Avrupa liderlerinin çok fazla hata yaptığının altını çizen Peskov, Avrupa ülkelerinin şu anda bunun bedelini uzun süredir yaşadıkları konfor alanından çıkarak ödemeye başladıklarını kaydetti.
 
AB ülkelerinin Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi vermeme olasılığını değerlendiren Peskov, bununla ilgili kararın resmen alınması halinde hem simetrik hem de asimetrik ciddi misilleme önlemleri alacakları uyarısı yaptı.
 
Avrupalı siyasetçilerin Kuzey Akım doğalgaz boru hattında kullanılan ve Avrupalı şirketler tarafından Gazprom'a tedarik edilen ekipmanın bakımını sözleşme hükümlerine rağmen yapmayı reddederek hattın çalışmasını sekteye uğrattığına dikkat çeken Peskov, "Bu, Gazprom'un suçu değil. Tüm suç, yaptırım kararı alan siyasetçilerde. Bu başarısız siyasetçiler, vatandaşlarının elektrik faturalarını gördükten sonra kalp krizi sonucu ölmelerine yol açıyor. Havalar soğuduğunda, durum daha da kötü olacak" diye konuştu.
 
Peskov, Gazprom'un güvenilir bir gaz tedarikçisi olmaya devam ettiğini ve hiçbir zaman itibarını zedeleyecek bir adımı atmayacağını da vurguladı.
 
11.43: Kremlin Sözcüsü Peskov, Başkan Putin'in 15-16 Kasım tarihlerinde Bali'de yapılacak olan G20 liderler zirvesine katılmak için "şartlarını" açıkladı. Peskov, Putin'in G20 zirvesine fiziki katılımına ilişkin kararın diğer şeylerin yanı sıra "güvenlik koşullarına" bağlı olduğunu söyledi. Peskov, “Yaklaşan zirvenin ev sahibi ülkesi Endonezya'ya davet için minnettar olduğumuzu en üst düzeyde bildirdik. Katılımımızın formatına karar vermek için Endonezya, güvenlik faktörleri de dahil olmak üzere tüm faktörlerin dikkate alınacağını söyledi" dedi. Daha önce Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo , Rusya Devlet Başkanı'nın kendisine G20 zirvesine katılma niyetini bizzat açıkladığını söylemişti. 
 
08.55: Zaporojye Nükleer Santrali'nin bulunduğu Energodar şehrinin Rusya tarafından atanan belediye başkanı Aleksandr Volga, Ukrayna ordusunun saldırısında top mermisinin nükleer santralin güç ünitesinin duvarına çarptığını söyledi. Volga, "Ancak güç ünitelerinin güvenlik sistemi yüksek ve duvarı tek bir vuruşla yıkılmayacak bir yapıya sahip" dedi. Rus makamları, Ukrayna birliklerinin son günlerde nükleer santral bölgesi ve Energodar bölgesini bombaladıklarını duyuruyor.
 
08.51: Almanya, Kuzey Akım boru hattından sevkiyatın tamamen durdurulmasına rağmen, ülkedeki doğal gaz depolama tesislerini % 85 oranında doldurduğunu duyurdu. Almanya böylece, ekim ayı hedefine eylül başında ulaştı. Yaz aylarında, Almanya'da gaz depolama tesislerinin ekim ayına kadar %85, kasım ayına kadar ise % 95 doldurmalarını zorunlu kılan değişiklikler kabul edilmişti.
 
08.47: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, tüm Rusya vatandaşlarına vize kısıtlamaları getirmenin "yanlış ve yararsız bir karar" olacağını söyledi. Avrupa'dan yayın yapan muhalif Rus TV kanalı Dojd'a özel demeç veren Kirby, "Olanlardan tüm Rusları sorumlu tutmanın yapıcı bir önlem olduğuna inanmıyoruz. Bunun tüm Rus halkıyla bir savaşa dönüştürülmemesi gerektiğine inanıyoruz. Burada suçlanacak olan Rus halkı değil” dedi.
 
3 Eylül Cumartesi
 
16.12: Siemens Energy, Kuzey Akım boru hattında bakım çalışmalarına dahil olmadığını ve Gazprom'dan bir bakım emri almadığını açıkladı.
 
16.09: Rusya Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, 250 akerlik bir Ukrayna gücü, motorlu teknelerle Zaporijye nükleer santralinde kontrolü ele geçirme amacıyla  Energodar ve Dneproprudny bölgesine çıkarma yapmaya çalıştı. Rus ordusuna ait dört Su-30 uçağı ve iki Ka-52 helikopterinin Ukrayna çıkarma kuvvetlerine saldırdığı, 20 teknenin imha edildiği bildirildi.
 
16.07: Energodar'ın Rusya'ya bağlı yerel yöenticileri, Zaporijye nükleer santralindeki elektrik hatlarının bombalanması sonucu hasar meydana geldiğini, teknik arızalar nedeniyle, Ukrayna tarafından kontrol edilen bölgelere elektrik tedarikinin askıya alındığını duyurdu. Santralde 5. ve 6. güç ünitelerinin çalışır durumda olduğu kaydedildi. 
 
12.27: İki ülke liderleri Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan, bu sabah Ukrayna'daki durumu telefonda görüştü. Kremlin açıklamasına göre Erdoğan, Rusya'nın Zapoijye Nükleer Santrali'ne yönelik IAEA misyonunu organize etmedeki yapıcı rolüne dikkat çekti. Ayrıca taraflar tahıl anlaşmasının gidişatını tartıştı. Putin ve Erdoğan, Rusya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerini de ele aldılar. Ayrıca Erdoğan, Mihail Gorbaçov'un ölümüyle ilgili taziyelerini iletti.
 
10.15: Mihail Gorbaçov'un cenaze töreni Moskova'da yapılıyor. Törene Başkan Putin katılmıyor. Katılan liderler arasında Avrupa'dan Macaristan Başbakanı Orban var.
 
10.09: Yerel Rus kaynakları, Zaporijy bölgesine Ukrayna birliklerinin cumartesi gecesi teknelerle asker çıkarma girişiminin engellendiğini duyurdu. Daha sonra Ukrayna birliklerinin Energodar'a ateş açtığı, beş patlama duyulduğu bildirildi.i
 
06.20: Siemens Energy, Kuzey Akım hattını kapatmak için teknik bir neden olmadığını söyledi. Şirket, Gazprom'un açıkladığı bu tür sızıntıların "genellikle türbinin çalışmasını etkilemediğini ve yerinde giderilebileceğini" açıkladı ve teknik hizmet vermeye hazır olduğunu ifade etti. Bir şirket temsilcisi RBC'ye verdiği demeçte, “Bu tür sızıntılar genellikle türbinin çalışmasını etkilemez ve yerinde tamir edilebilir. Bu rutin bir bakım prosedürüdür. Geçmişte bu tip sızıntıların meydana gelmesi bir durmaya yol açmadı” dedi.
 
06.18: Almanya'nın eski Şansölyesi Gerhard Schroeder, "Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Kırım'ı askeri yollarla iade etme fikrinin anlamsız olduğunu, bölgenin zaten Rus olduğunu" söyledi. İspanyol ABC gazetesine verdiği röportajda Schroeder, "Bu, Hong Kong örneğinde olduğu gibi belki 99 yılda değil, zamanla çözülebilecek bir mesele ama gelecek nesil tarafından çözülebilir” dedi. 

2 Eylül Cuma

19.38: G7'nin Rusya petrolüne tavan fiyat koyma kararını açıklamasının ardından Rusya'dan çok önemli bir adım geldi: Gazprom, "Kuzey Akım boru hattından Avrupa'ya gaz sevkiyatını tamamen durdurduğunu" açıkladı. Daha önce, bakım çalışmaları nedeniyle 31 Ağustos-3 Eylül arası hattın çalışmayacağı bildirilmişti. Gazprom kendi Telegram kanalından, "doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süre için tamamen durdurulmasının nedeni olan yağ sızıntısının" fotoğrafını yayımladı. 
 
 
Boru hattının  Portovaya'daki 24 No'lu gaz kompresör ünitesinin (GCU) üç günlük bakımının sonuçları açıklandı. Şirket, gaz pompalama ünitesinde bir yağ sızıntısı tespit edildiğini, arıza giderilene kadar sürsiz olarak sevkiyatın durudulacağını duyurdu. Açıklamaya göre federal teknik denetim ajansı Rostehnadzor, tespit edilen arızaların gaz türbini motorunun güvenli çalışmasına izin vermediği konusunda şirketi uyardı. Bu nedenle, Gazprom'a "Yalnızca uzman bir onarım şirketi uygun koşullarda petrol sızıntısı tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar Kuzey Akım çalışmayacaktır" açıklaması yaptı. Daha önce şirket, 3 Eylül gecesi Avrupa'ya gaz sevkiyatına yeniden başlama sözü vermişti. Kesinti süresince Avrupa ülkeleri sadece Ukrayna üzerinden Drujba hattı ile transit gelen kısıtlı miktarda gazı alabiliyordu.
17.32: M. Komsoımolets'in şehir yönetimine dayandırdığı habere göre, Ukrayna birliklerinin Herson bölgesinde Nova Kakhovka'ya saldırdı. Roketlerin bazı konutlara isabet ettiği ve yangın çıktığı belirtildi.

17.28: Bu buğday rekoltesinde rekor beleyen Rusya'nın ihracatı düşüyor. Bloomberg'e göre, yeni hasat döneminin başında (Temmuz ve Ağustos aylarında) Rusya'dan yapılan teslimatlar 2021'in aynı dönemine göre % 22 düşüşle 6,3 milyon tona gerildi.

17.22: IKEA, 1 Temmuz'dan bu yana Leningrad bölgesindeki Tihvin fabrikasından anlaşmalı olarak 520 kişinin işine son verdi. 500'den fazla işçi fabrikada çalışmaya devam ediyor. 4 Mart'ta IKEA, Ukrayna'daki durum ve lojistik sorunlara yol açan Batı yaptırımları nedeniyle Rusya'daki mağazalarını kapattı. 15 Haziran'da İsveçli şirket Rusya'daki işini azaltacağını, bazı çalışanlarını işten çıkaracağını, ülkedeki dört fabrikanın tamamını satışa çıkardığını duyurdu.

17.19: Rusya Savunma Bakanlığı, son bir günde Ukrayna ordusu saldırılarını sürdürdüğü Nikolaev-Krivoy Rog bölgesinde 330'dan fazla askerini kaybetti. Açıklamada, “Kiev rejimi, Nikolaev-Krivoy Rog yönünde belirli alanlarda tutunma noktası elde etmek için başarısız girişimlerine devam ediyor. Sadece bir günde 13 tank, 19 piyade savaş aracı, 12 diğer zırhlı savaş aracı kaybettiler" denildi. 

17.17: Dünyanın en büyük haddelenmiş alüminyum üreticilerinden biri olan Amerikan Novelis şirketi, gelecek yıl Avrupa'daki fabrikaları için Rus alüminyumu satın almayacağını açıkladı. Şirket, tedarik için bir ihale açtı ancak Rus menşeli metalin kabul edilmeyeceğini duyurdu. Avrupa'nın, Rus metalinin en büyük alıcısı olduğu ve diğer şirketler Novelis örneğini takip ederse, Rusya'daki üreticilerin yeni alıcılar aramak zorunda kalacağını belirtiyor. Novelis şirketi Hindistan Hindalco Industries'e ait. (Bloomberg)

16.16: G7'nin Rus petrolüne tavan fiyat uygulama kararı aldığı haberleri üzerine petrol fiyatı yükselişe geçti ve yeniden 95 doların üzerine çıktı.  G7 kararı, "Kremlin’in Ukrayna’daki savaşını finanse etme yeteneğini kısıtlamak ve yükselen enerji fiyatları arasında tüketicileri daha iyi korumak amacıyla Rus petrol ihracatına bir fiyat sınırlama mekanizması uygulama planı" olarak açıklandı.

G7 ülkelerini temsil eden maliye bakanları ortak bir açıklamada, Avrupa Birliği'nin karar bir bütün olarak katılması içi 27 ulustan oluşan blok içinde oybirliği gerektiğini kabul ettiklerini söylediler. Açıklamada, başlangıçta ​​fiyat sınırının, “bir dizi teknik girdiye dayalı olarak ayrıca belirleneceği" belirtildi.
 
G7 bildirisinde, tavan fiyatın etkinliğinin ve etkisinin yakından izleneceği ve gerektiğinde yeniden gözden geçirileceği belirtildi. G7, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve Japonya’dan oluşuyor.
 
Duyuru öncesinde Rusya, enerji ihracatına tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol satışını durduracağı konusunda uyardı ve Rus ham petrolüne bir sınır getirilmesinin küresel petrol piyasasının önemli ölçüde istikrarsızlaşmasına yol açacağını söyledi.
 
Ham petrol vadeli işlemlerinde Brent, cuma öğleden sonra Londra’da yüzde 3'ten fazla artarak 95 doları aştı.
 
Uluslararası Enerji Ajansı’ndan elde edilen veriler, Haziran ayında Rusya’nın petrol ihracatının günlük  7,4 milyon varil ile geçen yıl Ağustos’tan bu yana en düşük seviyede olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, Kremlin’in ihracat gelirleri yine de aylık ortalama 700 milyon dolar arttı. IEA, yüksek petrol fiyatlarının Rusya’nın petrol gelirlerinin % 40 artarak 20.4 milyar dolara ulaşmasına yardımcı olduğunu hesapladı. 

16.10: G7 bakanları Rus ham petrolüne tavan fiyat getirmeyi kabul etti. Bakanlar, ülkelerin uygulayacağı başlangıç ​​fiyat tavanlarının revize edilebileceği konusunda anlaştılar. G7 ülkeleri tavan fiyatın üzerinde hammadde taşıyacak gemilere hizmet verilmesini yasaklamayı planlıyor. İngiltere Maliye Bakanı Nadhim Zahavi, söz konusu tedbirin "anlaşılan fiyat tavanının üzerinde bir fiyata Rus petrolü taşıyan tankerlere sigorta ve finansmanı yasağını" içerdiğini bildirdi.

14.38: Rusya Merkez Bankası, Rus bankalarının yılın ilk 6 ayında 1,5 trilyon ruble zarar ettiklerini bildirdi.  Rus bankaları 2019'da 1,7 trilyon ruble, 2020'de 1,6 trilyon ruble ve 2021'de 2,4 trilyon ruble net kar elde etmişlerdi. Yılın ilk 6 ayında Rus bankaların net faiz gelirleri 2021'e göre yüzde 5 geriledi. Toplamda bankaların üçte ikisi de ilk 6 ayı karla kapattılar.

14.35: Rus Savunma Bakanı Şoygu, “Zaporijye nükleer santraline ve çevresindeki bölgelerde ağır silahlarımız bulunmuyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) komisyonu da kendileri gördükten sonra buna ikna olacaktır” dedi. Rusya Savunma Bakanı, Kiev’in eylemleriyle Avrupa’da nükleer bir felaket yaşanması sebep olabilecek gerçek bir tehdit yarattığını öne sürdü.

14.30: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya'nın Avrupa'ya sattığı doğal gaza bir fiyat sınırı koymanın zamanı geldi" dedi. AB yetkilisi, "Rus gazına bir tavan fiyat getirilmesinin mümkün olduğunu" savundu. Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'ndeki  gaz depolama tesislerinin planlanandan önce % 80 doldurulduğunu ve kışa hazırlık yapıldığın kaydetti. Şu anda Avrupa Komisyonu, AB enerji piyasasında fiyatları kontrol altına almak için önlemler geliştiriyor. AB ülkelerine, ısıtma sezonu başlamadan (1 Kasım) önce gaz depolama tesislerini % 80 oranında doldurma hedefi verilmişti. G7'de Rus petrolü için tavan fiyat uygulamasının karara bağlanmak üzere olduğu bir dönemde şimdi de doğal gaz için aynı adımın atılması gündemde.

14.28: Kremlin Sözcüsü Peskov, Batı'nın Rus petrolüne fiyat kısıtlamaları getirmesi halinde "sadece piyasa koşullarında alım yapacak ülkelere" satılacağını söyledi.

14.26: Financial Times'a göre G7 ülkeleri Rus petrolü için 5 Aralık'tan itibaren tavan fiyat uygulayacak. 5 Şubat 2023'ten itibaren diğer Rus petrol ürünleri için de uygulama yaygınlaşacak. Rusya, emtia fiyatlarının sınırlandırılmasını destekleyecek ülkelere petrol satışını durduracağı konusunda uyardı.

Lenta.ru14.24: İsveçli elektrikli ev aletleri üreticisi Electrolux Rusya'yı tamamen terk etmeye karar verdi. Şirket, Rusya operasyonunu, yerel yönetime satacak.

12.27: Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Ukrayna ordusunun Nikolayev bölgesindeki taarruz sırasında önemli kayıplar verdiğini söyledi. Şoygu, Rus birliklerinin Herson-Nikolaev yönünde Aleksandrovka bölgesindeki Nikolaev bölgesinin idari sınırına ulaştığını belirtti. Rus bakan, “Blagodatnoye yerleşimi kurtarıldı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Nikolaev-Kryvyi Rih ve diğer yönlerde saldırı girişimi devam ediyor, düşman önemli kayıplar yaşıyor ”dedi.

10.15: Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, Rusya'nın Zaporijye nükleer santralini denetlemeye gelen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ekibini koruma çabalarından memnun olduklarını söyledi. Dujarric  "Herhangi bir BM misyonunda olduğu gibi, BM personelini güvende tutmak belirli bir alanı kontrol edenlerin sorumluluğundadır" diye ekledi ve güvenlik görevlilerine teşekkür etti. Heyet bölgede ilk gün çalışmalarını tamamladı ve durumun kontrol altında olduğunu duyurdu. UAEA heyetinin büyük bir kısmı 3 saatlik çalışmanın ardından nükleer santralden ayrılırken, heyette bulunan teknik ekip santralde kaldı.

09.59: Norveçli enerji şirket Equinor , Rusya'daki Haryaga petrol üretim projesinden çekilme işlemini tamamladığını duyurdu. Şirketin Rusya'da hiçbir varlığı veya projesi kalmadı. Bu karar şirketin bilançosunda 1,08 milyar dolar düşüşe neden oldu.

09.57: Reuters'in bildirdiğine göre, G7 ülkelerinin maliye bakanları, bugünkü toplantıda Rusya'nın sattığı ham petrole fiyat sınırlaması planı üzerinde anlaşmayı açıklayacaklar.

09.56: Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, Rusya'nın güney ve orta kesimlerindeki 11 havaalanında uçuş kısıtlama rejimini 10 Eylül'e kadar uzattı.

07.55: Almanya Başbakanı Scholz, ülkesinin henüz Rus doğal gazından tamamen vazgeçme niyeti olmadığını açıkladı. Enerji krizinin üstesinden gelebilmek için Rusya'dan gaz ithalatını tamamen sonlandırmamak gerektiğini belirten Scholz, "Hayatımızı gereksiz yere zorlaştırmamalıyız, bu benim kişisel inancım" dedi. 

07.46: Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Ukrayna ordusunun dün gece 20 dakika süreyle Donetsk ve Makiivka'yı bombaladığını bildirdi.

07.44: Almanya Ekonomi Bakanı Habeck, Berlin'in Gazprom ile doğalgaz konusunda pazarlık yapmadığını söyledi. Habeck, “Bu kış Kuzey Akım1 boru hattından gaz akışına güvenmemeliyiz. Ne Rusya'ya ne de Gazprom'a hiçbir şekilde güvenemeyeceğimize inanıyorum, gerisi tamamen spekülasyon" dedi.

1 Eylül Perşembe

22.41: Almanya Başbakanı Scholz, Başkan Putin ile müzakereleri sürdürmenin önemli olduğuna inandığını söyledi. Essen'de vatandaşlarla yaptığı sohbette Scholz, "Rusya Devlet Başkanı ile Moskova'da uzun bir masada görüştüm. Kendisiyle defalarca telefonda konuştum Ve bunu yapmaya devam edeceğimi açıkça söylüyorum” dedi.

22.36: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Rus ordusunun kontrolündeki Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Santrali ile ilgili endişelerinin sürdüğünü belirterek, bu tesisin fiziksel bütünlüğünün ihlal edildiğinin "açık" olduğunu söyledi. UAEA heyetiyle Zaporijya Nükleer Santrali'ne yapılan ziyaretin ardından Ukrayna ordusunun kontrol ettiği bölgeye geçen Grossi, burada basına açıklamalarda bulundu. Grossi, kendisiyle birlikte teftişi yapan heyetin bir kısmının pazar veya pazartesi gününe kadar santralde kalacağını bildirdi.

22.31: İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev'in ABD'ye girmesine izin verilmedi. Rusya Federasyonu'nun BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya olayı doğruladı. Kolokoltsev ve diğer güvenlik yetkilileri, BM polis teşkilatı başkanlarının bir toplantısına katılmak üzere ABD'yi ziyaret edeceklerdi. Ancak, tüm Rus heyetine Amerikan vizesi verilmedi. Nebenzia bunu "BM Genel Merkez Anlaşması'nın taahhüt ve yükümlülüklerinin açık bir ihlali" olarak nitelendirdi. Kolokoltsev, AB ve İngiltere yaptırımları listesinde.

22.30: Putin, Kaliningrad’da öğrencilerle katıldığı 'Önemli Konularda Sohbet' adlı açık ders etkinliği sonrasında çocukların ricası üzerine defterlerine imza attı.  Lugansk Halk Cumhuriyeti’nden (LHC) olan bir kız öğrenci, Putin’e 14 yaşında olan ve ‘barışçıl yaşamın bir gününü dahi görmeyen’ 14 yaşındaki kız kardeşine selam söylemesini rica etti. Putin kızın adını sordu ve Milana’ya selam söyledi. Putin’in “Nasıl, artık sizin oralar daha sessiz oldu mu?” sorusuna öğrenci, “Evet, son zamanlarda daha sessiz” yanıtını verdi. Rus lider, “Tanrıya şükür” dedi. Putin, sohbetten sonra öğrencilerin ricası üzerine onlarla birlikte Rusya milli marşını söyledi. (Sputnik)

22.28: Ukrayna'dan İstanbul'a seyir halindeyken dümen arızası yapan ve karaya oturan bir kargo gemisi nedeniyle İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği askıya alındı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Lady Zehma" isimli geminin Ukrayna’dan İstanbul’a seyir halindeyken dümen arızası nedeniyle karaya oturduğu ve Bebek Koyu’na demirlediği belirtildi. Açıklamada, "Lady Zehma adlı 173 metre boyundaki kargo gemisi için Kurtarma-5, Kurtarma-6, Kurtarma-9, Kurtarma-12, Nazım Tur römorkörlerimiz, KEGM-3, KEGM-5 botlarımız olay yerine sevk edildi. İstanbul Boğazı gemi trafiği askıya alındı." ifadelerine yer verildi.18.56: G7 üyeleri Rusya'nın petrolüne tavan fiyat uygulanmasını yarın masaya yatırmaya hazırlanırken, Moskova'dan tepki geldi. Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, "Rusya, fiyat sınırını destekleyen ülkelere petrol satışını durduracak" dedi. Novak, G7 ülkelerinin Rus petrolünün fiyatını sınırlama fikrini tüm petrol endüstrisini istikrarsızlaştıran "tam bir saçmalık" olarak değerlendirdi.

18.54: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'daki askeri harekatın ardından Rusya ile diyaloğu sürdürme politikasını savunarak, Türkiye'nin Moskova ile görüşen tek güç olmaması ve üzerinde müzakere edilmiş bir barış için şimdiden hazırlıkların yapılması gerektiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nda Ukrayna krizi ve Türkiye ile olan gerilimli ilişkilere dair değerlendirmede bulundu. Macron, yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Rusya ile görüşmeye devam eden tek dünya gücü olmasını kim ister?" dedi. Paris'in Moskova ie diyaloğu sürdürmesini eleştiren ülkelere ithafen Macron, "Bizi güçsüz bırakacak hiçbir sahte ahlaka boyun eğmemeliyiz" değerlendirmesini yaptı. (Sputnik)

17.04: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve askerlerinin misyonunun Kiev'in Donbass halkına açtığı savaşı sonlandırmak ve Rusya'yı korumak olduğunu belirtti. Rusya'da yeni eğitim-öğretim döneminin başlaması nedeniyle kutlanan 1 Eylül Bilgi Günü'nde Kaliningrad'ta 'Önemli Konularda Sohbet' adlı açık ders etkinliğinde konuşan Putin, "Kiev rejiminin Donbass'ta kendi vatandaşlarına savaş açtığını, özel askeri harekat düzenleyen Rusya ve askerlerinin misyonunun bu savaşa son vermek ve Rusya'yı korumak olduğunu" söyledi. Putin, "Ukrayna'daki 2014 devlet darbesinden sonra Donetsk, Lugansk sakinleri, Kırım sakinlerinin önemli bir bölümü darbeyi tanımak istemedi. Onlara karşı fiilen bir savaş başlattılar ve sekiz sene sürdürdüler. Bizim görevimiz askerlerimizin, Donbass'taki milislerin misyonu, bu savaşa son vermek, insanları korumak. Elbette bizzat Rusya'yı korumak" dedi.

Putin ayrıca Donbass'ta yaşayan insanların kendilerini "Rus dünyasının ortak insani, kültürel, dilsel alanının bir parçası olarak gördüklerini" belirtti.

Vladimir Putin ayrıca Rus ordusu tarafından kontrol altına alınan Ukrayna topraklarında öğrencilerin Rusya ve Ukrayna'nın ortak tarihini bilmediklerini ve hatta "Kırım köprüsünün sahte olduğunu düşündüklerini" söyledi. Putin, “Muhtemelen yetişkinler bile, SSCB'nin kurulmasından önce Ukrayna'nın bir devlet olarak var olmadığını bilmiyor” dedi.
 
13.34: Avrupa Komisyonu, halihazırda 13 AB ülkesine Rus doğal gazı sevkiyatının tamamen veya kısmen kesildiğini söyledi. 

13.32: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın AB'nin vize kolaylaştırma anlaşmasını askıya alma kararıyla bağlantılı olarak misilleme önlemleri alma hakkını saklı tuttuğunu duyurdu.

13.31:  Alman Der Spiegel dergisi, Avrupa Birliği'nin Rusya ile vize kolaylaştırma anlaşmasını dondurma kararını, "AB'nin Moskova üzerindeki baskıyı artırmak için çok az aracı kaldığını gösteriyor" diye yorumladı.

11.57: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moldova'nın, Transdinyester bölgesiyle doğrudan diyaloğu başlatması gerektiğini belirterek, "Moldova'da Rus ve Rusça konuşan nüfusun çıkarlarının hiçbir şekilde zarar görmemesi için elimizden geleni yapacağız" dedi. Transdinyester bölgesinin Moldova'nın bir parçası olduğunu kaydeden Lavrov, söz konusu bölgede yaklaşık 200 bin Rus vatandaşı dahil çoğunlukla Rus ve Rusça konuşanların yaşadığını söyledi. Lavrov, "Hem Transdinyester yönetimi ve hem biz yeniden doğrudan diyaloğun başlatılmasından yanayız. Transdinyester yönetimi buna hazır. Kişinev yönetimini de buna çağırıyoruz. Ancak Sandu (Moldova Cumhurbaşkanı) ve ekibinin açıklamalarına bakılırsa, onlar ABD ve Avrupa Birliği'nin talimatlarıyla bu diyaloğu istemiyor. Anlaşılan, onlar bu sorunun diplomatik olmayan yöntemle çözüleceğini umuyor" dedi.

11.54: Rusya'da, Çin'in de katıldığı "Vostok-2022" (Doğu) askeri tatbikatı başladı. Rusya, Çin, Hindistan ve Azerbaycan dahil 14 ülkeden 50 bini aşkın asker ve 140 uçak ile 60 savaş gemisinin katıldığı tatbikat, Rusya'nın 7 poligonunda ve Ohotsk Denizi ile Japon Denizi (Doğu Denizi) sularında yapılıyor. Tatbikat, 7 Eylül'e kadar devam edecek.

11.46: RBC ajansına göre Kremlin, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson, Zaporijye ve Harkov bölgelerinde sonbahar sonuna kadar referandum düzenlemeyi ele aldı. Habere göre, 4 Kasım Ulusal Birlik Günü, olası referandum tarihlerden biri. Kremlin'e yakın kaynaklara göre şu anda başkanlık yönetimi, “Harkov'u kontrol etmeden referandum yapmak mantıksız” düşüncesinde.

11.43: Rusya'nın kontrolündeki Zaporijye bölgesinin askeri-sivil idaresi başkanı Yevhen Balitskiy, “enerji santralini ele geçirmek ve IAEA misyonunu engellemek için" operasyon düzenleyerek nükleer santralinin yakınına ulaşan Ukrayna çıkarma kuvvetinin imha edildiğini söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı sabotaj gruplarının bölgeye yedi adet hızlı motorlu tekneyle ulaştığını açıkladı. Operasyonda kullanılan iki mavnanın batırıldığı belirtildi.

11.41: Donetsk Halk Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı'nın (DPR) 13 çalışanının, Ukrayna  ordusunun Rubtsy köyünü bombalaması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

11.38: Finlandiya Başbakanı Marin, enerji krizinin ülkesini bir "savaş ekonomisi" içinde yaşamaya zorladığını söyledi.

11.37:  Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu IAEA heyeti,  nükleer santrali denetlemek üzere Zaporijye bölgesinin Rus kontrolündeki bölgesine geldi.

11.35: Rus kaynakları, Zaporijye nükleer santralinin beşinci güç ünitesinin, istasyona Ukrayna güçlerince bombardıman başlatılması nedeniyle durdurulduğunu duyurdu.

11.33: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Zaporijye nükleer santraliyle ilgili Ukrayna'nın devam ettiği provokasyonların felakete yol açmayacağını umuyorum" dedi. Lavrov öte yandan "buna hazır olduklarında" Rusya'nın Batılı ülkeleri dinlemeye hazır olduğunu söyledi. 

10.14: CNN televizyonu, "ABD'nin, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı taarruz planlamasında doğrudan yer aldığını" bildirdi. Haberde, Washington'un Kiev'e "fazla dağılmaması ve birkaç cephede çıkmaza girmemesi için" harekatı coğrafya ve hedeflerle sınırlandırması çağrısında bulunduğu belirtildi. CNN'in resmi kaynaklarına göre, Ukrayna yönetimi başlangıçta daha geniş bir karşı saldırı planlıyorlardı, ancak ABD'den gelen tavsiyeler üzerine ölçeği Herson bölgesine indirildi. Pentagon sözcüsü Patrick Ryder ise, "ABD askeri konularda Ukrayna ile istişare ediyor, ancak Ukraynalılar operasyonlarıyla ilgili nihai kararları kendileri veriyor" dedi. Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in başlattığı karşı saldırıların başarısızlıkla sonuçlandığını, iki günde Ukrayna ordusunun bin 700'den fazla asker kaybettiğini açıklamıştı.

09.52: ABD'nin Teksas eyaletinde bir bölge mahkemesi, Lukoil'e ait Boeing 737-7EM uçağı için müsadere emri çıkardı. Ukrayna yaptırımları nedeniyle el konulan uçağın değeri 45 milyon dolar. 

09.49: Gazprom CEO'su Aleksey Miller Çin'e üçüncü bir gaz boru hattı inşa edileceğini açıkladı. Miller, "Önümüzdeki 20 yıl içinde tahminlere göre Çin'deki gaz tüketimindeki artış, dünya gaz tüketimindeki toplam artışın % 40'ı kadar olacak. Bu nedenle, Çin'e ek gaz tedariki için yeni bir sözleşme imzaladık" dedi.

07.47: Ukrayna'nın eski Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, AB liderlerinin Zelenskiy'i ülkedeki duruma diplomatik bir çözüm bulmaya ikna etmeye çalıştıklarını ancak başarısız olduklarını söyledi Ukrayinska Pravda'ya konuşan Yuşçenko, "İsim vermeyeceğim ancak Avrupa'dan bir grup devlet başkanı ve başbakan Zelenskiy'ye tek bir mesajla geldi: “Masaya oturun, masaya oturun, sonrasını çözeceğiz' dedi. Ama bu teklif kabul edilmedi" dedi.

07.49: Birleşmiş Milletler, İstanbul'da varılan anlaşma kapsamında Ukrayna'dan ağustos ayında 1,5 milyon tondan fazla gıda ürününün ihraç edildiğini açıkladı. 

07.45: CNN televizyonu, ABD'li, Avrupalı ve Ukraynalı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Ukrayna'nın Rusya ordusuna karşı saldırı hazırlığında Pentagon'un danışmanlık rolü üstlendiğini yazdı. Daha geniş çaplı saldırı planlandığı, ancak ABD'nin tavsiyesi doğrultusunda saldırı alanının daraltıldığı belirtildi. 

07.38: The Wall Street Journal'ın haberine göre G7 ülkelerinin (İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada, Fransa, Japonya ve ABD) maliye bakanlarının yarın Rus petrolü için bir tavan fiyat belirleme planı üzerinde anlaşmaya varması bekleniyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bu konuda "önemli ilerleme" kaydedildiğini söyledi, ancak ayrıntı vermedi.  Maksimum fiyatın nasıl belirleneceği henüz belli değil. Yayına göre, Rusya Federasyonu’ndan alınan petrol için tavan fiyat konusunda kaç ülkenin anlaşması gerektiği konusunda G7 içinde anlaşmazlıklar devam ediyor. Uzmanlara göre, planın başarısı, alıcıların, özellikle Afrika ve Asya’daki ülkelerin de karara uymaya istekli olmalarına bağlı. Ancak yetkililer ve analistler, Rus petrolü alımlarını artıran Çin ve Hindistan'ı ikna etmek için çok az şans görüyor. Uzmanlara göre, Rusya zaten dünya fiyatlarından en az 20 dolar daha ucuza petrol satıyor. Ekim vadeli Brent petrolü dün varil başına 96.65 dolardan işlem gördü. WSJ, ABD Hazine Bakanlığı'nın petrolün fiyatının varil başına 140 dolara yükselebileceğini öngördüğünü yazıyor.
 
31 Ağustos Çarşamba

22.04: Gün içinde % 31'e kadar primlenen Gazprom hisseleri Moskova Borsası'nda günü %24,95 artışla tamamladı. Gazprom’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Famil Sadygov, şirketin 2022 yılının ilk yarısında 2,5 trilyon ruble ile  rekor düzeyde kâr elde ettiğini bildirdi.

22.02:  Eurostat'a göre, ağustos ayında euro bölgesinde enflasyon yıllık bazda % 9,1 olarak gerçekleşti.

22.01: Rosstat: 23-29 Ağustos haftasında Rusya'da deflasyon %0,15'ten %0,16'ya yükseldi.

22.00:  Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'na göre, Rusya'nın GSYİH'sindeki düşüş temmuz ayında yavaşlayarak % 4,3'e geriledi.

17.30: Avrupa'da gaz fiyatları bin metreküp için 2 bin 450 doların altına düştü.

17.29: Zaporojye Nükleer Güç Santrali'ni denetleyecek Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) misyonu, Ukrayna’nın Zaporojye şehrine geldi.

15.19: Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, Rusya vatandaşlarına vize kolaylığı sağlayan anlaşmanın askıya alınması konusunda uzlaşmaya vardı. İlgili açıklama Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'dan geldi. Toplu bir yasak ise söz konusu olmayacak (Reuters).

12.49: AB ülkelerinin dışişleri bakanları AB dönem başkanı Çekya’nın başkenti Prag’da bugün Rusya vatandaşlarına Schengen vize sınırlaması konusunu masaya yatırıyor. Bugünkü toplantı gayriresmi nitelik taşıdığı için bir bağlayıcı karar alınmayacak ancak ülkeler pozisyonlarını ortaya koyacak. Ruslara Schengen yasağını destekleyenler arasında Baltık ülkeleri ve Finlandiya, Danimarka, Polonya, Çekya yer alıyor. Bu ülkeler Rus vatandaşlarının AB ülkelerine girmesinin ulusal güvenlik meselesi olduğunu gerekçe göstererek AB genelinde bir yasak getirilmesini talep ediyor. Almanya, Fransa ve İtalya gibi önde gelen ülkeler ise genel yasağa karşı.

11.23: Hollanda hükümetine göre, AB'nin vize kısıtlamaları tüm Ruslar için geçerli olmamalı. Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, AB dışişleri bakanları toplantısının arifesinde Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi yasağı uygulanması gündemini değerlendirdi. Hoekstra, Prag'da düzenlediği basın toplantısında, "İnsanlar arası temasların önemli olduğunu düşünüyoruz. Her şeyden önce Avrupa'ya alışveriş yapmak için gelen Rusları etkileyecek tedbirleri değerlendiriyoruz" dedi. (Sputnik)

11.19: ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın önümüzdeki haftalarda kontrolü altındaki Ukrayna topraklarında "katılım referandumları" düzenlemeyi planladığını iddia etti. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, muhtemel bir referandum tarihi olarak Rusya'da kısmi yerel yönetim seçimlerinin yapılacağı 11 Eylül'ü gösterdi. Rusya bugüne kadar Zaporojye bölgesinin % 70'ini, Donetsk bölgesinin % 55'ini ve ayrıca Herson ve Luhansk bölgelerinin tamamını ele geçirdi. 

10.51: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus ordusunu "teslim olmaya veya Kırım ve Donbass da dahil olmak üzere Ukrayna topraklarından kaçmaya" çağırdı. Zelenskiy, "Aksi takdirde askerler hayatlarını riske atarlar. Kırım'dan Harkiv bölgesine kadar Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilen tüm topraklarında, Rus ordusunun güvenli bir üssü, tek bir sessiz yeri yok ve olmayacak" diye tehdit etti.

10.41: Kuzey Akım hattının üç günlüğüne kapatılmasının ardından Gazprom'un hisseleri bugün açılışta Moskova Borsası'nda % 31 artarak 267,25 rubleye yükseldi. Borsa endeksi de bu etkiyle yüzde 4'e yakın arttı.

09.20: Gazprom, onarım çalışmaları nedeniyle Kuzey Akım'dan Avrupa'ya gaz sevkini dün gece tamamen durdurulduğunu duyurdu. Teknik bakımının tamamlanmasının ardından ünitede teknik arıza olmaması durumunda üç gün sonra doğal gaz sevki günde 33 milyon metreküp seviyesine geri getirilecek. Boru hattı, haziran ortasından bu yana kısıtlamalarla çalışıyor ve Temmuz ayının sonundan bu yana, günlük yaklaşık 170 milyon metreküp üretim kapasitesinin yalnızca yüzde 20'sini kullanıyor.

09.18: Almanya Başbakanı Olaf Scholz , Magdeburger Volksstimme'ye verdiği röportajda, Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarının etkili ve doğru olduğunu söyledi. Scholz'a göre, Avrupa'nın Ukrayna krizine "güçlü ve birleşik yanıtı" Rus lider Vladimir Putin'i "şaşırttı". Scholz, Almanya'nın Ukrayna'yı destekleyen Batı ittifakından çekilmesinin söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi.

06.55: Wall Street Journal gazetesi, Ukrayna'daki çatışmaların, ABD'nin silah stoklarının bir kısmının bitmesine yol açtığını, Pentagon'un bunları yenilememesinin ise ABD'li yetkililer arasında ülkenin savaş kabiliyetine ilişkin endişeleri artırdığını yazdı. 
01.15: Kremlin Sözcüsü Peskov, Sputnik'e verdiği demeçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski Sovyet Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un ölümüyle ilgili 'derin taziyelerini' ilettiğini ve sabah ailesine ve arkadaşlarına bir telgraf göndereceğini söyledi.
 
30 Ağustos Salı 
 
22.54: Ukrayna'nın özellikle Herson bölgesinde karı saldırıya geçtiği haberleri gelirken,Rusya Savunma Bakanlığı, "son bir günde çıkan çatışmalarda bin 200'den fazla Ukrayna askerinin ordusunun imha edildiğini" açıkladı. Açıklamada, Ukrayna birliklerinin Nikolayev-Krivoy Rog ve diğer yönlerdeki saldırılarda yenilgiye uğratıldığı belirtildi. 
 
21.58: Gazprom, temmuz ayı faturasının ödenmemesi nedeniyle Fransız enerji şirketi Engie'ye gaz tedarikini 1 Eylül'de durduracak. 
 
21.54: Gazprom, Kuzey Akım doğalgaz boru hattının 31 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında kapatılacağını doğruladı. Açıklamada, bakımın tamamlanmasının ardından ve ünitede teknik arıza olmaması durumunda gaz tedarikinin günde 33 milyon metreküp seviyesine yeniden ulaştırılacağı ifade edilmişti. Gazprom basın dairesinden yapılan açıklamaya göre Kuzey Akım doğalgaz boru hattı yarın Moskova saatiyle 04.00’te (TSİ ile aynı) kapatılacak ve 3 Eylül tarihinde Moskova saati ile 04.00’de kadar kapalı kalacak. Şirketten yapılan açıklamada, bu önlemlerin Portovaya kompresör istasyonundaki 24 numaralı gaz piston ünitesindeki onarım çalışmasından kaynaklandığı belirtildi. Mevcut teknik bakım sözleşmesine göre rutin bakım çalışmalarının her bin çalışma saatinde bir kez olmak üzere Siemens uzmanları ile birlikte yapılması gerekiyor.Gazprom, 19 Ağustos tarihinde Kuzey Akım doğalgaz boru hattı üzerinden yapılan gaz tedarikinin, çalışır durumda olan tek gaz pompalama ünitesinin onarımı nedeniyle 31 Ağustos'tan 2 Eylül'e kadar tamamen durdurulacağı konusunda uyarmıştı.
 
18.28: 14 kişilik IAEA heyetinin çarşamba günü Zaporojye'de olması bekleniyor (New York Times).
 
18.10: Vsevolojsk'taki Nokian Tyres lastik fabrikası, ham madde yetersizliği nedeniyle üretimi durdurma aşamasına geldiklerini açıkladı.
 
17.32: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği doğal gaz depolarındaki doluluk oranının yüzde 80'e ulaştığını söyledi.
 
17.30: Amerikalı petrol üreticisi ExxonMobil, Sahalin-1 projesinden çıkmasına izin verilmemesi durumunda Rus hükümetini dava edeceğini, hükümet yetkililerine bildirdi.
 
17.29: Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birliğe üye ülke savunma bakanlarının Ukrayna ordusunun eğitilmesi konusunda işbirliği yapma kararı aldığını duyurdu.

16.39: Rusya Merkez Bankası 31 Ağustostan itibaren geçerli olacak döviz kurunu açıkladı. Dolar 60,37 ruble, euro 60,58 ruble.

15.56: Almanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya vatandaşlarına vize kolaylığı tanıyan anlaşmayı askıya almak niyetinde olduklarını duyurdu. Bakanlık, Avrupa Birliği'ne de çağrıda bulunarak aynı yolu izlemelerini tavsiye edecek.

15.55: Herson'u kontrolü altında tutan Rus yanlısı yönetim, şehirde elektriklerin kesildiğini açıkladı. 

15.33: 72 yaşındaki Rus siyasetçi Leonid Gozman'a 15 gün hapis cezası verildi. Gozman sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda "Stalin Hitler'den, NKVD de Gestapo'dan daha kötüydü" demişti. (BBC)

15.31: Almanya'da, Rusya'ya silah yapımında kullanılabilecek zehirli kimyasallar sattıkları ileri sürülen 7 şirketin ofisine baskın düzenlendi (Tagesschau).

14.56: Rusya'da casusluk ithamıyla yargılanan gazeteci İvan Safronov için 24 yıl hapis istendi.

14.54: Hollanda, Rusya vatandaşlarına turistik vize yasağından yana (RTL)

13.00: Rusya'nın en büyük online perakende platformlarından Ozon, İstanbul'da temsilcilik açacağını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada temsilciliğin sonbaharda faaliyete geçeceği bilgisi yer alıyor. Ozon Global'ın İstanbul ofisini Hazal Maraş yönetecek.

12.53: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna'da düzenlenen özel askeri operasyonun "sistematik ve planlara uygun olarak devam ettiğini, bütün hedeflere ulaşılacağını" söyledi. Peskov bu sözleri, Zelenski'nin önceki gün yaptığı "Topraklarımızı geri alacağız" açıklamasının kendilerini endişelendirip endişelendirmediği yönündeki bir soruya cevap olarak sarfetti.

12.24: Zaporojye Nükleer Enerji Santrali'nde incelemelerde bulunacak IAEA heyetinde İngiltere, ABD ve Rusya'dan uzmanların yer almayacağı açıklandı. Heyete uzman verecek ülkeler arasında Fransa ve Çin de var. Öte yandan CNN, heyetin Kiev'e ulaştığını duyurdu.

12.20: Birleşmiş Milletler yetkilileri, Ukrayna buğdayını taşıyan Brave Commander gemisinin Cibuti'ye ulaştığını duyurdu.

11.58: Moskova'da bir mahkeme, Ukrayna Başkanlık İdaresi danışmanlarından Arestoviç'in söyleşisini kaldırmadığı gerekçesiyle Twitch'e 3 milyon ruble ceza kesti.

11.13: Avrupa'da doğal gaz bin m3 fiyatı 2 bin 600 doların altına geriledi.

10.20: Gazprom, 30 Ağustostan itibaren gaz sevkiyatını düşüreceği konusunda Fransız enerji şirketi Engie'yi bilgilendirdi (Challenges).

09.23: Rusya Savunma Bakanlığı, Zaporojye Vilayeti'nde 8 bin kişiye Rusya pasaportu verildiğini açıkladı.

08.56: Litvanyalı yetkililer, Belarus sınırını kapatması öngörülen 550 kilometrelik bariyer inşaatının tamamlandığını duyurdu. Dikenli telle techiz edilen bariyerlerin yüksekliği 5 metre. Geçtiğimiz yıl iki ülke arasında göçmen geçişleri nedeniyle kriz yaşanmıştı.

08.53: The Washington Post gazetesi, İran'ın Rusya'ya ilk insansız hava aracı partisini teslim ettiğini yazdı. Rusya'nın bu dronları Ukrayna'da kullanması bekleniyor.

07.00: Herson bölgesi askeri sivil yönetimi başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Ukrayna'nın karşı saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada, bölgenin tamamen Rusya ordusunun kontrolü altında olduğunu ve hiçbir tehdit yaşamadığını söyledi. 

06.57: Birleşmiş Milletler, tahıl anlaşmasının imzalandığı tarihten bu yana Ukrayna limanlarından 1,2 milyon ton tahıl ve tarımsal ürününün sevk edildiğini açıkladı. 

06.40: Rusya resmi makamları, bugünden başlayarak Rus havayolu şirketlerine, Moskova'dan Türkiye ve Soçi'ye uçuş süresini azaltmak için ek bir hava koridoru açtı. Yeni koridorda saatte en fazla 15 uçuş yapılabilecek. RBC’nın haberine göre, bu özellikle Soçi-İstanbul uçuşlarında etkili olarak kullanılacak.

29 Ağustos Pazartesi

23.50: Sırp lider Aleksandr Vucic, ülkesinin Rus yakıtına alternatif üzerinde çalıştığını ve Venezüella’dan petrol, Endonezya’dan da kömür almaya çalıştığını belirtti. Ayrıca 2023’ten başlayarak Azerbaycan petrolünü ithal etmeyi planladıklarını ve doğalgaz depolarındaki stokları maksimuma ulaştırdıklarını anlatan Vucic, bu stokların en az 60 günlük olduğunu söyledi. (Sputnik)

23.45: Nokia, Rusya’daki faaliyetlerini tamamen durduracak. Finlandiya merkezli çokuluslu bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon şirketi olan Nokia, Rusya’daki işletmenin büyük kısmını kapatmayı planlıyor.

20.51: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin taarruz girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu. Bakanlık, Ukrayna birliklerinin Mykolayv ve Herson bölgelerinde üç yönde başarısız bir saldırı girişiminde ağır kayıplar verdiğini söyledi. Açıklamada, "Çarpışma sırasında 26 Ukrayna tankı, 23 piyade savaş aracı, dokuz zırhlı savaş aracı imha edildi, iki Su-25 saldırı uçağı düşürüldü. Düşmanın can kayıpları 560'tan fazla" denildi.

19.05: Dünyanın wn büyük konteyner taşımacılık şirketi olan Danimarkalı Maersk, Rus liman operatörü Global Ports'daki %30,75 hissesini Rus şirketi Delo Group'a satmak için bir anlaşmaya vardığını duyurdu. Maersk, Ukrayna'daki askeri operasyonunun ardından Rusya'dan ayrılma kararı almış ve mart ayında Global Ports'taki hissesini satışa çıkarmıştı. Şirketin 130 ülkede şube ve ofisleri bulunuyor.

18.52: Ukrayna'nın restorasyonu için fon toplamak amacıyla uluslararası bir konferans 25 Ekim'de Berlin'de yapılacak. Konferansa Ukrayna, Avrupa Komisyonu ve Almanya ev sahipliği yapacak.

18.47: CNN, Ukrayna ordusunun güneyde Rusya'nın kontrolündeki bögelere karşı bir taarruz hazırlığı yaptığını duyurdu. Kanal, ABD kaynaklarına dayanarak, saldırının karadan ve havadan planlandığınu iddia etti. Daha önce, Herson bölgesi ve Ukrayna'nın güney bölgelerine komşu olan Kırım'ın yetkilileri, saldırıyla ilgili bilgileri yalanlamıştı.

CNN, istihbarata sahip iki üst düzey ABD yetkilisine atıfta bulunarak, Ukrayna kuvvetlerinin ülkenin güneyinde "ciddi bir karşı saldırı için" gerekli koşulları oluşturmak için operasyonlara başladığını yazdı. Daha önce Reuters de, Ukrayna'nın güney askeri komutanlığına atıfta bulunarak, birliklerin ülkenin güneyinde bir karşı saldırı başlattığını bildirdi.
 
18.42: Çek Cumhuriyeti, Ukrayna'ya verdiği birkaç düzine Sovyet yapımı tankın yerine Almanya'dan 15 Leopard 2A4 tankı alacak. Bu karar, Çek Başbakanı Petr Fiala ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından Prag'da düzenlenen ortak basın toplantısında duyuruldu. 

16.09: Ukrayna ordusunun, Rusya'nın kontrolüne geçen Herson'a bir taarruz başlattığı haberleri medyada yer aldı. Kırım yönetimi ise haberleri yalanladı.

14.18: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait iki Su-25'in, Zaporijye bölgesinde ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde düşürüldüğü bildirildi. Savunma Bakanlığı ayrıca DHC'deki Artyomovsk bölgesindeki Ukrayna ordusunun mevzilerinin bombalandığını, Zaporijye ve Herson bölgesinde insansız hava araçlarının vurulduğunu açıkladı.

14.16: Temmuzda Türkiye'nin dış ticaret açığı yüzde 147 artarak 10 milyar 690 milyon dolara yükseldi. İhracatta ilk sırayı Almanya 1 milyar 490 milyon dolarla aldı. İthalatta yıllık bazda Rusya ilk sırada. Temmuz ayında Rusya'ya yapılan ithalat 4 milyar 374 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 804 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 779 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 446 milyon dolar ile İsviçre, 1 milyar 389 milyon dolar ile ABD izledi. 

14.02: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy son açıklamasında, "Bir Rus vatandaşının Avrupa'ya vize alması ve tatile gitmesi normal değil. Bazı Avrupalı şirketlerin oradan çıkmaktan çekinmesi normal değil" dedi.

13.53: Almanya'daki depolama tesislerinin hızla doldurulduğu ve eylül ayına kadar % 85 doluluk seviyesi çıkacağı açıklamaları sonrası Avrupa'da gaz fiyatları düşüyor. Spot piyasada fiyat yaklaşık % 20 gerileyerek 2 bin 883 dolara indi. Fiyat geçen hafta 3 bin 521 dolara kadar yükselmişti. Gazprom fiyatın 4 bin dolara kadar çıkabileceği tahmininde bulunmuştu.

13.51: Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'nın Zaporijye nükleer santrali bölgesine kontrole giden Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uzmanlarının güvenliğini garanti ettiğini söyledi. Peskov, uzmanların santrale, Ukrayna tarafından kontrol edilen ve Kiev'in güvenlikten sorumlu olacağı bölge üzerinden geleceklerini hatırlattı.

13.47: Rusya'daki haber kanallarından Baza, Herson bölgesinin Rusya yanlısı tarım işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Aleksey Kovalev'in saldırı sonucu öldürüldüğünü duyurdu.

13.45:  Alternatif ihracat rotası arayan Ukrayna, Romanya sınırındaki demiryolunun iki hattını kullanıma açtı. Bu hat, yılda 3,5 milyon ton ek kargo taşımacılığına imkan sağlayacak.

13.44:  İsveç Başbakan Andersson, Ukrayna'ya 1 milyar SEK değerindeki yeni paketin bir parçası olarak 500 milyon SEK (47 milyon dolar) ek askeri yardım yapılacağını söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba da, İsveç'ten top, hava savunma sistemleri ve mermiler almayı planladıklarını belirtti.

13.43: Almanya Ekonomi Bakanı Habek, ülkedeki doğal gaz depolarındaki doluluk seviyesi, planlanandan önce, eylül başında % 85'e ulaşacağnı söyledi.

13.41: Shell'in başkanı Ben van Beurden, Avrupa'daki doğal gaz krizinin kısa süreli olmadığını belirterek, "Birkaç kış sürmesine hazırlıklı olmalıyız" dedi.

13.39: Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) heyetinin Zaporojye nükleer santralinde gerçekleştireceği denetimin 31 Ağustos ve 3 Eylül arasında olacağını duyurdu. Gazetede yer alan haberde, "Teftiş çarşamba günü başlayacak ve cumartesi gününe kadar sürecek" ifadelerine yer verildi. (Sputnik)

11.45: Donetsk Halk Cumhuriyeti, Gorlovka bölgesine bağlı Kodema kasabasının ele geçirildiğini duyurdu. 

11.39: Zaporoje ilinde Rusya'nın kontrolündeki bölgelerdeki yetkililer, Zaporoje Nükleer Santrali'nin bulunduğu Energodar şehrindeki sivil yerleşim noktalarının Ukrayna güçleri tarafından vurulmaya devam edildiğini açıkladı. 

10.12: FSB, Darya Dugina'ya yapılan suikastte görev aldığı belirtilen ikinci bir ismi açıkladı. Açıklamada, Ukrayna vatandaşı Bogdan Tsyganenko'nun ilk zanlı Natalya Vovk ile birlikte hareket ettiği, Estonya üzerinden transit olarak Rusya'ya geldiği, Vovk'a sahte belgeler ve araba plakalarını verdiği, ayrıca patlayıcı cihazın montajına yardım ettiği belirtildi. İkinci zanlı Tsyganenko'nun, suikastten bir gün önce Rusya topraklarını terk ettiği bildirildi. 

10.08: Ericsson, Rusya'daki tüm temsilciliklerini bu yılın sonuna kadar kapatmaya ve tüm çalışanlarını işten çıkarmaya karar verdi. 

09.33: Kommersant gazetesi, Finlandiyalı lastik üreticisi Nokian'ın, Rusya'daki tesisini satışa çıkardığını yazdı. Leningrad Bölgesi'ndeki fabrikaya alıcı arandığı, 2022 başında şirketin marka kullanma hakkı dahil Rusya'daki varlıklarına 400 milyon euro değer biçildiği, şimdi fiyatta büyük indirime gidileceği belirtildi. Nokian Tyres, haziran sonunda Rusya pazarından ayrılma kararını açıklamıştı.

09.30: The Times gazetesi, "İngiltere'nin Kiev'i desteklemek için ayırdığı silahlarının tükendiğini" yazdı. Haberde, "Ukrayna ordusunun askeri ve mali destek yıl sonuna kadar kuruyacak" denildi.

09.26: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan 13 uzman ve başkan Rafael Grossi, Zaporijye nükleer santraline gitmek üzere hareket etti. Rafael Grossi, Twitter'da yaptığı açıklamada, "O gün geldi. IAEA destek ve yardım misyonu, Zaporojiye Nükleer Santrali'ne doğru yola çıktı" diye yazdı.

05.42: Federal Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, ZDF televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Katar, Norveç ve Kanada ile müzakere girişimleri şu ana kadar herhangi bir alternatif sunmadı. Yurtdışı gezileri henüz Rus gazının yerini dolduracak bir alternatif üretemedi" dedi. Söder, "Almanya şu anda hem Rusya'ya gaz için eskisinden daha fazla para transfer ediyor, hem de eksiden olmayan önemli zorluklar, sorunlar ve tehditler var. Sıkıntı büyük" dedi.
 
05.40:  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ulusal Muhafızlar komutan yardımcısı Yaroslav Spodar'ı görevinden aldı. İlgili kararname devlet başkanının internet sitesinde yayınlandı. Ayrıca Zelensky'nin internet sitesinde, cumhurbaşkanının güvenlik güçleriyle askeri liderler, istihbarat şefleri, Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ukrayna Güvenlik Servisi başkanlarının katıldığı olağanüstü bir toplantı yaptığı bildirildi.
 
05.33: TASS ajansı, Rus güvenlik makamlarına dayanarak, "Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin kalifiye pilotlarının askeri operasyonda tasfiye edilmesinin ardından ABD'nin Afgan pilotları eğiterek bu ülkeye yollama operasyonu başlattığını" duyurdu. Haberde, "Pentagon, Kaliforniya'daki bir hızlı eğitim kursunun ardından Polonya üzerinden Ukrayna'ya transfer etmek üzere eski Afgan savaş uçağı pilotlarını işe almaya başladı" denildi. Ajansa konuşan kaynak, "Sadece bu çalışma sadece eski pilotlar için değil, aynı zamanda özel kuvvetlerde görev yapan diğer Afganlar için de geçerli. Ukrayna'daki savaş bölgesine daha fazla paralı özel asker konuşlandırmak için de sözleşme imzalatıyorlar" dedi.
 
28 Ağustos Pazar
 
22.55: Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Avrupa Birliği'ni başta doğal gaz olmak üzere enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ortak bir karar almaya çağırdı.Nehammer, "Rusya'ya Avrupa'daki elektrik fiyatlarını her gün belirleme fırsatı vermemeliyiz" dedi. Reuters, Avusturya'nın özellikle sanayi ve ısıtma için Rus gazına büyük ölçüde bağımlı olduğunu ve askeri operasyondan önce tedarikinin yaklaşık yüzde 80'ini Rusya'dan yaptığını hatırlattı.
 
22.51: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD, İngiltere ve Avrupa'nın, "dünya ülkelerinin Rusya hakkındaki fikirlerini değiştirmeye zorlamak için hiçbir vicdan azabı duymadan çalıştıklarını" savundu. Lavrov dünya ülkelerinin büyük çoğunluğunun, "ülkenin meşru çıkarlarını görmezden gelenler karşısında Rusya'nın tutumunu haklı bulduğunu veya tarafsız bir pozisyon almak istediklerini" söyledi.
 
22.49:  Rus Silahlı Kuvvetlerinin Zaporojye Nükleer Güç Santrali (NGS) üzerinde Ukrayna’ya ait bir kamikaze İHA düşürdüğü bildirildi. Energodar Belediyesi basın dairesinden Sputnik’e yapılan açıklamada, “Rus Silahlı Kuvvetleri askerleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait bir kamikaze İHA’yı düşürdü. Gezici mühimmatın uçuş yolunun gösterdiği üzere İHA’ya belirlenen hedef kullanılmış nükleer yakıt depolama tesisi idi” ifadeleri kullanıldı. (Sputnik)
 
13.52: Filozof ve siyaset bilimci Aleksandr Dugin, "kızı Darya Dugina'nın neden öldürdüldüğü" sorusuna ORT TV kanalında yanıt verirken, "Rusya davasına olan bağlılığı için, dini fikirleri için, Ortodoks fikirleri için, egemenlik fikri için, halkımızın, devletimizin korunması için” dedi. Dugin ayrıca katillerin hedefinin kendisi değil kızı olduğunu söyledi. 
 
13.46: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın yıllarca sürebileceğini söyledi. Bild Am Sonntag gazetesine konuşan Baerbock, “Savaşın sonu maalesef şu anda görünmüyor. Hepimiz bu savaşın yıllarca sürmesine hazırlıklı olmalıyız. Ne yazık ki, Rus hükümeti Ukrayna’yı ve insanlarını boyun eğmeye zorlama fikrinden vazgeçmedi. Çekilen tüm acılara rağmen şurası bir gerçek ki, Rusya Devlet Başkanı’nın Ukrayna’yı kısa bir süre içinde ele geçirme çılgınlığı boşa çıktı. Ukraynalıların cesareti ve uluslararası silah yardımı sayesinde Rus askerlerinin zafer hayalleri boşa çıktı. Onların bu hayalinin gerçek olmaması için biz elden gelen her şeyi yapacağız.” Ateşkesin nasıl sağlanacağı sorusuna Baerbock, “Çok basit. Putin’in suçsuz, günahsız insanları bombalamaya son verip tanklarını geri çekmesiyle. Bu emri Putin her zaman verebilir. Ukrayna’ya saldırıyor. Bunu her an durdurabilir. İnsanların acı çekmesine son verebilir” yanıtını verdi.
 
13.44: Ukrayna'nın güneyinde bulunan Zaporijya nükleer santrali yakınındaki çatışmalar sürerken, Ukrayna devlet nükleer enerji şirketi Energoatom 'radyoaktif sızıntı' uyarısında bulundu. Rusya'nın kontrolüne geçen santrale ilişkin yapılan açıklamada, "Periyodik bombardıman sonucu santralin altyapısı zarar gördü, hidrojen sızıntısı ve radyoaktif maddelerin sıçraması riskleri var. Yangın tehlikesi yüksek" denildi. 
 
13.42: AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kronen Zeitung'a verdiği röportajda, AB'nin yakın gelecekte Rusya'ya karşı yaptırımlar nedeniyle ciddi zorluklarla karşılaşacağını söyledi. Borrell'e göre, gaz fiyatlarındaki artış için "Batı özgürlüğün bedelini ödemeye hazır olmalı" dedi.
 
13.40: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna savaş helikopterlerinin tamir edildiği Zaporojye'deki Motor Sich fabrikasının vurulduğunu duyurdu.
 
13.38: Reuters, şirket sözcüsü Mike Simienas'a atıfta bulunarak, elektronik üreticisi ve Rusya'nın en büyük sunucu tedarikçisi Dell'in ülkeyi terk ettiğini yazdı. Daha önce CNews, Dell'in Rusya pazarından ayrılma ve tüm çalışanlarını işten çıkarma planlarını duyurmuştu. Rusya ofislerinde yaklaşık 50 kişi çalışıyordu. Son iş gününün 30 Ağustos olacağı, çalışanara sekiz maaş tazminat ödeneceği bildirildi.
 
10.31: Yaptırımlara rağmen ABD'nin Rusya’dan kereste, metal ve kauçuk dâhil olmak üzere birçok ürünü yoğun şekilde ithal etmeye devam ettiği bildirildi. AP'nin haberine göre, ABD bu dönemde Rusya’dan 900’den fazla gemiyle toplam 264 milyon tondan fazla metal ürünü ithal etti. Ayrıca son altı ayda Rusya üretimi gübre taşıyan 100’den fazla geminin ABD’ye ulaştığı belirtildi.
 
10.16: 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna'da özel askeri operasyonunun başlamasından sonra yaklaşık bir milyon Rusya vatandaşı Avrupa Birliği'ne giriş yaptı. Veri, AB sınır koruma ajansı Frontex tarafından açıklandı. Çıkış yapanların tam sayısı 998 bin olarak açıklanırken, bunlardan 650 binin Rusya’ya geri döndükleri belirtildi. Ülkeden çıkışların 329 bini Finlandiya, 282 bini Estonya, 132 bini Litvanya, 35 bini Letonya ve 26 bini Polonya üzerinden yapıldı. AB hava sahası Rus uçaklarına kapalı olduğu için, çıkışların çoğu karayoluyla yapıldı. 16-22 Ağustos tarihleri ​​arasında, Rusya vatandaşlarının AB sınırını geçme sayısı azalmaya başladı.
 
Şu anda AB Rusya vatandaşlarına vizelerin zorlaştırılması konuduna bir ortak karar üzerinde uzlaşmaya çalışırken, ilk önlem olarak kısa süreli turist vizesi harcının 35 dolardan 80 dolara çıkarılması planlanıyor. AB dışişleri bakanları bu konuyu 30-31 Ağustos tarihlerinde gayri resmi bir toplantıda tartışacaklar. Kuzey ülkelerinden gelen “Ruslara vize yasağı” taleplerini Almanya, Fransa, Macaristan, Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs desteklemiyor.  Beş ülke, Rusya vatandaşlarına vize konusunda taviz vermeme kararında. Özellikle Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Finlandiya, AB düzeyinde bir karar alınmadıkça, kendileri genel yasak koymayı planlıyor.

09.57: Rusya’nın 2018’de Suriye'ye gönderdiği S-300 hava savunma sistemlerinin yerinin değiştirildiği, Tartus limanından bir başka yere sevkedildiği iddia edildi. Bazı Rus haber sitelerinde bu sabah yayımlanan ancak henüz bir resmi açıklamaya konu olmayan iddialara göre, en son 17 Ağustos'ta füzeler ilk yerleştirildikleri Rusya'nın Akdeniz kıyısındaki askeri üssü Tartus'ta hava uydu fotoğrafları ile tespit edildi. 

09.53: Japonya, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) gözden geçirilmesi konferansının nihai belgesiz sonuçlanmasından Rusya'yı sorumlu tuttu. BM'de yaklaşık bir aydır süren NPT Değerlendirme Konferansının sonunda konsensüs belgesinin final taslağının imzalanamamasını "hayal kırıklığı" olarak niteleyen Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Rusya'nın sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini söyledi. "Bir ülkenin, Rusya'nın karşı çıkması sebebiyle mutabakata ulaşılmaması oldukça talihsiz" diyen Hiroşima kökenli siyasetçi, NPT'nin, nükleer silahsızlanmaya yönelik "tek gerçekçi yaklaşım" olduğunu savundu.

09.43: Bulgaristan'ın eksi hükümetinin ruble ile ödemeyi reddetmesi üzerine kesilen gazın yeniden sağlanması için yeni koalisyon hükümeti Gazprom ile temaslara başladı. Ancak önemli bir sorun aşılamadı: Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Hristo Aleksiev, ülkesinin Rus enerji devi Gazprom ile sadece mevcut kontratı devam ettirmeyi görüşme niyetinde olduğunu ve daha uzun vadeli yeni bir anlaşma imzalamak istemediğini söyledi.

09.41: Washington Post (WP) gazetesi, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Ukrayna'ya deniz yoluyla silah teslimatını genişlettiğini bildirdi. Gazetenin paylaştığı verilere göre Washington yönetimi, Kiev yönetimine deniz yoluyla silah transferini Rusya'nın askeri harekatından birkaç hafta sonra başlattı. Bununla beraber ilkbahar aylarında obüs, mühimmat ve diğer ağır silahların tedariki önemli ölçüde genişletildi. Sputnik'in aktardığına göre gazete, hava yoluyla teslimatların daha verimli olmasına rağmen deniz taşımacılığının yüksek hacimli kargoların taşınmasında daha makul bir yöntem olduğu ve bunun da Kiev'e silah stoku oluşturma olanağı verdiğine işaret etti. WP, silah tedarikinin bu yolla genişletilmesinin, Washington'un 'aylar ve hatta yıllar boyunca sürebilecek' uzun vadeli bir çatışma beklediğini gösterdiğini belirtti.

27 Ağustos Cumartesi

21.39: Askeri operasyona karşı çıkan bir kadının Moskova'da Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yevgeni Sekretaryev'in arabasını yaktığı ve gözaltına alındığı bildirildi. (Kommesant)

21.35: Bloomberg ajansına, Fransa ve Almanya Avrupa Birliği'nin (AB) "hükümetle ilişkisi olmayan Ruslara vize vermeye devam etmesi gerektiğini" savundu. Paris ve Berlin'e göre Rusya'dan öğrenciler, sanatçılar, bilim adamları ve çeşitli uzmanlar vize almaya devam etmeli. AB için hazırlanan ortak belgede, “Bazı üye devletlerin bu bağlamdaki endişelerini dikkate alarak, demokratik sistemlerde yaşamanın gereklerini ve dönüştürücü gücünü, özellikle gelecek nesiller için hafife almamalıyız” deniyor. Görüşülmesi beklenen uzlaşma planı, AB'ye seyahat eden Rusların vize ücretinin arttırılması ve kısa süreli vize almak için ek bürokrasiye katlanmaları hükümleri getiriyor.

21.34: New York Times (NYT) gazetesi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) önümüzdeki hafta Zaporijya nükleer santralinde teftiş edecek bir misyon oluşturduğunu bildirdi. Gazetede yer alan haberde, misyona UAEK Başkanı Rafael Grossi'nin başkanlık edeceği bilgisine yer verilerek, heyette çoğunlukla tarafsız ülkelerden 13 uzmanın bulunacağı kaydedildi. Haberde ayrıca heyette, ABD ve İngiltere'den temsilci bulunmadığı vurgulandı. (Sputnik)

21.33: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye'nin arabuluculuğu ve Birleşmiş Milletler'in (BM) himayesinde bu ay İstanbul'da imzalanan Ukrayna'dan tahıl ihracatına dönük anlaşmayla birlikte şimdiye kadar Ukrayna limanlarından 1 milyon ton tarım ürünü ihraç edildiğini söyledi.

17.51: Rusya Merkez Bankası, bankaların bireylere nakit dolar ve euro satma olanaklarını nispeten genişletti. Daha önceki kararda, sadece 9 Nisan'dan sonra bankaların hesaplarına şahıslar tarafından yatırılan dövizlerin müşterilere nakit olarak aktarılabilmesine izin veriliyordu. Böylece bankaların bu tarihten önce kasalarında bulunan nakit dövize varlıklarının erimesi englellenmek istenmişti. Şimdi "sınırlı bazı başka kaynaklardan" banka kasalarına giren nakitler de diğer müşterilerin talepleri için kullanılabilecek. Uzmanlar bunun "hayli teknik" bir karar olduğunu, şahısların nakit dövize ulaşımında sınırlı bir etki yaratabileceğini ve uygulamada "daha kolay döviz çekmek için" zamana ihtiyaç olduğunu söylüyor.

17.50: Batı’nın, kendi bağımsızlıklarını savunan ülkeleri tecrit etme girişimlerini kabul etmediklerini kaydeden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyeleriyle ilişkileri artırmaya hazır olduğunu belirtti. (Sputnik)

17.36:  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, "Rusya'nın son dönemde Arktik bölgesinde askeri hareketliliğini artırması nedeniyle ABD tarihinde ilk kez bu bölgeye elçi atanacağını" duyurdu. Sözcü, "Büyükelçi 7 diğer Arktik ülkesi Kanada, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve Rusya ile, ayrıca yerli gruplar ile iletişim içinde olacak" dedi.

17.35:  Rusya, Birleşmiş Milletler’de (BM) nükleer silahsızlanmayla ilgili düzenlenen konferansta onaylanması için hazırlanan ortak bildiriyi Ukrayna’ya atıfta bulunulduğu gerekçesiyle engelledi. Rusya, “Ukrayna’nın Zaporijya Nükleer Santrali yakınlarında süren silahlı çatışmalardan derin endişe duyuyoruz” ifadesinden duyduğu rahatsızlık yüzünden BM’nin hazırladığı ortak bildiriye karşı çıktı. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması, beş yılda bir 191 imzacı devlet tarafından yenileniyor. 2015 yılındaki toplantı da, imzacı devletler ortak bildiride yine anlaşamamıştı.2020’deki toplantı, Covid-19 salgını yüzünden 2022 yılına ertelenmişti. (Euronews)

12.40: Macaristan devleti, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi tarafından Paks nükleer santralinde inşa edilecek 2 yeni reaktör için inşaat ruhsatı verdi. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Rus tarafının inşaata önümüzdeki haftalarda başlayacağını açıkladı. Bakan Szijjarto, "Bu şekilde Macaristan'ın uzun vadede enerji güvenliğini sağlayacağız ve Macarları enerji fiyatlarındaki çılgın dalgalanmalardan koruyacağız" dedi. Reaktörlerin 2030 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. 12.5 milyar euro değerindeki proje, büyük ölçüde Rusya tarafından finanse ediliyor.

12.38: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, “Kiev'in NATO'ya katılmaktan vazgeçmesi hayati önem taşıyan bir karardır. Ancak Kiev NATO'ya katılmaktan vazgeçse bile Rusya, Ukrayna'da devam eden askeri operasyonlarını durdurmayacak” dedi. Medvedev ayrıca, ABD tarafından Ukrayna'ya gönderilen HIMARS çoklu roketatarların savaşta önemli bir tehdit oluşturmadığını, ancak ABD’nin gönderdiği silahlar daha uzun mesafelerdeki hedefleri vurabilirse bunun değişebileceğini belirtti.

12.13: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusu tarafından Nikolayev-Krivoy Rog yönünde başlatılan bir saldırıyı hava güçlerinin de desteğiyle durdurduklarını açıkladı.

12.11: Çekya Adalet Bakanı Blazek, Avrupa'da yükselen enerji fiyatlarının "AB'de devrim tehditi yarattığını" söyledi. Blazek'e göre, sosyal ve politik durum 1989'dan beri hiç olmadığı kadar gergin. Çek bakan, “Hükümet enerji krizini çözmezse, uzun süre iktidarda kalamaz. Avrupa düzeyinde bir çözüm bulunamazsa, AB bu haliyle kalkışmaların tehditi altında olacak” diye uyardı.

12.10: Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Ukrayna limanlarından tahıl yüklü 3 geminin daha hareket ettiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ukrayna limanlarındaki tahılın sevkiyatı için çalışmalar devam ediyor. Bugün sabah itibarıyla Ukrayna limanlarından 3 gemi daha tahıl yüklü olarak hareket etti" denildi.

12.09: Zaporojya bölgesindeki askeri-sivil idarenin temsilcilerinden Vladimir Rogov, Zaporojya Nükleer Santrali’nin bulunduğu Energodar kentinin Kiev kontrolündeki bölgelerden yoğun topçu ateşine tutulduğunu söyledi. 

12.08: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Avrasya ve Avrupa-Pasifik’te büyük bir güç, devlet ve medeniyeti olarak Rusya, barışçıl dış politika yönelimini sürdürüyor; olumlu, birleştirici, ileriye dönük küresel ve bölgesel gündemi ilerletmeye devam ediyor” dedi. Rusya'nın BM Şartı’nda yer alan uluslararası iletişimin temel ilkelerine, her şeyden önce büyük ve küçük devletlerin egemen eşitliğine sıkı sıkıya bağlı kaldığına vurgu yapan Lavrov, “Halkların medeniyet ve kültürel çeşitliliğine, kendi kaderlerini belirleme haklarına saygı gösterilmesinin tutarlı destekçileriyiz. Aynı zamanda, ABD öncülüğündeki kolektif Batı’nın dayattığı ‘yeni sömürgeci kurallara dayalı düzeni’ kategorik olarak reddediyoruz” diye konuştu. (Sputnik)

09.48: Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Ukrayna limanlarından tahıl yüklü 3 geminin daha hareket ettiğini bildirdi.Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ukrayna limanlarındaki tahılın sevkiyatı için çalışmalar devam ediyor. Bugün sabah itibarıyla Ukrayna limanlarından 3 gemi daha tahıl yüklü olarak hareket etti" denildi.

06.11: İngiltere'de yayımlanan The Economist dergisi, “yaptırımlara rağmen Rusya ekonomisindeki istikrarının üç nedeni” belirlendi.

Bu nedenler 1- Merkez Bankası'nın politikaları, 2- tarihsel ekonomik kriz deneyim ve 3- yüksek petrol fiyatları olarak sıralandı.

Yazıda, "Merkez Bankası'nın yıldırım hızıyla aldığı önlemler ekonomik bir çöküşe izin vermedi. Bu, sermaye kontrolleriyle birlikte faiz oranlarını iki katına çıkarma kararıydı” dedi.

Devamında, "Rus ekonomisinin istikrarı, tarihsel deneyimlerden de etkilendi. Mevcut durum, ülkenin çeyrek asırdır karşı karşıya kaldığı beşinci ekonomik krizin başlangıcı. Daha önceki krizler 1998, 2008, 2014 ve 2020’deydi” denildi.

Yaptırımlara direnişte üçüncü faktör ise petrol gelirleri. Makale, "Bu nedenle, Batı yaptırımlarının Rusya'daki petrol üretimi üzerinde çok az etkisi oldu. Rusya’nın Ukrayna’ya girmesinden bu yana Avrupa Birliği, Rusya'dan 85 milyar dolar değerinde fosil yakıt satın aldı. Bu nedenlerle Rus ekonomisi, başlangıçta yapılan en iyimser tahminlerden bile daha iyi durumda” diye devam etti. 

26 Ağustos Cuma

21.36:  Amerikan bilgisayar üreticisi ve Rusya'nın en büyük sunucu tedarikçisi Dell, Rusya pazarından ayrılıyor. Şirket eleman sayısını azaltacak. Dell'e bağlı Logitech çalışanları daha önce Rusya'dan Kazakistan'a transfer edildi. Şirketteki bir kaynağa göre, 30 Ağustos, şirketin Rusya Federasyonu'ndaki son iş günü olacak.

21.32: RusyDışişleri Bakanlığı Konsolosluk Dairesi, bugünden başlayarak bazı yurt dışında biyometrik pasaportların verilmesini askıya aldı. Azerbaycan, Letonya, Türkiye, İsveç ve Estonya'daki dış temsilciliklere 26 Ağustos'tan itibaren 10 yıl süreli pasaport başvurusu kabul etmeme talimatı verildi. Beş yıl geçerli eski tip pasaportlar ise verilmeye devam ediyor. "Elektronik veri taşıyan pasaport üretimi sorunu" yaşandığı, bunun biyometrik pasaportlar için çip sıkıntısından kaynaklandığı belirtiliyor. Aynı sorun banka kredi kartlrında da yaşanıyor. 

17.46: Avrupa spot piyasalarına doğal gazın bin m3 fiyatı 3 bin 500 dolar! (ICE).

17.35: Türkiye, İsveç, Letonya, Finlandiya, Almanya, Estonya ve Azerbaycan'da bulunan Rus elçiliklerinin, biyometrik pasaport verme hizmetini geçici olarak durdurduğu açıklandı.

17.20: NATO yetkilileri, Rusya'nın savaş uçaklarını Kırım'dan çıkardığını ve yarımadadaki hava savunma sistemlerinin sayısını arttırdığını açıkladı.

17.16: Bolşoy Operası olarak bilinen Moskova Büyük Tiyatrosu, askeri operasyona karşı açıklamalarda bulunan Aleksandr Moloçnikov'un işine son verdi. Bazı Duma milletvekilleri görevden alınmasını istediği Moloçnikov operada rejisör olarak çalışıyordu.

17.14: Çatışmanın ortasında kalan Zaporojye Nükleer Enerji Santrali'nin bugün öğlen saatleri itibarıyla yeniden Ukrayna'nın enerji şebekesine bağlandığı açıklandı. Santral kurulduğu 1984 yılından sonra ilk kez dün ve bugün Ukrayna şebekesinin dışında kalmıştı (BBC).

17.03: Bugün Rus ordusuna askeri yakıt temin ettiği ithamlarıyla karşı karşıya kalan Fransız petrol ve doğal gaz şirketi TotalEnergies, Termokarstovoye doğal gaz havzasındaki yüzde 49'luk payını NOVATEK'e devredeceğini duyurdu.

16.59: Kadırov, Putin'den özel askeri operasyonu Çeçen savaşçıların bitimesi için izin istedi. Çeçenistan'ın başının konuyla ilgili mesajı ses kaydı olarak telegram kanalında yayınlandı. Kadırov operasyon kapsamında belirlenen hedeflerin yerine getirilmemesinin "sürüncemeye bırakılmaması" gerektiğini dile getirdi.

16.09: Avrupa'da doğal gazın bin m3 küp fiyatı mart ayında kaydedilen 3 bin 360 dolarlık rekoru yeniledi.

15.15: Gazprom Rusya'nın gaz stoklarındaki doluluk oranını yüzde 91,4 olarak açıkladı. BBC Türkçe servisinde bugün çıkan bir habere göre ise Rusya'nın Finlandiya sınırına yakın bir tesiste, Avrupa'ya sevk edilmeyen gazın yakım işlevi gerçekleştiriliyor.

14.56: Prag şehir mahkemesi Sberbank CZ şirketinin iflasına karar verdi. (STK)

14.18: Vladimir Putin, Aeroflot'u desteklemek için 50 milyar ruble kaynak ayırdıklarını ve bu kaynağın ilk bölümünün şirkete tahsis edildiğini söyledi.

14.17: Der Spiegel'in haberine göre, Almanya'da bir grup sosyal demokrat milletvekili, Ukrayna'ya silah sevkiyatına son verilmesi ve ateşkes çağrısında bulundu.

14.15: Bilgisayar üreticisi Dell, Rusya pazarından çıkma kararını kesinleştirdi. Şirket geride kalan personel sayısını da azaltacak.

12.54: Rusya'dan sermaye çıkışının yıl sonunda 200 milyar doları aşması bekleniyor (BCS Global Markets).

11.58: Rusya'nın da aralarında olduğu Avrasya Ekonomi Komisyonu'na üye ülkeler ortak bir sigorta şirketi kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Faaliyetlerine önümüzdeki yıl başlaması planlanan Avrasya Sigorta Şirketi'nin kurucu ülkeler arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolar artmasına katkı sağlaması bekleniyor.

11.22: Zaporojye Nükleer Enerji Santrali'nin Ukrayna'ya elektrik sağlayan Energoatom şebekesinden tamamen çıktığı bildirildi. Santrali kontrolü altına alan Rusya'nın buradan elde edilen enerjiyi Kırım'a sağlayacağı tahmin ediliyor.

10.56: Rusya pazarını terk eden giyim mağazaları zinciri H & M'in Moskova'daki ana mağazayı 9 aylığına kiraladığı ortaya çıktı. Rus basını, hamleyi, H & M'in ileride pazara geri dönme olasılığını değerlendirdiği şeklinde yorumluyor.

10.43: Rusya'nın düzenlediği askeri operasyondan sonraki dönemde Avrupa Birliği ülkelerine giden Rusya vatandaşlarının sayısı 1 milyona yaklaştı. Avrupa Birliği Sınır ve Kıyı Koruma Ajansı Frontex'in verilerini haberleştiren BBC, Ukrayna'dan Avrupa'ya giden insan sayısının da 7,7 milyona ulaştığını aktarıyor. Habere göre, bu kişilerin 4,7 milyonu daha sonra Ukrayna'ya geri döndü.

10.32: Temmuz ayında Çin Rusya'dan aldığı altın miktarını bir önceki aya kıyasla 8,6 kat arttırdı. RBC'nın Çin gümrük yetkililerine dayandırdığı habere göre, geçtiğimiz yıla oranla 50 kat artan altın satışı ham ve yarı işlenmiş biçimleri kapsıyor.

10.30: Avrupa Birliği, Rusya vatandaşlarına toplu bir vize yasağı getirmek yerine talep edilen belge sayısını arttırmayı ve vize ücretini 35 eurodan 80 euroya çıkarmayı planlıyor.  Bloomberg ajansı, birlik liderlerinin toplu bir yasak yerine bu şekilde bir ara çözüm benimseme yanlısı olduğunu aktardı. 

10.22: Başbakan Mişustin, Batı'dan Rusya'ya yaptırım baskısının arttığını duyurdu. Mişustin, "Yaptırımlar sadece Rusya'yı değil, Belarus'u da etkiliyor" dedi.

10.21: Avrupa piyasalarında doğal gaz fiyatı bin metreküp başına 2 bin 950 doların altına düştü.

10.19: Moskova borsasının açılışında dolar 60.19 rubleden, euro 59.81 rubleden işlem gördü.

08.15: Mercedes'in Moskova bölgesinde kurulan bir fabrikasını satma kararı aldığı iddia edildi. Kommersant'ın haberine göre, Mercedes-Benz'in Moskova bölgesindeki otomobil montaj tesisi için yerli bir alıcı aranıyor. Moskova yakınlarındaki Esipovo'daki fabrikada Daimler KamAZ Rus JV'nin % 20 hisseye sahip olduğu ve geri kalanının Mercedes-Benz AG'ye ait olduğu bildirildi. Fabrikaya talip olanlar arasında Rus şirketi Avtodom'un da olduğu belirtildi. Mercedes'ten resmi açıklama bekleniyor.

08.02: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa'da ve Ukrayna'da enerji alanında zorlu bir durum yaşandığını, dolayısıyla Ukraynalıların ülke tarihindeki en zor kışa hazırlanmaları gerektiğini söyledi. 

07.58: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya'nın Ukrayna'ya Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesi amacıyla silah sevkiyatında bulunmayacağını açıkladı. Scholz, Amerikalı lider Joe Biden'ın benzer bir kararını hatırlatarak, "Bence bu ilke herkes tarafından takip edilmelidir" dedi. Scholz, Berlin'in, çatışmanın tırmanmasını engellemeye yönelik adımlar atacağını belirtti. Alman Başbakana göre, Gepard uçaksavar tankları Kiev'e teslim edildi. Cobra topçu radarı ve Iris-T hava savunma sisteminin teslimatı yakında planlanıyor. Scholz, “Almanya, Ukrayna'ya gerektiği kadar yardım edecek, ancak çatışmanın tırmanmaması gerekiyor. Bu temel ilkedir” dedi.

07.50: ABD Başkanı Joe Biden, ülkedeki yüksek enflasyonun nedenlerinden birinin Ukrayna krizi olduğunu söyledi. 

07.49: Hollanda'nın Lahey şehri beledite meclisi, Rus doğal gazına alternatif bulamadığı için Avrupa'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların geçici olarak dışında tutulmayı hükümetten talep edeceği bildirildi.  

25 Ağustos Perşembe

23.15: ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Başkanı Volodimir Zelenskiy, yaptıkları telefon görüşmesinde, Zaporijya Nükleer Santrali'nin tüm kontrolünün Ukrayna'ya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (UAEA) verilmesi için Rusya'ya çağrıda bulundu.

23.10: Kiev belediyesi, Rusya ve Sovyet geçmişiyle bağlantılı 95 cadde, sokak ve meydanın adını değiştirdi. Kararı Belediye Başkanı Vitali Klitschko açıkladı. Piterskaya Caddesi Londra Caddesi oldu 

23.08: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Twitter hesabından yaptığı açıklamada görüşmenin 'harika geçtiğini' belirten Zelenskiy, "ABD Başkanı Joe Biden ile harika bir görüşme gerçekleştirdik. ABD'nin güvenlik ve finans alanlarında Ukrayna'ya sunduğu sarsılmaz destek için teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. Zelenskiy, görüşmede Ukrayna'nın bir sonraki adımlarının ele alındığını da sözlerine ekledi. (Sputnik)

23.05: Rusya'dan Yunanistan'a seyir halinde olan 'Karakuz' isimli tanker, içinde iki kişi bulunan bir tekneyle tekne, Çanakkale Boğazı'nda Burhanlı açıklarında Kazada can kaybı yaşanmadı. Hasar gören tekne yedeklenerek iskeleye çekildi. Kaza, saat 21.00 sıralarında meydana geldi. Sağanak yağışın etkisiyle 140 metre uzunluğundaki Rus tankeri, tekneyle çarpıştı.

19.27: Yekaterinburg'daki bir mahkeme, "ordunun itibarını zedelemek" suçlamasıyla hakim karşısına çıkan kentin eski Belediye Başkanı Yevgeny Royzman hakkında 29 Eylül'e kadar ev hapsi ve internet kullanma yasağı cezası verdi.  Royzman'ın, "kamuya açık yerleri ve etkinlikleri ziyaret etmesini, soruşturma makamının yazılı izni olmadan davadaki tanıklarla iletişim kurmasını, bir avukatla iletişim dışında iletişim araçlarını kullanmasını ve acil aramalar dışında telefon etmesini" yasaklayan karar alındı. Royzman, kararın ardından mahkeme salonunda gözaltından serbest bırakıldı

19.25: Citigroup’un Rusya'daki işlerini kademeli olarak sonlandırmayı planladığı bildirildi. Şirketten yapılan basın açıklamasında, “Citi, bugün Rusya'daki operasyonlarının ve varlığının küçültülmesi çerçevesinde şirketin perakende faaliyetlerini ve Rus Küçük ve Orta Bütçeli İşletmeler (KOBİ) ile işlerini aşamalı olarak sonlandıracağını duyurdu” ifadelerine yer verildi. Sürecin yılın bu çeyreğinde başlayacağına dikkat çekilen açıklamada ayrıca şirketin bazı Rus varlıklarını satmaya çalışacağı ifade edildi. Şirket müşterilerine, çalışanlarına ve ortaklarına karşı tüm yükümlülüklerini yerine getireceğini garanti etti, süreç toplamda yaklaşık 2 bin 300 çalışanı ve 15 şubeyi etkileyecek. (Sputnik)

17.52:  Başkan Putin, Federal Vergi Dairesi Başkanı Daniil Yegorov ile yaptığı görüşmede, Rusya'nın federal vergi gelrilerinin Batı yaptırımlarına rağmen hızla artmakta olduğunu, hem petrol ve gaz hem de diğer gelirlerin arttığını söyledi. Putin, “Kötü niyetli ve kıskanç insanların bizim için yaratmaya çalıştığı sorunlara rağmen, bütçe gelirlerinin artması hala tam hız devam ediyor. Petrol ve gaz gelirleri artıyor ve özellikle memnun edici olan petrol va gaz dışı gelirlerin son zamanlarda % 24 artması” dedi. Putin, "Gelir vergisi gelirleri bile geçen yıla göre yüzde 14'lük bir artış gösterdi" dedi.  Rusya Maliye Bakanlığı, Temmuz ayında Rusya federal bütçesinin petrol ve gaz dışı gelirlerinde yıllık yüzde 29 oranında keskin bir düşüş olduğunu bildirmişti.

17.48: Rusya'nın uluslararası rezervleri bir haftada 6,6 milyar dolar azaldı. Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Rusya'nın 12-19 Ağustos haftası için uluslararası rezervleri %1,1 azalarak 574 milyar dolara geriledi. 2 Ağustos 2022 itibariyle, uluslararası rezervlerin hacmi 580,6 milyar dolardı. Yaptırımların ardından Rusya'nın yaklaşık 300 milyar dolarlık altın ve döviz rezervi donduruldu.

17.44: Zaporojye nükleer santral bölgesindeki elektrik hatlarına yapılan saldırı sonrasında iki güç ünitesinin kapatıldığı, yangın söndürüldükten hemen sonra bir ünitenin devreye alındığı Rusya tarafından açıklandı. (Kommersant)

17.43: Ukrayna güçlerinin Zaporojye Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) yönelik saldırıları nedeniyle olağanüstü toplanan Rusya Devlet Duması Konseyi, BM'yi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı (UAEA) Kiev'den nükleer santrale yönelik saldırılarını durdurmasını talep etmeye çağırdı.

17.42: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi’ye bir an önce Zaporijya nükleer santraline uzman grubunu gönderme çağrısında bulundu.

17.41: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede Gepard uçaksavar tankının eğitimini alan Ukrayna askerlerini ziyaret etti. Scholz, Schleswig-Holstein eyaletindeki Putlos askeri eğitim merkezinde eğitim alan Ukraynalı askerlerle ve eğitimcilerle görüştü. Merkezde incelemelerde bulunan Scholz, Gepard uçaksavar tanklar hakkında bilgi de aldı. Scholz, burada yaptığı açıklamada, "Buradaki askerler ülkelerini savunacaklar. Rusya'nın acımasız saldırganlık savaşının getirdiği korkunç tehdide karşı Ukrayna’yı savunacaklar" ifadelerini kullandı. Scholz, Almanya’nın Ukrayna'ya mali ve askeri olarak destek vermeye devam edeceğini ve Ukrayna ordusunun silahlarını mümkün olan en verimli şekilde kullanmasını sağlayacağını kaydetti. (Sputnik)

14.57: Devlet Başkanı Putin, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin askeri personel sayısının 137 bin kişi artırılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Böylece ordunun askeri mevcudu 1 milyon 150 bine çıkarılacak. Kararname metninde, "RF Silahlı Kuvvetlerinin gücünün 1.150.628'i asker olmak üzere 2.039.758 kişi olarak belirlendiği" vurgulandı. Putin ayrıca hükümete, bu kararnamenin hükümlerinin uygulanması için gerekli bütçe tahsislerini Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na yapması talimatını verdi. Ordunun yeni organizasyonu hükümleri 1 Ocak 2023'te yürürlüğe giriyor.

13.51: Rusya Savunma Bakanlığı, Poltova ilinde Mirgorod ve Dnepropetrovsk'ta Dnyepr askeri havalimanlarının füze ile vurulduğunu, Ukrayna'ya ait beş savaş uçağının imha edildiğini duyurdu. 

13.48: Rusya Savunma Bakanlığı, Dnepropetrovsk bölgesinde Çaplino tren istasyonunda bir askeri noktanın İskender füzesi ile vurulduğunu, 200'den fazla askerin ve 10 askeri teçhizatın imha edildiğini açıkladı. 

11.30: Avrupa spot piyasalarında doğal gaz fiyatı mart ayı başından bu yana ilk kez bin metreküp başına 3 bin 200 doları aştı.

11.28: Fransa, kışa hazırlık için gaz rezer depolarını %90,06'ya kadar doldurdu. Hedef, kasım ayına kadar gaz depolama tesislerinin %100 doldurulması.

11.26: Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, Ukrayna'nın ABD'den aldığı 3 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketinin sahadaki durumu çok fazla değiştirmeyeceğini, özel askeri harekatın planlandığı gibi sürdüğünü ve koyulan hedeflere ulaşılacağını belirtti. (Sputnik)

10.44: Rusya Federal Güvenik Servisi FSB, ülkede yasaklı olan Ukraynalı "Azov" adlı terör örgütünün talimatıyla Baltık Filosu tesislerinde ve Hrabrovo havaalanında sabotaj ve terör eylemleri planlayan bir Kaliningrad sakinini gözaltına aldığını duyurdu. Zanlının ikamet ettiği yerde, 5 kg TNT eşdeğeri el yapımı bir patlayıcı bulunduğu açıklandı. Ayrıca sanığın, Ukraynalı radikal milliyetçi Azov örgütünün  aktif üyeleriyle yazışmaları, propaganda literatürü de ele geçirildi. Sanığın 26 yaşındaki bir Rus vatandaşı olduğu bildirildi. Rusya son dönemde Ukrayna tarafından başta Kırım köprüsü olmak üzere bazı stratejik noktalara saldırı ya da sabotaj yapılabileceği iddiaları nedeniyle güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkarmış durumda.

08.08: Pentagon’dan yapılan açıklamada, Ukrayna’nın henüz 300 kilometre menzilli ATACMS taktik balistik füzelere ihtiyacı olmadığı, çünkü 70-80 kilometre menzilli GMLRS çok namlulu roketatar sistemlerinin Ukrayna ordusu tarafından çok etkili kullanıldığı belirtildi.

08.04: Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, Rusya’nın Ukrayna operasyonuna karşı ortak bildiriyi BM üyesi 193 ülkeden 54’ünün imzladığını duyurdu. Bu ülkeler arasında Türkiye, ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore de yer alıyor.

07.41: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Berbock, "ciddi bir silah stoku sıkıntısı yaşadıklarını" belirterek, "Almanya'daki silah mevcudundaki sorunlar nedeniyle savunma sanayi Ukrayna için özel üretime başlamak zorunda kaldı" dedi. Berbock, "Ukrayna ordusunun 'bugün değil dün' silaha ihtiyacı olduğunu anlıyoruz ama durum bu. Alman hükümeti kararlarını orta vadeli, gerçekçi değerlendirmelere dayandırmak zorunda" dedi.

07.38: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna'da ele geçirdiği bölgelerde kontrolünü resmileştirmek amacıyla referandum ilan edebileceğini açıkladı. Kirby yaptığı açıklamada, ABD'nin "Rus liderliğinin yetkililere sahte referandumlar düzenlemeye hazırlanma talimatı verdiğini" öğrendiğini söyledi. Kirby ayrıca açıklamasında, “Rusya bu hafta ilk referandum duyurusunu yapabilir” diye konuştu.

07.34: Ekim ayında görevi bırakarak Kiev'e dönecek olan Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andrey Melnik, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'in mevcut krizin çözümünde arabulucu rolü oynayabileceğine inandığını söyledi.
 
24 Ağustos Çarşamba
 
23.59: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna’daki bir tren istasyonuna düzenlenen saldırıda 15 kişinin hayatını kaybettiğini ve 50 kişinin de yaralandığını söyledi. Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ndeki video konferans konuşmasında, Rus güçlerinin attığı roketlerin ülkenin doğusunda bulunan Chaplyne kasabasındaki istasyonda bir trene isabet ettiğini iddia etti. Yandex Haber'de yer alan bilgiye göre daha sonra can kaybının 22 olduğu iddia edildi.
 
23.10: Başkan Putin, Ukrayna'nın Rusya tarafından kontrol eden bölgelerinden gelen okul çağındaki çocukların ailelerine 10'ar bin ruble eğitim yardımı yapılması talimatı verdi. Rusya'da eğitim yılı 1 Eylül'de başlıyor.
 
23.07: Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, yaptırımlar döneminde Moskova için "zor zamanların" sona erdiğini söyledi. Sobyanin "Yabancı şirketlerin ayrılmasından bu yana Moskova zaten en zor dönemi yaşadı, ardından daha kötü bir şey olmayacak" dedi. Ekonomik faaliyetlerin canlanmaya  başladığını savunan Sobyanin, koronavirüs pandemisi sırasındaki krizin mevcut krizden daha zor olduğunu vurguladı.
 
23.06: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Patrick Ryder, Washington yönetiminin Ukrayna'ya geçen yılın ocak ayından bu yana 13.5 milyar, 2014'ten bu yana ise 15.5 milyar dolardan fazla askeri yardım sağladığını söyledi. Ryder, yaptığı açıklamada, "Ocak 2021'den bu yana ABD, Ukrayna'ya 13.5 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı sağladı. Genel manada ABD, 2014'ten bu yana Ukrayna'ya 15.5 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı sundu" ifadelerini kullandı.
 
23.05: İspanya, Ukrayna'ya askeri malzeme yardımını iki katına çıkartarak, yeni füzesavar batarya, zırhlı araç, mühimmat ve eğitimci gönderme kararı aldı.  İspanya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, 'NATO, AB ve Ukrayna Destek Temas Grubu ile her zaman koordinasyon içinde hareket edildiği ve buna devam edileceği' belirtildi. Açıklamada, Ukrayna'ya füzesavar batarya, zırhlı araç, mühimmat ve eğitimci göndereceği ayrıca kış ekipmanı ve giysi yardımları da yapacağı kaydedildi. Ukrayna'ya eylül ayında gönderilecek söz konusu yeni yardımın içinde 2.5 milyon euro'luk bin ton mazot, hazır durumdaki TOA APC M-113 araçları, uçaksavar savunma bataryası ve füzeleri, kış için 30 bin adet üniforma, 15 bin 600 ceket, 15 bin açık hava kıyafeti ve birkaç bin ek giysinin yer aldığı bildirildi. (Sputnik)
 
23.03: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bugünkü Kiev ziyareti sırasında "Şu anda Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmeleri tüm dünya için bir felaket olur. Putin müzakere önermiyor tüm şartlarının kabulünü istiyor. Bir teklifi olsa bile Ukraynalıların bu müzakereleri hangi şartlar altında kabul edeceğini anlamıyorum” dedi.
 
23.02: Bölge yönetimi başkanı Sergey Aksyonov, Kırım'da "yüksek terör tehdidi" seviyesinin 8 Eylül'e kadar uzatıldığını açıkladı.
 
22.58: Pentagon'a atıfta bulunan bazı haberlerde, 3 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketindeki bazı silahların Ukrayna'ya ancak 1 ila 3 yıl içinde ulaşabileceğinin açıklaması Ukrayna'da şaşkınlık yarattı. Zelenskiy'nin savunma danışmanı Aleksiy Arestoviç, "Ukrayna'ya bu hafta gelmesi beklenen yeni HIMARS sistemlerinin verilmemesinin ABD'de yaşanan bir iç politik mücadelenin sonucu olduğunu" belirterek, "Batılı gazeteciler bile bana HIMARS'a neler olduğunu anlamadıklarını söylüyorlar" dedi.
 
22.55: Ukrayna Futbol Premier Ligi'nde Lviv Rukh - Metalist takımları arasında 1. hafta maçı, sürekli hava saldırısı alarmı verilmesi nedeniyle 4 saatten fazla sürdü. Ukrayna basınına göre, Lviv bölgesinde hava saldırıları nedeniyle maç üç kez kesintiye uğradı. Maçı konuk ekip 2-1 kazandı.
 
19.35: Görevden ayılmak üzere olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü'nde bugün Kiev'e geldi ve Başkan Zelenskiy ile görüştü. 
 
19.32:  ABD Başkanı Biden tarafından açıklanan Ukrayna'ya yeni askeri yardımının paketinin, altı adet NASAMS uçaksavar füze sistemini (SAM) içerdiği bildiriliyor. Bu, Kiev'in Batı'dan alacağı ilk modern orta menzilli hava savunma sistemi olacak. (M. Komsomolets)
 
19.30: Rosstat, 16-22 Ağustos haftasında Rusya'da deflasyon oranının bir hafta önceki % 0.13'ten % 0.15'e çıktığını açıkladı. Tüketici fiyatları yıl başından beri % 10,56 arttı.
 
19.29: Bloomberg ajansına göre, Batılı ülkeler Rus enerji ürünleri ve hammaddeleri için tavan fiyatı tartışırken, Rusya'nın Asyalı alıcı ülkelere petrolde yüzde 30'a varan indirimler sunmaya hazır olduğu bildirildi.
 
19.28: Kahovka Bölgesi'ndeki askeri-sivil idarenin başkanı Vladimir Leontyev, Ukrayna ordusunun Kahovka Hidroelektrik Santrali'ne (HES) ABD tarafından sevk edilen Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemleriyle (HIMARS) saldırdığını ve saldırının başarıyla püskürtüldüğünü ifade etti. Sputnik'e konuşan Leontyev, Ukrayna ordusunun santrale 10'dan fazla HIMARS roketi fırlattığını belirterek "Roket saldırısı püskürtüldü. Roketlerin büyük bölümü vuruldu. Önemsiz sayıda roket santralin bulunduğu yere düştü" dedi. Leontyev, olay sonucunda ölü veya yaralı bulunmadığını kaydetti.
 
16.44: Dünyanın önde gelen petrol tüccarları ve bankalar, yaptırım korkusuyla Hindistan’ın Nayara Energy rafineri şirketiyle işbirliğine son verdi. İşbirliğinden vazgeçenler arasında Kanada, Latin Amerika ve Avrupa üreticileri yer aldı. Hindistan’ın en büyük ikinci rafinerisine sahip Nayara Energy’nin yüzde 49.13’ü Rus petrol şirketi Rosneft’e ait. (Sputnik)
 
16.11: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın bugün kutladığı Bağımsızlık Günü için yayınladığı kutlama mesajında, ABD'nin Ukrayna'ya toplam 2,98 milyar dolarlık en büyük askeri yardım paketini duyurdu. Biden, "Bugüne kadarki en büyük güvenlik yardım dilimimizi duyurmaktan gurur duyuyorum: Ukrayna Güvenlik Yardımı Planı aracılığıyla sağlanacak yaklaşık 2,98 milyar dolarlık silah ve teçhizat yollayacağız” dedi. Biden'a göre, "bu paket Ukrayna'nın "uzun vadedeli" savunması için hava savunma sistemleri, topçu sistemleri ve mühimmat, füzesavar insansız hava sistemleri ve radarlar edinmesine izin verecek." Reuters, yardımın, ABD ordusunun stoklarından sağlanmayacağını, özel savunma sanayine sipariş edileceğini duyurdu.
 
14.38:  Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü'nü kutlayan  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Kiev'in ihtiyaç duyduğu sürece NATO'ya güvenebileceğini" söyledi. Rusya-Ukrayna çatışmasının Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük kriz olduğunu söyleyen Stoltenberg, "Ancak yaşananlara rağmen aynı zamanda Ukraynalılar tüm dünyaya ilham veriyor" dedi.
 
14.37: Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi bugün İstanbul’da temaslarda bulundu. (Sputnik)
 
14.34: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "bolluk döneminin" sona erdiğini duyurdu ve halkı krizlere, ürün kıtlığının ekonomik sonuçlarına hazırlanmaya çağırdı. Macron “Büyük bir çalkantıdan geçiyoruz. Aslında yaşadığımız bir bolluk döneminin sonu. Ekonomik sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacağız" dedi.
 
13.38: Rusya Savunma Bakanlığı, askeri operasyonun altı ayı geride kalırken, Ukrayna'ya ait 268 uçak, 148 helikopter, 1803 dron, 369 uçaksavar füze sistemi, 4382 tank ve diğer zırhlı savaş araçları, 
3339 sahra topu ve havan, 5034 adet özel askeri araç imha edildiğini duyurdu.
 
11.41: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukraynalıları 24 Ağustos Bağımsızlık Günü vesilesiyle tebrik ederken, Rusya'nın özel harekâtının başladığı güne atıfta bulunarak, "O gün Ukrayna ulusu yeniden doğdu" dedi. Zelenskiy, "Avrupa oybirliğiyle Ukrayna'nın Avrupa Birliği'nin gelecekteki bir üyesi olduğunu kabul ediyor ”dedi.
 
11.38: OPEC+ ülkelerinin üretim kesintisi olasılığını tartıştığı haberleri üzerine petrol fiyatları yeniden yükselişte. Londra ICE Vadeli İşlemler borsasında ekim teslimatı için Brent petrolü vadeli işlemlerinde Brent petrolün varil fiyatı 101 doları aştı. New York Ticaret Borsası'nda ekim teslimi için WTI ham petrolünün fiyatı da  94,5 dolara yükseldi.
 
11.34: Kommersant gazetesi, Alman Triumph iç çamaşırı zincirinin Rusya'dan ayrılma kararı aldığını yazdı. Şirket mağazalarının çalışmalarını durdurmaya başladı, 10 Aralık'a kadar kapatma operasyonunu bitirmeyi planlıyor. 1995'ten beri Rusya'da bulunan Triumph, "yaptırımlar altında mal teslimatı yapamadığı için" Rusya'da mağazalarını kapatacak. Zinciri, yerli yatırımcıların alabileceği belirtiliyor.
 
11.32: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Amerikan CNN Internatıonal kanalında Moskova-Kiev ilişkilerini değerlendirdi. Kalın, tahıl koridoru anlaşmasının Rusya ve Ukrayna için müzakerelerin yeniden başlamasını sağlayacak yeni bir platform oluşturabileceğini söyledi. Kalın, ''Bunun sağlanması için elbette Rusya'nın Ukrayna kentlerine yönelik saldırılarını durdurması gerekiyor. Her iki tarafın da net bir anlayışa ve gönüllülüğe sahip olması gerekiyor. Türkiye tarafları bu konuda bir araya getirmek için yoğun çaba gösteriyor'' dedi. İbrahim Kalın, Rusya'nın Kırım'ı ilhakının hukuki olmadığını Türkiye'nin bu konudaki duruşunun 2014 yılından bu yana değişmediğini söyledi. Kırım'ın Ukrayna topraklarının parçası olduğunu belirten Kalın, yapılacak her türlü anlaşmada bunun temel alınması gerektiğini belirtti. (TRT)
 
11.25: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'daki taarruzda yaşanan yavaşlamayı "bilinçli bir karar" olarak nitelendirdi. Şoygu, Şanghay İşbirliği Örgütü ülkeleri askeri temsilcileri ile yaptığı toplantıda, "Ukrayna'daki özel bir askeri operasyonun bir parçası olarak taarruzu yavaşlatmanın sivil kayıpları en aza indirmek için gerekli bilinçli bir karar olduğunu" belirtti. Şoygu,  “Özel operasyon sırasında, insani hukuk normlarına kesinlikle uyuyoruz. Kurtarılmış bölgelerde Rus ordusu barışçıl bir yaşam kurmak için sistematik çalışmalar yürütüyor, insani yardım sağlıyor, altyapıyı restore ediyor" diye konuştu.
 
09.13: İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, yakın geçmişte "İtalya-Rusya ilişkilerine sağladıkları katkılar için" bazı ünlü Ruslara verilen madalya ve nişanları iptal etti.  Bu isimler arasında Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, EuroChem'in kurucusu işadamı Andrey Melniçenko ve Sberbank Başkanı German Gref de var.
 
09.02: Başbakanık yarışındaki İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss Rusya karşısında geri adım atılmaması gerektiğini savunarak, "Gerekirse nükleer silah kullanmaya hazırız" dedi. Yeni İngiltere Başbakanı'nın 5 Eylül'de belli olması bekleniyor. Liz Truss ve eski maliye bakanı Rishi Sunak başbakanlık için yarışıyor. Muhafazakar Parti'nin yaklaşık 200 bin üyesinin seçeceği yeni genel başkan, aynı zamanda başbakan olacak. Truss'a daha fazla şans tanınıyor.
 
08.59: Yekaterinburg şehrinin eski belediye başkanı, muhalif politikacılardan Yevgeny Royzman gözaltına alındı. Royzman hakkında "ordunun itibarını zedelemek" suçundan ceza davası açıldı.
 
08.56: Norveç Savunma Bakanlığı, İngiltere ile birlikte Ukrayna'ya 90 milyon NOK (9.26 milyon dolar) değerinde mikro dron tedarik edecek. Norveç tarafından geliştirilen dronun "keşif ve hedef tanımlama için kullanıldığı" bildirildi. 

07.15: Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya ordusunun Herson ve Nikolayev bölgelerindeki atakları sonucunda bazı yerleşim birimlerinde kontrolün sağlandığını açıkladı. İzvestiya'ya konuşan askeri uzmanlar, Nikolayev'de Ukrayna ordusunun büyük kayıplar verdiğini ve Rusya'nın ilerleyişinin sürmesinin beklendiğini kaydetti. 

07.12: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Minsk anlaşmalarının tekrarlanmasına izin vermeyeceğini açıkladı. 

07.09: İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, yeni başbakan olması halinde Rusya'nın dünyadaki eylemleri hakkında açık istihbarat faaliyetlerini artırmayı planladığını söyledi. Truss, "Putin'in taktiklerini dünyaya ifşa etmek için" mümkün olan her  şeyi yapmayı planladığını belirtti. 

23 Ağustos Salı

21.14: Ukrayna'nın yarın kutlayacağı Bağımsızlık Günü'nden "beklenmedik olaylar yaşanabileceğine" dair çıkan yorumlarla birlikte gerginlik artıyor. ABD'nin ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı da, "vatandaşlarının Ukrayna'yı acilen terk etmelerini ve ülkeye seyahat etmekten kaçınmalarını" şiddetle tavsiye eden bir açıklama yayınladı. Medyadaki yorumlarda hem Rusya hem de Ukrayna tarafından yarın yeni saldırılar olabileceği iddiaları gündemde. Rusya bu nedenle özellikle Kırım bölgesinde ve Kırım köprüsü çevresinde önlemlerini üst düzeye çıkardı.  
 
21.13: Zelenskiy, Kırım Platformu forumunun ardından düzenlediği basın toplantısında, Rus gazeteci Darya Dugina'nın öldürülmesinden Kiev'in sorumlu olmadığını söyledi.
 
21.13:  24 Ağustos Bağımsızlık Günü'nü kutlamaya hazırlanan Ukrayna'ya yarın ABD'nin 3 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıklayacağı bildiriliyor. (Kommersant)
 
21.12:  Brent petrolün fiyatı yeniden varil başına 100 doları aştı.
 
21.11: Rusya'dan buğday ihracatı % 27 düştü. Temmuz-Ağustos 2022 döneminde Rusya'dan yapılan buğday ihracatı 5,9 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu, 2021 Temmuz-Ağustos ayına göre % 27 daha az. Öte yandan SovEcon tahminlerine göre, Rus çiftçiler bu yıl 94,7 milyon tonluk rekor buğday hasadı yapacak.
 
21.09: Rusya ve Ukrayna arasındaki çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması feshedildi. Rusya Maliye Bakanlığı, Ukrayna'nın 8 Haziran'da feshe ilişkin bir not gönderdiğini, anlaşmanın 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerliliğini yitirdiğini duyurdu. Rusya ile Ukrayna arasındaki çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması Şubat 1995'ten beri yürürlükte.
 
21.07: Rusya’dan çekilen Kanada merkezli IMAX şirketi, Rus filmlerinin IMAX ve Image Maximum formatlarında Rus filmlerinin gösterimini yasakladı. Rusya’da faaliyet gösteren Sinema Park ve Formula Kino birleşik sinema ağının Genel Müdürü Aleksey Vasyasin, Rus medyasına yaptığı açıklamada, “IMAX’ın izni olmadan IMAX formatında filme gösteremeyiz. Hatta ‘Going Vertical’ ve ‘Stalingrad’ gibi bu formattaki Rus filmlerini bile şimdi maalesef gösteremiyoruz. Çünkü bu formatın kullanımına doğrudan yasak var” ifadelerini kullandı.
 
21.06: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan bir kaynak, Bosch’un Rusya’daki temsilcisi ‘BSH Ev Aletleri’ şirketinin bu ülkedeki fabrikalarının satışına ilişkin haberleri doğrulamadığını belirtti. Sputnik’e konuşan bakanlık yetkilisi, “Rusya Federasyonu'ndaki çamaşır makinesi ve buzdolabı üreticisinin temsilcisi BSH Ev Aletleri Ltd.Şti. (Bosch), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nı Rusya'daki fabrikaların satışına ilişkin bir bilgi olmadığı konusunda bilgilendirdi” dedi.
 
17.15: Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kırım'ın, ayrılmaz parçası olduğu Ukrayna'ya iadesi, esas itibarıyla uluslararası hukukun gereğidir." dedi. Kırım Platformu'nun kuruluşunun 1. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen, Kırım Platformu Çevrimiçi Liderler Zirvesi'ne video mesajla katıldı. 
 
Erdoğan, Kırım davasının barışçıl yollardan daha etkin bir şekilde savunulması amacıyla kurulan platformu isabetli bulduklarını ve desteklediklerini bildirdi. Türkiye'nin Kırım'ın ilhakını tanımadığını, bu adımın gayrimeşru ve hukuk dışı olduğunu ilk günden beri açıklıkla savunduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:
 
"Bu sadece hukuki değil ahlaki temelleri de olan ilkeli bir duruştur. Kırım'ın, ayrılmaz parçası olduğu Ukrayna'ya iadesi esas itibarıyla uluslararası hukukun gereğidir. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün, egemenliğinin ve siyasi birliğinin korunması sadece bölgesel değil küresel güvenlik ve istikrar bakımından kritik öneme sahiptir. Kırım'ın yerli halklarından olan Kırım-Tatar soydaşlarımızın güvenlik ve esenliğinin temini de Türkiye'nin öncelikleri arasındadır. Kırım Tatarı vatandaşlarımız Kırım'daki gelişmelerin yakın takipçileridir. Bu vesileyle geçen sene platformun Kiev'deki ilk zirvesine katıldıktan sonra gözaltına alınan Kırım Tatar Milli Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve arkadaşlarının bir an evvel evlerine ve ailelerine kavuşmaları beklentimizi tekrarlıyorum."
 
17.06: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Batılı ülkeleri "zayıflık göstermemeye ve Rusya ile uzlaşmamaya" çağırdı. Macron, çevrimiçi olarak ikinci Kırım Platformu zirvesinde yaptığı açıklamada, "Rusya, Ukrayna'ya girmeyeceğine dair taahhütlerine rağmen seçimini yaptı. Artık gelinen noktada herhangi bir zayıflık, herhangi bir uzlaşma ruhu göstermemeliyiz. Çünkü bu mesele artık herkes ve her şey için özgürlük ve dünyanın her yerinde barış ile ilgili bir meseledir" dedi.
 
17.01: Kırım'da denizde konuşlanmış Rusya hava savunma sisteminin Sivastopol yakınlarında Ukrayna'dan gelen bir drone'u vurduğu bildirildi.
 
15.20: Zelenskiy'nin baş danışmanı Mihail Podolyak, Kiev'e verilecek 200 milyon dolar değerindeki 50 Amerikan HIMARS çoklu roketatarın Ukrayna'daki özel operasyonun gidişatını değiştireceğini savundu. Geçen cuma, Pentagon Ukrayna için 775 milyon dolarlık yeni bir savunma yardım paketi açıklamıştı.
 
15.17: Çin, Mart-Temmuz döneminde Rusya'dan 35 milyar dolarlık enerji kaynağı ithal etti. Geçen yıl aynı dönemde rakam 20 milyar dolardı.İlk sıradaki Endonezya'nın, indirimli fiyattan satış yapan Rusya ile rekabet edemediği için ikinci sıraya düştüğü bildirildi. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, haziran ayında, Rusya'nın Çin'e yaptığı toplam petrol satışı günde 2,1 milyon varil oldu ve ilk kez AB'ye yapılan günlük 1,8 milyon varili aştı.
 
15.15: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Nikolayev bölgesinin idari sınırına ulaştığını duyurdu. Aleksandrovka bölgesindeki Kherson-Nikolaev yönündeki saldırı ile 12 kilometrekarelik bir alan üzerinde kontrol kuruldu.
 
15.13: Donetsk Halk Cumhuriyeti resmi kaynaklarıi Donetsk'in merkezinin Ukrayna saldırısında bombalandığını, başkanlık yönetim binasına bir mermi isabet ettiğini söyledi. Ajanslar, binada yangın çıktığını bildirdi.
 
15.11: Almanya Federal Enerji Ajansı'na göre, ülkedeki gaz depolama tesisleri % 80,14 oranında dolu durumda.
 
15.09: Rusya'ya aleternatif enerji kaynakları anlaşması için Kanada'ya giden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Almanya ve Kanada, Ukrayna'ya hava savunma sistemi, mühimmat ve el bombası fırlatıcılarını içeren yeni bir askeri yardım paketi üzerinde anlaştılar" dedi. Scholz, "Batı, Rusya'ya karşı sert yaptırımlara bağlı kalacak ve Ukrayna'ya askeri yardım sağlamaya devam edecek" diye konuştu.
 
12.44: Kazakistan hükümetine bağlı Baterek Ulusal Yönetim Holding, Sberbank'ın ülkedeki bankası olan Sberbank Kazakistan'ı satın alacak. Sberbank'ın, "mevcut jeopolitik durum nedeniyle,  bankanın müşterilerinin çıkarları doğrultusunda hareket ederek Kazak piyasasından çekilme kararı aldığı" açıklanmıştı.
 
12.42: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, "Kiev'in hala gelecek için bir tür güvenlik garantisi icat etmeye çalıştığını" savunarak, "Sadece Rusya ile bir anlaşma Ukrayna için güvenlik garantisi sağlayabilir" dedi. Medvedev'e göre, Ukrayna'nın mevcut liderliği için "hiçbir güvenlik garantisi yoktur ve olamaz."
 
12.41: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Batı'da Ukrayna'daki çatışmanın devam etmesini isteyen ülkeler var" dedi. 
 
12.34: Moskova yakınlarında aracına konan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden kızı Darya Dugina'nın cenza töreninde konuşan siyaset bilimci Aleksandr Dugin, kızının "Rusya için ve zafer uğruna öldüğünü" söyledi.
 
12.32: Ukrayna'daki durum, AB ekonomilerini de vurmaya devam ediyor. Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite ikinci ayda da daralarak talepteki azalma ve birçok sektördeki zayıflamanın resesyona neden olabileceği sinyali verdi. Euro Bölgesi’nde Ağustos ayında düşüşe imalat sektörü öncülük etti. S&P Global verilerine göre imalat PMI endeksi Ağustos’ta 49,8’den 49,7’ye geriledi. Rusya’ya enerjide bağımlılığını azaltmaya çalışan Almanya’da Haziran 2020’den beri en sert üretim düşüşü gerçekleşti. Fransa’da ise aktivite 1,5 yılda ilk kez daraldı.
 
12.28: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başkan Putin'in davetiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Şangay'daki 3'lü zirvede görüşeceği iddialarını yalanladı. Bakan Çavuşoğlu, "Böyle bir şey yok. Esad oraya davetli değil" diye konuştu. Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi, Özbekistan'ın başkenti Semerkand'da 17 Eylül'de gerçekleştirilecek. 3'lü zirve iddiasını İran basını ortaya atmıştı.
 
12.25: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova'da dün görüşen Sırbistan İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin, "Avrupa'da Rusya'ya yaptırım uygulamayan tek ülke olan Sırbistan. Rus karşıtı histerinin bir parçası olmadık" dedi. "Sırbistan, Rusya ile asırlık kardeşliği unutmuyor" diye konuşan Vulin, Kosova'nın bağımsızlığını tanımadığı için Rusya'ya minnettar olduklarını söyledi.
 
12.17: Sputnik ajansı, Donetsk merkezde bulunan sivil yerleşim bölgelerinin bir kez daha Ukraynalı militanlar tarafından hedef alındığını, sivillerin, çevredeki korunaklı binalara sığındığını duyurdu.
 
11.22: Türkiye'nin Rusya karşı mücadele eden Ukrayna ordusuna 50 adet kullanılmış mayına dayanıklı pusu korumalı zırhlı araç gönderdiği bildirildi. Savunma sanayine ilişkin haberler yapan Defence News'in hükümet ve endüstri kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, 50 Kirpi tipi Türk yapımı mayına dayanıklı pusu korumalı askeri aracın halihazırda Ukrayna'ya gönderildiği, teslimatların devam edeceği belirtildi. Ukrayna'ya Kirpi teslimatına ilişkin anlaşmanın Türk hükümeti ile Ukrayna arasında yapıldığı ifade edildi. Üretici şirket BMC Kirpilerin Ukrayna'ya teslim edildiğini doğruladı. Bir BMC yetkilisi, anlaşmanın şirketle ilişkisi olmadığını, Türk hükümetinin askeri envanterinde bulunan Kirpileri gönderdiğini ifade etti. (Euronews)
 
10.42: Ruble ile ödeme yapmayı reddettiği için Rusya'nın doğal gaz sevkiyatını durdurduğu Bulgaristan'ın yeni hükümeti, "Gazprom ile müzakerelere geri dönmeye" karar verdi. Yeni Enerji Bakanı Rosen Khristov, "Önceki hükümet Gazprom ile müzakereyi zora soktu. Tüm Rus diplomatları sınır dışı ettik, durum hiç de parlak değil. Açıkçası onlara yeniden yaklaşmamız gerekecek, çok zor müzakereler bekliyorum, ancak Gazprom'daki meslektaşlarımızın diplomatik olacağını ve tedarik konusunda anlaşabileceğimizi umuyorum" dedi. Bulgar bakan, Azerbaycan gazının arzını artırmak için Bakü ile müzakerelerin sürdüğünü, Türk şirketleri ile de boru hattından gazı tedariği konusunda da görüşmeler yapıldığını söyledi.
 
10.30: AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı son telefon görüşmesine ilişkin sosyal medyadan bir paylaşımda bulundu. Borrel, Türkiye'den "Rusya üzerindeki etkisini kullanmasını" istedi. Borrell, Ukrayna tahılının dünyaya ihraç edilmesi için BM anlaşması sağlanmasında Türkiye'nin rolünü överken, Ukrayna’daki çatışmalara son verilmesi için de Türkiye’nin rolüne atıfta bulundu. Josep Borell, "Çavuşoğlu ile gçrüşmemde, bu anlamsız savaşı durdurmak için Türkiye’nin Rusya üzerindeki etkisini kullanması için umudumu dile getirdim" dedi.
 
09.27: Amerikan bavul üreticisi Samsonite Rusya'daki operasyonlarını, Rus yöneticilerine sattığını duyurdu. Samsonite Rusya'nın %30'u şirketin CEO'su Andrey Yazykov'a ve %70'i Samsonite LLC başkanı Vyaçeslav Şikulov'un şirketi Robinson Logistics'e geçti. 37 mağazanın adı Samsonite'tan "Çemodan Pro"ya çevrildi. Samsonite, American Tourister, Lipault, Tumi markalarını satan mağazalara ürün "paralel ithalat" adlı altında getirilecek.
 
09.20: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy tarafından dile getirilen ve bazı Avrupa ülkesinin desteklediği "Rusya vatandaşlarına vize verilmemesi" çağrısı ABD'de destek bulmadı. Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Reuters'e verdiği demeçte, ABD'nin Rus vatandaşlarına, muhaliflere ve insan hakları ihlallerine maruz kalanlara kapıyı açık tutmak için kapsamlı vize yasakları uygulamayacağını söyledi. ABD'li yetkili, "Rus hükümetinin Ukrayna'daki eylemleri ve politikaları ile Rusya halkı arasında bir çizgi çekmenin önemli olduğunu açıkça belirttik. Genel bir vize yasağı gündeme gelemez" dedi.
 
09.01: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, iki AB ülkesinin Kiev'e silah göndermeyi hâlâ reddettiğini belirterek bu ülkeleri Avusturya ve Macaristan olarak açıkladı. Kuleba,  bu iki ülkenin "tarafsız olduklarını" söyleyerek yardımı reddettiklerini belirterek, "Onun haricisinde şu an tek bir Avrupa ülkesi için bile Ukrayna'ya silah yollamak tabu değil" dedi. Ukraynalı bakan, diğer AB devletlerinin silah yardım planlarını açıkladığını, bazılarının bunun için mevzuatlarını değiştirdiğini, ancak pratikte sürecin uzadığını kaydetti. Kubela, "Silah yardımı tartışmaları çok uzun zaman alıyor. Gecikme, savaşta daha fazla ölüm demek" görüşünü savundu. 
 
Geçen hafta Politico haber portalı, Almanya'daki Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nün verilerine dayanarak, Nisan ayından bu yana Avrupa'nın silah tedarikinde kademeli bir azalma olduğunu duyurmuştu. Ukrayna daha önce silah sistemleri de dahil olmak üzere vaat edilen yardımı almasına rağmen,  Temmuz ayında en büyük altı AB ekonomisi Ukrayna'ya silah transferi için yeni yükümlülükler üstlenmemişti. Bu ülkeler İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Polonya. 11 Ağustos'ta Kopenhag'da AB ülkeleri, Kiev'e 1,5 milyar euro daha askeri yardım konusunda anlaştılar. Uzmanlar bu miktarı "önceki konferanslarda kararlaştırılanlara kıyasla küçük" olarak nitelerken, bunu AB'deki kötüleşen ekonomik duruma bağlıyor.
 
07.15: ABD'nin Kiev Büyükelçiliği, ABD vatandaşlarına derhal Ukrayna'yı terk etmeleri yönünde uyarıda bulundu. Açıklamada, ülke genelinde güvenlik durumunun "son derece değişken" olduğu ve "uyarı olmaksızın" daha kötü hale gelebileceği kaydedildi. ABD 15 Temmuz'da da Ukrayna için aynı uyarıda bulunmuştu. 

07.04: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yarmak, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve Macaristan liderlerinin danışmanlarıyla görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna için uluslararası güvenlik garantileri öngören metnin 29-30 Ağustos tarihlerinde yayımlanabileceğini belirtti. 

07.01: The Wall Street Journal, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Rusya karşıtı yaptırımların uygulanmasına ilişkin kontrolleri sıkılaştırma ve Moskova'nın kullandığından şüphelenilen yabancı bankalar ile kripto para platformlarına yönelik tedbirler alma hazırlığında olduğunu yazdı. 

21.42: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, mevcut yaptırımlar kapsamında üretimi yeni şartlara adapte edebilmek için "dost ülkelerdeki" özel ekonomik bölgelerin bir listesini hazırlayarak iş dünyasına yolladı. Listede Türkiye, İran, Çin, Vietnam, BAE, Mısır, Fas, Azerbaycan, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Ermenistan ve Özbekistan bulunuyor.

21.41: İsveçli sesli kitap servisi Storytel 1 Ekim'de Rusya'dan ayrılma kararı aldı. Abonelik parası, müşterilere iade edilecek.

19.44: Cumhurbaşkanmı Erdoğan, kabine sonrası yaptığı açıklamada, "Dünyanın en önemli kriz başlığı olan Ukrayna- Rusya Savaşı, ülkemizle birlikte tüm insanlığı ilgilendiren sonuçlar doğuran etkileri ile devam ediyor. Türkiye olarak bu savaşın önce önüne geçmek, ardından da barışla sonuçlanması için her türlü gayreti gösterdiğimize herkes şahittir" dedi. Erdoğan öyle devam etti:

"Tahıl krizinin önüne geçecek mekanizmanın kurulması da yine bizim gayretlerimizle mümkün olmuştur. Dünya tahıl üretiminin 3'te birinden fazlasını Rusya ve Ukrayna'nın gerçekleştirdiği göz önüne alındığında sadece Ukrayna tahılının ülkemiz üzerinden dünyaya gönderilmeye başlanması bile insanlık için başlı başına kritik bir gelişmedir. Uzak olmayan bir tarihte Sayın Putin ile Zelenski'yi bir araya getirmeyi arzu ediyoruz."

19.33: Kırım'daki Sivastopol'un Valisi Mihail Razvozjayev, şehrin semalarında tespit ediken bir drone nedeniyle hava savunma sisteminin çalıştığını, hedefin vurulduğunu söyledi. Böylece son bei gündür üst üste hava savunma sistemleri kullanılmış oldu. Vali, halkı sakin kalmaya davet etti "Şehir güvende" dedi.

19.24: Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy, 24 Şubat'tan beri çatışmalarda yaklaşık 9 bin Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

17.47: Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, 25 Ağustos'ta özel bir oturum için toplanacak ve Ukrayna hakkında bir bildiri ilan edecek. Yetkililer, Zaporojye nükleer santrali ile ilgili uluslararası topluma ve BM'ye hitaben "sert bir karar" açıklanacağını duyurdular.

17.46: Herson bölgesel askeri-sivil yönetimi Başkan Yardımcısı Kirill Stremousov, Ukrayna ordusunun Herson yakınlarında yer alan Antonovskiy Köprüsü'ne düzenlediği füzeli saldırı sonucu 2 sivilin yaşamını yitirdiğini, 16 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Sputnik’e konuya ilişkin açıklamada bulunan Stremousov, “2 can kaybı, hafif ve orta olmak üzere 16 yaralı var” diye konuştu. Köprüye yönelik saldırının feribotun geçişi sırasında yapıldığına dikkat çeken Stremousov, “Bu nedenle sadece köprüde değil, feribotta da yaralılar var” ifadelerini kullandı. (Sputnik)

16.04: Ayakkabı mağazaları zinciri sahibi olan Türk holding FLO Retailing'in Rusya'da Reebok markasının haklarını satın aldığı bildirildi. 2005'ten beri Adidas grubunun bir parçası olan Reebok, Mart ayında American Authentic Brands Group'a (ABG) satılmıştı. Daha önce FLO Başkanı Mehmet Ziylan, holdingin Reebok'un Rusya şubesinin 100'den fazla mağazasını satın almak için pazarlık yaptığını söylemişti.

16.01: Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, ABD'nin yakında ekonomik borçları yüzünden temerrüde düşeceğini savundu. 

15.59: Rusya, İran ve Azerbaycan, transit trafiğin kolaylaştırılmasına ilişkin bir mutabakat anlaşması imzaladı. Tahran'da imzalanan anlaşma gümrük prosedürlerinin basitleştirmeyi hedefliyor.

14.37: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, başta Finlandiya ve Estonya olmak üzere Kuzey Avrupa ülkelerinin Rusya vatandaşlarına AB düzeyinde Schengen vizesi verilmesini yasaklama teklifini değerlendirdi. İspanya'nın Santander kentinde düzenlenen forumda konuşma yapan Borrell, "Bu oldukça tartışmalı bir öneri. Bazı ülkeler bu konuda halihazırda bazı önlemler aldı, bazıları da desteklemiyor. Tüm Rusların AB'ye girişini yasaklamanın iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum. Daha seçici olmamız gerekiyor" dedi. Önde gelen Rus iş insanlarının AB'ye girmesine izin verilmemesi gerektiğini savunan Borrell, "Ancak ülkeyi terk etmek isteyen, şu durumda orada olmak istemeyen çok sayıda Rus var" ifadelerini kullandı. Borrell, "Onlara kapılarımızı kapatamayız, bunun iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum" yorumunu yaptı. (Sputnik)

12.37: TASS'ın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Rus savcılar, filozof ve siyaset bilimci Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugin'in öldüğü arabanın uzaktan havaya uçurulduğuna inanıyor. Bir kaynak, "Muhtemelen araba takip edildi ve hareketi kontrol edildi. Bir telefon numarasının aranmasıyla patlayıcı infilak etti" dedi.

12.33: Avrupa spot piyasalarında doğal gaz fyatı rekor kırmaya devam ediyor. Bin m3 gazın fiyatı 3 bin 16 doları gördü. Sabah seansının açılışından bu yana Londra'daki işlemlerde yüzde 16 artış kaydedildi. 

11.36: ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’de ekonomist Selva Bahar Baziki, Alexander Isakov ve Ziad Daoud imzasıyla yayımlanan “Türkiye-Rusya gaz anlaşması neden ikisi için de iyi?” başlıklı analizde, anlaşmanın ABD ve Avrupa tarafından hoş karşılanmayacağı ancak iki ülkenin de bu anlaşmadan kazançlı çıkabileceği vurgulandı. Anlaşmanın olası mekanizmasına değinen yazarlar, Gazprombank gibi bir Rus bankasının Türkiye’ye ruble cinsi borç verebileceğini ve Türkiye’nin de bu ruble ile Gazprom’a ödeme yapabileceğini belirtti. Türkiye’nin kredi risk priminin yüksek olduğunu, bu nedenle Rus bankasının vereceği borca Rus hükümetinin gayriresmi ya da resmi olarak garanti verebileceğini, bunun da Türkiye’nin mevcut piyasa faizlerinin altında bir oranla borç almasını sağlayabileceğini kaydeden yazarlar, Türkiye’nin bu sayede dolar gibi rezerv para birimlerine dönük talebinin azalabileceğini, Rusya’nın da varlıklarının dondurulması riskini azaltabileceğini öne sürdüler. Yazarlara göre bu planın riski, Türk kurumlarının ikincil yaptırımlarla karşı karşıya kalma olasılığı. (Sözcü)

11.11: Moskova borsasında dolar, 14 Temmuz'dan beri ilk kez eurodan daha yüksek fiyattan işlem görüyor. Şu dakikalarda dolar 59.9 ruble, euro 59.71 ruble.

10.48: Handelsblatt gazetesi, Alman şirketlerinin Ukrayna'daki Rus askeri operasyonun başlamasının ardından Rusya pazarından toplu olarak ayrılmasının neden olduğu zararlarını 10 milyar euro olarak hesapladı.

10.23: Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto: "Ukrayna'daki savaş yıllarca sürebilir, ne Kiev ne de Moskova şu anda bunu durduracak araçlara sahip."

10.14: Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ekonomi Bakanı Yardımcısı Robert Habeck, "Rus gazına alternatif bulma çabaları" kapsamında üç günlük bir ziyaret için Kanada'ya geldi.  Scholz, Montreal'e vardığında yaptığı ik açıklamada, "Kanada doğal kaynaklar bakımından Rusya kadar zengin, tek farkı güvenilir bir demokrasi olması" dedi.

10.12: Avrupa piyasalarında doğal gaz fiyatı 2 bin 905 dolara kadar yükseldi.

10.10: Yeni haftaya dolar 59,17 rubleden, euro 59.31 rubleden işlem görerek başladı.

10.00: Londra ICE borsasında yeni haftaya doğal gaz spot piyasa fiyatında yeni rekorla başlandı. Bin metreküp gazın fiyatı 2 bin 800 doları aştı. Bu mart ayından beri en yüksek seviye oldu. Cuma günü Gazprom, Portovaya kompresör istasyonundaki tek faal gaz kompresör ünitesinin planlı bakımı nedeniyle Kuzey Akım 1 üzerinden gaz sevkiyatının 31 Ağustos - 2 Eylül tarihleri ​​arasında üç gün süreyle  tümüye askıya alınacağını duyurmuştu. Cuma akşamı gaz fiyatı % 8 artarak 2 bin 700 doların üzerine çıkmıştı. Bu sabah Moskova saatiyle 09.16 itibariyle fiyatlar % 12,7 artarak 2 bin 862 dolara kadar çıktı. Gazprom geçen hafta yayımladığı raporda, fiyatın 4 bin dolara kadar çıkabileceği uyarısında bulunmuştu.

09.42: Fransız televizyon kanalı Franceinfo, "Rusya'daki süpermarketlerinin raflarının dolu olduğunu, birkaç ay önce birçok Rusun korktuğu ürün kıtlığının yaşanmadığını" bildirdi. Habere göre,  Rus şirketleri kısıtlamaları aşmayı başarıyor.  Franceinfo'ya göre, ekonomik yaptırımlar ve birçok büyük şirketin Rusya'dan çekilmesinin Moskova için hiçbir etkisi olmadı. Haberde, "Kremlin'e çok fazla para akıyor. Batı, yaptırımların neden işe yaramadığı anlaşılıyor. Rusya, gaz ve petrol piyasalarında yeterince kazanıyor, bu da yaptırım etkiyle başa çıkma fırsatı veriyor. Moskova'da bir süpermarkete girmek, herhangi bir Batı süpermarketine girmekle aynı şey. Raflar dolu" deniliyor.

09.37: Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, Rusya'nın güney ve orta kesimlerindeki 11 havalimanına uçuş kısıtlamalarını 29 Ağustos'a kadar uzattı. Böylece bu alanlarına uçuş yasağı 6 ayı geride bıraktı.

09.34: Romir anket şirketi, şubattan temmuza kadarki altı aylık dönemde  Rusya'da televizyon kanallarının reytinglerinin azaldığını açıkladı. Federal kanallardan ORT %33,7'den %25,5'e, RTR %30,9'dan %23'e geriledi. Telegram messenger'ın günlük ortalama payı %19,1'den %26,8'e yükseldi. Romir, Rus halkının sosyal medyadan gelişmeleri izleme oranının arttığını vurguladı.

09.31: İsveç Göç Bakanı Andres Igeman, Rusya vatandaşlarına vize verilmesine kısıtlama getirileceğini, ancak tamamen durdurulamayacağını söyledi. İgeman, "AB yaptırımlarının öncelikle ülkenin sıradan vatandaşlarını değil, Rusya'nın liderliğini ve ekonomik seçkinlerini etkilemesi gerektiğini" söyledi. Bakan, "Vizeyi yasaklarsak, bu, muhaliflerin veya araştırmacıların Avrupa'ya gelemeyecekleri anlamına gelir, doğru olmaz" dedi.

09.02: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, "NATO'nun politikalarının nükleer güçler arasında bir çatışmaya yol açabileceği" uyarısında bulundu. Rus diplomat, ittifakın Rusya'nın çıkarlarını ve "kırmızı çizgilerini" görmezden gelmeye karar verdiğini kaydetti. 

08.44: Almanya'da Yeşiller'in de yer aldığı koalisyon hükümeti nükleer enerji seçeneğine her geçen gün daha da yaklaşıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, bu yıl tamamen sona erdirilmesi planlanan nükleer santralleri yeniden canlandırmanın seçenekler arasında olduğunu belirtti. Scholz nükleer seçeneği hakkında kararın bu ay sonu ya da Eylül ayında verileceğini belirtti. (Bloomberg)

08.33: Rusya Çin'in en büyük petrol tedarikçisi oldu. Temmuz ayında Rusya'dan alınan hampetrol yüzde 7,6 artışla 7,15 milyon ton oldu. Çin'in ikinci büyük petrol tedarikçisi 6,54 milyon tonla Suudi Arabistan. Rusya, yılın ilk 7 ayında Çin'e geçen yıla göre yüzde 4,4 artışla 48,45 milyon ton petrol sattı. Mart sonundan itibaren petrol fiyatında önemli indirim yapıldığı bildiriliyor. 

07.14: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yaptırımlar nedeniyle 1 Kasım'dan itibaren Rusya'dan petrol alamayacaklarını açıkladı. 

07.10: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Mariupol'de Ukraynalı esir askerlerin yargılanması halinde, Rusya ile müzakere yürütmelerinin mümkün olmayacağını söyledi. Zelenskiy, dünya liderleri ile konuştuğunu, 24 Ağustos'ta SSCB'den ayrılıp bağımsızlık ilanının 31. yıldönümünü (Bağımsızlık Günü) kutlayacaklarını, muhataplarını "Rusya'nın bu hafta için farklı bir saldırı planı olabileceği konusunda bilgilendirdiğini" söyledi.

06.41: Almanya'da muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birliği, Ukrayna operasyonu nedeniyle Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi verilmesinin yasaklanmasını teklif etti. 

06.38: Kommersant gazetesi, Alman ev aletleri üreticisi Bosch'un, St.Petersburg yakınlarındaki iki fabrikasını devretmek için müşteri arayışında olduğunu yazdı. 

06.32: Ortak Koordinasyon Merkezi, Ukrayna'dan bugün, toplam 30 bin 800 ton tahıl taşıyan iki geminin daha çıkışına izin verdi. 

06.29: Sevastopol Valisi Mihail Razvojayev, kentte pazar günü akşamı hava savunma sistemlerinin çalıştığını bildirdi. 

00.44: Önde gelen Batılı liderler, uzun bir aradan sonra online da olsa "Ukrayna zirvesi" yaptı. ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, telefon görüşmesinde öncelikle Ukrayna’daki Zaporojye nükleer santralinin güvenliği konusunu masaya yatırdıkları bildirildi. İngiltere Başbakanlık Ofisi "liderlerin Rusya'ya karşı Ukrayna'yı destekleme konusundaki kararlılıklarının ve taahhütlerine bağlılıklarının altını çizdiklerini" duyurdu. Ayrıca 2015 İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma çabaları da ele alındı.
 
21 Ağustos Pazar
 
20.36: Scholz, Ukrayna'daki çatışmaların patlak vermesinden önce Putin ile yaptığı görüşmede, "NATO'nun Moskova için bir tehdit oluşturmadığına ve Kiev'in ittifaka katılımının önümüzdeki 30 yıl içinde gerçekleşmeyeceğine dair güvence verdiğini" söyledi.
 
19.41: Alman hükümeti ilk kez, obüsler için tasarlanmış 255 adet uzun menzilli 155 mm Vulcano güdümlü topçu mermilerinin Ukrayna'ya teslimatını onayladı. Füzelerin menzili 80 kilometreyi buluyor.
 
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, eleştirileri haksız bularak "ülkesinin Ukrayna'ya yeterli silah sağladığını" söyledi. Gepard uçaksavar tankının Kiev'e teslimatlarının tamamlandığını söyleyen Scholz,  Cobra topçu radarı ve Iris-T hava savunma sisteminin teslimatının yakında planlandığını söyledi. D
 
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Berbock da, "Şu anda tek yol bu" diyerek Ukrayna'ya daha fazla silah tedarik edilmesini savundu.
 
12.28: Şoygu, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyon sırasında Kinjal hipersonik füzelerini üç kez kullandığını ve büz füzelerle önemli hedeflere saldırdığını bildirdi.
 
12.27:  Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rus uzmanların "karşı önlemler geliştirmek için" Ukrayna'da ele geçirilen Batı yapımı silahları incelediklerini söyledi.
 
09.38: Bazı ABD'li ve İngiliz politikacılar, "Zaporojye nükleer santraline kasıtlı bir saldırı ve müteakip bir radyasyon sızıntısı durumunda, NATO ülkeleri olayın bir sonucu olarak zarar göreceği için NATO'nun savaşa girmek zorunda kalacağı" uyarısında bulundu. İngiltere Avam Kamarası özel komitesi başkanı Tobias Ellwood, Ukrayna nükleer reaktörüne olası bir radyasyon sızıntısı ile herhangi bir kasıtlı hasar verilmesinin NATO toplu savunma anlaşmasının 5. Maddesinin ihlali olacağını söyledi. ABD Kongresi'nin temsilcileri Adam Kinzinger, böyle bir durumda 5. maddenin otomatik olarak yürürlüğe gireceğini savundu.
 
20 Ağustos Cumartesi
 
20.51: Ukrayna ordusunun Zaporojye nükleer santrali topraklarına ve Energodar banliyölerine bir topçu saldırısı başlattığı iddia edildi. Haberi RIA Novosti, şehir yetkililerine atıfta bulunularak duyurdu.
 
16.54: Bölgeden ayrıntıar gelmeye devam ediyor. Sputnik'in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Donbass ve diğer bölgelerdeki askeri yenilgilerin ardından Zelenskiy rejimi, Rus askerlerine ve sivil nüfusa karşı kimyasal maddeler kullanılan terör eylemlerine onay verdi. 31 Temmuz'da. Zaporojya bölgesindeki Vasilyevka yerleşim yerinde görevlerini icra eden Rus askerleri, ağır zehirlenme belirtileriyle askeri hastaneye kaldırıldı” ifadeleri kullanıldı. Yapılan incelemeler sonucunda askerlerin vücudunda botulinum toksini tip ‘B’ adlı zehirli maddeye rastlandığı, Petersburg'daki Savunma Bakanlığı Askeri Tıp Ana Araştırma ve Test Enstitüsü uzmanlarının ön teşhisi doğrulayan ek bir analiz yaptıkları ifade edildi. Ayrıca, Ukrayna'nın kimyasal terör eylemlerini doğrulayan belgelerin hazırlandığını, yakın bir zamanda Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) gönderileceği kaydedildi.
 
15.59: Rusya Savunma Bakanlığı, nükleer santralin bulunduğu Ukrayna'nın Zaporojye bölgesindeki Vasilyevka'da Rus ordusunda toplu zehirlenmeler yaşandığını duyurdu. Açıklamada, çok sayıda askeri toplu halde zehirlenerek hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Herson bölgesi yönetim başkanı Vladimir Saldo, konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü duyurdu. 
 
15.23: Kırım Cumhuriyeti'nin lideri Sergey Aksenov yaptığı açıklamasında, “Şu ana kadar hava savunma sistemleri Kırım üzerindeki tüm hedefleri başarıyla vurdu. Saldırı sonucunda herhangi bir can kaybı ve maddi hasar yok" ifadelerini kullandı.  Rus ordusunun belirlenen görevleri profesyonelce ve etkili bir şekilde yerine getirdiğine vurgu yapan Aksenov, vatandaşlara sakin olma ve yalnızca resmi bilgilere itibar etme çağrısı yaptı. Bugün sabah saatlerinde Karadeniz Filosu karargahına saldıran Ukrayna’ya ait  bir insansız hava aracı hava savunma sistemleri tarafından vurulmuştu.
 
12.47: Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'nin Harkov bölgesine bağlı  Andreyevka yerleşim bölgesinde yüksek hassasiyetli silahlarla Ukraynalı aşırı milliyetçi Kraken oluşumunun mevzilerine yönelik saldırısı sonucunda, 20’ye yakını Amerikan paralı askeri olmak üzere 100'den fazla militan öldürüldü” denildi. (Sputnik)
 
11.15: Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kiev rejiminin Ukrayna’da Rusya'ya karşı ilk defa Amerikan yapımı anti-radar füzeleri kullandığını bildirdi.
 
08.38: Sivastopol valisi Mihail Razvojayev, Karadeniz Filosu karargahının çatısına bir insansız hava aracının düştüğünü söyledi. Vali önce drone'nun vurulmadığını belirtti, daha sonra, dronun filo karargahının üzerinde vurulduğunu belirterek, “Çatıya düştü ve alev aldı. Saldırı başarısız oldu. Aferin çocuklar” diye yazdı. Vali, vatandaşlara önümüzdeki bir saat boyunca evde kalmalarını tavsiye etti. Sivastopol'de yaşanan son saldırılarn ardından getirilen "sarı terör tehdidi seviyesi" 29 Ağustos'a kadar uzatıldı.
 
09.34: Sputnik muhabirinin bildirdiğine göre, Ukrayna birlikleri Zaporijye Bölgesi'ndeki Melitopol şehrini hedef aldı. Kentte 4 patlama sesinin duyulduğu aktarıldı.
 
00.09: Rusya'nın devlet medya denetim kurumu Roskomnadzor, TikTok, Telegram, Zoom, Discord ve Pinterest'in, "Rusya yasalarını ihlal ettikleri" şekilde etiket kullanmalarını istedi.
 
00.08: Rusya'nın kontrolündeki Herson bölgesinde, hava savunma sistemlerinin Ukrayna birliklerinin Kahovskaya hidroelektrik santraline düzenlediği füze saldırısını püskürttüğü bildirildi. Kahovka bölgesi yönetimi başkanı Vladimir Leontiyev, "“Hidroelektrik santral alanına ateş açtılar. Hava savunma sistemi başarıyla çalıştı” dedi.
 
00.07: Politico, Yunan ve Güney Kıbrıs yetkililerine dayandırarak verdiği haberinde, bu iki ülkenin Ruslara turist vizesi verilmesinin yasaklanmasına karşı çıktığını yazdı. Haberde, Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı Daimi Sekreteri Cornelios Corneliou’nun "Bu yanlış yönde bir karar olur. Türk vatandaşları bile Kıbrıs makamlarından vize alıyor, dolayısıyla bu tedbirin Ruslar açısından bir değeri olduğunu düşünmüyoruz” şeklindeki sözlerine yer verildi.
 
00.05: Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi’nin Başkan Yardımcısı Oleg Yegorov, bugünkü basın toplantısında, “Nusra Cephesi terör örgütü militanları, kendini insani olarak gösteren Beyaz Miğferler örgütünün temsilcileriyle birlikte, Rus Hava ve Uzay Kuvvetleri’ni ve Suriye hükümet ordusunu sivil altyapıya ve meskun bölgelere gelişigüzel saldırılar düzenlemekle suçlamak amacıyla İdlib bölgesinin Eriha ve Cisr eş-Şugur yerleşimlerinde mizansen çekimler planlıyor” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
19 Ağustos Cuma
 
22.08:  ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya 775 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketi kararı aldı. 
 
22.05: Kırım'da akşam saatlerinde Ukrayna tarafından bir hava saldırısı alarmı üzerine hava savunma sistemleri bir kez daha harekete geçti. Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, kentin semalarında İHA görülmesi üzerine deniz kuvvetlerinin hava savunma füzelerini ateşlediğini ve "hedeflerin vurulduğunu" duyurdu. 
 
19.17: Kuzey Akım 1 üzerinden gaz sevkiyatının 3 gün durdurulacağı haberi üzerine Avrupa'da gaz fiyatı birkaç dakikada %7 arttı, 2 bin 700 dolara çıktı.
 
19.07: Rusya, Kuzey Akım 1'den minimum seviyeye düşürdüğü doğal gaz sevkiyatını 31 Ağustos'tan itibaren üç günlüğüne tamamen durduracağını açıkladı.
 
Gazprom, "Portovaya kompresör istasyonunda bulunan çalışan tek gaz kompresör ünitesi Trent 60'ın üç gün süreyle teknik bakıma alınacağımı ve gaz sevkiyatının durdurulacağını" duyurdu.
 
Açıklamada, "Teknik bakımın 2 Eylül'e kadar sürmesi planlanmıştır. Bu süre zarfında, Kuzey Akımı üzerinden gaz taşımacılığı askıya alınacaktır. Planlanan bakımların tamamlanması ve ünitende başka teknik arıza olmaması durumunda gaz taşımacılığı günlük 33 milyon metreküp seviyesine geri dönecek" denildi.
 
Rusya daha önce bir gaz türbininin bakım nedeniye devre dışı bırakılması nedeniyle bu hattan sevkiyatı "minimum düzeye" indirmişti. Siemens'in gaz türbini Kanada'da onarıldıktan sonra Almanya üzerinden Rusya'ya yollanmak istenmesine rağmen hala bu operasyon tamamlanamadı. Türbin Almanya'da bekletilirken Rusya iade için "yaptırımın kaldırılması" gerektiğini savunuyor, Almanya ise "Rusya'nın hala gerekli gümrük belgelerini yollamadığını ve türbini almakta gönülsüz davrandığını" iddia ediyor. 3 gün süreyle Kuzey Akım 1'in kapatılması sürecinde Avrupa ülkeleri sadece Ukrayna üzerinden transit gelen Rusya gazını alabilecek.
 
17.43: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile mayıs ayından beri ilk kez telefonda görüştü. Putin Ukrayna tarafının, Rus ordusunun denetiminde bulunan Zaporijya nükleer santraline saldırılar düzenlemesinin büyük ölçekli bir felaket yaşanmasına neden olacağı uyarısında bulundu. Kremlin'e göre devlet başkanları, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) bir misyonunun Zaporozhye Nükleer Santrali'ne "mümkün olan en kısa sürede gönderilmesinin önemine" dikkat çekti.
 
17.30: Rusya Federal Gümrük Servisi, şubat ayından bu yana ülkeden yasa dışı para çıkarma çabalarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 21 arttığını açıkladı.
 
17.29: Romanya Dışişleri Bakanlığı, ülkede görev yapan Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldıklarını duyurdu.
 
17.08: Kremlin'den yapılan açıklamaya göre bugün Fransa Başkanı Macron ile Rusya Başkanı Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede Zaporojye Nükleer Enerji Santrali ile ilgili gelişmelerin yanı sıra Yelenovka'da hayatını kaybeden Ukraynalı esirler konusunun gündeme geldiği bildirildi.
 
17.00: Vladimir Putin, Soçi'de Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev ile bir araya geldi. Liderler iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda geliştirilmesi yönünde mesajlar verdi.
 
16.43: Rusya'da iletişimi denetleyen devlet kurumu Roskomnadzor, arama motorlarını TikTok, Telegram, Zoom, Pinterest ve Discord servislerinin yasaları çiğnediğine dair ibare koymakla yükümlü kıldı. Roskomnadzor söz konusu servislerin Rus devletinden gelen içerik kaldırma talebini yanıtsız bıraktığı iddiasında.
 
16.33: TASS ajansı şubat ayından bu yana Ukrayna'dan Rusya'ya gelen sığınmacı sayısının 3,5 milyonu aştığını duyurdu.
 
16.30: Birleşimiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guiterres, Rusya'ya çağrıda bulunarak Zaporojye Nükleer Enerji Santrali'nin kapatılmamasını istedi.
 
16.25: Rusya Merkez Bankası hafta sonu için döviz kurlarını açıkladı. Dolar 59,13 ruble, euro 59,39 ruble.
 
15.56: Reuters ajansı, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın Endonezya'da düzenlenecek G20 zirvesinde Vladimir Putin'le görüşmek niyetinde olduğunu aktarıyor.
 
14.42: Rusya'da euro kuru yeniden 59 rublenin altına geriledi.
 
14.24: Kommersant, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın önümüzdeki hafta olağanüstü toplanacağını yazıyor. Habere göre, oturumda Zaporojye Nükleer Enerji Santrali etrafında yaşanan gelişmeler ele alınacak.
 
14.23: Rusya, Rus yanlısı Harkov Vilayet yönetiminin başına eski Krasnodar valisi Andrey Alekseyenko'yu atadı.
 
14.22: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı yetkilileri, yerli üreticilerin yangın söndürme ekipmanlarında kullanılan ithal abs plastik ürünlere erişimde güçlük yaşadığını açıkladı.
 
11.14: Rusya'da dolar kuru 57,7 rubleye geriledi. Böylece dolar temmuz sonundan bu yana ilk kez 58 ruble sınırının altını gördü.
 
11.13: Kazakistan şirketi ERG, Rus metalurji şirketi MMK'ya demir cevheri satışını tamamen durdurduklarını açıkladı. Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği, Türkiye'de de faaliyet gösteren MMK'nın ürünlerine ek gümrük vergisi kararı almıştı.
 
10.44: Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev: "Batı Rusya'yla açık silahlı çatışmaya hazırlanmaya devam ediyor. Japonya ise küresel Rus karşıtlığının liderliğine oynuyor."
 
10.24: Moskova'da Yahudi ajansı Sohnut'un kapatılması için açılan davada Rusya Adalet Bakanlığı uzlaşma teklifini reddetti. Bir sonraki duruşma 19 Eylül'de. 
 
09.42: Rusya Merkez Bankası, Rusya'da yerleşik gerçek kişilerin temettülerini yetkili bankaların yabancı şubelerine transfer edebilmelerine izin verdi. Üst limit 1 milyon dolar olarak açıklandı.
 
09.12: Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Avrupa Birliği ülkelerine çağrıda bulunarak Rusya vatandaşlarına verilmiş turistik Schengen vizelerinin derhal iptal edilmesini istedi.
 
09.00: Afgan yetkililer üzüm ve ilaç ham maddesi gibi ürünler karşılığında Rusya'dan petrol almayı planladıklarını açıkladı.
 
08.58: SWIFT, temmuz itibarıyla Rusya'nın uluslararası ödemelerde en çok Yuan kullanan üçüncü ülke olduğunu açıkladı.
 
07.37: Endonezya Devlet Başkanı Widodo, 15-16 Kasım'da Bali'de yapılacak G20 zirvesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in katılacağını söyledi.  Joko Widodo, "Çin lideri Cinping gelecek. Başkan Putin de geleceğini söyledi" dedi.
 
07.32: ABD'nin önde gelen haber portallarından Politico'ya göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre'ye "Rusya'yı terörizm sponsoru devlet olarak tanıyan bir yasa tasarısının Temsilciler Meclisi'nde değerlendirilmesinden endişe duyduğu" mesajını verdi ve bunun ciddi sorunlar yaratacağını bildirdi. Dışişleri, bu durumda ilk olarak Rusya'nın Ukrayna tahıl ihracatına verdiği izni kaldıracağı uyarısı yapıldı.
 
07.28: ‘Washington, Ukrayna ordusuna Kırım’daki hedefleri vurmak için ABD silahını kullanma izni verdi.’  Politico’ya konuşan ABD yönetiminden bir üst düzey yetkili, Washington’un, Ukrayna ordusuna sağladığı silahların Kırım’daki hedeflere yönelik kullanılmasına izin verdiğini ve bunu meşru müdafaa olarak gördüğünü belirtti. Yetkili, “Biz hedef seçmiyoruz. Elbette sağladığımız her şey meşru müdafaa içindir. Ukrayna toprakları içinde seçilen her bir hedef, tanımı gereği meşru müdafaa. Kırım, Ukrayna’dır” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
18 Ağustos Perşembe
 
21.59: Kırım resmi makamları, Kerç'teki hava savunma sistemlerinin saldırı tehdidi üzerine devreye girdiğini duyurdu. RBC'nın haberine göre yetkililer,  "Şehir ve köprü için bir tehlike yok" açıklamasını yaptı. Ukrayna, Kırım köprüsünü "öncelikli saldırı hedefi" olarak llan etmşti.
 
21.56: Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna sınırı yakınındaki Rusya'nın Belgorod Bölgesi'ndeki Timonovo köyü yakınlarında bir mühimmat deposunun alev aldığını, ölü veya yaralı olmadığını söyledi. Gladkov, "Timonovo ve Soloti köylerinin sakinleri güvenli bir mesafeye taliye ediliyor. Acil servis ve kurtarma ekipleri olay yerinde çalışıyor, yangının çıkış nedeni belirleniyor” diye yazdı. Timonovo köyü Ukrayna'nın Kharkiv ve Lugansk bölgeleriyle sınırdan yaklaşık 30 km uzaklıkta.
 
19.54: Zelenskiy, Türkiye'nin ve kişisel olarak Erdoğan'ın tahıl sevkiyatında öncü rol oynadığını belirterek, "Bu, küresel gıda krizinin üstesinden gelmeye yardımcı oldu" dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Lviv'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile düzenlenen üçlü basın toplantısında konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Guterres’i ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Zelenskiy, "Özellikle Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekledikleri için Sayın Guterres ile Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum." dedi.
 
Rusya'yı ülkesine saldırdığı için bir terör girişiminde bulunmakla suçlayan Zelenskiy, Erdoğan ile Guterres'in Ukrayna'da bulunmasının bu ülkede uluslararası hukukun yeniden tesis edilmesi açısından önemli olduğunun altını çizdi.
 
Üçlü görüşmede Ukrayna tahıl ihracatını ele aldıkları bilgisini paylaşan Zelenskiy, "Tahıl koridoru anlaşması küresel gıda krizinin önlenmesi açısından çok önemli." dedi.
 
Küresel gıda güvenliğin sağlanması için tahıl koridoru kapsamında varılan anlaşmanın sorunsuz yürütülmesi ve tahıl ihracatının artırılması için taraflar olarak ortak çalışmalara devam edileceğini aktaran Zelenskiy, "Bizim ülkemiz gıda garantörü olmak için her zaman hazır." diye konuştu.
 
Rus güçlerini, kontrol sağladıkları Ukrayna topraklarından tahıl çalmakla suçlayan Zelenskiy, tarafları Rusya'nın bu izinsiz eylemine tepki göstermeye çağırdı.
 
Görüşmede, Zaporijya Nükleer Santrali konusundaki son gelişmeleri değerlendirdiklerini belirten Zelenskiy, Rusya'yı söz konusu santrale yönelik şantaj girişimleri düzenlemekle suçladı.
 
Nükleer güvenliğin tüm dünya için son derece önemli olduğuna dikkati çeken Zelenskiy, "Rusya herhangi bir koşul koymadan Zaporijya Nükleer Santrali'nden askeri birlikleri derhal çekmelidir. Aynı zamanda tüm saldırılara ve provokasyonlara son vermelidir." dedi.
 
Rus güçlerinin Ukraynalı esir askerlere karşı insan hakları ihlalinde bulunduğunu savunan Zelenskiy, 29 Temmuz'da Donbas'ta Rus askerlerin kontrol ettiği bölgede Ukraynalı esirlerin kaldığı Olenivka cezaevini Rusların bombaladığını anımsattı. Zelenskiy, Guterres ile bu konuyu soruşturacak BM ekibinin olay yerine gönderilmesi konusunda anlaştıklarını aktardı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye-Ukrayna arasındaki iş birliği konularını etraflıca ele aldıklarını kaydeden Zelenskiy, "Özelikle bu savaştan sonra Ukrayna'nın yeniden inşası üzerine konuştuk. Bu bağlamda özelikle Harkiv şehri ve Harkiv bölgesindeki imar çalışmalarını himayesine aldığı için Türkiye'ye özelikle teşekkür etmek istiyorum." şeklinde konuştu.
 
Bugün, Türkiye ile Ukrayna altyapı bakanlıkları arasında Ukrayna'nın yeniden imarı konusunu içeren bir muhtıranın imzalandığını ifade eden Zelenskiy, "Amaçlarımızın hayata geçirilmesi, hem Ukrayna'yı hem Türkiye Cumhuriyeti'ni daha güçlü yapar." dedi.
 
Rusya ile Ukrayna arasında bir barış diyaloğu olasılığı konusuna da değinen Zelenskiy, Rusya'ya güvenmediklerini, Rusya'nın her gün Ukrayna şehirlerine saldırı düzenlemeye devam ettiğini ifade ederek, "Barış görüşmelerinin başlaması için Rusya'nın önce işgal ettiği toprakları terk etmesi gerekiyor. Sonrasında bakarız." dedi.
 
19.22: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, "Ara bulucu rolünü oynamaya hazırız. Sayın Putin ile Rusya tarafıyla da bugünkü bütün görüşmelerimizin neticesini değerlendirmeye devam edeceğiz" dedi
 
Erdoğan, Lviv'deki 3'lü zirve sonrası ortak basın toplantısında şunları söyledi:
 
"İş birliğimizi, dayanışmamızı mevcut şartlar altında ilerletme imkanlarını ele aldık. Tabii yaklaşık 6 aydır devam eden savaş, görüşmelerimizin ana konusunu teşkil etti. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizi bu vesileyle bir kez daha vurguladık.
 
Yaşanan can kayıplarından duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha ifade ettik. Dün gece Harkiv’de bir yurda yönelik gerçekleştirilen 9 sivilin öldüğü, 35 kişinin yaralandığı füze saldırısı için de ülkemiz ve milletimiz adına taziyelerimi ilettim.
 
Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Türkiye olarak bir taraftan çatışmaların diplomatik çözümle sona ermesi için çaba harcarken diğer taraftan da Ukraynalı dostlarımızın yanında olduk ve olmaya da devam ediyoruz.
 
Savaşın başından bu yana Ukrayna halkının acil insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 98 tırlık insani yardım malzemesi sevk ettik.
 
325 bine yakın Ukraynalıya geçici olarak ülkemizde ev sahipliği yaptık. Ukrayna’daki şartlar normale dönünceye kadar misafir etmek üzere 1099 yetim ve 408 refakatçisinden oluşan toplam 1507 kişiyi ülkemizde kabul ettik.
 
Görüşmemizde savaşın Ukrayna’da sebep olduğu fiziki yıkımın boyutlarını da ele aldık. Bugüne kadar olduğu gibi Ukrayna’nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğimizi Sayın Zelenskiy ile paylaştık.
 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Guterres’in de katılımıyla gerçekleştirdiğimiz 3’lü görüşmenin odak noktasını savaşın ne şekilde nihayete erdirilebileceği oluşturdu.
 
Malumunuz bundan daha 1 ay önce BM, Ukrayna, Rusya ve Türkiye olarak tarihi nitelikte bir ortak çalışma örneğini sergiledik. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde dünya piyasalarına ihracını mümkün kılan İstanbul Mutabakatı’nın olumlu yansımalarını sadece Ukrayna değil tüm dünya hissetmeye başladı.
 
Mutabakatın uygulamaya konduğu 1 Ağustos’tan bu yana toplam 25 gemi yaklaşık 625 bin ton Ukrayna tahılını dünya pazarlarına ulaştırdık, ulaştırıyoruz.
 
Bugünkü temaslarımızda mevcut mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi için atılabilecek adımlar üzerinde durduk. 3’lü görüşmemizde ayrıca İstanbul Mutabakatı’nın oluşturduğu müspet havanın kalıcı barışa tahvil edilmesi imkanlarını da değerlendirdik.Diplomatik sürecin canlandırılması için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğine özellikle işaret ettim. Şahsen savaşın en nihayetinde müzakere masasında sonuçlanacağına olan inancımı muhafaza ediyorum. Esasen Sayın Zelenskiy ve Sayın Guterres de aynı fikirdeler. Tüm mesele müzakere masasına giden en kısa ve adil yolu tespit etmektir.
 
Mart ayında İstanbul’da şekillenen parametreler üzerinden müzakerelerin canlandırılmasının imkan dahilinde olduğuna inanıyorum. Bu hedefe yönelik olarak her türlü desteği vermeye tekrar kolaylaştırıcı veya ara bulucu rolünü oynamaya hazırız.Tabii görüşmemizde savaş esirlerinin mübadelesi konusunu ve bu konudaki girişimlerimizi ele aldık, bu konuyu önemsediğimizi de ayrıca ifade etmek istiyorum. İnanıyorum ki şu anda burayı takip edenler, 'Acaba bu esirlerin mübadelesi ne oldu' sorusunu da cevaplamaya çalışıyor. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Putin ile Rusya tarafıyla da bugünkü bütün görüşmelerimizin neticesini değerlendirmeye devam edeceğiz."
 
 
18.33:  Amerikan-Avustralya ambalaj şirketi Amcor, 2023 yılının ikinci yarısında tamamlama hedefiyle Rusya'daki üç fabrikasını satışa çıkardığını duyurdu.
 
18.25: Erdoğan-Zelenskiy görüşmesinin ardından, "savaş nedeni ile tahrip olan Ukrayna altyapısının yeniden inşası için iki ülke arasında antlaşma imzalandığı" bildirildi.
 
 
18.22: Zelenskiy, Erdoğan ile yaptığı görüşmede gıda anlaşması, Zaporojye nükleer santrali çevresindeki durum ve askeri işbirliğini ele aldıklarını söyledi. Zelenskiy, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, bu bilgiyi paylaştı.
 
18.18: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasındaki zirve sona erdi. Potoçki Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen üçlü zirve, 40 dakika sürdü.
 
17.32: Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkan Yardımcısı Ivan Neçayev, "Rus birlikleri geri çekilerek Zaporojye nükleer santralinin çevresinde askerden arındırılmış bir bölge oluşturulması" önerisini  kabul edilemez bulduklarını söyledi. Neçayev, "Böyle bir adım  santrali daha da savunmasız hale getirecektir" dedi. Neçayev, Moskova'nın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan uzmanların nükleer santrali ziyaret etmesini beklediğini  ve bunun "çok yakın bir gelecekte" gerçekleşmesini umduğunu da sözlerine ekledi.
 
17.31: Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Avrupa Birliği (AB) düzeyinde ortak bir karar alınmamasına rağmen Rusya vatandaşlarına turist vizesi verilmesine kısıtlama getirmeye hazır olduklarını söyledi. TV2 kanalına röportaj veren Kofod, "Ortak bir çözüm üzerinde mutabık kalamazsak Danimarka olarak Ruslara verilen turist vizelerinin sayısını daha da azaltacak kısıtlamalar getirme olasılığını değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı. Kofod, "Artık Rusların tatillerini Avrupa'da geçirmelerine izin verilmemeli. AB üye ülkelerinin geri kalanının bunu desteklemesini umuyoruz" diye konuştu. (Sputnik)
 
17.22: Danimarka, ülkenin donanmasını güçlendirmek için 6 milyar dolar bütçe ayırma kararı aldı.
 
17.19: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının sona ermesinden sonra Batı'nın eskisinden daha zayıf olacağını savunarak, "Bu savaşın, Batı'nın egemenliğini açık bir şekilde sona erdirmesi ihtimali yüksek" dedi. Alman Tichys Einblick ile yaptığı röportajda Orban, Batılı ülkelerin Ukrayna'daki savaşı askeri yollarla kazanamayacaklarını, Rusya'ya karşı yaptırımların ise istikrarı hiçbir şekilde sağlayamayacağını iddia etti. Yaptırımların Avrupa'ya çok büyük zarar verdiğini savunan Orban, "Savaştan sadece kendi enerji kaynaklarına sahip olanlar kazanıyor.  Ruslar para kazanıyor. AB'nin Rusya'dan yaptığı ithalat dörtte bir oranında düştü, ancak Gazprom'un gelirleri iki katına çıktı. Daha önce Araplara bağımlı olan Çinliler kazandı. Ve elbette, büyük Amerikan şirketleri de durumdan faydalanıyor” dedi.
 
17.15: Erdoğan ile ikili görüşmenin ardından Zelenskiy, BM Genel Sekretereri Guterres ile bir araya geldi.  Zelenskiy, tahıl anlaşması konusunda koordinasyonu sürdürme konusunda anlaştıklarını söyledi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bir araya geldi. Üçlü görüşmenin ardından basın açıklaması bekleniyor.
 
15.53: Erdoğan-Zelenskiy görüşmsi devam ediyor. Polonya Rzeszow Havaalanı'na iniş yapan Erdoğan, karayolu ile Lviv (Lvov) kentine geçmişti. Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da eşlik ediyor.
 
15.19: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lvov'daki Potoçki Sarayı'nda Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir araya geldi.
 
 
14.41: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman hükümetinin gaz tüketimindeki KDV'yi 31 Mart 2024'e kadar geçici olarak % 19'dan % 7'ye düşürmeye karar verdiğini açıkladı.
 
14.37: Moskova Borsası'nda yuan cinsinden işlemlerin hacmi, ilk kez dolar hacmini (25 milyar ruble) aşarak 26,3 milyar rubleye ulaştı. Moskova saatiyle 13:03'te dolar 1,05 ruble kaybettikten sonra 59,7 ruble seviyesinde işlem görüyordu. Euro ise 60,4 ruble seviyesindydi. Ruble karşısındaki yuan döviz kuru, ticaretin açılışından bu yana 0,12 ruble değer kaybederek 8,77 ruble  olarak gerçekleşti. 6 Temmuz'da Moskova Borsasında yuan işlemlerinin cirosu euronunkini aşmıştı. 
 
14.27: Rusya Savunma Bakanlığı, "Kinjal" (Hançer) hipersonik füzelere sahip üç MiG-31'in Kaliningrad bölgesine konuşlandırıldığını duyurdu. Bakanlık açıklamasında, "Bugün, ek stratejik caydırıcı önlemlerin uygulanmasının bir parçası olarak, Kinjal hipersonik füzelerine sahip üç MiG-31i uçağı Kaliningrad bölgesindeki Çkalovsk havaalanına nakledildi" denildi. MiG'lerin günün her saati muharebe görevinde olacağı belirtildi.
 
Wikipedia'daki bilgilere göre, saatte 12 bin kilometre hızla yol alan Kh-47M2 Kinjal, Rusya'nın nükleer kapasiteli hipersonik aero-balistik havadan karaya füzesi. 2 bin kilometreden fazla menzile sahip. Hem konvansiyonel hem de nükleer savaş başlıklarını taşıyabiliyor, Tu-22M3 bombardıman uçaklarından veya MiG-31K uçaklarından fırlatılabiliyor. Füzenin ilk olarak Ukrayna operasyonunda kullanıldığı bildirilmişti.
 
14.24: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lvov'a geldi. Sosyal medyada Erdoğan'ın makam aracının Lvov caddelerinden geçiş görüntüleri yayınlandı:
 
 
14.02: Ukrayna'dan bazı yerel haber kaynakları, Erdoğan-Zelenskiy-Guterres zirvesinin yapılacağı Lvov'da kimliği belirsiz kişilerin telefonla çok sayıda bomba ihbarında bulunduklarını duyurdu. Lvov yerel meclisi üyesi İgor Zinkeviç, pazar yeri, tren istasyonu ve bazı büyük marketler için bomba ihbarı yapıldığını, çok sayıda kişinin tahliye edildiğini belirtti. Yerel medya, şehirdeki Krakov ve Vinnikovsky pazarlarının, Magnus alışveriş merkezinin ve tren istasyonunun boşlatıldığını, özellikle tren istasyonunda yoğun önlemler alındığını yazdı.
 
13.34: Ruble dolar ve euro karşısında yeniden güçlenmeye başladı. Moskova borsasında dolar kuru, 8 Ağustos'tan beri ilk kez 60 rublenin altına düştü. Şu dakikalarda bankalar arası işlemlerde dolar 59,50 rubleden, euro 60,28 rubleden işlem görüyor. İki para birimi karşısında da ruble yarım günde yüzde 2'den fazla prim yaptı. Enflasyondaki düşüşün sürmesi de rubleyi güçlendirirken, çoğu uzman hala hükümetin dolar kurunun 70-80 ruble arasında olmasını tercih edeceğini savunuyor.
 
12.04:  TRT, Türkiye'den hareket eden Erdoğan'ın Polonya'dan Moskova saatiyle 14:30'da Lvov'a ulaşacağını bildirdi.  Erdoğan'ı taşıyan uçak Polonya'nın Rzeszow kentine hareket etti. Erdoğan, Rzeszow'dan karayoluyla Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentine geçecek. Erdoğan'ın programında Liyaçkiv Mezarlığı'nda anıt mezara çiçek bırakılmasının ardından önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ikili sonra da Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'le üçlü görüşme var. Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres ortak basın toplantısı da düzenleyecek. Müzakerelerin Moskova saatiyle 17:00'ye kadar tamamlanması gerekiyor.
 
12.13:  Rusya Savunma Bakanlığı'nın tahminine göre, Zaporojye nükleer santralinde bir kaza olması durumunda, radyoaktif maddeler Polonya, Almanya ve Slovakya'yı etkileyecek.
 
10.24: Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR, Finlandiya'nın Rusya vatandaşlarının Schengen vizesi alma süresini 4-5 aya çıkaracağını iddia etti. 
 
10.23: Rusya Savunma Bakanlığı, Harkov'da yabancı paralı askerlerin üssüne yapılan füze saldırısında 90'dan fazla militanın öldürüldüğünü açıkladı.
 
10.22:  Moskova Borsası'nın açılışında dolar 60.80 ruble'ye yükselirken, euro kuru 61.65 ruble'ye geriledi.
 
10.20:  Amerikan haber portalı Politico, ismi açıklanmayan bir ABD'li yetkiliye atıfta bulunarak, "Washington yönetiminin, Rusya'ya daha da yakınlaşması halinde ABD şirketlerinin Türkiye'den ayrılmasını talep edeceğini" iddia etti. (Kommersant)
 
10.17: Rusya Savunma Bakanlığı, yarın  Zaporojye nükleer santralinde olası bir provokasyon konusunda uyardı. Bakanlık Sözcüsü Igor Konaşenkov, 19 Ağustos'ta BM Genel Sekreteri'nin Kiev'i ziyareti sırasında, Ukrayna ordusunun Nikopol kentindeki mevzilerinden santrale saldırmayı planladığını iddia etti. Konaşenkov, "Rus tarafının bu provokasyon sonrası teknolojik felaketten sorumlu tutulacağını" savundu. 
 
10.16: Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.20 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0.2 artarak 93.82 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 88.17 dolardan alıcı buldu. ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ülkedeki ticari ham petrol stokları geçen hafta yaklaşık 7 milyon 100 bin varil azalarak 425 milyon varile geriledi. Piyasa beklentisi stokların yaklaşık 117 bin varil azalacağı yönündeydi. Stoklarda beklentilerin üzerinde gerçekleşen düşüş, talebin yüksek seyrettiği algısı yaratarak fiyatları destekledi. (Sputnik)
 
08.02: Dün Ukrayna'nın Harkov şehrinde bir yurt binasına düşen füzenin yedi kişinin ölümüne neden olduğu iddia edildi.
 
07.58: Reuters'in haberine göre "Batılı ülkeler, diğer ülkelerin desteğinin düşük olacağı korkusuyla BM'de Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar önermeyi bıraktı". Habere göre, artan sayıda devlet Rusya'yı alenen eleştirmeyi reddediyor. BM Üniversitesi araştırmacısı Richard Gowan'a göre, zaman içinde Rusya'yı “cezalandırmanın makul yollarını” bulmak giderek zorlaşıyor. Üst düzey bir diplomat, daha fazla yaptırımın ancak Rusya tarafından "kırmızı çizgi" aşılırsa mümkün olduğunu söyledi. Bu arada Kiel Enstitüsü araştırma direktörü Christoph Trebesh'e göre, Avrupa'nın Kiev'e askeri yardım taahhütlerinde Nisan ayının sonundan bu yana düşüş eğilimi var.
 
07.55: Sadece 12 Ağustos Cuma günü Moskova, Kazan ve St. Petersburg’dan toplam 43 uçak İstanbul, Antalya, Alanya, Dalaman ve Bodrum havaalanlarına yolcu taşıdı. Cumartesi bu rakam 45, pazar ve pazartesi 52 oldu. 12 Ağustos’ta İstanbul, Antalya, Bodrum, Dalaman ve Ankara’daki havalimanlarından Moskova, Kazan ve St. Petersburg’a toplam 24 uçak havalandı. 13 Ağustos’ta bu rakam 29’a yükseldi. 4 günde Rusya ve Türkiye arasında toplam 303 uçuş gerçekleştirdi. (Selenay Yağcı, Dünya gazetesi)
 
07.43: Zelenskiy'nin savunma danışmanı Aleksey Aristoviç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri António Guterres'in bugün Lvov'da yapılacak 3'lü zirvede, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'yi "ateşkese ikna etmeye çalışabileceklerini" söyledi. Aristoviç, "Ayrıca Zelenskiy'i Rusya'ya taviz vermeye ikna etmeye de çalışabilir" dedi. Savaşın başından beri Youtube'da yaptığı analizleri ile de geniş bir takipçi kitlesi toplayan Aristoviç'e göre,  Türk lider ve BM genel sekreteri, Lvov'da yapılacak toplantı sırasında Ukrayna liderine "diplomatik bir anlaşmayı kabul etmesini ve kurtarılan toprakları ele geçirme planlarından vazgeçmesini" teklif edebilir. Ancak askeri danışman, "Ancak onun (Zelenskiy) vereceği yanıtı tekrar etmekten bile korkuyorum" diyerek Zelenskiy'nin geri adım atmayacağını ve bu teklifleri reddedeceği görüşünü dile getirdi.
 
Bugünkü zirvenin ardından yarın BM Genel Sekreteri Guterres, Karadeniz üzerinden gıda ihracatı anlaşması kapsamındaki üç limandan birini ziyaret edeceği Odessa'ya geçecek. 
 
07.33: ABD ve Avrupa ülkeleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni 24 Ağustos'ta Ukrayna ile ilgili toplantıya çağırdı. Toplantının konusunun Rusya'nın Ukrayna'daki altı aylık özel askeri operasyonu olduğu, BM Genel Sekreteri António Guterres'in bugün başlayan Ukrayna ziyaretinin sonuçlarının tartışılacağı bildiriliyor. 
 
07.32: Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, yaptırımlar uygulamaya konduktan sonra Rus ekonomisinin çökeceği yönündeki beklentilerin haklı çıkmadığını belirtti. Rusya’ya yönelik getirilen ilk 3 yaptırım paketinin ardından uzmanların Rus ekonomisinin yüzde 12.4 küçüleceği tahmininde bulunduğunu anımsatan Duma Başkanı, şu anda altın yaptırım dalgasının ardından tahminlerin yüzde 4.7’ye gerilediğini belirtti. Duma Başkanı, “Yaptırımlar etkisiz çıktı, Rusya ekonomisine Washington ve Brüksel’in beklediği zararı vermedi, bumerang gibi dönüp ABD ve Avrupa Birliği’ni vurdu” diye kaydetti. (Sputnik)
 
07.30: Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Lviv’de BM Genel Sekreteri Guterres ve Ukrayna lideri Zelenski ile bir görüşme yapacak. Zirvede BM ve Türkiye arabuluculuğunda yapılan tahıl anlaşmasının devamı olarak bir ateşkesin sağlanması, Zelenski ve Putin’in bir araya getirilmesi önemli başlıklar arasında olacak. 22 Temmuz tarihli tahıl koridoru anlaşması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Ağustos’ta Soçi’de Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşmesi sonrası Lviv’de gerçekleşecek üçlü zirve büyük ilgi çekiyor. Polonya sınırına yakın Lviv kentinde yapılacak görüşmede ‘tahıl anlaşması’nın Rusya ile Ukrayna arasında süren savaşı sonlandırmak için de model olarak ele alınması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna’ya günübirlik ziyaretinin siyasi ağırlıklı ve savaşı sonlandırma amacı taşıdığı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı duyurusunda da ifade edildi. Ziyaret öncesi yapılan açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımızın Ukraynalı mevkidaşıyla yapacakları görüşmelerde stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm açılarıyla değerlendirilecek. Ziyaret sırasında ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Volodimir Zelenski ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres’in katılımıyla üçlü bir görüşme gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Söz konusu görüşmede Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın Ukrayna-Rusya savaşının diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar da ele alınacaktır” dendi. BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric de açıklama yaparak zirvede ana başlıkların Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi, Zaparojye nükleer santralının güvenlik durumu ve tahıl anlaşmasının işleyişi olduğunu belirtti. 
 
07.28: Dünyanın en büyük fonu olan ve 1,3 trilyon dolar büyüklüğe sahip Norveç Varlık Fonu, Rusya’nın Ukrayna operasyonu piyasalarda dalgalanmayı artırması, yükselen enflasyon ve faizlerin artmasıyla yılın ilk yarısında zarar etti. Oslo merkezli fondan yapılan açıklamada, haziran ayında sona eren yılın ilk 6 ayında 174 milyar dolar zarar edildi. Fon yatırımlarının büyük kısmının bulunduğu hisse senetlerinde yüzde 17’lik bir kayıp yaşarken sabit gelirli varlıklarda yüzde 9.3’lük düşüş yaşadı. Fonun halka açık olmayan gayrimenkul varlıkları yüzde 7.1 değer kazansa da bu varlıklar toplam yatırımların yüzde 3’ünü oluşturuyor.
 
17 Ağustos Çarşamba

23.11: Rusya ile Gürcistan arasındaki Vladikavkaz Sınır Kapısı'nda oluşan tır kuyruğunun kilometrelerce uzunluğa ulaştığı bildiriliyor. Bazı Türk tırlarının 35 gündür Rusya'dan çıkış yapamadığı bildirildi. (Dünya)

23.03: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, The Washington Post’a verdiği demeçte, CIA'nın ocak ayında "Rusya’nın Ukrayna’ya gireceği" yolunda uyardığını, ama bu bilgiyi halkla paylaşmadıklarnı açıkladı. Zelenskiy bunun gerekçesini, "Halkla paylaşsaydık insanlar kaçardı, Rusya'nın işi kolaylaşırdı, Ruslar saldırdığı anda bizi üç gün içinde ele geçirirlerdi” diye açıkladı.

23.01: Zaporojye bölgesindeki askeri-sivil idarenin temsilcilerinden Vladimir Rogov, Ukrayna birliklerinin Zaporojye Nükleer Santrali bölgesine ateş açtığını bildirdi. Sputnik’e konuşan Rogov, "Zaporojye Nükleer Santrali'nin bulunduğu bölgeye en az 6 mermi ateşlendiği kaydedildi. Olayda can kaybı ya da yaralanmalarla ilgili bir bilgi iletilmedi. Nükleer santrale herhangi bir isabet olmadı. Santral her zamanki rejimde çalışmaya devam ediyor” dedi.

20.40: Ukrayna'nın Batı şehirlerinden Lvov'da (Lviv) yarın yapıacak üçlü zirve için ilk olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bölgeye geldi. Polonya'dan trenle gelen BM Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yarın görüşecek. Yarınki zirvede iki lider, Antonio Guterres'in de katılımıyla 3'lü bir görüşme yapılacak. Zirvede, Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihraç edilmesi ve Ukrayna-Rusya savaşını diplomatik yollarla sona erdirilmesi çabaları da masaya yatırılacak.

19.24: Rusya istatistik kurumu Rosstat, 9-15 Ağustos tarihleri ​​arasında Rusya'da deflasyonu %0.13 olarak açıkladı. Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ise, 15 Ağustos itibariyle ülkedeki yıllık enflasyonu % 14,87 olarak tahmin ediyor.

19.21: Financial Times (FT)vgazetesi, Avrupa bankalarının Rus tahvillerinin ticaretine yeniden başladığını aktardı. Gazetede yayınlanan makalede, Ukrayna'da yürütülen özel askeri operasyon nedeniyle Batı’nın Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların bir parçası olarak ABD'li yatırımcılara ikincil piyasada Rus menkul kıymetlerini satın almalarının yasaklanmasının ardından haziran ayında Rus tahvillerinin uluslararası pazarının ‘donduğu’ belirtildi. ABD'de yaptırımların takibinden sorumlu hazinenin yabancı varlıklarını izleme ofisinin, bankaların Rus tahvilleri olan yatırımcıların bunlardan kurtulmalarına yardımcı olması için 22 Temmuz’da üç aylık bir pencere açtığı kaydedildi. (Sputnik)

17.07: RIA Novosti Kırım ajansı, Sivastopol'daki Karadeniz Filosu komutanının Başkan Putin tarafından değiştirildiğini duyurdu. RBC ise, haberin resmi makamlarca henüz doğrulanmadığını yazdı. İlk habere göre  Putin'in emriyle, bu göreve Koramiral Viktor Sokolov atandı. Resmi olarak, Karadeniz Filosu henüz bu bilgi hakkında yorum yapmadı. Karadeniz Filosunun eski komutanı Amiral Igor Osipov, 3 Mayıs 2019'dan beri bu görevi yürütüyordu. Ajansa konuşan bir kaynak, “Rusya Federasyonu'nun özel bir askeri operasyonu olduğu dönemde hiç kimsenin bu tür atamaları kamuya açıklama zorunluluğu yoktur. Bu normal" dedi. Öte yandan RBC'nın teyit etmek için aradığı Karadeniz filosunun bilgi-destek biriminin, "başkomutan değişikliğiyle ilgili bilgileri yalanladığı ve dedikodulara inanmamalarını tavsiye ettiği" ve şu yorumu yaptığı açıklandı: "Dedikoduya inanmayın. Atama kararı alınırsa resmi olarak açıklanacak.”

Rus ordusunun Karadeniz filosunun "amiral gemisi" sayılan Moskva kruvazörü, askeri operasyon sırasında Ukrayna'nın roket saldırısında 15 nisanda batmıştı.

17.06: Danimarkalı alkollü içki üreticisi Carlsberg Group, faaliyet raporunda 2022'nin ilk yarısında Rusya pazarından çekilmesinin ardından diğer ülkelerdeki satışlarda artış yaşanmasına rağmen 630 milyon dolar zarar ettiğini duyurdu. (Sputnik)

17.05: Çin Savunma Bakanlığı, Hindistan, Belarus ve Tacikistan'ın da katılacağı ortak tatbikat için Rusya'ya asker göndereceklerini duyurdu.

13.44: Japonya, Rusya'dan haziran ayında sıfırladığı petrol ithalatına temmuz ayında yeniden başlarken, iki ülke arasındaki ticaret açığı yüzde 155 arttı. Japonya Maliye Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre Rusya'dan yapılan petrol ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65.4 azaldı. Aynı zamanda, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı hacmi geçen yıla göre yüzde 26.1, kömür ithalatı da yüzde 40.1 azaldı.  Bununla beraber Ortadoğu'dan petrol alımını da artıran Japonya'nın temmuz ayında toplam petrol ithalatı yüzde 3.8 olarak kaydedildi. (Sputnik)

13.42: Alman hükümeti: "Rusya'dan gelen arzın tamamen durması halinde Almanya'daki doğal gaz rezervleri 3 aydan daha kısa bir süre için yeterli olacak."

13.41:  BM Mülteciler Yüksek Komiserliği: "24 Şubat'tan bu yana 10.887.022 kişi çatışmalar nedeniyle Ukrayna'yı terk etti. Bunlardan 6.385.576 kişi Avrupa ülkelerine gitti, 4.741.824 kişi ülkelerine geri döndü."

11.17: Bu yılın ilk yarısında, Rusya'ya 10 bin ruble ve daha düşük değerdeki akıllı telefonların girişi geçen yılın aynı dönemine göre % 56 azalarak 2,7 milyon adede geriledi.

11.12: Moldova'nın devlet doğal gaz şirketi Moldovagaz, Gazprom'dan ağustos ve eylül ayları için vadesi gelen ödemelerin yıl sonuna dek ertelemesini istedi. Gazprom ve Moldovagaz, uzun müzakerelerin ardından 29 Ekim 2021'de gaz tedarik sözleşmesini beş yıllık bir süre için uzatmıştı. Gazprom, Moldova'daki ekonomik durumu göz önünde bulundurarak, sözleşmenin Moldova tarafının şartlarına uygun olarak imzalandığını, ancak bunun ödemelerin tamamının vadesine yapılmasına bağlı olduğunu açıklamıştı.

11.10: Zelenskiy'in savunma danışmanı Aleksey Arestoviç, Ukraynalıları "Ruslara karşı nefret nedeniyle" eleştirdi. Arestoviç, "Nüansları anlamak çok zor, herkesten nefret etmek ve inkar etmek çok daha kolay. Oysa akıllı olan müttefikler arar, aptallar arkadaşlarını da uzağa iter" dedi.

11.04: Kırım'ın Cankoy kasabası başkanı Inna Fedorenko, bir mühimmat deposunda dün sabotaj sonucu başlayan patlamaların sona erdiğini söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı'na göre, Kırım'ın Maiskoye köyü yakınlarındaki bir askeri birimde, çitle çevrili bir mühimmat deposunda meydana gelen patlamada, elektrik hatları, enerji santralleri, demiryolu rayları ve konut binaları da dahil olmak üzere birçok sivil tesiste hasar meydana geldi.

11.02: DPA ajansına konuşan Siemens Energy'nin bir temsilcisi, Kuzey Akım 1 boru hattının Kanada'da onarılan gaz türbininin, çalışmaya hazır olmasına rağmen Rusya'dan alım talebi gelmediği için halen Mulheim'de (Almanya) bekletildiğini söyledi.

11.01: Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Rusya vatandaşları 2022'nin ilk yedi ayında Antalya'da 6 bin 877 konut satın aldı. 

11.00: Türkiye Savunma Bakanlığı, tarım ürünleri yüklü dört gemi bu sabah Ukrayna'nın Odessa ve Çernomorsk limanlarından ayrıldığını duyurdu.  

10.58: Avrupa'daki yeraltı depolama tesislerindeki gaz rezervlerinin seviyesi % 75'i aştı.

10.09: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin davetlisi olarak 18 Ağustos perşembe günü (yarın) Ukrayna'nın batısındaki Lvov şehrine günübirlik bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Burada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de katılımıyla 3'lü bir görüşme yapılacak. Zirvede, Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihraç edilmesi ve Ukrayna-Rusya savaşını diplomatik yollarla sona erdirilmesi çabaları da masaya yatırılacak.

08.54: Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 37.6, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.9 azalarak 93 bin 902 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.4 azalarak 3 bin 939'e düştü. Toplam konut satışları içinde yabancıların payı yüzde 4.2’ye geriledi, Antalya’nın İstanbul’u geçmesi dikkat çekti. Yabancıların konut aldığı iller sıralamasında ilk sırayı bin 421 konut satışı ile Antalya aldı. Türkiye’den ev alan yabancılar arasında Rusya temmuzda bin 28 konut ile ilk sırada. Onları 431 konut ile İran, 380 konut ile Irak vatandaşları izledi. Yılın ilk 7 ayında ise yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57.4 artarak 39 bin 322’ye çıktı. (Hürriyet)

08.47: Rusya'nın Türkiye'ye ikinci parti S-400 satışı iddialarının yeniden gündeme gelmesi üzerine ABD’den ilk yorum geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin Rusya ile savunma sanayi konusunda daha fazla iş birliği yapmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Price, Ukrayna'daki son durumu hatırlatarak, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı haksız savaşında bütün ülkelerin Rusya’nın savunma sanayi ile ticaret yapmaktan kaçınması, her zaman olduğundan çok daha fazla hayati bir önem taşıyor” dedi. Price çıkan haberlere rağmen bu konuda yeni bir gelişmeden haberdar olmadıklarını söyledi. Defense News’e konuşan Türk kaynaklar ise Rusya ile, ikinci S-400 sistemlerinin parçalarının Türkiye’de üretilmesi konusunda anlaşma sağlanabileceğini söylediler.

08.41: Rusya'da devletin resmi yayın organı Rossiyskaya Gazeta'ya konuşan politika uzmanı İvan Starodubtsev, "ABD ve AB'nin Rusya yüzünden Türkiye'ye yaptırım uygulamasının az bir ihtimal olduğunu, tersine Rusya ile Türkiye arasında olumlu gelişen ilişkilerden Batı'nın yararlanabileceğini" söyledi. "Türkiye, akıllıca bir politika izleyerek iki oyuncu arasında denge kurmaya çalışıyor" diyen uzman, Batılı şirketlerin "katı olarak yasaklananlar" hariç diğer malların Rusya'ya satışında Türkiye'yi köprü olarak kullanarak ticaretlerini sürdürebileceklerini savundu. Starodubtsev, "İkincil yaptırım tehdidinin durumu değiştirmesi zor. Ankara para kazanmak ve pazar payını genişletmek için ne gerekiyorsa yapacak, ama riskli mallarda Rusya'ya ihracat yoluna gitmeyecek" dedi.

08.18: Kırım'da bazı hedeflere sabotaj saldırıları yapılmasının ardından Kiev yönetiminden, Rusya'nın önde gelen stratejik varlıklarından sayılan 19 kilometrelik Kırım köprüsü ile ilgili yeni bir tehdit geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin baş danışmanı Mihail Podolyak, "Kırım köprüsünün yasadışı olarak inşa edildiğini ve ilk fırsatta yok edilmesinin hedeflendiğini" söyledi. 

Podolyak, The Guardian ile yaptığı röportajda "Ukrayna'nın Kırım köprüsünü meşru bir askeri hedef olarak gördüğünü" açıkça tekrarladı. Podolyak “Bu köprü yasadışı bir tesis ve Rus ordusunun Kırım'daki ana ikmal yolu. İmha edilmesi gerekiyor” dedi.

Zelenskiy'nin önde gelen savunma danışmanı Aleksey Arestoviç, “ilk teknik fırsat” ortaya çıktığında Kırım köprüsünün Ukrayna tarafından saldırı hedefi haline geleceğini" belirtmiş, Ukrayna ordusundan general Dmitri Marçenko köprüyü "bir numaralı saldırı hedefi" olarak nitelendirmişti. Buna karşılık Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Kırım'a bir saldırı olması durumunda Kiev'i "kıyameti yaşamakla"  tehdit etmişti. Rusya dün Kırım'da "bölgesel olağanüstü hal" ilan etmişti.
 
Rusya’ya 2014 yılında katılan Kırım’da geçen hafta Rus askeri hava üssünde yaşanan patlamanın ardından dün de Rus ordusuna ait bir mühimmat deposunda patlama yaşanmıştı. Kırım’a bağlı Cankoy’deki patlamayla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı “Mühimmat depolama alanında sabotaj kaynaklı patlamayla yangın çıkmış, 2 kişi yaralanmıştır” açıklaması yapmıştı.
 
Kırım Köprüsü, Kerç Boğazı üzerinde Kırım'daki Kerç Yarımadası ile Rusya'nın ana karası Krasnodar Krayı arasında Rusya tarafından inşa edilen karayolu ve demiryolu köprüsü. İnşaatına Mayıs 2015'te başlandı ve Mayıs 2018'de Putin tarafından otoyol bölümü açıldı. 2019'da da demiryolu açıldı.  Köprünün uzunluğu yaklaşık 19 kilometre. 3, 6 milyar dolara mal olduğu bildiriliyor.
 
06.59: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerde dünya nüfusunun yüzde 15'inin yaşadığına, dünya nüfusunun yüzde 85'inin ise Rusya'ya yönelik yaptırımlara dahil olmadığına dikkat çekerek, "Çoğunluk uluslararası toplumu temsil eder" dedi. 

06.55: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, özellikle Ukrayna krizi sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan görüşmenin çok önemli olduğunu söyledi. Scholz, "Rusya'nın sorumluluk alması için, mesajlarımızın Rusya Başkanına doğrudan ulaşmasını istiyorum" dedi. 

06.52: Wall Street Journal gazetesi, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAİD) Ukrayna tahılını satın almak için 68 milyar dolardan fazla kaynak ayıracağını yazdı. 

06.50: Ukrayna Eğitim Bakanlığı, "Rus dilini, Rus edebiyatını, pek çok Rus yazarın eserlerini okul müfredatından çıkardığını" açıkladı. Rus yazararın yerine, O. Henry, Jean de La Fontaine, John Boyne gibi yabancı yazar ve şairler ekleniyor. Okul müfredatında kalan Rusça konuşan yazarlar arasında Nikolay Gogol, Vladimir Korolenko ve Mihail Bulgakov var.

16 Ağustos Salı
 
22.29 Brent ham petrolünün fiyatı, 18 Şubat'tan bu yana ilk kez varil başına 92 ​​doların altına düştü. Moskova saatiyle 20:04'te Brent'in fiyatı varil başına 91,76 dolardan işlem gördü. 1 Ağustos'ta Rusya Maliye Bakanlığı, Temmuz ayında Rus Ural petrolünün ortalama fiyatının varil başına 78 dolar olduğunu bildirmişti. Uzmanlar, Ural spot piyasasında Temmuz ayı ortasında yapılan indirimin Brent'in piyasa fiyatına kıyasla 40,3 dolar olduğunu kaydetti. Rusya'nın 2022 bütçesi, Ural petrolünün fiyatı varil başına 44.2 dolar olarak öngörülerek hazırlnmıştı. 
 
22.28: Letonyalı bir yardım kuruluşu, Ukrayna için Bayraktar TB2 insansız hava aracı alınması amacıyla 5 milyon euro toplamak için bağış kampanyası başlattı.
 
22.27: Rusya Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, Moskova’da bir araya gelen Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ve Belarus Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksandr Volfoviç’in, Kiev'in Batı’nın göz yummasıyla nükleer tesislere yönelik kasıtlı provokasyonlarının Avrupa ve küresel nükleer ve radyasyon güvenliği için önemli tehdit oluşturduğunu vurguladıkları belirtildi. Açıklamada, “Görüşmede, NATO'nun saldırgan politikası ve Batı'nın Rusya ve Belarus’a karşı başlattığı hibrit savaş koşullarında güvenliğin sağlanmasına ilişkin temel konular ele alındı” ifadelerine yer verildi. Tarafların Kiev’in nükleer tesislere yönelik provokasyonlarına dikkat çektikleri belirtilen açıklamada, “Ukrayna'daki durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Kiev'in Batı’nın göz yummasıyla nükleer tesislere yönelik kasıtlı provokasyonlarının Avrupa ve küresel nükleer ve radyasyon güvenliği için önemli tehdit oluşturduğu vurgulandı” denildi. (Sputnik)
 
17.45: Almanya Ekonomi Bakanı, Şansölye Yardımcısı Robert Habeck, "Alman şirketleri, dünya pazarında daha ucuz seçenekler buldukları için Katar'da sıvılaştırılmış doğal gaz satın almayı reddetti" dedi. Dün, Almanya'nın anlaşmaya vardığı Katar gazının, "daha iyi fiyat teklif ettiği için" İtalyan şirketi ENİ'ye satılacağı bildirilmişti.
 
17.37: New York Times, Kırım'da bu sabah  Cankoy kasabası yakınlarındaki bir depoda yaşanan  mühimmat patlamalarının, "elit bir Ukrayna askeri birimi tarafından organize edildiğini" iddia etti. Yandex News'in aktardığına göre, ismi açıklanmayan üst düzey bir Ukraynalı yetkili gazeteye bu bilgiyi verdi. Rusya Savunma Bakanlığı, olayın bir sabotaj olduğunu açılamıştı. Kırım yönetimi başkanı Sergey Aksyonov, bölgedeki patlamalar sonucunda çok sayıda evin yandığını söyledi.
 
17.33: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan (SSB), Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi tedarik sürecinde yeni bir gelişmenin söz konusu olmadığı açıklandı. Başkanlık resmi kaynaklarından S400 tedarik sürecine ilişkin yapılan açıklamada, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" ifadesi kullanıldı.  Bugün Rusya Askeri İşbirliği Dairesi Başkanı Dmitri Şugayev, Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lerin ikinci partisinin Türkiye'ye gönderilmesi için Ankara ve Moskova'nın anlaşma imzaladığını belirtmişti. TASS'ın aktardığına göre Şugayev, Army-2022 uluslararası forumunda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Karşılıklı bir anlaşma zaten imzalandı. Birçok şeyin yanı sıra S-400'lerin bazı parçaları da bu anlaşma kapsamında Türkiye'de üretilecek" dedi. "Yakın gelecekte hiçbir ülkenin S-400'e rakip olacak bir savunma sistemi geliştiremeyeceğinden emin olduklarını" belirten Şugayev, "Türkiye'yle imzalanan anlaşma şu an yürürlükte" dedi. Dün Rusya Başbakan Yardımcısı Denis Manturov "yeni S-400 satışı konusunda görüşmelerin devam ettiğini" söylemişti.
 
 
15.04: Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, Ukraynalı sabotajcıların, Rusya'nın güneyde, Ukrayna sınırı yakınındaki Kursk bölgesindeki nükleer santrali besleyen enerji nakil kulelerini havaya uçurduğunu duyurdu. Açıklamaya göre, daha önce 4, 9 ve 12 Ağustos'ta benzer sabotaj denenmişti. 
 
14.47: İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Türkiye'nin kuzey ülkelerinin NATO üyeliğine itirazlarını aşmak için imzalanan mutabakatın koşullarını yerine getireceklerini söyledi.  Andersson, geçen hafta İsveç'ten Türkiye'ye dolandırıcılıkla suçlanan bir kişiyi iade etme kararının "İsveç yasaları ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde yapıldığını" belirtti.
 
14.44: Rusya Savunma Bakanlığı, Kırım'ın Mayskoye bölgesinde, Cankoy yerleşiminin yakınında bulunan mühimmat deposunun sabotaj sonucu hasar gördüğünü duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “16 Ağustos sabahı Cankoy yerleşimi yakınlarındaki askeri depo sabotaj sonucunda hasar gördü” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca askeri depodaki patlamanın elektrik iletim hatları, elektrik santrali, demiryolu ve konut binaları dahil olmak üzere bir dizi sivil altyapı tesisinde hasara yol açtığı belirtildi. Olayda ciddi şekilde yaralanan olmadığını duyuran bakanlık, sabotajın yol açtığı sonuçları ortadan kaldırma çalışmaların devam ettiğini ifade etti. (Sputnik)
 
14.42: Estonya'nın Narva şehrinde bulunan Sovyet T-34 tank anıtı kaldırıldı. Estonya hükümeti, 'komünist dönemde açılan yaraları hatırlattığı' gerekçesiyle' yıl sonun kadar ülkedeki 200 ila 400 Sovyet anıtını kaldırmayı planladığını açıklamıştı. Karar, sakinlerinin yüzde 4'ünün Estonyalı, yüzde 80'inin ise Rus olduğu Rusya sınırındaki Narva'da eleştirilere neden oldu. (Sputnik)
 
14.40: Finlandiya, 1 Eylül itibarıyla Ruslara verilen turist vizesini yüzde 10'la sınırlandırma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Rusya vatandaşlarından günde ortalama bin vize başvurusu aldıklarını söyledi.
 
14.39:  İsviçreli çikolata üreticisi Lindt Rusya pazarından ayrıldı.
 
13.20: Ukrayna lideri Zelenskiy, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan ve Rusya'nın kontrolü altında bulunan Zaporijya'da yaşanacak bir felaketin Avrupa'yı tehdit edeceğini söyledi. Zelenskiy, dünya liderlerinden, Zaporijya Nükleer Santrali'nden askerlerini çekmesi için Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanmasını istedi. Zelenskiy, Rusya'nın saldırıları için tesisi üs olarak kullandığını söyleyerek, Kremlin'i "nükleer şantaj" yapmakla suçladı. Rusya, Mart ayında Ukrayna'nın güneyindeki santrali ele geçirmişti. 
 
13.03: Rusya Savunma Bakanlığı, Kırım'ın Canköy kasabası yakınlarındaki geçici bir mühimmat deposundaki patlamanın nedeninin "sabotaj" olduğunu açıkladı.
 
12.59: SSCB devrinden bugüne, Rusya'nın en ünlü rock gruplarından olan DDT'nin solisti ve bestecisi Yuri Şevçuk, "ordunun itibarını zedelemek" suçlamasıyla açılan bir davada 50 bin ruble para cezasına çarptırdı.

10.58: Avrupa'da eylül vadeli doğal gaz satışında % 6,5 artışla ilk kez 2 bin 500 doların üzeri görüldü. Bin metreküp gazın fiyatı 2 bin 502 doları gördü. Bloomberg, Avrupa'daki sıcak hava dalgası nedeniyle artan elektrik talebiyle fiyatların yükseldiğini yazıyor.

10.52:  Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Ukrayna'daki askeri operasyonun tek kutupu dünyann sonu anlamına geldiğini savunarak, "Ukrayna'da Rus askeri, ülkemize karşı hibrit bir savaşta bu ülkenin liderliğini kontrol eden Batı'nın birleşik güçleriyle karşı karşıya" dedi.

10.48: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın egemenliğini sürdürmek ve sırtlarından geçinmek için bağımsız devletleri kendi isteklerine boyun eğmeye, başkalarının kurallarına göre yaşamaya zorlamaya çalıştığını söyledi. Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda konuşan Putin, ABD ve Batı ülkelerinin egemenliklerini sürdürmek uğruna bağımsız devletlerin iç işlerine sert bir şekilde müdahale ettiklerine dikkat çekti.

Rus lider, “ABD ve vassalları, egemen devletlerin iç işlerine sert bir şekilde müdahale ediyor, provokasyonlar, darbeler, iç savaşlar düzenliyor. Tehdit, şantaj ve baskı yoluyla bağımsız devletleri iradelerine boyun eğmeye, yabancı kurallarla yaşamaya zorlamaya çalışıyor. Ve tüm bunları tek bir amaç uğruna, egemenliklerini, dünyada diğerlerinin sırtından geçinmeyi sağlayan modeli sürdürmek için yapıyor” diye konuştu.
 
Batı'nın Avrupa'da güvenliği sağlamaya yönelik vaatlerinin ikiyüzlülük olduğunu ve aslında Avrupa’daki güvenlik sistemini yok ettiğini söyleyen Putin, “Kolektif Batı kasıtlı olarak Avrupa güvenlik sistemini yok ediyor, yeni askeri ittifaklar kuruyor, NATO bloğu doğuya doğru ilerliyor, askeri altyapısını büyütüyor. Füze savunma sistemi konuşlandırıyor ve saldırı kuvvetlerinin gücünü arttırıyor. Sözde, bunun Avrupa'da güvenliği güçlendirmek için bir ihtiyaç olduğu ikiyüzlü bir şekilde ilan ediliyor, ancak gerçekte tam tersi oluyor” vurgusunu yaptı. (Sputnik)

09.38: Rus ordusunun dün gece Harkov ve Slavyansk yakınlarındaki hedeflere büyük bir füze saldırısı başlattığı iddia edildi. Son haberlere göre, görgü tanıkları en az yedi patlama olduğunu bildirdi.

09.32: Milli Savunma Bakanlığı, tahıl taşıyan 5 geminin daha Ukrayna'dan ayrıldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, tahıl sevkiyatı kapsamında Yujniy'den 2, Çernomorsk'tan 3 olmak üzere, mısır ve buğday yüklü 5 geminin Ukrayna limanlarından çıkış yaptığı belirtildi. Açıklamada, ayrıca bugün Ukrayna limanlarına gidecek olan 4 geminin de Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından denetleneceği kaydedildi.

09.28: Kırım'da Malskoye köyündeki trafo merkezinin ve aynı bölgedeki bir mühimmat deposunda yangın çıktığı bildirildi. Olayla iki kii yaralanırken, iki binden fazla kişi bölgeden tahliye edildi. Bölgeye giden Kırım yönetimi başkanı Sergey Aksyonov yangından önce patlama meydana geldiğini doğruladı. RIA Novosti'ye konuşan bazı kaynaklar, trafo merkezinin "güçlü bir patlamadan sonra" alev aldığını, patlamanın saat 06:00'da meydana geldiğini söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı, Mayskoye'de askeri birliklerden birinin geçici mühimmat depolama sahasının topraklarında yangın çıktığını resmen doğruladı.

09.23: Henkel Rusya pazarından ayrılıyor. Alman deterjan ve temizlik ürünleri Persil, Losk, Deni, Laska, Pemos, Pemolux, Vernel'in üretcisi Henkel, Rusya ve Belarus'daki varlıklarını satışa çıkardı. Şirket, her iki ülkeden de çekilmesi nedeniyle zararını 184 milyon euro olarak açıkladı. Alman üreticinin Rusya genelinde 11 fabrikası ve  12 ofisi binası var. Vedomosti'nin bildirdiğine göre, "birkaç yerel yatırımcı Rus varlıklarıyla ilgileniyor."  Yılın başında, Henkel'in Rusya'daki varlıklarının değeri, markaların kullanım hakları dikkate alındığında en az 600 milyon euro idi. 

09.20: Rusya'nın güney ve orta kesimlerindeki 11 havalimanına uçuş kısıtlamaları rejimi 23 Ağustos'a kadar uzatıldı.

07.52: Rusya'nın Washington Büyükelçiliği, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, ABD'nin, diğer devletlerin güvenliğini ve çıkarlarını dikkate almadan hareket etmeye devam ettiği ve bunun nükleer risklerin artmasına neden olduğu uyarısında bulundu. 

07.48: Eski Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi yasağıyla ilgili tartışmaların AB'de bölünmelere neden olabileceği yorumunu yaptı. 

15 Ağustos Çarşamba
 
22.55: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İskandinav ülkelerinin liderleriyle Oslo'da yaptığı görüşmenin ardından, Rus vatandaşlarına Schengen vizesi yasağı talepleri için, "tüm Rusların hayatlarını karmaşıklaştırmamanın önemli olduğunu" söyledi. Scholz, "Birçok insanın Rus rejimiyle aynı fikirde olmadığı için Rusya'dan kaçtığını anlamamız bizim için önemli. Aldığımız tüm kararlar, insanların diktatörlükten uzaklaşarak ülkeyi terk etmesinin zor olması gerektiği gerçeğine yol açmamalı. Bunun Rus halkının değil, Putin'in savaşı olduğuna inanıyorum ve bu konuda çok net olmalıyız" dedi. Geçen hafta, Alman şansölyesi Ruslara Schengen vizesi vermeyi durdurmayı "hayal bile edemediğini" söylemişti.
 
22.54: BM, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana 5 bin 500 sivilin öldüğünü açıkladı. 
 
21.58: Yılın ilk 6 ayının sonuçlarına göre, Henkel'in Rusya ve Belarus pazarlarından ayrılmasından doğan zararı 184 milyon euroyu buldu. 
 
21.57: Rus kültürünü ve Rusya’yı iptal etme girişimlerinin boşuna olduğunu kaydeden Rus lider Vladimir Putin, farklı düşünenlerin tarihten ders çıkarmadığını belirtti. Putin, Kırım’da düzenlenen Tavrida.ART festivalinin katılımcı ve konuklarına yazdığı mektupta, “Kültürümüzü, Rusya'yı iptal etmeye yönelik tüm girişimler beyhude. Bu bir saçmalık. Ne yazık ki, farklı düşünenler tarihten ders çıkarmamışlar. Ama tarihi insanlar yazar” ifadesine yer verdi. Putin, adalete ve vatan sevgisine olan inancın, gelişme isteğinin ve insanlara yardım etme arzusundaki samimiyetin Rusya halkını yenilmez, bin yıllık Rus kültürünü de büyük yapan özellikler olduğunu kaydetti. (Sputnik)
 
19.27: Rusya, 2021'de 14,6 milyar dolar değerinde silah ve askeri teçhizat ithaatı gerçekleştirdi. Rusya en fazla Suriye, Irak, Mısır, Hindistan, Çin, Cezayir ve Kazakistan'a silah ihraç ediyor. 2017-2021'de Rusya, küresel silah ihracatında %19'luk payla ikinci sırada yer aldı. İlk sırada ABD (%39) var Daha sonra Fransa (%11), Çin (%4,6), Almanya (%4,5) sıralanıyor. İkinci sıraya rağmen, Rusya Federasyonu'ndan yapılan tedarikler önceki yıllara göre %26 azaldı.
 
19.25: Avrupa piyasalarında doğal gazın spot fiyatları 2 bin 412 doları gördü. Böylece mart başından bu yana ilk kez 2 bin 400 dolar sınırı aşıldı.
 
17.54: Sputnik ajansı: "Ukrayna güçleri yine Energodar'ı bombaladı. Zaporojiye nükleer santralinin yakınında patlamalar meydana geldi. Energodar Belediyesi basın dairesinden gazetecilere yapılan açıklamada, “Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden teröristler bir saati aşkın süredir topçu düzeneklerden yaylım ateş açıyor. Energodar'da Zaporojye Nükleer Santrali bölgesinde, kentin meskun bölgelerinde ve sanayi bölgesinde patlamalar kaydedildi” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca şehir acil servislerinin bombardımanda can kaybı, yaralanma ve verilen hasar ile ilgili incelemeye devam ettiği ifade edildi."
 
17.31: Başkan Putin, Army-2022 forumunda yaptığı konuşmada, Ukrayna'daki operasyon sırasında ordunun Rusya’da ve DHC ile LHC’de barışcıl bir hayat savaştığını ve kendisine verilen  "Donbass'ı kurtarma” görevini adım adım  yerine getirdiğini söyledi.
 
TASS'ın belirttiğine göre, forumun açılış töreninde Putin'in konuşması yaklaşık sekiz dakika sürdü. Rus lider bu kısa konuşmasında üç kez "Rusya Federasyonu'nun müttefikleri ve partnerleri olduğun" vurgu yaptı.
 
Putin, "Rusya Federasyonu'nun farklı kıtalarda birçok müttefiki, partneri ve kendileriyle benzer düşünen insanları olduğunu" belirterek, bunları "hegemonyaya karşı gerçek, erkekçe karakter gösteren ve egemenliği yolında eğilmeyen liderleri olan ülkeler" diye niteledi.  Rus lidere göre egemen bir yol seçen bu ülkeler. kalkınma ve güvenlik sorunlarını toplu olarak çözmek, çok kutuplu bir dünyanın savunmasına katkıda bulunmak istiyor.
 
RBC’nın aktardığına göre, Putin "Rus ordusunun ve donanmasının"her zaman Anavatan'ın egemenliği ve güvenliği için güvenli bir şekilde nöbet tuttuğunu” belirterek, “Bugün de askerlerimiz, Donbass savaşçılarıyla birlikte görevlerini onurlu bir şekilde yerine getirerek Rusya için, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinde barışçıl bir yaşam için savaşıyorlar” dedi.
 

Rusya'nın müttefiklerine ve partnerlerine zırhlı araçlardan uçaklara ve insansız hava araçlarına kadar pek çok silahı vermeye hazır olduğunu belirten Putin, “Farklı kıtalarda sözde hegemonyanın önünde eğilmeyen birçok müttefikimiz var” dedi.
 
Putin ayrıca, Rus savunma sanayi üreticilerine "zafer için, tüm ülkenin, tüm Rusya'nın teknolojik ve endüstriyel gelişimi için üretilen silahlar için" teşekkür etti. 
 
14.50: Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), ülkenin Volgogradskaya bölgesinde bir petrol boru hattına yönelik düzenlenmesi planlanan terör saldırısını engellediğini duyurdu.RİA Novosti haber ajansı, FSB’nin basın dairesine atıfla, önü kesilen saldırının planının, Ukrayna istihbarat servisi ve Ukrayna ordusuna iliştirilmiş neo-Nazi Azov Taburu’nun üyeleri tarafından yönetildiğini aktardı. (Sputnik)
 
14.45: Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmayan ülkelerin yatırımcıları Moskova Borsası’nda tekrar işlem yapmaya başladı.  Moskova Borsası, 10 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, dost olmayan ülkeler dışında kalan yatırımcıların bugün itibarıyla artık işlem yapabileceklerini duyurmuştu. Buna göre, söz konusu kapsama giren yatırımcılar bugün Moskova Borsası’nda işlem yapmaya başlarken, yabancıların işlemelerine yönelik kısıtlamaların kısmen kalkmasına rağmen rublenin dolar veya euro karşısındaki hareketlerinin sınırlı kaldığı görüldü. 
 
Dolar/ruble paritesi yüzde 1.2 artışla 61.3 seviyesine, euro/ruble paritesi de yüzde 0.3 yükselişle 62.5'e çıktı.
 
Moskova Borsası (MOEX) yüzde 0,02 değer kaybıyla 2.146 puana düşerken, dolar bazlı RTS endeksi ise yüzde 1.2 kayıpla 1.102 puana geriledi. (Sputnik)
 
14.33: Rusya'nın önde gelen online perakende alışveriş mağazalarından Wildberries, ismini Rusçalaştırdı. Mağazanın internet sitesinde yeni ismin Yagodki (Böğürtlenler) olduğu görülüyor. 

14.17: Kuzey Kore devlet medyası KCNA, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova ile Pyongyang arasında daha güçlü ilişki kurulması çağrısında bulunduğunu duyurdu. Putin'in Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a gönderdiği mektupta Rusya ve Kuzey Kore'nin "ikili yapıcı ilişkileri geliştirmesi gerektiğini" yazdığı aktarıldı. Rusya lideri mektubunda, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin Kore ve Kuzeydoğu Asya'da güvenlik ve istikrarı artırmaya yardımcı olacağını ifade etti. Kuzey Kore medyası, Kim Jong-un'un da Rusya ve Kuzey Kore arasındaki iş birliğinin büyümeye devam edeceği yanıtını verdiğini belirtti. (BBC)

13.57: Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, Karadeniz'in artık NATO'nun stratejik çıkarları bölgesi haline geldiğini belirtti. Donanma Günü münasebetiyle Köstence limanında yaptığı konuşmada İohannis, "Karadeniz artık Avrupa-Atlantik güvenliği için bir stratejik çıkar bölgesi olarak kabul görüyor. Bu, Romanya'da 5 binden fazla müttefik kuvvetin mevcudiyetiyle teyit edilmektedir" ifadelerini kullandı.  İohannis, "Müttefikler ve ortaklarla birlikte, Rusya'nın ittifakın Madrid zirvesinde Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik ana tehdit olarak tanımlanması nedeniyle NATO'nun Karadeniz bölgesindeki uzun vadeli caydırıcılık ve savunma konumunu güçlendireceğiz" dedi. (Sputnik)

11.43: Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, Ukrayna'nın mali bağımsızlığını yitirdiğini, toplanan vergilerin ülke bütçesinin yalnızca yüzde 40'ını karşıladığını, yüzde 60'ının ise askeri haracamalara aktarıldığını söyledi. 

11.37: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Rusya'nın İran ile yeni silah anlaşmaları imzalamaya hazırlandığını açıkladı. 

10.36:  Moskova Borsası'nda yeni haftaya dolar 60,6 rubleden, euro 61,89 rubleden başladı.

10.34: Bloomberg tarafından ankete katılan uzmanlara göre, euro bölgesi ekonomisinin resesyonla karşı karşıya kalma riski % 45'ten % 60'a yükseldi. Bu, Kasım 2020'den bu yana görülen en yüksek seviye. Ekonominin üçüncü çeyreğin başlarında durgunluğa girmesiyle ilk zarar görecek olan ülkenin Almanya olması bekleniyor. Ankete göre, Euro Bölgesi enflasyonu 2022'de ortalama % 8 olacak. Bu, Avrupa Merkez Bankası'nın tahmininden yaklaşık dört kat daha yüksek. Uzmanlar, 2023'te enflasyonun % 4'e ulaşmasını, 2024'te ise % 2'ye düşmesini bekliyor.

10.32: Rusya Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, paralel ithalat kapsamında Rusya'ya ithal edilen mal hacminin mayıs ayından bu yana yaklaşık 6,5 milyar dolara ulaştığını söyledi. Yıl sonuna kadar bu rakamın 16 milyar dolara çıkması bekleniyor.

09.22: 42 ülkenin temsilcileri, Rusya'yı birliklerini Zaporojiya Nükleer Santrali  topraklarından çekmeye ve santralin yönetimini Ukrayna'ya bırakmaya çağıran bir mektup yayımladı. Avrupa Birliği'nin internet sitesinde yer alan mektupta, "Rus askeri personelinin ve silahlarının bir nükleer tesiste konuşlandırılması kabul edilemez ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) tüm üyelerinin uymayı taahhüt ettiği güvenlik, koruma ve güvence ilkelerini ihlal ediyor. Rus ordusunun varlığının Ukrayna'nın nükleer güvenliği sağlama yükümlülüklerine uymasını ve IAEA'nın tesiste nükleer düzenleyici olarak yetkilerini kullanmasını engelliyor" denldi.

Çağrıya Türkiye de imza koydu. Mektupta tüm AB ülkeleri, Avustralya, Büyük Britanya, Gürcistan, İzlanda, Kanada, Lihtenştayn, Moldova, Yeni Zelanda, Norveç, Kuzey Makedonya, ABD, Türkiye, Karadağ, Güney Kore ve Japonya'nın imzası var. Rus ordusu Mart ayı başlarında nükleer santralin denetimini ele geçirimişti, ancak santral hala Ukraynalı mühendisler tarafından işletiliyor. Son haftalarda santral arazisi birkaç kez bombalanırken, Kiev ve Moskova bu saldırılar için birbirini suçluyor. Uzmanlar, artık tesisin, radyayon ve yangın güvenliği standartlarını ihlal etme riski ile çalıştığı görüşünde.

09.16: Ukrayna parlamentosu mlletvekili Aleksey Gonçarenko, "haziran ayında bir NATO zirvesinde İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile Kırım köprüsünüm imha edilmesi  planlarını tartıştıklarını" söyledi.

09.06: Kommerant gazetesi, Türk giyim ve ayakkabı üreticisi FLO'nun Rusya pazarında online satış için Wildberries ve Ozon ile pazarlık yaptığını, sonbahardan itibaren ürünlerinin Rusya pazarında görülebileceğini bildirdi. Gazete, "Uzmanlar, yeni bir oyuncunun halihazırda pazarın lideri konumundaki büyük Rus moda şirketleriyle rekabet etmesinin kolay olmayacağına inanıyor" diye yazdı.

07.56: Zaporoje bölge yönetimi üyesi Vladimir Rogov, Zaporoje Nükleer Santrali çevresinde ateşkes ilan edilmesini teklif etti. Rogov, santrale atış açılması halinde çok sert yaptırımlar uygulanması için BM ve AB'ye çağrıda bulundu. 

07.53: İsveçli mobilya devi IKEA, Rusya'da bugünden itibaren online satışlarını da sonlandırıyor. 

07.51: Belarus Başbakanı Roman Golovçenko, Batılı ülkelerden çok fazla iş birliği sinyali aldıklarını açıkladı. Avrupa'nın zorlu bir kışa hazırlandığını belirten Golovçenko, bu nedenle kısa süre içinde bazı değişikliklerin yaşanabileceğini söyledi. 

07.46: İngiliz Daily Mail gazetesi, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle İngiliz şirketlerinin üçte ikisinden fazlasının zarar gördüğünü yazdı. 

14 Ağustos Pazar
 
23.18: Suudi Arabistan Prensi Al-Walid bin Talal'ın sahibi olduğu Kingdom Holding Co.'nun, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun başlamasından iki gün önce Rus şirketlerinin hisselerine 500 milyon dolardan fazla yatırım yaptığı bildirildi. Bloomberg'e göre, 18.7 milyar dolar servet sahibi prens, Gazprom, Lukoil ve Rosneft'ten hisse aldı. Prensin sahibi olduğu Kingdom Holding, 22 Şubat'ta Gazprom'a 1,37 milyar Suudi riyali (yaklaşık 364 milyon $), Rosneft'e 196 milyon riyal (52 milyon $) ve 22 Şubat'tan 22 Mart'a kadar LUKOIL'e 410 milyon riyal (110 milyon $) yatırım yaptı. Askeri operasyonun başlamasının ardından bu şirketler borsada değerlerinin yarıdan fazlasını kaybetti.  Al-Walid ibn Talal'ın yatırım yaptığı şirketler arasında Twitter, Citigroup ve Four Seasons Hotels & Resorts da var.
 
19.58: Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk , Varşova'nın Ruslara vize vermeyi reddedecek bir konsept üzerinde çalıştığını söyledi. Wawrzyk'e göre Polonya "özellikle Rus vatandaşları için vize kolaylaştırma anlaşmasının askıya alınmasına imkan verecek şekilde AB yaptırımlarının genişletilmesinden yana." Daha önce bir sonraki yaptırım paketinin bir parçası olarak Rus vatandaşlarına Schengen vizesi verilmesini yasaklayan bir AB kararı taslağı tartışmaya sunulmuştu.
 
19.56: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya'nın ABD'de "terörü destekleyen ülke" olarak tanınmasının Washington ile ilişkilerin kesilmesine yol açacağını söyledi. Temmuz ayı sonunda ABD Senatosu, Dışişleri Bakanlığı'na Çeçenistan, Gürcistan, Suriye ve Ukrayna'daki olaylar nedeniyle Rusya'yı "terörizmin devlet sponsoru" olarak tanımaya çağıran bir kararı kabul etmişti. 11 Ağustos'ta da Letonya parlamentosu, Rusya'yı terör sponsoru ilan etti. Şu anda ABD'nin "terör sponsorları" listesi dört ülkeyi içeriyor: İran, Kuzey Kore, Küba ve Suriye.
 
14.22:  Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus Silahlı Kuvvetlerinin taarruz harekatı kapsamında Harkov bölgesindeki Udi yerleşiminin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.
 
10.33: Rusya'nın kontrolündeki Zaporojye bölgesi yönetiminin temsilcisi Vladimir Rogov, "Ukrayna ordusunun nükleer santral bölgesine yaptığı yeni saldırılar hava savunma sistemlerimiz tarafından püskürtüldü" dedi. Bölgeye bitişik bir istasyona dokuz top mermisi ateşlendiğini söyleyen Rogov, "Nükleer santralin kendisi hasar görmedi ve normal şekilde çalışıyor" dedi.
 
10.32: Katar, Alman Ekonomi Bakanı Bakan Habeck'in "ikna gezisine" rağmen Almanya yerine İtalya'ya gaz tedarik etme kararı aldı. Katar yönetimi, "İtalyan enerji şirketi Eni'nin daha iyi bir teklif yaptığını" açıkladı. Mart ayında Almanya, Katar ile sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik etmek için uzun vadeli bir anlaşma imzaladığını açıklamıştı.
 
10.29: Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, Batılı ülkeleri Rusya ile "kavga etmemeye" çağırde "Rusya'yı yok etme arzularından vazgeçmeye" çağırdı. Çeçen lider, “Rusya ile arkadaş olmayı öğrenin,  kendi dişleriniz daha sağlıklı olur. Yoksa siz de dişsiz kalırsınız ve hayatınızın kalanında sadece çiğnenmiş yiyecekler yiyebilirsiniz" diye konuştu.
 
10.25: Washington Post'un haberine göre ABD, NATO'nun doğu kanadındaki ülkeleri Ukrayna'ya silah tedarikini hızlandırmaya çağırdı. Özellikle Almanya'nın Ukrayna'nın talep ettiği slahları geç teslim etmesinin NATO içinde sıkıntı yarattığı belirtiliyor. Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks bu ay ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile yaptığı görüşmede, "Yalnızca Ukrayna'yı değil, kendimizi de silahlandırmak son derece önemli" dedi. Buna karşılık Varşova, bunun için önce ABD'nn kendilerine daha fazla silah yollayarak savunma açığını kapatmasını istiyor. Polonya ABD'den Patriot füze sistemleri, HIMARS, F-16 avcı uçakları ve Abrams tankları istiyor.
 
23.58: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Donetsk bölgesindeki Peski yerleşimi tamamen Rus birliklerinin kontrolü altına alındı" dedi. Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yeni bir açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donetsk bölgesindeki Peski yerleşiminin Rusya'nın kontrolüne geçtiğini söyleyerek, "Donetsk bölgesinin Peski yerleşimi, tamamen özgürleştirildi ve bölge Rus birliklerinin kontrolü altına alındı" dedi. Konaşenkov ayrıca, Rusya'nın Harkov bölgesine düzenlediği füze saldırısında 70'ten fazla Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini, 300'den fazla askerin ise yaralandığını belirtti.
 
13 Ağustos Cuma
 
23.56: Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Antalya'ya gelen Rus turist sayısının giderek artmaya başladığını belirterek, "Rusya pazarındaki beklentimiz sezon başından daha da yukarılara çıkmıştır. İngiltere pazarında 2,5 milyon civarı öngörmüştük, 3,5 milyona doğru çıkıyor. Avrupa pazarında da yükselişler devam ediyor." diye konuştu.
 
15.46: Zelenskiy'nin danışmanı Mikhail Podolyak, Ukrayna'nın şu anda Rusya ile barış müzakereleri yürütmek için hiçbir nedeni olmadığını, çünkü bu tür müzakerelerin "Rusya'nın zaferi anlamına geleceğini" savundu. 
 
15.45:  Slovakya, ordu mevcudundaki MiG-29 savaş uçaklarını Ukrayna'ya devredeceğini açıkladı.
 
15.43: Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, hava savunma sistemlerinin Nikolayevskiy ve Harkov bölgelerinde Ukrayna’ya ait 4 insansız hava aracı, Novaya Kahovka bölgesinde ise 4 HIMARS füzesini düşürdüğü belirtildi. Açıklamada, “Rus hava savunma sistemleri, Nikolayevskiy bölgesindeki Suligovka, Şestakovo ve Dmitrovka yerleşimlerinde Ukrayna’ya ait 4 insansız hava aracını düşürdü. Ayrıca, Herson bölgesindeki Novaya Kahovka yerleşim yerinde 4 HIMARS füzesi vuruldu” denildi. Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı, müttefik kuvvetlerin Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki Artemovsk yerleşim alanına yönelik taarruz operasyonları sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri 72. mekanize tugayının iki bölüğünün  tamamen imha edildiğini bildirdi. 
 
15.42: Macaristan Dışişleri Bakanlığı İkili İlişkilerden Sorumlu Devlet Sekreteri Tamas Menzer yaptığı açıklamada, Gazprom’un Macaristan'a Türk Akımı üzerinden ek gaz tedarikine başladığını, ağustos ayı sonuna kadar günlük 2.6 milyon metreküp ek gaz sevkiyatı yapacağını söyledi. (Sputnik)
 
11.07: Wall Street Journal'ın haberine göre, Ukrayna bütçesinin % 60'ını savunma ihtiyaçları için harcarken, Kiev ordunun maaşlarını ödemek için para bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle Ukrayna Merkez Bankası'nı para basmak zorunda kaldığı, bunun da milli para birimi grivnayı zayıflatarak enflasyonu körüklediği belirtiliyor. Gazete, vergi gelirlerinin devlet harcamalarının yalnızca % 40'ını karşıladığını, geri kalanı için ayda 5 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunı yazdı.
 
11.05:  Helsinki'deki bir pizaa restoranı, sosyal medyada hızla yayılan "Ruslardan ek ücret talep edildiğine ilişkin" haberleri yalanladı. İnternette yayınlanan fatura, iki pizzanın bedeline ek olarak beş euroluk ekstra bir ücret olduğunu ve bunun karşısında “Ruslar, eviniz dönün!" yazılı olduğunu gösteriyor. Pizza restoranı, bunun uydurma bir haber olduğunu duyurdu.
 
10.55: Donetks Halk Cumhuriyeti resmi kaynaklarına göre, Ukrayna birlikleri, Gorlovka, Donetsk ve Makeevka da dahil olmak üzere DHC'nin büyük şehirlerini bombaladı. 
 
10.53: Uluslararası derecelendirme kuruluşları Fitch ve S&P,  Ukrayna'nın alacaklılarının ülkenin Eurobond ödemelerini 2024'e kadar dondurmayı kabul etmesini "temerrüt" olarak niteledi. İki kurulşa göre cuma günkü karar, Ukrayna'nın uzun vadeli ve kısa vadeli döviz notlarını SD (seçici temerrüt) ve RD'ye (sınırlı temerrüt) indirdi. Ukrayna'nın ertelenen dış borcu 19.6 milyar dolar.
 
10.52: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), "Tahıl sevkiyatı kapsamında; Barbados bandralı ve 12 bin ton mısır taşıyan FULMAR S isimli gemi Çernomorsk'tan İskenderun'a, 3 bin ton ayçiçek tohumu taşıyan Marşal Adaları bandralı THOE isimli gemi de Çernomorsk'tan Tekirdağ'a gitmek üzere hareket etti. Ayrıca tahıl almak üzere bugün bir gemi de Ukrayna'ya hareket edecek" açıklamasında bulundu. (Sputnik)
 
10.25: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Washington'dan Zelenskiy'i yeniden Rusya ile müzakere masasına oturması için baskı yapmaya çağıdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Kuzey Amerika Departmanı Direktörü Aleksandr Darçiyev, "Washington için en iyi çözüm, Zelenskiy'yi anlamsız direnişi durdurmaya ve çok geç olmadan müzakere masasına dönmeye zorlamak olacaktır" dedi.
 
08.52: Rusya, ABD'nin kendisini "terör sponsoru ülke" ilan etmesinin ilişkilerde artık "geri dönüşü olmayan bir nokta" yaratacağı uyarısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Kuzey Amerika Departmanı Direktörü Aleksandr Darçiyev, TASS'a verdiği röportajda, ABD liderliğindeki Batılı devletlerin "diplomatik uygulamada uluslararası hukuku ve mutlak kuralları çiğnediğini" belirterek,  "Eğer Rusya'yı terörist destekçisi ilan etme teklifleri kabul edilirse, Washington ile ikili diplomatik ilişkiler, en ciddi hasarla geri dönüşü olmayan noktayı aşmış demektir" diye uyardı. Şu anda ABD'nin, terörizmin sponsorlarının listesinde dört ülke bulunuyor: İran, Kuzey Kore, Küba ve Suriye. Listede olan ülkelere her alanda ağıır yaptırımlar uygulanıyor, ayrıca, terör sponsoru ülke ile kısıtlanan alanlarda ticari ilişki içinde olan diğer devletlere karşı da yaptırımlar öngörülüyor. Geçen ay ABD Senatosu, Biden yönetimini Rusya'yı "terörizmin sponsoru" olarak tanımaya çağıran bir kararı kabul etti. Geçen hafta Letonya, Rusya'yı "terör destekçisi ülke" ilan eden ilk AB üyesi olmuştu.
17.28: Kommersant'ın haberine göre, Rusya Maliye Bakanlığı Ulusal Varlık Fonu'nda aralarında Türk lirasının da bulunduğu "dost ülke" para birimlerine de yer verilmesi için çalışma yürütüyor.

17.06: Karadağ, ülkedeki Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Balkan ülkesinin hamlesine uygun cevabın verileceğini söyledi.

16.41: Finlandiya ve Estonya, ortak füze savunma sistemi geliştirmek üzere görüşmeler yürütüyor. Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, bu sayede Finlandiya körfezini Rus gemilerine "kapatmayı" umduklarını söyledi.

16.36: Rusya Merkez Bankası haftasonu için dolar kurunu 60,89 ruble olarak açıkladı. Euro kuru ise 62,53 ruble.

15.57: Baykar Makina genel direktörü Haluk Bayraktar, Ukrayna'da inşa ettikleri fabrikada ses üstü uçabilen Kızılelma model insansız uçakları üretebileceklerini söyledi.

15.46: Rusya Herson'da plaka vermeye başladı. Yeni plakalarda bölge kodunun 184 olduğu görülüyor.

15.35: Rus bankaları müşterilerine gönderdikleri bilgilendirme yazısında, Amerikalı JP Morgan'ın dolar transferlerinde kullanılan muhabir hesapları kapatmaya hazırlandığı uyarısında bulunuyor.

15.27: Kağıt üreticisi Mondi, Sıktıfkar'daki fabrikasını elden çıkardığını duyurdu. Fabrikayı Güney Kıbrıs'ta kayıtlı bir firmanın satın aldığı bildiriliyor.

12.54: Rusya Merkez Bankası yetkilileri, önümüzdeki iki yıl boyunca takip edeceği para ve kredi politikasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kurum, 2025'e kadar yüzde 5-6'lık faiz oranı öngörüsünde bulundu.

Merkez Bankası yetkilileri ayrıca önümüzdeki bir buçuk yıllık süre zarfında enflasyonu yüzde 4 seviyesine kadar indireceklerini ilan etti. Urals marka petrolün varil fiyatı içinse 55 dolarlık tahmin açıklandı.

12.36: İngiltere'nin Ukrayna askerlerini eğitme projesine Avrupa'dan katılım artıyor. Bugün Norveç'in ardından Hollanda'nın da adaya askeri eğitmen göndereceği yönüne haberler yansıdı.

11.53: Kremlin, Vladimir Putin'in Güvenlik Konseyi üyeleriyle bir araya geldiğini duyurdu. Açıklamaya göre, Konseyin haftalık oturumunda Savunma Bakanı Sergey Şoygu da bir brifing verdi.

11.10: Denize kıyısı bulunmayan Belarus, Rusya'nın kuzey batısında liman kuracağını duyurdu. Başbakan Roman Golovçenko, St. Petersburg yakınlarında kurulacak limanın Belarus'ta üretilen ürünlerin ihracı için kullanılacağını açıkladı.

10.53: Eski Almanya şansölyesi Gerhard Schröder, kısa bir süre önce elinden alınan ayrıcalıkların geri verilmesi için mahkemeye başvurdu. Alman meclisi Bundestag, Rusya'yla yakın ekonomik bağları bulunan Schröder'in ofisini ve sekreteryasını elinden almıştı.

10.17: Kazakistan, Rusya'yı aradan çıkarmak için petrol ihracatında Azerbaycan'a ait boru hatlarını kullanacak. Reuters, sevkiyatın eylülde başlayacağını yazıyor.

10.01: Rus makamlar, 24 Şubattan bu yana Ukrayna'dan Rusya'ya gelen sığınmacıların sayısının 3,3 milyonu aştığını açıkladı.

09.16: İtalya'da 25 Eylülde düzenlenecek parlamento seçimlerinden galip çıkması beklenen merkez sağ koalisyona mensup partiler, Batıya bağlılık prensbini muhafaza ettiklerini ve Ukrayna'ya yardımı sürdüreceklerini beyan eden bir seçim programı açıkladı.

09.05: The Washington Post gazetesi, Rusya'nın kontrolüne geçen Ukrayna doğal kaynaklarının değerinin 12,4 trilyon doları bulduğunu yazdı.

09.01:  Alman kahve üreticisi Tchibo, Rusya pazarından ayrıldığını duyurdu. 

08.22: Almanya Başbakanı Scholz, DW'ye denecinde Rusya vatandaşlarının Avrupa'ya girişine olası bir yasak hakkında bir soruyu yanıtladı. Olaf Scholz, böyle bir önlemin "tamamen masum olanlar da dahil olmak üzere herkese yönelik olması halinde yaptırımların etkinliğini zayıflatma olasılığının daha yüksek olduğunu" söyledi.

07.49: Mart ayında Rus ordusunun denetimine geçen, son günlerde tarafların karşılıklı olarak saldırı ve provokasyon iddialarına konu olan Zaporojya Nükleer Santrali etrafında gerginlik devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephan Dujarric, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) uzmanlarının başta güvenlik sorunu olmak üzere çözülmesi gereken bir dizi başka sorun nedeniyle Zaporojya Nükleer Santrali'ni henüz ziyaret etmediğini söyledi. Güvenlik sorunu başta olmak üzere çözülmesini bekledikleri bir dizi başka sorun olduğuna vurgu yapan Dujarric, “Cephe hatlarının genellikle bulanık olduğu bir çatışma bölgesine uluslararası uzmanlardan oluşan bir misyon düzenliyorsunuz. Dolayısıyla burada bir güvenlik sorunu ve çözülmesi gereken bir dizi başka sorun var. Bu yüzden zaman alıyor” dedi. 

Öte yandan Rusya Federasyonu'nun BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzya, nükleer santrali çevresinde askerden arındırılmış bir bölge oluşturma önerisini desteklemedi. Rus diplomata göre Rusya, olası terör saldırıları da dahil olmak üzere nükleer santralleri koruyor. BM’de konu tartışılırken konuşan Nebenzya “Santralin silahsızlandırılması, onu ziyaret etmek isteyenlere karşı savunmasız hale getirebilir. Amaçlarının ve hedeflerinin ne olacağını kimse bilmiyor. İstasyona yönelik, korumamız gereken herhangi bir provokasyonu, terör saldırısını göz ardı edemeyiz” dedi.  Daha önce BM Genel Sekreteri António Guterres, tüm askeri personelin ve askeri teçhizatın istasyondan çekilmesi ve bölgeye başka herhangi bir askeri güç veya askeri teçhizatın konuşlandırılmasından kaçınılması çağrısında bulunmuştu. Öte yandan Ukrayna Atom Enerjisi Kurumu, dün Rus topçularının santralın yakınlarına topçu saldırısında bulunduğunu, santralın etrafındaki alana en az 10 top isabet ettiğini, bazı radyasyon sensörlerinin saldırı sonucu zarar gördüğünü iddia etti.
 
IAEA, Ukrayna hükümeti ve ABD Dışişleri Bakanlığı, istasyonun çevresinde askerden arındırılmış bir bölge kurmanın yanı sıra kendi topraklarına bir barış gücü birliği gönderme çağrısında bulunuyor. Dünkü iddialara göre Zaporijya Nükleer Santrali tekrar top atışlarının hedefi oldu. Rusya ve Ukrayna, düzenlenen 10 saldırıdan birbirini sorumlu tuttu. Ukrayna’nın nükleer enerji kurumu Enerhoatom, saldırılar nedeniyle santralde görevli olan Ukraynalı personelin vardiya değişiminin gerçekleşemediğini ve içerdeki çalışanların işlerine devam etmek zorunda kaldığını belirtiyor. Rusya santrali Mart ayında ele geçirmişti. Dün G7 liderleri Rusya’nın santrali Ukrayna’ya devretmesi gerektiğini belirten bir açıklama yapmıştı.
 
07.45: AB'nin Rusya'dan kömür alım yasağı yürülüğe girerken, genel olarak ekonomide kaynak arayan Almanya’nın geçen yıl 27 milyon ton düzeyinde olan kömür ithalatını 32 milyon tona çıkarmak zorunda kalması öngörülüyor. Kömüre yüklenen diğer Avrupa ülkeleri arasında Fransa, İtalya, İspanya, Avusturya, Çekya, Macaristan ve Hollanda da var. Rus kömürü ithal edilmeyecek olmasından oluşacak boşluğun Avustralya, Endonezya, ABD ve Güney Afrika’nın aralarında bulunduğu ülkeler aracılığıyla kapatılması hedefleniyor. Dünya genelinde kömür kullanımının da 2013’teki rekoru tazeleyerek 8 milyar tona ulaşması bekleniyor.
 
07.40: Rusya Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, tüzel kişilerin Haziran'da 176 milyar ruble net döviz alımı yapılmışken bu miktarın Temmuz'da 237 milyar rubleye çıktığı (3,9 milyar dolar) belirtildi. Rusya'da vatandaşların Temmuz ayında rekor düzeyde Döviz aldığı ve önemli bir kısmının yurt dışına gönderildiği belirtildi. Döviz alımındaki artışa rağmen döviz mevduatlarındaki para miktarı 3 milyar dolar azaldı.
 
 
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама