Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Zirve yakın: Putin'den havuç, Trump'tan sopa

Rusya ile ABD arasında bir yandan gerginlik diğer yandan diyalog girişimleri devam ediyor. Başkan Putin Moskova'da Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'u kabul edip 11 Kasım'da Trump ile olası bir görüşmenin sinyalini verdi. Trump ise bir yandan bu görüşmenin "büyük ihtimalle gerçekleşeceğini teyit ederken, diğer yandan 1987'de ABD ile Sovyetler arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilme kararını savunarak, "(Rusya ve Çin'in) aklı başına gelene dek, ABD, nükleer silah geliştirip cephaneliğini güçlendirmeye devam edecek. Bunu yıllar önce yapmalıydık" dedi.

Kremlin Sarayı'nda ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı kabul eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Kasım'da Trump'la görüşebileceğine işaret etti.

Sputnik'in aktardığına göre Putin, Bolton ile görüşmesinde, kasım ayının başlarında Paris'te düzenlenecek Birinci Dünya Savaşı'nin bitişinin 100: yıldönümü etkinliklerinde Trump'la biraraya gelebileceğini söyledi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı, "Trump'ın bunu memnuniyetle karşılayacağını düşünüyorum" karşılığını verdi.

Görüşme, ABD Başkanı Donald Trump'ın Soğuk Savaş'ın son yıllarına denk gelen 1987'de ABD ile Sovyetler arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilme kararını duyurmasının gölgesinde gerçekleşti.

Putin, zaman zaman ABD yönetininin ortada hiçbir neden yokken attığı adımlarla Rusya'yı şaşırttığını ifade etti.

ABD’nin dostça olmayan adımlarına rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin ve Rusya’nın ABD’ye yatırım hacimlerinin arttığını belirten Rusya Devlet Başkanı, şöyle konuştu:

"İşin garibi, sizin tüm çabalarınıza rağmen ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi artıyor. Geçen yıl yüzde 16, bu yıl yüzde 8 artış var. Bu, mutlak anlamda çok az ama yine de böyle bir eğilim var. Bu arada, bu artış ABD’nin lehinedir."

Karşılıklı yatırımların da arttığını dile getiren Putin, "Gerçi Amerikan ekonomisine yapılan Rus yatırımlar, Rus ekonomisine yapılan Amerikan yatırımların iki katıdır" diye ekledi.

Öte yandan, Soğuk Savaş'ın son yıllarına denk gelen 1987'de ABD ile Sovyetler arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilme kararını duyurmuş olan ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Çin'e yeni nükleer tehditte bulundu.

Washington'da gazetecilere, "Milletin aklı başına gelene dek, ABD, nükleer silah geliştirip cephaneliğini güçlendirmeye devam edecek. Bunu yıllar önce yapmalıydık" diye konuşan ABD Başkanı, bu sözlerini şöyle açımladı:

"Kime isterseniz ona tehdit sayın, isterseniz Çin'i, isterseniz Rusya'yı dahil edin, bu oyunu oynamak isteyen herkes buna dahildir. Siz bunu yapamazsınız. Bu oyunu oynayamazsınız."

Sputnik'in haberine göre, "Onlar akıllanana dek (nükleer silah konusunda) bizim yanımıza yaklaşabilen kimse olmayacak" diye tehditlerini iyice tırmandıran Trump, Rusya'nın kesin dille reddetmesine rağmen bu ülkenin INF'yi ihlal ettiği iddiasını da tekrarladı:

Trump, bu açıklamaları yaparken Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, INF'den çekilme, İran'a yaptırımlar ve Suriye gündemiyle Moskova'daki temaslarını tamamlıyordu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev'le görüşen Bolton, INF ile ilgili 'sadece ABD ile Rusya arasındaki bir anlaşmanın bugünün gerçekliğini karşılamadığı, çünkü Soğuk Savaş'tan farklı olarak bugün Çin ve Kuzey Kore dahil birçok ülkenin orta menzilli nükleer füze geliştirdiği' mesajını verdi.

Rus tarafı ise INF'nin sorunlu olduğu, kendilerinin de şikayetleri bulunduğu, bunları ABD ile birlikte çözmeye hazır oldukları, ama ABD'nin INF'den çekilmesinin nükleer silahsızlanma rejimine ağır darbe indireceği mesajını iletti.

Kremlin Sözcüsü, ABD'nin INF'den çekilmesi halinde Rusya'nın da nükleer silahlanmaya girişeceği ve diğer ülkelerin de bu yarışa katılacağı uyarısını yaptı.

23.10.2018

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама