Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

NATO "Ukrayna'da ilerleyen Rus konvoyu" fotoğrafları yayınlandı, Moskova yalanladı

Ukrayna ve ABD yönetimi, Rus zırhlı birliklerinin Ukrayna'da çatışlaların yoğunlaştığı  Donetsk topraklarına girerek çatıştığı iddialarını ısrarla tekrarlarken, NATO da akşam saatlerinde bu görüşü kanıtladığını iddia ettiği fotoğraflar yayımladı. NATO, ağustos sonunda bölgede çekilen uydu fotoğraflarında ilerleyen askeri konvoryun "Rus birlikleri olduğundan kuşku duyulduğunu" açıkladı. Rusya iddiaları sert bir dille yalanladı. 



Beş fotoğrafın eşlik ettiği NATO'nun son açıklamasında, "Rusya birlikleri olduğundan kuşku duyulan konvoyun, Soğu Ukrayna'daki çatışmalara katıldığı" iddiası tekrarlandı. Açıklamada, "Kayıtlarda ağır silahlar dahil Rus birliklerinin Ukrayna topraklarında oldukları görülüyor" denildi. Ayrıca çok sayıda hava savunma füzesi, tank ve zırhlı aracın, direnişçilere verildiği öne sürüldü. 

Bu arada Rusya'nın AGİT'teki temsilcisi Andrey Kelin, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarında olduğu iddialarını yalanladı. Rusya'nın Sesi'nin haberine göre  Rusya temsilcisi, AGİT toplantısında Rusya’nın muhataplarını Ukrayna’nın güneydoğusundaki insani durum durumun değil  ‘Sözde şu anda Novoazovsk’a doğru gitmekte olan bazı hayali Rusya askeri araç konvoylarının’ ilgilendirdiğini söyledi. Kelin bu yöndeki açıklamaları ‘yalnızca Ukrayna temsilcisinin yaptığını, diğer hiç kimsenin bu yönde bir bilgiye sahip olmadığını’ da sözlerine ekledi.

Öte yandan NATO yetkilileri 1000'in üzerinde Rus askerinin Ukrayna'ya girdiğini söylüyor. BBC'nin haberine göre, NATO yetkilileri Rus askerlerinin Ukrayna içinde ayrılıkçı militanlarla birlikte orduya karşı savaştığını belirtti.

Haber ajanslarına bilgi veren bir NATO yetkilisi "Ukrayna'da 1000'in üzerinde Rus askeri var" dedi.

Kiev yönetimi ayrılıkçıların stratejik liman kenti Mariupol'e ilerlemesinden endişe ediyor.

Rusya'nın ilhak ettiği Kırım ve Doğu Ukrayna arasında bulunan Mariupol liman kentinin ayrılıkçıların eline geçmesi durumunda militanların önemli bir lojistik üsse sahip olabileceği belirtiliyor.

Bu hafta Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna ordusuna karşı yeni bir cephe açarak güneye yöneldi.

Ayrılıkçıların son harekatı öncesinde Ukrayna ordusu Donetsk ve Luhansk bölgelerini çemberee almaya çalışıyordu.

Kıyı şeridinde yeni bölgelerin kontrolünün ayrılıkçılara geçmesi durumunda Ukrayna ordusunun işinin zorlaşabileceği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Nisan'dan bu yana devam eden çatışmalarda en az 2 bin 200 kişinin hayatını kaybettiğini ve yüz binlerce kişinin de evini terk etmek zorunda kaldığını belirtiyor.

ABD'nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt twitter hesabından paylaştığı bir mesajlarda "Rusya'nın sağladığı tanklar, zırhlı araçlar, toplar, roket rampaları Ukrayna ordusunu yenmek için yeterli olmadı. Şimdi ise Rus birliklerinin doğrudan çatışmalara girdiğini görüyoruz" dedi.

Büyükelçi Pyatt ayrıca "Rusya'nın en son teknoloji hava savunma sistemi olan karadan havaya güdümlü füzeleri SA-22'ler Ukrayna'da" dedi.

Poroşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iki gün önce Beyaz Rusya'Nın başkenti Minsk'te biraraya gelmişti.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un da katıldığı görüşmeler oldukça soğuk geçmiş ve taraflar herhangi bir uzlaşı mesajı vermeden Minsk'i terk etmişti.

Kiev yönetimi ve Batılı ülkeler Rusya'yı Ukrayna'daki krize müdahil olmakla ve ülkenin doğusundaki silahlı ayrılıkçı militanları desteklemekle suçluyor.

Kremlin ise bu iddiaları reddediyor.

ABD ve AB Rusya'nın Ukrayna politikalarını gerekçe göstererek bir dizi yaptırımı yürürlüğe sokmuş durumda.

Bu arada dün gece üzerine düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantısında ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Samantha Power, "Rusya, Konsey’de gerçek dışında her şeyi söylüyor. Manipüle ediyor, şaşırtmaya çalışıyor, bariz bir şekilde yalan söylüyor." ifadelerini kullandı.Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin ise Ukrayna’daki Rusların yardım gönüllüleri olduğunu söyledi. “Jeopolitik hırsınızı dizginleyin. O zaman sadece Rusya’nın komşuları değil, dünyadaki pek çok diğer ülke de rahat nefes alabilir.” dedi.

28.8.2014

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама