Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Türk-Tatar dostluğunun Moskova zirvesi... Minnihanov: “Daha fazla yatırım şart”

Rusya’daki Türk iş dünyasının önde gelen çatı kuruluşu Rus-Türk İşadamları Birliği RTİB, dün Moskova’da çok önemli bir konuğu ağırladı: Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov. “Sadece bu yıl Türkiye’ye dört kez gittim. 1 Aralık’ta Başkan Putin ile birlikte bir kez daha gideceğim. İlişkilerimiz mükemmel durumda” diyen Minnihanov, Türk yatırımcıları Tataristan’da daha aktif olmaya çağırdı. 

Bir önceki toplantısında Başkan Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov’u ağırlayan RTİB’in Moskova’da Swiss Otel konferans salonunda dün yapılan “Zirve Sohbetleri”nde bu kez Rüstem Minnihanov ve Tataristan Cumhuriyeti yönetiminin “A takımı kadrosu” vardı. Tatar yetkililer, Türk müteşebbislere ayrıntılı bir sunuş yaparak yatırım imkanlarını anlattılar.  

Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkanı Rüstem Minnihanov, Türkiye ile geçen yıl gerçekleşen 650 milyon dolarlık ticaret hacmini yeterli görmediklerini vurguladı. 

Tataristan-Türkiye ilişkilerinin geldiği noktaya işatet eden Minnihanov, “Türkiye yabancı ortaklarımız arasında lider ülkelerden biridir. Yabancı yatırımcı ortaklı şirketler sıralamasında birincidir. Türk  şirket sayısı 280’e ulaşmıştır. Tataristan’daki Türk yatırımları 1,5 milyar doları aştı” dedi.

Özellikle Alabuga özel ekonomik bölgsine dikkat çeken Minnihanov, “Alabuga’yı Türk dostlarımıza  açtık. İlk yatırımlar hizmete girdi. Bunlardan Coşkunöz (otomotiv sanayi) ağustosta, Kastamonu Entegre (mobilya) ise eylülde fabrikasını açtı. Yakın gelecekte 3 fabrika daha açılacak. Bunlardan ikisi Şişecam’ın, birisi de Hayat Kimya’nın kağıt fabrikası  olacak” dedi.

Minnihanov, RTİB’in Türkiye ile Rusya arasında ticaret hacminin artırılmasında çok ciddi katkı sağladığını, bu nedenle RTİB ile Tataristan Yatırım ve Geliştirme Ajansı arasında işbirliği anlaşması imzalandığını belirtti.



Toplantıda konuşan Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım ise konuşmasında, Türkiye’nin 2023 hedeflerine dikkat çekti. Yardım şöyle konuştu:

“Türkiye olarak bölgesel ve küresel bir güç ve etki sahibi olan bir ülke olmayı temel vizyonumuz olarak tespit ettik. Türkiye sadece kendi içinde yaşayan, kendi yağı ile kavrulan bir ülke olmayacaktır. Biz ilk aşamada cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü olan 2023 yılında ve müteakiben daha uzun vadeli bir perspektif içerisinde Türkiye’yi dünyanın en güçlü, sözü en dinlenen ülkelerden biri haline getirmeyi temel var oluş hedefimiz olarak belirledik. Bunu yapmak için hem devlet ve bürokrasi hem de iş adaları ve iş dünyası, hayatın başka sektörlerindeki insanlarımız ile çok yoğun bir eşgüdüm ile gerçekleştirmemiz lazım.”

Türk-Rus ilişkilerinin geldiği noktayı öven Yardım, “İki ülke birbirinin ne dediğini, ne düşündüğünü anlayan iki ülke. Bu da ilişkilerin sağlıklı gelişmesinde çok geniş bir alan açıyor. Siyasi ilişkiler kötü olduğunda ticari ilişkiler de gelişmez” dedi.

Toplantıya evsahipliği yapan RTİB’in Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan ise  Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinde Tataristan’ın özel ve önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Karaaslan, RTİB’in çalışmalarını anlatırken, Rusya'da birliğie üye 300'den fazla büyük ölçekli Türk ve Rus şirketinin 10 milyar dolardan fazla yatırımları olduğunu ve Rusya’da 100 binden fazla istihdam yarattığını vurguladı.

Daha sonra Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zaripov, Bilgi ve İletişim Bakanı Roman Şayhuddinoviç, Tataristan Yatırım Ajansı Başkanı Talya Minnulina Türk işadamlarına yatırım imkanlarıyla ilgili brifing verdiler.  Kastamonu Entegre Rusya Genel Müdürü Onur Güven de Tataristan’daki yatırımlarını anlattı ve Tatar yetkililere teşekkür etti.

3,8 milyon nüfuslu Tataristan’ın gayri safi milli hasılası 65 milyar doları buluyor. Şu an Türk yatırımları olarak  Kastamonu Entegre, Hayat Kimya, Şişecam, Ford Otosan, Çukurova ve Coşkunöz’ün fabrikaları öne çıkıyor.

Toplantının sonunda RTİB ve Tataristan Kalkınma Ajansı arasında işbirliği anlaşması imzalandı.  RTİB Başkanı Karaaslan, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov’a Atatürk portresi hediye ederken, Minnihanov’da Karaaslan’a yağlıboya bir Kazan tablosu vererelk teşekkür etti.  

28/11/2014




Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама