Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin'den ABD'ye INF resti: "Füze fırlatma kararı alınan toprakları da hedef alırız"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,yıllık Federal Meclis ile ulusa sesleniş konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Putin geçen seneki seçimlerde yeniden zafer kazanıp 2024'e kadar görevde kalacağı kesinleştirmesi ardından ilk kez parlamento ve ulusa seslendi. 

Putin'in konuşmasından satır başları şöyle:

Putin'den ABD'ye: "Önce hesaplayın, sonra Rusya için yeni tehditler oluşturabilecek kararlar alın"

Rusya yeni silahlar geliştirmeye devam edecek. Poseidon tipi uzun menzilli nükleer torpidolarla silahlandırılmış ilk denizaltı bu baharda suya indirilecek. Tsirkon tipi gemi savar füzeler ve yeni savaş gemileri de geliştiriyoruz" ifadelerini kullanan Rus lider Putin, şöyle devam etti:

"Bunlara rağmen Rusya, kimilerinin iddia ettiğinin aksine, ABD için doğrudan bir tehdit değil. Rusya'nın istediği barış ve dostane ilişkiler. Attığımız her adım da savunma amaçlı. Çatışmak istemiyoruz. Ancak ABD basiretsiz, yıkıcı ve en nihayetinde kendi çıkarlarına zarar verecek politikalar uyguluyor. Amerikan elit kesimi, herkesten farklı ve ayrıcalıklı olduklarına dair yanlış bir inanca sahip olabilir. Buna inanmaya hakları var. Benim merak ettiğimse, hesap yapma becerisine sahip olup olmadıkları. Herhalde hesap yapmayı biliyorlardır. O halde silah sistemlerimizin menzilini ve hızını hesaplasınlar. Tek isteğimiz bu: Önce hesaplayın, sonra Rusya için yeni tehditler oluşturabilecek kararlar alın. Şüpheniz olmasın, Rusya bu kararlarınıza yanıt verecektir."


Putin: Rusya, Avrupa'ya orta menzilli füzeler yerleştiren ilk taraf olmayacak

Putin şu vurguyu yaptı: "(INF anlaşmasının askıya alınmasının ardından) Rusya, Avrupa'ya orta menzilli füzeler yerleştiren ilk taraf olmayacak. ABD'nin Avrupa'ya orta menzilli füzeler konuşlandurması halindeyse Rusya aynı şekilde yanıt vermek zorunda kalacak. Zira Bu füze tiplerinden bazıları Moskova'ya 10-12 dakikada ulaşabilecek kapasitede. Dolayısıyla bu bizim için çok ciddi bir tehdit. Doğrudan ve açık bir biçimde söylüyorum ki sonradan kimse bize suçlama yöneltmesin, neler olacağı şimdiden bilinsin: Rusya füzelerin kendisine fırlatıldığı toprakları vurabilecek silahlar geliştirmek ve konuşlandırmakla kalmayacak, bu füzelerin fırlatılmasına ilişkin kararın alındığı toprakları (ABD) da vurabilecek silahlar geliştirecek ve konuşlandıracak."


ABD, INF'yi bariz biçimde ihlal etti
 
"ABD, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) bariz bir biçimde ihlal etti" diyen Putin, "ABD'nin Avrupa'ya füze sistemleri konuşlandırması halinde biz de buna karşı aynı şekilde önlemler alacağız. Yeni silahlar geliştirmeye devam ediyoruz" mesajını verdi.

Rusya lideri şunları söyledi: "ABD'nin INF anlaşmasından çekilmesi, bu dönemin en önemli gelişmelerinden biri. ABD'nin aksine, Rusya hep bu anlaşmayı ihlal eden silahlar geliştirmediğini vurguladı. ABD anlaşmadan geri çekilmesi hakkında dürüst davranmadı. 'Anlaşmadan çekileceğiz çünkü çekilmek istiyoruz' deseler daha dürüst davranmış olacaklardı. Amerikalılar INF anlaşmasının şartlarını çeşitli şekillerde ihlal ediyordu. Doğu Avrupa'ya Tomahawk füzeleri fırlatabilen araçlar konuşlandırmaları ve silah denemelerinde hedef olarak orta menzilli füzeler kullanmaları bunun örneklerinden bazıları."

 Rusya her daim bağımsız ve egemen bir ülke oldu, hep de böyle olacak

Rusya lideri Putin, Rus bürokratlara hitaben şu ifadeleri kullandı: "İnsanları aldatamazsınız, riyakarlığın kokusunu hemen alırlar. Kendilerine saygı duyulmadığını ve her çeşit adaletsizliği hemen hissederler. Bürokrasi ya da kağıt işlemeleri bahanesiyle onları kandıramazsınız. İnsanlar için önemli olan, gerçekte ne yapıldığı ve bunun kendi hayatlarını ve ailelerinin hayatlarını ne şekilde iyileştireceğidir. Hayatlarının gelecekte iyileştirileceğiyle değil, şu anda iyileştirip iyileştirilmediğiyle ilgilenirler. Geride bıraktığımız on yılların hatalarını tekrarlamamalı ya da komünizmin gelmesini beklememeliyiz. Durumu hemen şu anda iyiye götürmeliyiz."

Putin, "Rusya her daim bağımsız ve egemen bir ülke oldu. Hep de böyle olacak. Ya böyle olacak ya da hiç var olmayacak" dedi.

İhracatta hedef 45 milyar dolar

Ekonomi alanındaki değerlendirmelerine devam eden Putin, Rus ekonomisine yatırımların 2020'de yüzde 6-7 oranında artmasını beklediğini söyledi.

Rusya lideri, ülkenin tarım ihracatınınsa 2024'e kadar yıllık 45 milyar dolara yükselmesini hedeflediklerini belirtti.

Rusya'nın devlet rezervleri, tarihte ilk kez ülkenin dış borcunun tümünü karşılayabilecek seviyede

Putin, Rusya ekonomisinin büyüme oranının 2021'de yüzde 3'ü geçmesini istediğini belirtti. Rus lider, Rusya'nın devlet rezervlerinin tarihte ilk defa ülkenin dış borcunun tümünü karşılayabilecek seviyede olduğunu kaydetti.

Ayrıca Putin birikmiş olan finansal kaynakları ekonomik istikrarı bozmadan harcamaya başlayacaklarını da ekledi.
 
Sallanmaya vakit yok

Rusya lideri Putin, ulusal hedeflere ulaşılmasına ilişkin olarak, "Sallanmaya ve yavaştan almaya ayıracak vakit yok. Kim sorumluluktan kaçmak istiyor ve yavaş çalışmayı tercih ediyorsa hemen istifa etmeli. Zira insanlar laflara değil, somut olarak yapılan işlere bakar" dedi.

Putin, Rusya'nın gelişmek ve ilerlemek için gerekli olan programlara harcama yapabilecek kaynaklarına sahip olduğunu söyleyip "Bu kaynaklar başkalarından ödünç alınmış kaynaklar değil. Bunlar, milyonlarca insanımızın sıkı çalışması sonucu elde edilmiş kaynaklar" vurgusunu yaptı.

'Konut kredisindeki faiz oranları, çok çocuklu aileler için indirilmeli'

Konuşmasında iç politika konularına ağırlık veren Rus lider Putin, üç ya da daha fazla çocuklu ailelere, konut kredisi borçlanmalarını azaltmak için bir defalık ödemeler yapılacağını söyledi.

Ayrıca Rusya lideri, konut kredisindeki faiz oranlarının çok çocuklu aileler için indirilmesi gerektiğini ve bu ailelere devlet yardımı da verilmesi gerektiğini kaydetti. Putin bu olanaklardan 600.000 ailenin yararlanmasını beklediğini de ekledi.

Nüfusta 2024'e kadar artış kaydedilmeli

Putin, İkinci Dünya Savaşı'nda verilen kayıplar ve SSCB'nin dağılması sonrası yaşanan ekonomik zorluklar yüzünden düşme eğiliminde olan nüfusta 2024'e kadar yeniden artış kaydedilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Federal İstatistik Servisi'nin (Rosstat) ocakta yayınladığı verilerde Rusya'nın nüfusunun son 2008'den beri ilk defa yeniden düşüşe geçtiği görülüyordu.

(Sputnik)

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама