Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

Halkın kararı: Kilise yapılmayacak

Rusya’da yerel iktidar güçleri ile halkın karşı karşıya geldiği, binlerce protestocunun sokaklara döküldüğü gerginlikten, Başkan Putin’in arabuluculuğu ve “halk oyuna başvurulması” önerisi sonrası örnek bir uzlaşma kararı çıktı. 1,3 milyon nüfusuyla Rusya’nın dördüncü büyük şehri olan Yekaterinburg’un merkezindeki bir parka kilise inşa etme kararı toplumsal gerginliği ve protestoları beraberinde getirmişti. “Kiliseye karşı değiliz ama tek yeşil alanımız elimizden alınıyor” diye isyan eden halkın el ele tutuşarak yaptığı barışçı direniş sonuç verdi.

Putin’in önerisi ile, ülkenin devlet kontrolündeki en büyük kamuoyu araştırmaları merkezi VTsIOM’un şehirde yaptığı ankette, yüzde 74’lük ezici çoğunluk “Seçilen yer kilise inşaatı için uygun değil” dedi.

Parka kilise yapılmasını destekleyenler yüzde 10’da kaldı.

Geçen ağustos ayında yapılan ankette yüzde 41’lik kitle parka kilise yapılmasını desteklerken, yüzde 21 karşı olduğunu söylemişti.

Yani yerel yönetimin kilise desteğiyle tercih ettiği dayatmacı politika, halkın tepkisini çekerek tavrını değiştirdi.

Bu arada yüzde 58’lik kitle “Kilisenin bir başka yere inşa edilmesi uygun” dedi.

Anketten “parkta kiliseye hayır” kararı çıkması üzerine Yekaterinburg’un bağlı olduğu Sredlovsk Bölgesi Valisi Yevgeni Kuyvaşev, kilise için başka bir yer bulunacağını açıkladı.

“Anket sonucu yeterli bir gerekçe" diyen Vali, halkın karşı çıktığı parkta kilise yağma kararının yanlış olduğunu kabul ve itiraf etti. 


Yekaterinburg'un 300. kuruluş yıldönümü olan 2023'te açılması planlanan kilisenin inşasına karşı çıkanlar, kentte az sayıdaki yeşil alanın yok edileceğini savunarak eylem başlatmıştı. Ortodoks Kilisesi ise din karşıtı Sovyet yasalarıyla çoğu yıkılan kiliselerin yerine yenilerinin inşa edilmesi gerektiğini söylüyordu. Parkta 1930'da yıkılan bir katedralin benzerinin inşa edilmesi planlanıyordu. Parkın inşaat çalışmaları için çitlerle çevrilmesi üzerine geçen hafta halk parkın etrafında el ele tutuşarak günlerce eylem yapmış, 100’e yakın kişi gözaltına alınmıştı.

Putin ise bir soru üzerine konuya müdahil olmuş, Rus Ortodoks Kilisesi'nin "halkı bölmesi değil birleştirmesi gerektiğini” söylemişti. BBC’nin aktardığına göre, Rus lider, geçen haftaki açıklamasında önce ironi yaparak protestocuların "dinsiz" olup olmadığını sordu ve "İnsanlar genellikle kilise yapılmasını ister. Ama burada buna karşı protesto gösterisi yapılıyor" dedi.

Herkesin görüşünü açıklama özgürlüğü olduğunu söyleyen Putin, "Protestocular gerçekten buranın yerlisiyse, karışıklık yaratmak için Moskova'dan gelmedilerse o zaman söylediklerine kulak verilmesi lazım" diye konuştu.

Putin şöyle devam etti:

"Yerel yetkililer, tüm taraflarla bir araya gelip ideal çözümü bulmalı. Çözümü gerçekten orada yaşayanlar bulmalı. Bunu yapmanın kolay bir yolu var: Oylama yapmak. Azınlıkta kalanlar çoğunluğun istediğini kabul etmeli. Demokrasi budur. Ama azınlığın çıkarları da gözetilmeli. Kiliseyi kim yaptırıyorsa, yanına ağaçlar da dikilmeli. Anneler ve bebek arabası olanlar da düşünülmeli"

15 Mayıs'ta yaklaşık iki bin kişi, katedral inşa etme planlarını protesto etmişti.

"Meydanımızı istiyoruz" sloganları atan ve tel örgüleri yıkarak inşaat alanına giren eylemcilere kilisenin inşaatına mali destek sağlayan Rus Bakır şirketi RCC'nin korumaları ve şirketin Dövüş Sanatları Akademisi'yle bağlantılı oldukları belirtilen dövüş sporcuları müdahale etmişti. Protestolar sonraki günlerde de devam etti.

Kilise inşası planı 2010'da açıklandı. Projeyle ilgili tartışmalar, bu tarihten beri devam ediyor. Eylemciler, kilisenin kentin en gözde parkına inşa edilmesine karşı çıktıklarını, aksine daha fazla parka ihtiyacı olduğunu söylüyor.
 
Rus Ortodoks Kilisesi Sözcüsü Vakhtang Kipşidze ise protestocuları din karşıtı olmakla suçladı. Kipşidze, "Huzursuzluğu ifade etmenin pek çok yasal yolu var... Ama çok da eski olmayan bir dönemde toplu dini infazların yapıldığı ve Çar 2'nci Nikola ile çocuklarının öldürüldüğü Yakaterinburg topraklarında kargaşa çıkarılması üzüntü verici" dedi. 

Fotoğraf: K. Pravda Yekaterinburg

23.5.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама