Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Almanya ve İngiltere'den, "Rusya dönsün” diyen ABD ve Fransa’ya "Hayır"

Rusya’nın 2014’te Kırım’ın ilhakı sonrası ihraç edildiği G7’ye 8’inci üye olarak yeniden geri dönmesi konusu, grubun “ağır topları”nı böldü. ABD ve Fransa’nın girişimi ve isteğiyle gündeme gelen “Rusya’nın döndüşü” projesi, hafta sonunda Fransa’da yaşılacak G7 zirvesinin resmi gündemine bile henüz taşınmamışken, “karşı çıkanlar” görüş beyan eteye başladı. 

Bu konuda “açık itiraz” Almanya’dan geldi. Almanya Başbakanı Angelina Merkel, İngiliz meslektaşı Boris Johnson ile yaptığı görüşmede, Rusya’nın G7’ye dönmesine karşı olduğunu açıkladı.  

Merkel, Rusya’nın Ukrayna’daki durum nedeniyle G7’den çıkarıldığını, bu konuda Minsk Barış Süresi’nde ilerleme sağlanması durumunda üyeliğe dönüşün mümkün olabileceğini söyledi. Merkel, “Eğer bu konuda başarı elde edersek elbette durum farklı olacaktır. Şu an itibarıyla Minsk sürecinde kayda değer bir ilerleme yok” dedi. 

Boris Johnson ise daha sert ifadeler kullanarak, Rusya’nın sadece Ukrayna’daki krizden sorumlu olmadığını, “İngiltere topraklarında kimyasal silah kullandığını”, sadece Ukrayna’da değil başka yerlerde de istikrarı bozacak provokasyonlara yöneldiğini iddia ederek, Merkel’in Rusya’nın dönüşüne karşı olduğu açıklamasına “tümüyle katıldığını” söyledi.

Bu durumda G7 zirvesinde Rusya’nın yine ana gündem maddesi olacağı ama, G7’ye dönüşü konusunun sert tartışmaları beraberinde getireceği sanılıyor. 

Moskova’nın resmi görüşünü dün erken saatlerde açıklayan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD ve Fransa'yı kast ederek, "Şu an iki ülkenin görüşünü biliyoruz. G7'de y ülke var. Diğerlerinin de görüşünü bilmemiz lazım" demişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, bu teklifin Moskova'ya resmi kanallardan yapılması gerektiğini söyledi. Şu an konunun belirsiz olduğunu belirten Rus diplomat, "Eğer G7 kendini ciddi bir formatta görüyorsa, bu konu profesyonel alana taşınmalı" dedi. 

Dünyanın gündemindeki bu önemli konu TürkRus.Com’a ilk olarak şu haberle yansımıştı:

Rusya'ya yeniden 'A Takımı’ daveti 
Dünyanın en gelişmiş 7 ülkesinin oluşturduğu G7 grubu, 2014’te Kırım’ın ilhakı ile aralarından attıkları Rusya’yı tekrar kabul ederek G8 formatına dönüşün güçlü sinyalini verdi. Fransa’nın  güneyindeki Biarritz kentinde 24-26 Ağustos'ta düzenlenecek G7 Zirvesi öncesinde, Rusya’nın “A Takımı” grubuna yeniden davet edilmesi için “ağır toplar”dan diplomatik atak başladı. 5 yıl sonra gelen bu girişim Moskova’da,”Batı yaptırımlarının kaldırılması yolunda önemli bir adım” olarak değerlendiriliyor. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bu teklifin Moskova'ya resmi kanallardan yapılması gerektiğini söyledi. Şu an konunun belirsiz olduğunu belirten Rus diplomat, "Eğer G7 kendini ciddi bir formatta görüyorsa, bu konu profesyonel alana taşınmalı" dedi. 

İki gün önce Başkan Putin’i ağırlayan Fransız lider Macron’un bu girişimin öncüsü olduğu anlaşıldı. ABD Başkanı Donald Trump'a, Rusya'nın Yediler Grubu’na (G7) geri dönmesi ve grubun çalışmalarının G8 formatında devam etmesi konusunda kendisini arayan Macron’un teklifte bulunduğu bildirildi. 

Konu dün basın toplantısında Trump’a soru olarak yöneltildi. Trump, Beyaz Saray'da Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis ile birlikte gerçekleştirdiği toplantı sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Rusya'nın G7’ye geri dönmesine ve grubun çalışmalarının G8 formatında devam etmesine itiraz etmeyeceğini kaydetti.

Zaten G7’de görüşülen pek çok konunun Rusya ile alakalı olduğunu hatırlatan Trump, "Rusya'yı (grubun içinde) görmenin çok daha uygun olacağını düşünüyorum" diyen Trump, bu yönde yapılacak bir öneriyi destekleyebileceğini vurguladı.

Sputnik'in aktardığına göre Trump aynı zamanda Rusya’nın G8 üyeliğinin Barack Obama’nın başkanlık döneminde askıya alındığını, çünkü Rusya lideri Vladimir Putin'in Obama'yı 'zekaysıyla alt ettiğini' ileri sürdü.

Rusya’nın G8 üyeliği, topluluğunun diğer yedi üyesinin 2014’te Moskova’nın Kırım ve Ukrayna politikasını gerekçe göstererek verdiği kararla askıya alınmıştı. 

Trump’ın açıklamaları, 2014’ten beri Rusya’ya karşı Batı’nın yürüttüğü yaptırımların hedefe ulaşmadığı ve kaldırılması yolunda ilk sinyalin geldiği yorumlarını da arttırdı.  Macron ve Trump’ın G8’e dönüş davetini gündeme getirmesi, “Rusya açısından dış politikada elde edilen önemli bir başarı” olarak dikkati çekiyor. Moskova’ya Fransa’daki zirve sonunda resmi bir davet yapılması durumunda Kremlin’in bu teklifi kabul etmesi yüksek ihtimal.

Konuyla ilgili ilk yorumu yapan Rus senatör Aleksey Puşkov, G7’ye davet fikrinin doğru olduğunu ancak öncelikle yaptırımlar kaldırmaya başladıktan sonra G8 konusunun tartışılması gerektiğini savundu.

Bu yıl 45’inc zirvesini yapacak olan G7’de ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Kanada,Fransa ve Japonya bulunuyor. Rusya’nın 1998’de katılımı ile G8 formatına geçilmiş, 2014 krizi ile tekrar G7’ye dönülmüştü.

21.8.2019
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама