Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Cinayet senaryoları: “Katiller, Moskova’da ‘Maydan’ ayaklanması hedefledi”

Rusya’da ünlü muhalif siyasi Boris Nemtsov’un suikaste kurban gitmesinin yankıları sürüyor. Cinayetin altında hangi nedenler yatıyor? Katiller neyi hedeflemiş olabilir? Rus basını bu soruları mercek altıma almaya devam ediyor. 

Komsomolskaya Pravda gazetesinin haberine göre, Kremlin’in yanı başındaki taş köprüde cumartesi gecesi ünlü muhalife kurşun yağdıran zanlıların olay yerinden kaçtığı otomobilin bulunduğu bildirildi.

Cumartesi akşamı Eho Moskvı radyosunda katıldığı yayının ardından 21.45 sularında Yeni Arbat’taki bir kitap mağazasından çıkan Nemtsov, ardından Kızıl Meydan’da bulunan GUM alışveriş merkezinde “Bosko” adlı kafede 23 yaşındaki kız arkadaşı, Kievli manken Anna Duritskaya ile yemek yedi.

Ardından sevgilisi ile birlikte evine gitmek üzere yürüyüşe çıkan ünlü muhalif, Kremlin’in yanındaki Bolşoy Moskvoretski Köprüsü’nde 23.40 sularında suikaste uğradı. 

Gazetenin görüşlerini aldığı bazı ünlü isimlerin cinayet ile ilgili görüşleri şöyle:


Mihail Gorbaçov (Sovyetler Birliği’nin son lideri)

Gorbaçov, muhalif lider Boris Nemtsov’un öldürülmesinin Rusya’yı istikrarsızlaştırmaya yönelik olduğu fikrini savundu.
Nemtsov cinayetinde Rusya’da iç karışıklık çıkarmak isteyen odakların parmağı olabileceğini öne süren Gorbaçov, “Hükümet ve muhalefet arasında gerginliği körükleyerek ülkeyi istikrarsızlığa sürüklemeyi amaçlıyorlar. Henüz saldırıyı kimin yaptığını söylemek için erken. Sotuşturma yetkililerinin görevlerini yapmalarına izin vermeliyiz” dedi. 

Ünlü isimlere yönelik cinayetler sonrası güvenlik tedbirlerinin artırılması konusundaki taleplere işaret eden Gorbaçov, “Olağanüstü yönetimlere gidilmesi, zor olan durumu daha da kötü hale getirir” şeklinde uyarıda bulundu.

Vladimir Pozdner (Ünlü TV yapımcısı, gazeteci)

"Rusya'nın imajına zarar vermek için bundan daha iyi bir cinayet planlanamazdı. Nemtsov öldürüldüğü gün yurtdışındaydım. Bu 1,5 gün içinde ABD, İngiltere ve Fransa TV'lerini, gazetelerin, izledim. Tek şey söyleniyordu: Bu cinayette Putin'in parmağı var. Bu görüşün zıddı tek bir göüş bile dile getirilmedi. Hatta Putin'in parmağı olduğundan kuşku duyacak bir senaryo bile konuşulmadı. Halbuki böyle bir cinayetten en fazla zarar görecek olan Putin'in kendisi. Cinayeti kim işlemiş olabilir, bilmiyorum, tahmin bile edemiyorum..."

Sergey Stepaşin (Eski başbakan)

“Nemtsov’u öldüren kişiler, Moskova’da Kiev’de olduğu gibi bir “Maydan” ayaklanmasını hedefledi.

Kanımca çok açıktır ki, bu cinayet ile başta devlet başkanı olmak üzere iktidarı, ‘antidemokratlık’ suçlamaları ile zan altında bırakmak istediler. Bu, çok acımasızca yapılan bir siyasi provokasyon.”

İrina Hakamada (Muhalif siyasi, gazeteci) 

“Boris, her ne olursa olsun siyasetten vazgeçmeyeceğim diyordu. Çok radikalleşmişti. Muhalefetin seçimlerde rekabet yaratması gerektiğini söylüyordum. İş dünyasını çok sevmezdi. Ciddi bir işi yoktu. Sponsorluk paraları ile yaşardı. Evet, iktidar karşıtlarından para alırdı. Bu kişilerin kimler olduğunu söylemeyeceğim. Tüm muhalifler gibi, o da bu paralar ile yaşamını idame ettirirdi. 

Benim cinayet ile ilgili üç senaryom var. Ya, ‘beşinci kolon’u fiziken yok etmek isteyen radikaller. Ya iktidar içinde birileri Putin’e, ülke içinde ipleri daha sıkı eline alması için baskı yapıyor. Ya da ülkede karışıklık çıkarmak isteyen üçüncü bir güç. 

Vladimir Jirinovski (Liberal Demokrat Parti lideri)

Burada üç senaryo görüyorum. Birincisi, Nijni Novgorod ihtimali. Bu kentte Nemtsov’un çok fazla ticari ve siyasi faaliyetleri vardı. Belki orada 10 yıl, 15 yıl önce olan bir olaydan dolayı kendisinden intikam alındı. 

İkincisi, yanındaki genç kız ile ilgili.  Sevgilileri, eşleri sürekli değişiyordu. Olay esnasında da yanında Ukraynalı bir manken vardı. Olayda Ukrayna’nın parmağı olabilir. 

Üçüncüsü, parti içi dava ihtimali. Nemtsov ve Kasyanov, Rıjkov’u PARNAS yönetiminden uzaklaştırdılar. Nemtsov partinin başına geçmek istiyor gibi görünüyordu, çünkü seneye Duma seçimleri var. Nemtsov’u ortadan kaldırarak Kasyanov ya da üçüncü, dördüncü birileri için yer açmak istemiş olabilirler. 

Vladimir Rıjkov (Nemtsov'un partiden yakın arkadaşı, eski milletvekili)

"Son dönemde kendisine özellikle bir tehdit geldiğini ben duymadım. Cinayeti herhangi bir ekstrimist grup işlemiş olabilir. Hatta bu cinayet Yaroslavl'daki mafya gruplarının işi de olabilir. (Nemtsov Yaroslavl şehir dumasında milletvekiliydi ve MK'nın haberine göre yerel bazı mafya gurolarının çıkarlarına engel olduğu konuşuluyordu)"  

Sergey Dorenko (Gazeteci)

Cinayetin ticari faaliyetleri ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bence bu cinayet kesinlikle siyasi ve kuşkusuz, Putin’e yapılan bir çağrı.”

2.3.2015 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама