Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Kremlin: "Sonuç Putin'in zaferi"

Rusya'da Başkan Putin'in 2036'ya kadar iktidarda kalmasına kapı aralayan anayasa değişikliği referandumu, beklendiği gibi büyük çoğunlukla kabul edildi. Gece yarısı gelen son verilere göre, oyların yüzde 80'i sayıldığında "evet" oyu verenlerin oranı yüzde 77,77 oldu. "Hayır" diyenler yüzde 21,42'de kaldı.

Kremlin Sözcüsü Peskov, sonucu "zafer" olarak niteledi.

Peskov, "Başkan Vladimir Putin'e güvenin fiilen ortaya konduğu bir zafer yaşandı" dedi.

Muhalefetten gelen eleştirilerin hatırlatılması üzerine Peskov, "Sipariş edilmiş bir katılım oranı ya da sonuç olmadı ve böyle bir şey yok" diye konuştu.

Oylamaya ilgilinin yüksek olmasının beklendiğini ancak bu kadar yüksek katılım oranı ve desteği öngörmenin çok zor olduğunu kaydeden Peskov sözlerini şöyle sürdürdü:

"Düzenlemelerle ilgili oylamaya yüksek ilgi olacağı kolayca öngörülüyordu. Bunun sebebi, düzenlemelerin oluşturulması ve öne sürülmesi sürecinde toplumsal katılımın olması. Ancak elbette bu kadar yüksek katılım oranını ve bu kadar yüksek destek seviyesini öngörmek çok zordu."
'Daha iyi bir geleceğin temelini oluşturacak'

Rusya Anayasası'nın yeni düzenlemelerle birlikte Rusya'da daha iyi bir geleceğin temelini oluşturacağını söyleyen Peskov, şu ifadeleri kullandı:

"Burada ülkenin geleceği, yakın geleceği söz konusu. Şu anda Rusların değişikleri ne zaman hissedeceğini sormak doğru olmaz ancak Ruslar anayasa değişikliklerine ilişkin tüm inisiyatiflere bu kadar destek verdiği için, elbette bu ülkemizde daha iyi bir geleceğin temeli olacak." 
Peskov, ilk olarak hangi reformların yapılacağı sorusuna ise "Bunu konuşmak için henüz erken. Bunun için yasal düzenlemeler gerekli. Dolayısıyla yapılması gereken işler var" karşılığını verdi.

Sputnik'in aktardığına göre Peskov, bazı yabancı liderlerin anayasa halk oylaması sonuçları nedeniyle Putin'i tebrik ettiğini söyledi.

Putin'in bugün yoğun bir telefon görüşmesi trafiği olduğunu anlatan Peskov, "Hindistan Başbakanı Narenda Modi ile bir görüşme yapıldı. Modi, anayasa düzenlemeleriyle ilgili halk oylamasının başarıyla sonuçlanması nedeniyle Putin'i tebrik etti. Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan ve Azerbaycan liderleriyle de telefon görüşmeleri oldu. Bu görüşmelerde öncelikli konu, Putin'in dün başarıyla yapılan halk oylaması nedeniyle tebrik edilmesiydi" diye ekledi.



Referanduma katılım oranının yüzde 65'i geçtiği açıkladı.

Moskova'da oyların yüzde 50'si sayıldığında "evet" oyları yüzde 65,2 idi. "Hayır" diyenler yüzde 32,8'i buldu.  

Son verilere göre referandumda yüzde 54 ile "hayır" oylarının daha fazla çıktığı tek bölge Nenetski otonom bölgesi oldu.
 
Anayasa değişikliği için oy verme işlemi 25 Haziran'da başladı ve sandıklar dün kapandı. Rusya'daki seçim komisyonu Rusların yüzde 65'inin anayasa değişikliği referandumunda oy kullandığını açıkladı.
 
Anayasa değişikliği Putin'in 2024 yılında görev süresinin dolmasının ardından iki dönem daha başkanlığa aday olabilmesinin önünü açacak. Bunun yanı sıra evlilik kavramını heteroseksüel bir birliktelik olarak tanımlayan bir ibare anayasaya ekleniyor. Putin, görevde bulunduğu süre boyunca eşcinsel evliliklerin asla yasallaşmayacağını vurgulamıştı. Değişiklik paketi ayrıca emekli maaşlarının düzenli olarak artırılmasını öngören bir düzenlemeyi kapsıyor.

Önceki gelişmeler

Rusya’da pek çok değişiklik için hazırlanmasına rağmen ülkede ve dünyada genel olarak "Putin'in 2036 yılına kadar devlet başkanlığı yapabilmesinin önünü açacak oylama” diye nitelenen referandum için bugün halk sandık başında.

Moskova saatiyle 22.30'da oyların yüzde 50'sinin sayıldığı ve şu ana kadar yüzde 76,24 "evet", yüzde 22,93 "hayır" oyu çıktığı açıklandı.  Katılım oranınn da yüzde 65 olduğu belirtildi.  

Başkan Putin de sabah oyunu ilk kullananlar arasında yer aldı. Oylamanın geçerli olması yüzde 50 katılım oranın geçilmesi gerekiyordu.

 


25 Haziran’da, koronavirüs salgını yüzünden sandık başlarında aşırı toplanma olmasın diye başlatılan oy verme sürecinde, evlerin önüne, yer yer açık alanlar kurulan sandıklara oy atıldı, kimi seçmenler posta ile, kimileri (Moskova ve Nijni Novorod şehirlerinde) internet üzerinden oyunu kullandı. Bugün ise referandumun son gününde geleneksel sandık başı oylaması yapılacak. 
Resmi anketler, anayasa değişikliğinin yüzde 70 civarında bir oyla kabul edileceği tahmininde bulunuyor. 

Dün gece yapılan açıklamaya göre, sandık başına gitmeden “uzaktan oy” uygulamasında katılımın yüzde 93,02 olduğu, 1 milyondan fazla seçmenin uzaktan elektronik oy kullandığı bildirildi.

Rusya genelinde bugün referandum nedeniyle resmi tatil yapılacak.

Anayasa değişikliğinin en çok vitrine çıkan maddesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 2024’ten itibaren 12 yıl daha görev yapmasını mümkün kılması.

22 Nisan tarihinde yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumu, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 1 Temmuz'a ertelenmişti. 

Anayasa değişikliği Putin'in 2024 yılında görev süresinin dolmasının ardından iki dönem daha başkanlığa aday olabilmesinin önünün açıyor. Bunun yanı sıra evlilik de heteroseksüel bir birliktelik olarak tanımlanıyor. Putin, görevde bulunduğu süre boyunca eşcinsel evliliklerin asla yasallaşmayacağını vurgulamıştı.

Rusya'da toplamda yaklaşık 110 milyon seçmen bulunuyor. 

Rusya’da anayasa referandumu için oy verme işlemi, "sandık başında yığılmaların olmaması ve bu nedenle Kovid-19 riskinin artmamaması için” 25 Haziran’da başlamıştı. 

Seçmenler, değişiklik yapılan 206 maddeyi oylamak için sandık başına gidiyor. Anayasaya ilk kez “Tanrı” ifadesinin girmesinden, eşcinsel evliliklerin önünü kesecek “heteroseksüel aile yapısı” tanımına, Rusçanın “federasyonun kurucu milletinin dili” olarak nitelenmesine kadar bazı dikkat çeken değişiklikler de anayasada yer alıyor.

 İşte devlet başkanı, parlamento ve yargıyı ilgilendiren önemli değişiklik tekliflerinden bazıları...


Devlet başkanı

-“Bir kişi iki dönem üst üste devlet başkanığı yapamaz” maddesinde “üst üste” kelimesi çıkarılıyor. Ancak anayasa değişiklerin kabul edilmesi halinde, daha önce başkanlık yapan kişilerini eski görev süreleri sıfırlanacak. Böylece Putin 2024'te yeniden başkan adayı olabilecek. 

-Rusya’da en az 25 yıl yaşayan kişiler devlet başkanı seçilebilecek. Eskiden bu süre 10 yıldı. Yabancı bankalarda hesapları ve mevdutları olan kişiler de devlet başkanı olamayacak.

-Duma başbakanın adaylığını üç kez reddederse, devlet başkanı parlamentonun alt kanadını feshedebilecek veya başbakanı kendi başına atayabilecek. Tüm Bakanlar Kurulu için aynı prosedür geçerli olacak.

- Devlet başkanı sadece kabine toplantılarına katılmakla kalmayacak, aynı zamanda hükümetin “genel yönetiminin” faaliyetlerini yürütebilecek ve hükümet görevdeyken başbakanı görevden alabilecek. 

- Devlet başkanı bakanları (savunma, içişleri ve dışişleri bakanları dahil) atayabilecek ve görevden alabilecek. 

-Devlet başkanı başsavcıyı ve yardımcılarını, ayrıca yerel savcıları atayabilecek. 

-Eski devlet başkanı Federasyon Konseyi’nde ömür boyu senatör olma hakkına sahip olacak. 

-Eski devlet başkanı dokunulmazlığa kavuşacak.

Duma 

-Duma başbakanın adaylığını onaylayabilecek. Adaylık için şimdi olduğu gibi devlet başkanının onayı gerekmeyecek.

-Duma başbakan yardımcılarını ve bakanları (savunma, içişleri ve dışişleri bakanları hariç) onaylayacak. 

-Duma eski devlet başkanına karşı dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle suçlamada bulunabilecek.

Federasyon Konseyi 

-Federasyon Konseyi’ne, devlet başkanının atadığı 30 kişi girecek. Bu kişilerden en fazla yedisi ömür boyu senatör olabilecek.

-Federasyon Konseyi eskiden olduğu gibi başsavcının, yardımcılarının ve yerel savcıların atamalarını onaylamayacak. Yalnızca adaylarla ilgili devlet başkanı ile istişarede bulunabilecek. 

Yargı

-Anayasa Mahkemesi’nde hakim sayısı 19’dan 11’e indirilecek.

-Devlet başkanı Federasyon Konseyi’nden Anayasa Mahkemesi, Yüksek Mahkeme ve temyiz mahkemelerinin hakimlerinin yetkilerine son verilmesini talep edebilecek. 
Daha önce bu yetki mahkemelerin elindeydi. 

Fotoğraf: Kommersant

1.7.2020


Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама