Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAZARLAR

Putin'in gizli servetinin 32 kısım tekmili...

 

"Putin, büyük devlet şirketlerinin 40 milyar dolarını istediği gibi kontrol ediyor" demek başka, "Putin'in 40 milyar dolar gizli serveti var" demek başka... "Putin'in 40 milyar dolar kişisel serveti olduğu iddia edildi" demek başka, "Putin sekiz yılda 40 milyar dolar zulalamış" diye başlık atıp hüküm vermek başka... Yani derdim 40 milyar doları savunmak için 40 dereden su getirmek değil. Derdim 40 bağcı dövmek değil, derdim 40 bağ üzüm yemek!

şimdi olup bitene bir daha bakalım. Bir 'kaynak' geçen ay önce Die Welt'e, sonra Washington Post ve Moscow Times'a demeç veriyor. Putin'in gizli servetinden söz ediyor. Fazla ciddiye alan çıkmıyor. Evvelki gün de ıngiliz The Guardian gazetesi aynı 'kaynak'la konuşup harfiyen aynı şeyleri tekrarlatıyor ve 'bomba haber' manşetlere çıkıyor.

Bu 'büyük' haberin kaynağı, 1971 doğumlu, gazeteci ve politolog Stanislav Belkovski. Biyografisi net bilinmiyor. Kimileri Venedik'te ıtalyan Yahudisi bir komünistin oğlu olarak doğduğunu ve bir KGB generali tarafından evlat edinildiğini söylüyor, başkaları Riga'da doğan bir işçi çocuğu olduğunu... Kendisi susuyor, muamma hoşuna gidiyor. Rusya'nın en önde gelen, en saygın, bugüne kadarki öngörüleri ve analizleriyle şapka çıkarılan politologlarından biri mi? Kesinlikle hayır. Bilgisayar programcılığı okumuş bir genç. Son birkaç yıldır, durup durup sürekli elinde patlayan 'bomba' iddialarla (Putin iktidarı kesinlikle bırakacak, Rusya ekonomik ve siyasi krize girmek üzere, Putin bunlara yakalanmadan kaçıp gidecek, Putin anayasayı değiştirecek, Zubkov başkan olacak vs...) ortaya çıkan kerameti kendinden menkul biri. Vaktiyle Berezovksi'ye akıl hocalığı yapan, Yukos olayı sırasında Kremlin'e gaz veren, sonra oradan da uzaklaşan, bir ara analizleriyle Ukrayna'yı kurtarmaya giden, sonra Moskova'ya dönüp liberallere ideologluk yapmaya soyunan, Ulusal Strateji Enstitüsü diye bir masa-bir sandalye think-thank'i olan bir âdemoğlu.

Adamla alıp veremediğim yok. Kimsenin ağzı torba değil ki, büzesiniz. Benim derdim, medyanın düştüğü hal. Bir politolog işi olduğu üzere analiz yapmıyor, bir büyük ülkenin liderini hırsızlık, yolsuzluk, zimmetine para geçirmekle alenen suçluyor. Üstelik kanıtların üstünde oturuyomuş gibi küsuratlı rakamlar vererek yapıyor. Ve bunu alıp manşetine çeken gazeteler, 'Elinde belgen var mı' demiyor. Kaldı ki adam, "Putin'in gizli serveti var" diye genel konuşsa anlarım. "Putin'in şu şirketlerde şu kadar hissesi var, yekûnda da en az 40 milyar doları var" diyor. Radikal bile birinci sayfadan "Rusya lideri sekiz yılda 40 milyar dolar 'zulalamış'" diye başlık atıyor. Yani kimsenin bir kuşkusu yok. Stanislav Belkovski öyle diyorsa öyledir! Başlıklar Putin'i mahkûm eder, gizli servetler gözle görülüp banka hesapları incelenmiş gibi atılıyor.

Tamam, bütün kurumlar hızla kirlenirken birinciliği medyaya verdiler, ama el insaf. Bu doğru bir tavır mı? ış çığrından çıkmış olmuyor mu? Habercilikte 'ne söylendiği' kadar, hatta ondan daha da fazla 'neyle kanıtlandığı' ve hiç değilse 'kimin söylediği' önemli değil miydi? Medyanın önemli bölümünün Rusya ile ilgili tavrı şu: Ülkede birçok önemli gelişme oluyor, ama skandal-sansasyon olmadıkça bunlar sayfada yer bulmuyor, ne zamanki Putin ya da Rusya bağlantılı bir 'bomba' önlerine geliyor, doğruyu yanlışı, eskiyi yeniyi birbirine ekleyip yamalı bohça haberlerle manşeti süslüyorlar. Yanına da esaslı bir Putin fotoğrafı denk getirerek!

"Putin milyarlarca dolarlık devlet şirketlerini kontrol ediyor, çevresindeki ekip bundan nemalanıyor" demek başka, "Putin'in ısviçre'de 40 milyar dolar gizli serveti var" demek başka. Bunu söyleyen Bay Belkovski, Guardian'a "Bakın ben bu iddiaları hep söylüyorum, ama Putin aleyhimde dava açmıyor" diyor. Bunu derken, 'Sükût ikrardan gelir o yüzden dava açmıyor' mu demek istiyor, 'Dava açsa, beni hapse atsalar da Batı'nın Rusya'da ihtiyaç duyduğu demokrasi kahramanı ben olsam keşke...' mi, emin değilim.

Bu arada unutmadan; Erdoğan'n Cidde'deki bir bankada 41 milyar 954 milyon dolar gizli serveti var, Ülker'in de yüzde 23.42 gizli hissedarı. Hadi size yarının manşeti çıktı! Belgeleri sormayın; ağaca yazdım balta kesti, balta suya düştü, suyu inek içti, inek dağa kaçtı, dağ yandı bitti kül oldu!

23.12.2007

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама