|
Petrol fiyatları arttı, akaryakıt fiyatları fırladı: Benzin enflasyonu % 6 |
|
Artan petrol fiyatları ve bazı akaryakıt fabrikalarında üretimin geçici süreliğine durdurulması Rusya’da benzin fiyatlarının fırlamasına neden oldu. Rosstat’ın verilerine göre nisanın ilk iki haftasında ülke genelinde akaryakıt fiyatları yüzde 2.8’i arttı ve ortalama litre fiyatı 20,62 rubleyi buldu. Böylece yılbaşından bu yana yaşanan artış yüzde 6’ya ulaştı. Uzmanlar, Rusya’da “benzin enflasyonu”nun önümüzdeki aylarda da devam edeceği konusunda hemfikir.
Rusya Devlet İstatistik Servisi Rosstat’ın verilerine göre Rusya’da son bir hafta içinde Ai-80 marka akaryakıtın litre fiyatı 31 kopyek artarak 18.33 rubleye, Ai-92 marka akaryakıtın litresi ise 31 kopyek yükselerek 21.67 rubleye çıktı. Ai-95 marka benzinin fiyatı 25 kopyek pahalandı ve 23.09 rubleyi buldu.
Moskova ve St.Petersburg’ta ise akaryakıt fiyatlarındaki diğer şehirlere oranla daha az oldu. 14 Nisan itibarıyla başkentte ortalama akaryakıt litre fiyatı 20.8 rubleye (0.7 artış), St.Petersburg’ta 20.1 (0.8 artış) rubleye ulaştı.
Uzmanlar akaryakıt fiyatlarındaki yükselişinin ana sebebi olarak uluslararası petrol fiyatlarındaki artışı gösteriyor. Varil fiyatındaki 10 dolarlık artış karşısında petrol çıkarma vergisinin ton başına 400 ruble yükseldiği belirtiliyor.
Rusya’daki akaryakıt fabrikalarının birçoğunda teknik çalışmalar nedeniyle üretimin durdurulmasının da benzindeki fiyat artışını körüklediği ifade ediliyor. .
25.04.2008 |