Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya-Gürcistan krizinde son durum: Uçaklar Erivan üstü gidecek

Rusya ile Gürcistan, 2008'deki savaşın yaralarının sarıldığı bir dönemde tırmanan gerginlik, son yıllarda Rusyalı turistlerin akın ettiği Gürcistan'da büyük kaygı yarattı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gürcistan'a düzenlenen uçak seferlerinin 8 Temmuz'da geçici olarak durdurulmasını öngören kararnameyi imzaladıktan sonra, Gürcistan Havayolları "alternatif rota" buldu.


Georgian Airways, 8 Temmuz'dan itibaren Moskova-Tiflis uçuşlarının direkt değil, Erivan aktarmalı olarak yapılacağını duyurdu.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Tiflis’ten Gürcistan’da bulunan Rus gazetecilerin ve Rusya vatandaşlarının güvenliğinin koşulsuz olarak sağlanmasını talep edildiği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rossiya 24 televizyonu çekim edibinin Tiflis’te saldırıya uğradığı yönündeki haberler üzerine Gürcü yetkililerden, ülkede bulunan Rus gazetecilerin ve Rusya vatandaşlarının güvenliklerinin koşulsuz olarak sağlanmasını talep etti.

Sputnik'in haberine göre Bakanlığın açıklamasında, “Gürcü yetkililerden, ülkede bulunan hem Rus gazetecilerin, hem de tümüyle Rusya vatandaşları için koşulsuz olarak güvenliğin sağlanmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Tiflis’te, dün 26. Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Genel Kurulu toplantısı düzenlenmişti. Toplantıya, Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Başkanı Rus milletvekili Sergey Gavrilov başkanlığındaki Rus heyeti de katılmıştı. Toplantı, Gürcistan Parlamentosu’nun ana salonunda yapılmış, toplantıyı açan Gavrilov’un parlamento başkanının koltuğuna oturması Gürcü muhaliflerinin öfkesine yol açmıştı. Muhalifler salonu terk ederken toplantı iptal edilmişti. Ardından parlamento binası radikaller tarafından ele geçirilmişti.

Öğle saatlerde parlamento binası önünde toplanan protestocular, Rus heyetin derhal ülkeyi terk etmesini talep etmişti. Göstericiler, Gavrilov’un kaldığı otelin binasına yumurtalı saldırı düzenlemişti. Rus heyeti Tiflis’ten ayrılmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Gürcistan'a düzenlenen uçak seferlerinin 8 Temmuz'da geçici olarak durdurulmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

Rus lider, hükümete Gürcistan'da geçici olarak bulunan Rusya vatandaşlarının ülkelerine dönmesi için önlem alma talimatı verirken, Dışişleri Bakanlığı'ndan da Gürcü makamlarıyla Rusya vatandaşlarının güvenliğinin ve ülkelerine dönmelerinin sağlanmasıyla ilgili konuların çözümüne yönelik çalışmaları koordine etmesini istemişti.

Tiflis’teki Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Genel Kurulu toplantısının iptalini ve takip eden olayları değerlendiren Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, Gürcistan yönetiminin organizasyon sırasında başvurduğu eylemlerin uluslararası kurallara aykırı olduğunu söyledi. Gürcistan tarafının etkinliğin organizasyonunu sağlayamadığını dile getiren Volodin, yetkililerin Rus heyeti saldırı ve tehditlere karşı koruyamadığını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin de Gürcistan’daki Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Genel Kurulu toplantısının iptaline yol açan radikal güçlerin eylemlerini öfkeyle karşıladıklarını söyledi.

Durumu endişeyle takip ettiklerini dile getiren Karasin, “Buna rağmen iki ülke halkının çıkarlarına uygun olan Rus-Gürcü ilişkilerini normalleştirme politikasını sürdürme niyetindeyiz” diye açıkladı.

Dünün gelişmeleri:

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bir Rus milletvekilinin parlamentoda oturum yönetmesiyle başlayan kaos Moskova ile Tiflis arasında yeni bir krize yol açtı. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 240 kişi yaralandı. Rus medyası 1 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu, ancak bu bilgi henüz doğrulanmadı.

Olaylar sonrası Gürcistan Parlamentosu Başkanı İrakli Kobahidze istifa etti. Bu akşam saatlerinde başkent Tiflis'in merkezinde yeniden toplanan protestocular, Gürcistan İçişleri Bakanı Giorgi Gakharia'nın istifasını istiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'dan Gürcistan'a uçak seferlerinin durdurulması talimatı verdi. 

Gürcistan'da, Rus parlamenter heyetinin başkent Tiflis'teki parlamentoda temaslarda bulunmasına tepki gösteren Rusya karşıtı Gürcüler ile polis arasında çatışma çıktı. Gürcistan Parlamentosu Başkanı Irakli Kobakhidze ve bazı yetkilileri istifaya çağıran 10 binden fazla gösterici kuşattıkları Gürcistan Parlamentosu'na girmeye çalıştı.

Rus heyetin Gürcistan’a gelmesi ve Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Genel Kurul toplantısının parlamentoda yapılmasına izin vermesine yönelik protestoların ardından, ülkede iktidardaki Gürcü Rüyası partisi, Parlamento Başkanı İrakli Kobahidze’nin görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Muhaliflerin istifa talebi ve protestoların ardından iktidardaki Gürcü Rüyası partisi konseyinde İrakli Kobahidze’nin istifası yönünde karar verildi.

Gürcü Rüyası partisi Genel Sekreteri Kaha Kaladze “Alınan bu karar halkın karşısında bir sorumluluktur” dedi.

Gazetecilere konuşan parti Grup Başkanı Mamuka Mdinaradze, Kobahidze’nin yerine göreve parlamento çoğunluğu lideri Archil Talakvadze’nin geleceğini ifade etti.

"Başka bir aday düşünmüyoruz" 

Mdinaradze “İstifadan sonra bu görev için başka bir aday düşünmüyoruz” dedi.

Tiflis’te, dün 26. Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Genel Kurulu toplantısı düzenlenmişti.

Toplantıya, Parlamentolararası Ortodoks Meclisi Başkanı Rus milletvekili Sergey Gavrilov başkanlığındaki Rus heyeti de katılmıştı.
Toplantı, Gürcistan Parlamentosu’nun ana salonunda yapılmış, toplantıyı açan Gavrilov’un parlamento başkanının koltuğuna oturması Gürcü muhaliflerinin öfkesine yol açmıştı. Muhalifler salonu terk ederken toplantı iptal edilmişti. Ardından parlamento binası radikaller tarafından ele geçirilmişti.

Rusya karşıtları polisle çatıştı: 240 yaralı

Polis, parlamentoyu kuşatarak içeri girmeye çalışan muhaliflere ve göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Çıkan olaylarda 240 kişi yaralanırken, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Yaralananlardan 80'inin polis olduğu belirtildi.
Gece geç vakitlere kadar süren gösterilerde Rusya aleyhine sloganlar atan göstericiler, Gürcistan Parlamentosu Başkanı Irakli Kobakhidze'nin istifasını istedi.

Gürcistan basını olayların 26'ıncı Ortodoks Parlamentolararası Genel Asamblesi'nin ikinci gün oturumuna, Rusya heyetinde yer alan Rus Komünist Partisi üyesi ve Duma milletvekili Sergey Gavrilov'un başkanlık etmesi nedeniyle çıktığını yazdı. Haberlerde, Gavrilov'un meclisteki oturumu yönetmesi üzerine muhalefetin halkı protesto için parlamentoya çağırdığı belirtiliyor. Gürcistan muhalefeti Rusya'nın yeniden Gürcistan üzerinde hakimiyet kurmasından endişe ediyor.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili Rus heyetinin parlamentoda oturum yönetmesini eleştirerek, bunun Rusya'nın Gürcistan üzerinde siyasi nüfuz kurma çabası olduğunu ileri sürdü. Başbakan Mamuka Bakhtadze ise muhalefete tepki göstererek, ülkedeki istikrarı bozmaya çalışmakla suçladı.

Rusya: "Olanları bize mal etmek istiyorlar"

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Gürcü yönetiminin, ülkede yaşanan olayların sorumlusu olarak Rusya'yı göstermek istediğini söyledi. Gürcistan'da yaşananları "radikal muhalefet ile iktidar güçleri arasındaki siyasi mücadele" olarak tanımlayan Rusya Başbakanı, Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili'nin Rusya için "düşman ve işgalci ülke" ifadelerini kullanmasını ise "profesyonellikten uzak bir açıklama" olarak nitelendirdi. 

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus havayolu şirketlerinin 8 Temmuz'dan itibaren Gürcistan'a uçak seferleri (ticari uçuşlar dahil) düzenlemesini geçici olarak yasaklayan kararnameyi imzaladı.

"Rusya vatandaşlarının güvenliği sağlansın"
 
Putin, hükümete Gürcistan'da geçici olarak bulunan Rusya vatandaşlarının ülkelerine dönmesi için önlem alma talimatı verirken, Dışişleri Bakanlığı'ndan da Gürcü makamlarıyla Rusya vatandaşlarının güvenliğinin ve ülkelerine dönmelerinin sağlanmasıyla ilgili konuların çözümüne yönelik çalışmaları koordine etmesini istedi.

Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, Gürcistan'da yaşananlar için "Rusya karşıtı provokasyon" ifadesini kullandı. 

Bu arada Rus Kommersant gazetesinin muhabirinin Gürcistan'a alınmaması da Rus medyasında geniş yer buldu. 

Gürcistan-Rusya ilişkileri neden gergin?

Eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetlerinden Gürcistan ile Rusya arasında 2008 yılında 5 gün süren bir savaş çıkmıştı.

Savaşın nedeni, özerk Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmeleriydi.

Rusya, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerini birçok Batılı ülkenin aksine bağımsız devletler olarak tanımıştı.

O zamandan beri Rusya ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişki yok.

Gürcistan ise AB ve NATO'ya üye olmayı hedefliyor.

(Sputnik, Deutsche Welle Türkçe, Türkrus, BBC Türkçe)

22.6.2019


Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама