Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Yendex Rusya'nın internetteki en değerli markası seçildi

Yandex, Rusya'nın internetteki en değerli markası olarak seçildi. Forbes dergisinin Rusça versiyonunun son araştırmasına göre Rusya’da piyasa değeri en yüksek olan internet markaları içinde Yandex 12,38 milyar dolar ile en başta geliyor. Forbes dergisinin sıralaması şöyle:

- Yandex: 12,38 milyar dolar
- Mail.ru: 6,86 milyar dolar
- Avito: 2,73 milyar dolar
- Wildberries: 602 milyon dolar
- Lamoda: 454 milyon dolar
- Ozon Group: 369 milyon dolar
- Headhunter: 228 milyon dolar
- Сitilink: 224 milyon dolar
- 2GİS: 211 milyon dolar
- Kupivip Group: 169 milyon dolar
 
"Rusya IT süper gücü olabilir"

Yazılım sektörünün hızla geliştiği Rusya, IT şirketleri için önemli fırsatlar sunuyor. Almanya’da iş dünyasının saygın gazetelerinden Handelsblatt, internetin ekonominin lokomotifi olmaya başladığı Rusya’nın, ileride büyük bir “IT süper gücü” haline gelebileceğini öngördü.
Rus teknoloji ve internet devi Yandex’in 2018 yılı bilançosunu değerlendiren Alman gazetesi, “Yandex şirketi, Google ve Amazon’un rakibi olmanın ötesinde hedeflere sahip” diye yazdı.

Yandex’in gelirlerinin 2018 yılında 2017’ye göre yüzde 41 artarak 126,4 milyar rubleye yükseldiğine işaret eden Handelsblatt, şirketin net kârının da yüzde 62 artışla 22,9 milyar rubleyi bulduğunu aktardı. 

Rusya’da hızla gelişen IT sektöründe Yandex’in tek oyuncu olmadığı vurgulanan haberde, Moskova’da 2000 yılında kurulan ve dünya genelinde büyüyen Luxoft şirketinin başarıları örnek gösterildi. 

IT sektörünün en hızlı büyüdüğü ülkelerden biri

Araştırmalar, Rusya’da IT sektöründeki büyümenin, ülke ekonomisinin genelinden çok daha hızlı olduğunu gösteriyor. 

International Data Corporation (IDC) verilerine göre, 2017 yılında Rusya IT sektörünün hacmi 5 milyar doları geçti. Bu alanda dolar bazında yüzde 20, ruble bazında yüzde 5 büyüme kaydedildi. 

Pierre Audoin Consultants şirketinin araştırmasında ise, Rusya’da IT sektörünün toplam hacmi 2017 yılı itibarıyla 9 milyar dolar olarak hesaplandı. Şirket, bu rakamın  2022’de 13,5 milyar dolara yükseleceğini tahmin ediyor. 

Rusya Merkez Bankası verilerine göre, 2018 yılının ilk yarısında Rusya’nın IT hizmetleri ihracayı 2,55 milyar doları buldu. 

Russoft adlı derneğin verilerine göre ise, Rusya’nın IT ürünleri ve hizmetleri ihracatının toplamı geçen sene 10 milyar doları geçti. Bu rakam 2017’ye göre yüzde 19 fazla. 

Rusya ayrıca, IT sektörünün dünyada en hızlı gelişim gösterdiği ülkeler arasında. 

Ucuz ve hızlı

Handelsblatt, Rusya’nın “IT süper gücü” olabileceği yönündeki tahmininin başlıca gerekçelerinden biri olarak,  Rusya’da internet hızının Avrupa’nın çok az gerisinde, dünya ortalamasının ise çok üzerinde oluşunu gösterdi. 

Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi VTsİOM’un verilerine göre, Rusya vatandaşlarının yüzde 81’i internet kullanıcısı. 18-24 yaş grubunda bu oran yüzde 97. Rusya halkının yüzde 65’i her gün internete giriyor. 

“Dijital ekonomi” adlı proje kapsamında Rusya’da 2024 yılına gelindiğinde hanelerin yüzde 97’sinin geniş bant internet bağlantısına erişiminin sağlanması hedefleniyor.

Rusya, internetin en ucuz olduğu ülkeler sıralamasında da ilk 10’da. 

İnternet mağazacılığı yükselişte

Rusya’da online alışveriş de hızla yaygınlaşıyor. Data Insight şirketinin verilerine göre, ülke GSYH’sinde e-ticaretin payı yüzde 2,5. “Online müşterilerin” sayısı ve internette yapılan alışverişlerin tutarı hızla yükseliyor.

“Nükleer gücün dijital egemenliği”

Vzglyad gazetesine değerlendirmede bulunan politolog Aleksey Çadayev, “IT süper gücü tanımı çok doğru değil. Örneğin ABD, kuşkusuz, IT süper gücü. Ama bu ülkenin tüm IT potansiyeli, Silikon Vadisi’nde yoğunlaşmış durumda. IT, futbol gibi bir takım oyunu. Sektörün oluşması için, lider şirketlerin fazla olması gerekiyor. Rusya’da bu var” dedi. 

Rusya’da ekonominin genelindeki tablonun aksine, IT sektöründe devletin payının çok az olduğunun da altını çizen Çadayev, "Örneğin Uber Rusya'da diğer ükelerdeki başarılarını elde edemedi, çünkü Yandex.Taxi ile rakabet etmek zorunda kaldı. Rusya, dünya liderleri ile açık rekabette 'dijital egemenliğini' korumayı başardı" diye ekledi. 
22.2.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама