Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Tarihi adım: Asya istikametinde ilk doğalgaz boru hattının temeli atıldı

Rusya, Batı'nın baskıları yüzünden Avrupa doğalgaz  pazarında sıkıntı yaşadığı dönemde, Çin'e 30 yılda 400 milyar dolarlık gaz satışını sağlayacak dev proje için dün düşmeye bastı. "Sibirya'nın Gücü" adlı boru hattının temelini,  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli attı. Putin hatıra olarak hem ilk boruyu, hem de rica üzerine bazı işçilerin iş tulumunu imzaladı. 


Rusya'nın Sesi Radyosu, temeli atılan boru hattının Rusya için ömnemini vurgulayan bir haber-analiz yayınladı:

"Doğu Sibirya’daki Yakutistan’da, 1 Eylül günü, Asya istikametinde ilk Rus doğalgaz boru hattının temel atma töreni yapıldı.

Törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli katıldılar. Proje, her iki taraf için enerji diplomasisinin en önemli önceliğidir.
Çin, “Sibirya’nın Gücü” adlı boru hattı üzerinden, her yıl 38 milyar metreküp Rus doğalgazını alacak. Projenin iyi bir genişleme perspektifi var. Rusya’dan Çin’e 60 milyar metreküpe kadar gaz ihraç etmeye izin verecek. Bu nedenle “Sibirya’nın Gücü”, Rusya’nın Doğu’ya tam kapsamlı dönüşünün sembolüdür. Projenin hem enerji hem de siyasi bileşenin olduğunu belirten enerji güvenliği uzmanı Aleksey Turbin şöyle konuştu:

“Rusya, enerji piyasasında küresel bir oyuncu olduğunu tasdik ediyor. Tek bir devlet grubunun çıkarlarına bağlı olabilecek bir istikamete, yani Batı’ya bağlı değil.”
Ukrayna’daki olaylar yüzünden Avrupa’yla karmaşık hale gelen ilişkiler dikkate alındığında Çin istikametindeki doğalgaz boru hattı Rusya için aktüel. Bunun aslında jeopolitik bir proje olduğunu söyleyen Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Vakfı Genel Müdürü Konstantin Simonov şunu anlattı:

“Avrupa’ya sevkiyat için kullandığımız yataklardan çıkan gazı Çin’e satmıyoruz. Bu yeni bir gaz, yeni bir boru hattı. Ancak elbette, her zaman megalomani saplantılı olan ve günümüzde Rusya’nın enerji potansiyelini sınırlandırmak için çeşitli yaptırımlara başvuran Avrupalılar için “Sibirya’nın Gücü” belli bir siyasi itidal faktörüdür.”

Rusya ve Çin arasında mayıs ayında Şanghay’da iki ülke liderinin huzurunda imzalanan doğalgaz anlaşması ve Vladimir Putin ile Zhang Gaoli’nin katılımıyla yapılan projenin temel atma töreni, Rusya’nın güvenilir bir enerji tedarikçisi olarak tanındığını yansıttığını ifade eden Konstantin Simonov şöyle devam etti:

“Bu karşılıklı çıkarı olan bir proje. Rusya’nın gaz için iyi bir fiyat alması bir rastlantı değil. Ancak Çin de iyi bir fiyat elde etti, çünkü bizim gazımız Çin için Avustralya’dan aldığı gazdan 2-3 kat daha ucuz olacak.”

Rusya, Asya’nın enerji piyasasındaki varlığını genişletmek için çok çaba harcıyor. “Sibirya’nın Gücü” doğalgaz boru hattının yapımı, Doğu’ya giden ikinci borudur. İlki,
“Doğu Sibirya-Pasifik” petrol boru hattı, birkaç yıldır Çin’e ve tankerler sayesinde Japonya, Güney Kore ve birkaç Asya ülkesine daha petrol ihraç ediyor. Buna dikkat çeken Aleksey Turbin şu yorumda bulundu:

“Doğu istikametinde ilk boru hattımızı inşa ettiğimizde, önemin Çin ve Japonya’ya verilmesi kararı alındı. “Sibirya’nın Gücü” doğalgaz boru hattının açılmasıyla Rus enerji kaynaklarının Asya piyasasındaki payı üçte bir oranında olabilir. Bu, birbirinin çıkarlarını hesaba almaya yol açan bağımlılıktır. Bugün Rus doğalgazına ihtiyacı sadece bu ülkeler değil, Güney Kore ve Endonezya da duyuyor. Ancak, “Sibirya’nın Gücü” boru hattı üzerinden Çin’e gönderilecek gaz bu ülkelerin ihtiyacını da karşılayabilir. Rusya, yeni doğalgaz yataklarını değerendirmek niyetinde.”

Asyalı ortaklar, Rusya’nın enerji hatlarını siyasi baskı aracı olarak kullanmadığını takdir ediyor. Bu nedenle Japonya, Güney Kore, Hindistan, Pakistan ve diğer ülkeler, sevkiyat hacimlerini artırmak istiyor. Bu Sahalin, Vladivostok ve Yamal’daki mevcut ve gelecek fabrikalarında üretilen sıvılaştırılmış doğalgaz için de geçerli.
Hatta Rusya-Çin gaz anlaşması, Pakistan ve Hindistan’ı Rusya’dan doğalgaz boru hattının yapımı projesini tartışmaya itti. Kazakistan da geçenlerde, Rusya’dan Çin’e yeni boru hattı üzerinden transit hizmetlerini teklif etti."

2.9.2014

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама