Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BAŞARI ÖYKÜLERİ

Hayat Holding'ten Rusya'ya dünyanın en büyük yonga levha fabrikası

Hızlı girdiği Rusya pazarında 1 milyar dolarlık rekor yatırıma doğru yol alan Hayat Holding, dün de dünyanın en büyük yonga levha fabrikasını Kaluga bölgesinde kurmak için temel attı. Holdinge bağlı Kastamonu Entegre, Tataristan’ın Alabuga bölgesinde bir yıl önce açtığı fabrikası piyasadaki talebe yetişemez hale gelip büyük başarı kazanınca, hemen ikinci fabrika için de düğmeye bastı.


Ahşap işleme sektöründe Türkiye’de lider duruma geldikten sonra Romanya’dan Nijerya’ya kadar pek çok ülkede yatırım yapan Kastamonu Entegre en büyük sıçramayı Rusya pazarı ile yaptı.  

Dün, Moskova’nın 300 kilometre güneybatısındaki Kaluga Bölgesi’nin Ludinovo Özel Ekonomi Bölgesi’nde  200 milyon dolar yatırımla 2018’de hizmete açılması planlanan  yonga levha fabrikasının temeli atıldı. Alanında dünyanın en büyük tesisi olacak fabrikanın temel atma törenine  Kaluga Bölge Valisi Anatoli Artamonov, Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Avni Kiğılı, Hayat Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Aktürk, Kastamonu Entegre Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Yıldız, tüm yurtdışı yatırımlardan sorumlu Kastamonu Entegre Başkan Yardımcısı Onur Güven ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Kaluga Valisi Anatoli, Rusya’da otomotiv başta olmak üzere pek çok yabancı sanayi tesisini barındıran Kaluga’da bu inşaatları genelde Türklerin yaptığını hatırlatarak, “İnşaatçılarınıza hep ‘Başkalarının fabrikalarını yapıyorsunuz, ne zaman Türk yatırımların fabrikalarını kuracaksınız?’ diye takılırdım. Nihayet o gün geldi. Bölgemizin en büyük yatırımlarından biri için bugün buradayız” dedi.



Artamonov,  Kaluga’nın yüzde 52’sinin ormanlarla kaplı olduğunu ve ağaçların yüzde 65’inin de artık kesilip işlenecek yaşa geldiklerini hatırlatarak, “Eğer ağaçları vakitlice kesip işlemezsek, kendiliklerinden öldüklerinde karbon salarak çevreye de zarar veriyorlar. Kastamonu Entegre sayesinde hem ormanlarımızı yenileyeceğiz, hem olanı değerlendireceğiz ve önemli bir  istihdam yaratacağız” dedi. Türk tarafıyla ortak dil bulduklarını vurgulayan vali, “Bu projenin başarıya ulaşması için ben garanti veriyorum” diye konuştu.

Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Avni Kiğılı ise, Alabuga’dan sonra Ludinovo’da temeli atılan büyük tesisin Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin güçlenmesine katkı sağladığını vurguladı ve “İlişkileri daha fazla yatırımla güçlendirmeliyiz. Biz Rusya’nın geleceğine inanıyoruz” dedi.  Kiğılı,  Hayat Holding’in 2015’de 22 fabrikada 14 bin çalışanıyla 3 milyar dolar ciro hedeflediğini belirtti. Kiğılı, “Hayat Holding olarak Rusya’nın geleceğine inandık. 145 milyon nüfusu, geniş coğrafyası, doğal kaynakları, ormanları, enerji kaynakları, kaliteli iş gücü ve gelişen ekonomisi ile yatırımcı için gelecek vaat ediyor” dedi. 

1990’ların başından beri Rusya’da özellikle temizlik  ürünleri atmaya başlayan Hayat Kimya,  Tataristan’ın Alabuga bölgesinde 2011’de temelini attığı 260 milyon dolarlık MDF ahşap işleme yatırımının 2015’de devreye alarak önemli bir hamle yaptı. Ardından aynı bölgede 150 milyon dolarlık temizlik kağıdı yatırımı da hizmete sokuldu. Şirket ayrıca yine Tataristan’da Sun City adıyla büyük bir konut projesinin de yatırımcısı durumunda. Kaluga’daki yeni fabrika ile Rusya pazarında en büyük Türk yatırımcılar arasına giren Hayat Holding’in toplam Rusya yatırımları 1 milyar doları bulacak.  200 milyon dolar yatırımla 70 hektarlık arazi üzerine kurulacak Ludinovo  fabrikasının 2018’de hizmete açılması planlanıyor.

TÜRKRUS.COM ARŞİVİNDEN:

Rusya'da üreten krizde de kazandı: "Bize randevu vermeyenler, şimdi kapımızı çalıyor”
Rusya’da 5 yıldan kısa sürede 1 milyar dolara yakın yatırım yaparak dünya devlerinin önüne geçen Hayat Holding, büyüme hızını kriz ortamında daha da yükseltti. Holdingin Yurt Dışı İştirakleri Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Onur Güven, “Kastamonu Entegre’nin Tataristan’daki fabrikasında ürettiğimiz ürünleri satmak için kapılarını çaldığımız perakende devlerinden randevu almakta zorlanıyorduk. Krizden sonra piyasada ithal mal kalmayınca kendileri ‘Raflarımız boş, bize mal yetiştirin’ diye kapımızı çalmaya başladı” dedi.

20.4.2015 tarihli söyleşinin tamamı için tıklayın:



Bilgi notu: Kastamonu Enterge’nin Alabuga’daki yatırımıyla pazarda büyük başarı sağladığı MDF fabrikası ne üretiyor?  MDF; termomekanik olarak ağaçtan elde edilen liflerin, sentetik yapıştırıcı ilavesiyle belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra oluşturulan levha taslağının sıcaklık ve basınç altında preslenmesiyle elde edilen bir ürün. 

29.5.2015

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама