Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

80 ruble barajı: "Alımlardan 12 kat fazla döviz arzıyla müdahale var"

NATO-Rusya restleşmesinin "çatışma riski"ni gittikçe daha fazla arttırmasıyla Rusya'da para piyasaları "kara pazartesi" yaşadı. Doların 80, euronun 90 rubleye dayandığı, dolar endeksi RTS borsa endeksinin yüzde 8'den fazla değer kaybettiği gün, perde arkasında "rubleyi koruma savaşı" verildiği haberleri Rus basınına yansıdı.
 
İlk olarak Rusya Merkez Bankası, pazartesi saat 15.00 itibariyle iç piyasadan döviz alımını askıya aldığını duyurdu.
 
Sputnik'in aktardığı Rusya Merkez Bankası’nın açıklamasında, “İç piyasada döviz alımını askıya alma kararı, Maliye Bakanlığı eylemlerinin öngörülebilirliğini artırma ve finansal piyasalardaki oynaklığı azaltma amacıyla alındı” ifadesine yer verildi. Alımlar, finans sektöründeki fiili duruma göre yeniden başlatılabilir. Açıklamda, gelişmelerin yakından takip edildiği belirtilirken, “Rusya Merkez Bankası, finansal istikrara yönelik tehditleri önlemek için yeterince araca sahip” dendi.
 
Rusya’nın para birimi rublenin düşüşü bugün güçlendi. Gün içinde euro ve dolar, ruble karşısında yüzde 2 değer kazandılar ve 1 Euro geçen temmuz ayından bu yan ilk kez 89 rubleyi, 1 dolar da geçen sonbahardan bu yan ilk kez 79 rubleyi geçti.
 
Rus borsasındaki düşüş de güçlendi. Moskova Borsası’nda ruble cinsinden işlem gören endeks, 22 Aralık 2020’den bu yana ilk kez 3 bin 200 puanın altına indi.
 
Gece piyasalardan gelen bir başka haber ise, doların 80 ruble sınırını aşmaması için dün piyasalara "açıklanmayan gizli bir elin" büyük meblağda dolar satarak müdahale ettiği yolundaydı.
 
Finanz.ru'nun piyasa kaynaklarına dayandırdığı habere göre, rublenin hızlı çöküşü, Moskova Borsası'nın akşam işlemlerinde bir "barajla" kesildi.
 
Dolar kuru 79,5'e yaklaşır yaklaşmaz piyasada döviz satışı için büyük lotlar görünmeye başlar.
 
Saat 19.19'da satış hacmi, alıcı taleplerinin yaklaşık 12 katnı buldu.
 
Bu yoğun satış ile kur, bankalar arası piyasalarda 78.6 ruble civarında kaldı.
 
Ancak döviz büfelerinde fiyat 80 rubleyi geçti.
 
Bazı uzmanlar piyasalara büyük satış müdahalesinin Merkez Bankası'ndan geldiğini, bazı uzmanlar ise büyük enerji iharacatçısı şirketlerin önemli miktarda döviz bozdurduklarını iddia etti. Fotoğrafı, yeni işlem gününde netkeşmesi bekleniyor. 
 
Moscow Partners IG uzmanı Yevgeni Kogan,  “Büyük ve çok güçlü birinin büyük partiler halinde döviz satmaya başladığı açık. Döviz kurunun daha da düşmesini önlemek için müdahaleler yapıldığına dair bir görüntü var" diyerek Merkez Bankası'nı işaret etti.
 
Gazprombank Özel Bankacılık genel müdürü Yegor Susin, mevcut koşullarda rublenin hangi seviyelere düşebileceği sorusuna, "İzin verildiği sürece düşecek. Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı ve hükümet rublenin hangi seviyeye düşmesine izin verilebileceğine dair karar vermek için tüm kaynaklara sahip" dedi.
 
Rusya Merkez Bankası'nın elinde 638 milyar dolarlık rekor rezerv var. Ayrıca cari ödemeler dengesi hesabından ülkeye net döviz girişi yılık 120 milyar dolara ulaştı. Susin, başta emtia ihracatçıları olmak üzere şirketlerin de hesaplarında 173 milyar dolar biriktirdiğini ve bunun 2016'dan bu yana en büyük "güvenlik yastığı" olduğunu savundu. 
 
Pazartesi günü piyasada yaşanan gelişmelerin özeti:
 
Ukrayna krizinden kaynaklanan risklerin artmaya başlamasıyla rubledeki değer kaybı hızlandı. Pazartesi günü dolar yeniden 80 rubleye, euor da 90 rubleye dayandı.
 
Piyasalarda 79,1 rubleye kadar fırladı. Euro da 89,5 rubleye yükseldi. 
 
Rubledeki oynaklık 2020 sonbaharından bu yana en yüksek seviyeye çıktı
 
Bloomberg verilerine göre, Rusya milli para kur oynaklığı açısından Türkiye'nin ardından ikinci sıraya yükseldi.
 
Rusya'da piyasalar sert düşüş yaşarken Moskova borsası yüzde 5,9 değer kaybetti. 
 
10 Ocak'tan bu yana, yüzde 20,7 ile ruble gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında değer oynaklığı açıdından ikinci sırada yer aldı
 
İlk sırayı Türk lirası (yüzde 32,6) aldı.
 
Kasım 2020'den bu yana ise ruble açısından rekor kırıldı: Ruble 60-65 ruble bölgesindeki seviyelerden 80 rubleye kadar yüzde 35 oynaklığa ulaştı.
 
Ekim-Kasım aylarında dolar 70-72 ruble arasında işlem görüyordu.
 
24 Ocak Pazartesi günü, Moskova Borsası'ndaki dolar döviz kuru 79 rublenin üzerine çıktı, 79.4 rubleye kadar ulaştı.
 
Merkez Bankası'nın bütçe kuralı uyarınca döviz alımlarının sona erdirilmesine ilişkin açıklamasının ardından, Rus para birimi biraz değerlendi ve 78,3 rubleye kadar geldi.
 
Rublenin düşüşü, Ukrayna krizindeki tırmanışa bağlanıyor. NATO ve Rusya'dan bugün gelen karşılıklı açıklamalar gerilimi tırmandırdı.
 
Alfa Bank baş ekonomisti Natalia Orlova, petrol fiyatlarının rubleyi destekleyen ana faktör olduğunu, ancak Ukrayna krizi nedeniyle bu etkinin eridiğini vurguladı.
 
25.1.2022

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама