Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

"Almanya beyin, Rusya gövde" senaryosu

Trump yüzünden ABD'nin AB ile ilişkilerinin de gerildiği bnir dönemde, Almanya Başbakanı Angela Merkel, 18 Ağustos’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Berlin’de bir araya gelecek. Bu ziyaret, yeniden ekonomisi büyümeye başlayan ama yaptırımlar yüzünden zorlukları aşmakta güçlük çeken Rusya'nın, en büyük ticari partnerlerinden Almanya ile yeniden "normalleşme" umutlarını da arttırıyor.

DW'nin aktardığına göre, görüşmede Suriye, Ukrayna ve ABD'nin karşı çıktığı Kuzey Akım 2 projesi masaya yatırılacak. Merkel ile Putin Cumartesi günü başkent Berlin yakınlarındaki Brandenburg eyaletinde, Meseberg Şatosu'nda bir araya gelecek. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, görüşmede Suriye ve Ukrayna'nın doğusundaki durum gibi güncel dış politik konuların masaya yatırılacağını, ayrıca tartışmalı Kuzey Akım 2 projesinin de gündemde olacağını açıkladı.
 
Seibert, liderlerin görüşmesi öncesi ortak basın toplantısı düzenleyeceğini, ancak görüşme sonrasında basın açıklaması planlanmadığını bildirdi. İki lider son olarak geçen Mayıs ayında bir araya gelmişti. Putin ile Merkel son olarak Rusya'nın Soçi kentinde görüşmüştü.
 
Almanya, Rusya'dan ABD ile Suriye'deki ateşkesi nihai şekline kavuşturmasını, ayrıca Moskova'nın silahlı ayrılıkçıları desteklediği Ukrayna'nın doğusundaki krizi çözüme ulaştırmasını bekliyor.

Rus doğalgazını Baltık Denizi üzerinden doğrudan Almanya'ya taşımayı hedefleyen Kuzey Akım 2 projesi ABD ve Ukrayna'nın sert muhalefetine neden oluyor. ABD, projenin Almanya'yı Rusya'nın enerji kaynaklarına daha da bağımlı hale getireceğini savunuyor.

Ukrayna ise Almanya'ya halihazırda kendi toprakları üzerinden iletilen doğalgazın Kuzey Akım 2'nin hayata geçmesiyle devreden çıkarılabileceği ve dolayısıyla ekonomik kayıp yaşayacağı endişesini taşıyor.

Hükümet Sözcüsü Seibert, Ukrayna'nın doğalgaz nakliyatındaki rolünü Kuzey Akım 2 tamamlandıktan sonra da güvenceye almak üzere Avrupa Birliği'nin Rusya ile görüşmeler yürüttüğünü kaydetti.

Merkel ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas geçen ay Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ile Berlin'de bir araya gelmişti.

Almanya, Fransa, Rusya ve Türkiye liderleri Suriye konusunu görüşmek üzere 7 Eylül'de İstanbul'da yapılacak zirvede bir araya gelecek.

ALMANYA-RUSYA STRATEJİK HESABI

 Bu arada, Soğuk Savaş yıllarından beri ABD ile Rusya arasındaki en kritik "stratejik hesaplardan" biri yeniden masada.  Almanya’da Sol Parti lideri ve parlamentodaki milletvekili Sahra Wagenknecht, ABD’nin Rusya’nın kaynakları ile Alman teknolojisinin bir araya gelmesinden endişe duyduğunu, Avrupa’nın Moskova ile iyi ilişkiler geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Sputnik'in aktardığına göre, Frankfurter Allgemeine gazetesine konuşan Wagenknecht "ABD, kendi çıkarlarını güdüyor, (ABD Başkanı Donald) Trump'ın gelmesiyle de saldırgan yöntemlere başvurmaya başladılar. ABD'nin çıkarları Avrupa ile çok önemli konularda çelişiyor, bu sadece ekonomik alanda değil. ABD, kaynak arayışıyla gerçekleştirdiği savaşlarla Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırdı ve bunu İran'da da yapıyor. Bunlar için öncelikle bedel ödeyen tarafsa Avrupa. Bizim çıkarlarımızla uyuşmayan bir politikaya boyun eğmemeliyiz" ifadelerini kullandı.
 
Rusya ile kötü ilişkilerin Avrupa Birliği'ne zarar verdiğini belirten Wagenknecht, Moskova ile iyi ilişkiler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Wagenknecht "ABD her zaman Rusya'nın kaynakları ile Alman teknolojisinin birleşmesinden korktu, doğru da yaptı" dedi.

“ABD'nin, Alman-Rus ittifakını engelleme savaşı" daha önce de TürkRus.Com'un manşetine 2015 yılında şu haberle taşınmıştı: 

Amerikan yönetimi için çalışan “özel” istihbarat ajansı Stratfor’un başkanı George Friedman, Amerikan yönetiminin temel stratejik hedefinin “Rusya ile Almanya arasında bir ittifak yaratılmasını engellemek” olduğunu ve yıllardır uygulanan bu planın Ukrayna zemininde "savaşa" dönüştüğünü açıkladı. 

Friedman, bu ittifak olasılığının ABD için “Geçmiş yüzyılın ve gelecek on yılların kabusu olduğunu” ve bunu engellemek için ABD’nin her türlü savaşa hazır olduğunu söyledi.

“Gizli CIA” olarak bilinen Stratfor’dan gelen bu açıklama büyük yankı yarattı. George Friedman,  Şikago’da bir konferansta açıkça dile getirdiği senaryo ile pek çok soruya yanıt vermiş oldu: 

ABD’nin dünyadaki tek ve tartışmasız süper güç iddiası karşısında Rusya ve Almanya’nın birlik oluşturmasının “yeni bir süper güç yaratacağını”, ABD’nin bu olasılığı ortadan kaldırmak için strateji geliştirdiğini vurguladı. Hatta Soğuk Savaş döneminde bile ABD’nin amacının bu iki ülkenin olası irtifakını engellemek olduğunu söyledi. 

Friedman’a göre  Almanya’nın teknolojisi ve sermayesi ile Rusya’nın doğal kaynaklarının ve silahlı güçlerinin birleşmesi halinde gerçekten “çok kutuplu dünya” oluşması mümkün. Bu durumda ABD’ye karşılık Avrasya gücü dünyada etkili olabilir.  Bunun engellemek için ABD’nin hem Rusya’yı hem de Almanya’yı zayıflatarak bloke edecek bir strateji izlemesi şart.  Friedman, Almanların" sorun" olduğunu, ne yapacaklarına karar vermediklerini, bunun ABD için endişe kaynağı olduğunu vurguladı. Bu arada eski Almanya Başbakanı Schroder'in Gazprom'un maaşlı yetkilisi durumuna gelmesine de işaret etti. 

Friedman, Obama yönetiminin Ukrayna politikasını da buna bağlıyor: Hem Rusya’ya hem de Almanya’ya ekonomik olarak zarar veren yaptırımları sürdürmek. Ancak ABD’li analist bunun sonuç vermeyeceğini düşünüyor. Stratfor başkanı, ABD için en büyük kabusun radikal İslamcı terör değil, Rus-Alman ittifakı olduğunu vurguluyor.

Friedman, Reagan yönetimin “Bize karşı savaşacak güçleri olmasın” diye Irak-İran savaşında iki tarafı de el altından desteklediğini belirterek, “Bu belki ahlaka uygun değildi ama işe yaradı. Önemli olan ABD’nin çıkarlarını korumaktı” dedi.


14.8.2018


Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама