Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin’den IŞİD hamlesi

Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadele için tüm dünyada yoğun tartışmalar sürerken, Rusya’nın bu konudaki “kendi özel planı” ilk kez kamuoyuna yansıdı. Putin’in sonbaharda New York’taki BM zirvesine katılarak bu konuyu gündeme getireceği belirtildi.

Katar’da dün yapılan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri dışişleri bakanları ile Rusya ve ABD’li meslektaşlarının zirvesinde gündem IŞİD tehdidi oldu.  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ayrıca ABD’li meslektaşı John Kerry ile de bir araya geldi.  Uluslararası çabaların etkin şekilde birleştirilmesi pazarlığı yoğunlaştı.

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant, görüşmelerin perde arkasını bu sabah “Rusya’nın IŞİD’e karşı kendi planı var. Moskova, savaş için yeni bir uluslararası koalisyon kurmayı öneriyor” başlığıyla manşete taşıdı.

Gazete, Katar zirvesinde Lavrov’un ilk kez Putin’in planının ayrıntılarını açıkladığını yazdı. Buna göre Rusya’nın önerisi, BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde, Irak ve Suriye orduları, Kürt grupları ve bölge ülkelerinden oluşan bir “geniş koalisyon” gücü kurulması. “Bölge ülkeleri” derken Türkiye’nin de isminin öne çıkması muhtemel.

Ancak, Esad’a bağlı birlikleri böylesi bir koalisyona zorlamaya çalışacak çözüme ABD ve Arap ülkelerinin sıcak bakmadığı yorumu yapılıyor. Rusya da “Esadsız çözüm” önerilerine karşı çıkmaya devam ediyor.
  
Putin’in, “IŞİD’e karşı ancak geniş bir uluslararası koalisyon başarılı olur. Çabalarımızı BM kararları temelinde birleştirmeliyiz” mesajı yolladığı belirtildi. Rusya’nın tüm bölge ülkeleri ile ayrı ayrı kurduğu iyi ilişkileri “bir koalisyon kurmak için” kullanmak istediği vurgulandı.

Putin’in sonbaharda New York’taki BM zirvesine katılarak bu konuyu gündeme getireceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Esad'ın geleceği konusunda Putin'in görüşünün "çok daha olumlu yönde değiştiğini" söylediği iddia edilmişti. Hürriyet Daily News'ten Verda Özer, Çin gezisine katıldığı Erdoğan'a atfen Jakarta'dan yazdığı haberde bu konuyu gündeme getirmişti. Erdoğan'ın, "Kendisini (Putin) Bakü'deki son yüz yüze görüşmemizde ve daha sonraki telefon görüşmemizde daha pozitif buldum. Eski pozisyonunda değildi. Her durumda Esad'ın arkasındayız noktasında değildi" sözleri aktarılmıştı. (http://goo.gl/sWaekb)

Bu arada Sputnik News’in aktardığına göre, Katar'ın başkenti Doha'da bir dizi görüşmelerde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de silahlı muhaliflere hava desteği sağlamasına karşı olduklarını vurguladı. Lavrov, ABD tarafından eğitilen 'ılımlı muhalifler'in ezici çoğunluğunun IŞİD gibi gruplara katıldığını söyledi.

ABD'li ve Suudi mevkidaşlarıyla üçlü görüşmede Suriye'deki durumu değerlendiren Lavrov, ayrıca Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski Başkanı Muaz el-Hatib ile bir araya geldi.

Katar Dışişleri Bakanı Halid el-Atiyye ile görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında konuşan Lavrov, Amerikan askerleri tarafından eğitilen silahlı muhaliflerin Suriye'de koalisyonun koruması altında olacağı yönünde yapılan açıklamaların zarar verici olduğunu söyledi.

Suriye'de silahlı muhaliflere hava desteği sağlamasına karşı olduklarını belirten Lavrov, "Amerikalılar tarafından eğitilen ve Suriye'ye gönderilen bazı birliklerin, Suriye hükümetinin onayı alınmadan, koalisyon ile ABD uçakları tarafından korunacağı ve bu uçakların silahlı gruplara engel olacak tüm güçleri vurma yetkisine sahip olacağı yönünde yapılan açıklamaları zarar verici olarak görüyoruz. En önemlisi, komşu ülkelerin topraklarında Amerikalı askerler tarafından eğitilen sözde ılımlı muhalefet militanlarının ezici çoğunluğunun aşırılık yanlılarının saflarına geçtiğini Amerikalı meslektaşlarımıza söyledik. Bu konuda tutumumuzu net şekilde anlattık. ABD'nin düşüncesini değiştirebildiğimizi sanmıyorum. Bu konuda fikir ayrılığı olduğu ortada" dedi.

SMDK eski Başkanı Muaz el-Hatib ile görüşmesinin Suriye tutumunda değişiklik olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Lavrov, "Bu görüşme, yaklaşımımızda değişiklik var anlamına gelmiyor. Bu görüşme, hükümet tarafından olsun ya da tüm muhalif gruplar olsun, kimseye üstünlük tanımadan, Suriye halkının istisnasız tüm temsilcileriyle çalışmaya ilişkin ilkeli çizgimizi yansıtıyor" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD ve Suriye ordusunun olası saldırılarına karşı muhalif savaşçılara hava operasyonlarıyla koruma sağlanması yönünde talimat vermişti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ‘ılımlı muhalefetin' başlıca görevi, Esad değil terör örgütü IŞİD'e karşı mücadele olacak. Bu bağlamda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ABD müttefiklerine yönelik durumu tırmandırmayacağı umudu dile getirilmişti.

Wall Street Journal, ABD'nin eğitim programını sadece 60 Suriyelinin tamamladığını, geri kalanının eğitim kamplarını terk ederek Esad hükümetine karşı mücadeleyi sürdürdüğünü bildirmişti. Aralarından bazılarının IŞİD'e katıldığı belirtilmişti.

4/8/2015
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама