Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Rusya'dan Kürt sorunu formülü

Rusya, Suriye krizine siyasi çözüm yolunda Türkiye ile Suriye arasındaki mekik diplomasisini hızlandırmaya başladı. Türkiye’nin ABD heyeti ile Barış Pınarı Harekatı üzerine vardığı anlaşma hakkında açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın öncelikli olarak 1998 yılında yapılan ‘Adana Mutabakatı’nın uygulanmasını sağlamaya çalıştığını kaydetti. Şam'da yaptığı temaslardan sonra hafta başında önemli açıklamalarda bulunan Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev Ankara'ya geldi. 22 Ekim'de Soçi'de yapılacak olan Putin-Erdoğan zirvesi öncesi üç başkent arasındaki dirsek temasının yoğunlaştığı yorumları öne çıkıyor.   

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kürt sorununun Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde Şam ile diyalogla ve Türkiye’nin güvenlik çıkarları göz önünde bulundurularak çözülmesi gerektiğini söyledi.

Rus basınına konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kürt sorununun, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesinde, Kürt liderler ve Şam’daki meşru hükümet arasında diyalogla çözülmesi gerektiğinden yana tavır sergileyeceğiz. Türkiye’nin sınırlarını güvenli hissetmesi için sorun bu şekilde çözülecek. Ortadoğu’nın bu kısmında biriken karşıtlıkları göz önünde bulundurursak, bunun zor bir süreç olduğunu düşünüyorum. Fakat gerçekçi bir süreç. Bu süreçte başarılı olunması için de her türlü desteği vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıkladığı gibi Rusya’nın, Kürt grupların Suriye-Türkiye sınırından çekilmesine destek vermeye gerçekten hazır olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Lavrov, şunları söyledi:

"Sahada Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün yanı sıra Türkiye’nin güvenlik çıkarlarını temin edecek gerçekliklere yol açacak bir diyaloğa destek vereceğiz."

Lavrov, bu adımların hem Kürtlerin hem de diğer etnik, mezhepsel grupların birlikte yaşayabileceği şekilde, Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğünün tamamen sağlanması prensibi doğrultusunda gerçekleştirilmekte olduğunu vurguladı.

"1998 tarihli Adana Mutabakatı’nın uygulanabilmesi için çalışmaya hazırız, bunun için çaba göstereceğiz" diyen Lavrov, bunun için Moskova’nın Ankara ile Şam arasında diyaloğun başlamasına yardımcı olacağını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin ABD heyeti ile Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekatı üzerine vardığı anlaşmayla ilgili de açıklamalarda bulundu.

Sputnik'in aktardığına göre Lavrov, “Türkiye’nin kendi sınır güvenliği ile ilgili meşru kaygılarını anlıyoruz ve haklı buluyoruz. Biz 1998 yılında yapılan ‘Adana Mutabakatı’nın uygulanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu amaçla bu anlaşmanın taraflarıyla henüz uygulanmayan anlaşmanın uygulanması yönünde temaslar kurmayı hedefliyoruz. Suriye’nin otoritesi ve Kürt oluşumları ve liderleriyle Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde sorunun diyalog yoluyla çözülmesini savunuyoruz” dedi.

Suriye’nin toprak bütünlüğü dahilinde yeniden bir yol belirlenmesi gerektiğini belirten Lavrov, “Bu yollar Türkiye’nin sınır güvenliği ve hassasiyetleri doğrultusunda uygulanmalı. Ortadoğu’nun bir kısmında biriken çelişkiler göz önüne alındığında bunu çok karmaşık bir süreç olduğunu düşünüyorum. Ancak başarılı olunması için tüm çabamızı sergileyeceğiz” dedi.

Lavrov, ABD ile Türkiye arasında anlaşmaya varılan mutabakat ile ilgili olarak, “Suriye'nin egemenliğini ve Türkiye'nin güvenliğini garanti edecek şartlar oluşturulmalı” ifadelerini kullandı.

“Bazı ülke liderlerinin Türkiye’nin operasyonunun meşru olmadığını savunmasını nasıl yorumluyorsunuz?” sorusuna ise Lavrov, “Biz zaten net ifadeler kullandık. Türkiye’nin şu anda Suriye’de varlığını koruyan terörist tehditlere karşısında sınır güvenliğini korumaya çalışmasını meşru olarak görüyoruz. Aynı zamanda sorunun diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde cevap verdi. 

Bu arada Kremlin Sözcüsü Peskov'da, dün gece yaptığı kısa açıklamada ABD ile varılan anlaşma konusunda Türkiye'den bilgi beklediklerini söyledi.
 
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin'in Ankara'da Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile Suriye’deki durumu görüştüğünü duyurdu.

Sputnik'in aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "Suriye’de, öncelikle ülkenin kuzeydoğusundaki mevcut gerilim tırmanması bağlamında, ‘karadaki’ durumla ilgili detaylı bir görüş alışverişi gerçekleşti. Fırat’ın doğusunda ve genel olarak Suriye ile tüm bölgede sağlam ve uzun vadeli istikrara varılmasının sadece Suriye’nin egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması temelinde mümkün olduğu yönünde ortak inanç teyit edildi" ifadelerine yer verildi.

Bu arada BBC'de yayımlanan bir programa katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BBC'de yayımlanan HARDTalk programında Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, "Rusya, Şam ve Ankara arasında mesajları iletiyor. Eğer Rusya YPG unsurlarını Suriye ordusu eşliğinde bölgeden çıkartırsa, buna karşı çıkmayız." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın "PKK veya YPG'nin sınırın karşı tarafında olmayacağı" sözü verdiğini söyledi.

"Rusya Şam ve Ankara arasında mesajları iletiyor" diyen Çavuşoğlu, "Eğer Rusya YPG unsurlarını Suriye ordusu eşliğinde bölgeden çıkartırsa buna karşı çıkmayız" ifadelerini kullandı.

Esed'ın ülkeyi birleştiremeyeceğini düşündüklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Astana süreci garantörü olarak diğer taraflarla da görüşüyoruz. Rusya ve İran rejimin garantörü, biz ise muhalefetin garantörüyüz. Anayasa Komitesinin Cenevre'de çalışmalarına başlaması çok önemli" dedi.

18.10.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама