Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Moskova’da prova Ankara’da gala

Başkan Putin’in 1 Aralık pazartesi günü Ankara’ya yapacağı günübirlik ziyaret öncesinde dün Moskova’da yoğun bir görüşme maratonu yaşandı.  Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı, iki ülke enerji bakanları Taner Yıldız ve Aleksandr Novak başkanlığında yapıldı. Yıldız ayrıca Gazprom Başkanı Alekset Miller ile görüştü. Gazda fiyat indiriminden  nükleer santrale, dış ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasına kadar pek çok konuda Türkiye taleplerini dile getirdi. Ancak “somut sonuç” olarak nitelenebilecek açıklamaların, Putin’in gezisine kaldığı anlaşıldı. 

İşte dünün temasları ve yapılan açıklamalar:    

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız dün sabah önce Gazprom Başkanı Aleksey Miller’le Golden Ring Otel’de görüştü. Yıldız, Batı hattından normalde günlük 42 milyon m3 olması gereken sevkiyatın 26-28 milyon m3’e kadar düştüğünden yakındı ve Gazprom’dan normal sevkiyat rakamına dönülmesini istedi. Rus tarafı, Ukrayna ile yaşanan sorunların  da eklendiği , depolamadan kaynaklanan teknik nedenlerle düşüş yaşandığını ve sorunun çözüleceğini vurguladı. 

Yıldız ayrıca gazda fiyat indirimi talebinin de Rus tarafına bir kez daha iletildiğini söyledi, Gazprom’un konuyu değerlendireceğini vurguladı. Görüşmeler katılan heyetten bir yetkili, Rus tarafının bu konuda “iyi bi haber” verecekse bunun Putin’in Ankara ziyaretine saklanan bir “jest” olacağını vurguladı. 

Türkiye şu anda Mavi Akım üzerinden yılda 16 milyar metreküp, Batı Hattı’ndan da 10 milyar metreküp doğalgaz alıyor.  2015’te Rusya’dan 30 milyar metreküp doğalgaz alımı planlanıyor. 

KEK TOPLANTISI

Bakan Taner Yıldız daha sonra Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’la birlikte Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı’na başkanlık etti. 

Toplantıda konuşan Novak, “Türkiye Rusya’nın 7’inci, Rusya da Türkiye’nin ikinci büyük ticari partneri durumunda.  Geçen yıla bakıldığında ticaret hacmimiz 32,7 milyar dolardı. 2014’ün ilk 9 ayında  23,7 milyar dolara ulaştık.  Ticaretimizi daha da arttırmalıyız. Son dönemde örneğin sebze meyvede son üç ayda Türkiye’nin ihracatında altı kat artış var. İki ülke arasında hizmet sektöründe ticaret hacmi 15,5 milyar dolara ulaştı.  Türkiye’den hizmet ithalatı 11,7 milyar dolar.  Turizmin payı büyük. Son 30 yılda Türk müteahhitler Rusya’da 50 milyar dolarlık iş tamamladı” dedi. Rus Bakan iki ülke arasında milli paralarla ticaret konusunda ise henüz beklenen seviyede olmadığını ifade etti.


Enerji Bakanı Yıldız da KEK toplantısında yaptığı konuşmada Rusya ve Türkiye’nin stratejik ortaklığına atıfta bulunarak,  son dönemdeki zorlukların ilişkileri daha da geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Yıldız  “Türkiye’den Rusya’ya  ihracatın yüzde 6,5’i ruble ile yüzde 1,5’i  TL ile yapıldı. Rusya’dan Türkiye’ye ise bu oran binde 6 seviyelerinde. Henüz işin, bu önemli  başındayız, da da geliştirip güçlendirmemiz lazım” dedi.
Görüşmeleerden sonra, 1 Aralık’ta Ankara’da imzalanacak olan KEK protolkolü parafe edildi.

Bakan Yıldız, resmi görüşmelerin ardından Moskova Büyükelçiliği’nda Rusya’da enerji mühendisliği eğitimi gören öğrenciler ve daha sonra Moskova’daki Türk iş dünyasının temsilcileri ile başbaşa görüşmeler yaptı.

"GIDADA İKİ KAT ARTIŞ" 

Yıldız daha sonra Türk ve Rus basın mensuplarıyla buluştu. Bakan bu görüşmede özellikle Rusya’nın Batı hattından verdiği gazın miktarındaki azalmaya dikkat çekti. Yıldız, Türkiye ve Rusya’nın stratejik partnerler olduklarını ve Ukrayna kaynaklı olan sorunların gaz sevkiyatına zarar vermeyeceğine inandıklarını söyledi. Yıldız. Rus gazetecinin Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığı iddialarını yanıtlarken, bunun bazı kesimlerin Türkiye’yi uluslararası alanda itibarsızlaştırma çabalarının parçası olduğunu belirtti ve “Türkiye hukuk devletidir. Hukukun dışında bir hareketin içinde asla bulunmaz. Bunu iddia edenlerden kanıt gösterin dedik. 1,5 aydır bekliyoruz hiçbir kanıut yok. Bunların hepsi asılsız iddialar” dedi.

Bakan Yıldız Rusya'ya geçen yıl 1.3 milyar dolarlık gıda ürünlerş ihracatı yapıldığını, bu yıl rakamı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bu konuda en çok süt ürünleri ve beyaz etin şansı olduğunu belirtti.

TIR GEÇİŞ BELGELERİ KONUSU

Yıldız, TürkRus.Com'un "Bu ihracat hedefine ulaşılabilmesi için lojistik alanında şartlar elverişli mi? Rusya'nın Türk TIR'larına verdiği geçiş belgelerinin yetersizliği, bu alanda çıkarılan zorlukları şikayet konusu. Bu konuda neler yapılacak?" sorusu üzerine Yıldız şöyle konuştu:

"Kotaların kaldırılmasını Rus tarafından istedik. Kuzey Irak'a 600 bin TIR ile taşımacılık yaparken Rusya'da yılda 37 bin TIR geçiş belgesi çok az. Bu rakamları arttırmamız lazım. Lojistik olmadan ihracatı arttırma imkanımız olmaz. Ruslar cevaben gerekli girişimlerde bulunacaklarını söylediler."

27.11.2014

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама