spacer
05/07/2008 06:48
TURKRUS.COM :: ana sayfa ::
HAKKIMIZDA REKLAMLARINIZ FORUM SARI SAYFALAR LİNKLER FOTO İLETİŞİM E-MAİL SIK KULLANILANLARA EKLE ARKADAŞINA ÖNER
spacer

Son Eklenenler
spacer
Çeçenistan karışık: Kadirov ve Yamadyev birbirine düştü, silahlar konuştu

ImageÇeçenistan’da Devlet Başkanı Ramzan Kadirov’un özel muhafızlarıyla Rus askeri istihbaratı GRU’ya bağlı özel tim arasında çatışma çıktı. Ajansların ilk geçtiği haberlerde, Gudermes kentinde karşı karşıya gelen askeri araçların birbirlerine yol vermeyince çarpıştıkları ve ardından askerlerin karşılıklı ateş açtığı bildirildi. Çeçen yetkililer ise, Rus “Vostok (Doğu)” birliğinin Kadirov’un konvoyunun önünü kestiğini öne sürdü. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olayın ayrıntıları hala muamma. Basına yansıyan haberler şöyle:  

 

RİA ajansının bildirdiğine göre, Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov basında çıkan çatışma haberlerinin ardından yaptığı açıklamada, Rus güçlere bağlı “Vostok (Doğu)” adlı özel birliğin komutanı Sulim Yamadаyev (fotoğrafta solda) ve yandaşlarının ülkede işledikleri suçlardan dolayı yargılanmaları gerektiğini söyledi. Bunun ardından Çeçen güvenlik güçleri, çatışmadan sorumlu tuttukları “Vostok” birliğinin komutanlarından Badrudi Yamadayev’i bulmak için Gudermes’te özel operasyon başlattı. Komutanların evinde yapılan aramalar dün Rus televizyonlarından da naklen yayınlandı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise çatışma haberlerini yalanlayarak, askerlerin birbirlerini hedef almadan ateş ettiklerini açıkladı.

Çeçenistan’daki ünlü “Yamadаyev Kardeşler” aşiretinin üyelerinden oluşan “Vostok” askeri birliği, 2003 yılından bu yana Rus askeri istihbaratı GRU’ya bağlı olarak faaliyet yürütüyor. Kadirov, dolandırıcılık, gasp gibi suçlardan sorumlu tuttuğu birliği ülkede düzeni bozmak ve “Çeçen gençliğini yoldan çıkarmakla” suçluyor.

Kommersant gazetesi olayı, “‘Rusya Kahramanı’ unvanlı Kadirov ve Yamadayev birbirleriyle çatıştı. Kadirov, ‘Vostok’ birliğini kuşatarak kontrolü ele geçirmek istedi” şeklinde duyurdu. “Vostok” birliğinden Gazete.ru’ya yapılan açıklamada ise “Kosova’nın bağımsızlığından ilham alan Kadirov’un tamamen kontrolü ele geçirerek Çeçenistan’ı Rusya’dan ayırmak istediği” iddia edildi.

“Memorial” adlı insan hakları örgütünün üyesi Aleksandr Çerkasov ise, FSB, savcılık, bazı federal ordu güçleri ve “Zapad (Batı)” ve “Vostok (Doğu)” taburlarının dışında Çeçenistan’daki tüm yapıları tamamen kontrolü altında tutan Kadirov’un bu kurumlara da göz diktiği ve işe bölgenin en güçlü askeri birliklerinden olan “Vostok” birliğinden başladığı yorumunda bulundu.

17.04.2008

 

 
spacer

Run Search Request
Döviz
Anket
Türkiye ile Rusya, "çok boyutlu ortaklık" hedefinin neresinde?
 
Kompas-Pusula

spacer

(C) 2008 Turkrus.com

:: © TurkRus.com :: Sitede yer alan yazıların her türlü yayın hakkı TurkRus.com'a aittir. Yazılı izin olmaksızın, kaynak belirtilerek dahi kullanılamaz.