|
MEDYANIN 16 NiSAN GÜNDEMİ |
|
Bugünkü Rus gazetelerinde Putin’in Birleşik Rusya Partisi’nin başına geçme kararı almasıyla ilgili yorumlar öne çıkıyor. Gazeta gazetesi haberi “Putin partiyi reforme ediyor”, İzvestiya ise “Vladimir Putin yeni Rusya’yı kuracak partinin başına geçti” başlığıyla veriyor. Vzglyad gazetesi, Türkiye’nin Bakü-Ceyhan petrol boru hattına yönelik güvenlik önlemlerini arttırmak için 5,5 milyon dolar harcamaya hazırlandığını yazıyor. Rossiyskaya Gazeta, 9 Mayıs Zafer Bayramı’nda Rus hükümetinin savaş gazilerine otomobil hediye edeceğini duyuruyor.
Gazeta gazetesinde yer alan “Putin partiyi reforme ediyor” başlıklı haber analizde Birleşik Rusya Partisi’nin (BRT) dünkü kongresinden çıkan sonuçlar ele alınıyor. Gazetenin görüşlerine başvurduğu bazı uzmanlar şu üç senaryo üzerinde duruyor: Birincisi: Putin’in başa geçmesiyle bir şey değişmeyecek, iktidar partisi BRT ülke yönetiminde “yardımcı güç” olarak kalmaya devam edecek. İkincisi: BRT kilit kararların alındığı yeni güç merkezine dönüşecek. Üçüncüsü: Ülkedeki seçkin zümre partiyi politik denge aracı olarak kullanacak.
İzvestiya ise haberi, “Vladimir Putin yeni Rusya’yı kuracak partinin başına geçti” başlığıyla duyuruyor. Bu kararın ülkenin siyasal görünümü ciddi anlamda değiştirdiğini belirten gazete, “Tüm dünyada hükümetler parlamenter çoğunluk temelinde kurulu, başbakanlar ise partili. Dünkü kongre Rusya’nın da bunda istisna olmadığını gösterdi” diye yazıyor.
Vzglyad gazetesi, “Türkiye Bakü-Ceyhan petrol boru hattındaki korumayı arttırıyor” başlıklı haberde Türkiye’nin Bakü-Ceyhan petrol boru hattına yönelik sabotajları ve hırsızlıkları önlemek amacıyla güvenli önlemelerini arttırmaya hazırlandığı yazıyor. Azeri “Lider” televizyonunun haberine dayandırılan haberde, Türk hükümetinin boru hattının geçtiği yerlere jandarma ve özel birliklerden oluşan nöbetçiler yerleştireceği ve bunun için 5,5 milyar dolar bütçe ayırdığı belirtiliyor. Habere göre, geçen sene Bakü-Ceyhan hattında 20 kere hırsızlık olayı yaşandı.
Rossiyskaya Gazeta, Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanyası karşısındaki zaferinin kutlandığı 9 Mayıs Zafer Bayramı’nda Rus hükümetinin savaş gazilerine otomobil hediye edeceğini duyuruyor. Söz konusu yardımın yapılmasını öngören yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2005 tarihinden bu yana sıra bekleyen savaş gazilerden bazıları devletin kendileri için satın aldığı Lada’ların sahibi olacak. İsteyen gaziler ise otomobil yerine 100 bin ruble para alabilecek. Dağıtılacak toplam otomobil sayısı 11 bin 347. Bu yardımdan, sıra bekleyen savaş gazilerinin yalnızca yüzde 23’ü yararlanabilecek.
Derleyen: Sonat Kerem
16.04.2008 |