spacer
04/12/2008 04:44
TURKRUS.COM :: ana sayfa ::
HAKKIMIZDA REKLAMLARINIZ FORUM SARI SAYFALAR LİNKLER FOTO İLETİŞİM E-MAİL Siteyi Kaydet! ARKADAŞINA ÖNER
spacer

Son Eklenenler
spacer
Turist artıyor, gelir azalıyor. Bu nasıl iş?
ZİHNİ SİNİROV yazıyor: Rusların Türkiye'ye olan aşkı her geçen yıl artıyor ve son yayınlanan bilgilere göre 2005 yılında Türkiye'de Rusya federasyonu'ndan 1.8 milyon kişi tatil yapmış. Bu haber, istikralı olarak turist sayısında bir artış olduğunu gösteriyor. Ama yie resmi rakamlara baktığımızda hemen görüyoruz ki, artan sadece turist sayısı, turizm gelirlerinde buna paralel bir artış yok.

 

Mahfi Eğilmez Radikal'de ilginç bir yazı yazdı. Özetle diyor ki:

"2005 yılında Türkiye'ye toplam 24.1 milyon turist gelmiş ve toplam 18.2 milyar dolar döviz bırakmış. 2004 yılında Türkiye'ye gelen toplam turist sayısı 20.3 milyondu. Buna göre Türkiye'ye gelen turist sayısı 2005 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19 oranında artmış. Bunlar içinde yabancı turist sayısındaki artış ise yüzde 40.

Bu çok önemli bir artış. Ne var ki 2004 yılında yabancı turistlerin adam başına ortalama harcaması 705 dolar iken 2005 yılında bu ortalama 679 dolara düştüğü için yabancı turistlerden sağlanan toplam turizm geliri artışı yüzde 15'te kalmış bulunuyor. Yani Türkiye'ye gelen turist sayısı ciddi biçimde arttığı halde aynı artış ciddiyeti turizm gelirlerine yansıyamamış. Yani biz turizmde sürümden kazanmaya
yönelmişiz. Bu gelişme dış rekabetin olduğu kadar iç rekabetin de etkisiyle ortaya çıkıyor.

Türk turizminin Türkiye'ye gelen özellikle yabancı turistlere burada daha fazla para harcatmanın yolunu bulması gerekiyor."

Ve sonra ekliyor:

"Türkiye, deniz, güneş, kum çerçevesinde sunulan turizm pazarlamasının limitlerine doğru ilerliyor. Adam başına ortalama harcamanın düşmesi, dış rekabetin yanı sıra, giderek daha marjinal turistlere doğru yöneldiğimizin bir göstergesi.

Bu eğilimin devam etmesi daha çok para harcayan turistlerin başka yerlere yönelmesine yol açabilecek bir gelişme. Bu durumda deniz, güneş, kum turizminin yanında öteki alanları geliştirmemiz gerekiyor.

Örneğin yabancı turistlerin paket turlara harcadıkları paranın toplamı, harcamalarının yüzde 18'i. Bu oranı, genel toplama zarar vermeksizin, yani toplamı oluşturan diğer kalemlerden sağlanan gelirleri azaltmaksızın yükseltmenin yollarını geliştirmemiz zorunlu görünüyor. Bunun da tek yolu kuşkusuz tarih ve kültür turizminin ağırlığını artırmak. Türkiye gibi bu konuda talihli bir ülkenin bunu yapması çok zor değil.

Aksi takdirde turizm giderlerimiz, gelirlerimizden daha hızlı artacak."
Herkes bunları oturup düşünmeli. Öncelikle de Turzim Bakanlığı ve turizm sektörünün temsilcileri. Rusya'da da yıllardır aynı şey söylenip duruyor. "Türkiye çok ucuza satılıyor, gelirden çok kafa sayısına bakılıyor, bu doğru bir yaklaşım değil, turistler ne yaparsak daha fazla para harcar, zengin Rus turist Türkiye'ye nasıl çekilir" diye kafa yormak lazım.

Yoksa kendi vatandaşımızdan çok daha ucuza yabancılar memleketimizde tatil yapar ve biz de para kazanamadan arkalarındn bakar otururuz. Dikkat!

 
spacer

Run Search Request
Döviz
Anket
Kendi işinizde ekonomik krizin etkilerini görüyor musunuz?
 

spacer

© 2008 Turkrus.com

:: © TurkRus.com :: Sitede yer alan yazıların her türlü yayın hakkı TurkRus.com'a aittir. Yazılı izin olmaksızın, kaynak belirtilerek dahi kullanılamaz.