Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

"Rusya güvenilir bir dost", "Erdoğan'a kararlılığı ve cesareti için teşekkür ederim"

Türk Akımı Projesi'nin deniz bölümüne döşenecek son boru, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla indirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, boru hattının ikili ilişkilerin geldiği yüksek düzeyin ifadesi olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Rusya bizim için güvenilir bir dost ve gaz tedarikçisidir. İlişkilerimiz tüm sınamalardan başarıyla geçmiştir. Rusya ile ilişkilerimizi, diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik" dedi. Erdoğan'ın bu sözleri alkışlarla ve "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla kesildi. Putin de Erdoğan'ın sözlerini sık sık alkışladı.

Cumhurbaşkanı, kimin nereden gaz temin edeceğine müdahele edilmemesi ve baskı yapılmaması gerektiğini söyledi. 

Putin de sözlerine, Erdoğan'a "değerli dostum" diye hitap ederek başladı.

Putin, "Çin ile 100 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaştık. Türkiye ile niye ulaşmayalım? Ben buna inanıyorum" dedi.

Türkiye ile dayanışma içinde en zorlu projelerin de üstesinden geldiklerini hatırlatan Putin, bundan sonra da bu yolda devam edeceklerini vurguladı.

Putin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Poliitk kararlılığına ve mertliğine teşekkür ederim. Bu güven olmasa bu proje olmazdı" dedi.



Erdoğan'ın konuşması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım Projesi deniz bölümünün tamamlanması töreninde yaptığı konuşmada, “TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihî nitelikte bir projedir” dedi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ve heyet üyelerini Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım doğal gaz boru hattının, Karadeniz’in altından geçen bölümünün tamamlanarak Türkiye topraklarına ulaşmasının sevincini yaşadıklarını kaydetti.

“TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihî nitelikte bir projedir” sözleriyle gerçekleştirilen işin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya kara kesimi, deniz kesimi ve Türkiye kara kesimi olmak üzere üç bölümden teşekkül projenin 2019 yılında yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacağını ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Yılda 31,5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak TürkAkım Projesi’nin sadece ülkemiz ve milletimiz açısından değil, komşularımız ve çevre açısından da pek çok avantajı bulunuyor. Buradan gelecek doğal gazın en az yarısını Avrupa’ya aktarmayı planlıyoruz. Ülkemiz içinde ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi kritik üretim ve ihracat merkezlerimiz yeni bir tedarik hattına kavuşacaklar. Böylece Türkiye, transit risklere maruz kalmadan, hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğal gaz taleplerini karşılayabilecektir.”

Teknik açıdan zorlu bir projeyi yüksek güvenilirlik, güvenlik ve sürdürülebilirlik standartlarıyla hayata geçirerek, sektörün çıtasını daha yukarı taşıdıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel enerji piyasalarında doğal gazın öneminin ve arz güvenliğinin giderek artığına işaret etti ve “Burada önemli olan enerji projelerinin ekonomik olarak hayata geçirilebilir olmasıdır. Ülkelerin kendi şartları doğrultusunda doğal gazı nereden ve nasıl temin edecekleriyle ilgili kararlarına saygı duyulmalıdır. Devletlerin egemenlik haklarını ihlal edecek, kendi vatandaşlarına hizmet vermelerinin önüne geçecek baskıların, hiç kimseye faydası olmayacaktır” dedi.

“Bizim için Rusya Federasyonu, uzun vadeli iş birliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve bu projedeki gibi önemli bir doğal gaz tedarikçisidir. Türkiye, Rusya’dan 1987 yılından bu yana toplam 387 milyar metreküplük doğal gaz alım gerçekleştirmiştir” sözleriyle konuşmasına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  uzun yıllar ve sınamalar neticesinde perçinlenen Türk-Rus dostluğunun, her iki tarafın da menfaatine sonuçlara vesile olduğunu ifade etti. Rusya ile ikili münasebetlerin çerçevesini hiçbir zaman diğer ülkelerin taleplerine veya dayatmalarına göre belirlemediklerine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daima Rusya ile uzun vadeli iş birlikleri kurmanın çabası içinde olduk. Hem bölgemizde hem de küresel alanda hakkın, adaletin, barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla birlikte çaba gösterdik. Bu ortak duruşumuzun, özellikle komşumuz Suriye’deki çatışmalardan kaynaklanan insani krizin hafifletilmesinde önemli katkılarını gördük”



İki liderin konuşmalarından ana başlıkları Sputnik derledi:

Putin: Güven olmadan böyle projeleri hayata geçirmek mümkün olmaz

"Türk Akımı, Türkiye'yle çok zor problemleri çözmek için yaptığımız işbirliğinin ne kadar etkili olduğu gösterdi" diyen Rusya lideri Putin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türk Akımı'nın karadan geçen kısmı da denizden geçen kısmı kadar büyük bir hızla inşa edilecek ve 2019 sonunda tamamlanacak. Türk Akımı, Avrupa'ya gaz sevkiyatının güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Putin, "Projenin gerçekleşmesi için gösterdiği siyasal irade ve cesaretten dolayı Erdoğan'a teşekkür ederim. Güven olmadan böyle projeleri hayata geçirmek mümkün olmaz" ifadesini kullandı.

Putin: Türk Akımı, Türkiye'yi doğalgaz merkezi haline getirecek

Erdoğan'ın ardından söz alan Rusya lideri Putin, projeye adını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiğini söyledi. Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak istediklerini belirten Putin'in açıklamaları şöyle:

- Projeye adı veren Sayın Erdoğan'dır, Türk Akımı ismini vermiştir. İnanıyoruz ki bu projenin tamamı, 2019 yılına kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu, en ileri teknolojiyi kullanıyoruz.

- Rusya ve Türkiye olarak enerji alanında iş birliğini uzun yıllar boyunca çok başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz.

- İki ülke arasında güven olmadan böyle bir projeyi gerçekleştirmek mümkün değil. Türk Akımı, Türkiye'yi önemli bir doğalgaz merkezi haline getirecek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin konumuna da olumlu etki yapacaktır.

- Sayın Erdoğan'a derin, içten şükranlarımı sunmak istiyorum, gösterdiği siyasi irade, cesareti için teşekkür etmek istiyorum.

- Artan rekabet koşullarında böyle siyasi irade, cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olmaz.

Erdoğan: Rusya ile ilişkileri dayatmalara göre belirlemedik

"Öncelikle Sayın Putin ve heyet üyelerine bir kez daha ülkemize hoş geldiniz diyorum" diyerek sözlerine başlayan Erdoğan, "Sizleri ülkemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

"Türk Akımı Projesi'nin artık son aşamasına gelmiş bulunuyoruz" diyen Erdoğan, "Teknik açıdan zorlu bir projeyi hayata geçirerek sektörün çıtasını daha yukarı taşıdığımaz inanıyorum. "Ülkelerin kendi şartları doğrultusunda doğalgazı nereden ve nasıl temin edeceklerine saygı duyulmalı" ifadesini kullandı.


"Türk Akımı inşallah 2019'da faaliyete geçecek" diyen Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

- Kıyıköy'deki alım terminalinin inşaatı hızla devam ediyor.

- Türkiye transit risklere maruz kalmadan kendisinin ve Avrupa'nın doğalgaz taleplerini karşılayabilecek.

- Bizim için Rusya uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğalgaz tedarikçisidir. Rusya ile ilişkilerimizi hiçbir zaman diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik.

- Türk Akımı'nın sadece ülkemiz ve milletimiz için değil komşularımız, bölgemiz için pek çok avantajı bulunuyor.

'HEDEFİMİZ 100 MİLYAR DOLARLIK BİR TİCARET HACMİNE ULAŞMAK'

- Akkuyu Nükleer Santrali'ni de Rusya ile birlikte hayata geçiriyoruz, ikili ticaretimizi geliştiriyoruz.

- Rusya Federasyonu ile iş birliğimiz çok geniş bir yelpazede ilerliyor. Hedefimiz Rusya ile 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmaktır.

Enerji Bakanı Dönmez: Türk Akımı'nın devreye girmesiyle hedefimize bir adım daha yaklaşmış olacağız

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye ve Rusya arasındaki yakın işbirliği, bölgemizin geleceği için hayatı öneme sahiptir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul'daki temaslarını tamamlayarak Türkiye'den ayrıldı.

Rus lideri taşıyan özel uçak, Atatürk Havalimanı'ndan saat 18.00'de havalandı.

Putin'i, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile Türk ve Rus ilgililer uğurladı. 


Sabahın gelişmeleri
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TürkAkım Projesi Deniz Bölümü'nün tamamlanması dolayısıyla düzenlenecek törene katılmak üzere özel uçakla İstanbul'a geldi. Putin'i, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ile Türk ve Rus ilgililer karşıladı. 

Putin, apronda kendisini bekleyen araçla havalimanından ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde "TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni"ne katılacak, Mabeyn Köşkü'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Türkiye ile Rusya liderleri, neredeyse "haftalık olağan görüşme" yapacak düzeye geldi. 27 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen Suriye konulu dörtlü zirvede bir araya gelen iki lider, üzerinden bir ay bile geçmeden üçüncü kez yüz yüze görüşerek yeni bir rekora imza atacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çalışma ziyareti için bugün Türkiye'ye geliyor. Putin, Rus gazını Avrupa'ya taşıması planlanan Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin Karadeniz’in altından geçen kısmının tamamlanması nedeniyle yapılacak sembolik törene, Erdoğan'ın davetiyle geliyor.

Böylece Putin ve Erdoğan'ın da temas trafiği yeni bir aşamaya gelecek. İki lider 27 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen Suriye konulu dörtlü zirvede buluştu. Ardından önceki hafta sonu 1. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 100’üncü yıl dönümü vesilesiyle Paris’te düzenlenen anma töreninde buluşmuş ve kısa bir görüşme yapmıştı.  Erdoğan-Putin böylece bir ay bile dolmadan üçüncü defa buluşmuş olacak.



Medyaya yansıyan haberlere göre, Putin ve Erdoğan törene İstanbul'dan video konferans yoluyla katılacak. İki liderin görüşmesinde ele alacakları konuların başında Suriye’deki son gelişmeler gelirken, İdlib’deki gelişmelere ise özel bir yer verilmesi bekleniyor. Görüşmede eylül ayından Soçi’de iki ülkenin mutabık kaldığı İdlib yol haritası ve sahadaki gelişmelere ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapılacağı belirtiliyor. Ayrıca terör örgütü PYD/YPG’in Fırat’ın doğusunda kontrol ettiği alanlardaki durumun da gündeme gelmesi öngörülüyor.
 
Putin ve Erdoğan’ın görüşmesinde Türk vatandaşlarına yönelik vize rejimin kaldırılmasının da gündeme gelmesi öngörülüyor. Vizelerin kaldırılması için ilerleme sağlanmasının yakın olduğu resmî makamlarca bildirilirken, ilk aşamada hizmet ve hususi pasaportlarla lojistik sektör ve kamyon şoförlerini vizeden muaf olması planlanıyor. Görüşmede iki ülke arasındaki enerji, ekonomi ve savunma alanındaki işbirliği de ele alınacak.

Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Karadeniz tabanından ilerleyerek Rusya’dan Türkiye’ye yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz aktaracak.

Türk Akım’ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından oluşuyor. Proje yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’in de katıldığı törenle tamamlanmış olacak.

Bu dev projede, yaklaşık 4 cm kalınlığında özel bir çelikten üretilen, her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığındaki borular, inşaat gemisinde birbirine kaynaklanarak birleştirilip deniz tabanına yerleştirildi. 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi.

Türk Akımı, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi Türkiye’nin batısındaki yüksek nüfuslu sanayi kentlerine doğalgaz sağlayarak bölgedeki üretimin güvencesi olacak.
Aktarılacak yıllık 31,5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak. 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar.
 
Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının da bitmesinin ardından TürkAkım projesi 2019 yılı içerisinde kara-deniz bağlantılarının gerçekleştirilmesiyle tamamlanacak.

19.11.2018

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама