|
AB anketi: Halkın yüzde 69'u "Rusya Avrupa'ya yakınlaşmalı" diyor |
|
Rusya halkının Avrupa Birliği’ne bakışını ortaya çıkarmak için yapılan son anket Rusya vatandaşlarının üçte birinden fazlasının ülkesini AB üyesi olarak görmek istediğini ortaya koydu. VTsİOM’un anketine katılanların yüzde 36’sı Rusya’nın AB üyesi olması gerektiğini söyledi. Anket katılımcılarının yüzde 33’ü ise Rusya’nın AB’ye üye olmadan AB ülkeleriyle ilişkileri geliştirmesinin daha yararlı olacağını belirtti. AB’ye karşı olanlar yüzde 17 oranında.
Rusya’nın AB’ye girmesini istemeyen Rusya vatandaşları Rusya’nın tam üye olmasını zor bir ihtimal olarak gördüğü için buna karşı olduğunu söylüyor.
Anket katılımcılarının yüzde 27’si Rusya’nın AB’yle en başta ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmesi gerektiğini düşünüyor. Rusya ve AB’nin bilim, teknoloji, askeriye, Avrupa güvenliği, uluslararası terörizmle mücadele konularında işbirliğine öncelik vermesini isteyenlerin oranı yüzde 21-24. AB ülkeleriyle Rusya arasında vizenin kaldırılması ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ise Rusya vatandaşlarının daha az önem verdikleri konular (yüzde 11-13).
Anket katılımcılarının yüzde 47’si “AB kendisi için tehdit oluşturan Rusya’nın güçlenmesini istemiyor” derken, AB’nin Rusya’nın güçlenmesinden yana olduğunu söyleyenler yüzde 37 oranında.
Beş yıl önce yapılan anketten de hemen hemen aynı sonuçlar çıkmıştı.
04.07.2008
|