Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Turizme Moskova'dan 2 acil öneri

GÖRÜŞ// Türkiye’de günlük vaka sayılarındaki rekor artış sonrası Rusya hükümeti bir karar arifesinde. Turizm sektöründe, Türkiye’ye uçuşların ve tur satışlarının durdurulması dahil pek çok “kötü senaryo” konuşuluyor. Rus basını, alınabilecek önlemlerin cuma günü Moskova’da bakanlar kurulu toplantısında ele alınacağını yazıyor.

Konuya dair son gelişmeleri sayfamızdaki haberlerde bulabileceğinizi hatırlatarak, bilinen sıkıntıları tekrarla zaman kaybetmeksizin hemen konuya girelim:

Pandemi döneminde Rusya vatandaşlarının kısıtlama olmaksızın turistik amaçlı seyahat edebildikleri neredeyse “tek ülke” olarak Türkiye, bu yıl da ‘normal şartlar altında’  en az 4-5 milyon turist bekliyor. Ancak son günlerde rekor kıran vaka sayıları Türkiye’nin işini zorlaştırıyor. Salgında büyük darbe yiyen, kapılarını açık tutabilen Türkiye sayesinde yeni yeni toparlanmaya başlayan Türk ve Rus turizm sektörü, olası bir uçuş yasağı durumunda “iflasa süreklenme” tehlikesiyle karşı karşıya. Yani iki taraf da zorda.

Koronavirüsle zorlu savaş sürüyor, sürecek. Hepimiz ustura ağzındayız. Ama turizm sektöründe Rusya'yla yaşanabilecek sorunun hafifletilebilmesi için Ankara’nın iki önemli adımı ivedilikle atmasının sonuç verebileceğini düşünüyoruz.

1- Rusya bugün-yarın Türkiye’ye dönük bir kısıtlama-yasak kararı almadan önce, zaman kaybetmeksizin, hiç değilse Antalya başta olmak üzere, sezonu erken açacak turizm-sahil kentleri için iki haftalık “kapanma” kararı ilan edilebilir. Bu, sezonun açılacağı Mayıs başına kadar vaka sayısında hızlı düşüş sağlayabilir. Diğer yandan Türkiye’nin böyle bir acil eylem planını hayata geçirmesi Rusya kamuoyunda anında büyük yankı doğurur ve olumlu bir hava yaratır. Ankara’nın turizm bölgelerine dönük böyle bir kararı, olası bir uçuş yasağı-kısıtlamasına karşı Rusya pazarında bariz bir “psikolojik üstünlük” sağlayabilir.

2- Şu an dünyada 59 ülkede Sputnik V aşısı onaylanmış durumda. Uluslararası saygınlığı olan Lancet tıp dergisinin etkinliğini yüzde 92 olarak tespit ettiği Sputnik V, Avrupa Birliği’nin onay sürecini ağırdan almasına rağmen pek çok AB ülkesi tarafından fiilen kabul görüyor. Son olarak Almanya da, ortak üretim için ön anlaşma yaptı. Türkiye’nin diğer aşıların yanında Sputnik V alımı ya da ortak üretimi konusunda daha hızlı adımlar atması yarar sağlayabilir. Bu konuda çalışmaların sürdüğünü biliyoruz ama somut adımlarda geç kalmamak gerekiyor. Birkaç küçük parti Sputnik V aşısının Türkiye’ye yollanması bile, "Türkiye de aşımızı aldı" algısı ile Rusya’da “havayı” değiştirir.

Bir ek not olarak da, Türkiye açısından hayati önem taşıyan turizm sektörünü ayakta tutabilmek için, sektör çalışanlarının aşılanmasına öncelik verilmesi önemli. Bu amaçla Rusya’dan alınabilecek sınırlı miktarda Sputnik V aşısı, Rus turistlerin Türkiye’ye akınının başlaması arifesinde olumlu bir hava yaratabilir.

Koronavirüsle mücadele tabii ki hepimizin ölüm-kalım savaşına döndü. Topyekun mücadele sürüyor, sürecek. Muradımız, birilerini ayırıp, özel muamele ile ‘kurtarmak' değil. Lobicilik adına yazmıyoruz bunları. Kaldı ki turizm sektörü, 16 yıldır Moskova’dan yayın yapan TürkRus.Com’dan kesintisiz-bilabedel ‘sektörel Rusya haber analizleri’ almasına rağmen, bize hiç bir destek-katkı vermeyen 'eşsiz' bir sektör. Sitemizde turizm reklamı filan da yok. Ama sonuçta hepimiz aynı gemideyiz.  Turizm, Türk-Rus ticari-ekonomik ilişkilerinin omurgası. Turizm sektörünün, zor dönemdeki ekonomilere olan muazzam etkisi de dikkati alınarak, Türkiye-Rusya hattında bu acil adımların atılması hepimize yarar sağlar. 

Geç kalınırsa ve Rusya,  geçen yıl sonundan İngiltere için aldığı “uçuşları dururma” kararını salgının hız kesmemesi halinde Türkiye için verirse, iki taraf için de telafisi imkansız zararlar doğabilir.

Bu zor günleri hep birlikte aşma umuduyla.

TürkRus.Com

8.4.2021
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама