Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANALİZ

“Rusya ile ABD arasında iki kötü yol var; üçüncü ihtimal yok...”

ABD'nin önde gelen liberal siyasi analiz dergisi 'Salon' yazarı Patrick Smith, ABD ile Rusya arasından ‘çatışmasız savaş' durumu yaşandığını, bundan ya iki büyük güç arasında ya “açık bir çatışma” ya da yeni bir “Soğuk Savaş” başlayacağını vurguladı.

Smith, ‘ABD-Rusya çatışmasız savaşı: Washington'daki savaş çığırtkanları, bizi felaket çıkmazından nasıl döndürebilir?' başlıklı makalesinde, Rusya ve ABD arasındaki 'çatışmasız savaş' durumunun yeni bir Soğuk Savaş veya büyük bir güç çatışmasına yol açmasının kuvvetle muhtemel olduğunu yazdı.

Smith, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin, Nazi lideri Adolf Hitler'in 1939'da Polonya'yı işgal ederek 2. Dünya Savaşı'nı resmen başlatmasıyla, 1940'ta Fransa, Belçika ve Hollanda'yı işgal edene kadar ‘çatışmasız' geçen dönem için kullanılan ‘çatışmasız savaş' (phony war) durumunu anımsattığını belirterek şu yorumu yaptı: "Bu durumun yaratacağı iki seçenek var; ya iki büyük güç arasında (kazara ya da bilerek yaşanacak, ama illa Ukrayna topraklarında gerçekleşmesi gerekmeyen) açık bir çatışmanın çok yakınındayız ya da yeni bir Soğuk Savaş yolda."

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin mayıs ayında Soçi'ye yaptığı ziyaretin, Washington'ın tutumunda dramatik bir dönüş işareti olarak algılanıp büyük takdir topladığını hatırlatan yazar, ancak iki ülke arasındaki durumun bu süreçten sonra iyice kötüleştiğini kaydetti.

ABD'deki ‘savaş çığırtkanlarının' şubat ayında Ukrayna'da barışçıl çözüm için imzalanan Minsk Anlaşması'nı ayakları altında çiğnediğini belirten Smith, Kerry'nin Soçi ziyaretinden bir ay sonra Cumhuriyetçi Senatör John McCain'in, Kiev'e girerek ‘utanç verici' açıklamalar yaptığını belirtti. McCain'in "Avrupalılar, Ukrayna'da diplomatik çözümde ısrarcı olup Kiev birliklerine arka çıkmadıkları için utanmalılar" dediğini hatırlatan yazar, aynı hafta ABD Senatosu'nun Pentagon'a 300 milyon dolar değerinde savunma amaçlı silahı Ukrayna'ya gönderme izni verdiğine dikkat çekti.

‘UKRAYNA'DA ASIL UTANÇ VERİCİ OLAN…'

Smith şunları yazdı: "McCain, Ukrayna konusunda asıl nelerin utanç verici olduğunu anlamayan ABD Kongre üyelerinden biri. Sayın Senatör, tohumları ABD tarafından ekilen darbe sonucunda, yetersiz ve açıkça şiddete tapan, Nazilere nostalji duyan kişilerin Kiev'de iktidara gelmesi utanç verici değil mi? 6 bin kurban utanç verici değil mi? Rusya'nın Batı sınırlarında bilinçli ve kesinlikle mantıksız şekilde gerilimin artırılması utanç verici değil mi?"

 ‘RUSYA İÇİN NATO GERÇEK BİR TEHDİT'

ABD'li askeri uzmanların sonbaharda Ukraynalı askerlere eğitim vereceğini kaydeden Salon dergisi yazarı, bu durumun Ukrayna ordusunun de facto olarak tamamen Pentagon'un kontrolü altına girdiğini kanıtladığını vurguladı. Mevcut durumu ‘küçük resim' olarak tanımlayan Smith, ‘büyük resmi' ise NATO'nun Doğu Avrupa'da askeri varlığını artırma çabalarına işaret ederek açıkladı.

Washington yönetiminin, Ukrayna krizinde ikinci bir cephe daha açtığını ifade eden yazar, "NATO, Doğu Avrupa'da Rusya sınırları yakınında, askeri varlığını artırıyor. Askeri tatbikat ve keşif uçuşlarının sayısını yükseltiyor. Sözde İran'ı hedef alan füze savunma sistemini bölgeye konuşlandırıyor. Moskova, NATO'nun kendisi için ‘gerçek' bir tehdit oluşturduğunu varsaymak için gereken tüm zemine sahip" değerlendirmesini yaptı.

 ‘ABD, UKRAYNA'DA KÖŞEYE SIKIŞTI'
Smith, makalesini şu ifadelerle bitirdi: "Kim bilir, Rusya ile çatışmasız savaşımız daha ne kadar sürecek. Siste bunu görmek zor, ama ben mevcut tabloda bir teselli kaynağı buluyorum. ABD, Ukrayna krizinde köşeye sıkıştı, tek bir adım dahi atamayacak halde. Kiev'deki rejim ise çok zayıf ve beceriksiz. Ukrayna ekonomisi tahrip edildi. Avrupa'da askeri çözüme karşı olan çok güçlü bir muhalefet var. Rusya'nın da anlaşmaya varma niyeti çok sağlam. Bu nedenle yazı sükûnetle geçiriyoruz." (Sputnik News)


Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама