Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Rusya'da yaşarken Türkiye'de güvence

 Çoğumuz yıllardır Rusya’da çalışıyoruz ama hayatımızdaki riskleri, ailemizin, çocuklarımızın geleceğini garanti altına alacak özel “sosyal güvenlik” ürünlerinden pek haberdar değiliz. Oysa makul aylık ödemelerle çocuğunuzun iyi bir üniversitede okumasını sağlamak hatta bunun yanında  hayatta “hiç olmasın” dediğimiz talihsizlikler başa gelecek olsa ailemize sağlam bir güvence oluşturmak mümkün. 

Rusya’da yaşayan Türkler arasında özel sigorta ve sigorta poliçeleri konusunda çabaları takdir toplayan, AvivaSA Emeklilik ve Hayat’ın acentalarından, SRT Sigorta’nın Genel Müdürü Sertan Cem Pelin, sorularımızı yanıtladı:

Rusya’da yaşayan Türk vatandaşları için sigorta, hayat poliçesi gibi ürünler ne kadar yakın, ne kadar gerekli, ne kadar kolay?

PELİN- Öncelikle çok kolay! Çünkü hizmeti biz Rusya’da kendilerine getiriyoruz. Gerekirse şirketlerimizi bizzat ziyaret ediyoruz. Rusya büyük fırsatlar ve büyük risklerin yana yana olduğu bir ülke. Burada yaşayan insanlarımızın zor bir hayatı var ve ülkelerinden uzakta çetin koşullarla mücadele ediyorlar. Bizim ürünlerimiz, onların şimdiki ve gelecekteki hayatlarını kolaylaştırabilir nitelikte. Bu yüzden, hiç ertelemeden üstünde düşünülmesi gereken “yaşam sigortası” ürünleri ve maddi anlamda tatminkar bir birikim sağlayan ‘yatırım planlarına’ ihtiyaç oldukça fazla.

Genel olarak Rusya’da yaptığım ziyaretlerde bu tür birikim yaptırıcı veya risklere karşı insanların kendilerini, ailelerini korumaya yönelik önlemler konusunda çok fazla bilgi sahibi olunmadığını gördüm. Oysa dünyanın bin türlü hali var. Kişinin kendisine bir şey olsa ailesine, çocuklarına kim bakacak, geçimlerini nasıl sağlayacaklar? İleride finansal açıdan ‘özgür’ olabilecekler mi? Biz işte insanların hayatlarındaki bu belirsizlikleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.

Üstelik iki ülke arasında sosyal güvenlik anlaşması da yok. İnsanların bir emeklilik garantisi yok yani. Bizim sistemimiz bir yandan toplu birikim bir yandan da sosyal güvence sağlıyor. Özetle tüm bu ihtiyaçların hepsinin çözümü aslında mevcut ve ulaşması çok kolay. Nitekim çok sayıda vatandaşımızla çalışmaya başladık ve geleceğe daha güvenle bakmalarını sağladık.

Bir küçük örnekle bu  yaşam sigortası poliçelerin somut prim, birikim ve diğer avantajlarını anlatır mısınız?

PELİN -  AvivaSA Emeklilik ve Hayat’ın güvencesi çok önemli.  Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden birinin güvencesi altında oluyorsunuz .Mesela ortalama 40 yaşında bir erkek, ortalama ayda 200 dolar ödeyerek poliçeye başladıktan 1 gün sonra bile  herhangi bir nedenle vefat etse, ailesine 100.000 dolar, eğer vefat kaza sonucu gerçekleşmişse ( trafik, uçak, iş kazası vb.) o zaman yine ailesine 200.000 dolar tazminat ödüyoruz.  

Çok daha önemli bir nokta var. İnsanların bunu dikkatle ve birkaç kere okumalarını öneririm: Normalde bilinen sigorta mantığında, eğer sigorta süresi içinde kişiye bir şey olmazsa parasının kendisine bir dönüşü olmaz. Yani primlerden bir şey alamaz.  Fakat AvivaSA'nın sektörde bir ilk olan 'Geri Ödemeli Hayat Sigortası' uygulaması var. Yani poliçe sahibine hiç bir şey olmasa dahi, poliçe süresi sonunda ( ki bu minimum 12 yıl) ödediği tüm pirimler yine dolar bazında üstelik vergi, komisyon, masraf olmadan kendisine iade ediliyor. Evet; primlerin tamamı, dolar bazında aynen size iade ediliyor. Hiç bir kaybınız olmuyor. Biz buna bir taşla iki kuş diyoruz.  Allah göstermesin ama kişiye bir şey olursa ailesi maddi anlamda kimsenin eline bakmıyor; kişi poliçe süresi sonunda hayatta ve  sağlıklaysa da  ödediği tüm primleri kuruşu kuruşuna geri alıyor. Özellikle bu imkan, Rusya'da gayet iyi karşılandı birçok katılımcımız oldu.

Pek çok insan poliçeleri, çocuklarının ilerideki üniversite eğitimlerine yönelik bir birikim olarak düşünüyor, sizin önerdiğiniz poliçelerde Rusya’da yaşayan Türkler için ne gibi avantajlar var?

PELİN- Bir kere eğitim günümüzde cidden çok masraflı oldu. Özel okullar, üniversiteler bunların aidatları derken velileri çok zorlayan maliyetler ortaya çıkabiliyor. Kaldı ki çocuk büyüdüğü zaman ebeveynlerin hayat standartları değişebilir, işleri bozulabilir, ekonomi kötüye gidebilir ve umdukları şekilde çocuklarını okutamayabilirler. Gerekli önlemleri, imkanlarınız varken yapmalısınız. Bu yüzden biz Rusya’daki Türkleri, bugünden çok yarını düşünüp, şimdiden fon oluşturmaya davet ediyoruz. Buna bir nevi lise ya da üniversite fonu diyebiliriz. Her ay düzenli bütçelerden kenara atılacak tutarlar yine fonlarda birikip değerleniyor ve okul parası hazır oluyor. Bu işi yıllara yaydığınız zaman ise iş daha kolaylaşıyor.  12 yıl önce çocuğu 6 yaşındayken bu poliçeye başlattığım bir müşterim bu yıl kızının üniversite eğitimi için birikmiş parasını kullanmaya başladı ve bize  teşekkür etti.

Devlet  katkısı boyutu nedir? Bunu kısaca anlatır mısınız?

PELİN-  Devlet katkısı inanılmaz bir teşvik, çünkü dünyada başka bir örneği yok. Bir anlamda, Türkiye'de banka faizlerinin ortalama yıllık % 10 olduğu bir ortamda devlet her ay karşılıksız % 25 veriyor. Bu gerçekten çok cazip bir fırsat. Rakamlar da bunu destekliyor, 2003-2013 arası bireysel emeklilik sistemine yaklaşık 3 milyon kişi dahil olmuşken % 25 teşvikin başladığı son iki yılda katılımcı sayısı 5,5 milyona geldi. 2 yılda %70 artışa denk gelir bu. Elbette sonsuza kadar devam etmeyecek, bu yüzden bu imkan varken kullanmasını öneriyoruz müşterilerimize. Devlet katkısı aylık üst sınırı yaklaşık 1.300 TL . Yani ayda 1.300 TL yatırana, devlet de ekstradan 325TL yatırıyor, toplamda 1.625 TL birikim oluyor. 400 TL ye 100 TL, 1.000 TL ödeyene 250 TL gibi örneklendirebiliriz.

Bireysel Emeklilik Sistemi, sadece emeklilik için mi? Yoksa yatırım aracı olarak ta kullanılabilir mi?

  Bir kere bireysel emeklilik sistemi çok esnek. Dileyen 10 yılını bekleyip 56 yaşını da doldurursa emekliliğini hak eder ,ister maaş alır isterse de toplu parasını . Dileyense emekliliğini beklemeden istediği zaman toplu parasını getirisiyle beraber alabilir. Öyle girdim çıkamıyorum, çıksam çok kaybım oluyor  derdi 2013 ten sonra bitti. Yeni mevzuat tamamen müşteri lehine. Sistem size bir yerde zorunlu tasarruf yaptırıyor, birikim sahibi olmanıza aracılık ediyor. Yatırım boyutu ne seviyede derseniz ‘ Bireysel emeklilik fonları’yeni düzenlemelerle tamamen bir yatırım aracına dönüştü. Siz ayda 400 lira ile belki sadece 1 tek yere yatırım yapabilirken burada o parayı en az 5-6 yatırım aracına pay edebilirsiniz. ister hazine bonosuna, devlet tahviline ,ister dolara, euroya,  hisse senedine hatta  dilerseniz altına bile yatırım yapmak  mümkün. Üstelik piyasa koşullarına göre yılda 6 kere bu oranlar değiştirilebiliyor çünkü ekonomimiz hep aynı düzlemde ilerlemiyor, dalgalı bir yapımız var. Biz bu konuda da müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Fonların performansı cazip. Türkiye , OECD ülkeleri arasında ortalama getiride lider .Bunun üzerine devlet de %25 veriyor, artık bize söyleyecek çok bir şey kalmıyor.

Ayıntılı bilgi için:

info@srtemeklilik.com
http://www.srtsigorta.com/rusya.php

16/5/2015




Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама