Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Rusya: İstikrar mı, istikrarsızlık mı?

Rusya'nın dış politikasına bir "istikrar unsuru" gözüyle bakanların oranı dünya genelinde yüzde 32. Gallup International'ın Romir'le ortaklaşa gerçekleştirdiği ankette, Rusya'nın "istikrar bozucu bir rol oynadığını" düşünenlerin oranı da yüzde 47 seviyesinde. Aynı ankette ABD'nin "istikrar bozucu bir ülke" olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 52 çıktı.
 
Gallup'un bir ülkeyi istikrar bozucu görenlerle istikrar unsuru olarak görenler arasındaki farkı hesaplayarak belirlediği dış politika etki endeksinde Rusya'nın puanı -17'den -15'e yükseldi. Rusya'nın ülke puanı bir önceki yıl da -25'ten -17'ye yükselmişti.
 
Bir başka deyişle dünya genelinde Rusya'ya istikrar unsuru olarak bakanların oranı artıyor.
 
Dünya genelinde Rusya'nın dış politikasını istikrar unsuru olarak görenlerin en yüksek olduğu ülke yüzde 49'la Hindistan.
 
Anketi haberleştiren RBC gazetesi bu oranın Rusya vatandaşları arasında bile yüzde 41'de kaldığına dikkat çekiyor.
 
Rusya'nın dış politikasını olumlu bulanlar arasında ise başı yüzde 87 ile Kırgızistan çekiyor.
 
Öte yandan, aksi yönde bir görüş benimseyen ülkeler arasında yüzde 87 ile Finlandiya, yüzde 78 ile Gürcistan, yüzde 75 ile Güney Kore, yüzde 72 ile Ürdün, yüzde 72 ile Ukrayna ve yüzde 70 ile İspanya ilk sıralarda.
 
Ankette Türkiye de ABD ve Avrupa Birliği başlıklarında öne çıkıyor. Buna göre, Türkiye yüzde 77'lik oranla ABD dış politikasına en olumsuz bakan ülke konumunda. Türkiye Avrupa Birliği'nin dış politikası beğenmeyenler arasında da yüzde 54 ile üçüncü sırada.
 
"Rusya'ya karşı propagandanın belgeleri"
 
Bu arada Sputnik ajansının haberine göre, Britanya Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya ve çevre ülkelerde Moskova karşıtlığı aşılayıp etkisini kırmayı amaçlayan program yürüttüğü, programda Reuters, BBC, Bellingcat'in kilit rol üstlendiğine dair Anonymous'un ele geçirdiği belgeler, The Greyzone tarafından derli toplu şekilde yayımlandı. Twitter, haberle ilgili paylaşımları sansürlemeye kalkıştı.
 
Uluslararası hackaktivist grubu 'Anonymous'un ele geçirdiği belgeler, Britanya Dışişleri Bakanlığı'nın (Foreign, Commonwealth and Development Office/FCO) Rusya karşıtlığı aşılayan devasa çaplı bir programı finanse ettiği, Rusya'yı zayıflatmaya yönelik bu kampanyada Britanya merkezli haber ajansı Reuters, Britanya kamu yayın kuruluşu BBC, Britanyalı araştırmacı gazetecilik sitesi Bellingcat'in önemli rol oynadığını ortaya koydu.
 
Belgelere göre Britanya Dışişleri Bakanlığı'nın sponsorluğunda Reuters ve BBC Rusya içinde rejim değişikliğini teşvik eden ve Rusya'nın Doğu Avrupa ile Orta Asya'daki komşularında itibarına zarar verecek bir dizi gizli program yürüttü. Thomson Reuters Vakfı ve BBC Medya Eylemi, Rusya'ya karşı gizli enformasyon ve propaganda savaşına katıldı.
 
Programı yönetten bakanlıktaki Karşı Dezenformasyon ve Medya Gelişimi (Counter Disinformation & Media Development/CDMD) masasının direktörü, programın hedeflerinden birini Rus devletinin yakın komşuları üzerindeki nüfuzunu zayıflatmak olarak koydu. 
 
Programa katılan medya kuruluşları, kısaca 'Konsorsiyum' denilen gizli bir oluşum içinde bir dizi özel istihbarat şirketi çalışanıyla birlikte hareket etti. Bunlar arasında Suriye hükümetine karşı propaganda savaşında önemli rol oynamış Albany de var. 
 
Bakanlığın mesajlarının Rusya çapında yayılması ve karşılık bulması, Rus hükümetinin anlatısına karşı operasyon yürütme becerisinin gelişmesi için yardım çağrısına olumlu yanıt veren Reuters ve BBC, Britanya devletinin müdahaleci emellerine alet olmak için milyonlarca dolarlık sözleşmelere imza attı. Karşılığında Bakanlığın finanse ettiği geziler, turlar, eğitimlerle Rus gazetecileri etki altına almayı, Rusya ve çevresinde etki ağları kurmayı ve Rusça konuşulan bölgelerde NATO yanlılığını teşvik etmeyi kabul ettiler. 
 
Haberde belgelerin dünyanın en büyük ve en prestijli medya kuruluşlarından Reuters ve BBC'nin bağımsızlık iddiasına ciddi gölge  düşürdüğü, zira para karşılığı Britanya ulusal güvenlik devletinin istihbarat maşaları olarak hareket ettiklerinin ortaya çıktığı dile getirildi. 
 
25.2.2021

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама