Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Arşiv: 11 Nisan ve öncesi

ÖNEMLİ GELİŞMELER// 
 
11 Nisan Pazartesi
 
23.05: Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer, Başkan Putin ile yaptığı 75 dakikalık görüşmenin, savaşın geleceği konusunda kendisini “karamsarlığa ittiğini” söyledi. Nehammer, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine geniş çaplı bir saldırıya hazırladığını kaydetti, "Planlanan saldırının şiddeti hafife alınamaz" dedi.
 
23.01: Merkel'in sözcüsü, eski Almanya başbakanının Hıristiyan Demokrat Parti'den gelen çağrılara rağmen "geçmişte Rusya'ya yönelik yürttüğü politikalar hakkında konuşmayacağını" söyledi.
 
21.47: Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin ile Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer arasında, "kısa bir görüşme yapıldığını" söyledi.
 
21.42: Fransa Dışişleri Bakanlığı, altı Rus diplomatı daha "istenmeyen kişi" ilan etti.
 
21.40: Rusya Sivil Havacılık Ajansı Rosaviatsia, AB tarafından 20 Rus havayolu şirketinin uçuş güvenliği "kara listeye" dahil edilmesinin olumsuz bir sonucu olmayacağını, tüm uçakların "uçuşa elverişlilik standartlarına" sahip olduğunu savundu.  Ajans, "misilleme" kararı alınacağını da duyurdu.
 
21.37: Avusturya Şansölyesi Nehammer, Putin ile yaptığı görüşmeden aldığı izlenimi "olumlu" olarak niteleyemeyeceğini, ancak her şeye rağmen Moskova ile doğrudan müzakerelerden başka bir alternatif görmediğini söyledi. (Kurier)
 
21.34:  Rus petrokimya üreticisi Sibur'un, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) taşıyan gemilerini Amsterdam-Rotterdam-Anvers bölgesinde boşaltamadığı için yükünü Aygaz'a sattığı ve Türkiye'ye yönlendirdiği haber veriliyor. Reuters'in iddiasına göre, gemiler Dörtyol limanına gidiyor. Diğer yandan ajans, Rusya'nın Baltık limanlarından Türkiye'ye petrol sevkiyatının Mart ayında rekor seviyeye ulaştığını yazdı.
 
21.27: Rusya'nın Krasnodar Bölgesi'nin Ukrayna ile deniz sınırındaki iki bölgesinde, "sarı terör tehlikesi" ilan edildi. Rusya'da üç düzeyde terör tehdidi alarmı bulumuyor: mavi (yoğun), sarı (yüksek) ve kırmızı (kritik).
 
21.26: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Burbock, Sırbistan'ın AB üyesi olmak istiyorsa Rusya'ya yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere Avrupa Birliği'nin dış politikasını desteklemesi gerektiğini söyledi.
 
21.25: Çin, ABD'nin Ukrayna'da devam eden operasyonda Rusya'ya ekonomik yaptırımları zorlayarak "kargaşadan kazanç sağlamaya çalıştığını" belirtti. Sputnik'in aktardığına göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, ABD'nin Rusya operasyonunun başından beri tüm ülkeleri Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulamaya zorladığını ve buna uymayanları "bedel ödemekle tehdit ettiğini belirterek, "Ancak yaptırımlar gerilimin azaltılmasını sağlamadığı gibi pandemi nedeniyle ekonomik sıkıntı içindeki dünyada yeni sorunlara sebep olacak" dedi.
 
21.24: Belarus Sınır Muhafaza Komitesi, Polonyalı askerlerin Belarus’un Pesçatka sınır kapısına ateş açtığını duyurdu.
 
21.23: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donetsk bölgesinde Çasov Yar yerleşimi yakınlarında Ukrayna ordusunun Donbass askeri birliğinin iyi korunan bir komuta merkezinin Kinjal füzesi ile etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Konaşenkov, “Gün içinde Lugansk bölgesinin Popasnaya, Novozvanovka ve Zolotoye yerleşim bölgelerinde Ukrayna 24. Mekanize Tugayının ve Bölge Savunma Tugayının komuta ve gözlem merkezi, iki bölük tutunma noktası, iki bölük taktik grubu yüksek hassasiyetli kara tabanlı füzelerle etkisiz hale getirildi” diye konuştu. Rus komutan, bu bölgelere yapılan saldırılar sonucu toplamda 300'e yakın Ukraynalı militanın, 50'den fazla zırhlı muharebe aracının ve çeşitli amaçlara yönelik 25'e yakın aracın imha edildiğini vurguladı. (Sputnik)
 
21.19: OPEC, Avrupa Birliği'ne, "Rus petrolüne ambargo uygulanırsa piyasada doğacak boşluğu OPEC ülkelerinin dolduramayacağı ve bunun dünya petrol pazarında buhrana yol açacağı" uyarısında bulundu.
 
18.33:  Slovakya Başbakanı Eduard Heger, ülkesi tarafından Ukrayna ordusuna devredilen S-300 füze sisteminin Rus güçleri tarafından imha edildiği haberinin doğru olmadığını iddia etti.
 
18.29: İtalya, eski Formula 1 sürücüsü Nikita Masepin ve milyarder iş adamı babası Dmitri Masepin'e ait olduğu söylenen Sardunya adasındaki 105 milyon euroluk bir malikaneye el koydu.
 
18.11: AB temsilcisi olarak Moskova'ya gelen Nehammer'den Putin'e: "Yaptırımlar yürürlükte kalacak ve daha da sertleşecek". Klein Zeitung gazetesinin haberine göre, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından "görüşmede savaş suçlarının ele aldığını, insani koridorlar için çağrıda bulunduğunu ve Ukrayna'da insanlar öldüğü sürece Rusya'ya yönelik yaptırımların yürürlükte kalacağı ve daha da sertleştirileceği mesajını verdiğini" söyledi.  Nehammer Putin'e, "Bu savaşın bitmesi gerektiği, çünkü bir savaşta sadece her iki tarafta da kaybedenler vardır" dediğini aktardı. Görüşme Kremlin'de değil, Putin'in Moskova yakınlarında, Novo-Ogaryovo'daki resmi konutunda gerçekleşti. 
 
18.01: AB Yüksek Temsilcisi Borrell, AB'nin tahsis edilen 1,5 milyar euroya ek olarak Avrupa Barış Fonu'ndan Ukrayna'ya askeri yardım için ek fon ayırmaya hazır olduğunu söyledi. Borell, Rusya'dan petrol alımının yasaklanması konusunda müzakerelerin devam ettiğini belirtti.
 
18.00: Avusturya Basın Ajansı, "Avusturya şansölyesi Nehammer ile Putin arasında 'çok sert ve açık' bir görüşme yapıldığını" duyurdu, detay verilmedi.
 
17.32: Putin ve Avusturya Başbakanı Nehammer arasındaki görüşme tamamlandı. 1,5 saat kadar süren görüşmeden sonra basına açıklama yapılmadı, fotoğraf çektirilmedi.
 
17.29: Donetsk yönetimi sözcüsü Basurin, Ukrayna güçlerinin Donetsk'te bir barajı saldırı sonucu yıktıklarını, bölgedeki evlerin sular altında kaldığını söyledi.
 
17.10: Donetsk Halk Cumhuriyeti kaynakları, Mariupol limanının tamamında kontrolün ele geçirildiğini duyurdu. 
 
16.40: Rusya Merkez Bankası, yılın başındaki verilerle Rusya'nın altın ve döviz rezervlerinin yapısını açıkladı:
 
- euro % 33,9
- altın % 21,5
- yuan  % 17,1 
- dolar % 10.9
- sterlin %6,2 
- yen % 5,9
- Kanada doları % 3.2
- Avustralya doları % 1
- Singapur doları % 0.3
 
16.37: Öğleden sonra Moskova Borasasında dolar 79.16 rubleden, euro 86.07 rubleden işlem gördü. 
 
16.28: Rusya, Nisan'da petrol üretimini yüzde 6 azalttı. 1-10 Nisan tarihleri ​​arasında Rusya'da günlük ortalama üretimi 1.416 milyon ton oldu. 
 
16.26: Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Avusturya Başbakanı Karl Nehammer arasındaki yüz yüze görüşmenin başladığını duyurdu. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Avusturya Başbakanı Karl Nehammer’in Moskova bölgesinde bulunan Novo-Ogareva’daki rezidanstaki görüşmesinin başladığını söyledi. (Sputnik)
 
15.21: Rus devlet televizyonu Pervıy Kanal'ın canlı yayını sırasında yaptığı protestoyla gündeme gelen Marina Ovsyannikova, Alman Die Welt gazetesinin muhabiri oldu. Ovsyannikova düzenlediği protesto gösterisinin ardından Pervıy Kanal'daki işinden ayrılmıştı.
 
14.18: Eski ABD Başkanı Bill Clinton, 1990'larda Washington'un Boris Yeltsin ve Vladimir Putin'e "Rusya'nın NATO'ya katılması olasılığını ele almayı" teklif ettiğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Peskov, böyle bir şeyden haberdar olmadığını belirtti.
 
14.16: Bloomberg: "Yaptırımlar başladığından beri ilk kez Rus şirketi, Rusya Demiryolları (RJD) Eurobond ödemelerini yapamayarak temerrüde düştü."
 
14.15: Lavrov, Ukrayna'daki Rus askeri operasyonunun, diğer hedeflerin yanı sıra "ABD'nin dünyadaki pervasız yayılmacılığına ve mutlak egemenliğine son vermek için planlandığını" söyledi.
 
13.56: Hırvatistan 18 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Ayrıca 6 Rus idari görevliden de ülkeyi terk etmeleri istendi.
 
13.41: AB, Rusya'dan 20 havayolunu güvenlik gerekçesiyle "kara listeye" aldı. Aralarında Aeroflot ve Utair'in de olduğu havayolu şirketlerinin "uluslararası güvenlik standartlarını karşılamadığı" gerekçesiyle uçuşları yasaklandı. Şu anda yaptırımlar yüzünden zaten AB'ye uçuşlar yapılamıyor. Listenin tamamı için tıklayın.
 
13.30:  Peskov: "Rusya'nın temerrüde düşmesi için objektif hiçbir nedeni yok."
 
13.29: Fransa'nın Ukrayna Büyükelçisi, bir grup Fransız jandarmasının "savaş suçlarını araştırmak" üzere Lvov'a geldiğini açıkladı.
 
13.27: Kremlin Sözcüsü Peskov, Finlandiya ile İsveç’in NATO’ya üye olma planlarına ilişkin, ittifakın genişlemesinin Avrupa’yı daha güvenli bir yer haline getirmeyeceği değerlendirmesini yaptı. Sputnik'in aktardığına göre Peskov, ilgili soruya verdiği yanıtta, "İttifakın çatışmaya yönelik bir enstrüman olduğunu defalarca söyledik. NATO, barış ve istikrar sağlayan bir ittifak değil. Dolayısıyla ittifakın daha da genişlemesi, tabii ki Avrupa kıtasını daha güvenli yapmayacak" dedi.
 
12.16: Batı yaptırımlarından büyük zarar gören Rusya sivil havacılık endüstrisini desteklemek için hükümet tarafından 311 milyar rublelik (3,8 milyar dolar) fon ayrıldı.
 
12.14: Estonya, Yandex.Taxi'nin ülkedeki faaliyetlerini yasakladı. 
 
12.11: Rusya: "Dün denizden fırlatılan Kalibr füzeleriyle Dnepropetrovsk kentinin güneyinde, Avrupa ülkelerinden biri tarafından gönderilen ve hangarda saklanan S-300 füze savunma sistemi bataryası imha edildi. Ortadan kaldırılanlar arasında S-300’ün dört fırlatma düzeneği ve yaklaşık 25 Ukrayna ordusu personeli yer alıyor."
 
12.10: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’a göre, özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana Ukrayna ordusuna ait 129 uçak, 99 helikopter, 243 S-300, Buk-M1, Osa AKM füze savunma sistemi, 441 insansız hava aracı, 2079 tank ve başka zırhlı muharebe araçları, 239 çok namlulu roketatar sistemi, 909 topçu sistemi ve 2003 özel askeri araç imha edildi.Gece saatlerinde Velikaya Novoselovka yerleşimi yakınında havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle, Ukrayna ordusunun hava savunma kuvvetlerinin askeri teçhizatlarının onarımı için kullanılan bir üssü imha etti. (Sputnik)
 
12.08: Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, ülkes'nin Rusya yaptırımlarına katılarak "ikinci cephe" açmayacağını söyledi.
 
10.29: İsveçli cep telefonu ve diğer telekomünikasyon ekipmanları üreticisi Ericsson, Rusya'daki faaliyetlerini süresiz olarak durdurduğunu açıkladı. 
 
10.27: Bloomberg, Boeing şirketinin Rus tedarikçilere uygulanan ambargo nedeniyle artık Japonya'dan titanyum almaya başladığını yazdı.
 
10.25: Dmitri Medvedev, AB ülkelerinin kendi "yeşil-çevreci" politikalarına ihanet ederek, ABD'den "kirlik petrol ve gaz tedarik ettiklerini" savundu.
 
10.23: Donetks Halk Cumhuriyeti yetkilileri, "Mariupol limanının yüzde 80'inin DHC birlikleri tarafından kontrol altına alındığını" bildirdi.
 
10.22: Ukrayna Adalet Bakanı Denis Malyuska, 42 ülkenin Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonuyla ilgili olarak Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na başvurduğunu açıkladı.
 
10.20: Lugansk ve Donetsk bölgelerinde bugün "kapsamlı sivil tahliyesi" ilan edildi. Lugansk resmi makamları, bölgeden bugün altı ek tahliye tren seferi planlandığını duyurdu.
 
10.16: AB Diplomasi Yüksek Temsilcisi Borrell, "önümüzdeki günlerde Donbass'taki çatışmaların yoğunluğunun artacağı" tahmininde bulundu. Borrell, Moskova'dan sert tepki alan, "Ukrayna'daki ihtilafın güç kullanarak çözülebileceği ve Kiev'e askeri yardımı arttırmak gerektiği" görüşünü tekrarladı.
 
10.15: Moskova Borsasının açılışında dolar 82.08 rubleye, euro 86.10 rubleye kadar yükseldi.
 
09.45: Fransız bankası Société Générale, Rus pazarından çıkacağını duyurdu. Société Générale, Rusya'da ilk şubesini 1993'te açmıştı. Bankaya bağlı Rosbank, Rus milyarder Vladimir Potanin'e ait İnterros'a satılacak.
 
09.40: Financial Times, Rus doğal gazından vazgeçme konusunda Avrupa Birliği içinde görüş birliği bulunmadığını yazdı.
 
09.23: Dünya Bankası bu yıl Ukrayna ekonomisinin yüzde 45,1, Rusya ekonomisinin de yüzde 11,2 oranında küçüleceği öngörüsünde bulundu. İlgili haber için tıklayın.
 
09.20: Yaptırımlara tabi Rus bankası VTB, Avrupa'daki şirketi VTB Bank Europe SE'nin kontrolünü kaybetti. Alman makamları şirketin Moskova'dan gelen talimatları uygulamasına yasak getirmişti.
 
09.18: Rusya Ekoloji Cemiyeti, Greenpeace ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) yabancı ajan ilan edilmesi için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Rusya cuma günü 15 yabancı vakıf ve araştırma merkezinin faaliyet lisansını iptal etmişti.
 
07.48: Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna'da farklı yerleşim birimlerine yönelik askeri harekatlar düzenlemeyi planladığını açıkladı 
 
05:46: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkenin doğusunda daha geniş çaplı askeri harekata hazırlandığını öne sürdü. 
 
05:44: The Times, İsveç ve Finlandiya'nın bu yaz NATO'ya girebileceklerini yazdı. 
 
05:42: Rusya Finans Bakanı Anton Siluanov, Batı'nın eurobond cinsinden borç ödemeleriyle ilgili temerrüt ilan etmesi halinde, Rusya'nın mahkemeye başvuracağını açıkladı.  
 
10 Nisan Pazar
 
22.46: ABD basınına açıklamalarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, "Almanya ve Fransa’nın 2008 yılında Ukrayna’nın NATO’ya girmemesi yönünde kullandıkları oy stratejik bir hataydı. Eğer NATO üyesi olsaydık bu savaş başlamazdı. Bu hatanın bedelini Almanya ve Fransa değil biz ödüyoruz" dedi. (Sputnik)
 
22.16: Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, "ABD'nin asıl amacının Ukrayna'ya hem savaş alanında hem de müzakere masasında mümkün olan en güçlü pozisyonu almasına yardım etmek olduğunu" söyledi. Sullivan, CBS News'e verdiği röportajda, Slovakya'nın verdiği S-300 hava savunma sistemlerini örnek göstererek, ABD makamlarının müttefiklerinden ve ortaklarından, "Ukrayna ordusunun ek eğitim almadan kullanabilecekleri silahlar aradığını" belirtti. Sullivan, "Bugün de dahil olmak üzere her gün Ukrayna'ya silah ve askeri yardım sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.
 
22.14: Yunanistan’ın Selanik kentinde liman işçilerinin NATO kargolarının Ukrayna'ya gönderilmesini engellemeye çalıştığı öğrenildi. Komsomolskaya Pravda gazetesinde yer alan habere göre Selanik’te liman işçileri, yüklemeyi reddederek NATO kargolarının Ukrayna’ya gönderilmesini engellemeye çalıştı. İşçilerle polis arasında arbede yaşandı. (Sputnik)
 
21.12: Yeni haftaya, diplomatik çözüm yolunda zayıf da olsa yeni umutlarla başlanıyor: Dün Kiev'de Zelenskiy ile görüşen Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, uzlaşma ve ikna görüşmesi için pazartesi günü Moskova'ya geliyor. Karl Nehammer, Başkan Putin ile görüşecek. Bu ziyaret arifesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nehammer ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye-Avusturya ilişkilerini geliştirecek adımlar ve Rusya-Ukrayna savaşı dahil bölgesel konular ele alındı.
 
14.14: Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar,  Boğazlar’da bulunan mayınlara ilişkin olarak, “Mayınlar kasıtlı mı bırakıldı diye şüphelerimiz var. Belki NATO’ya ait mayın tarama gemilerinin Karadeniz’e girmesi için bir plan dahilinde de bu mayınlar bırakılmış olabilir. Bizi sıkıştırmak için...” değerlendirmesini yaptı. Hürriyet’ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Akar, son AKP MKYK toplantısında“Karadeniz’deki mayınları kim bıraktı, bilmiyoruz. Rus yapımı ama hangi ülke bıraktı araştırılıyor. 400 civarında Mayın olduğu haberleri çıkıyor. Bulgaristan ve Romanya makamlarıyla görüştük. Tarama çalışmaları yapıyor onlar da." dedi.  Bakan Akar şunlar kaydetti: "Belki NATO’ya ait mayın tarama gemilerinin Karadeniz’e girmesi için bir plan dahilinde bırakılmış olabilir’ diyenler devar. Bizi sıkıştırmak için. Ama biz Montrö kurallarına bağlı kalacağız. Karadeniz’e savaş gemilerini sokmayacağız. Karadeniz’in savaşa çekilmesine müsaade etmeyeceğiz
 
14.10: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "dün gece Dnipro bölgesinde Zvonetskoye yerleşiminin yakınında bulunan aşırı milliyetçi Dnepr Taburu’na ait karargah ve üssün deniz tabanlı yüksek hassasiyetli füzelerle etkisiz hale getirildiğini" belirtti. Konaşenkov ayrıca Nikolayev bölgesinde Starobogdanovka yerleşiminin yakınında ve Çuguyev Askeri Havalimanı’nda bulunduğu tespit edilen S-300 füzeleri fırlatma rampalarının da hava tabanlı yüksek hassasiyetli füzelerle imha edildiğini aktardı. Konaşenkov, “Dün gece Rus Hava-Uzay Kuvvetlerine ait taktik uçaklarla Ukrayna’nın 86 askeri unsuru vuruldu. Bunların arasında iki komuta merkezi, iki mühimmat deposu, üç yakıt deposu, üç çok namlulu roketatar sistemi, ayrıca askeri teçhizatın yığıldığı 49 saha ve tutunma noktası yer alıyor” diye konuştu. Konaşenkov, “Özel askeri operasyonun başından bu yana Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait toplam 127 uçak, 98 helikopter, S-300, BuM1, Osa AKM olmak üzere 234 uçaksavar füze sistemi, 436 insansız hava aracı (İHA), 2 bin 52 tank ve diğer zırhlı muharebe araçları, 232 çok namlulu roketatar sistemi, 894 sahra ve havan topu ile bin 975 adet özel askeri araç imha edildi” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
11.06: The Wall Street Journal'ın haberine göre, şu anda "düzinelerce" özel Rus uçağı Dubai havaalanında park halinde duruyor. Rus zenginleri, Birleşik Arap Emirlikleri yaptırım uygulamadığı için iş jetlerini Dubai'ye yolladı. Ancak bu uçaklar el konulmasa da, AB ve ABD'den gelen kısıtlamalar nedeniyle Dubai'den uçmalarını engelliyor.
 
11.05: Köln'deki Alman Ekonomisi Enstitüsü direktörü Michael Hüter, "En az iki yıl daha Rus gazına bağlı kalacağız. Rus doğal gazının sadece üçte birlik kısmını kısa vadede dünyanın diğer bölgelerinden gelen sıvılaştırılmış gazla değiştirilebiliriz. Şimdi Rus gazına ambargo uygulanması, pek çok üretici şirket ve sektörünün işlerinin tamamen durmasına yol açar" dedi.
 
11.03: Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Sviridenko, Rusya ile ticari ilişkilerin sona erdirilmesi kararının Moskova'nın döviz kazancına yılda en az 6 milyar dolar etkide bulunacağını söyledi.
 
10.59: İtalya Başbakanı Mario Draghi, 11 Nisan'da Cezayir ile doğal gaz alımını artıracak bir anlaşma imzalamaya hazırlanıyor. Şu anda İtalya gaz ithalatının yaklaşık yüzde 40'ını Rusya'dan yapıyor Cezayir ikinci büyük gaz tedarikçisi.
 
10.57: Alman Welt gazetesi, Ukraynalı yetkililerin Alman hükümetinden toplam değeri 1,7 milyar euro olan motorlu obüs tedariki için talepte bulunduğunu yazdı. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Ukrayna'nın 100 tank talebi konusunda nihai kararı geciktiriyor. Welt'e göre Alman makamları, Kiev'in 100 Marder piyade savaş aracı talebini reddetti.
 
10.54: Yaptırımlar karşısında şok kararla Rusya Merkez Bankası'nın 28 Şubat'ta yüzde 9,50'den yüzde 20'ye yükselttiği faizleri yüzde 17'ye indirmesinin ardından mevduat faizleri de düşmeye başladı. Sberbank, ruble mevduatlarındaki maksimum faizi yüzde 19'dan yüzde 16'ya indirdi.
 
10.53: Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, "Gazprom"un Ukrayna toprakları üzerinden Avrupa'ya sevkiyat için transit hattan düzenli modda Rus gazı yollamaya devam ettiğini" söyledi.
 
9 Nisan Cumartesi
 
22.47: Ukrayna heyetine Rusya ile yapılan müzakerelerde başkanlık eden David Arakhamia, görüşmelerin seyrinin doğrudan "askeri durumla" ilişkili olduğunu söyledi. Arakhamia, "Ukrayna taktik bir avantaj elde ederse, Kiev'in kendi taleplerinde daha ısrarcı olacağını ve Rusya'nın bunları kabul etmek zorunda kalacağını, aksi takdirde, Kiev'in daha zorlu bir uzlaşmaya mahkum olduğunu" belirtti.
 
David Arakhamia, toprak meselesini (Donbass ve Kırım) "kırmızı çizgi" olarak gördüğünü ve bölgelerde Ukrayna'nın Rusya hakimiyetini tanımayacağını vurguladı. Daha önce Rus tarafı, Kiev tarafından önerilen anlaşmaların orijinal versiyonunda, Donbass ve Kırım sorunlarının 15 yıla kadar ayrı müzakerelerde çözülmesinin önerildiğini, ancak daha sonra Ukrayna'nın bu önerileri geri çektiğini belirtmişti. 
 
Arakhamia, Kiev'in planına göre üçüncü ülkelerin sağlaması gereken güvenlik garantilerinde, garantör ülkelerin "Ukrayna'ya yapılacak bir saldırının kendilerine bir saldırı anlamına geleceği ilkesini onaylamalarını beklediklerini" belirtti. 
 
Arakhamia, "İtalya, Fransa, Türkiye ve Almanya garanti vermeye hazır olduklarını teyit ettiler, İngiltere ve ABD henüz bir cevap vermedi.
 
21.43:   Devlet Duma Başkanı Volodin, AB Diplomasisi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Ukrayna'daki çatışmanın "savaş alanında kazanılacağını" söyledikten sonra görevden alınması gerektiğini söyledi.
 
21.43: Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, "tüm dünyaya karşı çok ciddi bir sorumluluk üstlenen Vladimir Putin'in davranışlarından derin hayal kırıklığına uğradığını" söyledi. 1994 ile 2011 yılları arasında üç kez başbakanlık yapan 85 yaşındaki Berlusconi, “Onu yirmi yıldır tanıyorum ve bana her zaman bir demokrat ve barışçıl biri gibi göründü” dedi.
 
21.41: Rusya Duma Başkan Yardımcısı Tolstoy: "YouTube'un açıkça yıkıcı ve Rus karşıtı bir kaynak olduğunu kabul etmenin zamanı geldi. Gerekli önlemler alınmalı ve VPN ile de girmek imkansız hale getirilmeli."
 
21.40: Başbakan Johnson, İngiltere'nin Ukrayna'ya Dünya Bankası'ndan ek 500 milyon dolarlık kredi garantisi sağlayacağını söyledi.
 
21.39: Kursk bölgesi valisi Starovoit, Elizavetovka bölgesindeki sınır karakoluna Ukrayna'dan havan toplarının atıldığını duyurdu.
 
18.33: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Avrupa Birliği’nin (AB) ekonomik bir organizasyondan NATO'nun ekonomik ilişkiler departmanına dönüştüğünü söyledi.
 
18.31: Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Welt am Sonntag'a verdiği demeçte, Almanya'da Rus şirketlerine ve mağazalarına yönelik saldırılar yaşandığını bildirdi.
 
17.44: Kiev'i ziyaret eden Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Zelenskiy ile düzenlediği basın toplantısında, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları daha da arttıracağını söyledi.
 
17.43: Polonya Başbakan Yardımcısı Kaczynski, Polonya'nın Ukrayna konusundaki tutumu nedeniyle Macaristan ile ilişkilerini donduracağını söyledi.
 
17.42: AB Diplomasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kiev'e yaptığı ziyaretin ardından "askeri olarak çözülmesini" diledi. Borrell, "Bu savaş savaş alanında kazanılmalı” diye tweet attı.
 
17.39: Rusya Sayıştay Başanı, eski Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, sosyal medyada çıkan haberler sonrası, İsrail'de olduğunu teyit etti. Kudrin, "çok önceden planlanmış bir ziyaret için hafta sonunda Tel Aviv'e geldiğini, Moskova'ya dönerek salı günü Federasyon Konseyi'ne Sayıştay raporunu sunacağını" söyledi.
 
17.37: İngiltere Başbakanı Johnson, Kiev'i ziyaret ederek Zelenskiy ile görüştü. Kiev sokaklarında dolaşı.
15.46: Rusya Federal Gümrük Servisi, 8 Nisan'dan itibaren AB ülkelerinin, yaptırımlar gerekçesiyle Rusya Federasyonu ve Belarus'ta kayıtlı araçların Schengen bölgesine geçişini durdurduğunu bildirdi.
 
15.44: İsrail medyası, ünlü sunucu ve blogger Kseniya Sobçak ve oğlunun İsrail vatandaşlığı aldığını yazdı. Haberlere göre, Sobçak'ın anne tarafından büyükbabasının Yahudi olması nedeniyle İsrail dönüş yasasına göre vatandaşlık almaya hak kazandığı belirtildi. Daha önce Sobçak'ın Moskova'daki lüks dairesini 1 milyar rubleye sattıı haberleri Rus basınına yansımıştı. 
 
15.43: Maliye Bakanı Siluanov, Rusya'ya karşı yeni yaptırım dalgasının ABD dolarına dayalı mevcut uluslar arası para ve finans sisteminin temelini yok ettiğini söyledi.
 
15.41: İngiliz temizlik ürünleri şirketi Lush'un, Rusya'daki mağazalarının üçte biri kapatılacak ve 200 çalışanı işten çıkarılacak. Lush, 10 Mart'ta Rusya'ya ürün tedarikini askıya almıştı.
 
15.39: Macaristan, Rusya'dan alınan doğal gazın bedelinin ruble olarak ödenmesinin yaptırımları ihlal etmediğini açıkladı.
 
15.38: Zelenskiy, Rusya ile müzakereleri "Ukrayna için tek çıkış yolu" olarak nitelendirdi. Zelenskiy, sorunun çözümünün ancak Rusya-Ukrayna müzakerelerinin devamıyla mümkün olduğunu söyledi.
 
15.36: Japonya Ulusal Güvenlik Servisi, Rusya'da yasaklı örgüt olarak nitelenen Ukrayna'nın Azak Alayı'nı "uluslar arası terörist örgütler" listesinden çıkardı. 
 
15.26:  Zelenskiy, AB ülkelerinden birinin hükümet başkanının kendisinden "Rus ordusunun Buça'da sivilleri öldürdüğüne dair haberlerin provokasyon olmadığına dair kanıt istediğini" söyledi. Zelenskiy, bu politikacının adını vermedi, ancak Scholz olmadığını teyit etti.
 
15.24: YouTube'un parlamentonun resmi kanalı Duma TV'yi bloke etmesinin yankıları sürüyor. Duma Başkanı Volodin, insan hak ve özgürlüklerinin ABD tarafından bir kez daha ihlal edildiğini savunurken, Dışişleri Sözcüsü Zaharova kanalın" derhal açılmasını" istedi.  Google ise,  kanalının engellenmesini yaptırımlar ve ticaret kurallarına ilişkin mevzuat ile açıkladı. Gerginliğin tırmandığı ve YouTube'un Rusya'da yasaklanması olaslığının arttığı bleritiliyor. 
 
15.23: Rus Gazprom şirketi, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatının olağan şekilde devam ettiğini açıkladı.
 
15.21: Buça'da yaşananlara uluslararası toplumun tepkileri sürerken,  Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna tarafınının Kiev Bölgesi'nin İrpin kentinde Rus güçlerini suçlamak için yen bir provokasyon hazırlığı yaptığını iddia etti. Bakanlık, Rus güçlerin kentten bir haftadan daha uzun bir süre önce ayrıldığını vurguladı. Bölgede çok sayıda sivilin öldürülüğü haberleri gelmeye başlamıştı. 
 
09.35:  İngiltere'nin "denizaşırı bölgesi" statüsünde olan Cayman Adaları, Londra'nın uyguladığı yaptırımlara paralel olarak Rusya ile ilişkili yaklaşık 7,3 milyar dolarlık varlığı dondurdu. Haberi Cayman yerel medyası duyurdu.
 
09.34: Donetsk Belediye Başkanı Pavel Kirilenko, Kramatorsk'a düzenlenen füze saldırısının ardından hayatını kaybedenlerin sayısının 52'ye yükseldiğini söyledi.
 
09.33:  Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) çıkarılmasını istedi. 
 
09.31: AB, Rusya'nın havayolu şirketleri ile uçaklar için yapılan eski leasing sözleşmelerinin korunmasına izin verdi. Buna göre, sözleşme süresinin sona ermesinden sonra, finansal kiralama şartları altındaki uçak, Rusya'daki havayolu şirketlerinin mülkü haline gelecek.
 
09.27:  S&P, Rusya'nın döviz cinsinden notunu, en düşük seviye olan SD'ye (seçici temerrüt) düşürdü. Düşüşe gerekçe olarak, Rusya'nın dolar olması gereken eurobond ödemelerini rubleden yapması gösterildi. Rusya ise, yurt dışındaki rezervlerinde ödemeleri yapmaya yetecek kadar döviz rezervi olduğunu, sorumluluğun ödeme emrini yerine getirmeyen bankalarda olduğunu, temerrüt için objektif nedenler olmadığını savunuyor. 
 
09.21: Avrupa Birliği'nin yei yaptırımlarının ayrıntıları belli oluyor. AB resmi gazetesinde yayınlanan karara göre,  Rusya'ya ihracatı yasaklanan ürünlere kesme çiçekler, gümüş ve altın ürünleri, boyalar, kağıt ürünleri, itfaiye araçları, mikroskoplar da dahil edildi. 
 
09.20: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya  ve Belarus ile normal ticari ilişkileri askıya almanın yanı sıra Rusya'dan enerji ithalatını yasaklayan tasarıları imzaladı.
 
09.18 :  Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov,  "Batılı ülkelerin eylemlerinin tehlikeli ve kışkırtıcı olduğunu, Rusya ile ABD arasında doğrudan bir askeri çatışmaya yol açabileceğini" söyledi.
 
8 Nisan 2022 Cuma
 
237:  Pentagon sözcüsü ohn Kirby, "Washington'un Kiev'e ilettiği istihbarat bilgilerinin saldırı operasyonları için kullanılabileceğini" kabul ederken, "Onlara kendilerini savunmalarını, savaşmalarını, direnmelerini sağlayacak faydalı bilgiler ve istihbarat vermeye çalışıyoruz.. Bu verilerden herhangi birini karşı saldırı için kullandılarsa sorun yok" dedi. 
 
22.52: Bugün Kiev'i ziyaret eden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'yı AB adayı statüsüne bir adım daha yaklaştıran bir anketi Zelenskiy'ye teslim etti. Ursula von der Leyen, "Avrupa Birliği'nin Ukrayna'yı mümkün olan her şekilde desteklemeye hazır olduğunu, böylece adaylık başvuru sürecin yıllar değil haftalar alacağını" söyledi.
 
22.08: Rusya Merkez Bankası, dolar ve euronun 24 Şubat askeri operasyonunun başlamasından önceki değerlerine dönmesi üzerine "gevşeme adımları" atmaya başladı. Sabah faizleri yüzde 20'den yüzde 17'ye indiren banka, yeni kararlar aldı:
 
Merkez Bankası, bankalara 9 Nisan'dan itibaren kasalarına girecek dövizleri 18 Nisan'dan itibaren satma izni verdi. İlk yaptırım kararlarının ardından önlem olarak bankaların halka döviz satışları yasaklanmıştı. 
 
Ayrıca Rus vatandaşları,  9 Mart'tan önce açmış oldukları hesaplarından, pazartesi gününden itibaren euro çekebilecekler. 9 Eylül'e kadar hesap sahibi 10 bin dolara eş değerde euro çekebilecek.
 
22.02: AB'nin 5. yaptırım paketinin detayları belli oldu. Yaptırım kapsamına Rus bankaları VTB, Novikombank, Sovcombank ve Otkritie Bank ile 14 sanayi ve nakliye şirketinin varlıkları donduruldu.  Kalaşnikof da yaptırım kapsamında. "Kara liste"deki isimlere eklenenler arasında Sberbak CEO'su Gref, iş adamları Deripaska, Kerimov, Rotenberg ile Putin'in kızları Maria Vorontsova ve Ekaterina Tikhonova'nın da bulundupu bildirildi. (Kommersant)
 
21.58: Rusya Merkez Bankası, Moskova Borsasında brokerlar aracılığıyla yapılan döviz alımlarında yüzde 12'lik komisyon uygulamasını iptal etti. Banka bu kararı bankalar ve broker kurumlarına bildirdi. Karar 11 Nisan'da yürürlüğe girecek.
 
20.49: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, Rus Silahlı Kuvvetlerinin yüksek hassasiyetli füzelerle Odessa bölgesindeki büyük bir füze ve topçu deposunu imha ettiğini kaydetti. Konaşenkov, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri operasyonel taktik biriminin Kirovograd bölgesindeki Kanatovo askeri havaalanındaki Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin havacılık teçhizatının yanı sıra 54 askeri unsurunu vurduğunu belirtti. Konaşenkov, Rus hava savunma sistemlerinin Ukrayna'ya ait bir Su-27 savaş uçağını daha düşürdüğünü belirterek, “Rus hava savunma sistemleri, Novomihaylovka yerleşimi yakınında Ukrayna’ya ait bir Su-27 savaş uçağını düşürdü” dedi. (Sputnik) 
 
20.21: İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, Carnegie Center, Wspоlnota Polska, Heinrich Böll Vakfı, Friedrich Naumann Özgürlük Vakfı, Friedrich Ebert Vakfı, Konrad Adenauer Vakfı, Ağa Han Vakfı, Roza Lüksemburg Vakfı'nın da aralarında olduğu 15 örgütün Moskova şubeleri Rusya Adalet Bakanlığı tarafından kapatıldı. Adalet Bakanlığı karara gerekçe olarak şubelerin "Rusya yasalarını çiğnemesini" gösterdi.
 
20.07: Bloomberg ajansı, Almanya'da koalisyon hükümetinin Ukrayna krizinden etkilenen şirketler için bir "kurtarma paketi" üzerinde anlaşmaya vardığını bildirdi. Paketi, likidite sorunu yaşayan şirketlere Alman Kalkınma Bankası'ndan 100 milyar euro kredi garantisi ve 7 milyar euro kredi sağlanmasını öngörüyor. 
 
20.06: Slovakya, Ukrayna'ya devredilen S-300'lerin yerine ABD'den Patriot füzeleri alacak.
 
19.13: İngiliz The Economist dergisi son sayısında Ukrayna'da yaşananlar ekseninde Türkiye-Rusya ilişkilerini yorumladı. Yazıda, "Türkiye hem Ukrayna'ya silah satıyor hem Rus sermayesine sıcak bakıyor" başlığı kulanıldı. Yazıda Türkiye "Rus oligarklara kucak açtığı" ve "Rusya'ya yönelik yaptırımları etrafından dolandığı" gerekçesiyle eleştirildi. Yazıda, Türklerin yüzde 73'ü, ülkelerinin Ukrayna konusunda tarafsız kalmasını istediğini, yaşananlardan Rusya'nın sorumlu olduğunu düşünenlerin oranının sadece yüzde 34 olduğu, yüzde 48'lik kitlenin ABD ve NATO'yu suçladığı belirtildi. 
 
19.08: Kremlin'e yakınlığı ile bilinen milyarder iş adamı Oleg Deripaska: "Yaptırımların ardından yeni bir Rusya ekonomisinin yaratılması gerekiyor. Bunun yolunu açmak ve ihracatı geliştirmek için çatışmaları bitirmek ve bir başlangıç ​​​​noktasına sahip olmak gerekli. Eski pazarlar yaptırımlar nedeniyle Rusya'ya kapatılacağı için yeni pazarlar aramak gerekiyor."
 
19.05: Dmitri Medvedev: "Rusya'ya karşı hukuka aykırı yaptırımlar eninde sonunda sona erecek, ancak sonucu,  yıkılmış bir dünya düzeni olacak."
 
19.03:  Japon Nikkei gazetesinin haberine göre Mitsubishi Motors, parça sıkıntısı ve lojistik sorunları nedeniyle Rusya'nın Kaluga bölgesindeki fabrikasında otomobil üretimini durdurdu.
 
18.54: Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk şehrinde sivillerin tahliyesinde kullanılan tren istasyonuna düşen füze 10'u çocuk en az 50 kişinin hayatına mal olurken, saldırının yankıları devam ediyor.  Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in Rusya'ya yönelik suçlamalarına Moskova'dan kesin bir dille "Saldırıyla ilgimiz yok" tepkisi geldi. Bölge valisi, yaralanan 98 kişiden 16'sının çocuk 46'sının kadın, 36'sının erkek olduğunu açıkladı. BBC'nin haberine göre Ukrayna kaynakları tren istasyonuna iki füzenin isabet ettiğini söyledi. Düşen füzelerin Tochka-U oldupu bildirilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'nın istasyona saldırı düzenlediği suçlamalarını "provokasyon" ve "tamamen gerçek dışı" diye nitelendirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da, bölgede planlanmış bir harekat olmadığını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı görüntüdeki Tochka-U füzelerini kullanmadığını ama bu füzelerin Ukrayna tarafından kullanıldığında ısrar ediyor.
 
18.36: Yarolslavl Vilayeti yetkilileri, Komatsu fabrikasının üretime devam edeceğini açıkladı. Japon basını gün içinde şirketin Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını yazmıştı.
 
18.35: NASA, Rusya ve ABD arasındaki sivil uzay uçuş programının süreceğini açıkladı.
 
18.34: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'ya 130 milyon dolarlık yeni bir silah yardımı yapacaklarını açıkladı. Ukrayna'ya gönderilecek silahlar arasında kısa menzilli taşınabilir hava savunma sistemi Starstreak de bulunuyor.
 
17.56: Twitter, Rusya devletine bağlı yayın kuruluşu Russia Today'in hesabını bloke etti.
 
17.20: Kramatorsk'ta tren istasyonuna düzenlenen roket saldırısında hayatını kaybeden sivillerin sayısı 50'ye yükseldi. Ukraynalı yetkililer 98 kişinin de yaralı olduğunu açıkladı.
 
16.35: Finlandiya 2 Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etti.
 
16.34: Kommersant gazetesi, Rusya'nın silahlı insansız hava aracı Bayraktarlar nedeniyle Türkiye'ye eleştiriler yönelttiğini yazdı. Habere göre, Türkiye bu eleştirilere Ukrayna'ya satışın özel şirket tarafından yapıldığı yanıtını verdi.
 
16.30: Polonya Dışişleri Bakanlığı: "Rusya 45 diplomatımızı sınırdışı etme kararı aldı."
 
16.26: UNESCO, haziran ayında Kazan'da düzenlenmesi planlanan 45'inci oturumun gerçekleşmeyeceğini duyurdu.
 
16.12: Karadağ (Montenegro) hükümeti bir aylık tartışma sürecinin ardından  Rusya'ya karşı alınan yaptırım kararlarına katılmaya karar verdi.
 
15.52: Rusya'nın Baltık komşusu Litvanya, önümüzdeki 5 yılda ABD ve Almanya'dan 1 milyar dolarlık silah almayı planladığını duyurdu. Hükümet yetkilileri, bu karara Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyondan sonra vardıklarını söyledi.
 
15.49: İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyonun NATO'nun yeniden genişlemesi sonucunu doğurabileceğini söyledi.
 
15.26: Sberbank'ın 7 Nisandan itibaren yurtdışına dövizle yapılan bütün transferleri durdurduğu öğrenildi.
 
15.14: Japon iş makinesi üretici Komatsu, Rusya'daki fabrikasında üretimi durdurduğunu açıkladı.
 
14.48: Dolar kuru 73 ruble. Euro 78,5 rubleden işlem görüyor.
 
14.42: Tayvanlı bilgisayar üreticisi Acer, Rusya'daki faaliyetlerine geçici olarak ara verdiğini duyurdu.
 
14.28: Rusya'da elektronik Harry Potter kitaplarının satışı 48 kat arttı.  Online kitap servisi LitRes, yayıncının kitabı 9 Nisan tarihinden itibaren Rusya pazarından çekeceğini açıklamıştı.
 
14.26: Alman gıda ürünleri üreticisi Dr. Oetker Rusya pazarından ayrılma kararı aldı. Şirket Belgorod'daki fabrikasını satışa çıkaracak.
 
13.53: Slovakya, elindeki Sovyet yapımı S-300 hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya gönderdiğini duyurdu.
 
13.41: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Kramatorsk şehrindeki roket saldırısını Rusya'nın düzenlemediğini açıkladı. Peskov, Rus ordusunun Toçka-U cinsi roket kullanmadığını söyledi. Saldırıda 4'ü çocuk 35 kişi hayatını kaybetmişti.
 
13.25: Avrupa Birliği yetkilileri, Rusya'dan petrol alımını yasaklamak da dahil bir dizi yeni yaptırım üzerinde çalışmayı sürdüreceklerini açıkladı.
 
12.47: Japonya da Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi açıkladı. Japon hükümeti, şirketlerin Rusya'ya yatırım yapmasını yasakladı. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 400 Rusya vatandaşı hakkında yaptırım kararı alındı. Sberbank ve Alfa Bank da yaptırım listesine eklendi. Ülkenin başbakanı Rusya'dan kömür, eklipman, orman ürünleri ve votka alımını da yasaklayacaklarını söyledi.
 
12.20: Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk şehrinde sivillerin tahliyesinde kullanılan bir demiryolu istasyonuna roket saldırısı düzenlendiği haberleri geliyor. AFP, hayatını kaybedenlerin sayısını "en az 20" olarak açıkladı. Ukrayna kaynakları ölü sayısını 4'ü çocuk olmak üzere toplam 35 olarak açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, saldırının birlikleri tarafından düzenlendiği iddiasını yalanladı.
 
12.15: Avrupa Birliği Rusya'ya karşı beşinci yaptırım paketini onayladı. Avrupa Birliği, Rusya'dan kömür alımına ağustos ayından itibaren ambargo uygulayacak. Rusya'ya silah ve yüksek teknoloji ürünlerinin satışına da yasak getirildi. Yasak kuantum bilgisayarlar, yarı iletkenler ve uçak yakıtını da kapsıyor. Ayrıca Rusya'dan orman ürünleri, çimento, gübre, deniz ürünleri ve alkollü içecek alımı yasaklandı. 
 
Aralarında VTB'nin de bulunduğu 4 Rus bankasının Avrupa Birliği sınırlarında işlem yapmasına da yasak kondu. Ek olarak, insani yardım, gıda ürünü ve enerji kaynağı taşıyanlar hariç Rus bandıralı gemiler Avrupa limanlarına giremeyecek.
 
11.57: Rusya Merkez Bankası faiz oranını yüzde 20'den 17'ye indirdi. Kurumdan yapılan açıklamada, dış koşulların Rus ekonomisi için güçlük arz etmeyi sürdürdüğüne, ancak ülkenin mali istikrarı açısından risk artışının hız kestiğine dikkat çekildi. İlgili haber için tıklayın.
 
11.15: Rus Sibur ve Çinli Sinopec'in ortaklaşa inşa etmeyi planladığı Amur Gaz-kimya Tesisi inşaatını yaptırımlar nedeniyle durdurduğu öğrenildi. RBC'nın haberine göre, yüzde 40'a yakını tamamlanan projenin toplam maliyeti 10 milyar dolar civarında.
 
10.56: Japonya 8 Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan edeceğini duyurdu.
 
10.42: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell bugün Kiev'i ziyaret ederek Vladimir Zelenskiy'le bir araya gelecek.
 
10.39: Finlandiya devlet posta işletmesi Posti, Rusya ve Belarusla posta iletişimini 11 Nisandan itibaren sonlandıracağını duyurdu.
 
10.36: Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyonda hayatını kaybeden sivillerin sayısını 1611 olarak açıkladı.
 
10.13: Dolar kuru 75,30, euro kuru 81 ruble.
 
10.06: Pink Floyd 28 yıl aradan sonra müziğe geri döndü. Grubun Ukrayna'yı desteklemek için yazdığı Hey Hey Rise Up adlı şarkının solistliğini Ukraynalı müzik grubu Boombox'dan Andriy Khlyvnyuk üstlendi.
 
09.55: Gazpromneft temsilcisi Oleg Karavayev, yaptırımlar nedeniyle erişilemeyen batı teknolojilerine Rusya içinden alternatif aradıklarını söyledi. Şirket daha önce Halliburton ve Schlumberger ile çalışıyordu.
 
09.44: Belarus doğumlu Arkady Dobkin'in kurduğu Amerika merkezli yazılım şirketi EPAM Systems Inc. üç ay içinde Rusya pazarındaki faaliyetlerini tamamen durduracağını açıkladı.
 
09.21: Piyasaların açılışında dolar kuru 79 rubleye kadar geriledi. Euro kuru 86,1 ruble.
 
09.19: Rusya pazarından çekilen Booking.com, Rus otellere 1,3 milyar ruble zarar tazminatı ödedi.
 
09.07: Japonya, Rusya'dan kömür alımını kademeli olarak azaltacağını duyurdu.
 
09.04: İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın kuzeyinde Rus birliği kalmadığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada Rus askerlerinin Belarus ve Rusya'ya çekildiği belirtiliyor.
 
09.02: ABD Maliye Bakanlığı, telekomünikasyon ve internet erişimi program ve ekipmanlarının Rusya'ya satışını yasaklayan yaptırım kararını iptal etti.
 
08.02: ABD Maliye Bakanlığı, Rusya karşıtı yaptırımlara sekiz kişi ve 29 şirketin daha dahil edildiğini bildirdi. Birleşik Gemi İnşa Şirketi ve elmas madenciliği şirketi Alrosa da yaptırım uygulanan işletmeler arasında. 
 
07:56: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Washington'ın Ukrayna'ya askeri desteğinin 1400 Stinger füzesi, 5 binden fazla Javelin füzesi ve yüzlerce Switchblade insansız hava aracını kapsadığını duyurdu. 
 
07:50: Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin Ukrayna'ya askeri destek için 500 milyon euro daha kaynak ayırmaya hazır olduğunu açıkladı. Michel, böylece AB'nin Ukrayna'ya toplam desteğinin 1,5 milyar euro'yu bulacağını bildirdi. 
 
00.16: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic devlet TV'sinde yaptığı açıklamada, "Batı'nın baskısı ve şantajı nedeniyle Sırbistan'ın, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğini askıya alma yönünde oy kullandığını" söyledi.
 
00.14: Peskov, Sky News'a demecinde kaç Rus askerinin öldürüldüğüne ilişkin bir soru üzerine "Önemli sayıda asker kaybımız var ve bu bizim için büyük bir trajedi" diye konuştu. Vladimir Putin'in savaş suçlarından yargılanması çağrıları da sorulan Peskov, "Bunu bir olasılık olarak görmüyoruz, gerçekçi de bulmuyoruz" dedi.
 
00.11: Peskov, Finlandiya'nın NATO üyeliğini "hayati bir tehdit" olarak görmediklerini söyledi. Ancak Peskov, bu durumda Rusya'nın "durumu dengelemesi" ve batı kanadını güvenlik açısından "daha sofistike" hale getirmesi gerektiğini ekledi. Finlandiya basını, üyeik başvurusunun mayıs ayı sonunda yapılabileceğini yazıyor. 
 
00.07: Ruble, dolar ve euro karşısında değer kazanmaya perşembe günü de devam etti. Dolar kuru yedi haftalık aradan sonra 75,5 rubleye kadar düştü. Euro da 81,5 rublenin altını gördü.  Piyasada işlem hacmi de arttı. Moskova Borsası'nda Mart sonundan bu yana en yüksek seviye olan 1,15 milyar dolarlık işlem gerçekleşti. Euro işlem hacmi de 628 milyon euro oldu. Yuanın  ticaret hacmi 1,3 milyar yuan ile Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
 
7 Nisan Perşembe
 
23.01: AB, Rusya'ya karşı beşinci yaptırım paketi üzerinde anlaştı. Yeni yaptırımlar, bazı Rus bankasının varlıklarının dondurulmasını, Rusya'dan kömür ve diğer bazı malların ithalatının yasaklanmasını, Rusya'ya 10 milyar dolar tutarındaki silah ve yüksek teknoloji ürünü mal tedarikine ambargo geliyor. Ayrıca AB limanlarına erişim Rus gemilerine kapatılacak, bir dizi Rus malının ithalatı yasaklanacak ve Rus lojistik-transport şirketlerinin Avrupa'daki çalışmaları engellenecek.
 
21.51:   Beyaz Saray: "ABD, müttefikleriyle birlikte, Ukrayna'ya her Rus tankı  için 90 tanksavar sistemi sağlıyor."
 
21.38: ABD Kongresi, Rusya'dan enerji ithalatı yasağını onayladı. Ayrıca Rusya ile Belarus'u "ticarette en çok kayrılan ülkeler" statüsünden çıkarma kararı da kabul edildi. Şimdi, ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. 
 
20.40: Novaya Gazeta'nın genel yayın yönetmeni ve Nobel Barış Ödülü sahibi Dmitri Muratov, yolculuk ettiği trende kimliği belirsiz bir kişilerin saldırısına uğradı. Muratov, Moskova'dan Samara'ya giden trende kompartımanına giren bir kişinin slogan atarak üzerine yağlı boya döktüğünü söyledi. 
 
"Bölmeye asetonlu yağlı boya döktüler. Gözlerim çok yanıyor. Moskova'dan Samara'ya giden bir tren. Vagonun her tarafında yağ kokusu var. Kalkış zaten 30 dakika rötarlı. Kendimi yıkamaya çalışacağım. Bağırdı: " Muratov, işte çocuklarımız için bir tane" dedi Novaya Gazeta'nın başkanı.
 
20.13: Peskov, Sky News'e verdiği demeçte, "Rusya'nın bir yıl önceden Batı yaptırımlarına hazırlanmaya başladığını" söyledi.  Peskov "Ukrayna'daki özel operasyonun, ya askeri yöntemlerle,  belirlenen hedeflere ulaşılarak ya da barışçıl müzakereler yoluyla öngörülebilir bir gelecekte tamamlanacağını umduğunu" belirtti.  Ayrıca Peskov, "Rus ordusunun Ukrayna'da önemli kayıplara uğradığını" kabul etti, ancak kesin rakam vermedi. Daha önce, Mart ayı sonunda Rusya Savunma Bakanlığı'nın yaptığı resmi açıklamada bin 351 can kaybı, 3 bin 825 kişi yaralı olduğu bildirilmişti.
 

 

19.48: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Harkov Bölgesin'de yer alan, Rus askerlerin kontrol ettiği İzyum kentindeki bir fabrikada ABD yapımı Stinger füze komplekslerine el konulduğunu duyurdu.
 
19.47: Milli Savunma Bakanı Bakan Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
 
18.52: BM Genel Kurulu, Rusya'nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğini askıya alan bir kararı kabul etti. Karara 93 kabul, 24 ret oyu kullanıldı. 58 ülke oylamaya katılmadı. Türkiye kararı destekledi.
 
 
18.47: Wall Street Journal'de yayınlanan bir haberde "Ruslar, Türkiye'ye para yağdırıyor. Türkiye Rusların parası için güvenli bir liman haline geldi" denildi. Bir emlakçı, "'Şu anda 10 daire satıyorsak, 6 veya 7'sini Ruslar alıyor'' dedi. Yazıda Türkiye'nin kıyılarında oligarkların yatlarının da görüldüğünü, ancak genç muhaliflerin ve teknoloji çalışanlarının da Türkiye'ye gelmeyi tercih ettiği ifade edildi. 24 Şubat'tan bu yana binlerce Rusya vatandaşının Türkiye'ye geldiğini; çoğunun da ülkede kalmayı tercih ettiğini ifade etti.  t24'ün aktardığına göre, haber için konuşan Rus ve Türkler; Rusya vatandaşlarının onları SWIFT ödeme sisteminden kesen Batı yaptırımlarını ve Rusya'nın sermaye kontrol düzenlemelerini aşmak için Türkiye'de faaliyet gösteren Rus para transfer şirketlerini ve kripto paraları kullandığını; bazılarının ise çantasında binlerce dolarla Türkiye'ye girdiği ifade etti. 
 
18.42: Kremlin Sözcüsü Peskov, "Putin başkanlığında toplanan Güvenlik Konseyi'nin Buça vakasına benzer enformasyon sabotajlarıyla aktif şekilde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladığını" söyledi. 
 
18.41: Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya'nın AppStore ve Google Play'in yerel analogunu geliştirdiğini, Android platformundaki çevrimiçi mağazanın yaz aylarına kadar faaliyete geçebileceğini belirtti. Sputnik'in haberine göre Mişustin, “Bu konuyla bizzat ilgileniyorum. Yaza kadar faaliyete geçeceği sözü verdiler. Dolayısıyla geliştiricilerimiz, uygulamaları indirebilecekleri ve daha fazla geliştirebilecekleri kendi platformlarına sahip olacaklar” dedi.
 
18.40: ABD, üç Rus havayoluna ihracat imtiyazlarını durdurma kararı aldı  ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna operasyonunun ardından getirilen Amerikan ihracat kontrollerini ihlal ettikleri gerekçesiyle adım Aeroflot, Azur Air ve UTair’in ihracat ayrıcalıklarını ellerinden alacaklarını açıkladı. 
 
18.39: Rusya Merkez Bankası cuma günü için resmi dolar kurunu 76,25 ruble, euro kurunu 83,29 ruble olarak ilan etti.
 
18.36: Stoltenberg, Çin'in Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonunu kınamayı reddetmesinin "NATO için bir meydan okuma olduğunu" söyledi.
 
18.34: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Buça kentinde yaşanan sivil katliamına ilişkin görüntülerin "Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakere sürecini gölgelediğini" söyledi. 
 
18.32:  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Dünya Ukrayna'da uzun süreli bir savaşa hazırlıklı olmalı;  haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir" dedi. Stoltenberg, Dışişleri Bakanları toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ittifak üyelerinin Ukrayna'ya desteği güçlendirme konusunda uzlaştıklarını söyledi. Stoltenberg Buça konusunda tüm sorumluların adalet önüne çıkartılması gerektiğini belirtirken, NATO'ya üye ülkelerin uluslararası soruşturma çabalarını desteklediğini vurguladı.
 
18.27: Karadağ, dört Rus diplmatı sınır dışı etme kararı aldı.
 
16.07: Pepsi, Mirinda ve 7UP'nin Rusya'daki satışlarını durdurma kararının ardından Pepsi Co şirketi yerel markalarda üretim yapmayı planlıyor.
 
16.04: Rusya Merkez Bankası son bir haftada rezervlerin artış göstererek 606,6 milyar dolara çıktığını duyurdu. Bir hafta önce toplam döviz ve altın rezerveri 605,4 milyar dolardı.  Rus medyasına göre bunun yarıdan fazlası şu an Batı yaptırımları nedeniyle bloke edilmiş durumda.
 
15.43: Spotify, Rusya'daki çalışmalarını 11 Nisan'dan itibaren tamamen durduracak.
 
15.39: AFP'nin haberine göre, Avrupa Parlamentosu Rusya'dan petrol, nükleer yakıt, kömür ve gaz ithalatına "tam ve acil bir ambargo" çağrısında bulundu. 513 milletvekili karar lehinde, 22 aleyhte oy verdi, 19 milletvekili çekimser kaldı.
 
15.10: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın Rusya’ya yeni bir barış anlaşması taslağı ilettiğini belirtti. Lavrov, söz konusu taslağın, Ukrayna tarafının İstanbul’daki görüşmelerde ilettiklerinden farklı teklifler içerdiğini kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna tarafının İstanbul’da sunduğu taslakta, istediği güvenlik garantilerinin Kırım için geçerli olmayacağını belirttiğini, fakat yeni taslakta böyle bir ifadenin yer almadığını kaydetti. Lavrov'a göre söz konusu madde, Ukrayna topraklarına bir saldırı olması halinde Ukrayna’ya güvenlik garantisi vermiş olan ülkelerin devreye girmesini içeriyordu ve bunun Kırım için geçerli olmayacağı belirtiliyordu. Lavrov ayrıca, Ukrayna topraklarında yabancı güçlerin katılımıyla düzenlenecek askeri tatbikatların düzenlenmesinden önce Rusya’nın da onayının alınacağı şeklindeki maddenin de taslaktan çıkarıldığını söyledi. Rusya'nın en başında açıklanan taleplerini içeren anlaşma taslağı üstünde ısrarcı olacağını kaydeden Lavrov bunun yanında, Ukrayna’nın barış görüşmeleri için yeni ön koşullar eklemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti ve Rusya’nın tüm provokasyonlara karşın Ukrayna ile barış görüşmelerine devam edeceğini ekledi. (Sputnik)
 
14.01: Rus hükümeti havayolu şirketleri ve havaalanı yönetimlerine 100 milyar ruble tutarında yardım yapılacağını duyurdu.
 
13.58: Bir süredir Rusya dışında yaşayan rap müzik yıldızı Alişer Morgenştern İsrail vatandaşlığı almak için başvuruda bulunduğunu açıkladı. Gün içinde basına yansıyan bir başka habere göre, Rus makamlar "uyuşturucu kullanımına teşvikle" suçladıkları Morgenştern'in klibini Youtube'dan kaldırmadığı gerekçesiyle Google'a 8 milyon ruble ceza kesmeyi planlıyor.
 
13.31: Bloomberg, Rusya'da işsizliğin iki kat artacağı öngörüsünde bulundu. Ajansa konuşan Rus ekonomistler vaziyeti fabrikaların birbiri ardına kapandığı 1990'lı yıllarla kıyaslıyor.
 
13.15: Rus makamlardan aldığı ikinci uyarı sonucu yayınlarına ara veren Novaya Gazeta'nın çalışanları, bugün yeni bir isimle Avrupa'da faaliyetlerine yeniden başladıklarını duyurdu. Novaya Gazeta Europe adını alan gazetenin genel yayın yönetmeni Kirill Martinov olarak açıklandı.
 
12.07: Kommersant, PepsiCo'nun Rusya'daki faaliyetlerine devam edebilmek için marka değişikliği konusunu değerlendirdiğini yazdı. Habere göre, Rusya pazarı için düşünülen yeni markanın adı New Cola.
 
11.43: Roskomnadzor, Google reklamlarına yasak getirdi.
 
10.58: Linux tabanlı popüler işletim sistemi Ubuntu, bundan sonra Rus şirketlerle destek vermeyeceğini ve bu şirketlerle olan işbirliklerini sonlandırdığını açıkladı.
 
10.30: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, YouTube'da katıldığı Soloylov Live programında Rus diplomatları sınır dışı eden ülkeleri uyardı. Zaharova bu ülkelerin büyükelçiliklerini de kapatma kararı almaları halinde aynı şeyi kendilerinin de yapacağının altını çizdi. (Sputnik)
 
10.28: NATO dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere Brüksel'e gelen Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, ittifak ülkelerini Ukrayna ordusuna gerekli tüm silahları sağlamaya çağırdı. Kuleba, "Benim gündemim çok net. Sadece üç noktası var: Silahlar, silahlar ve silahlar” dedi. 
 
10.27: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO'nun Kiev'e ayrım gözetmeksizin savunma ve saldırı silahları tedarik etmesi gerektiğini söyledi.
 
10.26: Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, sivillerin tahliyesi için bugün 10 insani yardım koridorunun açıldığını duyurdu.
 
10.25: Shell, Rusya'daki faaliyetlerini durdurmanın yarattığı kaybı 4 ila 5 milyar dolar arasında hesapladı.
 
10.23:  Moskova Borsası'nın açılışında dolar 21 Şubat'tan bu yana ilk kez 75.2 rubleye düştü. Euro 81 rubleye düştü. Moskova Borsası güne yüzde 1,6, RTS dolar endeksi yüzde 2,91 artışla başladı.
 
09:30: ABD Senatosu, en son 2. Dünya Savaşı'nda uygulanan "ödünç verme yasası"nı ilk kez Ukrayna için onayladı. Bu yasa, Ukrayna'ya "ABD'nin siber yetenekleri ve araçları" dahil, geniş yelpazede askeri yardım younu açıyor. 
 
09.28: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Rus diplomatların ülkeden sınır dışı edilmesine karşı çıktı. Trudeau, bunun misillemelere yol açacağı için kendilerini Moskova'dan bilgi almaktan mahrum bırakabileceğini ve krizin diplomatik çözümüne zarar verebileceğini söyledi.
 
09.25: Avusturya dört Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.
 
09.16: New York Times, Batılı yetkililere atıfta bulunarak, NATO'nun Moskova'ya yönelik sonraki adımlar konusunda tartışmalar yaşadığını ve fiilen iki kampa ayrıldığını yazdı. Habere göre, örneğin, Polonya ve Baltık devletleri Moskova'dan tam bir kopuşu, tüm temasların kesilmesini  ve "Rusya'ya diz çöktürmenin gerekliliğini" savunuyorlar. Diğer yandan Fransa, Almanya ve Türkiye ise Moskova ile köprülerin atılmaması, temasların sürdürülmesi gerektiğine inanıyor.
 
09.09: Rusya'nın ABD Büyükelçisi Antonov, "Rusya'nın ABD Büyükelçisi: New York Times'ın Rus mahkumların öldürüldüğü videonun doğrulanmasıyla ilgili haberine karşı ABD makamlarının kayıtsız kalması, Washington'un önyargısını gösteriyor" dedi.
 
09.08:  Finlandiya, Rusya - Ukrayna krizinin ardından savunma harcamalarını gelecek 4 yıl içinde 2,2 milyar euro artırma kararı aldı. Ek bütçe yüzlerce yeni profesyonel asker, sınır kontrolü ve mühimmat için kullanılacak. Finlandiya'nın Rusya ile 1.340 kilometre sınırı bulunuyor. (Sputnik)
 
07:57: Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rus ordusunun Kiev ve Çernigov illerinden tamamen çekildiğini açıkladı. ABD'li yetkili, bu illerin yakınlarında da Rus birliklerinin bulunmadığını belirtti. 
 
07:50: New York Times gazetesi, NATO ülkeleri arasında Ukrayna konusunda Rusya ile kurulacak ilişkilere dair uzlaşmazlıklar bulunduğunu yazdı.  
 
07:47: Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, CNN'e verdiği demeçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalog kurmanın anlamsız olduğunu, AB'nin Rus lidere çok sert şartlar dayatması gerektiğini söyledi. 
 
00.02: ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Ukrayna’ya 100 adet Switchblade "kamikaze" insansız hava aracı (İHA) gönderdiklerini duyurdu.
 
6 Nisan Çarşamba
 
23.58: Buça'da yaşanan olayların yankıları devam ederken bu kez New York Times gazetsi, Ukraynalı askerlerin yaralı bir Rus askerini ateş ederek öldürdüğünü gösteren bir vşideo yayınladı. Gazete, "videonun gerçek olduğunu teyit ettiklerini" duyurdu. Görüntülerin Rus ordusunun Kiev'in kuzeyinden çekilmesi sırasında kaydedildiği belirtildi.
 
22.04: ABD Başkanı Biden, "ABD yaptırımlarının bir yıllık sürede Rus ekonomisine maliyetinin 15 yıllık başarılarını yok etmesi olacağını" söyledi. Biden, "Bu mücadele henüz bitmedi. Mesele şu: Bu savaş uzun süre devam edebilir, ancak ABD, özgürlük mücadelesinde Ukrayna ve Ukrayna halkının yanında olmaya devam edecek" dedi.  Biden ayrıca, Çarşamba günü Ukrayna için Javelin füzelerini de içeren yeni bir savunma yardım paketi imzaladığını söyledi.
 
19.25: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna istihbarat servislerinin Harkov bölgesinde içinde 120 ton klor bulunan bir depolama tesisini havaya uçurarak olası sivil ölümlerinden Rusya'yı sorumlu tutmayı planladığını söyledi.
 
19.12:  Rusya'da yıllık enflasyon 1 Nisan itibarıyla yüzde 16,6 ile Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
 
19.11: Moskova Borsası'nda dolar kuru 24 Şubat'tan bu yana ilk kez 80 rublenin altına düştü. Interfax'a göre, Moskova saatiyle 18:32'de dolar 79,99 ruble'den işlem görüyordu. Euro da 86 rubleye geriledi.
 
19.08: ABD Hazinesi'nin internet sitesinde yayınlanan yeni yaptırım listesinde, Başbakan Mihail Mişustin, St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov, Maliye Bakanı Anton Siluanov, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, eski Başsavcı Yuri Çayka ve Kremlin idaresi başkanı Anton Vaino yer aldı. Ajanslar, bugün Beyaz Saray tarafından açıklanmasına rağmen, yayınlanan listede Putin'in kızları Katerina Tihonova ve Maria Vorontsova'nın olmadığı belirtildi.
 
19.05: Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin savaş başladığından beri Rusya’ya 35 milyar euro yakıt ödemesi yaptığını, Ukrayna’ya ise 1 milyar euroluk askeri yardımda bulunduğunu söyledi.
 
18.13: Reuter, "AB ülkelerinin Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi ve Rusya'dan kömür ithalatının yasaklanması konusunda anlaşamadıklarını" duyurdu. Almanya'nın hemen başlayacak bir kömür ithalat yasağınna, "Ekonomimize ağır darbe vurur" diyerek karşı çıktığı belirtildi. AB Rusya'dan yılda 4 milyar euroluk kömür alıyor.
 
18.09: ABD yönetimi, "son yaptırımların ardından Rusya'daki bankacılık sektörünün üçte ikisinden fazlasının tümüyle bloke edildiğini" savundu. 
 
18.04: İngiltere'den de yeni yaptırımlar: Dışişleri Bakanlığı, Sberbank ve Moskova Kredi Bankası'nın ülkedeki varlıklarını tamamen dondurduğunu açıkladı. Ayrıca demir ve çelik ürünlerinin ithalatı ile Rusya'ya yatırımlar yasaklandı.
 
18.03:  Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü verilerine göre, Rusya-Ukrayna ihtilafı nedeniyle küresel ticaret Şubat ve Mart ayları arasında yüzde 2,8 düştü.
 
18.00: Almanya, Rus petrolünün payını yüzden 35'ten yüzde 25'e, doğal gazın payını yüzde 55'ten yüzde 40'a düşürdüğünü açıkladı. 
 
17.59:  Finlandiya demiryolu operatörü VR, Rusya ile yük trafiğini durdurmayı düşündüğünü açıkladı.
 
17.52: Rublenin dolar karşısındaki değeri Ukrayna’da operasyon başlatmadan önceki seviyelerde. Bugün öğleden sonra dolar 81.3, euro 84.45 seviyesinden işlem gördü. Ruble neden değer kazandı, Sberbank yıl sonunda hangi seviyeleri bekliyor? Tıklayın.
 
17.48: ABD yeni yaptırımlarını açıkladı. Sberbank ve Alfa Bank'a karşı "tam yaptırım" uygulanacak.
 
Beyaz Saray, ABD'nin "Putin'in kızları, Lavrov'un karısı ve kızı"na yaptırım uygulayacağını duyurdu. Medvedev ve Mişustin de listede.
 
Sberbank, yeni ABD yaptırımlarının çalışmalarını önemli ölçüde etkilemediğini savundu.
 
15.39: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Çin'i Rusya'ya karşı yaptırımlara uymaya veya en azından baltalamamaya" çağırdı. Twitter mesajında von der Leyen "Kimse tarafsız kalamaz" diye yazdı.
 
15.37: Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna ile güvenlik garantisi konusunu tartıştılarını, bunların gizli olduğunu, henüz bir anlaşmaya varılmadığını söyledi. Scholz ayrıca Almanya'nın stoklarından hızlı bir şekilde teslim edilebilecek tüm silahları Ukrayna'ya gönderdiğini açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı ise, "depolarda Kiev'e gönderilmeye uygun neredeyse hiç silah kalmadığını" duyurmuştu.
 
15.36: Norveç üç Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.
 
15.34: Peskov, "Buça'daki olaylarla ilgili tarafsız ve bağımsız soruşturma yapılması gerektiğini" söyledi. Peskov, “Ancak gerçek manada tarafsız, bağımsız bir soruşturmanın nasıl olacağına karar vermemiz gerekiyor. Son zamanlarda Rusya'nın taraf olmadığı ve hiçbir koşulda bağımsız olarak niteleyemeyeceğimiz çeşitli soruşturmalara tanık oluyoruz" dedi.
 
15.33: Sırbistan Devlet Başkanı Vucic, Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde "Sırbistan'ın Rusya ile dostane ilişkilere devam edeceğini" tekrarladı. 
 
15.32:  Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, NATO üyeliği planını ay sonunda parlamentoya sunacaklarını açıkladı. 
 
15.31: Macaristan Başbakanı Orban, Putin'e Ukrayna ile barış görüşmelerine Macaristan'da devam edilmesi teklifinde bulunduğunu, alınan yanıtın "olumlu, ancak şartlara bağlı" olduğunu söyledi.
 
15.30: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Ukrayna krizinin başından beri enerji için Rusya'ya 35 milyar euro ödediğini, bunun Ukrayna'ya yapılan askeri yardımlarla kıyaslandığında, enerji bağımlılığını azaltma aciliyetine işaret ettiğini söyledi. (Sputnik)
 
15.29: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yarın Rusya’nın BM İnsan hakları Konseyi’nden çıkarılması oylanacak.
 
15.28: Milli Savunma Bakanlığı, "Kefken açıklarında tespit edilen mayına Deniz Kuvvetleri Komutanlığı SAS timleri tarafından müdahale edilmektedir." açıklamasını yaptı.  MSB'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Kefken açıklarında tespit edilen mayın benzeri cisim Deniz Karakol uçağımız tarafından mayın olarak teşhis edilmiştir. Bölge emniyete alınmıştır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı SAS timleri tarafından mayına müdahale edilmektedir." denildi.
 
13.50: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya ordusunun, Ukrayna güçlerine yakıt sağlayan beş yakıt depolama tesisini imha ettiğini kaydetti. Konaşenkov ayrıca, Ukrayna ordusuna ait 24 askeri unsurun OSA uçaksavar füze sistemleri ile vurulduğunu belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Ukrayna’nın Berdyansk, Gornyak, Uvanskoye ve Çernobayevka yerleşim yerlerindeyse Ukrayna ordusuna ait dört insansız hava aracının vurulduğunu kaydetti. (Sputnik)
 
12.53: Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó, Macaristan'ın Rusya'dan aldığı gazın parasını ruble olarak ödemeyi düşündüğünü söyledi.
 
12.51: Rusya Maliye Bakanlığı, yabancı yatırımcılara yönelik eurobond yükümlülüklerini ilk kez dolar yerine ruble cinsinden yerine getirdi. Bakanlık, toplam 649,2 milyon dolarlık ödemenin, yabancı bir aracı bankanın döviz emirlerini yerine getirmeyi reddetmesi nedeniyle Merkez Bankası kuru üzerinden ruble olarak yapıldığını duyurdu. 
 
11.55: Kremlin sözcüsü Peskov Rus askerlerinin Kiev Vilayeti'nden çekilmesini "Müzakereler için ortam oluşması adına yapılmış bir iyi niyet jesti" sözleriyle niteledi. Peskov ayrıca Rusya'nın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i öldürmeye çalıştığı yönündeki iddiaları yalanladı.
 
11.53: Yunanistan 12 Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etti.
 
11.37: Rusya Yüksek Mahkemesi, 1935'te komünist parti yöneticisi Sergey Kirov'un Lenindrad'da öldürülmesi sonrası görevi ihmal suçlamasıyla ceza alan üç NKVD görevlisinin cezasını iptal etti. TASS ajansı, görevlilerin itibarlarının iade edileceğini aktarıyor. İç güvenlik örgütü NKVD 1946'da MGB, 1954'te de KGB'ye dönüştürülmüştü.
 
11.22: Hint havayolu şirketi Air India, Moskova-Delhi bilet satışlarını durdurdu.
 
10.50: Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel: "Avrupa Birliği er ya da geç Rusya'dan petrol ve doğal gaz alımını sınırlamak zorunda kalacak." Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Rusya'ya karşı açıklayacakları yeni yaptırım paketinin devamının geleceğini söyledi.
 
10.31: Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya karşı yaptırımlar kapsamında 12'si inşaat halinde olmak üzere 14 yata el konduğunu duyurdu.
 
10.21: NATO dışişleri bakanları, Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere bugün Brüksel'de toplanacak.
 
10.20: Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó, Macaristan'ın Ukrayna kriziyle ilgili tutumuna yönelik sert açıklamaları nedeniyle Ukrayna'nın Budapeşte Büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Siyarto, "Ukraynalı liderlerin Macaristan'a yönelik hakaretlerine son vermelerinin ve Macar halkının iradesini kabul etmelerinin zamanı geldi" dedi.
 
10.15: Rusya'nın güney ve orta kesimlerindeki havaalanlarına uçuşlara Ukrayna operasyonu nedeniyle getirilen geçici uçuş yasağı 13 Nisan'a kadar uzatıldı. Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelenjik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista havaalanları yasak kapsamında.
 
10.14: Danimarkalı bira şirketi Carlsberg Group'un, Rusya'daki varlıklarının satışı için Rus Çernogolovka Group ve İsrailli CBC grubuyla pazarlık masasına oturduğu bildiriliyor.
 
10.13: Romanya'nın başkenti Bükreş'te bir kişi arabasıyla Rusya Büyükelçiliği'nin kapısına çarptı. Kazada sürücünün hayatını kaybettiği belirtildi. AP'nin aktardığına göre, Bükreş polisi, sabah saat 6 civarında bir otomobilin büyükelçilik kapısına çarptığını, ancak büyükelçilik binasına girmediğini söyledi. Olay sonrası arabanın alevler içinde kaldığı ve ürücünün olay yerinde hayatını kaybettiği belirtildi. (Sputnik)
 
09.31: Dışişleri Bakanlığı'dan Buça'daki sivil ölümlerine ilişkin, "Katliam görüntüleri dehşet verici ve insanlık adına üzücüdür" tepkisi geldi. Bakanlık sivillerin hedef alınmasının kabul edilemeyeceğini söyleyerek sorumluların ortaya çıkartılması çağrısını yaptı. Tıklayın.
 
09.30: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Batı'nın son yıllarda Rus diplomatların istenmeyen kişi ilanını bir siyasi saldırı olarak kullanmaya başladığını söyledi.
Zaharova, "Moskova, Rusya'ya karşı atılan her adıma gereken cevabı verecektir" dedi. (Sputnik)
 
09.27: ABD'nin Alaska eyaletinin başkenti Juneau'nun şehir meclisi, Vladivostok ile kardeş şehir anlaşmasının iptali talebini reddetti. Beş milletvekili karara karşı çıktı, dördü lehte oy kullandı. Daha önce Alaska Valisi Mike Dunleavy, Rus şehirleriyle kardeş şehir ilişkilerinin iptali çin bir çağrı yapmıştı.
 
09.24: Çin, Batı'dan gelen baskılara rağmen, "Ukrayna-Rus ihtilafında tarafsız ve adil bir konumda durarak, anlaşmalar yoluyla çözülmesinde yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini" duyurdu. Bu görüş, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi tarafından Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile yaptığı telefon görüşmesinde ifade edildi. Çinli bakan, müzakereler sürdüğü müddetçe ateşkes ve barış için umut olduğunu söyledi.
 
09.23: Estonya, Ukrayna'ya tanksavar füzeleri, obüsler, tanksavar mayınları da içeren yeni bir askeri yardım partisi daha teslim ettiğini sosyal medya üzerinden duyurdu.
 
09.22:  Birleşmiş Milletler, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'daki çatışmalarda bin 480 sivilin öldüğünü, 2 bin 195 kişinin yaralandığını bildirdi. 
 
09.20: Yeni Zelanda, Rusya'dan ithal edilen tüm ürünlere yüzde 35 vergi getirdi.
 
05:37: Türk vatandaşlarının tahliye çalışmaları için bir süredir faaliyetlerini Romanya sınırındaki Çernovtsi kentinde sürdüren T.C. Kiev Büyükelçiliği, dün itibarıyla başkente döndü. Konsololsuk hizmetlerinin de yeniden başlayacağı bildirildi. 
 
05:35: Dünyanın en büyük işlemci üreticilerinden biri olan ABD'li Intel şirketi Rusya'daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
 
05.32: Beyaz Saray, Biden'ın Ukrayna'ya 100 milyon dolarlık ek askeri yardım sağlanması kararını onayladığını duyurdu.
 
01.01: New York Times gazetesi, iki Avrupalı ​​diplomata dayanarak, yeni AB yaptırımlarının Başkan Putin'in iki kızını hedef alacağını yazdı. Gazete, Putin'in kızlarından birinin son yıllarda Hollanda'da yaşadığı iddialarına yer verdi.
 
00.57: ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, "Putin'in Ukrayna işgalinden caydırılması için ABD güçlerinin konuşlandırılması gerekirdi. Bunun da Rusya ile savaş riskini ortaya çıkaracağını düşünüyorum ki bunu tavsiye etmem" dedi. (Sputnik)
 
00.52: Ukrayna'daki Türk Büyükelçiliği, Kiev'de yeniden hizmet vermeye başladı Elçilik Twitter hesabından, "Geçici bir süre için faaliyetlerimizi, tahliye çalışmalarında lojistik merkezimize dönüşen Çernivtsi kentine kaydırmıştık. Bugün itibarıyla Kiev’e, evimize döndük" mesajı paylaşıldı.
 
00.46: ABD'deki Rus varlıklarından dış borç ödemelerini bloke etmeye çalışan Beyaz Saray'ın sözcüsü Jane Psaki, "amaçlarının Rusya'yı temerrüde düşmek ile serbest kalan döviz rezervlerini kullanmak arasında bir seçim yapmaya zorlamayı amaçladıklarını" söyledi.
 
00.43: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin’in Rusya’yı kınamaya gönülsüz olduğunu görüyoruz” dedi. Stoltenberg, Çin’in bu tavrı karşısında NATO'nun Asya Pasifik ortakları Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore’nin 6-7 Nisan’daki toplantıya katılacağını belirtti. (Sputnik)
 
5 Nisan Salı,
 
23. 06: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Buça’daki provokasyonun Kiev’in ilk kez barışçıl hükümleri kağıda döktüğü sırada gerçekleştiğini" söyledi. Lavrov ayrıca, Ukrayna tarafının bu taslak anlaşma hükümlerine, Ukrayna'ya yönelik güvenlik garantilerinin Kırım ve Donbass'ı kapsamayacağını kendisinin koyduğunu ve Moskova'nın bunu Kiev'in bu bölgelerin statüsüne ilişkin yaklaşımında önemli bir ilerleme olarak değerlendirdiğini kaydetti. Ukrayna ile barış müzakerelerinin geleceği ve Kiev'in taktikleri konusunu değerlendiren Lavrov, Moskova’nın Kiev ile müzakerelerde ‘kedi fare’ oyununu oynamayacağını belirtti. Lavrov, “Ukrayna tarafının, barış anlaşmasının imzalanması halinde birkaç gün içinde tüm askeri eylemlerin durdurulmasını, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna'yı terk etmesini ve bunun ardından bir referandum düzenlenmesini, parlamentoda onaylanmasını talep etmeye karar vermesinden kaygı duyuyoruz. Bu onaylama ve referandumun olumsuz sonuç vermesi durumunda müzakere sürecinin yeniden başlaması çok yüksek bir olasılık” diye konuştu. (Sputnik)
 
23.04: İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss koordineli uluslararası yaptırımların sonucunda Rusya'nın savaş bütçesinin yüzde 60'ının dondurulduğunu söyledi. Polonyalı mevkidaşı Zbigniew Rau ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Truss, Putin rejiminin Rusya'nın 604 milyar dolarlık döviz rezervinin 350 milyar dolarından fazlasına erişemediğini söyledi. BBC'nin haberine göre Truss, G7 ülkelerini yaptırımlarını, bu hafta yapacakları toplantı öncesinde, daha da ileri götürmeye çağırdı.
 
23.02: Twitter, aralarında Kremlin'in de bulunduğu 300'den fazla Rus hükümetine ait resmi hesabı kısıtladı. Hesaplardan paylaşılan mesajlar, artık tavsiye edilmeyecek, bildirim gönderilmeyecek ve sitenin başka bir yerinde gözükmeyecek.  Şirketten yapılan açıklamada "silahlı çatışmaya girişmişken açık internete erişimi kısıtlayan tüm ülkelere karşı harekete geçileceği" belirtildi.
 
23.00: The Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD Sberbank'ı yaptırım listesine dahil ederek, Rus bankacılık sektörüne yönelik baskıyı yakında daha sıkılaştırmayı planlıyor.
 
21.18: Portekiz 10 Rus diplomatı sınır dışı etti.
 
19.41: Slovenya Dışişleri Bakanlığı 33 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini açıkladı.
 
19.39: ABD Hazine Bakanlığı, Gelir İdaresi'nin (IRS), Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunu finanse etme amacıyla vergi toplama kabiliyetini azaltmak için Moskova'yla bilgi alışverişini durdurduğunu açıkladı. Bakanlıktan Reuters'e yapılan açıklamada, söz konusu bilgi alışverişinin Rusya operasyonunun başladığı 24 Şubat'tan beri askıya alındığı, ancak eylemin ABD hükümeti tarafından resmileştirilmesinin ardından bugün kamuoyuyla paylaşıldığı belirtildi. (Sputnik)
 
19.37: Avrupa Birliği, Rusya daimi misyonundan 19 kişiyi "persona non grata" ilan etti.
 
19.36: Romanya 10 Rus diplomatı sımır dışı etme kararı aldı.
 
19.23: Rusy basını, Süper Lig ekiplerinden Göztepe’nin milyarder Boris Abramoviç tarafından satın alındığı iddiasını Türk basınına dayanarak duyurdu. Ancak Göztepe  Başkan Vekili Talat Papatya,  haberleri yalanladı. Abramoviç isminin uzun süredir gündemden düşmediğini söyleyen Papatya, “Abramoviç kulübü devralmak için kimseye ulaşmadı ve görüşmedi. Böyle bir şey yok. Kulübü devraldığını medyada okuduk. Hiç alakası yok. Bu konularda görüşmeler belli olgunluğa ulaştığı zaman gerekli açıklamayı yapacağız” dedi.
 
18.31: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler oturumunda konuştu. Rusya'ya suçlamalar yönelten Zelenskiy, Birleşmiş Milletler'i de etkisiz kalmakla eleştirdi. Zelenskiy ayrıca dünya barışının nasıl korunacağını belirlemek için Kiev'de uluslararası bir konferans düzenlenmesini istedi
 
18.20: Rus bankası VTB, Kırım'da şube açacağını duyurdu. Rus bankaları, 2014'ten sonra ABD ve Avrupa Birliği tarafından yaptırıma maruz kalabilecekleri endişesiyle yarımadada faaliyet göstermekte çekimser davranmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise geçtiğimiz günlerde artık bankaların çekinmesini gerektiren bir durum olmadığını söylemişti. Avrupa Birliği gün içerisinde açıkladığı 5. yaptırım paketinde VTB dahil olmak üzere dört Rus bankasıyla işlemleri yasaklamıştı.
 
18.15: Norveçli medya holdingi Amedia, Rusya pazarından çekildiğini duyurdu. Holding ayrıca Rusya'daki dört şubesini matbaalarıyla birlikte, faaliyetlerine son veren Novaya Gazeta'nın Nobel ödüllü yayın yönetmeni Dmitri Muratov'un tasarrufuna devrettiğini açıkladı.
 
16.26: Putin, Batılı ülkelerin ekonomi alanındaki hatalarını Rusya'ya yıkmaya ve sorunlarını Rusya'ya bedel ödeterek çözmeye çalıştığını söyledi. Rusya'da tarım endüstrisinin desteklenmesiyle ilgili konuların ele alındığı toplantıda konuşan Putin, son 2 yılda küresel gıda piyasasındaki durumun gelişmiş ülkelerin hataları nedeniyle hissedilir şekilde kötüye gittiğini belirterek "Gelişmiş ülkelerin ekonomi, enerji, gıda politikalarındaki hataları, tüm dünyada gıda ürünleri fiyatlarında keskin bir artışa yol açtı. Bu durum, son haftalarda sadece derinleşiyor" dedi. Enerji sektöründeki durumun da kötüye gittiğine ve bunun piyasaya uygun olmayan, kaba önlemlerin yanı sıra bazı Avrupa ülkelerinde Gazprom'a yapılan idari baskının bir sonucu olduğuna dikkat çeken Putin, "Partnerlerimizi, onların ekonomi ve enerji alanındaki hatalarını Rusya'ya yıkma ve bu bağlamda çıkan sorunları yine bizim zararımıza olacak şekilde çözme girişimlerini gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
16.24: Letonya'nın 13, Estonya'nın 14 Rus diplomatı sınır dışı ettiği açıklandı.
 
16.18: Rusya turizm sektörünün önde gelen haber sitesi TourDom.ru, bir Türk kaynağa dayanarak THY'nin 2022 yaz sezonu için Rusya şehirlerine uçuş programının onaylandığını yazdı. Buna göre Mayıs tatili öncesi, 29 Nisan'da haftada 208 uçuşla seferlere başlayacak.  Moskova, St. Petersburg ve Antalya haricinde diğer destinasyonların da açılacağı, Vnukovo Havalimanı'ndan Dalaman ve Bodrum'a uçuşlar olacağı belirtildi. Habere göre, THY toplamda Rusya'dan 1,5 milyon yolcu taşınmayı planlanıyor. 
 
16.08:  Gazprom'un yurtdışındaki varlıklarını kamulaştırma girişimleriyle ilgili olarak Putin'den uyarı geldi. "Öyleyse bunun iki ucu keskin bir silah olduğunu kimse unutmasın" dedi.  Dün Almanya, Gazprom'ın bir şirketine kayyım atamıştı. Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Gazprom Group'un geçen hafta ayrıldığı eski Alman iştiraki Gazprom Germania GmbH'ye kayyım atandığını doğruladı. Şirketin yönetimi 30 Eylül'e kadar enerji alanındaki kamusal düzenleyici kurum olan Federal Ağ Ajansı'na devredildi.
 
16.07: Putin tarım sektöründeki durumun ele alındığı bir toplantıya katıldı. Rus lider, "Bu yıl küresel gıda kıtlığı sorununu dikkate alarak ihracat konusunda ihtiyatlı olmalıyız" dedi.
 
16.05: Fransız market zinciri Auchan, Rusya'ya tedarikin askıya alındığına ilişkin haberleri yalanladı. Şirketin faaliyetlerinin normal şekliyle devam ettiği bildirildi.
 
15:59: AB, 5. yaptırım paketinin içeriğini açıkladı. Rusya'dan kömür ithalatı yasaklanıyor. Rus basınına göre AB'ye yıllık kömür ihracatı 4 milyar euroyu buluyor. Çimento, deniz ürünleri, alkollü içkiler dahil 5,5 milyar euroluk yeni ithalat yasakları getirilecek. Ayrıca Rus bayraklı gemilerin AB limanlarına girmesi yasaklanacak, ancak enerjii, tarım ve gıda ürünleri taşıyan gemilere istisnalar olacak. Ayrıca AB, VTB de dahil olmak üzere dört Rus bankasıyla işlemleri yasaklayacak. Rus ve Belarus karayolu taşımacılığı şirketlerinin faaliyetlerine yasak getirilecek.
 
15.58: İspanya'nın sınır dışı ettiği Rus diplomat sayısının 20 değil 25 olduğu açıklandı. Moskova aynı şekilde karşılık vereceğini duyurdu.
 
15.56: Rusya ve Ukrayna'nın 86'şar rehine değişimi gerçekleştirdiği açıklandı.
 
15.55: Çek devlet televizyonu, Çek Cumhuriyeti'nin Ukrayna'ya çok sayıda T-72 tankı gönderdiğini bildirdi.
 
15.53: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "NATO'nun Ukrayna'ya nükleer güçler arasında topyekun bir savaşa yol açmayacak miktarda askeri destek sağladığını, ittifak ülkelerinin Kiev'e tanksavar silahları da dahil olmak üzere daha modern silah tedarikini ele aldığını" söyledi.
 
15.52:  Almanya Dışişleri Bakanı Burbock, Ukrayna'ya yeni silah tedariki için AB, NATO ve G7 düzeyinde karar alınacağını söyledi. 
 
15.04: Rusya'nın Buça'daki provokasyonun tarafsız olarak soruşturulmasında ısrarcı olduğunu belirten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ancak şu anda bu konuda tarafsız bir uluslararası soruşturma yapılabileceğinden şüphe duyduklarını söyledi. Buça'daki olaylar hakkında Rusya'ya yöneltilen suçlamalar bir kez daha reddetti. Buça vakası hakkında Rusya'ya yöneltilen tüm suçlamaların asılsız olduğunu belirten ve vakayı 'iyi yönetilmiş trajik bir şov' niteleyen Peskov, "Olayların tüm seyri, büyük miktardaki veri, gerçekler ve diğer parametreler bunun bir düzmece olduğunu açıkça gösteriyor" dedi. Buça vakasının soruşturulmasını istediklerini belirten Peskov, bununla birlikte şu anda gerçekten tarafsız, angaje olmamış bir soruşturmanın ne kadar mümkün olduğunun da düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Öte yandan Peskov, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı hakaretlerinin kabul edilemez ve bir ABD başkanına yakışır olmadığını söyledi. (Sputnik)
 
14.56: Reuters Danone'un Rusya'dan çekilebileceği iddiasını geçerken, RIA Novosti'ye konuşan Danone kaynakları faaliyetlerle ilgili pozisyonunlarının değişmediğini, Rusya pazarından ayrılmayı planlamadıklarını açıkladı.
 
14.36: Dünyanın en ünlü mimarlık bürolarından Londra merkezli Zaha Hadid, Moskova'daki Klenovıy Bulvar metro istasyonunun inşaat projesinden çekildi.
 
14.34: AB ülkelerinin Rus diplomatları sınır dışı etme kararlarına İspanya da katıldı Madrid, 20 Rus diplomatı sınır dışı edecek.
 
14.33: Beşinci yaptırım paketi üzerinden çalışan AB'nin, Rusya'dan çimento, ahşap, kauçuk, kimyevi ürün, havyar ve votka ithalatını yasaklamayı planladığı bildiriliyor. 
 
14.15: Ukraynalı aşırı milliyetçilerin Mariupol limanındaki yabancı bandıralı gemilere saldırdığını anlatan Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisi Sözcüsü Eduard Basurin, Dominik Cumhuriyeti bandıralı Türk gemisi Azburg'dan dumanlar yükseldiğini ifade etti. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Halk Milisi Sözcüsü Eduard Basurin, Dominik Cumhuriyeti bandıralı Türk gemisi Azburg'dan dumanlar yükseldiğini duyurdu. Basurin, yaptığı açıklamada, "Mariupol limanını elinde tutan ve yenilgilerinin yaklaştığının farkında olan Ukraynalı aşırı milliyetçiler, limanın altyapısını ve limanda bulunan yabancı bandıralı gemileri kasıtlı olarak imha ediyor. Şu an itibarıyla Dominik Cumhuriyeti bandıralı Türk gemisi Azburg'da yangın çıktığı ve gemiden dumanlar yükseldiği bilgisine sahibiz. Gemide 12 Ukrayna vatandaşı bulunuyor" dedi. (Sputnik)
 
13.31: Zelenskiy, Rusya'nın askeri operasyonunun başlamasından bu yana ilk kez bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne hitap edecek.
 
13.28: Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Avrupa'ya Ukraynalılara olduğu gibi Akdeniz'in güneyinden gelen göçmenleri de kabul etme çağrısı yaptı. (BBC)
 
13.13Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in, hafta sonuna kadar Kiev'i ziyaret ederek Zeenskiy'le görüşeceği bildirildi.
 
13.11: İsveç üç Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.
 
11.49: İtalya, 30 Rus diplomatı sınır dışı etti. Karar, Rusya Büyükelçisi İtalya Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak tebliğ edildi.
 
11.25: New York Times, Maxar Technologies tarafından sağlanan bir dizi uydu görüntüsünün analizine dayanarak, Butça'da görüntülenen bazı cesetlerin birkaç haftadır sokaklarda olduğunu iddia etti. 
 
11.21: Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitçko, başkentten kaçan Kiev sakinlerine, "bombadırman tehlikesi sürdüğü için en az bir hafta daha geri dönmemeleri" çağrısında bulundu.
 
11.20: Le Figaro gazetesine konuşan bir diplomatik kaynak, Fransa'nın bugün 35 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini söyledi. 
 
11.13: Japonya 20 Ukraynalı mülteciyi,  Polonya'ya resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa'yı taşıyan özel uçakla ülkeye getirdi. 24 Şubat'tan bu yana Japonya, 404 mülteciyi kabul etti.
 
11.12: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’a göre, Ukrayna’daki özel askeri operasyon kapsamında Oçakov kenti yakınlarında Ukrayna Özel Harekat Kuvvetleri’ne ait bir eğitim merkezi yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlarla vuruldu. Bu merkez yabancı paralı askerlerin barınmasında da kullanılıyordu.
 
Konaşenkov'un açıklamaları şöyle:
* Teyit edilen bilgilere göre, 4 Nisan gecesi Kiev’in 23 kilometre kuzeybatısındaki Moşun yerleşim biriminde Ukrayna Psikolojik Operasyonlar Ana Merkezi’nden askerler tarafından, daha sonra Batı medyası ile yayılmak üzere, Rusya ordusu tarafından öldürülmüş olduğu iddia edilen sivillerin yer aldığı bir mizansen video çekildi.
* Konaşenkov, Ukrayna özel servislerinin Sumi, Konotop ve başka kentlerde de bu tür faaliyetler organize ettiğini söyledi.
* Yüksek hassasiyetli füzelerle, Kremenets, Çerkasi, Zaporojye ve Novomoskovsk yerleşim bölgelerindeki Ukrayna birlikleri için kullanılan dört yakıt deposu imha edildi.
* Özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana 125 uçak, 91 helikopter, 398 insansız hava aracı, 226 füze savunma sistemi, 1969 tank ve başka zırhlı muharebe aracı, 214 çok amaçlı roketatar, 852 topçu sistemi ve 1873 özel askeri araç yer alıyor. (Sputnik)
 
11.10: Danimarka, 15 Rus diplomatın sınır dışı edildiğini duyurdu.
 
10.57: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Rudenko, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin video formatında yoğun müzakerelere devam ettiğini söyledi
 
10.54: Roskomnadzor, Wikipedia'yı "Rusya'ya yönelik informasyon savaşının parçası olmakla" suçladı. Kurum, "sahte bilgilerin silinmesi için Wikipedia'ya üç uyarı yollandığını" duyurdu.
 
10.12: Rosturizm Başkanı Zarina Doğuzova, Rus ve Türk taraflarının Mayıs tatili uçuş programlarını başatma planı üzerinde çalıştıklarını söyledi.
 
10.07: Rusya'nın Paris Büyükelçisi, Fransız Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Ajanslar, 30 kadar Rus diplomatın sınır dışı edilmesine ilişkin kararın tebliğini bekliyor. 
 
10.06: Moskova Borsası'ndan ruble yeni işlem gününe az da olsa değer kazanarak başladı. Dolar 83.44 rubleden, euro 91.99 rubleden işlem gördü.
 
09.09: CNN, ABD'nin Mart ayı ortasında gizlice hipersonik bir füze test ettiğini, ancak Rusya ile gerginliğin artmasını önlemek için bunu duyurmadığını bildirdi.
 
09.05: Almanya Dışişleri Bakanı Burbock, Moskova ile ilişkilerin daha da kötüleşmesine rağmen, Rus doğal gazına AB'nin ambargo uygulanmasına karşı çıktı.
 
09.02: Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, BM Silahsızlanma Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, ABD'nin nükleer olmayan ülkelere yerleştirdiği nükleer silahların Washington'a iade edilmesini istedi. Polyanskiy, bunların Avrupa'da konuşlandırılması için gereken altyapının da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
 
09.00: Reuters ajansı, ABD Hazine Bakanlığı'nın Rusya'nın dış borç ödemelerini ABD bankalarındaki hesaplardan dolar cinsinden yapmasını pazartesi gününden itibaren yasaklayacağını yazdı. Haberde, bugün Rusya'nın borcunu ödemesi için son gün olduğu iddia edildi. Ajansa göre, ABD Hazinesi, JP Morgan Chase'in Rusya'nın 2022 ve 2042'de vadesi dolan son tahviller için ödeme işlemlerini  yasakladı.
 
08.00: Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Buça'da sivillerin öldürüldüğüne dair açıklamaların, "Ukrayna'nın operasyonu" olduğunu söyledi. Rus diplomat, Ukraynalı milliyetçilerin bunu bahane ederek masum Ukraynalılara yönelik katliama girişebileceklerini öne sürdü. 

05.10: ABD, Rusya'nın Cenevre merkezli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarılması için başvuruda bulunacağını açıkladı.

05.07: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya'ya uygulanan yaptırımları bypass eden ya da Ukrayna'daki operasyonda Moskova'nın yanında yer alan ülkelerin, "bunun sonuçlarına katlanacaklarını" söyledi.

05:04: İtalyan Corriere della Sera gazetesi, İtalya'nın onlarca Rus diplomatı sınır dışı edebileceğini bildirdi. 

05.02: AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, AB'nin henüz Rusya'ya yönelik doğal gaz yaptırımı uygulamayı planlamadığını, ancak Ukrayna'daki gelişmelere göre bu önleme başvurulabileceğini açıkladı. 

05.00: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, diplomasinin ülkedeki çatışmaları çözmenin temel yolu olmadığını, barışı "savaş alanında kazanmaları gerektiğini" belirtti. 
 
 

Önceki gelişmeler ARŞİV

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама