Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

İlk zirve: Putin ile Kim Vladivostok'ta buluştu

Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, ilk Rusya ziyaretinde... Babasının üç kez geldiği Rusya'ya özel trenle gelen Kim, resmi temaslarına başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bir araya geldi. Rusya’nın Vladivostok şehrinde yer alan Uzak Doğu Federal Üniversitesi’ndeki görüşme öncesinde konuşan Putin, Kim’in Rusya’ya yaptığı ziyaretin ikili ilişkilerin geliştirilmesine hizmet edeceğini belirtti. 

Sputnik'in haberine göre Putin, “Bu ziyaretin, Kore yarımadasındaki durumu nasıl çözebileceğimizi, birlikte neler yapılabileceğimizi, Rusya’nın şu anda olan süreci desteklemek için neler yapabileceğini daha iyi anlamaya yardımcı olacağına eminim” ifadelerini kullandı.



Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Vladivostok şehrindeki Putin ve Kim arasında yapılan zirve 'ilk' olma özelliği taşıyor.

Moskova’nın Kuzey Kore’nin Güney Kore ve ABD ile ilişkilerini normalleştirme çabalarından memnuniyet duyduğunu kaydeden Putin, “Elbette, Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki diyaloğu ve Kuzey Kore-Amerikan ilişkilerini normalleştirme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Kuzey Kore lideri Kim ise Putin ile görüşmesinin Kore yarımadasındaki problemin çözümüne ve ikili ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını belirtti.

Kim, “Kore yarımadasındaki durum tüm dünya toplumunun ilgisini çekmektedir. Umarım görüşmelerimiz bu durumu birlikte değerlendirmek ve görüş alışverişinde bulunmak için önemli bir etkinlik olacaktır. Umarım anlamlı bir görüş alış verişinde bulunuruz” diye konuştu.

Putin, Kuzey Koreli lideri Kim Jong-un’la yaptığı görüşmenin sonrasında, nükleer silahlardan arındırılması karşılığında Pyongyang’a ulusalararası güvenlik garantileri verilmesi gerektiğini söyledi.

Kuzey Kore lideri Kim’le Vladivokstok’ta görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Putin, Kuzey Kore’nin nükleer silah programının sonlandırılması, ABD ve Pyongyang’a uygulanan yaptırımlar hakkında açık bir görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi.

Kim’in istediğinin de nükleer silahsızlanma olduğunu belirten Rusya lideri, ancak nükleer silah programının sonlandırılması karşılığında Kuzey Kore'ye uluslararası güvenlik garantileri verilmesi gerektiğini kaydetti.

Güvenlik garantilerine ilişkin sadece 2 ülkeyi içeren anlaşmaların yeterli olmayacağını söyleyen Putin, 6 ülkenin katılımıyla yürütülen görüşmelerin Pyongyang’a ulusalararası garantiler verilmesine yardımcı olabileceğini vurguladı.


“Kuzey Kore’nin güvenliği ve egemenliğini koruyacağına ilişkin garantilere gereksinimi var. Uluslararası alanda hükmü olacak garantilerden başka ne gibi garantilerden söz edebiliriz ki?” ifadelerini kullanan Putin, “Karşılıklı güveni artırmak için ilk adımı biz atmalıyız” dedi.

Rusya’nın istediğinin de aynı ABD gibi Kore yarımadasının nükleer silahlardan tamamen arındırılması olduğunu kaydeden Rus lider, “Kim bizden kendi görüşü konusunda ABD’yi bilgilendirmemizi istedi” diye devam etti.

Rusya lideri ayrıca, tarafların birbirlerinin menfaatlerine karşılıklı olarak saygılı davranması ve ‘yumruk savaşını bırakmaları’ halinde Kore Yarımadası'ndaki nükleer silahlanma sorununun çözülebileceğine inandığını da belirtti.

6 (Kuzey Kore, Güney Kore, Rusya, ABD, Japonya, Çin) ülkenin katılımıyla yürütülen görüşmeler kapsamında Pyongyang’ın 2005’te ekonomide işbirliğine gidilmesi karşılığında nükleer programını sona erdirmeyi kabul ettiğini anımsatan Putin, Washington’ın yeni madde eklemek istemesi yüzünden Pyongyang’ın anlaşmadan çekildiğini söyledi: “Bu şekilde bir adım ileri, iki adım geri giderek istediğimiz sonuca varamayız.”

Kuzey Kore’nin nükleer silah programını sonlandırmasının ancak uluslararası hukuka saygı çerçevesinde mümkün olabileceğini de kaydeden Putin, “Uluslararası hukukun gücünü eski halinde getirmeliyiz. En güçlü olanın hukukunun değil, uluslararası hukukun dünyanın durumunu belirlediği düzene geri dönmeliyiz” vurgusunu yaptı.

Putin ve Kim’in Vladivostok’taki görüşmesi, Pyongyang ile Washington arasındaki nükleer müzakerelerin, Kuzey Kore lideri ile ABD Başkanı Donald Trump’ın şubat sonunda Vietnam’ın başkenti Hanoi’de yaptıkları görüşmeyle beraber çökmesini izliyor.

Bu müzakereler, Kuzey Kore’nin nükleer programına son vermesi karşılığında kendisine uygulanan ekonomik yaptırımların hepsinin iptal etmesini talep etmesi, ABD’ninse buna yanaşmaması nedeniyle çökmüştü.

‘KİM’İN RUSYA ZİYARETİ SEMBOLİK’

Kuzey Kore lideri Kim’in Rusya’ya yaptığı ziyaretin bu nedenle sembolik olduğu, Kim’in ziyaretteki amacının, uluslararası arenada Rusya gibi güçlü müttefiklerinin olduğunu göstermek olduğu yorumları yapılıyor.

Bu arada Rus profil ve işaret dili uzmanı İlya Anişçenko, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmenin başında  heyecanlı göründüğünü, bu heyecanın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmede sergilediğinden çok daha büyük olduğunu belirtti.

Sputnik’e konuşan Anişçenko, “Kim, Trump’la görüşmede bile bu kadar heyecanlanmamıştı, kendinden emin ve sakindi. Oysa Trump onu manipüle etmeye çalışıyordu, kolundan çekiyordu ama başaramadı” dedi.

Kim’in heyecanlı olduğunu, aldığı derin nefesten belli olduğunu belirten uzman, videoda göğüs kafesi ve omuzlarının nasıl kalktığı, ellerinin nasıl telaşlı olduğu göründüğünü söyledi.
Anişçenko, “Liderler masaya otururlarken Putin rahat görünüyor, Kim Jong-un ise sağa sola bakıyor, giyimini düzeltiyor, yerini değiştiriyor, bu davranışı stresi gösteriyor. Rus lider ise gülümsüyor, rahat” ifadelerini kullandı.

Anişçenko ayrıca, tokalaşmaları sırasında her iki liderinde gülümsediğine dikkat çekti ve bunun olumlu bir işaret olduğunu vurguladı. 

 
25.4.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама