Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin ile Erdoğan'dan Suriye zirvesi: 22 Ekim'de Soçi'de buluşacaklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya yapacağı ziyaretin tarihi belli oldu. Erdoğan 22 Ekim'de Soçi'ye gidecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Ekim'de Rusya Federasyonu'na günübirlik ziyaret gerçekleştirecek.
 
İletişim Başkanlığından yapılan duyuruya göre, Soçi kentine gidecek Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Dün Kremlin'den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i arayarak Fırat’ın doğusu dahil Suriye’deki durumu görüştüğü belirtilmiş ve Putin’in Türk mevkidaşını en yakın zamanda Rusya’ya davet ettiği, Erdoğan’ın daveti kabul ettiği bildirilmişti.

Önceki gelişmeler

Suriye'de "Barış Pınarı" operasyonu ile dengeler değişirken, Türkiye ve Rusya liderleri ay sonuna kadar yeni bir zirvede durum değerlendirmesi yapacak.  Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretinin ekim bitmeden gerçekleşebileceğini ifade etti.
Sputnik'in aktarığına göre, gazetecilere konuşan Peskov, Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti doğrultusunda Rusya’yı ne zaman ziyaret edebileceğine ilişkin soruyu yanıtladı. Peskov “Ziyaret ekim sonuna kadar gerçekleşebilir” dedi.

Kremlin’e göre, Putin ve Erdoğan dün telefon görüşmesi gerçekleştirerek Fırat’ın doğusu dahil olmak üzere Suriye’deki durumu konuştu. Erdoğan, Putin’in Rusya’yı ziyaret davetini kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayı içerisinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek üzere Moskova’ya gideceğini açıklarken, Kasım ayında Washington ziyaretine ilişkinse yarın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesi sonrasında karar vereceğini belirtti.

Erdoğan, TBMM'deki AKP grup toplantısı sonrasında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Burada daha önce Kasım ayının ilk yarısında yapılacağı duyurulmuş olan, ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmek üzere Washington’u ziyaret planıyla ilgili soru üzerine Erdoğan, bu konuda karar değişikliği olabileceğini ve gitmeyebileceği mesajını verdi.

Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Türkiye’yi ziyaret edeceğine dikkati çekerek, “Amerika ziyareti buraya gelecek olan heyetle yapılan görüşmelerden sonra değerlendirilecek olan bir durum. Çünkü Kongre'de yapılan bu tartışmalar, müzakereler, konuşmalar şahsım, ailem, bakan arkadaşlarımla ilgili olan bütün bu değerlendirmeler Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı büyük bir saygısızlıktır, haddini bilmemezliktir dolayısıyla böyle bir durum karşısında tabii bunun değerlendirilmesinden daha doğru bir şey olamaz, değerlendirip ondan sonra kararımızı veririz. Benin şu anda Pence ve Pompeo dışında diğerleriyle görüşmem söz konusu değil” dedi.

Bu arada Erdoğan’ın TBMM’de SkyNews muhabirine verdiği yanıtta “Ben sadece Trump ile görüşürüm” ifadesiyle kastında ABD ziyaretine ilişkin yaklaşımını ortaya koyduğu ifade edildi. Erdoğan’ın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien gibi isimlerle görüşmeyeceği ve onlar için “mütekabiliyet” esasıyla Türkiye’de kabul edilecekleri görüşünü dile getirdiği açıklandı. Erdoğan'ın yarın Türkiye'yi ziyaret edecekleri gündemde olan Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu kabul etmeyi planladığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’yı bu ay içerisinde ziyaret edecek olmasıyla ilgili ise, “Şu an itibarıyla Rusya seyahatimizle ilgili herhangi bir olumsuz durum yok. Büyük ihtimalle o gerçekleşecek" dedi.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın, Türkiye-Suriye sınırında güvenliğin sağlanması için iki ülke arasında işbirliği sağlanmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Sergey Lavrov, Suriye’nin kuzeydoğusundaki çatışmaların neticesinde IŞİD militanlarının dünyaya yayılmaya başladığını, bunun sorumlusunun Avrupa ülkeleri olduğunu ifade etti.

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin" arasında üçlü zirve ile ilgili bir hazırlığın bulunmadığını söyledi.

Suriye'de yayın yapan bir televizyon kanalı Rusya'nın Soçi kentinde Rusya'nın öncülüğünde Türkiye - Suriye güvenlik toplantısı yapılabileceğini iddia etmesinden sonra Rus yayın organlarında da bu iddialar haberleştirildi. Kremlin Sözcüsü bu iddialar üzerine açıklama yaparak, "Böyle bir eğilim yok" dedi. 

16.10.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама