Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Moskova'da stratejik tango

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, Rusya lideri Vladimir Putin ile Moskova'da bir araya gelirken, ülkeler arasında geniş kapsamlı stratejik ortaklık oluşturulmasını öngören ortak bildiriye imza atıldı. Ayrıca Rus nükleer yakıt üreticisi TVEL'in Arjantin'deki nükleer araştırma ve güç reaktörlerine yakıt sağlayacağı da açıklandı. Geniş kapsamlı stratejik ortaklık oluşturulmasını öngören ortak bildiriye ilişkin daha önceden Kremlin Danışmanı Yuriy Uşakov ‘bu belgenin iki ülkenin ilişkilerini yeni bir boyuta taşıyacağını’ ifade etmişti.

Putin ve Kirchner'in görüşmesi sırasında heyetler de, Arjantin'in nükleer enerji kurumu Comision Nacional De Energia Atomica ve devlet şirketi INVAP ile Rus TVEL şirketinin nükleer yakıt işbirliğine gitmesini öngören birer memoranduma da imza attı.

Rusya Devlet Başkanı Putin daha önceden, Rus enerji şirketlerinin, enerji tesislerinin modernleştirilmesi ve yeni güç santrallerinin inşa edilmesi gibi projelere katılmak üzere Arjantin'e davet edilmelerini umduğunu söylemişti.

Nitekim Putin de, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Kirchner'le yaptıkları 'yoğun gündemli ve verimli' görüşmede ekonomik ilişkiler alanına odaklandıkları bir kez daha vurguladı.

'ÜLKEMİZİN LATİN AMERİKA'DAKİ ÖNDE GELEN TİCARİ ORTAKLARINDAN BİRİ'

Arjantin için 'ülkemizin Latin Amerika'daki önde gelen ticari ortaklarından biri' sözlerini kullanan Putin,ülkeler arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 3.5 kat arttığına dikkat çekip şunları söyledi: “'Ülkelerimizin ticaret hacmi geçen yıl ise yüzde 10.8 oranında düştü. Arjantin lideri Kirchner ile ülkelerimizin ticaret hacmini sürekli büyüyen bir tempoya nasıl ulaştırabileceğimizi ve karşılıklı yatırımları nasıl çoğaltabileceğimizi konuştuk.''

TİCARETTE YEREL PARA BİRİMLERİ KULLANILABİLİR

Rus lider, ülkesi ve Arjantin'in, ticarette yerel para birimlerinin kullanılmasıyla ilgili teknik görüşmelere başlama kararı aldıkları bilgisini de verdi.

SAVUNMA BAKANLIKLARI DA ANLAŞMA İMZALADI

Öte yandan Putin ile Kirchner'in, Rusya-Arjantin diplomatik ilişkilerinin 130. yılında gerçekleştirdikleri Kremlin buluşması kapsamında iki ülke savunma bakanlıkları arasında da bir anlaşma imzalandı.

Ria Novosti ajansı, detayları paylaşılmayan anlaşmanın altında Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Arjantinli mevkidaşı Agustín Rossi'nin imzalarının bulunduğunu aktardı.

Vladimir Putin ve Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, 5 milyar dolarlık enerji anlaşmalarına imza attı.

Putin, resmi ziyaret kapsamında Moskova'da bulunan Kirchner ile Kremlin Sarayı'nda görüştü. Görüşmenin ardından, Rusya ve Arjantin arasındaki işbirliğinin gelişmesine yönelik bir dizi anlaşma imzalandı.

İki liderin imzaladığı 5 milyar dolar değerindeki anlaşmalarda, hidroelektrik, nükleer ve fosil yakıtlara ilişkin enerji işbirliği öne çıktı.

ROSATOM, ARJANTİN'E NÜKLEER SANTRAL İNŞA EDECEK

Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom ile Arjantili muadili arasında, bu ülkede nükleer santral inşa edilmesi konusunda anlaşma imzalandı.

Rus Vneşekonombank ve İnterrao bankaları ile Arjantin makamları arasında Chiuido Hidroelektrik Santrali finansmanı konusunda protokol imzalandı. Anlaşma yaklaşık 1,2 milyar dolarlık bir finansmanı öngörüyor.

Ayrıca Rusya ve Arjantin arasında, doğalgaz kaynaklarında arama, askeri ve teknolojik işbirliği, tarım, karşılıklı yatırım, uzay, kültür-turizm, karşılıklı istihbarat değişimi gibi alanları kapsayan çok sayıda anlaşma imzalandı.

İki ülke dışişleri bakanları, kapsamlı stratejik işbirliğini geliştirmeye yönelik eylem planı imzaladı.

'RUSYA VE ARJANTİN PEK ÇOK KONUDA ORTAK TUTUM ALIYOR'

Arjantin Devlet Başkanı Kirchner'le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, Rusya ve Arjantin'in pek çok küresel konuda aynı veya çok benzer tutuma sahip olduğunu söyledi.

Putin, Arjantin'le İngiltere arasındaki Falkland (Malvinas) Adaları probleminin ikili diyalog yoluyla çözülmesi çabalarını desteklediklerini kaydetti.

AEB-MERCOSUR İŞBİRLİĞİ

Görüşmelerin kapsamlı ve verimli geçtiğini belirten Putin, Avrasya Ekonomik Birliği ile Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasında işbirliği anlaşması imzalanmasına büyük önem verdiklerini ifade etti.

İki ülke arasındaki enerji işbirliğine dikkati çeken Putin, bu ülkede üretilen toplam enerjinin yüzde 20'sinin Rus ekipmanıyla sağlandığı bilgisini paylaştı.

Rosatom'un Arjantin'deki Atuça Nükleer Santrali'nin 6. enerji ünitesi inşaatı projesine katıldığını anımsatan Putin, "Bu alanda bugün imzalanan anlaşmalar, Arjantin'in, nükleer enerji güvenliğinde en zorlu gereksinimleri karşılayan son nesil Rus teknolojisine erişimini sağlayacak" dedi.

Kirchner ise, Moskova ziyaretinde imzaladıkları çok sayıda anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kirchner, küresel sorunların BM nezdinde çözülmesi gerektiğini belirterek, Ukrayna krizinin çözümünde Minsk anlaşmasının temel alınmasına vurgu yaptı. (Sputnik News)

24.4.2015

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама