spacer
16/10/2008 05:06
TURKRUS.COM :: ana sayfa ::
HAKKIMIZDA REKLAMLARINIZ FORUM SARI SAYFALAR LİNKLER FOTO İLETİŞİM E-MAİL SIK KULLANILANLARA EKLE ARKADAŞINA ÖNER
spacer

Son Eklenenler
spacer
Berezovski'yi yakacak itiraf: "Putin'i yıkmak için devrim örgütlüyorum"

ImageSON HABER Rusya-İngiltere ilişkileri kritik bir döneme giriyor. Rusya’yı terk ederek 7 yıl önce yerleştiği İngiltere’de siyasi sığınmacı olarak sürekli Putin’i hedef alan işadamı Boris Berezovski, Kremlin’in tepkisini çekecek yeni bir demeçle yine gündemde. İngiliz Guardian gazetesine verdiği demeç manşet olan Berezovski, “Rusya’da Putin’i güç kullanarak iktidardan indirmek için devrim (darbe) hazırlıyorum, bazı elitlerle de ilişki içindeyim” diye konuştu. Şimdi Moskova, Berezovski’nin siyasi sığınmacı statüsünü iptal ettirmeye çalışıyor. Londra-Moskova hattı geriliyor.

 

Rusya Başsavcılığı yıllardır Berezovski’nin Moskova’ya iadesi için uğraşıyor ve İngiliz makamlar her seferinde talebi reddediyor. Yahudi kökenli işadamının son demecinin, iade talebi için yeni, bir gerekçe yaratabileceği konuşuluyor. Medyadaki yorumlara göre, “Putin’e açıkça düşmanlık gösteren, Rusya’da darbe planladığını alenen söçyleyerek suç işleyen bir isme sığınma hakkı verip kol kanat geren ülke olarak İngiltere’nin Rusya ile ilişkilerinin zarar görme ihtimali yükseliyor”.

Berezovski demecinde, “Bu rejimi değiştirmek için güç kullanmamız lazım. Demokratik yöntemlerle bu rejimi değiştirmek imkansız. Zor kullanmadan değişiklik olmayacak” dedi. Bu amaçla kendisinin aktif bir devrim ya da darbe yaratma çabası  içinde mi olduğunu soran muhabire ise Berezovski, “Kesinlikle doğru” karşılığını verdi.

Kremlin Sözcüsü  Dmitri Peskov, bu açıklamara cevap veririken, “Berezovski’nin suç unsuru taşıyan açıklamalarının İngiltere’deki siyasi sığınmacı statüsünü kaldırması gerektiği” görüşünü dile getirdi.

61 yaşındaki eski bir matematikçi akademisyen olan Berezovski, Yetlsin döneminde hızla yükselerek ülkenin en zengin ismi olmuş,  Rusya Güvenlik Konseyi Başkanlığı’na kadar atanarak devlette de etkili olmuştu. 2000 yılında Putin başkan seçildikten sonra Kremlin ile çatışmaya başlayan Berezovski ülkeyi terk etmişti. Serveti hızla eriyen Berezosvki’nin şu an 1.5 milyar dolar varlığı olduğu tahmin ediliyor.

 
spacer

Run Search Request
Döviz
Anket
ABD'den dünyaya yayılmaya başlayan küresel krizin sizce neresindeyiz?
 

spacer

(C) 2008 Turkrus.com

:: © TurkRus.com :: Sitede yer alan yazıların her türlü yayın hakkı TurkRus.com'a aittir. Yazılı izin olmaksızın, kaynak belirtilerek dahi kullanılamaz.