Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Savaşta çok kritik aşama: Rusya yanlısı direnişçiler Ukrayna ordusunu püskürttü

Ukrayna'nın doğusunda devam eden iç savaşta "kritik bir aşamaya gelindiği", direnişçilerin karşı atağa geçtiği  haberleri geliyor. Rusya yanlısı Donetsk askeri güçleri, Karadeniz kıyısındaki Novoazovsk'un denetimini ele geçirip dün tanklarla şehre girdi.  Ukrayna'dan "Savaşan Rus tankları" suçlaması gelirken, ABD yönetimi "Rusya askerleri artık Ukrayna toprakları içinde savaşıyor" iddiasını yineledi. Moskova bu iddiaları şiddetle yalanladı. Bu arada Merkel dün hem Putin, hem de Poroşenko ile yoğun diplomasi trafiğine devam etti.

 

Ukrayna federal ordusunun Lugansk'ta denetimi büyük ölçüde sağladıktan sonra, son dönemde etkili olmaya başladığı Donetsk çevresinde, Rusya yanlısı direnişçiler başlattıkları karşı atakla ilerlemeye başladı. 

Kommersant gazetesi, direnişçilerin Rusya ile denizden direkt ulaşım sağlanabilen Azak Denizi'ne kıyısı olduğu için büyük stratejik önemi olan Mariupol liman şehrine 40 kilometre mesafedeki, yine denize yakın Novoazovsk şehrinin denetimini tümüyle ele geçirdiklerini duyurdu. Ukrayna ordusunun panik içinde geri çekildiği bildiriliyor. Uzmanlar bu ilerlemenin "çok önemli" olduğunun altını çiziyor. Ukrayna makamları, daha önce Rusya'nın Mariupol'e zırhlı birlik yolladığını iddia etmişti.

Dün Donets ve çevresinden yoğun çatışma haberleri ve askeri-sivil kayıp bildirileri gelmeye devam ederken, genel görüntü kısa süre öncesine kadar ilerleyişini sürdüren Ukrayna ordusunun, son birkaç gündür direnişçiler karşısında zemin kaybetmeye başladığı yönünde. 

Kiev'den gelen son haberlerde, bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyet'ine bağlı direniş güçlerinin Novoazovks çevresinde yedi köyü daha ele geçirdikleri doğrulandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jane Psaki, "Donbas'tan gelen bilgilerin, Rusya askerlerinin muhtemelen Donetsk ve Lugansk'ta doğrudan savaştığını gösterdiğini" savundu.

Fox TV'ye konuşan bir Pentagon yetkilisi ise, "Rusya'nın Ukrayna toprakları içinde füze ateşlediği" iddiasını ortaya attı.

 İsveç Dışişleri Bakanlığı dün bir açıklama yapıp, bölgede savaşın artık Ukrayna ve direnişçiler arasında değil, "Ukrayna ve Rusya orduları arasında" geçtiğini iddia etti.

Kiev yönetiminin "zırhlı araçlar dahil Rus birliklerinin sınırı geçtiği" iddialarına dayanan New York Times gazetesi, Rusya sınırından dönen Ukraynalı askerlere dayanarak, "Donetsk'te savaşan Ukrayna ordusunun,  karşı saldırılarda panikle geri çekilmeye başladığı" sözlerini "muhtemel gerileme" olarak yorumladı. Gazete, Novoazovsk kasabasında bozgun yaşayan Ukraynalı askerlerin büyük moral bozukluğu içinde olduğunu, hatta bazılarının savaşmayı reddettiğini yazdı.

Beş aydır devam eden yoğun çatışmalarda bir yandan Putin-Poroşenko buluşması ile ateşkes ve barış umutları yeşerirken, diğer yandan bölgeden gelen haberler çatışmaların şiddetinin arttığını gösteriyor.

MOSKOVA'DAN YALANLAMA

NATO'nun, Ukrayna’ya Rusya’dan silah ve askeri donanım temin edildiği yönündeki iddialarına Moskova'dan yalanlama geldi. Başkan Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'dan Ukrayna'ya silah ve asker desteği sağlandığının doğru olmadığını söyledi. Rusya'nın Sesi Radyosu'nun haberine göre, Ukrayna’ya ikinci yardım konvoyu göndermeyi düşünen Rusya’nın, Kiev’den daha yapıcı ve operasyonel olmasını beklediğini ifade eden Peskov, “Dün iki liderin görüşmesi esnasında, insani dramın boyutları ve olumsuz dinamikleri de göz önünde bulundurularak, en kısa sürede ikinci bir insani yardım konvoyunun gönderilmesine ilişkin olanaklar değerlendirildi” dedi.

Peskov’un sözlerine göre, Rus tarafı yardımı “hemen yarın” göndermeye hazır ancak faaliyetlerin, ilk konvoyda olduğu gibi, Kızılhaç himayesi altında ve Ukrayna yönetimi ile koordinasyon içinde yapılacağı için henüz net bir tarih telaffuz edilemiyor

“Rusya, güvenilir bir enerji kaynağı tedarikçisi olmaya devam edecek” ifadesini kullanan Peskov ayrıca, üçlü formatta yapılacak doğalgaz görüşmelerinde Ukrayna’nın yapıcı olmasını beklediklerini ve doğalgaz tranisiti konusunda üzerine düşen yükümlülükleri yerine getireceğine inandıklarını belirtti.
28.8.2014

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама